NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Tomas L
torsdag 2010-02-25, 13:00

skyddsjakt debatten
Stefan du missuppfattar mig om du tycker att jag försvarar jakten till varje pris.
Vad jag menar med inlägget är att det är viktigt att veta att det finns alltid en, eller flera anledningar till denna typ av förslag. Man måste se utanför sin tubkikarlins något.

Vårfåglar på åkermark är fantastiskt och jag tillbringar mycket tid ute själv under denna tid, men en ökande population kanske gynnar mig(skådarintresse mm), men det missgynnar kanske i sin tur någon annan (lantbrukaren mm) det får man inte glömma bort!

Sverige är dessutom ett stort land med varierande karäktär och förmodligen har vi i norr de minsta problemen.

Ett läsexempel:
http://www.viltskadecenter.se/images/stories/Publikationer/skador_pa_odlad_groda.pdf

Och visst Matsåke har har helt rätt, speciellt i sina två sista stycken, det tycker jag med.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
torsdag 2010-02-25, 11:42

Jaktdebatt
Det känns som att du skall försvara all jakt till varje pris Tomas, då du är jägare själv. Jag är själv är också jägare och vet såklart att inte alla jägare är skjutgalna, men vet även att det finns alldeles för många som är det. Jag har många exempel på detta från vårt eget jaktlag och tror inte att det är unikt på något sätt.

Att lantbrukarna påverkas fysiskt, psykiskt och ekonimiskt låter inte kul, finns det verkligen belägg för detta? Jag har själv aldrig hört att det skulle vara så och tror absolut inte att de blir ruinerade p g a rastande svanar och tranor.
Nämn gärna någon lantbrukare här i länet som som har detta problem.
Jag skulle gärna personligen prata med denna för att höra mig för om dennes förluster och även jämföra det med andra jordbrukares åsikter i frågan.

Vi jägare får acceptera att jakt i första hand handlar om att döda, och inte försöka få det till att vi gör stora gärningar i samhället tjänst, för det gör vi inte.

Slutligen tycker jag Matsåkes sista mening var en av de bästa jag läst på länge.

Mvh / Stefan H (jägare och ornitolog)

Mvh /Stefan H

Insänt av Tomas L
torsdag 2010-02-25, 11:11

skyddsjakts debatten
Visst det förekommer vissa extremister inom jägarkåren men det gör det överallt, även i ornitolgkretsar.
Vissa på detta forum tycks tro att alla i jägarkåren är skjutkåta galningar som bara vill nöjesdöda. Detta är givetvis fel.

Det känns dock som att viktiga delar saknas i denna debatt.
En vitig del som inte nämts hittills i trana och svandebatten är Lantbrukarna. De som drabbas mest av överstora populationer på sina marker och odlingar. De driver fram dessa förslag eftersom de direkt drabbas fysiskt, psykiskt och framförallt ekonomiskt, sen blir det jägarkåren som utför gärningen, och får ta all skit för det.
Men visst, vill vi ha ruinerade lantbrukare och dyrare mat och satsa på genmanipulerad inporterad gröda...

Sen kan man ju alltid diskutera detaljerna och tidsaspekterna i detta skyddsjaktsförslag som kanske inte är de bästa, men det har inte kommit till pga skjutkåta jägare!


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2010-02-25, 08:57
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Tranjakt
Så är vi där igen än en gång.Tänk att det finns "jägare" som fortfarande tänker som om det vore 1810! Om de nu överhuvudtaget tänker.
På sent 1970-tal kom förslag om jakt på storspov under april och maj. Någon satt och ondgjorde sig över att det inte fanns något vilt att jaga under våren. Gudars skymning vilken brist!

Tänk att någon skulle komma på tanken att salutera denna underbart drillande fågels återkomst varje vår genom att skjuta den!

Bakgrunden till detta stupida förslag var förmodligen den att både höns- och andfågelstammarna redan då börjat svikta och paniken hos vissa låg nära. Vi måste ju ha nånting att jaga! Storspov vad ett bra förslag då och nu sångsvan och trana.

Lyckligtvis blev det inget av detta förslag. Inte än är väl bäst att tillägga. Att det finns "jägare" som helst skulle vilja hålla bösspiporna varma året om är således inget att förvånas över. Historien upprepar sig gång på gång.

Jag jagade själv i nästan 40 år och har alltid tagit strid mot galenskaper och avarter inom den svenska jakten, så även mot förslaget till spovjakt.

