NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
tisdag 2010-04-27, 08:05
Webbadress: http://kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5357287

Ur NK i dag
Ang elledningen i Alvik

/Elsa


Insänt av
måndag 2010-04-26, 22:33

Stativet i resväskan
brukar vara att föredra. De flesta stativ är för stora för att man skall få ta med som handbagage. Risken är att man då måste ta det som "specialbagage" istället, varvid skaderisken ökar (eller att detaljer på stativet ramlar loss i hanteringen).
Har rest mycket med stativet alltid i resväskan, "polstrat" med kläder runt om.
Det har aldrig varit några problem att ha tubkikaren i handbagaget.
/erfar Staffan


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2010-04-26, 22:21

Tubkikare i bagaget
Hej,
Själv har jag tagit tubkikaren som handbagage och stativet i det incheckade bagaget de gånger jag rest med tubkikare. Vet inte vad säkerhetskontrollerna säger om stativet.
/Jan-Olov J


Insänt av
måndag 2010-04-26, 21:05
Webbadress: http://www.kuriren.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=5355839

I NK i dag
Om kraftledningen i Alvik , ur Kuriren i dag. I morgon uppföljning med positiva åtgärder:)

/Elsa


Insänt av Monika Berg <monika@monikaberg.se>
måndag 2010-04-26, 19:21

Tub som handbagage?
Hej!
Under några dagar ska jag och min syster ägna oss åt fågelskådning i Skåne-Falsterbo och undrar om någon kan svara på vår fråga.
Kan vi ta tubkikarna som handbagage när vi flyger ner? Vi har försökt kontakta SAS men där är det så lång väntetid på grund av askmolnet.


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2010-04-25, 20:27

Genväg till bildsidan
Hej
Vill bara påminna om att vi lagt in länkar på förstasidan till bl.a. bilder tagna i Norrbotten i år.
Där kan man se att senaste veckan har det lagts in hela 70 bilder från Nb!


Insänt av
söndag 2010-04-25, 18:24

Rolig bild!
Vilken kul bild Stefan Lindberg tagit av storspoven. Finns på Svalan.

/Elsa


Insänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2010-04-24, 15:23

Fågelräkning i Alvik/Ersnäs
Hej,
Det har ju fyllt på bra med fågel de senaste dagarna, så jag hoppas vi blir ett bra gäng som samlas för morgonens fågelräkning.
Samling vid parkeringen i Ersnäs kl. 06:30, så sprider vi ut oss och räknar mellan kl. 7-8. Det finns plats för alla, ung som gammal, erfaren som orerfaren. Välkomna!

/Jan-Olov


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2010-04-23, 20:13
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Döda svanar
Den dödsbringande elledningen som gick över odlingarna till Alviksgården för ett antal år sedan kunde ersättas med nergrävd kabel. Vet ej om det är möjligt i detta fall.Lule Energi kanske vet vad som är möjligt.
Ett annat alternativ är kanske att hänga upp orangeröda plastbollar i ledningen som man gjort i Avan. Dagens situation är oacceptabel eftersom många svanar mött döden i dessa ledningar även tidigare vårar.


Insänt av
fredag 2010-04-23, 19:39

Oj då!
Men va trist!! Jag får kanske ompröva min tvekan i förra mailet och ta mig ut på tjänsteresa till Alvik i morrn .

Elsa


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2010-04-23, 19:05

Döda svanar

Kan meddela att det idag klockan 12:40 låg tre döda svanar vid Alvik under kraftledningen som går längs väg 94 mot Älvsbyn. Tyvärr kan det mycket väl bli ännu fler dödsfall där, då svanarna verkar hitta mat på åkern. Något bra recept för att snabbt förbättra situationen för de stackers svanarna har jag dessvärre inte. På sikt måste nog kraftledningen grävas ned i marken.

