NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@telia.com>
tisdag 2009-11-24, 16:43

NOF-bilder
Sorry tjejer. Ni får inte använda bilderna utan att personerna själva medgivit det. Men det är säkert inget problem. Om ni inte själva hittar adresser till dom ni vill använda, så hör av er till mig.


Insänt av Linn Andersson & Hannah Sandström <linn_388@hotmail.com>
tisdag 2009-11-24, 13:45

Om NOF bildspel
Hej NOFare! Vi håller på med ett bildspel som ska presentera föreningen. Vi undrar nu om det är möjligt att få använda bilder från skådarguiden på er medlemmar samt om vi hittar några från exursioner? Skulle vara väldigt tacksamma!


Insänt av Elsa
måndag 2009-11-23, 21:09
Webbadress: strandskatorna .panatet.se

???
Hej!

Är det verkligen ingen här som tycker att vår Jokkmokksskådning var fin?? Ni får gärna kommentera på vår hemsida.Välkomna dit!


Insänt av Elsa o Kirsti m.fl
söndag 2009-11-22, 20:01
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Nu!
Nu ligger materialet från vår Jokkmokks-resa ute på Strandskatornas hemsida i text och bild. Välkomna in och titta!:)


Insänt av Elsa
söndag 2009-11-22, 14:57
Webbadress: tornsvalan.blogspot.com

Förtydligande
Jo vi kommer inom den närmaste tiden att lägga in material på Strandskatorna från vårt Jokkmokks-besök i Talvatisskogen. För den som vill tjyvkika redan nu,få ett smakprov, gå in på min blogg.

På Svalan har Kirsti lagt in obsar och bilder från Lule lappmark.


Insänt av
lördag 2009-11-21, 22:40

Heja heja!!
Tre kvinns rapporterar från Lule lappmark sensation!!. Heja alla tjejer, rapportera mera! Kirsti ,Kate och Elsa.


Insänt av Elsa
lördag 2009-11-21, 22:20
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Lule lappmark
Fina obsar och bilder ! Kolla in! vad Strandskatorna haft för sig en strålande lördagsförmiddag i Jokkmokk. Idel kvinnor på skådning, unga som äldre:)


Insänt av Patrick Å
onsdag 2009-11-18, 20:35

Svalorna
”Hur äga vi rätt att stryka ut det, då vi icke sett svalorna flytta?”. Så sa Linne i Systema Naturae om det faktum att svalorna övervintrade på sjöbottnen.


Insänt av Ulricha
onsdag 2009-11-18, 15:06

Tack Patrick Å
Nu när jag fick veta att det var ladusvalor så hittade jag i Rudbeck's bok (har urvalsboken). Det verkar ha varit lite mer raffinerat än att ingen sett dem flyga söder ut. Enligt boken ska svalorna sätta sig på vasstrån (en efter en), som till slut doppas ner i sjön och därmed gick de ner i vattnet.

Man undrar ju (eftersom Linné var en empiriker) om han sett detta inträffa?


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2009-11-18, 12:51
Webbadress: http://www.artportalen.se/birds/atlas/atlas2.asp?landskapskod=27

Fågelatlas Pite lappmark
På länken kan ni se en atlas över Pite lappmark växa fram.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2009-11-18, 07:14
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Olika länder,olika namn
Du har rätt Rolf om att det, åtminstone hittills, varit nordamerikaner och européer som gjort fågellitteratur i Mellan-och Sydamerika. Illustrationerna i dessa böcker håller relativt hög klass och engelskan är ju lättare att förstå för ex.vis en svensk.

Den här colombianska ornitologen har försökt övertala några målande landsmän att börja måla fåglar och några har försökt, med blandat resultat må jag säga.

Jag fick frågan om jag var intresserad av illustrationsuppdrag. 1.700 fågelarter vore någonting att bita i men jag tackade nej eftersom det bettet kan hålla i sig i 10 år!

Att länder har olika namn på fåglar är inte alls konstigt. Man behöver bara hålla sig inom Skandinavien för att upptäcka detta.


Insänt av Patrick Å
tisdag 2009-11-17, 21:44

Ännu mer fågelnamn....
Alla intresserade kan ju gå och låna(eller köpa) Lennart Nilssons bok "Orre, trast och trana - Om fåglars namn". Där kan man lära sig att tornseglaren inte tillhör ordningen tättingar vilket de iSverige förekommande svalorna gör. Uv i Berguv kommer av lätet. Talgoxen kallades förr för fläsktjuv. Ett annat ord för tjuv var oxe = talgoxe. Om VAR-fågel och HÄR-fågel får ni läsa själva!


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2009-11-17, 20:30
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Fågelnamn i Colombia
Angående spanska namn på fåglar i Latinamerika (bl a Colombia) så har det under lång tid förekommit olika namn i olika länder i Latinamerika på samma fågelarter och andra i Spanien på samma fåglar. Detta har verkligen skapat förvirring. Det är först under senare tid som man samsats om att använda samma namn på samma fågelart i alla spansktalande länder, och det fungerar inte fullt ut ännu.

