NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2010-04-20, 16:33
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Halsmärkta gäss och svanar
Eftersom det idag står en sångsvan vid Alviksgården som är märkt med en blå halsring (7SO5) vill jag påminna om att dessa ska rapporteras. Se min hemsida, länk ovan, under "märkta fåglar". Där ser du vart du ska rapportera.

MVH


Insänt av
tisdag 2010-04-20, 14:01

Korttåbilder
Tredje bilden uppifrån var ju suverän: Den gillar inte när paparazzis blir alltför närgångna ;)
/Jan-Olov


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-04-20, 09:37

Korttåbilder
Jag tyckte väl jag såg en hand med något som liknade en kamera sticka upp ur gödselhögarna i Svartskatan när jag passerade igår... ;-) Tjusiga bilder, Peter!


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
tisdag 2010-04-20, 08:56
Webbadress: http://www.cornix.se/brachydactyla/

Korttålärkan vid Svartskatan
Jag har lagt upp lite bilder på lärkan som Krister Jakobsson hittade i Ersnäs. Ni hittar bilderna på adressen ovan.

Peter


Insänt av
tisdag 2010-04-20, 08:34

Tack
..för förklaring Mats:)


/Elsa


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
tisdag 2010-04-20, 08:09

Ospontan och klammer
Hej!

På förekommen anledning av rapphönan i Avan, kommer en förklaring om överskriftens mystiska ord.

Om det råder tveksamhet hur en fågel kan ha kommit till en plats kan Rapportkommittén klamra den. De allra flesta fåglar som ses har anlänt till en plats spontant, dvs utan hjälp av människan. En fågel kan vara utplanterad, ha rymt eller liknande. Om rrk betraktar att fågeln nått en plats under dylika omständigheter kan vi markera fyndet med en klammer runt fågelnamnet. Fyndet hamnar då i kategori "D" eller "E". Fyndet hamnar av någon anledning alltid sist av alla när man lägger in det i Dagens Fågel på Svalan (kolla själva på rapphönan).

Hoppas alla förstår var som gäller i och med detta.

Mvh

Mats B, Rrk-Nb


Insänt av Rolf Lahti
måndag 2010-04-19, 22:40

SONG CONTEST
http://oaring.blogspot.com/2010/04/eurovision-song-contest.html

Mysko tävlingar...
Insänt av
måndag 2010-04-19, 21:50

Tack :)
Tack för den hälsningen, den värmer. Jo Rapphönsen kläcktes ju bara någon månad före Strandskatorna och fler nätverk startas. Det är bra!det behövs, än så länge... :)

Rapphönan och vi har också lite kontakter ned varandra och det är riktigt spännande saker på gång! men det får jag inte berätta än. Det får bli en överraskning!

Hälsningar Elsa


Insänt av
måndag 2010-04-19, 21:12

Tvåbenta rapphönor
På tal om rapphönan i Avan kan jag framföra hälsningar från Rapphönorna till Strandskatorna!
Nere vid SOFs årsmöte fanns Eva ? som representant för de kvinnliga nätverk som nu kläcks runt om i Sverige. Det är på flera platser som fågelskådande damer går ihop för att skåda tillsammans. Hon, som själv var erfaren skådare berättade om hur de bland annat lotsar in nya skådartjejer i gemenskapen och in i de respektive ornitologiska föreningarna. Kul att höra om initiativ som lockar nya skådare.
/Jan-Olov


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2010-04-18, 19:06

Tidig korttålärka
Dagens KORTTÅLÄRKA i Svartskatan var ovanligt tidig datummäsiigt. Av en bra bit över hundra svenska fynd är endast ett noterat före den 18/4 (nämligen Sveriges första fynd som gjordes i Ottenby, Öland, 17/4 1965). I Finland finns likaledes ett fåtal fynd före detta datum. Däremot finns ganska många fynd under den sista aprildekaden, både i Sverige och Finland.

Korttålärkan häckar närmast vid slätterna norr om Svarta havet och Kaspiska havet. Det förefaller troligast att den tagit sig hit genom förlängd flyttning, t.ex. tillsammans med snösparvar eller lappsparvar. Första tio dagarna av april hade vi ganska massiva sydostvindar öster om oss, så min spekulation är att den drivits mot Skandinavien redan då. Vart den hållit hus senaste veckan är förstås ännu mer ovisst.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2010-04-16, 07:01

Gäss och svanar.

Hej, Jocke!

