NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G
onsdag 2004-03-10, 19:34

Värst för vem?
angående glenns och Mattias inlägg.

Kan inte låta bli att tycka att det borde varit värst för de felflugna rariteterna även om det måste ha svidit i skinnnet på kryssarna också.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2004-03-10, 19:00
Webbadress: http://www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring/

Gör en insats för fåglarna
Nedanstående länk ger er information om pågående inventeringar av fåglar i Sverige. Gör en insats och anmäl er för en standardrutt eller annan inventering.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-03-10, 17:44

Angående Mattias inlägg nedan...
Jag minns en "kul" incident som inträffade för ett par år sedan, när jag fortfarande bodde i Göteborg. På en internetsida som avhandlar västkusten (www.kustobsar.st) sågs en rykande färsk rapport angående en stationär (alltså dragbar) lunnefågel i Göteborgs skärgård. I den lilla men ack så tydliga informationsrutan stod det att skådaren hade sett hur lunnefågeln låg och plaskade nära stranden. Som en blixt från klar himmel dök en havstrut upp och dödade lunnefågeln. Jag har ännu aldrig sett nån lunnefågel, men havstrutar har jag sett en hel del...trutjäkel! ;-)
/Glenn


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-03-10, 14:20

Smakar kyckling kanske?
Det är inte alltid ornitologer som stör felflugna rariteter. Läs mer på länken nedan!

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/3545679.stm


Insänt av Rolf G
tisdag 2004-03-09, 14:17
Webbadress: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1917&typ=1

vindkraft etc
se bifogad länk för vindkraft och fåglar.


Insänt av Anders Eriksson, Solna <anders.eriksson@calliope.se>
fredag 2004-03-05, 18:15

Ett klick för skogen
Hej! Jag antar att de flesta läsare av den här sidan regelbundet är inne på den eminenta hemsidan www.ettklickforskogen.se och klickar för sparande av urskogar. Åtminstone gör jag det. Nu finns det på samma sida en namninsamlingskampanj angående ett planerat stopp av reservatsbildning i Norrbotten. Er landshövding har visst blivit komplett galen. Namninsamlingen gäller för personer boende i Norrbottens län, så undertecknad är därmed inte välkommen. Den är öppen till 7/3 så det brinner i knutarna. Gå in och skriv på om du som jag gillar urskogen och dess fågelarter.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
torsdag 2004-03-04, 10:36

Fågelljud på nätet
Betydligt fler fågelläten från hela Europa finns på en italiensk hemsida:
http://www.scricciolo.com/eurosongs/canti.htm
Klippen är ofta ganska korta, men prickar för det mesta in de mest karakteristiska sekvenserna av lätena. Här anges artnamnen på latin, italienska och engelska, men kan man inte de språken kan man ju ta fram sin fågelbok. I de flesta fågelböcker står även fågelnamnet på latin. Om man t ex slår upp näktergalen finner man att den heter Luscinia luscinia och då blir det lättare att hitta ljudet.

På svenska finns en trevlig hemsida från P2 i Sveriges radio - P2-fågeln:
http://www.sr.se/p2/p2pippi/arkiv.stm Där finns inte lika många fåglar, men ljudklippen är längre och dessutom finns bild på fågeln och en faktatext.


Insänt av Rolf G
tisdag 2004-03-02, 19:55
Webbadress: http://www.sofnet.org/

Italiensk fågeljakt
Gå in på SOF:s hemsida, länk nedan, och kolla om italiensk jakt. tyck till.Insänt av Lars Harnemo
fredag 2004-02-27, 15:01
Webbadress: http://www.bd.lst.se

Webfråga om skogsbruk
Gå in på länsstyrelsens hemsida och rösta om skogsbruket i Norrbotten!
Adress ovan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2004-02-25, 12:01

Tips m.m.
Apropå minskad benägenhet att berätta om sina obsar på NOF-net - jag försöker skriva i min egen obsdagbok i Svalan när jag sett något speciellt. Obsdagboken kan göras läsbar för alla Svalan-användare om man så vill. Därefter kopierar jag över obsdagbokstexten till NOF-net; det kräver inget nämnvärt extra arbete framför datorn.


