NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Andreas Enmark
tisdag 2004-08-24, 13:26
Webbadress: http://www.gofoto.se

Tubkikare svar (Daniel)
Nikons tuber är ju i mellanprisklassen där kring femtusen, du kanske ska kolla på dom. Testa gå in på Gunnar Olssons Foto om du är i Stockholm, de är hjälpsamma. Eller på nätet, länk se ovan.
mvh / A


Insänt av
måndag 2004-08-23, 18:03

Läsvärt från Expressen

http://www.expressen.se/index.jsp?a=174674

Mattias Nordlund


Insänt av Mattias Nordlund
lördag 2004-08-21, 14:26

Historien upprepar sig....
Intressant artikel i SvD!

I senaste Vår fågelvärld står att läsa om gamar av släktet Gyps.

På Indiska subkontinenten håller gamar av gyps-släktet på att utrotas pga klövdjursmedicin som finns i de ko-kadaver som gamarna äter av.

99% av den ursprungliga stammen på 10-tals miljoner är redan försvunna och detta inom loppet av en knapp 10-årsperiod!

Ev. kommer medicinen att användas i Afrika mfl länder, troligen med liknande resultat för de områdenas gamar

Att historien allt som oftast skall upprepa sig är bara alltför trisst!


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2004-08-21, 13:10
Webbadress: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_7915591.asp

Människan och fåglar
Läsvärd länk i ämnet


Insänt av Örjan Norberg <orjan.norberg@edu.lulea.se>
lördag 2004-08-21, 02:24

Ute på exil...
Hej allihop! Jag bor på Orust numera! Men jag kommer hem under sommarhalvåret.


Insänt av Ulf Molau <ulf.molau@botany.gu.se>
fredag 2004-08-20, 16:16

UPPROP: VINTERHÄMPLING
Detta är ingen observation utan ett UPPROP

Inom PROJEKT VINTERHÄMPLING mottager vi tacksamt alla obsar (även andrahands d:o med adress till observatör) av VIHÄM i Norrbotten (och varhelst i övrigt som du sett arten) under 2004. Misstänkt/lämplig häckningsbiotop är viktigt att få in data om, men även rast-/sträckobsar är värdefulla.

Tack på förhand! Vi hoppas på ett gott samarbete och vi kommer att hålla er uppdaterade!

För projektet,
Ulf Molau
Botaniska Institutionen
Box 461
405 30 Göteborg
tel arb 031-7732665, fax 031-7732677Insänt av Gustav Fjellström <gustavfjellstrom@hotmail.com>
torsdag 2004-08-19, 15:16

Piteå skärgård
Skulle vilja ha några tips på bra fågelöar i piteå skärgård.

tack på förhand


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-08-19, 11:28
Webbadress: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1431&typ=1

uppdrag granskning
Se VOF:s hemsida, länk nedan.


Insänt av Mattias Nordlund
söndag 2004-08-15, 19:18

Uppmaning!
Hej!

Höstens NOF-program kommer sannolikt att gå till historien som det tunnaste hittills. Alltid kul med rekord?!

Vi har få programpunkter.

Härmed uppmanas medlemmar, samt ännu en gång uppmanas kontaktmännen, att snarast komma med förslag på såväl programpunkt samt ansvarig person för respektive programpunkt.

Maila; zoloft72@hotmail el. ring 070-695 46 26/0920-224135

Programsamordnare/Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2004-08-12, 21:29

Fältsångare
På www.club300.se, startsidan, berättar Kalle Laudon om hur det gick till när FÄLTSÅNGAREN påträffades på Haparanda Sandskär.
Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
torsdag 2004-08-12, 19:03

Undring.
Jag har en kompis som vistas i sitt gamla föräldrarhem under sommaren i Tornedalen. Han hade ett häckande SIDENSVANSpar i närheten av huset. Vi undrar om det är vanligt att sidensvansen häckar i dessa trakter eller överhuvudtaget i Norrbotten?
Hälsningar
Roger Nk.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-08-11, 23:22

