NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jerry Larsson <jerry.larsson.092151157@telia.com>
tisdag 2015-07-21, 21:51

Skvalpen
Glöm ej resan till Skvalpen Sandögrönnorna den1/8.Anmälan till undertecknade Jerry Larsson.073-0229886


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2015-07-13, 20:52
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Utdelning
I dag mottog Strandskatorna och NOF stipendiepengarna från SPP: Det skedde i Luleå i dag måndag över ett trevligt samtal och fika i Norra hamn där jag ,Ulf och Inger fick diplom och juryns motivering av representanten Peter Sandström från Umeå.
Kolla in på strandskatornas hemsida:)


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
torsdag 2015-07-09, 15:14
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Almanack 2016
Hej alla!

Jag tog en massa bilder då jag var ute på Haparanda Sandskär och nu är min plan att skapa en almanacka för 2016 som säljs till förmån för fågelstationen.Med detta inlägg vill jag kolla om det finns intresse från er därute att förbeställa en sådan.

Just nu kollar jag möjl att producera en tryckt A4 kalender hos ett lab söderöver. Produktionskostnaden är startavgift 250 kr med en styckekostnad på 75 kronor och minskande kostnad ju fler man beställer.
Min idé är att ta ut ett pris för kalendern på 200 kr och där den överskjutande delen då alltså går till Sandskär.

Det är fina bilder med djur och natur varvat, älg, räv, havsörn, himmel och hav:) En lämplig julklapp till naturälskaren som har allt :)

Är du intresserad av en kalender? Maila då mig så får jag ett hum om intresset. Blir det hela av så blir det jag som håller i ruljansen:)


Insänt av ULF ÖHMAN <ulf.ohman00@bredband.net>
onsdag 2015-07-08, 10:37

GLAD!
Ett stort tack till Strandskatorna och särskilt till Elsa. Vi behöver alla pengar för 2015/16 blir intensivt med att bla utrusta den nya "Ringmärkarstugan". Tänk att få bo lite enskilt, laga mat och äta med allt nytt. Jobba med det administrativa på särskild arbetsplats. Just nu känner vi oss priviligierade.
En ny penningslukare är ju den fredade älgstammen. Ca 20 älgar supportade av tre kvarblivna renar river sönder nät, knäcker stolpar och jagar skrämda märkare. I höstas fick vi kassera ca 50% av näten som var sönderrivna.
En annan dock mycket roligare utbetalning är till det ökade antalet ungdomar som genom våra gåvor och stöd får chansen att komma ut till Sandskär.Hittills har vi 8 som anmält sig och får traktamente under sin vistelse.
Dessutom en Sandskärvstipendiat och vi kan även tillhandahålla tubkikare som utlånas från Strandskatorna.
Just nu känns allt jättekul och i nästa vecka åker vi ut och sätter upp stationen för säsongsstart.
Sandskärsgruppen gn Ulf


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2015-07-07, 20:30

Solar över Sandskär
Bra jobbat tjejer! Pengarna behövs hos fågelstationen!


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
tisdag 2015-07-07, 12:34
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Sol över Sandskär
Glada nyheter kommer sällan ensamma.Just nu verkar en stor monetär sol parkerat sig över ön:)

I dag meddelade pensionsbolaget SPP att de beviljat Strandskatorna ett stipendium i programnet "Klart du kan".
Summan på 20.000 kronor har jag/vi sökt för att i sin helhet gå till Haparanda Sandskär.

/Elsa


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2015-07-06, 09:13
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Pengaregn över Haparanda Sandskär


En värmande nyhet har dumpit ned i den svala skådarsommaren i Norrbotten. Via en ansökning skriven av Gunborg Stenvall har Haparanda Sandskär fågelstation erhållit hela 10.000 välbehövliga kronor till sin verksamhet. Det är Maria och Oskar Ekmans fond som beviljat ansökan om bidrag.

/StrandskatornaInsänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
lördag 2015-06-27, 20:55
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Sandskär
Nu ligger ett litet bildmaterial från prets häckf.inv ute på skatornas hemsida välkommen att ta del o kolla gärna bilderna i galleriet:)

