NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Anders Eriksson <anders.eriksson@calliope.se>
fredag 2010-07-02, 12:02

genus eller nåt viktigare kanske...
Genus-debatt... Varför händer detta så ofta som det gör?

Vissa av inläggen här har inte varit helt genomtänkta tycker jag, men så är det med skrivet ord. Det är svårt att uppfatta och även förmedla nyanser, glimtar i ögat o s v.

Nä, jag anser att det istället för manligt och kvinnligt handlar om att en del personer är sämre än andra på att ta kritik och se ett större sammanhang. Hela denna diskussion började med en bild på en juvenil gråsiska i ett träd, som observatören trodde kunde vara en vinterhämpling. Arterna är inte helt olika och det hör inte till vanligheterna, åtminstone inte i södra Sverige, att se gråsiskan i denna dräkt så det är en fullt förståelig problematik åtminstone för mig. Det är väl inte hela världen att göra en felbestämning, det gör ALLA fågelskådare. Släpp det, dra lärdomar av det och gå vidare en kunskap rikare!


Insänt av Anna
fredag 2010-07-02, 11:37

Genus
Eftersom det var jag som drog igång den numera raderade (genus) tråden på Strandskatorna, skulle jag bara vilja lägga in en kort kommentar.

Jag tror att vi var några stycken som upplevde det som väldigt positivt att Strandskatora bildades, då många av oss hade negativa upplevelse av (vissa) "manliga" skådare. Där av den hätska tonen, det blev en slags förlösning av den hopplöshet många av oss känt länge. Självklart tror jag inte att någon av oss Skator drar alla män över en kam, utan det blev ett uttryck för den frustration vi känt av vissa. Det var även jag som bad tråden raderas, eftersom den drog iväg och ingen man visade intresse att ge sin bild. Det blev ingen diskussion, utan bara vi som känt oss "osynliggjorda" som fick luft. Det blev en ensidig monolog, som jag ände inte gav något positivt.

Anna


Insänt av Andreas Livbom <andliv @spray.se>
torsdag 2010-07-01, 23:36

Suck...
Om inte jag förstår vad någon skriver/tycker om mina inlägg, så frågar jag. Jag förväntar mig då ett svar, förhoppningsvis ett konstruktivt svar som hjälper mig att förstå sammanhanget och som kan vara till gagn för förståelsen även i framtiden.

Jag är besviken på Elsas sista replik. För mig är inte det här strunt samma. Jag tycker det är elakt och nonchalant att påstå att jag inte vill förstå, men uppenbarligen så tror Elsa det. Elsa vill tydligen inte ge någon förklaring. För mig är det OK med en förklaring i enskilt mail till mig.

Jag köper inte uttalanden i stil med "Du förstår bara det du vill förstå" eller "Du borde ha förstått vad jag menade". (För övrigt, by the way, är mina erfarenheter att en hög andel kvinnor och en försvinnande liten andel män tycker och uttrycker sig just på detta vis). Elsa, se det i stället som att du inte klarade av (eller ville) förklara så att jag förstod. Manligt och kvinnligt handlar mycket om kommunikation.


Insänt av
torsdag 2010-07-01, 22:35
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Ja ja..
Strunt samma, ingen idé att diskutera. Du är väl som jag-förstår det jag vill förstå. Det är mänskligt:) men inte särskilt konstruktivt och utvecklande. Ha en fortsatt fin kväll.


MVH Elsa


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2010-07-01, 21:41

Tidigare?
Elsa, vad menar du med tidigare i debatten? När jag för första gången sedan i morse gick in på NOF-net strax före klockan halv nio i kväll, tog del av de senaste inläggen samt skrev mina synpunkter så var Mattias inlägg det senaste på forumsidan. Ditt inlägg visade sig först när jag skickat mitt.


Insänt av
torsdag 2010-07-01, 20:48

Tidigare..
Ja du Andreas. De där raderna du skriver till mig nu hade faktiskt platsat lite tidigare i debatten... Men nu valde du att komma in i diskussionen nu och du får gärna kritisera mig.

Håller för övrigt helt med dig om att vi ska vara rädda om varandra och ha respekt för kunskaper och synpunkter. Inte minst för att tjejer/ kvinnor/ flickor "skator" är underrepresenterade här .Varför det är så kan man ju grunna på.


