NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Anders Johansson, Gävle
tisdag 2010-06-15, 20:02

Gluttsnäppor vid kusten
I senaste numret av Vår Fågelvärld (VF), som jag fick i brevlådan igår, kan man läsa om den inventering av Norrbottens kustfåglar som Christer Olsson och Thomas Sundström genomförde vårarna 2007 och 2008. De kom fram till 54 par kusthäckande gluttsnäpor i Norrbotten. Eftersom inventeringarna genomförts i tidsmässig närhet av artens sträckperioder har de använt sig av tydliga häckningsindicier för att våga räkna dem som häckare, så det verkliga antalet par kan säkert vara högre.

Rapporten går att hitta under följande länk: http://www.bd.lst.se/miljoskydd/default.aspx?propID=10000872Insänt av Sture Westerberg <stuwes48@gmail.com>
tisdag 2010-06-15, 13:49

Hackspettens bohål
Hej!

Går det att se någon skillnad mellan vitryggens och större hackspettens bohål?
boets höjd?
och spettens uppträdande vid häckplats? (om inte fågeln ses)

Sture


Insänt av Gustav Häggström
tisdag 2010-06-15, 11:32

Ringmärkt gluttsnäppa
Jag skrev tidigare i våras om en märkt gluttsnäppa, men då kunde jag inte se färgerna bra.

Jag såg senare färgerna och har kommit i kontakt med ringmärkare från England. Det visade sig att fågeln var ursprungligen märkt 2003-08-30 och färgmärkt 2005-07-23 i norra Kent, England vid Kingsnorth Power Station på Medway Estuary nära Rochester.
Och nu alltså sedd i Hjältviken, Trundön, Piteå mellan 2010-05-13 och 2010-06-04.

Den sågs tillsammans med en annan gluttsnäppa, omärkt.

Jag ska försöka se om den är kvar i sommar.

Brukar Gluttsnäppor häcka vid kusten eller är detta en individ som troligtvis flugit vidare?


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2010-06-15, 10:07
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Holkar och dess skötsel
Intressanta holkfunderingar Leif! Jag har också sett många holkar i förfall genom åren. En del går inte göra någonting åt, medan andra kan repareras och fortsättningsvis fungera till sådant de var tänkta till,på samma plats eller på annan lämpligare.

Många sätter upp en fågelholk i skogen och bryr sig sen aldrig mer om den.Personligen vill jag ha mina holkar ifred. Jag har satt upp dem och jag sköter om dem. Många holkar har gått till spillo vid avverkningar. En del har återfunnits i spillror medan andra varit spårlöst borta.

Vid ett par tillfällen har jag fått telefon från någon som trott sig bespara mig mödan genom att ha rensat ut en massa "skräp" ur mina knipholkar, mossa och kutterspån och sådant.

Jag har då tackat för samtalet men inte för städningen eftersom jag i god tid varje vårvinter kollar mina holkar och fyller på bomaterial om så behövs.

Efter dessa telefonmeddelanden som oftast kommit under vårvintern har jag varit tvungen att snabbt fylla på bomaterial igen. Ibland har jag funderat på att märka mina holkar med namn, tel.nr. och bifogad text "Obehörigt intrång beivras" och det gäller då holkar allt ifrån blåmesstorlek till slaguggla.


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
måndag 2010-06-14, 23:16

Holkpolicy
Någon holkpolicy har inte diskuterats inom NOF så länge jag varit med. Spontant känns det ju som en god gärning att reparera trasiga holkar. De flesta (inklusive undertecknad) konstaterar nog bara: Jaha, här fanns det en gammal trasig holk.

På tal om holkar finns det möjlighet för NOF att få holkar för "utplantering". Finns det någon som kan vara "holkmottagaransvarig", så hör av er.

/Jan-Olov J


Insänt av Leif L <leif.r.lundstrom@gmail.com>
måndag 2010-06-14, 20:21

Holkar
När jag rör mig i skogen hittar jag då och då en holk som är trasig, hänger på trekvarten eller har ramlat ner. Ibland åker jag dit och lagar den på plats, ibland tar jag hem den för reparation. Stundom händer det att jag sätter upp den på en annan plats, som jag tycker är bättre. Troligen tycker då den ursprunglige ägaren att holken har blivit stulen.
Finns det någon policy inom NOF/SOF om hur man bör förfara i sådana här eller liknande situationer?
Själv har jag ”förlorat” holkar då och då. Jag inser att somliga helt enkelt har blivit stulna, men i allmänhet har de försvunnit p.g.a. att kriget har dragit fram eller att avverkning har skett. Det är som bekant svårt att avgöra om det är det ena eller det andra..Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2010-06-14, 11:24

Rekord
Vi har nu NÄKTERGAL-rekord i Nb. Denna säsong hittills 8 ex: Piteå 3, Luleå 3 och Kalix 2. För BUSKSÅNGARE är det tangerat rekord med 3 ex. (för en art som torde vara kraftfullt försummad i Nb). Kan det bli rekordputsning i helgen under exkursionen till Haparanda Sandskär?


