NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2010-09-03, 23:36

NoF och skogsbolag
Att köpas är inte bra.
Man kan sen säga att man ändå står för sin sak. Men det håller inte. Man är efter att ha fått pengar köpt oavsett hur man ser på saken. Har tidigare sett delar av miljörörelsen gå samma väg. Trist.
Bara hoppas att ni klarar av det.
Klara av att med kraft hoppa på SCA när dom fortsätter sin strävan efter kortsiktig profit utan tanke på natur och djur.
Huvudsaken är väl också att man ALDRIG ingår samarbete. Och skriftliga samarbeten är förödande. Men det har väl alla förstått bakgrunden till i dag.
Men det är det dom är ute efter, för sin reklam och för att tysta.
Tittade in i dag på er sida. Intressant. Ha det/
Mvh/-Anders Gustafsson


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2010-09-03, 13:34
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Hussvalan häckar i september!
Såg idag (3 september) på OK-macken i Norrfjärden att det i två bon (av sex stycken) av hussvala fanns det ännu en unge i vardera bo. Ungarna var i det närmaste flygga och de lockade på sina föräldrar, som dock inte syntes till. Detta måste vara mycket sent för våra breddgrader?

Det är dock känt att hussvalan kan ha ungar i boet ännu i september och t o m i oktober längre söderut i Europa. Där lägger hussvalan också två kullar. Om de lägger två kullar hos oss i norr vet jag inte men jag har aldrig sett ungar i hussvalans bo så här sent tidigare.


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
fredag 2010-09-03, 08:58

Skatbo i Norrskensobelisken i Kiruna?
Vid genomresa i Kiruna i augusti tyckte jag mig se ett skatbo? överst i Norrskensobelisken eller vad den nu kan kallas. Den som står på torget-parkeringsplatsen utanför Ferrum. Finns det någon lokal iakttagare som kan bekräfta eller dementera min iakttagelse? Lite udda boplatsval som påminner om de s.k.järnkråkorna som byggde sina bon i järnkonstruktioner och med ståltråd som bomaterial.Detta såg jag häromkvällen i en TVdokumentär från Bangladesh, där man demonterade uttjänta fartyg.


Insänt av Sorkfart, ringmärkarassistent på HS
måndag 2010-08-30, 19:07

SCA
Man köper sig alltså fri. Då kan dom tiodubbla den summan som en ynka kompensation för allt förtret man ställer/ställt till med.


Insänt av Per Sandberg
söndag 2010-08-29, 15:37

SCA:s verksamhetsbidrag till HSFS.
Bäste STORKFAR!

För att hålla igång Haparanda Sandskärs fågelstations (HSFS) verksamhet under storleksordningen 14 veckor varje sommar/höst krävs omfattande ideella insatser. Förutom kvinno- och mantimmarna som utförs såväl i fält som administrativt kräver verksamheten pengar. Ett antal företag och myndigheter bidrar med dessa.

SCA tillhör de företag som ger ett verksamhetsbidrag till stationens verksamhet. För 2010 innebär det 6 000 kr eller ca 10 % av säsongens budgeterade utgifter.

SCA bedriver i egenskap av skogsbolag en verksamhet som per automatik innebär en stor landskaps- och miljöpåverkan. I deras miljöpolicy kan man ta del av deras intentioner. Verkligheten har många gånger visat sig vara en annan: Det finns flertalet dokumenterade fall (bl.a. via Skydda Skogen) där tillräcklig hänsyn ej visats. När verksamheten misslyckas med att följa intentionerna kostar det i trovärdighet.

När vi tar emot bidrag från SCA gör vi det eftersom vi anser att företaget därmed bidrar till miljöförbättrings- och fågelskyddsarbete.

Det fråntar dem inte ansvaret för överträdelser.

Poängteras bör att NOF aldrig på något vis känt sig förhindrad att uttrycka kritik mot fågelstationens olika verksamhetsbidragsgivare. Det oberoendet kommer vi självfallet att hävda även framgent.

