NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2010-04-10, 16:33

Hur många arter...
... brukar det finnas i landskapet Norrbotten vid denna tid...?

Jag gjorde en jämförelse för de siffror som finns i Svalan fr.o.m. 2003, och då ser det ut så här för tiden t.o.m. 9:e april:

2003: 88 arter
2004: 94
2005: 97
2006: 83
2007: 109
2008: 92
2009: 96
2010: 82

Snittet ligger på 92,6 arter- hur nu det såge ut i praktiken!- och medianvärdet på 93 arter. Med tanke på att rapporteringsbenägenheten dessutom kan anses ha ökat ganska tydligt de senaste tre/fyra åren, kan årets siffra verkligen ytterligare styrka att det än så länge är väldigt lite vår i fågelmarkerna...

(Ett år sticker ut åt andra hållet, nämligen 2007. Då var det verkligen tidigt, och för egen del hade jag då den 29/3 den HÖGST osannolika marstrippeln SÄDESÄRLA/VINTERHÄMPLING/SKÄRPIPLÄRKA nära Älvsbyrondellen, i Öjebyn/Piteå kommun.)

Det ska bli synnerligen spännande att följa det fortsatta förloppet, särskilt som ju inte snöavsmältningen ännu så länge tycks ha kommit igång annat än högst marginellt...

Ha det gott!/Lars, i Öjebyn.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2010-04-09, 16:16

Sträckskådning i helgen?
Hej!

Jag har just kommit hem efter en längre löprunda i Hertsöområdet. Gråmulet, disigt och snöblandatregn men trots allt en hel del rörelser på småfågel, framförallt siskor och finkar.

Det finns chans till bra sträckdagar för tättingar under helgen efter denna gråvädersperiod. Läge för Södra Armen? I morgon bitti blir det svag nordvästvind under ett halvlågt molntäcke som luckrar upp lite grann frampå dagen. Infinner sig mot förmodan inget sträck då lär det absolut bli en bra dag på söndag med vackert väder och svag nordvästvind som vrider till syd.

God helg!


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2010-04-09, 15:32
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Knipor
Jag har 11 knipholkar på och i nära anslutning till min gårdstomt och har kunnat notera sex till nio häckningar årligen de senaste tjugo åren.

Här ser jag ingen vikande trend ännu men jag har kontakt med ett par personer som har motsatt erfarenhet.

Sjöfåglarna, både sim - och dykänder har minskat tydligt de senaste åren. Vilken orsaken är vet jag inte i nuläget.

Söderut har man sen ett antal år problem med fåglar ute i skärgårdarna som bl.a. uppvisar tydliga symptom på förlamning och senare dör, ja man har till och med hittat ruvande trutar som dött på boet. I vilken omfattning detta gäller även änder vet jag inte.

Nu har det tydligen konstaterats att de drabbade fåglarna lider av brist på vitamin B12 och vad det i sin tur beror på är man nog inte på det klara med ännu.


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
fredag 2010-04-09, 10:55

Vad händer med kniporna?
Jag har sedan 1977 satt upp knipholkar i Jävre-Brännlandområdet och bevakat häckningsresultaten sedan dess. Antalet holkar har varierat men runt 30 holkar handlar det om. Från 1980 till 1998 har antalet lyckade kniphäckningar inte understigit 15.De bästa resultaten mellan 1990 och 1995 med 20-26 lyckade häckningar.
Från 1999 till 2009 har maximalt 15 lyckats och nu när jag under påsken 2010 kollat holkarna blev det en riktig bottennotering med 6 kullar som kläckts! En klart nedåtgående trend de senaste 9 åren! Jag hittar inga naturliga förklaringar som hackspettpredation på ägg, mink eller ekorre som stört.Finns det andra knipsluga personer som iakttagit liknande tendenser eller rör det sig om en lokal och/eller tillfällig företeelse?


Insänt av
torsdag 2010-04-08, 09:56

Ängdalsro
Thore

Ängdalsro är sydligaste belägna byn i Luleå kommun.

Elsa


Insänt av
torsdag 2010-04-08, 09:43

Kaliz...
Måste ligga i Mexico? :-)


Insänt av Thore Alm
torsdag 2010-04-08, 09:00

Ängdalsro- var ??
Bofinken i Ängdalsro- var ligger den orten ???
frågar Thore Alm . Kaliz


Insänt av Peter Wikström
torsdag 2010-04-08, 06:09

Webtips
Ähum, jag kanske var lite otydlig... Jag menade givetvis inte ett nytt fritt forum (det finns ju redan två suveräna sådana) utan en avdelning på själva hemsidan som någon i webredaktionen sköter om och uppdaterar när de tycker och designar som de själva vill. Vi andra kan om vi vill bidra med våra korta berättelser/foton från te.x exkursioner, möten och liknande. Nog om detta det var bara ett tips i all välmening.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2010-04-07, 21:30

Ang. webtips II
Hej
Jag håller på sätt och vis med Peter om att det kanske vore bra att kunna hitta de ofta intressanta/roliga betraktelser som skrivs här på NOF-net.

Jag är dock tveksam till att dela upp Forum/Fågelobs-sidorna i en ytterligare sida. En av (den största?) fördelen med NOF-net är att det är så snabbt och enkelt att både skriva och läsa både funderingar och om fågelobservationer.

Det blir med automatik ett problem om jag ska skriva om en uggletur med korvgrillning och bra väder. På vilken sida ska jag i så fall lägga den - på den "vanliga" eller på den "nya skönlitterära" sidan.

Jag, en av redaktörerna, är tveksam till att ändra upplägget med våra sidor. Trots allt är NOF-net en av Sveriges mest mest lästa sidor på fågelfronten. Och vi har verkligen levande sidor där alla kan skriva vad dom vill (på gott och ont).

Men, ändå, vi ska diskutera ditt förslag. Och som Andreas skriver så kan man söka flera år gamla inlägg, även om det tar rätt lång tid. Jag har tänkt att lägga till en funktion på sökfunktionen där man kan välja fler sökalternativ, men jag har inte lyckats att övertyga supporten (=Andreas II, min son) att fixa detta ännu.


Insänt av Andreas Livbom <andliv @spray.se>
onsdag 2010-04-07, 21:08

Ang. webtips
Hej Peter m.fl.! Det går att leta upp några år äldre inlägg genom den (iofs primitiva men ändock) sökfunktionen. Sök t.ex. på "Rödkallen" eller "Andreas Livbom" härovan så tar det en bra stund innan alla inlägg med dessa ord/uttryck kommer upp, alltså t.ex. dagboksanteckningarna.

Jag gör så numera när jag är på expeditioner eller skriver texter av exkursionsreferattyp att jag även sparar dem på datorn som en textfil. Det blir en egen liten utökad dagbok som komplement till den fysiska, handskrivna dagboken samt alla obsar som jag lägger in i Svalan.


Insänt av Peter Wikström
onsdag 2010-04-07, 19:43

Webtips
Jag sitter här och läser era finfina inlägg här på forumet och slås av tanken att dessa alltför ofta snabbt "försvinner". Ibland skrivs här smått fantastiska små berättelser från era skådarresor till främmande land eller små skådarturer på hemmaplan. Gemensamt för alla dessa eminenta inlägg är att de förr eller senare försvinner.

Te.x. alla fina berättelser från Rödkallen som vi läst om genom åren är nu förevigt borta, det tycker jag är mycket synd. Och alla spännande drag ni gjort genom åren och sedan så fint berättat här i forumet är nu borta.

Av den anledningen förslår jag att webredaktionen gör en länk i vänsterframe på hemsidan till en avdelning där alla kan skicka in korta berättelser om sina skådarturer, typ det Sandberg/Holmberg skrev från sin sträckskådardag i Piteå. Det behöver ju inte vara några romaner, utan bara korta inlägg typ de som annars bara skrivs i forumet. Bl.a Gävle fågelklubb har en sån avdelning och där finns mycket rolig att läsa. Då blir allt bevarat för framtiden och kan läsas av nytillkomna läsare/medlemmar.

Jag vet av egen erfarenhet att just berättelser är mycket populära och uppskattade bland läsarna. Vi har ju så många otroligt duktiga skribenter inom NOFs led att jag tror det skulle kunna bli riktigt riktigt bra.
Insänt av
onsdag 2010-04-07, 17:03
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Intressant!
Vad ni är duktiga grabbar på att hålla koll på väderläget med mera!
Och ja nu är det bara att hoppas på en riktig maffig anstormning av alla de vi längtar efter.
Jag är in varje dag på Hornborgasjöns webbkameror, särskilt trean, det är fantastiskt att se detta sjudande fågelliv, rätt vad det är så har man ett svanöga vid rutan och tre tranor spatserar förbi och sothönorna och grågäss och allt annat härligt visar sig på armlängds avstånd -knappt det.

Vi ses i markerna!

Strandskatorna gnm Elsa


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2010-04-07, 16:01

Våran vår
Hej alla!

Jag delar Lars uppfattning om att förutsättningarna för en fin fågelvår i kustlandet är goda. Som Elsa skriver hade vi ett något liknande läge 2008 med den stora skillnaden att gränsen till barmark (och stor fågelrikedom) över mellersta Sverige då gick längre norrut vid detta datum och att isutbredningen i Bottniska viken var extrem lindrigt mot för i år. Annars stämmer väderutvecklingen hittills under mars-april och de stora snödjupen rätt väl med 2008. I år har vi dessutom ännu lite mera snö i kustlandet.

Under helgen och kommande vecka väntas varmare väder än vi haft den senaste tiden. En hel del soliga dagar och chans till tvåsiffriga plusgrader. Högtrycksdominerat och därför inte just någon nederbörd annat än i fjällen. Allt detta bör ge en tydlig och medelsnabb snöavsmältning som dämpas av att det nattetid oftast blir minusgrader. Vindar ofta med västinslag ger chans till fina sträckdagar kustnära, t.ex. vid Södra Armen. Den rikliga snötillgången gör att barmarksfläckarna är få och koncentrerar fåglar, precis som fågelmatningarna kan göra.

