NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-06-30, 23:05
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Gråsiskor vs vinterhämpling
I mina ögon solklklara gråsiskor (om jag nu tittat på rätt bilder). Även ungfåglar har oroliga läten/beteeenden. Sen måste jag fråga, hur många oroliga adulta gråsiskor observatören sett? Förlåt min fråga.


Insänt av
onsdag 2010-06-30, 19:42

Carduelis
Beroende på vinkel tycker jag mig kunna se att stjärtpennorna är spetsiga = 1k. (även om någon enstaka ser rund ut på bild 1).

/ Mattias Nordlund


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
onsdag 2010-06-30, 18:36
Webbadress: http://naturligtvisfritid.blogg.se/

Carduelis
Stort tack för era intressanta Carduelis-synpunkter här på forumet och i kommentera-funktionen på bloggen!
En 1k gråsiska nämns av fler, vilket faktiskt förbryllar mig lite. Färgmässigt kan det säkert stämma mycket väl, även kroppsformen var väldigt lik en gråsiskas (förutom den ganska långa stjärten).
Men: Jag har mycket svårt att tro att fågeln jag såg var en 1k, p.g.a. hur den betedde sig. Den var upprörd, uppvisade ett ”oroligt” beteende, lät t.o.m. höra ett kort (vad jag tolkade som) varningsläte. Där på plats, under de få sekunder jag iakttog fågeln, upplevde jag den till 1oo% som en vuxen individ, med bo el. ungar i närheten. (Det föll mig faktiskt inte alls in att det kunde vara en ungfågel, förrän nu när jag läst era kommentarer.) Den befann sig först längre bort i en tall, men när vi stannade upp (för att titta på en helt annan fågel, en trast) kom denna ”lilla grå” inflygandes och landade ovanför oss i ett träd, som för att kolla läget, och ”varna”, dessutom hade den något som såg ut som en insekt i näbben, så min tanke var helt klart: Hona med mat åt ungar (kan ju i och för sig vara skräp som fastnat i dess näbb..). I mitt tycke inte alls likt en ungfågels beteende? Förbryllande, må jag säga. Men mycket intressant.
Hälsar Kirsti


Insänt av <lappkrabben at gmail.com>
onsdag 2010-06-30, 17:36

Ang. Carduelis
Inget vitt hämpling-fält på vingarna och allt i övrigt stämmer bra med 1k gråsiska.

M v h Mattias Nordlund


Insänt av Åke Israelsson <ake.israelsson@bredband.net>
onsdag 2010-06-30, 15:53

Glödande fågelskådningsintresse
Två öländska skådare på Norrlandsturné ringde och ville veta var två videsparvar jag sett fanns. Efter 40 mil enkom för det och åtta timmar i sumpskogen så lyckades de hitta igen fåglarna och var så lyckliga, så lyckliga.

Får lust själv att sticka iväg på något liknande...


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
onsdag 2010-06-30, 11:25

Tornet igen
Jag har idag pratat med en man på Gällivare kommun. Han lovade att se över saken och föreslog själv att ett anslag sätts upp, där det framgår att man ej ska övernatta inne i tornet.

Hoppas det löser sig för det var inte så käckt att checka in fågeltornet och bara finna tjecker...:)

Håkan


Insänt av Per Sandberg
onsdag 2010-06-30, 09:59

Apropå Kirstis carduelis-fundering
Hej Kirsti m.fl.!

Intrycket som slår mig direkt utifrån dessa bilder säger VINTERHÄMPLING.

Avsaknaderna du nämner (rött på huvud och svart haklapp) men även näbbfärgen (mörk, inte (åtminstone delvis) tydligt gulaktig), benfärgen (tydligt skild från svart; ter sig tämligen ljusa), grundtonen och det nätta vingbandet som drar i beige/brunt, ett litet huvud med pepparkornsöga, huvudet avsatt på "vinterhämplingvis" (subjektiv jizzkaraktär) tycker jag styrker mitt första intryck.

