NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jouni Ylipekkala
måndag 2010-09-20, 19:23

Cembratallar
Hej! Jag har också läst att nötkråkan kan komma ihåg tiotusentals gömställen, men fåglar lever ju inte för evigt, så några frön blir kvar. Jag vet några nötkråkerevirer i Haparanda och inom dessa växer många små cembratallar. Hemma på gården har jag även 6-7 stycken trots inga större träd i närheten.


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2010-09-20, 17:53

Cembratallar
Har promenerat en hel del i Boden med omgivningar. Tycker att man ser små cembratallar på både möjliga och omöjliga ställen. Kan det vara andra fåglar än nötkråka som också gömmer tallfrö?


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2010-09-19, 10:59

Nötkråkor
Nötkråkan har ett suveränt minne för var den lägger sina frön och minns troligen alla! De lägger sina frön i sitt revir en bit ute i skogen. Så det blir nog inte till många cembratallar ute i nötkråkornas revir. //MvH Ulf P Eriksson rrk


Insänt av Erik <isakssone@hotmail.com>
lördag 2010-09-18, 16:33

En tanke...
Är det nån som har några tankar på om Nötkråkor kommer att påverka cembratallarnas spridning i Sverige? För 20 år sen var det ju jättekul att se en nötkråka men nu kan jag se 6-8 stycken på gården när jag tittar ut genom fönstret. Jag bor i en liten by i norrbotten men va till Luleå gammelstad härom veckan o där fanns det om möjligt ännu fler! Tidigare år har det dröjt innan jag sett dem men i år såg jag 5 stycken samtidigt redan före midsommar. Tänkte när jag uteslutande sett dem äta cembratallkottsfrön (låångt ord!) så borde dom ju drälla frön ibland (kanske överlever de matsmälningsprocessen ibland?) o sprida cembratallar vilt som annars mest växer på gården där nån planterat dom. Nu ser jag dom ibland också långt ut i skogen så kanske börjar cembratallarna spridas i skogarna..? Bra eller dåligt?


Insänt av Patrick Å
fredag 2010-09-17, 17:02
Webbadress: http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=6293

Raderad länk
Längst ner på sidan finns Mattias N:s raderade länk. Länken leder till Sofnet.org där det är tillåtet med politik


Insänt av
fredag 2010-09-17, 12:20

fågel i Unbyn
Hejsan. Jag är intresserad av fåglar men vet ändå oftast inte vad jag ser för fåglar. Som häromdagen. Det var två av dem och de såg ut att vara ca 25 eller tom 30 cm långa med stjärten. Såg den med kikare på ca 20 m avstånd så det kan hända att jag missbedömt storleken men det var bofinkar och andra i närheten så någotsånär kunde jag jämföra. Det såg ut som om fågeln hade en jämt fint färgad blågrå kroppsstrumpa på sig, huvudet inkluderat. Under näbben som var gul och av ordinär storlek började en mycket iögonfallande och vacker "tröja". Den var starkt rödbrun med betoning på brun och hade svarta korta streck längsgående. Tröjan gick ner över magen och täckte även ryggen även om jag inte såg så tydligt den. Fågeln promenerade sakta och majestätiskt på marken med huvudet sträckt. Den
finns inte i fågelboken.Mitt namn är Marianne Näslund och epost sem.naslund@hotmail.comInsänt av Tord Gustafsson
fredag 2010-09-17, 08:27

Sena spovar
Jag gjorde en sökning i Svalan för att se hur många spovar som ses i september i Övre Norrland. Då kan man se att under åren 2005-2010 så finns det 48 obs under första septemberveckan, 32 i den andra, 8 i den tredje och en i den fjärde septemberveckan. Så visst Tore, du har rätt i att storspoven inte är någon vanlig septemberart, åtminstone inte i andra hälften av september.
Anledningen till att Rrk Nb i rapportmallen begränsat sig till att endast publicera spovobservationer under tiden 1 oktober till 31 mars är att vi bara har plats för att publicera extremvärden.
Det är dock OK att rapportera allt som man ser i Svalan. Då får vi en bättre bild av fåglarnas förekomst i tid och rum.
Om man vill kolla vad som Rrk bedömt vara publiceringsvärt så kan man gå in i Svalan under Rrk fyndstatus och välja rapportområde. Se länk nedan: http://www.artportalen.se/birds/fyndstatus.asp
Inom Rrk håller vi på att se över rapportmallen så att en uppdaterad mall kommer att gälla från 2011.

För Regionala rapportkommittén
Tord Gustafsson


Insänt av Thore Alm - Kalix
onsdag 2010-09-15, 18:32

Sena spovar i september ?
Tord Gustafsson- vi vill tacka Dig för värdefull info ang. hur vi ska tolka begreppet " sena spovar " !
Vi får nu inrikta oss på att se, när "den sista" lämnar Kalix-trakten.

