NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2004-05-06, 17:35

Återfynd från Sandskär
Hej!
En skrattmås som vi märkte som pull vid inventeringen 7/7-03 på Lilla Harrsten i Haparanda skärgård har återfunnits på North Yorkshire i England. Fyndet gjordes 6/1-04 då fågeln hittades död. Vi har många återfynd av arten från södra Sverige, Danmark, Holland mm, men detta är första återfyndet från England. Avståndet är 1858 km och flyttriktningen 238 grader (WSW)


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-05-05, 23:05

Halsmärkt sädgås
Hej
Var förbi Alviksgården (Klubben) innan jag for ut på holkkontroll (slaguggla) ikväll och såg då en halsmärkt sädgås.
Jag brydde mig inte så mycket om den eftersom jag trodde att det var samma som tidigare rapporterats. Ringen var svart med vit text, men siffran 4 fanns med! Äsch, att man är så slarvig.....


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.som>
onsdag 2004-05-05, 22:26

Förädiskt ljus luras
Den sädgås med ”halsband” som Lars Sandberg skriver om lite längre ner i forumet upptäckte Tryggve och jag redan på Valborgsmässoaftonen. Det dråpliga är att vi då såg gåsen i motljus och båda två, helt klart, såg ett vitt märkband med svart text (bl a bokstaven A). När jag upptäckte gåsen var det just tack vare det markant vita halsbandet.

Bröderna Sandberg och Tryggve såg, med största sannolikhet, samma gås dagen därpå, men då i medljus. Då var märkningen svart med vit text. Detta tolkar jag som ett utslag av ljuset. Mot- eller medljus ger helt olika synintryck, ett fenomen som vi ju känner till när det gäller artbestämning i motljus. Kanske kan här även märkringens material spelar en viss roll??

En fortsatt trevlig skådarvår tillönskas alla
MaikenInsänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2004-05-05, 21:55

Från Sandskär till Senegal
Det har gjorts ett roligt återfynd av en fågel från Sandskär. En STÖRRE STRANDPIPARE, hona, märkt som 2K den 5 augusti 2000 kontrollerades av en ringmärkare i Senegal, Saloum Delta den 4 februari 2004. Avstånd 6517 km, tid 3 år och 183 dagar.


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-05-05, 09:40

Dementi
Hej!

Torsdagen den 29/4 observerade jag en gås vid Alviksgården som jag efter viss tvekan larmade ut som säker subadult fjällgås. Åldern baserades på ofläckad buk (och felaktigt på outvecklad bläs. Rolf Gustafsson nämnde den 30/4 till mig att litteraturen anger att fågeln skall vara färdigruggad vid ett års ålder och bläsen är därför en osäker ålderskaraktär)

Ulf P Eriksson anlände efter någon timme och Marie Björklund något senare. Ulf höll med mig att detta var en fjällgås medan Marie litade på vår kunskap om artbestämningen.

Fågeln uppfattades som en gås i storlek som vitkindad gås. Beteendet avvek i fråga om födosöket genom att gåsen med korta ryckanden slet upp gräset den åt. Färgen låg i samma mörka ”färgklass” som de omgivande sädgässen (detta kan ha varit en effekt av soljuset).

Huvudformen stämde inte bra med fjällgås eftersom pannan inte var så brant som arten illustreras i t.ex. fågelguiden. Bläsen var mindre i omfattning än de flesta bläsgäss och gick i en smal kil upp mot pannan. Bläsen sträckte sig endast halvvägs upp längs pannan och inte heller här i den omfattning en äkta fjällgås illustreras och beskrivs i artbestämningslitteraturen. Ögonringen var klar och tydlig och tillmättes stort värde vid min artbestämning. Fågeln var omärkt vilket gladde oss alla eftersom vi då troligen hade med en fjällgås från den vilda populationen att göra.

Jag kom inte ihåg att titta på hur mycket handpennorna sträckte ut bakom stjärten. Jag tänkte inte på hur litet huvudet var och inte heller på halsens längd. Näbben uppfattade jag som mindre och kortare än ”normala” bläsgäss och detta styrkte min bestämning till fjällgås.

Nu vill jag göra avbön!

