NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Åke Israelsson
fredag 2010-05-28, 19:36

Vigg!
Även formen på hannens vitparti indikerar vigg ser jag nu. Vigg alltså.

Tack Rolf


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2010-05-28, 18:24
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Vigg
Vad jag kan se så visar bilden VIGG. Hanens huvudfärg går mot blått vilket är typiskt för vigg. Bergandens hane har mot grönt. Den lite ljusa ryggen på hanen på bilden beror mest troligt på ljusreflexer, men är alldeles för lite för att vara bergand. Bergandens hane har mycket tydligt grått på ryggen. Avsaknaden av tofsar beror på att de är nedfällda. Bergandens hona har betydligt mer vitt vid näbbasen än individen på bilden. Vigghonan kan ha begränsat med vitt vid näbbroten.


Insänt av Åke Israelsson
fredag 2010-05-28, 18:02

Röstar på bergand
Bergand, gråmelerad rygg på hannen, vitt på näbbroten på honan och sedan har båda tofslösa huvuden


Insänt av Birger Stålnacke Kiruna
fredag 2010-05-28, 17:18

Ang bilden
Klicka på bilden så visas den i större format


Insänt av Birger Stålnacke Kiruna
fredag 2010-05-28, 17:17

Bergand eller Vigg
Är detta bergand eller vigg

http://i962.photobucket.com/albums/ae110/Birjer/Album%202/BergandellerVigg.jpg?t=1275059679


Insänt av
onsdag 2010-05-26, 22:33
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Allians i Mörön:)
Nof och Strandskatorna= sant:). Nu på lördag deltar Strandskatenätverket och Nof i P1 Naturmorgons:jubileumsprogram som sänds publikt från Mörön, hamnen och tornet.
Ett bra tillfälle för bägge våra verksamheter att göra reklam för oss och för vårt gemensamma ämne.

Hoppas att det kommer lite folk dit trots den arla timmen, och att vädret blir fint samt att det finns nåt att titta på i fågelväg, fast det ska det väl göra.

Väl mött där

/Elsa


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2010-05-26, 21:47

Östliga sångare i Finland
På Club300:s mailinglista Brevduvan kom följande mail från Peter Uppstu, Åbo idag:

"Antagligen tack vare de varma ostliga vindarna som höll i sig en längre tid i maj har ovanligt stora mängder östliga sångfåglar anlänt ovanligt tidigt till Finland. Nedan exempel på antal rapporter i Tiira (den finska motsvarigheten till Svalan) hittills i år. I parentes antalet rapporter fram till den 26. maj under åren 2009, 2008, 2007 och 2006.

Blåstjärt 41 (69,3, 12, 6)
-det bör nämnas att Roni Väisänen har nu på två morgnar hittat 17 sjungande hanar och 3 honor på två lokaler i Sotkamo och Hyrynsalmi, och totalantalet skulle säkert stiga avsevärt om vi hade flera skådare ute i de kvarvarande gammelskogarna i östra Finland

Flodsångare 59 (6, 18, 64, 16)
-största delen anländer i juni

Gråsångare 4 (0, 0, 0, 0)
-mycket sällsynt i maj

Busksångare 918 (81, 103, 113, 35)
-t ex 17 sjungande vid soptippen i Villmanstrand (östgränsen) och 18 sjungande på ett litet område i Björneborg (västkusten)

Lundsångare 451 (37, 49, 54, 16)
-största delen brukar anlända i juni, men redan nu har vi passerat antalet rapporter under hela 2009

Mindre flugsnappare 431 (156, 260, 213, 116)
"

Det sitter alltså en himla massa roliga arter i vår närhet. Man kan se i Tiira att det redan är gödslat med nattsångare långt upp längs västkusten. T.o.m. i Kemi hördes sjungande busksångare för några dagar sedan vilket är ovanligt tidigt.
Naturligtvis måste en del ha spillt över till svenska sidan. Det är bara det att nästan ingen är ute och lyssnar, och vädret har ju varit lite si och så på sistone.

Säsongen är ännu bara i sin linda. Hur ska detta sluta?