/Elsa


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2010-07-01, 20:38

Hur vi uttrycker oss
Elsa, var noga med att ange i klartext vem som du tycker skriver nedvärderande eller olämpligt här i stället för att uttrycka dig i svävande, antydande termer som "pojkarna". Jag tycker det är tråkigt och en smula obehagligt att du generaliserar i termer av "män" och "pojkar" kontra "kvinnor" eller "Strandskator" om det handlar om en eller ett fåtal personer som din kritik är avsedd för. Det här är ett forum för alla kön. Jag vet att det finns inte bara nybörjarskådare och kvinnliga skådare utan även män som skådar fågel och numera drar sig för att skriva här efter att ha sett inlägg från dig samt läst tidigare, numera raderade, inlägg, på Strandskatornas hemsida. Vi måste vara rädda om varann, och "varann" har förstås ömsesidig innebörd.


Insänt av
torsdag 2010-07-01, 20:26

Tat lugnt
Jag avsåg inte dina inlägg Mattias så du kan vara lugn:)Men det fanns ett par andra som kanske ska fundera på hur dom svarar.


/Elsa


Insänt av
torsdag 2010-07-01, 19:19

ang. inläggens karaktär
Elsa, får jag fråga på vilket sätt mina inlägg sänker nivån på debatten?

Det är inte konstigt att i alla fall jag tvivlar på att jag kommer att besvara på fler frågor om fåglar på dessa sidor om denna genetiska pajkastning ska komma i dager såsom det varit senaste månaderna där "strandskator" i mitt tycke förväntar sig att jag som respondent ska uttrycka mig på ett sätt som passar dem.

Å andra sidan har väl läsare generellt blivit utskällda för att inte besvara frågor. Jag undrar varför inte fler svarar...

Jag/vi uttrycker oss förmodligen olika. Det är inte lätt att dela hobby om fokus ligger på olikheter istället för likheter.

M v h / Mattias Nordlund


Insänt av
torsdag 2010-07-01, 17:55
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Men herreguuud!!
Kirsti Viinamäki är en klok kvinna( Strandskata) som verkligen inte behöver någon som "försvarar " henne. Men låt mig bara( trots att jag inte borde ödsla energi på det) säga att det är tråkigt när ni pojkar( och jag tror inte att ni menar det egentligen) sänker debattörer på Forumet som ni nu tycker jag gör med Kirsti.

Det är så onödigt . Det är mycket roligare om ni ( som flera andra i debatten gjort) svarar på ett pedagogiskt sätt och med "förståelse".Det vinns många flera stilpoäng på ett sånt tillvägagångssätt.Med glada och vänliga hälsningar från en Strandskatan Elsa


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
torsdag 2010-07-01, 15:12
Webbadress: http://naturligtvisfritid.blogg.se/

Svar till Rolf:
Jag har sett noll st. (p.g.a. häckning) oroliga, adulta gråsiskor. Likaså har jag sett noll st. adulta oroliga vinterhämplingar.
Hmm, med så lite erfarenhet och krassa kunskaper platsar jag kanske inte riktigt in här, men jag lär mig och tycker det är intressant att ta del av all er kunskap, tro det eller ej.
Förresten så är det helt ok att kalla mig Kirsti. ”Observatören” låter så stelt och formellt.. ;)
Med vänlig hälsning KirstiInsänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2010-07-01, 09:01
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Betr. nordsångare i södra Nb
Den 18 juni 1989 hörde jag tillsammans med Carl-Fredrik Lundevall sjungande nordsångare I Tranuträsk, Norrfjärden.

Hörde även en nordsångare i Lakafors, Norrfjärden senare delen av juni 2004, så visst finns dom även söder om polcirkeln.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2010-06-30, 23:58

Gråsiskor vs vinterhämpling
Det är ju inte alltid så lätt att artbestämma tättingar efter en bild men i mina ögon är det en solklar gråsiska 1k vilket också Mattias och Rolf anser.
Förstår egentligen inte diskussionen, det är väldigt långt från vinterhämpling som jag bedömer det. Liksom en del andra skådare här i Nb så har jag ringmärkt många hundra 1k gråsiskor så det räcker med jizzen för att arta. Skräpet i näbben tycker jag att ser ut som fågeldun.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-06-30, 23:05
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Gråsiskor vs vinterhämpling
I mina ögon solklklara gråsiskor (om jag nu tittat på rätt bilder). Även ungfåglar har oroliga läten/beteeenden. Sen måste jag fråga, hur många oroliga adulta gråsiskor observatören sett? Förlåt min fråga.


