NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-04-22, 20:22

Nötväcka
I Nb län är endast en säker nötväcka av rasen europaea konstaterad. Det exemplaret jag ringmärkte utanför Piteå den 14 oktober 2001. Fågeln upptäcktes av Tomas Carlsson. Se artikel i "Fåglar i Norrbotten nr 3-2002.


Insänt av Rolf Gustafsson <rolfg092017802@yahoo.se>
torsdag 2004-04-22, 20:20

Rådjur
Att det finns rådjur på Hertsön utanför Luleå känner väl alla i NOF till. Djuren ses på Lövskatagrundet, Kyrkogården, Koloniträdgårdarna, stallet, Kalvholmen, Gräsörenbron o s v. Man t o m matar dem vid en av kolonilotterna. Men idag såg jag ett kid som var högst 5 dagar gammalt. Detta måste vara en rekordtidig födsel. Enligt boken DÄGGDJUR av Anders Bjärvall så föder rådjuret sina kid i maj till juni. De kid jag sett tidigare både söderut och här är alla junifödda. Kidet var i gott hull och kondition vad jag kunde se. Kunde både stå och gå, om än på lite ostadiga ben. Naturligtvis lät jag djuret vara utan att gå nära. Men dels är det skäl att påminna om kopplingstvånget som råder på hundar sedan 15.3 (om jag minns datumet rätt). Hoppas alla hundägare respekterar det. Dessutom undrar jag om någon som läser detta har sett rådjurskid så här tidigt någon gång. Skulle vara kul att veta.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
torsdag 2004-04-22, 18:35
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Häckande nötväckor
Hur är det ställt med häckningar av nötväckor i BD och övriga Lappland?
Då tänker jag i det här fallet på nötväckor av rasen europaea. Jag har nämligen för första gången i Malås historia ett bobyggande par uppe i en gammal asp.Jag har aldrig tidigare hört tal om att rasen häckat i Lappland förr, vad vet ni andra NOFare om saken?

Leif i Malå


Insänt av <zoloft72@hotmail>
torsdag 2004-04-22, 18:00

Minskande arter
Rödbena och silltrut minskar! Läs ex i Björn Holms bibel om Norrbottens fåglar ang populationerna på BH:s tid. Ang övriga arter har jag känslan att åtm. roskarl och småskrake minskar. Hoppas detta var till någon hjälp.

Mattias Nordlund


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
onsdag 2004-04-21, 10:48

Efterlysning från Artdatabanken.
Hej
Åke Andersson i Uppsala håller på att sammanställa uppgifter för att klassa hotbilden för vissa vattenfåglar. Vart 5:e år görs en sådan här genomgång. Jag har lovat att svara på hur vi ser på arterna här i Norrbottens kustland. Jag behöver hjälp från er skådare för att klara detta. Frågan är om arterna ökar eller minskar samt för svärta även totalbestånd.
Arterna dom vill ha uppgift på är:
VIGG, SVÄRTA, SMÅSKRAKE, RÖDBENA, ROSKARL och SILLTRUT.
Det gäller alltså kustlandet och skärgården.
Svaret ska vara klart inom en vecka.
Hälsningar / Lars


Insänt av <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-04-18, 18:24

VF fotofråga
Hej!

Anders Wirdheim redaktör för Vår fågelvärld skriver ang. en försenad tidning enligt följande på Brevduvan:

"På grund av ett tekniskt missöde hos vår distributör blev VF2/2004 kraftigt försenad. Merparten av läsarna fick den igår (16 april), men en del får den sannolikt först i början på kommande vecka.
Detta innebär att svarstiden för fågelfotofrågan blev synnerligen kort alt. ingen alls. Därför förlängs svarstiden och blir den samma som för tredje omgångens bilder (1 juni).
Sprid gärna detta till skådarkompisar som inte läser brevduvan eller kollar in SOF:s hemsida regelbundet.