/Mats


Insänt av
fredag 2010-04-23, 17:35

Fågelrep ev
Jag hade en fundering på det, men de hinner väl bli så åtgångna innan vi kan vara där så det får nog vara. Märkligt att det var två döda! Vi såg bara den ena när vi var i Alvik i går kväll.Vi var där med en tysk frilansjournalist som gjorde ett inslag för Sveriges radios tyska lyssnare:)

Men är vädrets makter med så kanske jag kan få med mig kollegorna på lite fågelspaning i helgen eftersom jag jobbar. Så ser ni något spännande så hör av er alla ni som är ute!

Fö har jag fått mailkontakt med kvinnan som också sett steglits utöver den som obsades på Långön. Jag har bett henne beskriva fågeln och få adressen till henne om fågeln är kvar. Jag har inte fått svar ännu men om jag får det så lägger jag ut det här och på Strandskatornas hemsida.

/Elsa/ElsaInsänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2010-04-23, 15:33
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Döda svanar
De två döda sångsvanarna på norra sidan av Alviksvägen där man svänger ned till Alviksgården har båda krockat med elledningarna. De lär bli liggandes där och de utgör redan mat åt kråkor och korpar.
Kanske något att skriva om i "kuriren"?
Insänt av <islander-er@hotmail.com>
fredag 2010-04-23, 14:33
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Två?
Ser att det är TVÅ svanar som är döda ute i Alviksområdet. Vi såg bara en när vi var där i går kväll vid 20-tiden. Vad händer med dessa individer? Och vad kan de ha dött av?

Strandskatorna
gnm Elsa


Insänt av
torsdag 2010-04-22, 22:08

Halsmärkt
I kväll observerade vi en halsmärkt svan på ängarna mitt emot infarten mot Alviksgården. Den hade koden 7SO4. På samma plats såg vi även en död svan (under telefonledningen) den måste ha kraschat in i ledningen.
Det blev något galet när jag rapporterade dessa två på Svalan men jag har bett Mats B att ändra. Som det nu står kan man tro att den halsmärkta är död.

Vi fick också se två tornfalkar på ladorna vid E 4 /Ersnäs.

Elsa


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
torsdag 2010-04-22, 09:07

Fågelatlas
I det nya numret av FiN som kom i brevlådan igår uppmärksammas jobbet med ny fågelatlas för Norrbotten som NOF har startat. Som framgår av artiklarna behövs det många som deltar i atlasinventeringen. Alla kan delta, varje observation och rapport av talgoxar och bofinkar är värdefulla, speciellt i områden där det är glest mellan fågelskådare. NOF uppmanar därför alla NOF:are att registrera användare på Svalan och börja rapportera. Viktigt är att rapportera med "häckningskriterierna". Om någon önskar stöd med att komma igång och använda Svalan går det bra att höra av sig.
Från Atlasprojektet efterfrågar vi även "rutansvariga", alltså personer som tar på sig ansvar för en eller flera atlasrutor. Det kan vara nära hemmet, föräldrahemmet, sommarstugan, eller förstås vilken ruta som helst. Kontakta gärna någon av oss i atlasprojektet, se länk här till vänster, med funderingar eller kommentarer.
/Jan-Olov J


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2010-04-21, 20:03
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

En halsmärkt svan till
Ytterligare en sångsvan med blå halsring sågs idag på Alviksängarna.
7S04.


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
onsdag 2010-04-21, 19:22
Webbadress: http://www.cornix.se/ochruros/

Svart rödstjärt
Jag har lagt upp några bilder på den svarta rödstjärten som håller till i södra hamnen i Pite just nu. Bilderna hittar du på adressen ovan.

Peter


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-04-21, 16:35
Webbadress: http://e-activist.com/ea-campaign/clientcampaign.do?ea.client.id=24&ea.campaign.id=6197

Valjakt alltjämt i Norge
Se länk


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-04-20, 17:05

Rara lärkor
Om vi kan glädja oss åt vår än så länge stationära KORTTÅLÄRKA i Svartskatan är det ingenting mot vad finnarna kan fröjdas åt idag. I finska Pello har man idag hittat en KALANDERLÄRKA!


  « Föregående 20       Nästa 20 »