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-02-25, 09:34

Sticker ut hakan lite här...
Om lite (och då menar jag givetvis inte all) information om ugglornas häckningslokaler når ut till fler skådare, borde inte detta sporra fler att ge sig ut och lyssna/leta/hitta fler häckningslokaler? På detta sätt får ju även skyddsprojekten in mer information. Fler skådare lär sig känna igen ugglornas valda biotop och det kan ju komma till nytta vid diskussioner angående eventuella framtida skogsavverkningar, något som verkar ligga i tiden...
//Glenn


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-02-24, 23:20

Känsliga arter, mm.

Bra påminnelse, Lars!

Jag har själv med stor förvåning de senaste dygnen iakttagit hur alldeles för exakta angivelser har gjorts för vissa ugglearter. Det beror säkert på obetänksamhet, eller stor meddelariver, men det känns onekligen onödigt att så exakt ange lokaler för t.ex. LAPPUGGLA och SLAGUGGLA som har varit fallet den senaste veckan både på Svalan och på NOF:s obsplats på nätet.

Vad menar jag med "mm" i rubriken ovan...? Jo, jag tycker det är synd att texterna på NOF:s "Senaste fågelobsarna" blir färre och kortare i takt med att Svalan får större tyngd.
Svalan är mycket bra på många sätt, och den underlättar de olika rapportkommittéernas arbete på ett elegant sätt.

Men, det känns lite... fattigare nu, när skrivandet på NOF:s plats tycks minska och när samtidigt rapporterna på Svalan sällan innehåller textinfo som kan ge en artrapport lite mervärde för en intresserad läsare.

Kanske är detta priset för utveckling...?/Lars.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2004-02-24, 17:32

Avslöja inte häckningslokaler!
Den senaste tiden har det rapporterats en del spelande lapp- och slagugglor på Svalan.
Observera att om man inte anger att ugglan spelat (häckningskriterie 3) så skrivs lokalnamnet ut och en eventuell häckningslokal avslöjas för alla. (Detta gäller förresten för flera skyddade arter som inte har högsta skyddsklass)
Om man skriver in häckningskriteriet så kommer obsen att döljas och hamnar i en klumpsumma under rubriken "Skyddade arter". Det är bara du samt Rrk som kan se lokalnamnet då.
Hälsningar / Lars / Rrk


Insänt av Glenn Bark
tisdag 2004-02-17, 17:06

Angående skogsbolagens policy...
Det är väl knappast en överraskning att skogsbolagen (se Rolfs inlagda länk) ser först och främst till sitt eget bästa och sin egen vinning. Vem hade kunnat ana att dem skulle visa sig vara subjektiva i sitt arbete med nyckelbiotopsinventeringen när ärendet lämnades till dem själv??? Vore det inte bättre med en utomstående (läs objektiv) tillsyn av nyckelbiotoperna i de berörda områdena? Någon instans som hamnar mitt-i-mellan skogsbolagen och naturaktivisterna, och är minsta möjliga färgad av åsiktsextremerna i det här ärendet.
Glenn


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2004-02-16, 11:33
Webbadress: http://www.artdata.slu.se/aktuellt.htm

skogsbruk
Se bifogad länk


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2004-02-15, 19:14

Fågellivet i Öjebyn
I går, lördag, när jag hämtade tidningen möttes jag av en bedrövlig syn. En död talgoxe under en stol på altanen! Rent logiskt kan jag förstå att den förmodligen flugit mot ett fönster, emotionellt är jag övertygad om att det är den talgoxe som vid ett flertal gånger under vintern varit på altanen. Suttit på en stolsrygg, på vädringsstället, på räcket o.s.v., alltid med en uppsyn som om den sade: ”Varför masar ni er inte ut och fyller på fröautomaten? Bara två fyllningar per dag är ju urusel service. Varör ställer ni inte fram ett bord till? Som det nu är får gråsparvarna och pilfinkarna klättra över varandra, sitta på varandra. Skandal är ordet!”