Insänt av
onsdag 2010-06-30, 19:42

Carduelis
Beroende på vinkel tycker jag mig kunna se att stjärtpennorna är spetsiga = 1k. (även om någon enstaka ser rund ut på bild 1).

/ Mattias Nordlund


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
onsdag 2010-06-30, 18:36
Webbadress: http://naturligtvisfritid.blogg.se/

Carduelis
Stort tack för era intressanta Carduelis-synpunkter här på forumet och i kommentera-funktionen på bloggen!
En 1k gråsiska nämns av fler, vilket faktiskt förbryllar mig lite. Färgmässigt kan det säkert stämma mycket väl, även kroppsformen var väldigt lik en gråsiskas (förutom den ganska långa stjärten).
Men: Jag har mycket svårt att tro att fågeln jag såg var en 1k, p.g.a. hur den betedde sig. Den var upprörd, uppvisade ett ”oroligt” beteende, lät t.o.m. höra ett kort (vad jag tolkade som) varningsläte. Där på plats, under de få sekunder jag iakttog fågeln, upplevde jag den till 1oo% som en vuxen individ, med bo el. ungar i närheten. (Det föll mig faktiskt inte alls in att det kunde vara en ungfågel, förrän nu när jag läst era kommentarer.) Den befann sig först längre bort i en tall, men när vi stannade upp (för att titta på en helt annan fågel, en trast) kom denna ”lilla grå” inflygandes och landade ovanför oss i ett träd, som för att kolla läget, och ”varna”, dessutom hade den något som såg ut som en insekt i näbben, så min tanke var helt klart: Hona med mat åt ungar (kan ju i och för sig vara skräp som fastnat i dess näbb..). I mitt tycke inte alls likt en ungfågels beteende? Förbryllande, må jag säga. Men mycket intressant.
Hälsar Kirsti


Insänt av <lappkrabben at gmail.com>
onsdag 2010-06-30, 17:36

Ang. Carduelis
Inget vitt hämpling-fält på vingarna och allt i övrigt stämmer bra med 1k gråsiska.

M v h Mattias Nordlund


Insänt av Åke Israelsson <ake.israelsson@bredband.net>
onsdag 2010-06-30, 15:53

Glödande fågelskådningsintresse
Två öländska skådare på Norrlandsturné ringde och ville veta var två videsparvar jag sett fanns. Efter 40 mil enkom för det och åtta timmar i sumpskogen så lyckades de hitta igen fåglarna och var så lyckliga, så lyckliga.

Får lust själv att sticka iväg på något liknande...


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
onsdag 2010-06-30, 11:25

Tornet igen
Jag har idag pratat med en man på Gällivare kommun. Han lovade att se över saken och föreslog själv att ett anslag sätts upp, där det framgår att man ej ska övernatta inne i tornet.

Hoppas det löser sig för det var inte så käckt att checka in fågeltornet och bara finna tjecker...:)

Håkan


Insänt av Per Sandberg
onsdag 2010-06-30, 09:59

Apropå Kirstis carduelis-fundering
Hej Kirsti m.fl.!

Intrycket som slår mig direkt utifrån dessa bilder säger VINTERHÄMPLING.

Avsaknaderna du nämner (rött på huvud och svart haklapp) men även näbbfärgen (mörk, inte (åtminstone delvis) tydligt gulaktig), benfärgen (tydligt skild från svart; ter sig tämligen ljusa), grundtonen och det nätta vingbandet som drar i beige/brunt, ett litet huvud med pepparkornsöga, huvudet avsatt på "vinterhämplingvis" (subjektiv jizzkaraktär) tycker jag styrker mitt första intryck.

Nån som anser annorlunda?


Mvh

Per i Piteå.


  « Föregående 20       Nästa 20 »