Tack Peter!
Det var just en sådan här länk jag sökte efter när jag tipsat om länkar till Sandskär.
När inte hjälpen finns nära finns den i Afrika ;-)


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
onsdag 2004-08-11, 21:37
Webbadress: http://svalan.environ.se/rappsyst/dagens_vidareobsar.asp?sort=tid&artid=0&lokalid=4113&landskapid=0&dag=0&dagar=0&sistapost=0&bakatpost=-100&framatpost=100

Haparanda Sandskär
Länken ovan är också ganska bra om man är intresserad av vad som fångas och ses på Haparanda Sandskär.

Hälsar Peter från Dar es Salaam
http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm


Insänt av Daniel Lindberg <adaile-7@student.luth.se>
torsdag 2004-08-05, 11:37

Tubkikare?
Hej
Är rätt ny på det här med fågelskådning men har fastnat rejält för det och är därmed ute efter en tubkikare. Har än så länge klarat mig med en handkikare men det är ju helt klart begränsande. Har ni experter något råd om val som en första kikare. När man läser tester och så verkar ju i stort sett alla billiga kikare vara skrot. Tex. blir man lite rädd för Naturbokhandelns billigaste kikare (Lotus SP60) som dels har zoom och dels fast okular. På en så billig kikare bör man väl inte ha zoom. Börjar man kolla efter lite mer kvalitt kommer man lätt upp i summor uppåt 15000 kr. I detta skikt verkar Zeiss vara den bästa investeringen. Det jsg saknar är koll på kikare i prisklassen där emellan. Är det någon som har något tips? Ska man satsa på en billig förstakikare eller ska man när man en gång investerar köpa en kikare som man kan leva länge med? Hur ofta byter ni experter kikare? Jag är tacksam för all hjälp på traven som jag kan få :o)


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-08-04, 19:54

Färg till holkar?
Hej
jag tänker sätta upp ett antal holkar och har tankar om att måla dem i någon lämplig färg. En färg som gör dem mindre iögonfallande och lite mer vädertåliga. Är det någon som har tips om någon bra färg som inte ger fåglarna migrän?
/Glenn


Insänt av Leif Bildström
tisdag 2004-08-03, 16:20

Ett spadtag för backsvalorna!
I vissa fall går det att med små medel hjälpa backsvalorna. Endast en dryg kilometer från den raserade brink jag tidigare beskrev finns en liten holme där jag med stora framsteg hjälpt svalorna.Endast med en spade har jag gjort nischer och paren har ökat från ca 20 till kring 100 på fyra år. Marken växte igen med ljung och ytan blev för hård att gräva i.Jag följde en linje med mjäla och det har alltså blivit positiva resultat.Slutligen efterlyser jag en öppen dialog med Länsstyrelse och markägare för en bättre framtid för svalorna.Anmäl häckande backsvalor i aktiva täkter
för Länsstyrelsens kännedom!


Insänt av Per Sandberg
tisdag 2004-08-03, 01:56

I Norrbotten kan vad som hels hända...
Åter vid tangentbordet!

Familjen besökte i fredags (30/7) Stor-Räbben i Piteå skärgård. Tanken var att kolla upp ett av skärgårdens omtalade utflyktsmål (via egen snipa). Endast ytterligare en båt hade hittat dit denna förmiddag, så man kan nästan säga att vi hade ön för oss själva.

Så här i vadarflyttartider tänkte jag förstås hålla litet koll på de tänkbara raststränder som brukar finnas på ön. Kanske ville någon arktisk art visa upp sig efter sin insats för artens fortbestånd?

Vi knatade iväg till den södra stranden och kunde där kort studera sex GRÅGÄSS som tog till vingar när vi närmade oss. Dessutom visade tre KUSTLABBAR (två mörka och en ljus) upp sig en lång stund. Bl.a spelflög de under ljudliga läten inte långt ifrån oss.