Den krassa verkligheten är att Tryggve häromdagen fick kalla till extra familjeråd eftersom han nödgades äska om extra tilläggsbudget å kontot för ”Småfåglarnas mat”. Aldrig tillförne har det varit sådan åtgång på solsrosfrön. Utan någon som helst diskussion bifölls begäran med 2 röster mot 0, eftersom kostnaden även kan fördelas å kontot för ”Trivselåtgärder för familjen”. Tryggves andra förfrågan, den om ny TV-antenn” bordlades tills vidare. Eftersom det inte förelåg akut behov, utan den endast vid okulär besiktning verkar vara på gång att brytas sönder, fick han i uppdrag att undersöka marknaden och då efterfråga en antenn stadig nog att hålla för minst 38 adulta duvor åt gången. Detta tros nämligen vara orsaken till att antennen börjar anta en aning ”ledsen profil”. Alternativ kabelTV eller parabol är inte tänkbart enligt familjerådet, eftersom antennen även tjänar som avspaningsplats för den sparvhök som stundtals hämtar sig ett byte, således familjens ”indirekta matning” av fåglar.

Under tiden hördes ett ovanligt livfullt kvittrande bakom huset. Det var småfåglarna vid ”Restaurang Bakfickan” som fått dubbla vårkänslor. I det ljuvliga solkskenet upptäcker de att grannfruns snälla pappa har ”slungat” Tryggves matningsstig runt huset, så nu är det fritt fram för serveringspersonalen att fylla på med fettbollar iklädd ”låga skor”. Nu godkännes ej längre undanflykter av typen ”Det är för djup snö, de får klara sig med småbitarna som är kvar i nätet”. Suveränt för alla!

Hälsar
MaikenInsänt av Anders Björkén <Ankan_59@hotmail.com>
fredag 2004-02-13, 14:33

ett klick för skogen
Skriv på för att spara skyddsvärda skogar i Norrbotten:
www.ettklickforskogen.se

Dubbelklicka på kampanjlistan till höger och skriv på mot landshövdingens uttalande om att det inte finns någon folklig förankring att bevara skog i Norrbotten.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-02-11, 21:43
Webbadress: http://svalan.environ.se/rappsyst/listor_lokaler.asp?year=2004&landskapskod=22

Lokalligan i Norrbotten
Hej
På Svalan kan man se många listor och sammanställningar. På ovanstående länk kan du se på vilken fågellokal som det setts flest arter på i t.ex. Norrbotten. Om du sedan klickar på kikaren kan du se vem som rapporterat obsarna.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2004-02-11, 12:18
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Fettreserver
Med tanke på Tores inlägg och min ringmärkning vid fågelbord vintertid skriver jag detta. Talgoxen är en ICKE hamstrande mes. Den äter det den behöver och lägger på sig en mindre fettreserv som förbrukas kommande natt. Arten skulle knappast finnas här i norr utan fågelbordsmatning. Vilket även gäller t ex blåmes m fl arter. De hamstrande arterna har mindre behov av fågelborden. Men fågelbordsmatningen hjälper förstås även dem. Men levnadsvillkoren är så stränga att de knappast hinner bli överviktiga. Dessutom är övervikt en negativ egenskap som gör att fler individer faller offer för t ex sparvuggla och sparvhök, p g a mindre rörlighet. Så övervikt hos vilda fåglar förekommer inte, åtminstone inte i någon omfattning att tala om. De mesar jag ringmärkt vintertid har nästan alla en mindre fettförekomst men i den lägre skalan. Något gram per fågel uppskattningsvis, då på en totalvikt av ca 20 gram för en talgoxe, vilket ger en fettreserv på ca 5 %. Siffrorna är ungefärliga men ger en fingervisning om storleksordningen.


Insänt av Thore Alm , Kalix <thorealm@hotmail.com>
onsdag 2004-02-11, 08:26

Allt fetare folk...
Finns det någon publ. rapport ang. kroppsvikt hos ex.talgoxe-mättillfällen: ex.1 nov - och 1 mars.Kan den feta ,moderna fågelbordskosten ge fetare talgoxar än på "nödårens" tid för säg 50 år sedan. Jag tänker på att i dag har mesar obegränsad tillgång till jordnötter.sol-o.hampfrön talg /ister.smör/margarin osv. vid vissa utfordringsplatser!
Kan vuxna stannfåglar "drabbas" av övervikt? Behövs "viktväktare" vid vissa fågelbord???


  « Föregående 20       Nästa 20 »