På basis av den troliga hybridgås jag och Jan Henriksson såg igår som liknade torsdagens gås så tar jag tillbaka min bestämning av säker fjällgås från 29/4-2004. Jag kan inte utesluta att det inte var gårdagens förmodade hybrid jag såg i torsdags. Då är det bättre att avskriva min obs av fjällgås! Ögonringen på ”hybridgåsen” uppfattades som svagare än i torsdags (kanske ännu en effekt av solljuset?)

Eftersom fågeln från torsdagen känns lite osäker, för mig, och att en rapport av en omärkt fjällgås troligen ges glädjerop från ”Projekt fjällgås” på felaktiga grunder vill jag härmed dementera min bestämning!

Tilläggas kan att Ulf i måndags 3/5 såg en fågel som han artbestämde till fjällgås samtidigt som Per Sandberg såg den troliga hybriden som jag och JH såg igår. Därmed sagt att det kan finnas en fjällgås samt en hybrid. I dementin ingår uteslutande mina egna tankar. Ulf och Marie får själva ta beslut för hur de ställer sig till torsdagens fågel. Det kan ju faktiskt röra sig om två gäss!

Vid räkningar igår sågs totalt 21 spetsbergsgäss bland de ca 1000 gäss som rastade i Ersnäs/Alvik. Bland dessa mängder kan givetvis ”vad som helst” gömma sig! Igår f.m var det idealiskt neutralt grått ljus vilket ger bättre möjligheter att artbestämma anser-gäss.

Ha det/MattiasInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-05-04, 20:28

Ringmärkt sädgås.

Hej!

En del av er känner till att det sågs en halsringmärkt sädgås i Alvik sistlidna lördag, under NOF-exkursionen.
Per Sandberg, Tryggve Arvidsson och undertecknad hade möjlighet att göra en avläsning under goda betingelser.

Jag rapporterade in vår gemensamma observation på vedertagna vägar, och har nu fått ett svar som säger så här:

"Hei så mye!

Sædgåsa du så (A05) ble ringmerket 18 mai 2003 på Valdakmyra, Porsangerfjorden, Norge (sammen med et annet sædgåspar). Den har etter fangst blitt sett i perioden 12.10-06.11.2003 ved Tåkern. Vi har ingen opplysninger fra områder lengre sør. Vi vill etterhvert lage en egen internettside om de ringmerkede sæd- og kortnebbgjessene som har blitt ringmerket på Valdakmyra (som er den eneste sikre plassen for å få se ville dverggjess i Skandiania i dag).

Beste hilsen
Tomas
---------------------------------------------------------------------------------------
Tomas Aarvak
Norwegian Ornithological Society"

Anm.: Jag har kollat upp var märkplatsen ligger. Det är i Finnmark, och ganska exakt 70 km SO om Hammerfest.

Kul med norskt besök, eller hur!/Hälsar gör vi tre genom Lars!Insänt av Anders Björkén
torsdag 2004-04-29, 12:45

Cirkel?
Kan det inte vara en idé att lära jägarna att artbestämma vitfågel?
En cirkel i samarbete med Jägareförbundet ska väl inte vara omöjlig, jägarna vill förmodligen inte heller skjuta silltrut och andra fridlysta fåglar.

MVH //Anders


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-04-29, 12:31

jakt på soptipp
Jakt på soptippar är endast ett sätt för jägare att få skjuta prick på levande och självmarkerande mål. Dessa jägares artkännedom är nära noll. Därför kallar de trutar och måsar för vitfågel. Längre än så kommer de inte i artbestämningen.

Polisanmäl att det tjuvskjutits silltrut på soptippen. Hoppas ni har fågeln i behåll?


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
onsdag 2004-04-28, 22:58

Jaktbrott
saxat från fågelobsarna:

Utöver dessa ställde inte tippen upp med särdeles mycket. En skjuten adult SILLTRUT visar vad jakt på tippen kan resultera i.