Strax väcktes dock min uppmärksamhet av att småspovar och fiskmåsar började låta upprört bakom mig; bakgrundsljudet fick liksom "en annan klang i skällan". Anledning till det fanns att finna i den STORLABB som närmade sig ön från söder. Den gled först en sekvens för att därefter i maklig takt arbeta sig norrut, vänligen så nära som ca. 50 m bort, för att därefter avlägsna sig, med en högt stående sol (kl. 13.00) som ljuskälla. Begreppet "kanonobs" har sällan passat bättre...

Hur oväntat var inte detta? I bland råkar man tydligen hamna på rätt ställe, med rätt utrustning (kikaren fanns redan i handen eftersom jag precis skulle leta rastande Calidris-vadare) vid rätt tillfälle.

Ett tag senare landar två vadare med kastande rörelser. De svarta "armhålorna" visar direkt att det rör sig om KUSTPIPARE och dräkten i övrigt att de är adulta men ruggande mot vinterdräkt.

Infärden mot hamnen skedde f.ö. från väster och vid passagen av Lill-Räbben (som idag, till ytan, är 12 ha större än Stor-Räbben...) susade en TORDMULE på väldigt nära håll förbi båten.

En sommar som inte blev riktigt som man hoppats kom dock att innehålla en dag som denna; något att minnas i höst- och vintermörkret!

-Per

P.S. Rent generellt bör vår skärgård ha en hel del angenäma fågelstunder att erbjuda. Ytorna är stora, öarna är många men tillgängligheten tyvärr icke den bästa.


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-08-01, 20:23

Backsvala
I sand-/grustaget vid Ökholmen, Brändön har backsvalornas bästa bo-brink raserats av att någon har aktiverat sandtaget och svalorna har därför blivit tvugna att byta bobrink till en betydligt sämre (dvs lägre och mindre brant sida) del av grustaget.

När jag besökte grustaget för någon vecka sedan varnade ca 50 fåglar vilket är ca 150 fåglar färre än de ca 200 som häckar "normalår".

Vid mitt besök prederades bona dessutom av nötskrika vilken effektivt grävde upp bohålen och hoppade på de inte alltför branta kanterna utan problem.

En olycka kommer sällan ensam.....

/Mattias


Insänt av Claes Kyrk <Claes.Kyrk@Swipnet.se>
söndag 2004-08-01, 11:51

Backsvalor i framtiden
Hej!
Mats-åke Bergström ställde frågan hur man ska kunna hjälpa backsvalorna frammåt i tiden. I senaste nummret av Fåglar i Sthlmstrakten finns en artikel som beskriver läget i östraste delen av Sthlms län. Det ni beskriver känns som att det är samma problem. Vi ser i alla fall en möjlighet i att försöka påverka Kommuner och Länstyrelsen. Detta genom att informera om problemet på ett sätt som gör att återställningen av grus o sandtag ger fortsatt livsutrymme åt backsvalorna. Hos oss finns det även insekter (ofta steklar varav flera exklusiva arter) som trivs i dessa miljöer.
Det här är en viktig uppgift för föreningen att axla.
Förövrigt vill jag kort berätta om en "nära naturenupplevelse" som min familj hade när vi besökte Luleå för några veckor sen. I stenmuren vid Gammelstadens kyrka häckade backsvalorna tätt på rad. Man kunde se rakt in i bohålorna på några meters håll. De söta ungarna satt uppradade i väntan på något gott. Fantastiskt fint!

mvh/Classe Kyrk


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2004-07-31, 21:37
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm

Glömde...
att säga att här nere finns små- och storspov, gluttsnäppa och drillsnäppa. Förmodligen inte de som varit uppe i sommar utan översomrande här nere men man vet aldrig.


  « Föregående 20       Nästa 20 »