NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2010-02-02, 20:47
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Nyhetschef...
Vilka andra grupper ställer ni inom media dessa krav på? :) :)
Jag och SOF hjälper till så fort vi bara kan. Men ni på media jobbar skiftgång, det gör inte vi oavsett vi jobbar ideellt eller som anställda. De resurserna har inte vi. Kanske media borde ställa upp där, med resurser? :)


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 20:38

Säg det...
..till min nyhetchef:) Hon ville nog helst att jag skulle ha alla uppgifter för publicering innan det hela ens startat. Vi journalister arbetar i en hetsig bransch som du kanske förstår.

Men helt rätt, jag tycker också att man borde vänta tills allt är klart , men det är dessvärre jag det:) Nu har jag i alla fall knåpat ihop lite prelliminära siffror och sen får jag ta slutresultatet ytterligare en vända:) ja ja...

Elsa


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2010-02-02, 20:32
Webbadress: www.sjaunjaape.se

FIK (Fåglar inpå knuten) och media
SOF är en intresseorganisation där de absolut flesta jobbar ideellt. Enstaka anställda finns men med andra uppgifter än FIK. Heltidsanställda journalister kanske ska ha lite tålamod då det gäller ideellt arbetande föreningar och människor. Självklart vill SOF sprida sin information om FIK så fort som möjligt och visst går det att förbättra allt, t ex servicen åt media. Men det är långt ifrån slutrapporterat ännu med FIK som är en inventering (7 februari sista rapportdag, sammanställning tar ytterligare tid då många rapporter kommer via vanliga brev).
T ex standardrutterna som sköts av Lunds universitet av heltidsanställda tar mer än 6 månader att framställa sin rapport.
Så ha inte så bråttom, vill man ha det rätt så tar det sin tid. Avvakta, det lönar sig. Bättre rätt och sent än fel och fort.


Insänt av Ove Stefansson
tisdag 2010-02-02, 19:19
Webbadress: www.lappugglan.se

Ringmärkta fåglar
Googla: Ringinform 2009-1 för info. om t.ex. antalet ringmärkta fåglar 1911-2008.

Hälsn.
Ove


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 17:25

Räknings-info
Jo det är inte så lättarbetat för oss i media när vi vill skriva om ett sånt här arrangemang och så hittar vi ingenstans numerären för ettan(talgoxen) Såg att TT gått ut med en text där de vinklat på bergfinkens rekordantal. Men utan talgoxens siffror tycker jag att det blir jättekonstigt att skriva om arrangemanget och bara nämna hur många av arten på plats två som rapporteras. Det är ju som att bevaka en skidtävling och bara berätta tvåans sluttid.

Men kanske SOF behöver mediatränas:) Det är inte så lätt kanske att förstå hur vi murvlar vill ha det och när.

Fö tycker jag mig se ett enormt uppsving i intresset i media för fåglar, både tv och kvällspress och lokala media i alla former har ju uppmärksammat VIK. Och det finns ett sug efter ämnet hos läsare och tittare och lyssnare! Bra att veta för er som är initierade inom ämnet.

/ElsaInsänt av Patrick Åström, Lundsbrunn
tisdag 2010-02-02, 15:11

VIK
Nedanstående siffror var när jag rapporterade ca 15:00 på tisdag. Uselt att det inte går att hitta siffrorna på SOFnets hemsida


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 15:04

Tack Patrik
Dator?? :):)

Tack för uppgifterna snälla du!


Elsa


Insänt av Patrick Åström, Lundsbrunn
tisdag 2010-02-02, 15:01
Webbadress: www.google.se

ringmärkta fåglar
Skriv sökord "ringmärkta fåglar". Elsa, har du inte en dator själv? :P

Fåglar i topp just nu:
Talgoxe 96297
Bergfink 77106
Pilfink 66094
Blåmes 64353
Gulsparv 52251
Koltrast 47567
Grönfink 44638
Domherre 31997
Skata 28312
Kaja 24453
Det lär dröja innan korrekta siffror kommer


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 13:49

En fråga till:)
Har någon av er som är inne på forumet nu hört någon prelliminär siffra för antalet obsade talgoxar i Vik-arrangemanget? Jag har bara en ungefärlig slutsiffra för bergfinken på 73.000 individer! men hur många talgoxar har räknats( hitills)

Tacksam för svar eftersom jag ska skriva några rader och inte hittar någon siffra utöver halvtidsresultatet från i går..

Elsa


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2010-02-02, 13:28
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Ringmärkning och ringar
Det är knappast ett gigantiskt problem som snubbelfot påstår, detta med att människor inte vet var de ska lämna informationen om upphittade ringar. Det bevisas av den otal olika former av förfrågningar som jag, andra ringmärkare, skådare och Ringmärkningscentralen får om upphittade ringar. Inte ens ringen vi här tidigare diskuterat har gått till spillo. Så låt oss hålla problemet på den nivå det är. Men en del, oftast anonyma, vill ju gotta sig i småaktigheter.


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 13:20

Ringmärkning
Nej, hela ringmärkningstanken faller inte med att man inte har dator/internet.

Det står på varje ringmärkarring NRM (naturhistoriska riksmuseet). Sedan finns fortfarande nummerupplysningen kvar även om det är dyrt att ringa dit.

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 13:14

Håller med
Ja jag håller med dig Andreas om att det inte är något bra diskussionsforum för viktiga frågor-internet alltså:) Och som du säger så finns det nog mycket att göra ännu bättre inte minst när det gäller att närma sig allmänheten och diskussioner hur man värvar och sköter sina medlemmar.