Mvh
Anders Wirdheim
VF-redaktör"

Genom/Mattias NordlundInsänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2004-04-17, 20:21

Tidig ladusvala
Med anledning av morgonens obs av ladusvala är jag medveten om att det finns aprilobsar av arten i BD-län,dock har jag själv ingen sen jag började notera ankomstdatum på flyttfåglar för bra många år sen,1963(inte -64 som det i hastigheten blev i obsen).
Jag har under dessa år,42 stycken, noterat ankomstdatum på runt 100 fågelarter.Dessa mina noteringar gör på intet sätt anspråk att vara de absolut tidigaste angivelserna,men har förvisso viss betydelse eftersom observatören hela tiden varit densamma och mitt "rörelsemönster" har också varit detsamma under alla dessa år.
Vem har den tidigaste obsen på ladusvala? Intressant att veta.Inte minst med tanke på den tydliga tendens som råder om tidigare vårar/tidigare återkommande vårfåglar.
Allan B.Jag hoppas fortfarande att det finns åtminstone två steglitsor i kustlandet!


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2004-04-10, 16:23

Missade Du "Naturmorgon" från Abisko?
Hej!

Missade Du Påskaftonens "Naturmorgon" i radion? Då missade Du bl.a. Ingrid Sandahl och Nils-Åke Andersson som på ett förtjänstfullt sätt talade om framför allt fåglar, men även norrsken - allt från Abisko. Mycket trevligt!

Har du möjlighet att lyssna på radio via internätet så hittar Du senaste programmets ljudfiler på följande adress:
www.sr.se/p1/naturmorgon

God lyssning, hälsar
MaikenInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-04-10, 08:22

Hornugglor
Hej Rolf och andra!

Hornugglan är kortflyttare och övervintrar främst i Sydsverige och Nordsjöländerna. Från vårt län finns ju hornugglefynd vintertid och flera obsar redan i slutet av mars, så att den anländer till Norrbotten detta datum är knappast onormalt; dock har arten så diskreta, mest nattliga vanor att man nog oftast förbiser den på våren så länge nätterna är mörka. Den hörs ju inte heller speciellt långt. Det brukar därför dröja till juni då man vid nattlyssning får årets första obsar av arten som jagar fram över ängar och längs skogskanter. Jag gissar att artens sträckperiod är ganska utdragen. När vi var på Rödkallen våren 2003 hade vi flera insträckande jord- och hornugglor från sydost kring den 20/5, så troligen har ännu blott ett fåtal hornugglor hunnit anlända.

/A


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
fredag 2004-04-09, 23:39

När anländer hornugglorna?
Skärtorsdagskvällen satt det en HORNUGGLA på en lada vid vägen i höjd med Karungi. Är inte det rätt tidigt?


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2004-04-09, 20:04

Fågelskådandets faror
Efter att idag ha läst vissa tidningar som ankommit senaste veckan förstår jag nu vad som svischade förbi Andreas när han gjorde sin skidtur under natten mot skärtorsdagen. Det var inte alls som han trodde en uggla utan naturligtvis en Påskkärring, eftersom det är just den natten de åker till Blåkulla. Shopppningkvällar av typen "Tjejkväll på sta'n" är bara en modern och ynklig avknoppning av den urtida företeelsen "Kärringnatt för Blåkullafärder". Så hav detta i åtanke vid kommande Påskhelger och pass upp! Vid dylika färder finns ingen tid att väja för herrar som smyger i skogen.

Även gärdsmygar i okapade vedhögar verkar kunna medföra oanade bekymmer. Hur skall man kunna kapa veden? Kan det störa pippin? Blir det då förskräckligt kallt inne till vintern? Kan man kapa veden sedan häckningen är över? Är då veden torr och tjurig? Och vad kan det få för följder???

Nu slutar jag fundera och önskar alla glada fågelskådare en riktigt Glad Påsk med många fina fågelstunder!