/ElsaInsänt av Ulf Öhman <ulf.ohman00@bredband.net>
torsdag 2015-06-11, 09:20

SMÅTRPP och familj som ställer upp.
Vill påminna om vikten att ge uppskattning till familjen Ågren från alla som haft möjlighet att se småtrappen i Vitberget. Mikael och Ann-Sofie har ställt upp under två veckors tid med att svara i telefon och SMS från intresserade skådare från hela landet. Man har uppdaterat ornitologer ständigt för att underlätta att finna fågeln. Man har väntat med brukandet av ängarna för att så många ska få möjlighet att skåda fågeln då den verkar trivas mycket bra i omgivningarna runt gården. Gården brukas sedan tolv år tillbaka med djur och växtodling. Man har uppodlat mark som legat i träda och blivit igenvuxen sedan femtio år tillbaka. Tack vare ett nytt brukande av den gamla åkermarken så har man år efter år sett hur flyttande fåglar alltmera slår sig ner och rastar runt gården. Gården har blivit som en grön oas eller ö mitt i skogen. Säkerligen en stor anledning till att småtrappen har blivit kvar så länge på samma plats då gräsmarkerna inte är alldeles olika dess naturliga habitat. Därför är det viktigt att intresserade fågelskådare visar sin uppskattning genom att ge ett bidrag till gården för att uppmuntra till fortsatt brukande och skådande efter fågel. Många har anlänt till gården och till "dukat bord" då man på gården håller koll på fågeln och ofta rapporterar genom andra, vilket har gjort det relativt lätt att finna igen fågeln och en stor majoritet av skådarna har fått möjligheten att se fågeln.
Då småtrappen ser ut att kunna bli kvar under en tid så är det därför också viktigt att uppmuntra Mikael och Ann-Sofie så att denna händelse blir en positiv erfarenhet och gör att man vill rapportera in fler eventuella observationer. Vi skådare måste faktisk vara så ärliga så att vi måste fråga oss hur vi själva skulle "stå ut med" att ha folk under dygnets alla timmar stående lite var stans runt gården skådandes med tubkikare under flera veckors tid?! Familjen på gården ser ju alla som är där medans varje skådare lätt tänker att det är väl inte så farligt att jag står här!? Vissa har också uppvisat ett olämpligt beteende genom att gående söka efter fågeln ute på ängarna och även genom att gå in i beteshagen där en fjällko tjur snart släpps ut med sina kor. Hur lämpligt och ansvarslöst är inte det och dessutom mycket respektlöst mot familjen.
Jag vill än en gång uppmana till att visa familjen sin uppskattning för att de gjort denna unika händelse möjlig för så många genom att ge dem ett bidrag på konto: Sparbanken Nord clrnr 8264-4 konto114022962-4 Mikael ÅgrenInsänt av Kristina Eriksson .Ersnäs <kristieriksson446@hotmail.com>
måndag 2015-06-01, 19:20
Webbadress: kristieriksson446@hotmail.com

Hussvalor
Tack för upplysningen, jag ska genast ta mig in på den sidan!

Hälsn. Kristina Eriksson


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2015-05-31, 21:27
Webbadress: http://bjornholm.blogspot.se/2011/06/en-svang-till-agesta.html

Radhus till hussvalor
Hej Kristina
Om man vill ha häckande hussvalor på sitt hus spikar man bara upp en lång bräda nästan allra högst upp efter väggen. Spika sedan dit brädbitar med 15-20 cm mellanrum som mellanväggar. Det ska alltså inte vara någon front eller takbräda.
Jag länkar till en hemsida med en otydlig bild. Lycka till och tänk på att sätta brädan där det inte gör något om det ramlar ned fågelspillning nedanför.... ;-)


Insänt av Kristina Eriksson, Ersnäs <kristieriksson446@hotmail.com>
fredag 2015-05-29, 15:03
Webbadress: kristieriksson446@hotmail.com

Radhus till hussvalor
Hörde i radion att det finns radhus för hussvalor. Var får man tag på dom ?!?
undrar
Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
onsdag 2015-05-27, 23:16
Webbadress: http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/index.htm

Sandskärsstödjare -
Slutet av månaden. Igen.
Räkningar att betala.
Kanske finns det trots det en slant över till vår "stödkampanj"?


”100 ger 100”

De flesta ideella föreningar får kämpa för att få ekonomin att gå ihop. Fågelstationen utgör inget undantag från grundregeln. Några större verksamhetsbidragsgivare har tyvärr de senaste åren av olika skäl minskat eller helt dragit tillbaka sina årliga bidrag. Ibland för att företagets sponsorsfrågor inte längre avgörs regionalt utan börjat beslutas om centralt och därmed tyvärr långt utanför länet, knappast till fördel för oss, ibland för att företag haft besparingskrav på sig och ibland av mer svårförklarliga skäl. Detta känner stationen förstås genast av. Alternativa vägar måste sökas.