För Norrbottens Ornitologiska Förening och Haparanda Sandskärs fågelstation (som ju är en av NOF:s projektverksamheter),

Per Sandberg, kontaktperson i verksamhetsbidragsfrågor, HSFS.Insänt av Storkfar
lördag 2010-08-28, 23:49

SCA
Tar NOF fortfarande emot pengar från SCA:s ena hand medan den andra svingar bödelyxan?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2010-08-27, 11:34

Akut behov av ringmärkare till Haparanda Sandskärs fågelstation
P g a plötslig, svår sjukdom i närmaste anhörigkretsen för den inplanerade personalen står fågelstationen utan ringmärkare lördag 28/8-4/9. Däremot finns två assistenter tillgängliga.

Finns det någon med ringmärkningserfarenhet som med kort varsel kan rycka in (utfärd till Sandskär i morgon lördag), så kontakta i första hand Ingrid Sandahl, tel. 070-2566889.


Insänt av
lördag 2010-08-21, 21:19

Skarvar
Varifrån kommer alla skarvar?


Insänt av Mats Williamson <mats.williamson@snf.se>
lördag 2010-08-21, 14:43

Upphittad thermos
Idag lördag 21/8 stod jag och skådade i kurvan vid Alviksgården. Där hittade jag en thermos vid vägkanten, c a 1 liters volym. Nu har jag den hemma hos mig i Luleå. Nu vill jag att thermosen ska finna sin rätta ägare och den person som saknar den får gärna höra av sig.

Mats Williamson
0920/991 87


Insänt av Anders Johansson, Gävle
torsdag 2010-08-19, 10:51

Tönn
De ansvariga för websidan med de satellitmärkta fåglarna verkar ha delat upp det hela i en vår- respektive höstsäsong. Använder du din gamla länk så verkar det automatiskt bli vårsäsong (som avslutades 15/7), varför du måste ändra till "autumn" i en av rullistorna.

http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&selFreq=multi&curr_year=2010&curr_season=Autumn

Där kan man se att Tönn fortfarande för någon dag sedan var väldigt stationär i ungefär samma område som förr. När jag f.ö. var där för en dryg månad sedan var han så stationär att han inte ens behagade visa sig på hela dagen, vilket iofs säkert kan förklaras av det regniga vädret den dagen.


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2010-08-18, 22:14

Storskarvarna
Tror inte den filmen skulle få någon Oscar.., Andreas. En del av mina stuggrannar upplever dock Storskarvens ökning som oroande, nästan skräckinjagande. "Nu äter de upp fisken vi ska ha i frysboxen"..
Då jag köpte stugan för (nästan på dagen) 15 år sedan, satt en ensam Storskarv på en sten utanför bryggan. Det ansågs som ganska anmärkningsvärt. Igår fanns det således drygt 500 ex här... Ikväll dock "endast" max 350 ex.
Jag funderar på varifrån de kommer. Det är åtminstone 40% årsungar bland skarvarna, så någon större häckplats torde finnas inom räckhåll. Alla dessa kan knappast ha sitt ursprung i Norrbottens skärgård. Hur ser det ut på finska sidan av Bottenviken?
/Funderar Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-08-17, 21:44

Angående dagens inlagda obsar i Svalan
HÖKSÅNGARE på Haparanda Sandskär - femte fyndet i Nb, tredje fyndet på Sandskär och fågelstationens andra ringmärkta.

STORSKARVAR invaderar Piteå skärgård - nu förbereder filmteam Dängroth nyinspelning av Hitchcock-filmen Fåglarna.


Insänt av Tomas Carlsson
tisdag 2010-08-17, 09:10

Tõnn
Enligt Svalan sågs större skrikörnen Tõnn senast i går klockan 12 i Bergs kommun i Jämtland.
En bild på honom från i lördags finns på denna länk:
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?obsid=19771232
Och där ser han väl ut att vara i god form.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2010-08-17, 09:02

Tönn
Någon som vet vad som hänt STÖRRE SKRIKÖRNEN Tönn, som ju även besökte Norrbotten några gånger under försommaren?
Sedan en knapp månad tillbaka verkar det som han blivit fast på samma ställe i Jämtland. Kanske något tekniskt fel på sändaren eller kan det ha hänt honom något mer allvarligt?


Insänt av Gertrud Andersson
måndag 2010-08-09, 17:00
Webbadress: www.nof.nu

Radioprogram i P1 om vitryggig hackspett
I kanal P1 vetandets värld sändes den 2/8 programmet "Med fäbless för katastrofer" om vitryggig hackspett. Reprissändning den 7/8. Kristoffer Stighäll berättar varför den vitryggiga hackspetten nästan försvunnit,


Insänt av
söndag 2010-08-01, 12:55

Sorry...MÅNDAG 2/8
skall det förstås vara /Staffan


Insänt av Staffan Sundin
söndag 2010-08-01, 12:53

Lars Jonsson sommarvärd i P1 Tisdag 2/8!
Ett annat radioinslag som kan vara värt att lyssna på! Den världskände, gotländske fågelmålaren och ornitologen Lars Jonsson är alltså sommarpratare i morgon i P1 kl 13-14.30. Trevlig man som jag pratade med på planet till Eilat för drygt 20 år sedan...


Insänt av Haparanda Sandskär fågelstation <hapsand@gmail.com>
söndag 2010-08-01, 09:46

Haparanda Sandskär i P4

I torsdags gjordes ett programinslag för P4 Norrbotten om Haparanda
Sandskär. Bland annat gjordes en kort intervju med Ingrid Sandahl om
verksamheten vid Haparanda Sandskär fågelstation. Om vi har fattat
saken rätt ska programmet sändas på måndag förmiddag.


Insänt av
lördag 2010-07-31, 20:51

HSFS
Lördagen den 31 juli 2010

Personal: Lena Stenman, Karin Johansson, Robert Andersson, Per Sandberg.

Dagens märkning resulterade i 32 individer av 10 arter samt 7 kontroller. Som vanligt dominerades märkningen av LÖVSÅNGARE (12) men idag blev det dessutom en fin blandning märkta vadare: KÄRRSNÄPPA (7), GRÖNBENA (3), RÖDBENA (1) samt GLUTTSNÄPPA (1). En SÄVSPARV märkt som ungfågel på Sandskär 2009 08 22 lästes av (kontrollerades).

Stationen har dessutom haft trivsamt besök idag av sex intresserade öbesökare – kul!

Mitt på dan tilltog vinden och en rejäl regnskur följde vid 15-tiden. Därefter har det varit rätt blåsigt; 10-14 m/s. Därmed har det varit lämpligt att jobba med att lägga in märkdata som så småningom ska in till Ringmärkningscentralen.

Minimalt med tid till övrig skådning idag men under märkningen sågs en kraftigt ruggande större rovfågel med en märklig kombination av uppfattade karaktärer vilken vi hoppas dyker upp igen...(cliffhanger)

Imorgon utlovas svaga(-re) vindar så vi har förhoppningar om märkning med start kl 05.00!

Bastubad får avsluta kvällen.

//PerInsänt av
lördag 2010-07-31, 20:49

HSFS
Fredagen den 30 juli 2010

Personal: Peeter Boldt-Christmas, Inger Brännström, Elizabeth Espy, Ingrid Sandahl, Ulf Öhman

Dagens märkning: 88 individer av 13 arter. Dominerade gjorde LÖVSÅNGARE (50) följt av SÄDESÄRLA (8).
Man hade även 12 kontroller, bl.a. den under veckan märkta LUNDSÅNGAREN.

Vid 13-tiden kom den nya laguppställningen till stationen, en dag tidigare än planerat. Utfärden skedde på lugnt vatten (vilket knappast kommer att vara fallet imorgon). Lena Stenman, Kalix, Karin Johansson, Luleå, Robert Andersson, Boden och Per Sandberg, Piteå kommer nu att jobba ihop veckan som kommer.

Eftermiddagen bjöd på härligt väder och efter installation i stugan och fika vid solväggen besöktes delar av sydön. En fiskare - Robert! – agerade drevkarl vid Pauhu och stora mängder vadare uppenbarade sig plötsligt: bl.a. 25 KÄRRSNÄPPOR, två juvenila ROSKARLAR och 15 BRUSHANAR. Dessutom tre SMÅTÄRNA.

//Per  « Föregående 20       Nästa 20 »