Hälsningar
Maiken


Insänt av Thore Alm , Kalix
fredag 2004-04-09, 11:21

Koltrastar-överallt!
Muntliga -och telerapporter tyder på att vi har ett större antal koltrastar, som hittils kommit till länet.Sven Wahlberg f.d. Boden ( nu avliden !)
gjorde för 40-45 år sedan en undersökning ang. koltrasten i Nb-flyttningsvägar( västlig inflyttning till fjälltrakter och sydlig-ostlig till kustlandet. Kanske dags att uppdatera koltrastens flyttning och allmänna förekomst i Nb?


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
torsdag 2004-04-08, 14:23

Bortskänkes
Tidskrifter:Fåglar i Uppland (början av 1990-talet), Calidris (slutet av 1980, början av 1990), Roadrunner nr 1/2001, 2 ex av Birdwatching-magazine.

Bok; Magnus Ullman "Fåglar från början", 2 ex (ja, jag gick den cirkeln 2ggr....)


Insänt av Påskharen
torsdag 2004-04-08, 13:56
Webbadress: http://www.happiness.se/gladpask/

* * * GLAD PÅSK * * *
GLAD PÅSK PÅ ER ALLA ANDRA! Passa på att skicka lite påskkort till nära och kära! Här är en bra gratissite med fina bilder (OCH VACKER FÅGELSÅNG!). Så är det ju bra för träden också att skicka digitalt! Surfa till: http://www.happiness.se/gladpask/Insänt av
måndag 2004-04-05, 12:09

Skräppiplärka
Voj,voj!

Givetvis skall det stå skärpiplärka!

Ett tips till dig som, liksom jag, känner dig lite osäker på hur skärpiplärka ser ut kan jag varmt rekomendera en titt i Lars Jonssons "Fåglar i Europa".

LJ illustrerar (Hertsöfjärds-)skärpiplärkan ännu bättre än "Fågelguiden". Ofta (alltid?) kan det vara bra att ha, minst, två fågelböcker då bestämningsböckerna ofta kompletterar varandra. Sen skall man komma ihåg att det i böckerna är en illustration av genomsnittsfågeln som avbildas, avvikelser är snudd på regel!

Lev å må!

/Mattias Nordlund


Insänt av Mattias Nordlund
tisdag 2004-03-30, 16:18

Örngott
Det är visst fler än jag som har problem med att identifiera aqulia-örnar. I Skåne har de haft en stäppörn som omnämnts till kejsarörn.

Skönt å int va ensam med earnies.....

Dags att börja plugga inför alla örnmöten vid "Alvikskurvan"!


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2004-03-27, 17:16
Webbadress: http://www.communique.se/medit/

Stringare????
Lars - Jag lovar att inte mumla (eller ens tänka) "stringare" NÄR du ringer om härfågelflocken!


Insänt av Mattias Nordlund <zoloftgrabben>
tisdag 2004-03-23, 17:50

Missar i massor....
Vänner, kollegor!

Jag skall nu försöka förmedla hur svårt detta med fåglar kan vara. Att fara utomlands och träna kan minsann skapa förvirring istället för erfarenhet!

Efter ett par veckor i Indien med diverse olika örnar och annat gott kommer jag hem och trodde mig behärska aquila-örnar (familjen som bl.a. kungsörn tillhör).

Jag får mina bilder från Bharatpur med bla en skrikörn som jag inte får riktigt kläm på. Jag misstänker en gnutta indisk skrikörn (nyuppdelad art från mindre skrikörn)eller större skrikörn men det finns alldeles för lite i litteraturen om indisk skrikörn så jag vet ej 100% hur IS ser ut.

Jag skickar bilden till en duktig skådare/konstnär. Domen kom idag: adult-tecknad större skrikörn! Enligt honom skall bildfågeln dessutom vara typisk för åldern! (och jag tvivlar inte ett dugg på att det stämmer)Dåligt ljus, brist i erfarenhet av adult fågel etc gör bestämningen lite svår samt att dessa örnhell*#*en varierar i proportioner beroende på ålder!