Vi har en fortsatt hög ambition och vill bl.a. satsa på att ännu fler ungdomar (under 2014 ca 25 %) och ännu fler kvinnor (under 2014 ca 35 %) ska vilja jobba som volontärer hos oss. Ungdomar har vi erbjudit ett litet dygns-/måltidstraktamente (70 kr/dygn) och de som stannat minst två veckor även ett resetraktamente om 1000 kr för vidimerade resekostnader inom landet. Vi tror att det är viktigt att även i fortsättningen kunna erbjuda något liknande.

Annars är ju båttransporter och utbyten av slitna fångstnät de dominerande utgiftsposterna i en totalbudget om ca 50-60 000 kr.

En väg till nya intäkter skulle kunna vara följande: om 100 läsare av detta satte in 100 kr vardera (”100 ger 100”) på pg 433 17 33 - 8 och märker talongen ”Gåva Sandskär”, skulle vi få in 10 000 kr till årets budget. Så blir det t.ex. om var fjärde medlem i NOF skulle nappa på uppropet.

Vi har stora förhoppningar om att kunna nå detta mål tillsammans? Varmt välkommen att bidra!

/Sandskärsgruppen gm PerInsänt av Tord Gustafsson
onsdag 2015-05-27, 15:54

Kvällsvandring runt Mjölkuddstjärn 29 maj
På fredag 29 maj, kl 18.30 är det dags för en liten kvällsvandring på 1,3 km runt Mjölkuddstjärn. Vi samlas vid gömslet bakom Scandic Hotell. Promenaden tar cirka 1 timme. Eftersom det saknas rastplatser runt sjön så blir det ingen fikapaus i naturen.
Välkomna!

Mer info kan erhållas från Tord Gustafsson, tel 070-516 6565.


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
måndag 2015-05-25, 20:51
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Tofsvipa
I går på en skådarrunda såg vi en tofsvipa med två ungar. Är det inte rätt tidigt?


Insänt av Tage Fjällborg <kaalasmoose@telia.com>
måndag 2015-05-25, 08:12

bofink
Helt klart är bofinkarna fler än normalt i år även i Kaalas.


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2015-05-24, 17:29

Exkursion i hällregn till Gammelstadviken
Vi var 12 tappra som trotsade regnet och begav oss till Gammelstadsvikens fågeltorn i lördags. Regnet hindrade oss inte nämnvärt då vi kunde ta skydd i fågeltornets inglasade utrymme. Vi kunde därifrån studera ett 30-tal fågelarter och notera att svalorna flyger lågt då det regnar. Skäggdopping, havsörn, fiskgjuse, skräntärnor, silvertärnor och enstaka dvärgmåsar sågs från tornet. Några flyttande flockar av grönbena och kärrsnäppa passerade också. Snatterand och brunand som är något av specialiteter för Gammelstadsviken såg vi också.
Tillgängligheten till tornet är nu förbättrad då det finns en ny fin stig där också rullstolar och barnvagnar kan ta sig fram.


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2015-05-24, 17:20

Berg- och bofinkar
Som ett svar på Urbans inlägg om bofinkar så kan jag rapportera att det varit osedvanligt gott om bergfinkar vid kusten i maj månad. Förmodligen är det den kalla våren som fått dem att stanna upp inför flyttningen mot fjällbjörkskogen. Desto mer anmärkningsvärt är det då att Urban i år upplever att bofinken varit talrik i Kirunatrakten. Bergfinken ersätter ju bofinken ju längre västerut man kommer i länet även om enstaka exemplar av respektive art häckar på "fel" ställe. Något som jag observerat vid mina häckfågeltaxeringar vid kusten är att det vissa år finns bergfinkar här under häckningstid medan de andra år saknas nästan helt. Urbans gissning om klimatpåverkan tycker jag verkar rimlig.


Insänt av Urban Jacobs
torsdag 2015-05-21, 11:58

Bofinkar
Tycker att det dräller av bofinkar överallt i kiruna kommun i år. Normalt brukar man väl bara höra några enstaka på dessa trakter. Är det mitt minne som spökar eller har klimatförändringen gynnat bofinkarna? Någon som tycker något i denna fråga?


Insänt av Tord Gustafsson
tisdag 2015-05-19, 16:46

Fågelmorgon i Gammelstadsviken
Du glömmer väl inte bort exkursionen på lördag morgon 23.5?! Kl 08.00 vandrar vi iväg till fågeltornet från Parkeringen med infart från Haparandavägen. Vi går längs den nyupprustade, tillgänglighets- anpassade leden. Medtag fika.
Det går också bra att vandra på egen hand. Tornet är bemannat till kl 11.00.
Välkommen!


  « Föregående 20       Nästa 20 »