Så långt är allt väl. Vad vi sedan önskar om ungefär en vecka är omslag till en period med kyligt väder för att dämpa snöavsmältningen och sträcktendenserna. Kan vi sedan under säg de sista tio dagarna i april få en period med varmt men växlingsrikt väder med passerande regnväder och vindar från sydost-sydväst har vi att se fram emot en kanonvår fågelmässigt. Skulle inte detta drömscenario spelas upp så kan våren 2010 knappast bli dålig ens med ett extremt varaktigt, varmt och torrt högtryck. Därtill är våren i nuläget redan relativt sett för sen och snörik.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2010-04-07, 13:03

Våren 2008.

Hej!

Ja, även om jag inte minns alla detaljer så stämmer det att vi t.ex. här i Öjebyn hade riktigt kraftiga ansamlingar av fåglar som rörde sig mellan Storstrandsvaken, soptippen och åkrarna nära gamla E4:an/Älvsbyrondellen under andra halvan av april. Dessutom var det flera dagar med ett oerhört fint och koncentrerat sträck vid Södra Armen, Pitsund, under samma period.

Mera sådant!:-)

/Lars, i Öjebyn.


Insänt av
onsdag 2010-04-07, 12:54

Våren 2008
..då var det väl typ ett sånt scenario som du beskriver Lars. Eller minns jag fel?

Elsa


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2010-04-07, 11:25

Hur blir skådarvåren...?

Hej!

Jag har gjort några sökningar på Svalan gällande en del vanliga, flyttande arter. Då växer en tydlig bild fram utav att de flesta arter inte har nått speciellt långt ännu. Det tycks gå en slags skiljelinje i södra Norrland, grovt räknat kring gränsen Medelpad/Hälsingland. Söder om denna gräns har en hel del individer nått fram, medan det är väldigt tunt med fynd norr därom för de flesta arter jag tittat på.

Med tanke på snötäcket på våra breddgrader vågar jag därför dra följande slutsatser, med det som nu är känt om vädret för den närmaste veckan:

-Det kommer inte att ske något explosionsartat vad gäller fågeltillgången den närmaste veckan.

-En väldigt stor andel av de individer som ändå dyker upp kommer att kunna ses, eftersom antalet rast- och födoplatser blir väldigt begränsat. Det blir m.a.o. lätt att hitta både vanliga och ovanliga fåglar...

-Dagar med sträckväder kommer att bli synnerligen intressanta, eftersom sträcket då med stor säkerhet kommer att ske i relativt begränsade, kustnära korridorer.

-Om de relativt låga temperaturerna håller i sig ännu en dryg vecka, ökar chanserna till ett fullkomligt eldorado i kustlandskapet någon gång under april/maj och då kanske under flera veckors tid! Detta eftersom de ackumulerade fågelsamlingarna längre söderut i Sverige obevekligt söker sig norrut när tiden går, och då kan det räcka med en enda dag med bra sträckväder- sannolikt också då kustnära koncentrerat!- för att fylla på ordentligt med fågel på de relativt få rastplatserna...

-Ju längre tiden går, desto större blir dessutom chansen till en vår med rejäla svämängar och vattensamlingar, speciellt i fall vi får plötslig varmluft som drar in över Norrbotten. (Det får gärna röra sig om varma vindar som tagit fart ända från Svarta havet och/eller Baltikum...!)

Ännu återstår förstås en del för att det hela ska gå i lås ur fågelskådarens synvinkel, men det ser onekligen oerhört spännande ut med det som är känt just nu! Jag kan inte låta bli att tänka på den klassiska skådarvåren 1995, och- lätt optimistiskt kanske- känns "spelupplägget" MINST lika bra nu som då!

Vad säger vår man i tornet på F21, meteorologen Andreas Livbom, om dessa teorier? Finns det anledning att spänna bågen ännu hårdare, redan nu? Eller drabbades jag nyss bara av överdriven optimism...?

/Lars, i Öjebyn.
Insänt av
fredag 2010-04-02, 13:33

Ps
Påsk:)inte pås :)

Glad påsk förresten!

E ochK


Insänt av
fredag 2010-04-02, 13:32
Webbadress: strandskatorna@panatet.se

Påstävling
Välkomna att vara med och vinna en audio-bok i Strandskatornas påsktävling.

Elsa och Kirsti


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2010-03-31, 19:00

Gillar det
Jan-Olov:s inlägg var en glad överaskning.
Hörde t o m talas om det så jag var tvungen att gå in här för att kolla.
Låter lovande.
Nåja..jag ska inte skrämma livet ur er:)
Jag ska inte gå in här kontinuerligt än mindre göra inlägg.
Så ni kan ta det lungnt.
Ha det bra/Mvh/-Anders


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
onsdag 2010-03-31, 17:16

Åsikter, synpunkter
Hoppas fler delar Jan-Olovs åsikt. Vetenskapen om att alla ”svar” inte behöver vara fullspäckade med fakta och kunskap bidrar kanske till att även inte fullt så kunniga (men ack så intresserade!) fågelskådare, som t.ex. jag, vågar sig på att bidra med några positiva rader då och då.


  « Föregående 20       Nästa 20 »