Trots att jag skådat fågel i snart 20 år kan jag inte säkert artbestämma en fågel på bild (nåväl, det är ju inte 1:a gången & inte sista....)

Skickade även en bild på en fågel som jag trodde var savannörn. Tyckte mig se diverse positiva karaktärer och att jag uteslutit andra för arten negativa. Mina ögon bedrog mig då även denna fågel var en större skrikörn av ljus form (s.k fulvescens-typ). Till mitt försvar kan sägas att den sannolikt är ad. och i de flesta (alla?) illustraras framförallt juvenila/2k-fåglar.

Modern bestämningslittaratur (Fågelguiden) till trots lyckades jag ej. Dock hade jag inte gurun Dick Forsmans bok men den införskaffas troligen i vår.

Lars Sandberg frågar om bl.a.jag är skådarsugen. Ärligt talat inte! (just nu iaf)

Jag såg så mycket fantastiska lättbestämda och svårbestämda fågelarter på Indien-resan att jag för ett par veckor framgent är less på fågel!!! (hoppas det släpper....)

Jag är inte knäckt av mina bestämningsfel, men måste säga att jag börjar fundera om mina ögon bedrar mig oftare än jag trott!. Dessa funderingar ger mig stringartankar om mig själv och då kan jag tillägga att jag är sgs 100% vaken!

Väl mött på årsmötet på lördag!

Mattias Nordlund


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-03-23, 17:11

Stringervarning!

Hej!

Natten mellan söndag och måndag drömde jag att jag i ett potatisland i Piteå såg inte mindre än 28 HÄRFÅGLAR! Det ni!!!
Inte nog med att en av dem halvlåg i en fallskärm efter att ha hoppat ut från ett brinnande plan, 25 av dem hade rätt storlek men såg egentligen ut som förkrympta hjortdjur av obestämd art. Endast två av fåglarna såg ut som i "Fågelguiden".

Ni må tro att jag kände mig förnärmad när inte Peter Nilsson på Fårön trodde mig, när jag började larma ut denna flock med HÄRFÅGLAR! Jag visst ju vad jag såg!!! (Han mumlade något om stringare...)

Ja, ja, nog snackat om den dröm som jag hade förra natten, och som tycktes alldeles sann när jag drömde den samtidigt som den i bästa fall känns surrealistisk i vaket tillstånd, och i värsta fall som ett uttryck för en diagnosticerbar sjukdom... (Men ni som är skådare förstår mig säkert! Jag är nämligen helt övertygad om att jag inte är ensammen om drömmar av denna typ! Eller...?)

Vad kan man då lära av denna dröm/bekännelse? Kanske inte så mycket, eller så möjligen följande: Jag är OOOOOOOOERHÖRT sugen på att få sätta igång med skådandet!!!!! Hur är det med dig?/Lars.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-03-23, 16:57

Bra väder...?

Hej!

En del tycker att de senaste dygnens snöväder är dåligt väder. För egen del tycker jag att det är ett alldeles förträffligt väder, som det gärna får komma mer av ett tag till...

Orsaken är naturligtvis att skådandet på våren i Norrbottens kustland sällan är så bra som just sena och snörika vårar, då vårflyttarna ofta har ganska få och små ytor att vistas på under några veckor i april-majskiftet. Ju längre tiden går, desto bättre!
De av oss som har varit med ett tag minns säkert med stor längtan våren 1995, då fågelkoncentrationerna var exceptionella vid kusten. Just nu ser det rätt likt ut 1995 när man tittar ut, och sedan tittar i almnackan!

Javisst, jag vet att mycket kan hända ännu vad gäller lågtryck och äckliga regnväder, men det ser onekligen bättre ut än på många, långa år...!/Lars.


  « Föregående 20       Nästa 20 »