NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2004-03-15, 15:37

Om vårens framfart och uggleprogram
Hej
Min vän Tord Söderman såg en havstrut på söndag ute vid Småskär när han spanade efter havsörn vid åteln. Det är ungefär samma datum som ifjol.

Om du lyssnar på P1 kan du höra följande 10-minutersprogram:
Ugglenatt
P1 lördag 13 mars kil 14.50, repris 20/3 kl 20.50 och 29/3 kl 00.55
Insänt av Rolf G
måndag 2004-03-15, 13:10
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Stenfalk
Både stenfalk och tornfalk övervintrar med några ex längs norska kusten upp till Narvik och en bit till. Så att de kan dyka upp hos oss då och då är inte så kontsigt. Jag har själv en januari-obs av tornfalk i Kiruna från 1975.


Insänt av Rolf G
måndag 2004-03-15, 12:02

Normal vår
Vad jag ser i mina data så är denna vår ganska "normal". Men vad säger vår föreningsmeteorolog (=Andreas)?


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2004-03-15, 10:55

Senare vår
Den här dagen (15/3) i fjol hade vi både havstrut och gråtrut i länet.
Det verkar som om våren kommer lite senare i år.

/Jan-Olov J


Insänt av Tryggve Arvidsson <tryggve.arvidsson@telia.com>
söndag 2004-03-14, 20:08

Pilfinkarnas bordsskick
Javisst är det så att PILFINKARNA mest skyfflar frön överbord!
Jag studerade i går med tub när "huliganerna" gick loss på en nyligt fylld fröautomat, som tömdes på ett par liter frön på en dryg halvtimme. Jag kunde då se att varje gång en pilfink hejdade sig för att äta upp ett frö så hade den ett hampfrö i näbben. Jag laddade sedan automaten med enbart hampfrön för att se hur de betedde sig då. Det blev märkbart lungnare med kastandet överbord, men det förekom fortfarande. Jag använder i dag en blandning med ungefär 60% solrosfrön, 20% okrossad havre, 15% kornkross samt 5% hampfrön så det är klart att om de dominanta "huliganfinkarna" bara äter hampfrön så hamnar det mesta på marken. Jag kommer fortsättningsvis att exprimentera med blandningar och serveringssätt för att om möjligt minska på skräpandet. Enda trösten i dag är att det är betydligr fler fåglar som äter på marken än de 8-10 finkarna som förser sig i automaten.
Det skulle vara intressant att veta om någon hittat en fröblandning och matningsmetod som innebär mindre slösande med frön från pilfinkarnas sida.

Hälsningar
Tryggve Arvidsson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-03-14, 19:32

KOmpl. Svalan och skyddade arter
Hej!

Även jag noterade att lokaler för slagugglor, bl a mina egna från i fredags, gått ograverade ut i Svalan och jag kontaktade Johan Nilsson, som ansvarar för Svalan. Han meddelar att Svalan centralt följer Artdatabankens rekommendationer, vilket betyder att slaguggla inte anses som lika känslig som exv. lappuggla eller berguv. Det är dock fritt fram för resp. Rrk att begära att alla obsar med häckningskriterium döljs. Rrk Norrbottens län kommer att diskutera frågan i närtid. Tillsvidare har jag som Rrk-ledamot gått in och dolt de slaguggleobsar som verkar röra obsar på häckningslokal ( d v s alla som inte varit dolda sedan tidigare)!

Så här gör man för att vara säker på att de obsar man skriver in på Svalan blir dolda. För slaguggla och andra arter som ej centralt är utsedda som skyddsvärda räcker det INTE att ange något av de 19 häckningskriterier som avser fågel i lämplig häckningsbiotop eller högre, om ni samtidigt angett aktiviteten spel/sång. Har man angett en aktivitet tillsammans med häckningskriterium måste man gå in på Visa Obsar, leta fram sin egnen obs av arten, välja Ändra längst till höger och därefter klicka Spara en extra gång. Då visas i fetstil efter häckningskriteriet "Skyddad observation". Om ni däremot skriver i häckningskriterium utan att ange aktiviteten spel/sång skyddas arten direkt. Undvik således att ange aktivitet och nöj er med häckningskriterium så är ni säkra! Detta verkar vara en bugg i Svalan, och jag vet inte om den är känd sedan tidigare.

/AInsänt av Roger Söderström
söndag 2004-03-14, 18:39

OBS! Viktig information om Svalan!
Rapporter på Svalan rörande skyddade arter.

När ni skriver in en obs på Svalan rörande tex. Slag,Lappuggla, fyller man i aktivitet Spel/Sång, men rapporten blir INTE skyddad för det, man måste leta reda på sin egen obs och markera häckningkriterie.

Detta hittar man om man finner sin obs under ”Visa Obsar” i Svalan, markerar sin obs i den klickbara rutan längst till höger bakom obsen, går längst ner på sidan och väljer ”Ändra”

Då öppnar sig din egen obs som du nu skall ändra, klicka på Häckningskriterie: 3 Sjungande/Spelande hane och längst ner ”spara” då kommer din obs att bli ”skyddad”
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-03-14, 17:16

Ang. stenfalkar
Hej!

Kollade NOF:s databas m a p tidiga stenfalksobsar. TSom tillägg till MÅB:s och LL:s obsar kan nämnas 1 ex. Övre Buddbyn den 23/3 år 2000 samt 1 ex. soptippen, Öjebyn den 15/1 samma år.

Det verkar som om milda, snöfattiga vintrar kan bjuda på en och annan övervintrande eller tidigt insträckande STENFALK även i Norrbotten.

/A


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
söndag 2004-03-14, 16:16

Huliganer vid fågelmatningen
Är det någon fler som irriteras över PILFINKARNAS dåliga bordsskick? Så fort man laddat matningarna är de där och lyckas på kort tid kasta allt överbord. De som vill ha mat får alltså finna sig i att äta smulorna från chokladhuvudenas bord. Små hål i snön visar att åtminstone "di smau undir jourda" uppskattar den lågt liggande serveringen.


Insänt av Leif L <leif.lundstrom@tele2.se>
lördag 2004-03-13, 22:41

Stenfalkobsar
Hej!

Omkring den 25/1 2001 såg jag en stenfalk på Skurholmen i Luleå och den 15/2 samma år såg Staffan Matti en stenfalk på Bergviken, ett par km från min obsplats.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2004-03-13, 21:34

Kommentar till stenfalkobs
Har nu genomlidit sista och fjärde schlagerfestivaluttagningen.Är allmänt och mycket musikintresserad men jag måste säga att...om talgoxen varit med,exempelvis med sin vårrepertoar hade jag utan tvekan pungat ut med 5:70 och röstat på den,och sen...tjaa.
Nå,till saken.Stenfalk(obestämd hanne) i Nb 9 mars 2004.Storhedenområdet, Luleå. Mellan åren 1972-2003 har jag som tidigaste obs på stenfalk i Nb kustland,
3 april 1982.Som medelankomstdatum under perioden(32 år)har jag 21 april.
Vad ska man tro? Är det en övervintrande fågel? Stenfalken är ju en utpräglad fågelfängare så visst,det är möjligt.Tornfalken som ju också är en tidig återvändare är ju mer beroende av barmarksfläckar för sin huvudsakliga sorkfångst.
Vill minnas att någon oberverat stenfalk vintertid i länet för något år sen.Stämmer det?I så fall,när och var.


Insänt av Mattias Nordlund
fredag 2004-03-12, 15:40

Ang. uppäten vandringstrast
Följande text hämtad på www.surfbirds.com indikerar vad delar av den brittiska skådarkåren anser om sparvhöken som fick trasten som lunch (eller åtm. fotografen som skickat in bilden).

"Taken 24 hours before it was murdered by the Sparrowhawk"

Kanske kan jag tycka att "murdered" är ett något förmänskligat sett att se hökens förehavanden.....


Insänt av rolf lahti <rolf.lahti@tornedalen.se>
fredag 2004-03-12, 15:13

Vit död duva
Hej

Jag har fått duvan som är vit med litet missfärgat parti. Nästa helvita tamduvor är ju sällsynta?

Finns det någon som föder upp brevduvor här i trakten?

Rolf


Insänt av Thore Alm , Kalix
fredag 2004-03-12, 08:32

Vit fågel i Narken...
Fick ett telsamtal i veckan ang. en vit fågel med grå inslag.Lokal: Fam.Karvonen, Narken. Tidigare har en annan "vitfågel" varit där- nu död och tillvaratagen. Jag gissar på tamduva- men om nån passerar, kan Ni ju bekräfta iakttagelsen-det är kanske viktigt .att följa upp den intresserade allmänheten???


Insänt av Mats Bergquist
torsdag 2004-03-11, 15:59

Turkduvor igen

Jag kan svara/kommentera mitt eget inlägg här nedan på direkten. På en stol fyra meter ifrån mig sitter Susanne Backe, som säger att hon hörde en turkduva i Hermelinsparken i januari. Där ser man. Jag får kanske göra en "förlängd" lunchpromenad á la Sandberg i morgon ;-)

Mats


Insänt av Mats Bergquist
torsdag 2004-03-11, 13:16

Bättre förr...

Hej.

Då jag nu åter är tillbaka på länsstyrelsen i Luleå, kunde jag inte låta bli att ta en kort lunchpromenad i den värmande solen. Hoppet om att få se en turkduva gjorde att jag besökte den intilliggande Hermelinsparken. Där uppehöll sig ju turkdovor för några år sedan. Men det var då det, denna vackra dag fanns dock inga sådana att beskåda.

# Mats #


Insänt av Rolf G
onsdag 2004-03-10, 19:34

Värst för vem?
angående glenns och Mattias inlägg.

Kan inte låta bli att tycka att det borde varit värst för de felflugna rariteterna även om det måste ha svidit i skinnnet på kryssarna också.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2004-03-10, 19:00
Webbadress: http://www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring/

Gör en insats för fåglarna
Nedanstående länk ger er information om pågående inventeringar av fåglar i Sverige. Gör en insats och anmäl er för en standardrutt eller annan inventering.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-03-10, 17:44

Angående Mattias inlägg nedan...
Jag minns en "kul" incident som inträffade för ett par år sedan, när jag fortfarande bodde i Göteborg. På en internetsida som avhandlar västkusten (www.kustobsar.st) sågs en rykande färsk rapport angående en stationär (alltså dragbar) lunnefågel i Göteborgs skärgård. I den lilla men ack så tydliga informationsrutan stod det att skådaren hade sett hur lunnefågeln låg och plaskade nära stranden. Som en blixt från klar himmel dök en havstrut upp och dödade lunnefågeln. Jag har ännu aldrig sett nån lunnefågel, men havstrutar har jag sett en hel del...trutjäkel! ;-)
/Glenn


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-03-10, 14:20

Smakar kyckling kanske?
Det är inte alltid ornitologer som stör felflugna rariteter. Läs mer på länken nedan!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3545679.stm


  « Föregående 20       Nästa 20 »