NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
måndag 2010-03-15, 13:08

Kalendermakar´n...
ska det förstås vara. Ursäkta felskrivningen. Men Peter är så pass kompetent att han säkert kan göra fåglar ochså...med lite fjädrar och lim!
/Staffan


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2010-03-15, 12:36
Webbadress: http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=5243850

Peter i PT!
Fågelmakar´n Peter Nilsson (årets fågelskådare) uppmärksammas i dagens PiteåTidning. Kan även ses på nätet. Länkar till PT (ovan) och hoppas att även ni kan få fram sidan.
/Hälsar StaffanInsänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2010-03-15, 09:20
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Skitmat
Det där med sidensvansar som äter fågelspillning som sitter fast på grenar och kvistar har jag sett många gånger och t.o.m. skrivit om på denna sida.
Det är troligtvis så att spillning innehåller attraktiva mineraler, vad vet jag inte. Det är ju som med tjädern som nästan kan kaläta barren på vissa, speciella tallar medan den i övrigt fullständigt ratar de flesta andra tallars barr. Barren på vissa tallar innehåller ämnen som tjädern behöver, men hur fåglarna vet det utan att smaka sig fram i barrskogen kan man ju undra över.


Insänt av
söndag 2010-03-14, 21:54
Webbadress: http://kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5301861

Fågelmatning ökar
Riksnyhet


Insänt av Thore Alm
söndag 2010-03-14, 13:40

NOF-årsmötet i Långnäs.
Ett varmt tack till ALLA .som på något vis varit inblandade i årsmötet !
Det gäller såväl arrangörer.deltagare som föredragshållare !
Dock -ett särskilt varmt tack till Andreas Livbom , "Vitryggens" presentatör (vad han nu hette,ursäkta !!) och Bert-Ove för tänkvärda synpunkter på aktuella problem !
Hemresan till Kalix gick bra !
Hälsar gör
Birgitta Landberg
Thore Alm


Insänt av Kalendermakaren <kalendermakaren@cornix.se>
söndag 2010-03-14, 12:20
Webbadress: http://www.nof.nu/bildgalleriet/kalender2009/

Kalendermakaren fortfarande i chock!
Tack än en gång för den fina utmärkelsen jag förärades under NOF:s årsmöte i lördags. Jag känner mig ytterligt stolt, glad och fortfarande omtumlad över detta.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2010-03-14, 11:03

Gårdagens årsmöte!

Hej!

Jag tror jag gör mig till tolk för alla närvarande, när jag tackar de ansvariga för NOF:s årsmöte i Långnäs i går! Innehållet utanför den formella årsmötesdelen var varierat och berikande, och "formaliadelen" kändes väl förberedd samt drevs framåt på ett bra sätt av ordföranden. Stort tack till alla ansvariga, alltså!

När det gäller de allvarligare delarna av innehållet i går, tycker jag att det som Berth-Ove Lindström presenterade rörande vindkraften styrker de funderingar som många av oss har: Vindkraft är INTE ALLS med säkerhet miljövänlig, effektiv, eller utan betydelsefull skada på flora och fauna! (Maud Olofsson och Andreas Carlgren påstår motsatsen, vilket säger en hel del om deras kompetens i sammanhanget...) Snarare är det nog så att vindkraften för oss låååångt tillbaka i tiden gällande miljö- och artskydd, inte minst då det gäller bl.a. havs- och kungsörn!

/Hälsar gör Lars, i Öjebyn!


Insänt av Mattias Nordlund
söndag 2010-03-14, 08:20

Sidensvans äter spillning
Kan det vara så att spillningen innehåller så mycket matrester av f.d måltiden (bären) som den bajsande fågeln ätit?


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
lördag 2010-03-13, 23:19

Sidensvansar äter fågelspillning.
Några timmar före NOF´s årsmöte hade jag besök av 8 sidensvansar i rönnarna vid min fågelmatning på Ugglegatan iPiteå.På kvistarna hamnar rätt mycket fågelspillning som ligger som vita duttar på kvistar och grenar eftersom fågelbordsbesökarna alltid sitter i desa träd före och efter att de ätit. Sidensvansarna åt "systematiskt" av de grenar och kvistar de landat på. Jag har iakttaigit detta tidigare och undrar nu om någon annan också gjort det.Kanske någon har fakta eller teorier om näringsvärdet i fågelskit ? Är detta nödmat för sidensvansar eller ingår det i deras normala födointag?


Insänt av
lördag 2010-03-13, 21:45

Naturbokhandeln
Hej Gunborg

Jag köpte en riktigt fin kikare Lotus SP 80 med tillhörande bra stativ ett Velbon för under femtusen kronor på Naturbokhandeln. Fungerade bra, jag har sålt den dock, tyckte inte tub var något för mig, vill hellre ha en handkikare. Men tuben var bra, prisvärd och ett nätt och fint stativ därtill. Jag tror den finns kvar som paketköp. Kolla upp saken:)

Hälsn Elsa


Insänt av Gunborg Stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
lördag 2010-03-13, 16:45

tubkikare
Hej, undrar om det finns någon som har en tub till försäljning. Eller förslag på var man kan köpa en som är bra utan att bli ruinerad.Hälsn Gunborg Stenvall


Insänt av
söndag 2010-03-07, 13:58
Webbadress: http://www.expressen.se/husdjur/1.1908744/ugglan-blev-blast-pa-bytet

Snöuggla
Fin fångat av fotografen men inte av ugglan


Insänt av Thore Alm <store.alm@hotmail.com>
måndag 2010-03-01, 18:42

Rapportera Vinterfågelmatningen !
Ja , nu är det dags ! Vi skriver den 1 mars i dag -och Vinterfågel-obsar för rapporten gick ut i går -sista febr!!
Så sammanfatta, hur utfallet av Vinterfågelmatningen blev !

Utan att gå rapporterna i förväg. så verkar det ,som om vi har haft en överraskningfri period-präglad av våra "normala" vinter-arter-och kanske -i färre antal ! Vi får se!

Välkommen med Din rapport- senast 15 mars- och då-kanske( ?)- är vipan här !!
hälsar Thore Alm
rapportmottagare


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
söndag 2010-02-28, 17:05

Slaguggla
Hej,
kan inte Elsa skriva om Bodens Energi. Nu har en slaguggla till dödats i transformator. Många bolag säkrar sitt nät men det verkar ha blivit en sport att låta bli. Skärp dig VD Hardy L jag vet sen jag var dirre att du fixar det om du vill----Ulf Öhman


Insänt av
söndag 2010-02-28, 16:56
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Vitryggig hackspett :)
..nä det var det inte som Strandskatorna fick nöjet att observera vid vår lördagsexkursion till Bodens södra skjutfält.

Men däremot vi fick se en mindre hackspett och Kirsti fick in riktigt bra bilder på den.

Vi hade en fin morgon och förmiddag under Janne Anderssons sakkunniga ledning och fick se mycket annat intressant och naturskönt.
Elsa


Insänt av Patrick Å
lördag 2010-02-27, 00:00

Skapa intresse kring fåglar
I Skövde fågelklubb har vi en "studiecirkel" där vi samlas och promenerar runt kring fågellokaler i staden. Det väcker nyfikenhet när gruppen stannar och skådar och intresserade brukar komma fram och ställa frågor och ibland låta sig rekryteras. I Luleå finns det ju en massa fina lokaler mitt i centrum. Vandringen är lagd på förmiddagar och lockar ju mest äldre men någonstans kring 10-15 personer har det varit vid varje tillfälle och det är sådana som inte tidigare har deltagit i något annat arrangemang klubben har haft men som sedan följt med på andra exkursioner/studiecirklar. Synns man inte finns man inte!


Insänt av Patrick Å
fredag 2010-02-26, 23:43

Jakt
Varför måste man lösa problemen med bössan? I Borås har kommunen m.h.a. natueföreningar gjort en rad lösningar för att minska trycket av "skräniga" kajor i centrum sedan det kommit förslag om avskjutning av denna art. Att idka skyddsjakt på fåglar under flyttning då hela tiden nya individer anländer kan vara svårt att rå på. Och att minska populationer som finns naturligt för att det inte passar några tycker jag är fel. Vad jag har förstått så var det inte Jägareförbundet utan det mindre rumsrena jägarnas riksförbund som gick ut med "nyheten".


Insänt av Rolf G Gustafsson <rolf@sjaunjaape.se>
fredag 2010-02-26, 11:11
Webbadress: http://www.birdingpal.org

Fågelguide sökes
Jag har kontaktats av några Holländare som vill skåda i Norrbotten i maj. På sin önskelista har de t ex lappmes, lavskrika, hökuggla, lappuggla etc. Är det någon i länet som är villig att guida dem?
De ingår i ett system som kallas Birdingpal, se länk ovan. Där skådare från olika länder hjälper varandra att skåda i respektive hemland.
Är någon intresserad så hör av er till mig.

MVH


Insänt av
torsdag 2010-02-25, 19:04

Media
Ja det är absolut ett bra sätt att vissa att man finns genom att förekomma i olika media. Bästa genomslagskraften har man förstås i tv-mediet och i dag har vi ju tre olika lokala tv-kanaler i Norrbotten.

Men det räcker inte att bara synas om man vill rekrytera nya medlemmar. Människan är av naturen lat och har lång startsträcka. Det måste finnas en morot med i bilden för att fånga in nya medlemmar.

Jag har tipsat om det förr men kan för all del vara tjatig igen. Ta chansen i vår att ordna en happening för allmänheten i Alvik. Låt folk få komma och titta i era tubkikare och snacka lite med en skara skådare. Dela ut inbetalningskort på plats. Lotta ut något bland de som nappar.

Nybörjare vill få hjälp att tolka vad de ser i naturen, ni är ju experterna-bjud på det så kommer medlemsmatrikeln att svälla-är övertygad om det.

E


Insänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2010-02-25, 17:32

Aktiva i media
Hej,
Precis som Janne A skriver nedan är det bra om vi kan vara aktiva utåt, antingen det är i tidningar, etermedia eller i andra kontakter med fågelintresserade. Vi vet ju av erfarenhet att det finns många fågelvänner utanför NOF, och som en liten ideell förening är det alltid angeläget att rekrytera nya medlemmar.
Från media-håll brukar man också uppmana oss att ta kontakt eller tipsa om sånt som kan vara intressant.
/Jan-Olov J
PS. Dessutom är det ju kul att få prata om sitt intresse!


  « Föregående 20       Nästa 20 »