Insänt av Patrick Å
onsdag 2010-05-26, 12:48

Tönn
Mer facinerande data om Tönns flygväg över södra Sverige från ett mail på Brevduvan från Tobias Berger:

"Här kommer lite utvald info, som inte visas på hemsidan, om örnen Tönn och dess vistelse i Sverige (med fokus på Öland) för den som är intresserad. För karta, bilder osv se: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2010&curr_season=Spring&selFreq=multi

Den 23:e maj flög Tönn från Hammarö i Värmland till Båden på östra sidan av mellersta Öland på nio timmar. Flygrutten var 36 mil lång vilket motsvarar en medelhastighet på 40 km/h. Nämnas kan dock att då Tönn passerade Degerfors var hastigheten 73 km/h och höjden 675 meter. Därefter sänkte sig Tönn något förbi Linköping och Kisa (mellan 277 resp. 367 m) för att sedan ladda upp rejält inför språnget över till Öland. I höjd med Mönsterås var höjden hela 973 meter och hastigheten 80 km/h! Tönn har sedan sträckt in över Borgholm eller strax söder därom. Från Båden har vår örn sakta dragit sig söderut för att sedan övernatta vid Ekelunda (inte Triberga). Redan klockan nio på morgonen den 24:e hade en förflyttning gjorts och nu befann sig Tönn vid en talldunge väster om Triberga, återigen rastande. Efter en snabbvisit i Blekinge så återkom Tönn till ön på morgonen den 25:e då han drog sig österut över Stora alvaret klockan 09, för att sedan vika av norrut. Därefter observeras fågeln av skådare vid bland annat Gårdby sandhed 09:30 och Melösa 10:30 innan nästa satellitnotering görs vid Persnäs långt norrut på ön kl 11. Då flygriktningen är sydost då avläsningen görs så cirklar uppenbarligen Tönn, som nu nått en höjd av 531 meter (att jämföras med 243 över Stora alvaret). Den sista avläsningen görs sedan 2,5 mil VNV om Ölands norra udde, närmare bestämt i skärgården utanför Misterhult, Oskarshamns kommun. Höjden är nu 68 meter och hastigheten 48 km/h. Jag har dålig erfarenhet av hur stora rovfåglar flyger över hav (Nabben - Falsterbo, Gibraltar osv), men om Tönn tog höjd någonstans på nordligaste Öland och sedan höll en rak kurs mot Misterhult, så bör han ha sträckt ut och lämnat Öland i höjd med Byxelkrok (om man följer flygriktningen i Misterhult bakåt). Kanske någon kan fylla på här? Nu kommer vi, tyvärr, få vänta till fredag innan sändaren skickar nästa "rapport". Fortsatte Tönn norrut längs Smålandskusten?

Otroligt vilken inblick man kan få i fåglarnas värld tack vare dessa projekt med sändare, jag tycker det är hur faschinerande som helst!"

Det kanske går att få samma info för flygrutten över Norrbotten om någon från styrelsen eller Fin.redaktionen kotaktar projektet.


Insänt av Benny <benny@nuolja.se>
onsdag 2010-05-26, 11:24

Göktyta
Nån har skickat in en bild på göktyta till mig. Tyvärr har det blivit en förväxling med VEM som fotat den.

Så du som skickat in den, var bussig och maila mig.

//Benny


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson>
tisdag 2010-05-25, 23:14
Webbadress: http://www.artportalen.se/birds/atlas/atlas2.asp?landskapskod=22

Rapportera allt!
Hej,
Nu när vi går in i häckningssäsongen på allvar så vill atlasprojektet verkligen uppmana till att rapportera "allt" i Svalan. Varenda lövsångare och gräsand är av intresse, och speciellt i "gles-skådade" områden.
Om man till exempel klickar på länken för atlasinventeringen i Norrbotten ser man att det förstås är mest inventerat där skådarna bor, och betydligt glesare p åandra håll. De lite mer välinventerade rutorna som ligger med jämna mellanrum är de rutor där standardruttsinventering görs.

Så, när ni besöker sommarstugan eller släkten, notera allt och rapportera i Svalan. Och kom ihåg att använda häckningskriterierna, dvs den "aktivitet" i Svalan som börjar med en siffra mellan 2 och 20. De fåglar som syns nu kan ju nästan samtliga rapporteras minst som "obs i häcktid". Bara om det mycket tydligt rör sig om flyttande fåglar eller "ungkarlar" bör annan aktivitet väljas. Och för att vara (över)tydlig: Använd INTE "födosökande", även om fågeln just letar mat, använd hellre "obs i häcktid". Och om fågeln flyger iväg med mat i näbben kan man ju nästan säkert använda "Föda åt ungar".

Läs gärna mer under "Atlasprojektet" här till vänster, och hör gärna av er till oss i atlasprojektet med frågor.

/Jan-Olov J


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2010-05-24, 10:40
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Sjuk korp
Hej Erik
Jag tror inte det är en sjuk korp. Låter mer som en nyligen flygg korpunge (som är lika stor som sina föräldrar) som sitter där och väntar på mat. Kullsyskonen finns säkert i närheten. Den flygande och ropande korpen är en förälder du ser. Det bästa du/vi kan göra är att lämna dem åt sig själva.


Insänt av Rolf Lahti <info@arcticexperience.se>
måndag 2010-05-24, 10:13
Webbadress: www.arcticexperience.se

Skrikörnen Tõnn
Tõnn är i Värmland nu. Facinerande hur fort det kan gå! Själv är jag lite sur eftersom jag var och skådade samma dag (och förmodligen tid) längs Torneälv i området där den enligt rutten ska ha dragit över. Bättre lycka nästa gång...


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
söndag 2010-05-23, 20:50
Webbadress: roger.nk@telia.com

Ägg.
Hej!
Våra flugsnappare i vår kameraholk sköter sig. Det har skett förökning 3 dar i rad nu. Nu ligger där således tre ägg. Honon är där bara under natten. I natt kanske det blir ett till. Hanen är nu ivrig att skaffa sig ett birevir i den andra holken. Han spelar ivrigt och söker ännu en hona. Det verkar vara hård kamp om honorna i området.
Ha de.
/Roger.


Insänt av Erik <eritoh-8@student.ltu.se>
söndag 2010-05-23, 10:19

Sjuk Korp
Hej!

Bor i Luleå och har i skogen upptäckt en korp som verkar sjuk eller skadad. Den sitter blickstilla på en nedfallen tall och verkar sitta där alltid(har återkommit 3 dagar i sträck och den har inte flyttat sig). I träden ovanför tycks den ha en följeslagare som flyger iväg o skriker när jag närmar mig.

Finns det nåt man kan göra för att rädda korpen? Är det någon som vill hjälpa den så hör av er!

Bör tilläggas att jag inte är någon expert på fåglar direkt.


Insänt av Tomas Carlsson
torsdag 2010-05-20, 22:20

Skrikörnen Tönn
Alla är vi "snuvade" men särskilt de som befann sig i exempelvis Töre, Råneå eller vid Bodens Golfklubb igår (och inte tittade upp i luften) eftersom fågeln då passerade just precis över detta luftrum enligt satellitkartan. Men istället för att gräma mig över snuvningen tänker jag på vilket fantastiskt intressant projekt detta är och hur fascinerande det är att få vara med och följa en fågels helt gränslösa väg genom Europa. Ska bli kul att se vart den tänker ta vägen härnäst.


Insänt av Happis Bodén
torsdag 2010-05-20, 18:42

Snuvade?
Vi som bor i Haparanda, Kalix, Boden och Älvsbyn är av allt att dömma inte ensamma om att ha blivit snuvade på en "kul" obs. Detta gäller tydligen samtliga gubbar och gummor i vårt län... Till och med ni som bor i Luleå kan känna er blåsta. Så kul var den obsen!


Insänt av Skogstokan <ensammamamman@gmail.com>
torsdag 2010-05-20, 18:38

Tornseglare
Tornsvalan kom till Pite idag...Ett tiotal "svirrar" högt under en blå himmel denna ljuvliga kväll...


Insänt av Herman Sundqvist
torsdag 2010-05-20, 12:38

Större skrikörnen
En större skrikörn har alltså paserat Norrbotten. Kommer den att finnas med i nästa års fågelrapport trot att ingen sett den? Vad säger Rapportkomittén om detta?

Undrar en nyfiken Herman
Insänt av Per Sandberg
torsdag 2010-05-20, 00:10

Bildtips!
Håller med Elsa!

Gunillas bilder är väl värda ett besök!!

/Per i Piteå


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2010-05-19, 21:39
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2010&curr_season=Spring&selFreq=multi

Större skrikörn i Norrbotten idag
Detta kan man läsa på mailinglistan Brevduvan idag:

"
Hej, den i Estland satellitmärktä större skrikörnen Tõnn flög (äntligen) från Finland till Sverige. Den drog norr om Piteå till sydväst och (kl 14?) befann den sig ca 20 km NNO om Norsjö.

Kolla fågelns rutt här:

http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2010&curr_season=Spring&selFreq=multi

Välj först bort "All" ocj välj sen Tõnn. Välj route under Optins för att se rutten. Det går att zoma på kartan och se närmare vart den hamnade nära Norsjö i dag.

Mvh,

Martin Helin, Finland
"

Ni som bor i Haparanda, Kalix, Boden och Älvsbyn kan alltså känna er snuvade på en kul obs.


  « Föregående 20       Nästa 20 »