Jag har hört så mycket tokigheter genom åren om vilka djurarter som är överflödiga och borde decimeras så det finns ingenting längre som skulle få mina öron att trilla av.

Om man överhuvudtaget ska prata om att decimera någon djurart på detta klot som bär sig destruktivt åt så är det väl självklart vilken det skulle vara!

Att vara jägare, att inneha vapenlicens och rätten att jaga och därmed rätten att döda är förknippat med ett stort ansvar - och hänsynstagande, i första hand mot det jaktbara viltet, men även mot de människor som INTE sympatiserar med den hanteringen.


Insänt av Patrick Åström, Lundsbrunn
torsdag 2010-02-25, 08:19

Jägare
Det största problemet med jägare visar signaturen Börje med tydlighet, övertron jägarna har på sig själv som "rättskipare" i naturen.


Insänt av
onsdag 2010-02-24, 23:57

Tranjakt...
ordet ligger inte fint på läpparna. Tänk er synen av skådare vid Alviksgården, med tubkikaren uppfylld av en vacker Trana. Bredvid står några jägare och skjuter ned den. Ska vi verkligen komma dit? Knappast!
/NOF:aren


Insänt av Benny
onsdag 2010-02-24, 14:17

Iskallt
Man får hoppas att "Börje" inte har samma iskalla inställning till andra levande varelser, som till svanar och tranor, t.ex till sin familj och släktingar.. brrr..

//Benny


Insänt av Börje
onsdag 2010-02-24, 13:19

Jakt på trana och svan
Om vi jägarna skulle skjuta dessa fåglar så resulterar det bara i att dom ökar mer så låt dom försvinna i något botten år.

Istället så får vi något att grina över i några år för att vi inte har sett en svan eller trana knappt.

Så mina jägarkolegor låt dom radera ut sig själva. "EKOLOGI SOM DET SÄGES".
vi får väl se mina fågelvänner.

Mvh

Börje


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
onsdag 2010-02-24, 12:00

Vintermatning
Tack ordförande Jan-Olov för ett bra inslag om vintermatning som sändes i Norrbottensradion under tisdagsmorgonen. NOF fick bra reklam genom inslaget och säkert kan vi få någon/några nya medlemmar genom att vara aktiva i massmedia.


Insänt av
onsdag 2010-02-24, 07:11

Skyddsjakt...
på Sångsvan och Trana... Är det 1:a April idag? Nej, 24/2 och ett osmakligt skämt! Detta blir naturligtvis aldrig verklighet, men att ens föreslå detta presenterar bara de skjutglada jägarna! Först Varg, sedan detta. Vad blir nästa dumma förslag? Skyddsjakt på örn?


Insänt av
tisdag 2010-02-23, 13:37
Webbadress: http://kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5271896#forum

Skyddsjakt
Skyddsjakt på svan och trana föreslås. Ur NK.


Insänt av Jan-Olov johansson
tisdag 2010-02-23, 10:02
Webbadress: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=live&Id=&BroadcastDate=&IsBlock=

Fågelprat
Var inbjuden av Radio Norrbotten i morse för lite fågelprat.
Kan lyssnas på via länken ovan. Fågelpratet finns mellan halv åtta och halv nio, blandat med nyheter, väder och musik.
/Jan-Olov J


Insänt av Benny <benny@nuolja.se>
söndag 2010-02-21, 10:26
Webbadress: http://nuolja.se

Webkameror
Har lagt in 4 länkar till webkameror i Estland. Dom verkar intressanta, förutom fåglar utlovas bl.a varg, vildsvin, rådjur och säl !

Dom fungerar fint i IE, har ej testat annan webläsare.

Rulla ner till "webkameror" på adressen ovan.

//Benny


Insänt av
lördag 2010-02-20, 14:12
Webbadress: http://hannusfgelochnaturblogg.blogspot.com/2010/02/hanna-har.html

Egen poolskötare
Vilken sisu:)
/E


Insänt av
onsdag 2010-02-17, 21:00
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

OS-störning.)
Less på OS? Ta ett break och tävla i Strandskatornas "vilka är fåglarna"tävling. Böcker utlottas till vinnarna eller de med flest rätt. Välkomna

/ElsaInsänt av Jan-Olov johansson
onsdag 2010-02-17, 09:54
Webbadress: http://marge.campus.ltu.se/temp/index.html

Temperaturfunderingar
Enligt yr.no blir resten av februari kall. I så fall blir det första hela kalendermånaden under noll grader som uppmätts vid Luleå Tekniska Universitet sedan nov. 2002, enligt länken. Den som vill botanisera bland gamla tempuppgifter kan klicka på "old temperature graphs".

Jag har undrat varför det alltid tycks komma ett "bakslag" på vintern, med plusgrader under januari. Även i år gick ju temperaturen över noll vid den 10:e, dock bara kortvarigt. Det vore intressant med spekulationer i ämnet, gärna från någon meteorologiskt bevandrad ;-)

/Jan-Olov J


Insänt av Tomas Carlsson <c.tomas@spray.se>
tisdag 2010-02-16, 14:00

Fågeltomt
Så här års brukar det vara rätt fågeltomt vid vår fågelmatning. Men i år är det riktigt god aktivitet vid fågelbord och jordnötsbehållare. Få arter, som vanligt där vi bor, men fler individer som kommer mer frekvent än annars. Vi har till och med regelbundet haft en vacker nötskrika här. Och idag kom vår tvååriga dotter och meddelade: Det är TVÅ nötskrikor här! Så vi är rätt nöjda med fågelbordsvintern.
Talgbollar har dock ingen strykande åtgång här heller...


Insänt av
måndag 2010-02-15, 19:48

Kanske
..har fåglarna bara bytt orter?? Har rört mig i Råneåområdet de senaste veckorna, Niemisel, Jämtön, Rånbyn och det har varit väldigt livat där.
I Jämtön mitt i byn var det väldigt påtagligt. Hann dock inte kolla efter vad det var för slags fåglar, men livat va de.

Samma i Niemisel full rulle överallt i samhället och samma i Rånbyn.

Var i Bölebyn/Piteå i dag men det var ganska tyst där, några tutande domherrar men annars knäpptyst ute i skogen.Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
måndag 2010-02-15, 18:13
Webbadress: http://naturligtvisfritid.blogg.se/

Fågeltomt
Svar till Örjan:
Precis som du har jag också matat fåglar i trädgården under de senaste 5-6 åren, dock ej i Luleå utan i Sävast.
Den här vintern skiljer sig radikalt från alla föregående. Efter nyår hände något även hos mig.. Solrosfröna har jag inte behövt fylla på sedan dess (bara ekorrarna vill ha dem), vildfågelfröblandningen gästas av enstaka pilfinkar och max två gråsparvar. Gulsparvarna är de enda som kommer i större flockar då och då. Talgoxarna är hyfsat många (5-10st)men är här bara sporadiskt. För övrigt är det i stort sätt tomt på fågel, förrutom ett gäng nötskrikor och två blåmesar, ibland. Och i går kom, till min stora glädje, årets första talltita på besök.
Så här fågeltomt har det aldrig varit förr om åren! (Saknar i år helt grönfinkar, siskor, domherrar, svartmes, gråspett, nötkråka och nötväckeparet, som alla varit "stammisar här förr om åren..)
/Kirsti


Insänt av Örjan Spansk <orjan.spansk@miljo.lulea.se>
måndag 2010-02-15, 16:10

Fågeltomt
Hur har ni det med fågelmatningen inne i Luleå (och på andra tätorter)? Jag bor på Notviken och har i år liksom de senaste fem åren då jag bott där erbjudit mat åt fåglarna. Vi bor inte så till att det är maximalt gynnsamt för fågelbesök, men vi brukar ändå ha en jämn ström av de vanligaste arterna. Det började bra i höstas då vi bland annat hade ett stort gäng pilfinkar som trogna gäster. Jag köpte t.o.m. svindyra hampfrön enkomt åt dem, för jag fick för mig att de gillar dem bäst.

Men sedan ungefär nyår är det helt tomt på fåglar. Och när jag säger tomt menar jag verkligen tomt. Helt soprent! Inte en blåmes, talgoxe eller grönfink så långt ögat når! Solrosfröna, jordnöttern, talgbollarna och istret bara hänger där orörda. Man funderar vad som hänt. Ett lokalt sjukdomsutbrott?, En hungrig katt? (inga kattspår syns dock), Kylan? (fast den borde snarare locka in mer fåglar till bebyggelsen).

Har någon annan liknande erfarenheter denna vinter?


  « Föregående 20       Nästa 20 »