Nån som anser annorlunda?


Mvh

Per i Piteå.


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
tisdag 2010-06-29, 19:47
Webbadress: hakan.rune@storuman.se

Tornet i Luspebryggan
Vi besökte i morse Luspebryggan och hade bl.a dvärgsparv och härmsångare. Hittade dessutom tornet för första gången. Väl inne där möttes vi av snarkande tjecker. 4 st låg och sov på övervåningen och undervåningen verkar ha varit kök. Kanske det vore på sin plats med skyltar på dörren, där det framgår det olämpliga att övernatta där. För de hade väl knappast hyrt tornet för övernattning?
Vidare vore en skylt från vägen, med texten fågeltorn vara lämplig, det är inte helt lätt att hitta.

Håkan, Ulf, Jan, Storuman


Insänt av Tomas Carlsson
tisdag 2010-06-29, 01:09
Webbadress: http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/telegram/artikel.aspx?ArticleId=5452465

Turturduva
Piteå-Tidningen har den 28 juni en fin bild på vad som uppges vara en TURTURDUVA i Arjeplog.
http://www.pitea-tidningen.se/nyheter/telegram/artikel.aspx?ArticleId=5452465


Insänt av Bo Nensén <bo.nensn@telia.com>
måndag 2010-06-28, 19:31

Nordsångare 1960?
I Piteå-Tidningen den 12 juni finns under rubriken "För 50 år sedan" följande notis:

"Under sina strövtåg i markerna har fågelvännen Arne Johansson, Älvsbyn, iakttagit en för älvsbybygden sällsynt fågel nämligen en nordsångare - Phylloscopus borealis - som den 25 maj spelade på en gårdstomt i Trångfors. Liksom sina släktingar, lövsångarna, var den inte särskilt skygg av sig. Nordsångaren tillhör de verkliga långflyttarna då den övervintrar i Bortre Indien." (Notisen fortsätter med att nämna andra obsar i Älvsbytrakten, t.ex. pilgrimsfalkar och ett par årta)

Har verkligen nordsångare observerats så långt söderut och så tidigt? I "Norrbottens Natur/Fåglar i Norrbotten 1971" finns inga obsar utanför lappmarkerna omnämnda.

Är förresten alla exemplar av denna skrift defekta? I mitt ex. saknas sid. 129-160 och i stället finns sid. 145-176 i dubbel uppsättning.


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
måndag 2010-06-28, 18:37
Webbadress: http://naturligtvisfritid.blogg.se/

Siska eller vinterhämpling?
Kan en gråsiska i sommardräkt sakna både röd pannfläck och svart haklapp? Eller var det en vinterhämpling jag stötte på utanför Muddus nationalpark under midsommarhelgen? Det finns tre foton på fågeln i min blogg, (under inlägget den 27/6-2010) och åsikterna om den går hittills isär: Gråsiska säger några medan andra hävdar att det är en vinterhämpling. Någon som känner sig manad att komma med synpunkter, eller rent av lösa problemet?
Hälsar Kirsti


Insänt av Benny <benny@nuolja.se>
lördag 2010-06-26, 23:34

Holkliv
Har satt upp minförsta "lina" om 6 (ska bli 10) första skogsholkar i Abiskoområdet denna vår.

Första paret ut med ungar blev, inte så förvånande SV FLUG. Fullt ös i holk A03.

Trevligt.

//Benny


Insänt av
lördag 2010-06-26, 14:39

Oj!


Fantastiskt med så många ! Jag hade också trott att det skulle vara ett litet pärlband med knipungar men de var bara fem.

Min granne i Ön som har full koll varje försommar vid"poolside" säger att det brukar vara stora gäng av ungar de första dagarna och sen så försvinner de en efter en. Vi har mycket stor gädda i älven och det är förmodligen de som är bovarna i dramat.

Inte för att jag vet men jag såg att honnan väldigt skyggt höll till på älvholmarna med sina små och att när jag såg ungarna mera fritt så satt de på en sten. Liksom för att inte vara i farozonen på öppet vatten.