Jag föreslår att du/ni till polisen anmäler ett misstänkt jaktbrott då silltruten är fridlyst.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
onsdag 2004-04-28, 19:30

Mera rarrisar
SVARTVINGAD GLADA i Halland!!Det år nog för mycket att hoppas på att den tar vägen förbi Norrbotten är jag rädd.
Men men.....
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Jouni Ylipekkala <jouni.ylipekkala@telia.com>
onsdag 2004-04-28, 16:05

Ännu mer !
Hej, jag måste tillägga att även en brun glada observerades i Kemi(25 km Ö om Haparanda)i lördags. Jag såg den inte men fick under samma dag se 4 berglärkor (på finska sidan även dem).
/ Jouni


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-04-27, 22:56

Mera Finland!
Idag röd glada utanför Kemi enligt samma källa som nedan. Jag tror BD är eller kommer att bli giftigt de närmaste dagarna. Synd om mig som är krasslig i dessa dagar!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-04-27, 18:34

Stäpphökar på G!
Nedanstående obsar från i måndags hämtade från http://www.tarsiger.com/?p=news&lang=eng


Pallid Harrier, Circus macrourus
Pello (N-Finland)
1 adult male.
(source: Lintutiedotus)

Rovaniemi (N-Finland)
1 adult male.
(source: Lintutiedotus)

Oulu (Central-Finland)
1 adult male.
(source: Lintutiedotus)

F ö även citronärla i Rovaniemi i söndags.

Således ut och spana! De är här när som helst.

/A


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
tisdag 2004-04-27, 15:08

Fågel bland träden

Hej.

Kolla följande länk, så får ni se vådan av att röja och gallra i skogen: www.skogsfaglar.info

/ Mats


Insänt av R M <rolf.morin@telia.com>
måndag 2004-04-26, 10:26

Tubkikare köpes
Behöver en tubkikare av god kvalite´, gärna med stativ till. Helst av märket Kowa. Maila ditt tel.nr om du vill sälja. MVH RM


Insänt av RG
torsdag 2004-04-22, 20:26
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/

Nötväcka 2
Se även min hemsida. Klicka på BIRDS och sedan på CROWS and TITS


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-04-22, 20:22

Nötväcka
I Nb län är endast en säker nötväcka av rasen europaea konstaterad. Det exemplaret jag ringmärkte utanför Piteå den 14 oktober 2001. Fågeln upptäcktes av Tomas Carlsson. Se artikel i "Fåglar i Norrbotten nr 3-2002.


Insänt av Rolf Gustafsson <rolfg092017802@yahoo.se>
torsdag 2004-04-22, 20:20

Rådjur
Att det finns rådjur på Hertsön utanför Luleå känner väl alla i NOF till. Djuren ses på Lövskatagrundet, Kyrkogården, Koloniträdgårdarna, stallet, Kalvholmen, Gräsörenbron o s v. Man t o m matar dem vid en av kolonilotterna. Men idag såg jag ett kid som var högst 5 dagar gammalt. Detta måste vara en rekordtidig födsel. Enligt boken DÄGGDJUR av Anders Bjärvall så föder rådjuret sina kid i maj till juni. De kid jag sett tidigare både söderut och här är alla junifödda. Kidet var i gott hull och kondition vad jag kunde se. Kunde både stå och gå, om än på lite ostadiga ben. Naturligtvis lät jag djuret vara utan att gå nära. Men dels är det skäl att påminna om kopplingstvånget som råder på hundar sedan 15.3 (om jag minns datumet rätt). Hoppas alla hundägare respekterar det. Dessutom undrar jag om någon som läser detta har sett rådjurskid så här tidigt någon gång. Skulle vara kul att veta.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
torsdag 2004-04-22, 18:35
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Häckande nötväckor
Hur är det ställt med häckningar av nötväckor i BD och övriga Lappland?
Då tänker jag i det här fallet på nötväckor av rasen europaea. Jag har nämligen för första gången i Malås historia ett bobyggande par uppe i en gammal asp.Jag har aldrig tidigare hört tal om att rasen häckat i Lappland förr, vad vet ni andra NOFare om saken?

Leif i Malå


Insänt av <zoloft72@hotmail>
torsdag 2004-04-22, 18:00

Minskande arter
Rödbena och silltrut minskar! Läs ex i Björn Holms bibel om Norrbottens fåglar ang populationerna på BH:s tid. Ang övriga arter har jag känslan att åtm. roskarl och småskrake minskar. Hoppas detta var till någon hjälp.

Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »