NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Mattias Nordlund
fredag 2004-03-12, 15:40

Ang. uppäten vandringstrast
Följande text hämtad på www.surfbirds.com indikerar vad delar av den brittiska skådarkåren anser om sparvhöken som fick trasten som lunch (eller åtm. fotografen som skickat in bilden).

"Taken 24 hours before it was murdered by the Sparrowhawk"

Kanske kan jag tycka att "murdered" är ett något förmänskligat sett att se hökens förehavanden.....


Insänt av rolf lahti <rolf.lahti@tornedalen.se>
fredag 2004-03-12, 15:13

Vit död duva
Hej

Jag har fått duvan som är vit med litet missfärgat parti. Nästa helvita tamduvor är ju sällsynta?

Finns det någon som föder upp brevduvor här i trakten?

Rolf


Insänt av Thore Alm , Kalix
fredag 2004-03-12, 08:32

Vit fågel i Narken...
Fick ett telsamtal i veckan ang. en vit fågel med grå inslag.Lokal: Fam.Karvonen, Narken. Tidigare har en annan "vitfågel" varit där- nu död och tillvaratagen. Jag gissar på tamduva- men om nån passerar, kan Ni ju bekräfta iakttagelsen-det är kanske viktigt .att följa upp den intresserade allmänheten???


Insänt av Mats Bergquist
torsdag 2004-03-11, 15:59

Turkduvor igen

Jag kan svara/kommentera mitt eget inlägg här nedan på direkten. På en stol fyra meter ifrån mig sitter Susanne Backe, som säger att hon hörde en turkduva i Hermelinsparken i januari. Där ser man. Jag får kanske göra en "förlängd" lunchpromenad á la Sandberg i morgon ;-)

Mats


Insänt av Mats Bergquist
torsdag 2004-03-11, 13:16

Bättre förr...

Hej.

Då jag nu åter är tillbaka på länsstyrelsen i Luleå, kunde jag inte låta bli att ta en kort lunchpromenad i den värmande solen. Hoppet om att få se en turkduva gjorde att jag besökte den intilliggande Hermelinsparken. Där uppehöll sig ju turkdovor för några år sedan. Men det var då det, denna vackra dag fanns dock inga sådana att beskåda.

# Mats #


Insänt av Rolf G
onsdag 2004-03-10, 19:34

Värst för vem?
angående glenns och Mattias inlägg.

Kan inte låta bli att tycka att det borde varit värst för de felflugna rariteterna även om det måste ha svidit i skinnnet på kryssarna också.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2004-03-10, 19:00
Webbadress: http://www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring/

Gör en insats för fåglarna
Nedanstående länk ger er information om pågående inventeringar av fåglar i Sverige. Gör en insats och anmäl er för en standardrutt eller annan inventering.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-03-10, 17:44

Angående Mattias inlägg nedan...
Jag minns en "kul" incident som inträffade för ett par år sedan, när jag fortfarande bodde i Göteborg. På en internetsida som avhandlar västkusten (www.kustobsar.st) sågs en rykande färsk rapport angående en stationär (alltså dragbar) lunnefågel i Göteborgs skärgård. I den lilla men ack så tydliga informationsrutan stod det att skådaren hade sett hur lunnefågeln låg och plaskade nära stranden. Som en blixt från klar himmel dök en havstrut upp och dödade lunnefågeln. Jag har ännu aldrig sett nån lunnefågel, men havstrutar har jag sett en hel del...trutjäkel! ;-)
/Glenn


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-03-10, 14:20

Smakar kyckling kanske?
Det är inte alltid ornitologer som stör felflugna rariteter. Läs mer på länken nedan!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3545679.stm


Insänt av Rolf G
tisdag 2004-03-09, 14:17
Webbadress: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1917&typ=1

vindkraft etc
se bifogad länk för vindkraft och fåglar.


Insänt av Anders Eriksson, Solna <anders.eriksson@calliope.se>
fredag 2004-03-05, 18:15

Ett klick för skogen
Hej! Jag antar att de flesta läsare av den här sidan regelbundet är inne på den eminenta hemsidan www.ettklickforskogen.se och klickar för sparande av urskogar. Åtminstone gör jag det. Nu finns det på samma sida en namninsamlingskampanj angående ett planerat stopp av reservatsbildning i Norrbotten. Er landshövding har visst blivit komplett galen. Namninsamlingen gäller för personer boende i Norrbottens län, så undertecknad är därmed inte välkommen. Den är öppen till 7/3 så det brinner i knutarna. Gå in och skriv på om du som jag gillar urskogen och dess fågelarter.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
torsdag 2004-03-04, 10:36

Fågelljud på nätet
Betydligt fler fågelläten från hela Europa finns på en italiensk hemsida:
http://www.scricciolo.com/eurosongs/canti.htm
Klippen är ofta ganska korta, men prickar för det mesta in de mest karakteristiska sekvenserna av lätena. Här anges artnamnen på latin, italienska och engelska, men kan man inte de språken kan man ju ta fram sin fågelbok. I de flesta fågelböcker står även fågelnamnet på latin. Om man t ex slår upp näktergalen finner man att den heter Luscinia luscinia och då blir det lättare att hitta ljudet.

