NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-03-23, 17:11

Stringervarning!

Hej!

Natten mellan söndag och måndag drömde jag att jag i ett potatisland i Piteå såg inte mindre än 28 HÄRFÅGLAR! Det ni!!!
Inte nog med att en av dem halvlåg i en fallskärm efter att ha hoppat ut från ett brinnande plan, 25 av dem hade rätt storlek men såg egentligen ut som förkrympta hjortdjur av obestämd art. Endast två av fåglarna såg ut som i "Fågelguiden".

Ni må tro att jag kände mig förnärmad när inte Peter Nilsson på Fårön trodde mig, när jag började larma ut denna flock med HÄRFÅGLAR! Jag visst ju vad jag såg!!! (Han mumlade något om stringare...)

Ja, ja, nog snackat om den dröm som jag hade förra natten, och som tycktes alldeles sann när jag drömde den samtidigt som den i bästa fall känns surrealistisk i vaket tillstånd, och i värsta fall som ett uttryck för en diagnosticerbar sjukdom... (Men ni som är skådare förstår mig säkert! Jag är nämligen helt övertygad om att jag inte är ensammen om drömmar av denna typ! Eller...?)

Vad kan man då lära av denna dröm/bekännelse? Kanske inte så mycket, eller så möjligen följande: Jag är OOOOOOOOERHÖRT sugen på att få sätta igång med skådandet!!!!! Hur är det med dig?/Lars.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-03-23, 16:57

Bra väder...?

Hej!

En del tycker att de senaste dygnens snöväder är dåligt väder. För egen del tycker jag att det är ett alldeles förträffligt väder, som det gärna får komma mer av ett tag till...

Orsaken är naturligtvis att skådandet på våren i Norrbottens kustland sällan är så bra som just sena och snörika vårar, då vårflyttarna ofta har ganska få och små ytor att vistas på under några veckor i april-majskiftet. Ju längre tiden går, desto bättre!
De av oss som har varit med ett tag minns säkert med stor längtan våren 1995, då fågelkoncentrationerna var exceptionella vid kusten. Just nu ser det rätt likt ut 1995 när man tittar ut, och sedan tittar i almnackan!

Javisst, jag vet att mycket kan hända ännu vad gäller lågtryck och äckliga regnväder, men det ser onekligen bättre ut än på många, långa år...!/Lars.


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2004-03-20, 19:37

Nötkråka
Det gläder mig att rrk Nb kommit till insikt i nötkråkefrågan (med tanke på tidigare diskussion i ämnet).


Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
lördag 2004-03-20, 18:34

Information från RRK Norrbotten & N. Lappland
Att rapportera Nötkråka & Smalnäbbad Nötkråka på Svalan-systemet! NÖTKRÅKA är alla sedda, och observerade i fält! Smalnäbbad Nötkråka är alla "handhållna"(beroende på vad ringmärkaren kommer fram till eller ev. Tjocknäbbad Nötkråka) Ringmärkta eller om observatören skrivit rar.rappport om denna! Alltså om en Nötkråka ses på 3 m håll, den är en NÖTKRÅKA! Blir den RINGMÄRKT eller om observatören vill skriva rapport så kan den endera vara SMALNÄBBAD eller TJOCKNÄBBAD! För RRK Norrbotten & N. Lappland ; Ulf P Eriksson (AnL),(LrH), (MaB), dessa inom parentes också ingående i RRK.


Insänt av gunnar norlin <nirsans@telia.com>
tisdag 2004-03-16, 23:45

pärluggla
hej!! var ute och promenerade nu i kväll..tisdag,,,pärlugglan spelade intensivt!!! har haft en gråspett hela vintern kring gården och fågelbordet,,är väl inte så ovanligt har jag förståss men trevligt tycker vi!!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2004-03-15, 15:39

Våren 2004...
...har ännu inte anlänt till länet, klimatologiskt sett. Den skall heller inte komma med dygnsmedeltemperatur över 0 grader förrän i mitten av april. Januari-mars 2004 har hittills varit något varmare än normalt men definitivt inom gränsen för vad som kan anses som en normal vinter/vårvinter. Precis som Jan-Olov skriver nedan var fjolårets vår tidig, ja, faktiskt extremt tidig, liksom flera vårar dessförinnan.