Ett (kanske enda) skäl till engelskspråkig litteratur över fåglar i Latinamerika har varit att det är europeer och nordamerikaner som gjort, tills alldeles nyligen, all (nära nog) forskning på fåglar i Sydamerika.
Observera att i de flesta engelskspråkiga fågelböcker över Latinamerikas olika delar har haft spanska namn parallellt med de engelska. Men som sagt, ofta, vädigt ofta, olika spanska namn i olika länder, på samma art.

Dessutom har det bara varit europeer och nordamerikaner som skådat i latinamerika. Det har alltså funnits ett ekonomiskt skäl till engelskspråkig litteratur. De engelsktalande har varit mer ekonomisk starka. Latinamerikanerna själva har inte haft de ekonomiska möjligheterna att skåda som vi gjort i decennier i t ex Europa.

Under de senaste åren har dock latinamerikaerna själva börjat göra detta arbete och med det kommer spansk litteratur. Det är mycket välkommet. Jag har alltid köpt den spanskspråkiga litteraturen om den funnits.


Insänt av Erik Normark <fagelguiden@gmail.com>
tisdag 2009-11-17, 18:59
Webbadress: http://www.sofnet.org/apps/file.asp?Path=2&ID=4112&File=SOFNamnlista.pdf

Svenska namn...
...på världens fåglar. Jag bifogar länken till SOFs lista på namnförslag för all världens fåglar här ovan [pdf].

Att sitta och hitta på namn rakt upp och ner på det sättet resulterar naturligtvis inte i särskilt kreativa och fantasifulla resultat, som synes. Äldre artnamn har växt fram under lång tid i en skön mix av gammal folklig tradition och vetenskap på ett sätt som man förstås inte kan förvänta sig i ett sånt här namngivningsprojekt.

Men även vetenskapsmän borde ibland unna sig en välgörande dos av fri fantasi kan man tycka, och våga släppa sina akademiska bojor! :)


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2009-11-17, 18:00
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Fågelnamn
Jag har besökt landet Colombia flera gånger och bl.a. träffat det landets mest framstående ornitolog.Hon, det är en kvinna, tog emot på sin fantastiska hacienda och visade mig alla färggranna fåglar,papegojor,parakiter, tangaror och kolibrier som hon matade med frukter och annat sött och attraktivt.

Vi satt och pratade en halv dag och hon ondgjorde sig bl.a. över att alla böcker över fågellivet i detta land skrevs på engelska, alla utom hennes egna böcker.

Hon sa att alla engelska namn på fåglarna var fullständigt fantasilösa i jämförelse med vad de heter på spanska och hon gav några exempel, och det var bara att hålla med. Det är väl kanske risk för att våra fåglars namn med tiden blir allt torrare och mer fantasilösa med ökad vetenskap.

Landet Colombia har nära 1.700 fågelarter!(Att jämföras med hela världsdelen Europa som har knappt 700).


Insänt av Patrick Å
tisdag 2009-11-17, 16:56

Ladusvala och tornSEGLARE
Linne förde väl bara dåtidens kunskap vidare, att ladusvalan gick i vinterdvala på sjöbottnar. Ingen hade ju sett dem flyga söderut.... Tornseglare har jag sett i Kärkevagge, dock innan jag blev "fågelskådare", så jag har inget obsdatum eller år :-(


Insänt av Ulricha
tisdag 2009-11-17, 14:31

Ang. äldre namn på fåglar.
Jag tänker att själva språket utvecklas och därmed namnen på fåglar. Ofta har/hade de namn efter något de liknar/låter som/ser ut/beter sig... Och när språket utvecklats så ändras fågelnamnen. Jag är nästan säker på att om X antal hundra år så kommer vissa fåglar ha andra namn än de vi använder idag. Fast idag så kommer vetenskapen i första hand, vilket gör att det blir en korrektare bestämning redan från början.
Rudbeck kallar storspoven vindspole :-)

Är det någon som kommer ihåg vilka fåglar Linné trodde övervintrade i sjöarna, på botten under isen? Eller var det något som man felaktigt tillskrivit honom?

Jag hörde endast tornsvala när jag växte upp på 70-talet, aldrig tornseglare.


Insänt av Lotta
tisdag 2009-11-17, 12:12

Fågelbordslunch IRF igen!
Rätt telnr till Johan Arvelius är 070 297 92 80


Insänt av Lotta <masklotta@hotmail.com>
tisdag 2009-11-17, 12:06

Fågelbordslunch IRF i morgon
Tel nr till Johan Arelius är fel, ring i stället växeln när du anmäler dig.


Insänt av Benny <benny@nuolja.se>
tisdag 2009-11-17, 11:48

Seglare
Jaså Rolf ??

det hade jag inte den berömda aaaaningen om.

Är ofta runt Luossavaara, aldrig set vare sig seglare eller svalor där. Har iofs nte tittat efter dom, går oftast för stenskvättan.

Vid kontroll i Svalan ser jag att det rapporterats ett antal i Kiruna och några i ABisko !

Där ser man. Har aldrig ens tänkt på tornseglare/tornsvala.

Nå, då har man nåt att "gå på".

Tack för infon.

//Benny


  « Föregående 20       Nästa 20 »