NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Roger Söderström <bikarn@telia.com>
fredag 2004-06-04, 19:59

Tubkikare köpes
Jag skulle vara intresserad av att köpa en billig andrahands tubkikare. Är det någon som vet att dom har en som bara ligger hemma, maila mig.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
torsdag 2004-06-03, 22:28

Kontaktperson för Sandskär i sommar
Finns det någon som kan åta sig att stå som andra kontaktperson i en annons för medarbetare till Haparanda Sandskär. Det behövs en person som är hyfsad åtkomlig under andra halvan av juli och augusti. Själv kommer jag att vara på Sandskär under en stor del av denna tid och lär bli svår att nå per telefon eller e-post.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2004-06-02, 22:31

Offertförfrågan
Haparanda Sandskär fågelstation skaffar nya vadarburar och tar in offerter på tillverkning av stommar i rostfritt draget stål, 6 mm med svetsade fogar.

Hör av dig till ingrid.sandahl@telia.com eller 0980-81492 för närmare upplysningar om du vill lämna offert.
Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-06-02, 14:37

Xenus-fotoförsök
Hej!

Efter tereksnäppans upptäckt igår väcktes hos mig tanken på att försöka fotografera fågeln. Jag antog att de flesta som ville se fågeln hade lyckats ta sig till platsen och fått se den.

I morse tog jag sovmorgon och åkte till norra sunderbyn först 10.10 delvis pga att jag då ”skänkt” intresserade tid att se snäppan tidigt på morgonen. På plats kl. 10.30 konstaterades att fågeln var kvar. Jag gick upp för att ringa och meddela Andreas Livbom att den var kvar samt för att förbereda flytgömslet för fotograferingen.

Ulf P Eriksson dök upp. Vid samtal meddelade Andreas att folk från Västerbotten ev. var på väg i eftermiddag. Jag hamnade i en valsituation men gjorde bedömningen att ett fotoförsök vill jag (egoistiskt?) göra.

Nere vid stranden gick jag österut ca 150 meter mot Avans färjeläge. Jag sjösatte gömslet, hoppade i, simmade mot ön. Tereksnäppan befann sig vid sin ”favoritstock” ca 150-170 meter väster mot Boden. När jag simmat halvvägs ut mot ön upptäckte jag (och Ulf) att snäppan lämnat stocken. Jag avbröt fotoförsöket och det visade sig när jag kom tillbaka till Ulf att snäppan förflyttat sig till plastpåsen, bildäcken och snökäppen mitt på ön.

Klockan 11.50 bröt jag och Ulf upp och gick mot parkeringen. Väl uppe på parkeringen hörde vi tereksnäppan spela högljutt och intensivt. Jag frestades åter att göra ett fotoförsök och lägga mig längs östra strandkanten på ön för att invänta snäppan.

Ulf valde att lämna platsen. Jag gick ner till stranden och hade precis lagt mig i vattnet för att simma ut mot ön när snäppan definitivt tog till vingarna klockan 12.10 och flög till sin andra ”favoritplats” d.v.s. bildäcken, snömarkeringspinnen och plastpåsen. Jag gjorde ännu en gång bedömningen att det inte var värt att försöka få mina bilder eftersom fågeln upplevdes alltför rörlig/orolig.

Med detta inlägg vill jag förklara hanteringen av fotograferingsförsöket och redogöra för att inte spekulationer skall behöva uppstå. Det är möjligt att jag skrämde fågeln vid de två ”vattenbesök” jag gjorde men jag bedömmer avståndet till fågeln som orimligt långt för att ha skrämt den. Det är möjligt att det inte var jag som skrämde den utan att fågeln ”bara” var nervös. Jag och Ulf såg snäppan jagas av fiskmåsar som sannolikt etablerat revir på ön varvid den tog till vingarna och flög kortare sträckor.

Att jag öht gjorde bedömningen att göra fotoförsöken beror på att det handlade om en vadare. Vadarefåglar är ofta starkt koncentrerade på själva födosöket vilket hos flera arter möjliggör för en fotograf att komma nära även utan gömsle utan att skrämma fågeln. Sägas skall att undantag finns såsom ex. gluttsnäppa, svartsnäppa och rödbena.

När tereksnäppan visade sig tillhöra den nervösare gruppen så valde jag att avbryta vid bägge tillfällena. Jag lämnade lokalen klockan 12.50 med snäppan alltjämt spelandes på ön. Finns intresse att föra en diskussion kring mitt agerande kan intresserade höra av sig via telefon. 0920-224135


Ha det/Mattias


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-06-01, 15:55
Webbadress: http://www.communique.se/medit/index.htm

HÄGERPIPARE
på er alla från ett varmt Dar es Salaam.


Insänt av Mats Bergquist
måndag 2004-05-31, 21:11

Svalan/C3

Till Glenn Bark och andra. För att visa vem som larmat måste man gå in på "Personligt" och där skriva in sina fyra siffror man fått sig tilldelad av CLUB300. Alltså precis som Glenn säger.

/ Mats/1670


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
söndag 2004-05-30, 22:36

Svalan/C3
Ojojoj, först måste jag säga att kedjebrevsinlägget nedan verkar otroligt bra. Jag tror jag ska ta hela min nästa lön och betala in alltihop till den där killen i Kullavik. Hur kan det slå fel? Han verkar ju vara en riktig hedersprick...eller?

Och när det är sagt så har jag en fråga angående Svalan/C3. Om man larmar ut något på C3-sökaren så kommer det ju automatiskt in på Svalan (Dagens fågel). Väl inne i Svalan så står det då som rapportör "Från Rixlarm". Ulf E upplyste mig om att det gick att ändra "inne i Svalan" så att ens namn stod att läsa istället för "Från Rixlarm". Det kan ju vara kul för andra dragsugna skådare att veta vem det egentligen var som såg den där rubinnäktergalen i kön på ICA. Om man loggar in på Svalan och sen går in under Personligt så finns det en ruta (Rixlarmskod) som rymmer 4 tecken. Har den något med det hela att göra? Upplys mig gärna! //Glenn


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2004-05-28, 17:29

Hoppas den tar vägen förbi.
HEJ.
jag såg att det var sedd en SVART SVAN i Umeådeltat idag 28/5, väntar att den ska komma förbi länet. Hoppas det iallafall.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2004-05-28, 16:45

Register till Norrbottens Natur
Hej.
Jag håller på att slutföra en komplettering av indexregistret från åren 1953-93 av Norrbottens Natur. (Finns ett från 1944 till -52.) Så jag tänkte fixa så det finns ett komplett och har dessutom slutfört Rubrikregistret som Ingrid Elming så fint gjort.Kompletterade 1991-93.(Skrev bara in"1991-1992-1993:s årg.-Innehållsförteckning i slutet av varje årsskrift"-lite simpelt så det blev klart!) Enda åren som saknades i det registret. Jag undrar nu bara om det finns någon som är intresserad att få en kopia på kompletteringen av Indexregistret(När det nu blir klart)! Finns intresse att erhålla en kopia så vänligen sänd mej ett mejl med er mailadress eller hemadress och namn så fixar jag er ett exemplar.
Vänliga hälsningar Tony.

tonper378228@bredband.net

Ps. Skriv att det gäller registret till NN i mejlrubriken-Öppnar bara mejl jag vet ÄR till mej på grund av virus mm!!Ds.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2004-05-28, 14:42

Mer om Amerikanska krickan
Hej!
Ännu mer om den Amerikanska krickan finns att läsa i kommande nummer av "Fåglar i Norrbotten". Tidningen kommer snart!

Redaktionen för FiN önskar alla en trevlig Pingsthelg!

/Maiken


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2004-05-28, 13:57

Ett halvår gammalt svar till MatsÅke om amerikanska krickan.
Kopia av Mats Bergquists inlägg från ett knappt halvår sen. /Jan-Olov

Insänt av Mats Bergquist
måndag 2003-12-15, 21:46

Karoliner

Ack, den som vore på rätt plats någon av dagarna 1 eller 4 maj 1990. Alternativa platser är Möröfjärden och Haparanda Sandskär. Vad jag vet är det bara fyra lyckliga som har prickat rätt för sitt exkurerande det gyllene året 1990. Vad är det jag yrar om, undrar ni säkert. Jo, MatsÅke Bergström var vid Möröfjärden 1 maj, Jan och Anna Andersson samt Märta Fredriksson hade tagit sig ut till Hapanada den 4 maj. Och samtliga har det gemensamt att de dessa dagar hade den stora lyckan att beskåda länets första, resp. andra AMERIKANSKA KRICKA! Eller var det möjligen samma fågel som flyttat sig från Mörön till Hapanada? Ingen i denna högt ärade kvartett drömde väl då om, att det som då var en ras av vår vanliga kricka, en vacker dag skulle betraktas som en egen art. Eller gjorde de om det förresten? För det är ju så att ”storpojkarna” högt där uppe art- och rasdjungeln nyligen beslöt att den forna rasen ”carolinencis”, numera är att betrakta som egen art.

Det är bara att lyfta på mygghatten för den glada kvartetten som inhystar ett SOFF-kryss en minut över midnatt på nyårsnatten! Att de dessutom begåvas med ett BD-kryss gör inte saken sämre… Slå på pukan, blås i basunen!!!

Läs mer i FiN nr 4 1990 och FiN nr 3 1991.

Den avundsjuke / Mats

Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2004-05-28, 09:55

Amerikansk kricka,ny art?
Ser i löpsedeln om kommande numret av FiN att amerikanska krickan är ny art för länet.Jag antar att då avses den kricka jag såg vid Möröbanken, morgonen den 1 maj 1990.Eller? Finns en artikel om den i FiN nr 4 1990, på sid.112-113.
Eller är det så att den nu sedda helt plötsligt gått från ras till art?
Skulle tro att den var en helt egen art 1990,jaa förmodligen redan 1890!


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
torsdag 2004-05-27, 22:08

Popup
Hej
Jag lade in en (kanske lite irriterande) "Popup" när man går in på NOF-net. Den visar hur många (och de senaste) obsar som gjorts i landskapet Norrbotten 2004.
Maila till mig eller skriv här på Forum om jag ska plocka bort den. Det finns ju massor med mer eller mindre konstiga uppgifter som man kan plocka ut från rapporteringssystemet Svalan.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
torsdag 2004-05-27, 03:20

Blåv. årta INFORMATION
Ni som vill ändra er Ta bort Blåvingad årta obsen och skriv in Hybriden istället Blåvingad Årta X Skedand som nu finns tillgänglig på Svalan! Hälsar Ulf/RRK


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
tisdag 2004-05-25, 09:08

Tidig grönfinkhäckning
Även grönfinkar kan vara ute i tid med sina ungar. Den 20 april 1996 fanns ett gäng borymmande grönfinkungar som inte var helt flygfärdiga ute i min trädgård.Äggen måste ha lagts väldigt tidigt.


Insänt av Jan Andersson <jan. andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-05-24, 23:47

Tidig grönsiskehäckning
Gjorde ifjol samma upptäckt som Mats-Åke beträffande tidig grönsiskehäckning. Den 23/5 sågs en nyligen utflugen unge tigga mat och bli matad. Jag räknade då ut att äggen lagts omkring 25/4, vilket ju verkar mycket tidigt! En kompis, Örjan Nordmark, såg 2 ungar bli matade den 25/5 också ifjol så det verkar som det inte var helt ovanligt med tidiga häckningar.
I år har jag konstaterat en för mig mycket tidig häckning av s-v flugsnappare. Den 17 maj hittade vi ett bo som innehöll 5 ägg. Även om kullen kanske inte var fullagd var det rekordtidigt. Till saken hör att vi till detta datum inte sett en flugsnapparhona i Bodentrakten!!! Har kanske hanarna börjat lägga ägg??


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2004-05-24, 19:56

Hur tidigt häckar grönsiskan?
Fortfarande har jag ett tiotal domherrar,det dubbla med grönfinkar och c:a 25 grönsiskor vid fågelmatningen.Och det är inte bara då och då utan dagarna i ända,från tidig morgon tills det skymmer på kvällarna.
Dessutom har jag tre precis flygga grönsiskungar som både matas och hittar mat själva.Här infinner sig rubrikens fråga.
Har för mig att grönsiskan har en ruvningstid på 11-12 dygn och från kläck ägg till flygg fågel kan det röra sig om två veckor,således kan siskorna ha gått till häckning runt 24-25 april.
Just 24 april råkar jag ha som medeldatum på grönsiska under de senaste 32åren.
Nu var den ju rätt så tidig denna vår(mars) så det är väl förklaringen till redan flygga ungar.
Har dessutom en enbent taltrast eller snarare 1½-bent.Vänster ben är av en cm under knäleden men den kompenserar defekten genom att sträcka ut/ner benet maximalt och hoppar omkring på benstumpen till synes utan märkbart besvär.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
söndag 2004-05-23, 22:12

Bemanningslucka, Sandskär
Pga oförutsedda händelser har det uppstått ett bemanningslucka på Haparanda Sandskär under perioden 29/8-11/9. Så om du kan tänka dig att komma som märkare eller assistent så hör av dig till mig eller Roger Söderström.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2004-05-23, 18:32

Hussvalor i granit
Angående hussvalors boval så har under flera år en koloni häckat i en grusig granit i kanten av utloppskanalen från Bastusel i Skellefteälven och Malå kommun.Inte tillstymmelse av jord utan enbart den grusvittrade graniten har utgrävts.Kan väl inte vara alltför vanligt?

Leif


Insänt av Gösta Springfelter <gspringfelter@hotmail.com>
söndag 2004-05-23, 14:04

1-a försök på trädgårdsobs.
Under helgen som jag avslutat nu i en by i nedre Övertorneå kom jag fram till 35 obs. Dom 2 sista var blåhake å buskskvätta vid 4 tiden i morse, fick springa som en "tätting" med kikaren från fönster till fönster för att vara säker på dom 2 sista, eftersom fönstren är från 50-talet å inte speciellt optiskt vänliga. Har ett problem hussvalan häckade i 5 bon förra sommaren men misstänker mina vänner större hackspetten som syndaren eftersom alla bon blev nedrivna å misslyckade förra sommaren! Tog den på bar gärning förra året. Hur kan man skydda hussvalorna mot den större?
Lät gräva upp ett avloppsdike och istidsleran blottades den är tät å hård svalorna hämtade byggvirke i hundratal direkt.
mvh Gösta


  « Föregående 20       Nästa 20 »