Strandskatorna har redan ställt sig positiva till att diskutera och ge goda råd. Vi är lite kaxiga:) och tror vi sitter inne med många bra synpunkter som skulle gynna NOF.


/Elsa
Insänt av Snubbelfot
tisdag 2010-02-02, 12:46

Ring ring
...Och det är förståss massor av människor utan dator som hittar ringmärkta fåglar. Förmodligen står och faller hela ringmärkningstanken med detta gigantiska problem.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-02-02, 09:12

KOntakt
Det är möjligt att vi pratar på olika plan, Elsa. Hursomhelst, positivt att detta med domherren är omhändertaget. Jag tycker Rolf ger bra synpunkter i frågan nedan. Alltså kontakta gärna någon enskild skådare eller företrädare för NOF om du är angelägen att förmedla information eller vill etablera en kontakt. Just på en allmän forumsida bör man inte förvänta sig att allting blir omhändertaget. Jag vet att du, Elsa, redan i flera fall på ett föredömligt sätt haft direkt kontakt med NOF-företrädare. Om man inte har någon etablerad kontakt föreslår jag att den som vill veta mer om något använder kontaktlistan som jag refererar till, antingen man tillhör media eller är nyfiken i egenskap av privatperson. Känns som allt detta blir en väldigt stor grej när det i själva verket handlar om en ganska liten sak.

Vidare håller jag med om att det är viktigt för NOF att odla bra relationer med allmänheten och bland våra medlemmar inbördes. Här skulle jag vilja se en fördjupad och mer konstruktiv diskussion och samarbete, till exempel mellan Strandskatorna och NOF vad gäller medlemsvärvning och hur vi tar hand om våra medlemmar. Den mailkorrespondens som varit mellan delar av NOF-styrelsen, valberedningen och representanter från Strandskatorna samt vissa inlägg (numera raderade) från Strandskatornas forumsida gör mig lite bekymrad. Jag uppmanar därför Strandskatorna att höra av sig till mig eller till styrelsen. Jag tror det vore värdefullt med en sittning som ett första steg till någonting bättre för båda föreningarna. Att diskutera endast via Internet leder (som säkert framgått här) lätt till feltolkningar.


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 08:42

Jag..
är en personlighet som har svårt för formaliteter men jag ska inte diskutera saken vidare känner jag eftersom jag tror vi pratar på olika plan.

Beträffande saken -domherren i Långviken- så är det nu omhändertaget på ett fint sätt och dessutom har det kommit in spontana mail om erbjudande att åka till damen med fågeln. Sånt tycker Jag känns trevligt spontant och en god ingrediens i en förening .

Nog sagt. Min "ton" var inte menad att vara otrevlig om du uppfattade det så

Hälsn Elsa


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-02-02, 08:27

Apropå tack
Jag måste säga att jag blir lite förvånad över din reaktion, Elsa, och tonen i ditt svar. Jag upprepar: Under angivna flikar finns kontaktpersoner för varje kommun. Till dem kan vem som helst som har frågor och undringar kring fåglar eller NOF vända sig. Under samma flikar finns kontaktpersoner som media kan vända sig till. Jag tycker inte man kan förvänta sig att alltid få svar på inlägg på en allmän forumsida. Däremot skulle det kunna vara en idé att ha ett forum på NOF-net som kallas "Fråga NOF" eller något i den stilen. Där kan man utse en eller ett par personer inom föreningen som aktivt besvarar frågor som inkommer.


Insänt av
tisdag 2010-02-02, 08:11

Tack!
Svar till Jan-Olov mfl samt svar på Andreas inlägg

Tack för att ni har tagit hand om ärendet Sigbritts domherre!
Kan man lägga lite kraft på de ändå ganska få tillfällen som allmänheten ställer frågor eller kommer med uppgifter så tror jag det är mycket värt för er förening. Och dessutom är det mycket värt för en liten tant ute i bushen!!

Hade jag varit föreningaktiv och haft möjlighet skulle jag tyckt det varit roligt att få hjälpa den här fågelintresserade damen !

När det gäller mig och media så vet ju jag vilka kanaler jag ska kontakta om JAG undrar nåt. Nu handlade det ju inte om media och mig utan om en"civil" fågelskådare. Dem ska man vara rädd om tycker


Elsa


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2010-02-02, 07:01
Webbadress: http://www.dn.se/nyheter/sverige/grovt-jaktbrott-misstanks-efter-fynd-i-dalaskog-1.1037777

Vargjakt och acceptans
Om nu någon trodde att den i januari genomförda vargjakten skulle ge större acceptans för vargen, vilken bl a delar av jägarkåren påstod, så läs länken.


Insänt av Andreas Livbom <andlilv@spray.se>
tisdag 2010-02-02, 06:04

Banankonntakt
Hej!

Under "Detta är NOF" och "Kontaktpersoner i kommunerna" finns en lista på föreningens lokala företrädare och en lista på personer som media kan höra av sig till om de har frågor, undringar eller tips om fåglar eller vår förening. Även om hemsidan kan vara en kanal för sådan kommunikation tycker jag det är för mycket begärt att "någon" (och helst någon annan än en själv) ska vara ansvarig för att besvara och kolla upp alla frågeställningar som läggs in på forumet och obssidorna.

M v hInsänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
måndag 2010-02-01, 22:36

Frågor om Ringmärkning och annat
Hej,
Damen med den ringmärkta domherren ringde mig, så jag efterlyser nu någon som kan åka förbi Långviken (mellan Rosvik och Ersnäs) och kolla ringen.
Hör av er så får ni närmare kontaktinfo.

För övrigt intressanta förslag om marknadsföringsgrupp. Jag vill minnas att det engång funnits en "PR-grupp", kanske dags att återuppliva en sådan.

/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »