NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2010-04-24, 15:23

Fågelräkning i Alvik/Ersnäs
Hej,
Det har ju fyllt på bra med fågel de senaste dagarna, så jag hoppas vi blir ett bra gäng som samlas för morgonens fågelräkning.
Samling vid parkeringen i Ersnäs kl. 06:30, så sprider vi ut oss och räknar mellan kl. 7-8. Det finns plats för alla, ung som gammal, erfaren som orerfaren. Välkomna!

/Jan-Olov


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2010-04-23, 20:13
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Döda svanar
Den dödsbringande elledningen som gick över odlingarna till Alviksgården för ett antal år sedan kunde ersättas med nergrävd kabel. Vet ej om det är möjligt i detta fall.Lule Energi kanske vet vad som är möjligt.
Ett annat alternativ är kanske att hänga upp orangeröda plastbollar i ledningen som man gjort i Avan. Dagens situation är oacceptabel eftersom många svanar mött döden i dessa ledningar även tidigare vårar.


Insänt av
fredag 2010-04-23, 19:39

Oj då!
Men va trist!! Jag får kanske ompröva min tvekan i förra mailet och ta mig ut på tjänsteresa till Alvik i morrn .

Elsa


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2010-04-23, 19:05

Döda svanar

Kan meddela att det idag klockan 12:40 låg tre döda svanar vid Alvik under kraftledningen som går längs väg 94 mot Älvsbyn. Tyvärr kan det mycket väl bli ännu fler dödsfall där, då svanarna verkar hitta mat på åkern. Något bra recept för att snabbt förbättra situationen för de stackers svanarna har jag dessvärre inte. På sikt måste nog kraftledningen grävas ned i marken.

/Mats


Insänt av
fredag 2010-04-23, 17:35

Fågelrep ev
Jag hade en fundering på det, men de hinner väl bli så åtgångna innan vi kan vara där så det får nog vara. Märkligt att det var två döda! Vi såg bara den ena när vi var i Alvik i går kväll.Vi var där med en tysk frilansjournalist som gjorde ett inslag för Sveriges radios tyska lyssnare:)

Men är vädrets makter med så kanske jag kan få med mig kollegorna på lite fågelspaning i helgen eftersom jag jobbar. Så ser ni något spännande så hör av er alla ni som är ute!

Fö har jag fått mailkontakt med kvinnan som också sett steglits utöver den som obsades på Långön. Jag har bett henne beskriva fågeln och få adressen till henne om fågeln är kvar. Jag har inte fått svar ännu men om jag får det så lägger jag ut det här och på Strandskatornas hemsida.

/Elsa/ElsaInsänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2010-04-23, 15:33
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Döda svanar
De två döda sångsvanarna på norra sidan av Alviksvägen där man svänger ned till Alviksgården har båda krockat med elledningarna. De lär bli liggandes där och de utgör redan mat åt kråkor och korpar.
Kanske något att skriva om i "kuriren"?
Insänt av <islander-er@hotmail.com>
fredag 2010-04-23, 14:33
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Två?
Ser att det är TVÅ svanar som är döda ute i Alviksområdet. Vi såg bara en när vi var där i går kväll vid 20-tiden. Vad händer med dessa individer? Och vad kan de ha dött av?

Strandskatorna
gnm Elsa


Insänt av
torsdag 2010-04-22, 22:08

Halsmärkt
I kväll observerade vi en halsmärkt svan på ängarna mitt emot infarten mot Alviksgården. Den hade koden 7SO4. På samma plats såg vi även en död svan (under telefonledningen) den måste ha kraschat in i ledningen.
Det blev något galet när jag rapporterade dessa två på Svalan men jag har bett Mats B att ändra. Som det nu står kan man tro att den halsmärkta är död.

Vi fick också se två tornfalkar på ladorna vid E 4 /Ersnäs.