Hursomhaver så var det fantastiskt kul att ha knipa i gårdsholken och nästa år kanske jag hinner med i svängarna och får se när de lämnar holken.Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2010-06-26, 11:30
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Knipor med ungar
Konstigt Elsa att din knipa bara hade fem ungar, men det är ju bättre än ingenting. Det kan vara en hona som häckar för första gången. Det blir säkert bättre "utdelning" nästa år.

Alla mina nio kniphäckningar kring gården är nu avslutade. Två honors ungar 14 + 15 st. har jag fått se lämna holkarna. De andra holkarna sitter så till att jag inte kan se när de evakuerar, men om jag ska gå efter hur många ägg som ruvats så har 138 nya knipor lämnat mina gårdsholkar denna sommar!Insänt av Elsa
fredag 2010-06-25, 17:16
Webbadress: tornsvalan@blogspot.com

Knipfamilj
Knipan i min gårdsholk har fått ut sina ungar, fem små ulltottar seglar nu omkring i råneälven. Hoppas de aktar sig väl för storgäddorna.Insänt av Staffan Sundin
fredag 2010-06-25, 11:48

Märklig Dubbelbeckasin
En hittills okänd spelplats för Dubbelbeckasin i Norrbotten? Eller en vagrant från ost/sydost? Världspopulationen för arten uppgår till drygt 250 000 par, varav de flesta häckar i Ryssland (i biotop liknande den vid Muskussjöarna). I Skandinavien finns uppskattningsvis drygt 15 000 par, där häckplatserna torde uteslutande vara i fjällkedjan. Cirka 10% av dessa häckar i Svenska fjällen.
En spelande Dubbelbeckasin den 24/6 kan rimligen inte vara en fågel på sträck (nordsträcket upphörde senast i månadsskiftet maj/juni), utan en revirhävdande fågel. Dessa spelar på en liten yta som, enligt web-sökning, uppgår till ca 100 m2. De fåglar man hört spela i fjällen (t ex Ammarnäsdeltat) har varit oerhört stationära på spelplatsen, och orädda. Rimligen bör Dubbelbeckasinen i Muskus (ev kan det ha varit 2 ex, enligt upptäckaren) vara kvar på platsen och spela den närmaste tiden. Ikväll är kanske en olämplig kväll att lyssna, men fler kvällar kommer. Skulle vara kul höra den spela i Norrbottens landskap...


Insänt av Elsa
onsdag 2010-06-23, 10:21
Webbadress: tornsvalan.blogspot.com

Möss och talgbollar
Bara en notering angående talgbollsdebatten. Har haft en stor talgboll hängandes orörd hela långa vintern där jag bor i stan. Men nu har matglada bevingade hittat den och på rekord tid satt i sig hela kakan. De verkar ha låtit sig väl smaka av den mer än välhängda bollen...

I Ön ser jag nu titt och tätt åkersork runt gården så det ser ju lovande ut för ugglor och andra.


Insänt av
tisdag 2010-06-22, 23:45

SOF-oro
OK, har läst DN-artikeln.
Det är nog alltid på sin plats
att handskas varsamt med känsliga uppgifter. NOFs allmänna råd enligt fågelobssidan säger:
"OBS! Ange inte exakt lokal för känsliga arter t.ex. rovfåglar och ugglor. Tänk på att även äggsamlare kan läsa det du skriver!"

/Jan-Olov


Insänt av Birdnörd
tisdag 2010-06-22, 21:05

Svalan
Svalan ligger nere då en återuppstart misslyckades efter uppdatering. Väntas funka i morgon igen.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2010-06-22, 15:49
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

SOF - oro
Hej J-O!

I radions nyhetssändningar togs detta upp både gångna lördag och söndag. Själv var jag i fjällen med endast radio att tillgå och vet därför inte om TV uppmärksammade SOF:S farhågor.


  « Föregående 20       Nästa 20 »