Insänt av
torsdag 2010-06-10, 18:13

Lokaltips
Jag och en kompis kommer att göra en 10- dagarsresa med bil till Kiruna/Abisko under tiden 28/6 - 8/7. Vi kommer från mellansverige resp Skåne och har visserligen varit i Abisko tidigare, men det var några år sedan. Vi vore väldigt tacksam för tips på trevliga skådarlokaler i Norrbotten och Lappland. Både lokaler som är trevliga i sig och lokaler där vi har chans att se för oss udda fåglar.
Peter Bäcklin
p.bcklin@telia.com
023/321 24
070-47 14 064


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2010-06-10, 16:06
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Vitvingade tärnor
Var i Vittangi både 8:e och 9:e juni, inga vitvingade tärnor dessvärre.Insänt av Anna
torsdag 2010-06-10, 12:27

Ps. till Fågelläte
Vi befann oss i stockholmsområdet.


Insänt av Anna
torsdag 2010-06-10, 12:26

Fågelläte
Jag la ut denna fråga på Strandskatornas forum men testar även här.

Vi skulle spotta kattugglor (ett gammalt bo) igår, men såg inte några. Jag försökte låta som en kattuggla och vi fick dova svar från lång inne i skogen. De lär så här:

http://www.hyber.org/birds/hornuggla.mp3

Mins fråga är: finns det någon annan art som låter som hornuggla och kan förväxlas med den? Den svarade efter varje gång jag "lät" som en kattuggla.

MvH Anna/Strandskatorna


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
torsdag 2010-06-10, 08:21

Födda.
Hej.
I natt föddes 7 Flugsnapparungar i min kameraholk. Fantastiskt och lärorikt att få föja flugsnapparens liv och utveckling i direktsändning på min TV.
Holken var min finaste julklapp ever.
Ha de.
/Roger Nk.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-06-08, 21:59

Sångare
Hej! Jag har lekt med min "sångarkalkylator" i kväll. Man matar in obsar från Norrbotten och Uleåborgs rapportområde, och vips, så kommer det ut siffror! Så här ska det, rent statistiskt bli, denna säsong för utvalda arter i Nb:

KORNKNARR 5
VAKTEL 2
SMÅFLÄCKIG SUMPHÖNA 3 (hittills 2)
NÄKTERGAL 5 (hittills 3)
GRÄSHOPPSÅNGARE 1
FLODSÅNGARE 0-1
RÖRSÅNGARE 0-1
KÄRRSÅNGARE 0-1
BUSKSÅNGARE 5 (hittills 2)

LUNDSÅNGARE 20 (hittills 8, men många kommer även i juli-augusti och fastnar i Sandskärs nät)

Sammanfattningsvis utmärker sig sydostflyttande tättingar i år. Läget har inte varit bättre för Acrocephalusarterna och lundsångare på många, många år. Tätheterna för busk- och lundsångare är 7-10 gånger högre än normalt i Finland. Det är alltså bara att fara ut och lyssna! Tänker i varje fall jag göra.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-06-08, 19:13

Vitvingade tärnor
Hej Ralf och övriga! Jag har ingen aning om de två VITVINGADE TÄRNORNA är kvar idag. Jag tror att många av de raritetsintresserade skådare som bor i kustlandet inte har tid eller ork att köra de ca 30 milen till Vittangi. De flesta har redan arten på sina Lapplandslistor, eftersom det fanns en dragbar i Kiruna år 2000. Läckra fåglar är det dock! Hade jag inte måst prioritera annat så hade jag kunnat tänka mig en tripp norröver.


Insänt av Ralf Norberg <ralfnorberg@hotmail.com>
tisdag 2010-06-08, 17:54

Vitvingad tärna
Hej!Såg på svalan att det setts 2 Vitvingade tärnor i Vittangi! Är förvånad att inte fler skådare har tagit tillfället att åka och titta på dessa ovanliga skönheter! Är det någon som vet om dom fortfarande är kvar där uppe? Mvh.Ralf Norberg/Umeå


Insänt av
måndag 2010-06-07, 20:18

Pip
Tack Patrick. Jo Ängspip är det nog ändå.

//Benny


Insänt av
måndag 2010-06-07, 10:55

Tack!
..för svaret Janne. Ska försöka följa"mina" finkar.Vore skoj om det blir ungar.
Om inte så får jag nöja mig med häckande knipa i en holk på gården:)Det är spännande det med.


/Elsa


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2010-06-07, 09:37

Rosenfink
Nej, någon unge av rosenfink finns knappast ännu på vingar. Normalt är det ju en av våra senare anlända flyttfåglar. Skulle tro att de precis är i äggläggningsfasen.
Grönfink, grönsiska och domherre har nog flygga ungar nu och även tofsmesens ungar flyger,i alla fall i mina hemtrakter. Även svartmesen är tidig och deras ungar börjar bli riktigt stora nu.


Insänt av Elsa R
söndag 2010-06-06, 21:48
Webbadress: tornsvalan.blogspot.com

Rosenfink
Hej

Har flera rosenfinkar både på gården oc i landskapet omkring. Har sett både hanne och hona. I helgen såg jag en hona som jag tyckte såg ut som en unge, lite bullig i fjäderdräkten.

När är rosenfinkens ungar flygga? Någon som vet och kan det vara en unge jag såg? Kolla in bilder på min blogg och kommentera.


Insänt av Patrick Å
lördag 2010-06-05, 21:01

Aves
Rätt Anders J, självklart Södermanland. Benny, det ser för mig ut som en ängspiplärka. De flesta karaktärer pekar mot det.


  « Föregående 20       Nästa 20 »