Även om det vanligaste är artrena (svan-)flockar, är det inte helt ovanligt att man ser svanar och några gäss flyga tillsammans på sträck. På våra breddgrader rör det sig då, utifrån mina erfarenheter, om SÅNGSVAN tillsammans med KANADAGÅS eller GRÅGÅS.

Vi som igår stod vid Södra Armen, Piteå kommun, fick exempel på bägge "blandningstyperna" och då i några mindre flockar som drog förbi mot NO. (När jag tänker till mer kring din fråga, är nog detta dessutom i princip alltid ett vårfenomen!)

När det gäller gåsflockar är det betydligt vanligare med flera gåsarter i samma flock, än vad gäller blandningen svan/gås i samma flock.

Hälsar gör Lars, i Öjebyn!


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
torsdag 2010-04-15, 22:27

Tack
Tack, Leif L och Staffan S, för tipsen om Varanger. Sparade många timmars infosök. Har redan bokat bostad (röda huset) om det är ledigt. Nu kan jag koncentrera mig på det som är roligt, d v s fåglarna och inte det praktiska (som ni fixat).// Ulf Ö


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2010-04-15, 19:56

Söndagens inventering i Alvik/Ersnäs
Hej! Jag tar hand om organiserandet av fågelräkningen på söndag morgon. Samling kl.0630 vid E4-parkeringen i Ersnäs. Har ni frågor så kan ni ringa mig på 070-6886950. Varmt välkomna!


Insänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2010-04-13, 21:05

Inventering i Alvik/Ersnäs
Hej,
Nu på söndag 18/4 är det dags för den första fågelräkningen i Alvik/Ersnäs-området, se programmet. I år är ju våren sen, och det har inte anlänt så många flyttfåglar som vanligt. Det är ändå intressant att notera hur många som rastar där, för jämförelser över åren. Jag har själv inte möjlighet att vara med, eftersom SOFs årsmöte ligger nu till helgen. Om någon har möjlighet att ansvara för fågelräkningen, meddela det här på forumet, så kan de intresserade ansluta sig.
/Jan-Olov J


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2010-04-13, 08:28

Svenk fågeltaxering
Ikväll, ti.13 april, visas i Kunskapskanalen kl.17:35-18:15 ett inslag om Svensk Fågeltaxerings verksamhet. Åke Lindström Lund föreläser om fågeltaxering, något som många av oss redan är involverad i, och andra kanske kan bli intresserade att göra en insats.


Insänt av
måndag 2010-04-12, 21:36

Varanger
Jag kan höra av mig om Varanger. Har lite tips om boende och bra fågellokaler. Hinner dock inte ikväll, men ha på mobiltelefonen imorgon så skall jag försöka ringa, Ulf.
//Hälsar Staffan (som var i Varanger för några veckor sedan, en vacker plats på jorden...)


Insänt av
måndag 2010-04-12, 09:22

Tranor
Elisabeth Östlund i Tjåmotis rapporterar två tranor som landat där det senaste dygnet.

Gnm Elsa


Insänt av Ulf Öhman <ulf.ohman1@comhem.se>
måndag 2010-04-12, 09:05

Varanger-Nordnorge
Hej,
planerar att besöka Nordnorge, tex Varangerhalvön och behöver tips om lämplig tid och platser. Alla förslag tas emot tacksamt.
Mvh Ulf Öhman (fd Vidsel-Luleå)

ULF ÖHMAN
Kocksgatan 32, 1 tr
11624 STOCKHOLM

Högbergsgatan 50, 1 tr
11826 STOCKHOLM

ulf.ohman1@comhem.se

mob. 070-6008080


Insänt av Patrick Å
lördag 2010-04-10, 20:44

Vårfåglar
Till skillnad mot föregående vintrar så har hela Sverige haft en riktig vinter och vi har bara haft vårfåglar här de senaste två-tre veckorna i Skaraborgstrakten. Nu har dock proppen lossnat och jag har sett fler arter i år än i fjol vid samma datum.


Insänt av Rolf G Gustafsson
lördag 2010-04-10, 17:30
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Lite om lite fåglar
Nu är det ju inte bara artantalet som anger hur långt en vår kommit eller hur bra en vår är. Alla flyttfåglar kommer som bekant inte från samma håll/lokal (övervintrar inte på samma plats). Så arterna har olika hinder (eller fördelar), under olika tider, under olika vårar. Vissa vårar översvämmas vi t ex av gråsiskor, så dock inte denna vår (ännu).

Det är en av skönheterna med våra olika vårar, alla ser inte likadana ut. Tack och lov för det.

MVH


  « Föregående 20       Nästa 20 »