NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Peter Wikström
torsdag 2010-04-08, 06:09

Webtips
Ähum, jag kanske var lite otydlig... Jag menade givetvis inte ett nytt fritt forum (det finns ju redan två suveräna sådana) utan en avdelning på själva hemsidan som någon i webredaktionen sköter om och uppdaterar när de tycker och designar som de själva vill. Vi andra kan om vi vill bidra med våra korta berättelser/foton från te.x exkursioner, möten och liknande. Nog om detta det var bara ett tips i all välmening.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2010-04-07, 21:30

Ang. webtips II
Hej
Jag håller på sätt och vis med Peter om att det kanske vore bra att kunna hitta de ofta intressanta/roliga betraktelser som skrivs här på NOF-net.

Jag är dock tveksam till att dela upp Forum/Fågelobs-sidorna i en ytterligare sida. En av (den största?) fördelen med NOF-net är att det är så snabbt och enkelt att både skriva och läsa både funderingar och om fågelobservationer.

Det blir med automatik ett problem om jag ska skriva om en uggletur med korvgrillning och bra väder. På vilken sida ska jag i så fall lägga den - på den "vanliga" eller på den "nya skönlitterära" sidan.

Jag, en av redaktörerna, är tveksam till att ändra upplägget med våra sidor. Trots allt är NOF-net en av Sveriges mest mest lästa sidor på fågelfronten. Och vi har verkligen levande sidor där alla kan skriva vad dom vill (på gott och ont).

Men, ändå, vi ska diskutera ditt förslag. Och som Andreas skriver så kan man söka flera år gamla inlägg, även om det tar rätt lång tid. Jag har tänkt att lägga till en funktion på sökfunktionen där man kan välja fler sökalternativ, men jag har inte lyckats att övertyga supporten (=Andreas II, min son) att fixa detta ännu.


Insänt av Andreas Livbom <andliv @spray.se>
onsdag 2010-04-07, 21:08

Ang. webtips
Hej Peter m.fl.! Det går att leta upp några år äldre inlägg genom den (iofs primitiva men ändock) sökfunktionen. Sök t.ex. på "Rödkallen" eller "Andreas Livbom" härovan så tar det en bra stund innan alla inlägg med dessa ord/uttryck kommer upp, alltså t.ex. dagboksanteckningarna.

Jag gör så numera när jag är på expeditioner eller skriver texter av exkursionsreferattyp att jag även sparar dem på datorn som en textfil. Det blir en egen liten utökad dagbok som komplement till den fysiska, handskrivna dagboken samt alla obsar som jag lägger in i Svalan.


Insänt av Peter Wikström
onsdag 2010-04-07, 19:43

Webtips
Jag sitter här och läser era finfina inlägg här på forumet och slås av tanken att dessa alltför ofta snabbt "försvinner". Ibland skrivs här smått fantastiska små berättelser från era skådarresor till främmande land eller små skådarturer på hemmaplan. Gemensamt för alla dessa eminenta inlägg är att de förr eller senare försvinner.

Te.x. alla fina berättelser från Rödkallen som vi läst om genom åren är nu förevigt borta, det tycker jag är mycket synd. Och alla spännande drag ni gjort genom åren och sedan så fint berättat här i forumet är nu borta.

Av den anledningen förslår jag att webredaktionen gör en länk i vänsterframe på hemsidan till en avdelning där alla kan skicka in korta berättelser om sina skådarturer, typ det Sandberg/Holmberg skrev från sin sträckskådardag i Piteå. Det behöver ju inte vara några romaner, utan bara korta inlägg typ de som annars bara skrivs i forumet. Bl.a Gävle fågelklubb har en sån avdelning och där finns mycket rolig att läsa. Då blir allt bevarat för framtiden och kan läsas av nytillkomna läsare/medlemmar.

Jag vet av egen erfarenhet att just berättelser är mycket populära och uppskattade bland läsarna. Vi har ju så många otroligt duktiga skribenter inom NOFs led att jag tror det skulle kunna bli riktigt riktigt bra.
Insänt av
onsdag 2010-04-07, 17:03
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Intressant!
Vad ni är duktiga grabbar på att hålla koll på väderläget med mera!
Och ja nu är det bara att hoppas på en riktig maffig anstormning av alla de vi längtar efter.
Jag är in varje dag på Hornborgasjöns webbkameror, särskilt trean, det är fantastiskt att se detta sjudande fågelliv, rätt vad det är så har man ett svanöga vid rutan och tre tranor spatserar förbi och sothönorna och grågäss och allt annat härligt visar sig på armlängds avstånd -knappt det.

Vi ses i markerna!

Strandskatorna gnm Elsa


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2010-04-07, 16:01

Våran vår
Hej alla!

Jag delar Lars uppfattning om att förutsättningarna för en fin fågelvår i kustlandet är goda. Som Elsa skriver hade vi ett något liknande läge 2008 med den stora skillnaden att gränsen till barmark (och stor fågelrikedom) över mellersta Sverige då gick längre norrut vid detta datum och att isutbredningen i Bottniska viken var extrem lindrigt mot för i år. Annars stämmer väderutvecklingen hittills under mars-april och de stora snödjupen rätt väl med 2008. I år har vi dessutom ännu lite mera snö i kustlandet.

Under helgen och kommande vecka väntas varmare väder än vi haft den senaste tiden. En hel del soliga dagar och chans till tvåsiffriga plusgrader. Högtrycksdominerat och därför inte just någon nederbörd annat än i fjällen. Allt detta bör ge en tydlig och medelsnabb snöavsmältning som dämpas av att det nattetid oftast blir minusgrader. Vindar ofta med västinslag ger chans till fina sträckdagar kustnära, t.ex. vid Södra Armen. Den rikliga snötillgången gör att barmarksfläckarna är få och koncentrerar fåglar, precis som fågelmatningarna kan göra.

Så långt är allt väl. Vad vi sedan önskar om ungefär en vecka är omslag till en period med kyligt väder för att dämpa snöavsmältningen och sträcktendenserna. Kan vi sedan under säg de sista tio dagarna i april få en period med varmt men växlingsrikt väder med passerande regnväder och vindar från sydost-sydväst har vi att se fram emot en kanonvår fågelmässigt. Skulle inte detta drömscenario spelas upp så kan våren 2010 knappast bli dålig ens med ett extremt varaktigt, varmt och torrt högtryck. Därtill är våren i nuläget redan relativt sett för sen och snörik.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2010-04-07, 13:03

Våren 2008.

Hej!

Ja, även om jag inte minns alla detaljer så stämmer det att vi t.ex. här i Öjebyn hade riktigt kraftiga ansamlingar av fåglar som rörde sig mellan Storstrandsvaken, soptippen och åkrarna nära gamla E4:an/Älvsbyrondellen under andra halvan av april. Dessutom var det flera dagar med ett oerhört fint och koncentrerat sträck vid Södra Armen, Pitsund, under samma period.

Mera sådant!:-)

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av
onsdag 2010-04-07, 12:54

Våren 2008
..då var det väl typ ett sånt scenario som du beskriver Lars. Eller minns jag fel?

Elsa


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2010-04-07, 11:25

Hur blir skådarvåren...?

Hej!

Jag har gjort några sökningar på Svalan gällande en del vanliga, flyttande arter. Då växer en tydlig bild fram utav att de flesta arter inte har nått speciellt långt ännu. Det tycks gå en slags skiljelinje i södra Norrland, grovt räknat kring gränsen Medelpad/Hälsingland. Söder om denna gräns har en hel del individer nått fram, medan det är väldigt tunt med fynd norr därom för de flesta arter jag tittat på.

Med tanke på snötäcket på våra breddgrader vågar jag därför dra följande slutsatser, med det som nu är känt om vädret för den närmaste veckan:

-Det kommer inte att ske något explosionsartat vad gäller fågeltillgången den närmaste veckan.

-En väldigt stor andel av de individer som ändå dyker upp kommer att kunna ses, eftersom antalet rast- och födoplatser blir väldigt begränsat. Det blir m.a.o. lätt att hitta både vanliga och ovanliga fåglar...

-Dagar med sträckväder kommer att bli synnerligen intressanta, eftersom sträcket då med stor säkerhet kommer att ske i relativt begränsade, kustnära korridorer.

-Om de relativt låga temperaturerna håller i sig ännu en dryg vecka, ökar chanserna till ett fullkomligt eldorado i kustlandskapet någon gång under april/maj och då kanske under flera veckors tid! Detta eftersom de ackumulerade fågelsamlingarna längre söderut i Sverige obevekligt söker sig norrut när tiden går, och då kan det räcka med en enda dag med bra sträckväder- sannolikt också då kustnära koncentrerat!- för att fylla på ordentligt med fågel på de relativt få rastplatserna...

-Ju längre tiden går, desto större blir dessutom chansen till en vår med rejäla svämängar och vattensamlingar, speciellt i fall vi får plötslig varmluft som drar in över Norrbotten. (Det får gärna röra sig om varma vindar som tagit fart ända från Svarta havet och/eller Baltikum...!)

Ännu återstår förstås en del för att det hela ska gå i lås ur fågelskådarens synvinkel, men det ser onekligen oerhört spännande ut med det som är känt just nu! Jag kan inte låta bli att tänka på den klassiska skådarvåren 1995, och- lätt optimistiskt kanske- känns "spelupplägget" MINST lika bra nu som då!

Vad säger vår man i tornet på F21, meteorologen Andreas Livbom, om dessa teorier? Finns det anledning att spänna bågen ännu hårdare, redan nu? Eller drabbades jag nyss bara av överdriven optimism...?

/Lars, i Öjebyn.
Insänt av
fredag 2010-04-02, 13:33

Ps
Påsk:)inte pås :)

Glad påsk förresten!

E ochK


Insänt av
fredag 2010-04-02, 13:32
Webbadress: strandskatorna@panatet.se

Påstävling
Välkomna att vara med och vinna en audio-bok i Strandskatornas påsktävling.

Elsa och Kirsti


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2010-03-31, 19:00

Gillar det
Jan-Olov:s inlägg var en glad överaskning.
Hörde t o m talas om det så jag var tvungen att gå in här för att kolla.
Låter lovande.
Nåja..jag ska inte skrämma livet ur er:)
Jag ska inte gå in här kontinuerligt än mindre göra inlägg.
Så ni kan ta det lungnt.
Ha det bra/Mvh/-Anders


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
onsdag 2010-03-31, 17:16

Åsikter, synpunkter
Hoppas fler delar Jan-Olovs åsikt. Vetenskapen om att alla ”svar” inte behöver vara fullspäckade med fakta och kunskap bidrar kanske till att även inte fullt så kunniga (men ack så intresserade!) fågelskådare, som t.ex. jag, vågar sig på att bidra med några positiva rader då och då.


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
tisdag 2010-03-30, 22:18

Åsikter och synpunkter
Kirsti mfl,
Jo, självklart är det välkommet med åsikter, synpunkter, reflexioner, funderingar, hejarop, trötta suckar och vad som helst annat. Ibland får man svar; ibland medhåll, ibland mothåll(?), och ibland ingenting.

Några av oss är ständigt uppkopplade, några går in på hemsidan en gång i veckan. Några har tillgång till webben även på bussen, andra "bara" i hemmet eller på biblioteket.

Några av oss är snabba på att svara och några är sega som våren i år. Några tycker om att gnabbas eller retas och trivs när det flammar upp, medan några tycker det är obehagligt om tonen blir alltför rå. Några delar gärna med sig av sina kunskaper och åsikter, medan andra tycker att "jag har inget att komma med".

Det är den mångfalden som är NOF, och den ska vi vara rädda om. Acceptera att vi är olika, och "bemöt medmänniskan som du själv vill bli bemött", så har vi även fortsättningsvis ett levande NOF-forum!

/Jan-OlovInsänt av Thore Alm
tisdag 2010-03-30, 17:37

Härligt-våren är här...i Kalix...
Snösparven kom med bud om vår-och skänkte glädje och hopp -efter denna- av envisa köldgrader-präglade jan - mars 2010.
Lokal_: på broräcket av bron över Kalixälven, Åkroken 8 km NW Kalix kyrka.


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
tisdag 2010-03-30, 16:48

Hej alla som läser!
En nyfiken fråga:
Är det tillåtet/OK att i ett forum som detta komma med en reflektion/synpunkt, t.ex.: "Fin bild på fågeln! Jag tycker det ser ut som en talltita."
ELLER ska man helst vara så pass duktig inom ämnet att man istället ger ett svar, t.ex.: "Snyggt foto, det är definitivt en talltita!"?
(I diskussionsforum-världen är det stor skillnad på REFLEKTION och SVAR, anser jag. Vissa forum, t.ex. Svalan, tillåter ju som bekant inte sk. "vardagliga reflektioner".. Men här på NOF-forum blir jag inte riktigt klok på vad folk egentligen anser om detta.)
Ps. Jag förväntar mig varken ett svar eller några som helst reflektioner på detta!
Men synpunkter/åsikter är självklart hjärtligt välkomna! :)


Insänt av Patrick Åström
tisdag 2010-03-30, 12:58

Forumet
Hur skulle det se ut om dom som inte har något att säga i en fråga måste säga just det? Det hade blivit många inlägg att läsa.
Jag såg f.ö, liksom Andreas, att Benny hade fått några svar på Svalans bilkommentarer innnan jag läste om det på forumet. Eftersom jag inte har något att tillföra i diskussionen yttrade jag mig inte.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-03-30, 10:02

Ånyo
Benny la ut sina bilder i torsdags. Redan samma kväll fanns kommentarer till dem på Svalan och dagen efter även på Birdforum. Jag hade inget att tillföra när jag på fredagen noterade detta och lämnade frågan därhän. Jag förstår inte varför frågan också ska dryftas på NOF-net när feedback redan givits på andra forum och detta inom ett dygn efter det att fotona lagts ut för publicering.

Bästa hälsningar
A


Insänt av
tisdag 2010-03-30, 08:26

Ånyo
Svar till Mattias:
Jag skäller inte på någon! Jag diskuterar alternativt kritiserar. Som sagt, detta är väl ett forum där det kan vara trevligt att få diskutera och kommentera utan att vara fullfjädrad expert.

Elsa


Insänt av
tisdag 2010-03-30, 08:22

Tråkigt!
Ja nu hade jag bestämt mig för att sätta punkt men måste svara ändå känner jag.

Måste tycka att det i det fall vi diskuterar och alla andra små frågor som avhandlas här, är SORGLIGT om vi inte tycker att VI HAR NÅGOT ATT SÄGA...Du hade ju uppenbarligen mycket att säga. Var är alla andra?

Är vi inte så pass sociala så att vi kan (bara för att vi tycker det är kul eller känns intressant och trevligt och väluppfostrat) svara en föreningskamrat som bemödat sig att försöka väcka en diskussion och få svar på en fråga.

B:s fråga är väl en typisk sådan som MÅNGA borde vara intresserade av att kommentera. Problemet verkar vara att vi inte riktigt ids och jag menar inte att vi behöver vara medvetet obrydda. Men SORGLIGT är det att vi inte är benägna att glädja en debattsugen vän genom att respondera.
För övrigt är väl detta inte en frågelåda utan ett Forum??!!

PUNKT :)

Elsa


  « Föregående 20       Nästa 20 »