/A


Insänt av Lars Harnemo
måndag 2004-03-15, 15:37

Om vårens framfart och uggleprogram
Hej
Min vän Tord Söderman såg en havstrut på söndag ute vid Småskär när han spanade efter havsörn vid åteln. Det är ungefär samma datum som ifjol.

Om du lyssnar på P1 kan du höra följande 10-minutersprogram:
Ugglenatt
P1 lördag 13 mars kil 14.50, repris 20/3 kl 20.50 och 29/3 kl 00.55
Insänt av Rolf G
måndag 2004-03-15, 13:10
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Stenfalk
Både stenfalk och tornfalk övervintrar med några ex längs norska kusten upp till Narvik och en bit till. Så att de kan dyka upp hos oss då och då är inte så kontsigt. Jag har själv en januari-obs av tornfalk i Kiruna från 1975.


Insänt av Rolf G
måndag 2004-03-15, 12:02

Normal vår
Vad jag ser i mina data så är denna vår ganska "normal". Men vad säger vår föreningsmeteorolog (=Andreas)?


Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2004-03-15, 10:55

Senare vår
Den här dagen (15/3) i fjol hade vi både havstrut och gråtrut i länet.
Det verkar som om våren kommer lite senare i år.

/Jan-Olov J


Insänt av Tryggve Arvidsson <tryggve.arvidsson@telia.com>
söndag 2004-03-14, 20:08

Pilfinkarnas bordsskick
Javisst är det så att PILFINKARNA mest skyfflar frön överbord!
Jag studerade i går med tub när "huliganerna" gick loss på en nyligt fylld fröautomat, som tömdes på ett par liter frön på en dryg halvtimme. Jag kunde då se att varje gång en pilfink hejdade sig för att äta upp ett frö så hade den ett hampfrö i näbben. Jag laddade sedan automaten med enbart hampfrön för att se hur de betedde sig då. Det blev märkbart lungnare med kastandet överbord, men det förekom fortfarande. Jag använder i dag en blandning med ungefär 60% solrosfrön, 20% okrossad havre, 15% kornkross samt 5% hampfrön så det är klart att om de dominanta "huliganfinkarna" bara äter hampfrön så hamnar det mesta på marken. Jag kommer fortsättningsvis att exprimentera med blandningar och serveringssätt för att om möjligt minska på skräpandet. Enda trösten i dag är att det är betydligr fler fåglar som äter på marken än de 8-10 finkarna som förser sig i automaten.
Det skulle vara intressant att veta om någon hittat en fröblandning och matningsmetod som innebär mindre slösande med frön från pilfinkarnas sida.

Hälsningar
Tryggve Arvidsson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-03-14, 19:32

KOmpl. Svalan och skyddade arter
Hej!

Även jag noterade att lokaler för slagugglor, bl a mina egna från i fredags, gått ograverade ut i Svalan och jag kontaktade Johan Nilsson, som ansvarar för Svalan. Han meddelar att Svalan centralt följer Artdatabankens rekommendationer, vilket betyder att slaguggla inte anses som lika känslig som exv. lappuggla eller berguv. Det är dock fritt fram för resp. Rrk att begära att alla obsar med häckningskriterium döljs. Rrk Norrbottens län kommer att diskutera frågan i närtid. Tillsvidare har jag som Rrk-ledamot gått in och dolt de slaguggleobsar som verkar röra obsar på häckningslokal ( d v s alla som inte varit dolda sedan tidigare)!

Så här gör man för att vara säker på att de obsar man skriver in på Svalan blir dolda. För slaguggla och andra arter som ej centralt är utsedda som skyddsvärda räcker det INTE att ange något av de 19 häckningskriterier som avser fågel i lämplig häckningsbiotop eller högre, om ni samtidigt angett aktiviteten spel/sång. Har man angett en aktivitet tillsammans med häckningskriterium måste man gå in på Visa Obsar, leta fram sin egnen obs av arten, välja Ändra längst till höger och därefter klicka Spara en extra gång. Då visas i fetstil efter häckningskriteriet "Skyddad observation". Om ni däremot skriver i häckningskriterium utan att ange aktiviteten spel/sång skyddas arten direkt. Undvik således att ange aktivitet och nöj er med häckningskriterium så är ni säkra! Detta verkar vara en bugg i Svalan, och jag vet inte om den är känd sedan tidigare.

/AInsänt av Roger Söderström
söndag 2004-03-14, 18:39

OBS! Viktig information om Svalan!
Rapporter på Svalan rörande skyddade arter.