Elsa


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
torsdag 2010-04-22, 09:07

Fågelatlas
I det nya numret av FiN som kom i brevlådan igår uppmärksammas jobbet med ny fågelatlas för Norrbotten som NOF har startat. Som framgår av artiklarna behövs det många som deltar i atlasinventeringen. Alla kan delta, varje observation och rapport av talgoxar och bofinkar är värdefulla, speciellt i områden där det är glest mellan fågelskådare. NOF uppmanar därför alla NOF:are att registrera användare på Svalan och börja rapportera. Viktigt är att rapportera med "häckningskriterierna". Om någon önskar stöd med att komma igång och använda Svalan går det bra att höra av sig.
Från Atlasprojektet efterfrågar vi även "rutansvariga", alltså personer som tar på sig ansvar för en eller flera atlasrutor. Det kan vara nära hemmet, föräldrahemmet, sommarstugan, eller förstås vilken ruta som helst. Kontakta gärna någon av oss i atlasprojektet, se länk här till vänster, med funderingar eller kommentarer.
/Jan-Olov J


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2010-04-21, 20:03
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

En halsmärkt svan till
Ytterligare en sångsvan med blå halsring sågs idag på Alviksängarna.
7S04.


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
onsdag 2010-04-21, 19:22
Webbadress: http://www.cornix.se/ochruros/

Svart rödstjärt
Jag har lagt upp några bilder på den svarta rödstjärten som håller till i södra hamnen i Pite just nu. Bilderna hittar du på adressen ovan.

Peter


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-04-21, 16:35
Webbadress: http://e-activist.com/ea-campaign/clientcampaign.do?ea.client.id=24&ea.campaign.id=6197

Valjakt alltjämt i Norge
Se länk


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-04-20, 17:05

Rara lärkor
Om vi kan glädja oss åt vår än så länge stationära KORTTÅLÄRKA i Svartskatan är det ingenting mot vad finnarna kan fröjdas åt idag. I finska Pello har man idag hittat en KALANDERLÄRKA!


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2010-04-20, 16:33
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Halsmärkta gäss och svanar
Eftersom det idag står en sångsvan vid Alviksgården som är märkt med en blå halsring (7SO5) vill jag påminna om att dessa ska rapporteras. Se min hemsida, länk ovan, under "märkta fåglar". Där ser du vart du ska rapportera.

MVH


Insänt av
tisdag 2010-04-20, 14:01

Korttåbilder
Tredje bilden uppifrån var ju suverän: Den gillar inte när paparazzis blir alltför närgångna ;)
/Jan-Olov


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-04-20, 09:37

Korttåbilder
Jag tyckte väl jag såg en hand med något som liknade en kamera sticka upp ur gödselhögarna i Svartskatan när jag passerade igår... ;-) Tjusiga bilder, Peter!


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
tisdag 2010-04-20, 08:56
Webbadress: http://www.cornix.se/brachydactyla/

Korttålärkan vid Svartskatan
Jag har lagt upp lite bilder på lärkan som Krister Jakobsson hittade i Ersnäs. Ni hittar bilderna på adressen ovan.

Peter


Insänt av
tisdag 2010-04-20, 08:34

Tack
..för förklaring Mats:)


/Elsa


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
tisdag 2010-04-20, 08:09

Ospontan och klammer
Hej!

På förekommen anledning av rapphönan i Avan, kommer en förklaring om överskriftens mystiska ord.

Om det råder tveksamhet hur en fågel kan ha kommit till en plats kan Rapportkommittén klamra den. De allra flesta fåglar som ses har anlänt till en plats spontant, dvs utan hjälp av människan. En fågel kan vara utplanterad, ha rymt eller liknande. Om rrk betraktar att fågeln nått en plats under dylika omständigheter kan vi markera fyndet med en klammer runt fågelnamnet. Fyndet hamnar då i kategori "D" eller "E". Fyndet hamnar av någon anledning alltid sist av alla när man lägger in det i Dagens Fågel på Svalan (kolla själva på rapphönan).

Hoppas alla förstår var som gäller i och med detta.

Mvh

Mats B, Rrk-Nb


Insänt av Rolf Lahti
måndag 2010-04-19, 22:40

SONG CONTEST
http://oaring.blogspot.com/2010/04/eurovision-song-contest.html

Mysko tävlingar...
  « Föregående 20       Nästa 20 »