NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Thore Alm
lördag 2010-10-09, 16:20

Rättelse: Ej kungsörn - skall vara BERGUV
Nedanstående inlägg blev FEL !!
Det är BERGUV. som avses!!


Sens moral: Vila inte Ditt huvud dagtid på örngott !!


Insänt av Thore Alm .kalix
lördag 2010-10-09, 16:14

Kungsörn - häckning
Lyckad häckning av kungsörn- någonstans i Kalix kommun-sommaren 2010.
Åtm. två ungar lämnade boet !


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2010-10-08, 21:38
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Uppdateringar
Har äntligen haft tid att uppdatera min hemsida en aning. Se länk, under aktuellt.


Insänt av Staffan Sundin
torsdag 2010-10-07, 00:00
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&selFreq=multi&curr_year=2010&curr_season=Autumn

Tönn är nu i Tyskland
En av årets verkliga ornitologiska "snackisar", den sändarförsedda Större skrikörnen Tönn (ålder 3K, kläckt 2008 alltså), sträckte ut från Sverige den 29/9. Den hade då setts i Skåne under en kortare tid, men när den flög ut över södra Östersjön (i höjd med Trelleborg), var det ingen skådare som iakttog den. Den 4/10 befann sig Tönn mellan Bremen och Dortmund och torde nu fortsätta ned till sydöstra Spanien för övervintring. Förra vintern tillbringade örnen strax söder om Alicante, och förmodligen hittar den tillbaka dit om några veckor.
Jag hade själv förmånen att få se Tönn i Myrviken, Jämtland den 15/7, då jag hälsade på hos mina föräldrar i sommarhuset i Lit. Tönn hade området kring södra delen av Storsjön som sitt sommarviste. Jag såg örnen kretsa på en km håll under 7-8 minuter och sändaren på ryggen sågs tydligt.
Jag, och många med mig, har fascinerats av denna fågels enorma strövande genom nästan hela Europa. Man kan förstå varför sällsynta fåglar kan dyka upp på nästan vilken plats som helst...
Tönn lever väl f n ett glatt "ungkarlsliv", i väntan på att bli häckningsduglig. Hoppas sändaren håller ett bra tag till, så att vi får se vad örnen har sig för under 2011. När ni går in på länken ovan kan man ändra mellan "spring" och "autumn" under rubriken "season" (nere till höger) för att se rutten under 2010. Tönn passerade alltså genom Norrbottens landskap i maj 2010, men sågs då ej av någon skådare. Den återkom senare till Lappland en kort period, innan den flög ned till Jämtland.
/Staffan


Insänt av Thore Alm . Kalix
onsdag 2010-10-06, 19:39

Korpen - en blivande stadsfågel ?
Sommaren 2009 häckade ett korppar mitt i centrala Kalix- denna sommar har två korp-par häckat inom centrala Kalix.
Jag har då inte upplevt korpen som häckfågel tidigare inom Kalix hank och stör !


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2010-10-06, 07:57

Läge spana efter ENTITA!
Vi som med jämna mellanrum kollar in de finska fågelsidorna har kunnat konstatera att det sedan knappt 1 månad pågår ett invasionsartat uppträdande av Entita i vårt östra grannland. Den 12/9 ringmärktes ett ex i Joensuu, i östra Finland. Det utgjorde då det blott 40:e fyndet i landet. Därefter har det gjorts ytterligare ca 35 fynd. Fynden blir alltmer nordliga och nordvästliga i Finland. Igår sågs ett ex i Toppilansaari, strax NV om Uleåborg. Denna "invasion" torde komma från sydost (Baltikum/västra Ryssland) och kan nu förväntas nå ytterligare norr och nordväst. I Sverige har det under samma tidsperiod, enligt Svalan, inte gjorts något säkert fynd norr om Gästrikland. Detta talar för att det ej är svenska Entitor som börjat vandra norrut.
Från Uleåborg är dett blott 10 mil till Haparanda Sandskär. Med nuvarande kraftiga sydvindar är steget inte långt! Blir det kanske en Entita i näten på Sandskär, innan stationen stänger för säsongen? Vi övriga får sätta igång fågelmatningarna och börja spana! Läs in er på Entita, så att ni kan skilja dem fån Talltitorna!
Senaste fyndet i Norrbotten gjordes av Matsåke Bergström i Lakafors (Norrfjärden) 2/4 2008. Det var väl det andra fyndet någonsin i landskapet!?
/MVH Staffan


Insänt av Jan H - fortfarande NOF medlem, men...
tisdag 2010-09-21, 22:34

Bättre företag eftersöks...
Det borde väll inte vara speciellt svårt att hitta bättre företag än SCA som sponsor åt NOF?! Att NOF vill sammanblandas med ett av Sveriges minst miljöanpassade skogsbolag fattar inte jag. Kanske dags att motionera till årsmötet.


Insänt av Jouni Ylipekkala
måndag 2010-09-20, 19:23

Cembratallar
Hej! Jag har också läst att nötkråkan kan komma ihåg tiotusentals gömställen, men fåglar lever ju inte för evigt, så några frön blir kvar. Jag vet några nötkråkerevirer i Haparanda och inom dessa växer många små cembratallar. Hemma på gården har jag även 6-7 stycken trots inga större träd i närheten.


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2010-09-20, 17:53

Cembratallar
Har promenerat en hel del i Boden med omgivningar. Tycker att man ser små cembratallar på både möjliga och omöjliga ställen. Kan det vara andra fåglar än nötkråka som också gömmer tallfrö?


Insänt av Ulf P Eriksson
söndag 2010-09-19, 10:59

Nötkråkor
Nötkråkan har ett suveränt minne för var den lägger sina frön och minns troligen alla! De lägger sina frön i sitt revir en bit ute i skogen. Så det blir nog inte till många cembratallar ute i nötkråkornas revir. //MvH Ulf P Eriksson rrk


Insänt av Erik <isakssone@hotmail.com>
lördag 2010-09-18, 16:33

En tanke...
Är det nån som har några tankar på om Nötkråkor kommer att påverka cembratallarnas spridning i Sverige? För 20 år sen var det ju jättekul att se en nötkråka men nu kan jag se 6-8 stycken på gården när jag tittar ut genom fönstret. Jag bor i en liten by i norrbotten men va till Luleå gammelstad härom veckan o där fanns det om möjligt ännu fler! Tidigare år har det dröjt innan jag sett dem men i år såg jag 5 stycken samtidigt redan före midsommar. Tänkte när jag uteslutande sett dem äta cembratallkottsfrön (låångt ord!) så borde dom ju drälla frön ibland (kanske överlever de matsmälningsprocessen ibland?) o sprida cembratallar vilt som annars mest växer på gården där nån planterat dom. Nu ser jag dom ibland också långt ut i skogen så kanske börjar cembratallarna spridas i skogarna..? Bra eller dåligt?


Insänt av Patrick Å
fredag 2010-09-17, 17:02
Webbadress: http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=6293

Raderad länk
Längst ner på sidan finns Mattias N:s raderade länk. Länken leder till Sofnet.org där det är tillåtet med politik


Insänt av
fredag 2010-09-17, 12:20

fågel i Unbyn
Hejsan. Jag är intresserad av fåglar men vet ändå oftast inte vad jag ser för fåglar. Som häromdagen. Det var två av dem och de såg ut att vara ca 25 eller tom 30 cm långa med stjärten. Såg den med kikare på ca 20 m avstånd så det kan hända att jag missbedömt storleken men det var bofinkar och andra i närheten så någotsånär kunde jag jämföra. Det såg ut som om fågeln hade en jämt fint färgad blågrå kroppsstrumpa på sig, huvudet inkluderat. Under näbben som var gul och av ordinär storlek började en mycket iögonfallande och vacker "tröja". Den var starkt rödbrun med betoning på brun och hade svarta korta streck längsgående. Tröjan gick ner över magen och täckte även ryggen även om jag inte såg så tydligt den. Fågeln promenerade sakta och majestätiskt på marken med huvudet sträckt. Den
finns inte i fågelboken.Mitt namn är Marianne Näslund och epost sem.naslund@hotmail.comInsänt av Tord Gustafsson
fredag 2010-09-17, 08:27

Sena spovar
Jag gjorde en sökning i Svalan för att se hur många spovar som ses i september i Övre Norrland. Då kan man se att under åren 2005-2010 så finns det 48 obs under första septemberveckan, 32 i den andra, 8 i den tredje och en i den fjärde septemberveckan. Så visst Tore, du har rätt i att storspoven inte är någon vanlig septemberart, åtminstone inte i andra hälften av september.
Anledningen till att Rrk Nb i rapportmallen begränsat sig till att endast publicera spovobservationer under tiden 1 oktober till 31 mars är att vi bara har plats för att publicera extremvärden.
Det är dock OK att rapportera allt som man ser i Svalan. Då får vi en bättre bild av fåglarnas förekomst i tid och rum.
Om man vill kolla vad som Rrk bedömt vara publiceringsvärt så kan man gå in i Svalan under Rrk fyndstatus och välja rapportområde. Se länk nedan: http://www.artportalen.se/birds/fyndstatus.asp
Inom Rrk håller vi på att se över rapportmallen så att en uppdaterad mall kommer att gälla från 2011.

För Regionala rapportkommittén
Tord Gustafsson


Insänt av Thore Alm - Kalix
onsdag 2010-09-15, 18:32

Sena spovar i september ?
Tord Gustafsson- vi vill tacka Dig för värdefull info ang. hur vi ska tolka begreppet " sena spovar " !
Vi får nu inrikta oss på att se, när "den sista" lämnar Kalix-trakten.

Men spovar i oktober- det kan inte vara många ggr NOF:are obsar dem vid denna sena tidpunkt !!
Tack Tord !
Kalix -skådarna gm Thore Alm


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-09-15, 08:00
Webbadress: www.geese.org

Halsmärkta gäss
Använd www.geese.org för rapportering av halsringmärkta gäss. Man måste visserligen registrera sig först men sedan kan man rapportera och få hela life history direkt till svar. Tyvärr finns systemet ännu inte på svenska utan ”bara” på engelska, tyska och holländska.

MVH


Insänt av Stefan Holmberg <Stefan@abborrtrask.se>
söndag 2010-09-05, 17:43

Ugglemor
Kloka ord du skriver och jag kanske tolkade dina inlägg fel. Ser man det ur en ugglas ögon, så kan man förstå att det verkar förkastligt.

Oavsett föreningens medlemmars meningskiljaktigheter, så hoppas jag att vi alla gör vårt bästa för att fler skall få upp ögonen för fågelskådning. På så sätt kanske det föds fler som vill skydda våra viktiga biotoper

Mvh / Stefan H


Insänt av Ugglemor
söndag 2010-09-05, 16:17

Sponsringen
Du har kloka synpunkter, Stefan, som är värda respekt. Dock tycker jag att du är lite för konspiratorisk när du kommer in på det där med smutskastning. Så är det inte alls, inte från min sida i alla fall. Jag ville bara väcka tanken bland de medlemmar som klagar över sponsringen att det faktiskt går att ta upp det på ett medlemsmöte. (Själv kan jag som du se både för- och nackdelar med sponsringen.) Anledningen till att jag skriver anonymt är att jag vill att du ska tänka på budskapet och inte kategorisera det utifrån vem jag är. Försök att tänka mer på vad som står skrivet, mindre på formalia. :)
Sen vad gäller "blodspengar" så är det ingen förkastelsedom över alla som lever på storskogsbruket, det gör vi ju alla här i Norrbotten. Men ur en ugglemors synvinkel är det väl klart att det handlar om blodspengar och det är något vi alla får leva med. Det speciella med sponsringen på Sandskär är väl att prislappen är så tydlig.Insänt av Stefan Holmberg <Stefan@abborrtrask.se>
lördag 2010-09-04, 20:48

SCA
Vad jag vet har inte frågan varit uppe på något årsmöte och det bör stå var medlem fritt att ta upp den och därefter få ett utfall.

Personligen har jag svårt att se allt från den mörka sidan och jobbar dagligen tätt med SCA, men då inom torvbrytning. SCA har flera verksamheter, inte bara skogsskövling. Dessutom många anställda i länet, vilka avlönas med dessa "blodspengar".

Skulle vi avstå dessa pengar, skulle de bara hamna någon annanstans, där de skulle göra mindre nytta.
Då känns det bättre att pengarna hamnar hos oss. Jag kan inte se att vi på något sätt stöder bolaget i o m detta bidrag och inte heller av vi tystas.
För egen del tar jag starkt avstånd från de skövlingar av skyddsvärda biotoper som bolaget utför, men känner att man inte kan ställa alla inom koncernen till svars för detta.

Eftersom några (kanske många) har problem med detta bidrag så vore ju det bästa att vi hittade en annan sponsor och här kan vi ju alla hjälpa till, även anonyma kritiker.

Det känns på något sätt som att dessa anonyma inlägg försöker smutskasta föreningen och här på forumet söker stöd hos fler för detta. Jag ser helst att vi öppet diskuterar allehanda frågor (ej anonymt) och har sedan länge insett att vi får leva med att alla med fågelintresse inte tycker lika. Skulle det vara målet så skulle vi inte ha många medlemmar.

Mvh / Stefan H (som är tveksam till om detta blev klokt på något sätt)


Insänt av Ugglemor
lördag 2010-09-04, 18:40

SCA:s sponsring
Har frågan om skogsbolagets sponsring varit uppe till någon bredare diskussion inom NOF? I den demokratiska förening som NOF är borde det väl vara fullt möjligt för medlemmar att väcka frågan på årsmöte eller motsvarande om att avstå från detta penningbidrag.
Att avstå skogsbolagets blodspengar kanske medlemmarna skulle uppfatta som moraliskt upplyftande och som en lämplig signal till bolaget. Priset för detta är 6000 kr, som man då skulle behöva samla in någon annanstans ifrån.


  « Föregående 20       Nästa 20 »