När ni skriver in en obs på Svalan rörande tex. Slag,Lappuggla, fyller man i aktivitet Spel/Sång, men rapporten blir INTE skyddad för det, man måste leta reda på sin egen obs och markera häckningkriterie.

Detta hittar man om man finner sin obs under ”Visa Obsar” i Svalan, markerar sin obs i den klickbara rutan längst till höger bakom obsen, går längst ner på sidan och väljer ”Ändra”

Då öppnar sig din egen obs som du nu skall ändra, klicka på Häckningskriterie: 3 Sjungande/Spelande hane och längst ner ”spara” då kommer din obs att bli ”skyddad”
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-03-14, 17:16

Ang. stenfalkar
Hej!

Kollade NOF:s databas m a p tidiga stenfalksobsar. TSom tillägg till MÅB:s och LL:s obsar kan nämnas 1 ex. Övre Buddbyn den 23/3 år 2000 samt 1 ex. soptippen, Öjebyn den 15/1 samma år.

Det verkar som om milda, snöfattiga vintrar kan bjuda på en och annan övervintrande eller tidigt insträckande STENFALK även i Norrbotten.

/A


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
söndag 2004-03-14, 16:16

Huliganer vid fågelmatningen
Är det någon fler som irriteras över PILFINKARNAS dåliga bordsskick? Så fort man laddat matningarna är de där och lyckas på kort tid kasta allt överbord. De som vill ha mat får alltså finna sig i att äta smulorna från chokladhuvudenas bord. Små hål i snön visar att åtminstone "di smau undir jourda" uppskattar den lågt liggande serveringen.


Insänt av Leif L <leif.lundstrom@tele2.se>
lördag 2004-03-13, 22:41

Stenfalkobsar
Hej!

Omkring den 25/1 2001 såg jag en stenfalk på Skurholmen i Luleå och den 15/2 samma år såg Staffan Matti en stenfalk på Bergviken, ett par km från min obsplats.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2004-03-13, 21:34

Kommentar till stenfalkobs
Har nu genomlidit sista och fjärde schlagerfestivaluttagningen.Är allmänt och mycket musikintresserad men jag måste säga att...om talgoxen varit med,exempelvis med sin vårrepertoar hade jag utan tvekan pungat ut med 5:70 och röstat på den,och sen...tjaa.
Nå,till saken.Stenfalk(obestämd hanne) i Nb 9 mars 2004.Storhedenområdet, Luleå. Mellan åren 1972-2003 har jag som tidigaste obs på stenfalk i Nb kustland,
3 april 1982.Som medelankomstdatum under perioden(32 år)har jag 21 april.
Vad ska man tro? Är det en övervintrande fågel? Stenfalken är ju en utpräglad fågelfängare så visst,det är möjligt.Tornfalken som ju också är en tidig återvändare är ju mer beroende av barmarksfläckar för sin huvudsakliga sorkfångst.
Vill minnas att någon oberverat stenfalk vintertid i länet för något år sen.Stämmer det?I så fall,när och var.


Insänt av Mattias Nordlund
fredag 2004-03-12, 15:40

Ang. uppäten vandringstrast
Följande text hämtad på www.surfbirds.com indikerar vad delar av den brittiska skådarkåren anser om sparvhöken som fick trasten som lunch (eller åtm. fotografen som skickat in bilden).

"Taken 24 hours before it was murdered by the Sparrowhawk"

Kanske kan jag tycka att "murdered" är ett något förmänskligat sett att se hökens förehavanden.....


Insänt av rolf lahti <rolf.lahti@tornedalen.se>
fredag 2004-03-12, 15:13

Vit död duva
Hej

Jag har fått duvan som är vit med litet missfärgat parti. Nästa helvita tamduvor är ju sällsynta?

Finns det någon som föder upp brevduvor här i trakten?

Rolf


Insänt av Thore Alm , Kalix
fredag 2004-03-12, 08:32

Vit fågel i Narken...
Fick ett telsamtal i veckan ang. en vit fågel med grå inslag.Lokal: Fam.Karvonen, Narken. Tidigare har en annan "vitfågel" varit där- nu död och tillvaratagen. Jag gissar på tamduva- men om nån passerar, kan Ni ju bekräfta iakttagelsen-det är kanske viktigt .att följa upp den intresserade allmänheten???


  « Föregående 20       Nästa 20 »