Men spovar i oktober- det kan inte vara många ggr NOF:are obsar dem vid denna sena tidpunkt !!
Tack Tord !
Kalix -skådarna gm Thore Alm


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-09-15, 08:00
Webbadress: www.geese.org

Halsmärkta gäss
Använd www.geese.org för rapportering av halsringmärkta gäss. Man måste visserligen registrera sig först men sedan kan man rapportera och få hela life history direkt till svar. Tyvärr finns systemet ännu inte på svenska utan ”bara” på engelska, tyska och holländska.

MVH


Insänt av Stefan Holmberg <Stefan@abborrtrask.se>
söndag 2010-09-05, 17:43

Ugglemor
Kloka ord du skriver och jag kanske tolkade dina inlägg fel. Ser man det ur en ugglas ögon, så kan man förstå att det verkar förkastligt.

Oavsett föreningens medlemmars meningskiljaktigheter, så hoppas jag att vi alla gör vårt bästa för att fler skall få upp ögonen för fågelskådning. På så sätt kanske det föds fler som vill skydda våra viktiga biotoper

Mvh / Stefan H


Insänt av Ugglemor
söndag 2010-09-05, 16:17

Sponsringen
Du har kloka synpunkter, Stefan, som är värda respekt. Dock tycker jag att du är lite för konspiratorisk när du kommer in på det där med smutskastning. Så är det inte alls, inte från min sida i alla fall. Jag ville bara väcka tanken bland de medlemmar som klagar över sponsringen att det faktiskt går att ta upp det på ett medlemsmöte. (Själv kan jag som du se både för- och nackdelar med sponsringen.) Anledningen till att jag skriver anonymt är att jag vill att du ska tänka på budskapet och inte kategorisera det utifrån vem jag är. Försök att tänka mer på vad som står skrivet, mindre på formalia. :)
Sen vad gäller "blodspengar" så är det ingen förkastelsedom över alla som lever på storskogsbruket, det gör vi ju alla här i Norrbotten. Men ur en ugglemors synvinkel är det väl klart att det handlar om blodspengar och det är något vi alla får leva med. Det speciella med sponsringen på Sandskär är väl att prislappen är så tydlig.Insänt av Stefan Holmberg <Stefan@abborrtrask.se>
lördag 2010-09-04, 20:48

SCA
Vad jag vet har inte frågan varit uppe på något årsmöte och det bör stå var medlem fritt att ta upp den och därefter få ett utfall.

Personligen har jag svårt att se allt från den mörka sidan och jobbar dagligen tätt med SCA, men då inom torvbrytning. SCA har flera verksamheter, inte bara skogsskövling. Dessutom många anställda i länet, vilka avlönas med dessa "blodspengar".

Skulle vi avstå dessa pengar, skulle de bara hamna någon annanstans, där de skulle göra mindre nytta.
Då känns det bättre att pengarna hamnar hos oss. Jag kan inte se att vi på något sätt stöder bolaget i o m detta bidrag och inte heller av vi tystas.
För egen del tar jag starkt avstånd från de skövlingar av skyddsvärda biotoper som bolaget utför, men känner att man inte kan ställa alla inom koncernen till svars för detta.

Eftersom några (kanske många) har problem med detta bidrag så vore ju det bästa att vi hittade en annan sponsor och här kan vi ju alla hjälpa till, även anonyma kritiker.

Det känns på något sätt som att dessa anonyma inlägg försöker smutskasta föreningen och här på forumet söker stöd hos fler för detta. Jag ser helst att vi öppet diskuterar allehanda frågor (ej anonymt) och har sedan länge insett att vi får leva med att alla med fågelintresse inte tycker lika. Skulle det vara målet så skulle vi inte ha många medlemmar.

Mvh / Stefan H (som är tveksam till om detta blev klokt på något sätt)


Insänt av Ugglemor
lördag 2010-09-04, 18:40

SCA:s sponsring
Har frågan om skogsbolagets sponsring varit uppe till någon bredare diskussion inom NOF? I den demokratiska förening som NOF är borde det väl vara fullt möjligt för medlemmar att väcka frågan på årsmöte eller motsvarande om att avstå från detta penningbidrag.
Att avstå skogsbolagets blodspengar kanske medlemmarna skulle uppfatta som moraliskt upplyftande och som en lämplig signal till bolaget. Priset för detta är 6000 kr, som man då skulle behöva samla in någon annanstans ifrån.


Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2010-09-03, 23:36

NoF och skogsbolag
Att köpas är inte bra.
Man kan sen säga att man ändå står för sin sak. Men det håller inte. Man är efter att ha fått pengar köpt oavsett hur man ser på saken. Har tidigare sett delar av miljörörelsen gå samma väg. Trist.
Bara hoppas att ni klarar av det.
Klara av att med kraft hoppa på SCA när dom fortsätter sin strävan efter kortsiktig profit utan tanke på natur och djur.
Huvudsaken är väl också att man ALDRIG ingår samarbete. Och skriftliga samarbeten är förödande. Men det har väl alla förstått bakgrunden till i dag.
Men det är det dom är ute efter, för sin reklam och för att tysta.
Tittade in i dag på er sida. Intressant. Ha det/
Mvh/-Anders Gustafsson


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2010-09-03, 13:34
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Hussvalan häckar i september!
Såg idag (3 september) på OK-macken i Norrfjärden att det i två bon (av sex stycken) av hussvala fanns det ännu en unge i vardera bo. Ungarna var i det närmaste flygga och de lockade på sina föräldrar, som dock inte syntes till. Detta måste vara mycket sent för våra breddgrader?

Det är dock känt att hussvalan kan ha ungar i boet ännu i september och t o m i oktober längre söderut i Europa. Där lägger hussvalan också två kullar. Om de lägger två kullar hos oss i norr vet jag inte men jag har aldrig sett ungar i hussvalans bo så här sent tidigare.


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
fredag 2010-09-03, 08:58

Skatbo i Norrskensobelisken i Kiruna?
Vid genomresa i Kiruna i augusti tyckte jag mig se ett skatbo? överst i Norrskensobelisken eller vad den nu kan kallas. Den som står på torget-parkeringsplatsen utanför Ferrum. Finns det någon lokal iakttagare som kan bekräfta eller dementera min iakttagelse? Lite udda boplatsval som påminner om de s.k.järnkråkorna som byggde sina bon i järnkonstruktioner och med ståltråd som bomaterial.Detta såg jag häromkvällen i en TVdokumentär från Bangladesh, där man demonterade uttjänta fartyg.


Insänt av Sorkfart, ringmärkarassistent på HS
måndag 2010-08-30, 19:07

SCA
Man köper sig alltså fri. Då kan dom tiodubbla den summan som en ynka kompensation för allt förtret man ställer/ställt till med.


Insänt av Per Sandberg
söndag 2010-08-29, 15:37

SCA:s verksamhetsbidrag till HSFS.
Bäste STORKFAR!

För att hålla igång Haparanda Sandskärs fågelstations (HSFS) verksamhet under storleksordningen 14 veckor varje sommar/höst krävs omfattande ideella insatser. Förutom kvinno- och mantimmarna som utförs såväl i fält som administrativt kräver verksamheten pengar. Ett antal företag och myndigheter bidrar med dessa.

SCA tillhör de företag som ger ett verksamhetsbidrag till stationens verksamhet. För 2010 innebär det 6 000 kr eller ca 10 % av säsongens budgeterade utgifter.

SCA bedriver i egenskap av skogsbolag en verksamhet som per automatik innebär en stor landskaps- och miljöpåverkan. I deras miljöpolicy kan man ta del av deras intentioner. Verkligheten har många gånger visat sig vara en annan: Det finns flertalet dokumenterade fall (bl.a. via Skydda Skogen) där tillräcklig hänsyn ej visats. När verksamheten misslyckas med att följa intentionerna kostar det i trovärdighet.

När vi tar emot bidrag från SCA gör vi det eftersom vi anser att företaget därmed bidrar till miljöförbättrings- och fågelskyddsarbete.

Det fråntar dem inte ansvaret för överträdelser.

Poängteras bör att NOF aldrig på något vis känt sig förhindrad att uttrycka kritik mot fågelstationens olika verksamhetsbidragsgivare. Det oberoendet kommer vi självfallet att hävda även framgent.

För Norrbottens Ornitologiska Förening och Haparanda Sandskärs fågelstation (som ju är en av NOF:s projektverksamheter),

Per Sandberg, kontaktperson i verksamhetsbidragsfrågor, HSFS.Insänt av Storkfar
lördag 2010-08-28, 23:49

SCA
Tar NOF fortfarande emot pengar från SCA:s ena hand medan den andra svingar bödelyxan?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2010-08-27, 11:34

Akut behov av ringmärkare till Haparanda Sandskärs fågelstation
P g a plötslig, svår sjukdom i närmaste anhörigkretsen för den inplanerade personalen står fågelstationen utan ringmärkare lördag 28/8-4/9. Däremot finns två assistenter tillgängliga.

Finns det någon med ringmärkningserfarenhet som med kort varsel kan rycka in (utfärd till Sandskär i morgon lördag), så kontakta i första hand Ingrid Sandahl, tel. 070-2566889.


  « Föregående 20       Nästa 20 »