NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Ove Stefansson <lappugglan@telia.com>
måndag 2010-02-01, 22:16
Webbadress: www.lappugglan.se

Mer om ringmärkning och rapportera ringfynd
Hej! Bra om fler hjälper till att sprida information och uppmana till rapportering av ringfynd. Via webbadressen ovan och menyn Ringmärkning finns lite mer information om rapportering av ringfynd m.m.
Hälsningar Ove (49:e året i ringmärkningens tjänst)


Insänt av Mats Bergquist
måndag 2010-02-01, 20:42

Vad då global uppvärmning?

Hej!

Hörde nyss av Peter Kondrup på TV4 att det inte varit någon dag med plusgrader under hela januari månad i Stockholm i år. Detta är en remalkabel händelse, då det inte hänt sedan januari år 1827! Den globala uppvärmningen verkar ha tagit en paus för tillfället.

Hälsas från Bodens utkant, där det nyss var -30.4 grader.

/Mats


Insänt av
måndag 2010-02-01, 20:31

Viktigt
Jo info är aldrig fel.Och media kan göra mycket, det ser jag inte minst när jag gått ut med upprop som initierats från NOF, det blir alltid reaktion bland allmänheten- de är väldigt uppmärksamma när det gäller fåglar och som du anonyme beskriver så är de en viktig hjälp i att hålla koll på fågelfaunan.

Kanske gör jag ett jobb om frågan till våren/sommaren . Vi har i nätverket Strandskatorna intresserade som vill lära sig att ringmärka och det skulle vara roligt att hälsa på ute på Haparanda Sandskär och spegla det arbetet. Vi får väl se, omöjligt är det inte att jag gör ett nedslag där för Kurirens räkning.

/Elsa


Insänt av
måndag 2010-02-01, 20:20

Få folk medvetna.
Få folk medvetna vars man vänder sig när man hittar fåglar med ring till exempel ha annons i tidningar, tv, radio osv det skulle hjälpa svensk ringmärkning mycket!
Hur många ringar "kastas bort" på grund av att man inte vet vars man vänder sig?


Insänt av
måndag 2010-02-01, 20:13

Jag
..borde kanske ha tänkt på det själv , men det var data som inte fanns i mitt huvud då när jag hade kvinnan med domherren på tråden. Men som sagt, det löser sig :)ntingen på det ena eller det andra sättet.

/Elsa


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirstismail@yahoo.se>
måndag 2010-02-01, 20:08

Ringmärkta fåglar, forts.
..men om Elsa redan i ett tidigare skede fått tips om telefonnumret eller "snigelpost-adressen" till Ringmärkningscentralen hade ju internet inte behövts, tänkte jag.. :)
Men det var ju bra att det löste sig nu! Tack för info!
/Kirsti


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2010-02-01, 20:01
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Merom ringmärkta fåglar
Selänk ovan, på min hemsida har jag en länk som heter "Märkta fåglar", tredje uppifrån. Där kan man se var man ska rapportera och vem man ska kontakta.
Men har man inte Internet så är det ju inte så lätt.


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2010-02-01, 19:58
Webbadress: http://www.nrm.se/sv/meny/forskningochsamlingar/rapporterafynd.2901.html

Ringmärkningscentralen (RC)
Självklart ska man rapportera fynd av ringar till RC, se länk. Men som Elsa beskriver så har inte alla tillgång till Internet. Då kan en personlig kontakt vara viktig. Men som jag skrivit förut, det finns ingen NOF: are som har jourtjänst och måste läsa NOF-forumen dagligen. Kanske något att tänka på? NOF: are kanske skulle dela på olika veckor då de har lourtjänst?


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2010-02-01, 19:54
Webbadress: http://svtplay.se/v/1869459/sjosvedenborna_sorjer_alfaparet

Sörjer alfaparet
Se länk


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirstismail@yahoo.se>
måndag 2010-02-01, 18:55
Webbadress: http://www.nrm.se/rc/

Ringmärkta fåglar
Intressant diskussion om var man ska vända sig med en upphittad, ringmärkt fågel!
Jag har hittills trott att man ska höra av sig till Ringmärkningscentralen, se länken ovan, men ingen här nämner något om det? Varför?
/Kirsti


Insänt av
måndag 2010-02-01, 18:18

Marknadsföring
Hej Rolf!

Jo en marknadsföringsgrupp är ett riktigt bra förslag! En sån skulle sätta fart på föreningen är jag övertygad om.

Ja om den här damen och andra nu hör av sig igen så skickar jag dom till dig då. Det är inte så ofta det händer men det kommer samtal då och då.

Sen fick jag ett förslag om att hänvisa till naturhistoriska också, men då handlar det mera om kronans vilt kanske.

/Elsa


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2010-02-01, 17:24
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Ringmärkta fåglar
Om du Elsa får fler sådana här samtal från allmänheten, ring gärna mig direkt. Men jag är inte inne på NOF-net dagligen, inte ens var vecka. Då hinner dina meddelanden här hamna långt ner i listan och jag ser dem inte.

F ö har du rätt i att NOF borde finnas i telefonkatalogen, andra föreningar jag är med i är det. Det finns fler sätt att synas också. Kanske NOF ska bilda en "marknadsföringsgrupp"?


Insänt av
måndag 2010-02-01, 16:59

Den märkta domherren


Hej!


För ett bra tag sedan skrev jag här på forumet in namn och telefonnumret på en dam från Rosvikstrakten som berättade att en domherre flugit in i ett fönster och knäckt nacken. Fågeln var märkt och damen hade letat upp mig för att få veta vad hon skulle göra med fågeln.

I dag ringde hon igen till mig på jobbet och hade samma frågeställning... Ingen hade hört av sig konstaterade hon och undrade varför man märker fåglar om man sen inte är intresserad av vad som händer det man märkt.

Nu undrar jag i min tur( eftersom jag då och då får fågelfrågor av denna art) vad Jag ska svara vid såna här fall.

Jag ska ju inte lägga mig i era rutiner men jag tycker det känns knepigt när allmänheten engagerar sig och så får de inte ens ett svar.Hon var besviken det hördes och hon frågade om hon skulle vända sig till någon söderöver i Sverige.

Den här damen hade ingen dator och hade letat sig blodig efter någon kontakt till NOF i telefonkatalogen.

Jag har ett förslag angående det: Haka på lite marknadsföring som kommunen har vid ev massutskick i hushållen. En ruta med i alla fall en adress dit den datorlöse kan skicka ett brev kanske kunde vara bra. Nästa gång kanske det är något riktigt ädelt som knäcker nacken ute i bushen och sen bara blir bortkastad för att det i alla fall inte går att få kontakt med någon som bryr sig om det hela.
Sen om man vill ha flera medlemmar så är ju en sån kontakt ett gyllene tillfälle att värva.

Nu gav jag kvinnan telefonnumer till en av er men tack gärna att ni förklarar hur ni brukar göra vid såna här ärenden och vem jag ska hänvisa dom till.

/Elsa på NK


Insänt av Marcus vennberg
måndag 2010-02-01, 13:46
Webbadress: http://www.sr.se/cgi-bin/sormland/nyheter/artikel.asp?artikel=3409291

Högahalter kvicksilver i fisk!
Högahalter kvicksilver i fisk, farlig som "människoföda" men vad händer med fåglar samt djur och växter om detta fortsätter läck ut i sjöar på grund av kalhuggning vid vattendrag? Hörde detta på sr p3. se länk.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2010-02-01, 08:17

Ekorrar
Håller med om att ekorrarna är färre denna vinter, men bara på skogsmatningar som ligger en bit från samhällena.
På våra matningar på Bodens södra skjutfält har det de senaste åren varit en del ekorre, men mindre spår av mård. Denna vinter är mården på besök kring våra talgmatningar igen och då ser vi knappt en ekorre i skogen. I stan och på min matning strax utanför bebyggelsen är det ekorrar som vanligt. Naturligtvis gör bristen på grankottar också att ekorrarna är färre denna vinter.


Insänt av Patrick Åström, Lundsbrunn
söndag 2010-01-31, 18:33

Okunskap och hundar
Denna text kommer från en bok utgiven av Svenska Jägareförbundet: "Efter att ha balanserat på utrotningens brant under ett par årtionden är den svenska vargstammen på väg att återta sin plats i ekosystemet. Av många ses detta med glädje, men samtidigt innebär det problem för renägare, tamdjursägare, jägare och människor som känner rädsla för vargar. En del av de problem som uppstår grundar sig på att de flesta människor i dagens samhälle saknar erfarenhet och kunskap om varg." (Vargen. Viltet, ekologin och människan. Svenska Jägareförbundet 1998)

Det är väl det som är en del av problemet, att man saknar kunskap. Det största problemet är dock att många av motståndarna till varg inte verkar vilja ha kunskapen.

Läste Guillous spalt i AB och noterade hans utropstecken efter kennelklubben. Jag TROR att hundar är den största marodören vad gäller angrepp på tamboskap och andra hundar.


Insänt av
söndag 2010-01-31, 12:17

Ekorr-rapport :)

Vid fågelskådning i lördags på Hertsön såg vi en ekorre. Tidigare nu i vinter har jag sett flera vid mitt bostadsområde inne i Luleå. Alla korrar jag sett har varit välmående och med tjocka fina pälsar. Jag har också bekanta som berättat om att de ser ekorrar både ute i skogen, inne i bostadsområdena och vid matningar.

/Elsa


Insänt av Mattias Nordlund
söndag 2010-01-31, 11:49
Webbadress: http://www.greenthefilm.com/

Palomlja
Konsekvenser av produktionen av palmolja.

Ägna 45 minuter till att se på filmen i länken och börja sedan ett mer medvetet liv.

Tillskriv de företag som producerar mat med/av palmolja. I Norrbotten finns några företag som gärna kallar sina produkter lokalproducerade men har palmolja i.

Soja är en annan produkt som skövlar regnskog.

Inte lätt att leva idag när allt är globaliserat!


Insänt av Rolf G Gustafsson
söndag 2010-01-31, 11:38
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article6521151.ab

Vargen, jakten och svenskarna
Se länk.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2010-01-31, 10:12
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Brist på ekorrar
Ekorrbristen kan till stora delar bero på kottebrist.Det finns just inga korsnäbbar heller den här vintern. Maten tryter helt enkelt.

Jag har i nuläget två halvtama ekorrar här. Ifjol vintras var de av och till sju stycken.


  « Föregående 20       Nästa 20 »