På svenska finns en trevlig hemsida från P2 i Sveriges radio - P2-fågeln:
http://www.sr.se/p2/p2pippi/arkiv.stm Där finns inte lika många fåglar, men ljudklippen är längre och dessutom finns bild på fågeln och en faktatext.


Insänt av Rolf G
tisdag 2004-03-02, 19:55
Webbadress: http://www.sofnet.org/

Italiensk fågeljakt
Gå in på SOF:s hemsida, länk nedan, och kolla om italiensk jakt. tyck till.Insänt av Lars Harnemo
fredag 2004-02-27, 15:01
Webbadress: http://www.bd.lst.se

Webfråga om skogsbruk
Gå in på länsstyrelsens hemsida och rösta om skogsbruket i Norrbotten!
Adress ovan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2004-02-25, 12:01

Tips m.m.
Apropå minskad benägenhet att berätta om sina obsar på NOF-net - jag försöker skriva i min egen obsdagbok i Svalan när jag sett något speciellt. Obsdagboken kan göras läsbar för alla Svalan-användare om man så vill. Därefter kopierar jag över obsdagbokstexten till NOF-net; det kräver inget nämnvärt extra arbete framför datorn.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-02-25, 09:34

Sticker ut hakan lite här...
Om lite (och då menar jag givetvis inte all) information om ugglornas häckningslokaler når ut till fler skådare, borde inte detta sporra fler att ge sig ut och lyssna/leta/hitta fler häckningslokaler? På detta sätt får ju även skyddsprojekten in mer information. Fler skådare lär sig känna igen ugglornas valda biotop och det kan ju komma till nytta vid diskussioner angående eventuella framtida skogsavverkningar, något som verkar ligga i tiden...
//Glenn


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-02-24, 23:20

Känsliga arter, mm.

Bra påminnelse, Lars!

Jag har själv med stor förvåning de senaste dygnen iakttagit hur alldeles för exakta angivelser har gjorts för vissa ugglearter. Det beror säkert på obetänksamhet, eller stor meddelariver, men det känns onekligen onödigt att så exakt ange lokaler för t.ex. LAPPUGGLA och SLAGUGGLA som har varit fallet den senaste veckan både på Svalan och på NOF:s obsplats på nätet.

Vad menar jag med "mm" i rubriken ovan...? Jo, jag tycker det är synd att texterna på NOF:s "Senaste fågelobsarna" blir färre och kortare i takt med att Svalan får större tyngd.
Svalan är mycket bra på många sätt, och den underlättar de olika rapportkommittéernas arbete på ett elegant sätt.

Men, det känns lite... fattigare nu, när skrivandet på NOF:s plats tycks minska och när samtidigt rapporterna på Svalan sällan innehåller textinfo som kan ge en artrapport lite mervärde för en intresserad läsare.

Kanske är detta priset för utveckling...?/Lars.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2004-02-24, 17:32

Avslöja inte häckningslokaler!
Den senaste tiden har det rapporterats en del spelande lapp- och slagugglor på Svalan.
Observera att om man inte anger att ugglan spelat (häckningskriterie 3) så skrivs lokalnamnet ut och en eventuell häckningslokal avslöjas för alla. (Detta gäller förresten för flera skyddade arter som inte har högsta skyddsklass)
Om man skriver in häckningskriteriet så kommer obsen att döljas och hamnar i en klumpsumma under rubriken "Skyddade arter". Det är bara du samt Rrk som kan se lokalnamnet då.
Hälsningar / Lars / Rrk


Insänt av Glenn Bark
tisdag 2004-02-17, 17:06

Angående skogsbolagens policy...
Det är väl knappast en överraskning att skogsbolagen (se Rolfs inlagda länk) ser först och främst till sitt eget bästa och sin egen vinning. Vem hade kunnat ana att dem skulle visa sig vara subjektiva i sitt arbete med nyckelbiotopsinventeringen när ärendet lämnades till dem själv??? Vore det inte bättre med en utomstående (läs objektiv) tillsyn av nyckelbiotoperna i de berörda områdena? Någon instans som hamnar mitt-i-mellan skogsbolagen och naturaktivisterna, och är minsta möjliga färgad av åsiktsextremerna i det här ärendet.
Glenn


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2004-02-16, 11:33
Webbadress: http://www.artdata.slu.se/aktuellt.htm

skogsbruk
Se bifogad länk


  « Föregående 20       Nästa 20 »