NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
måndag 2004-05-10, 10:08

Årtan
Hej!

Kul att nu ha en riktig uppkoppling till nätet på universitetet!

När jag nu kikar på Peters (eller är det Staffans?) bilder på Peters hemsida så finns det endast en bild som ang. månskärans utformning tillstyrker blåvingad årta. Det är bilden till vänster på andra raden uppifrån (betänk dock att denna är suddigast och därför sprids det vita ut än mer). De övriga bilderna visar en form på den vita månskäran på huvudet som är alldeles för smal för blåvingad årta (även om höjden på det vita är OK).

Intressant med Pers länk (nedan) är att det är den enda bilden jag hittills sett med gröna inslag på huvudet.

Även om vi bortser från övriga färger i dräkten hos Klumviksfågeln så kan inte denna näbbform tillskrivas en artren blåvingad årta (såvida de publicerade bilderna inte redigerats, vilket jag har ytterst svårt att tro!). Även ögat förefaller vara lite för ljust gult av bilderna att döma, detta indikerar för mig inslag av skedand.

RK har sista ordet men jag vill ändå råda att invänta deras dom innan fågeln kryssas på Er artlista. (Detta kan jag anse bör vara kutym även om det givetvis är upp till var och en.)

Jag vill även säga att jag inte har för avsikt att vara spydig med mitt inlägg eftersom jag vet att det KAN uppfattas som en provokation, vilket det alltså inte är!

Vgh/Mattias Nordlund


Insänt av Marie Björklund <marie.bjorklund@@bd.lst.se>
måndag 2004-05-10, 08:48

Häckfågeltaxering
Hej!

I nästa FiN kommer en annons från Länsstyrelsen om att det går att få ersättning om man gör minst 5 standardrutter i sommar (överenskommelse krävs med oss i förhand). Annonsen kommer dock sent och eftersom VF-annonsen var mycket tidigare är snart alla pengar uppbokade. Därför - är du intresserad så hör av dig till mig, 0920 - 960 82, 070 - 699 60 82, eller mäjla. Är bortrest fr o m onsdag t om Kristi himmelsfärdshelgen, så ring helst senast onsdag. Det är synd att lägga så mycket av pengarna på reseersättningar åt sörlänningar när det finns folk här som kan inventera, eller hur?


Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
måndag 2004-05-10, 01:28

Mera blåvingad årta
Hej fågelvänner!

I litteratur anges (fritt översatt) att östligare populationer ("Atlantkustindivider") av arten har en tendens att vara mer "rikligt färgade", s.k. "orphna". Det torde vara sannolikt att våra spontana europeiska fynd oftast härrör från just tämligen östliga populationer.
Här kommer därför en annan länk som visar hur den blåvingade årtan (anas discors) kan se ut:

http://museum.nhm.uga.edu/gawildlife/pub/birds/anseriformes/adiscors.jpg

Jag håller f.ö. med Staffan Sundin om att de publicerade bilderna (via digiscoping)
inte kan sägas vara speciellt rättvisande avseende de i fält upplevda färgerna.

Bästa hälsningar: Per Sandberg, Piteå.
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2004-05-09, 19:50
Webbadress: http://www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html

Mera skum anka!
Kolla bifogad länk! Den visar bl a en hybrid skedand-blåvingad årta. Håll med om att denna fågel är väldigt lik den fågel som fanns i Durrudden igår (se Peters länk nedan).

/AInsänt av Staffan Sundin <ugglan63@hotmail.com>
söndag 2004-05-09, 18:46

Ang den Blåvingade årtan
Har fått respons från skådarkompisar i Stockholm som sett bilderna på nätet av fågeln i Klumviken igår. Man hade en fågel i Angarn, norr om Stockholm, för ett par år sedan. Den fågeln uppvisade mycket snarlika karaktärer som "vår" årta och bedömdes som hybrid Blåvingad-Skedand.
Nu är väl bilderna på Peters hemsida inte helt rättvisande, där bl a en ljus halsring framträder på ett sätt som det inte gjorde i fält. Flankerna ter sig ochså "onödigt röda"..
Vi får väl se vad RK tycker om denna...
/Staffan


Insänt av Rolf gustafsson
lördag 2004-05-08, 13:02
Webbadress: http://www.naturvardsverket.se/allemansratten/

Koppla hunden
Nedanstående länk visar vad som gäller för hund nu.

T ex
Under tiden 1 mars - 20 augusti får därför inga hundar löpa lösa i skog och mark. Det bör tolkas som att hunden ska hållas i koppel.

Alltför många har sin hund lösspringande nu. Grågås, kanadagås och mänga änder ligger redan på ägg. Rådjuren har fått kid på vissa lokaler nära kusten.

Uppmana därför gärna hundägarna att koppla sina hundar nu.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2004-05-06, 17:35

Återfynd från Sandskär
Hej!
En skrattmås som vi märkte som pull vid inventeringen 7/7-03 på Lilla Harrsten i Haparanda skärgård har återfunnits på North Yorkshire i England. Fyndet gjordes 6/1-04 då fågeln hittades död. Vi har många återfynd av arten från södra Sverige, Danmark, Holland mm, men detta är första återfyndet från England. Avståndet är 1858 km och flyttriktningen 238 grader (WSW)


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-05-05, 23:05

Halsmärkt sädgås
Hej
Var förbi Alviksgården (Klubben) innan jag for ut på holkkontroll (slaguggla) ikväll och såg då en halsmärkt sädgås.
Jag brydde mig inte så mycket om den eftersom jag trodde att det var samma som tidigare rapporterats. Ringen var svart med vit text, men siffran 4 fanns med! Äsch, att man är så slarvig.....


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.som>
onsdag 2004-05-05, 22:26

Förädiskt ljus luras
Den sädgås med ”halsband” som Lars Sandberg skriver om lite längre ner i forumet upptäckte Tryggve och jag redan på Valborgsmässoaftonen. Det dråpliga är att vi då såg gåsen i motljus och båda två, helt klart, såg ett vitt märkband med svart text (bl a bokstaven A). När jag upptäckte gåsen var det just tack vare det markant vita halsbandet.

Bröderna Sandberg och Tryggve såg, med största sannolikhet, samma gås dagen därpå, men då i medljus. Då var märkningen svart med vit text. Detta tolkar jag som ett utslag av ljuset. Mot- eller medljus ger helt olika synintryck, ett fenomen som vi ju känner till när det gäller artbestämning i motljus. Kanske kan här även märkringens material spelar en viss roll??

En fortsatt trevlig skådarvår tillönskas alla
MaikenInsänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2004-05-05, 21:55

Från Sandskär till Senegal
Det har gjorts ett roligt återfynd av en fågel från Sandskär. En STÖRRE STRANDPIPARE, hona, märkt som 2K den 5 augusti 2000 kontrollerades av en ringmärkare i Senegal, Saloum Delta den 4 februari 2004. Avstånd 6517 km, tid 3 år och 183 dagar.


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-05-05, 09:40

Dementi
Hej!

Torsdagen den 29/4 observerade jag en gås vid Alviksgården som jag efter viss tvekan larmade ut som säker subadult fjällgås. Åldern baserades på ofläckad buk (och felaktigt på outvecklad bläs. Rolf Gustafsson nämnde den 30/4 till mig att litteraturen anger att fågeln skall vara färdigruggad vid ett års ålder och bläsen är därför en osäker ålderskaraktär)

Ulf P Eriksson anlände efter någon timme och Marie Björklund något senare. Ulf höll med mig att detta var en fjällgås medan Marie litade på vår kunskap om artbestämningen.

Fågeln uppfattades som en gås i storlek som vitkindad gås. Beteendet avvek i fråga om födosöket genom att gåsen med korta ryckanden slet upp gräset den åt. Färgen låg i samma mörka ”färgklass” som de omgivande sädgässen (detta kan ha varit en effekt av soljuset).

Huvudformen stämde inte bra med fjällgås eftersom pannan inte var så brant som arten illustreras i t.ex. fågelguiden. Bläsen var mindre i omfattning än de flesta bläsgäss och gick i en smal kil upp mot pannan. Bläsen sträckte sig endast halvvägs upp längs pannan och inte heller här i den omfattning en äkta fjällgås illustreras och beskrivs i artbestämningslitteraturen. Ögonringen var klar och tydlig och tillmättes stort värde vid min artbestämning. Fågeln var omärkt vilket gladde oss alla eftersom vi då troligen hade med en fjällgås från den vilda populationen att göra.

Jag kom inte ihåg att titta på hur mycket handpennorna sträckte ut bakom stjärten. Jag tänkte inte på hur litet huvudet var och inte heller på halsens längd. Näbben uppfattade jag som mindre och kortare än ”normala” bläsgäss och detta styrkte min bestämning till fjällgås.

Nu vill jag göra avbön!

På basis av den troliga hybridgås jag och Jan Henriksson såg igår som liknade torsdagens gås så tar jag tillbaka min bestämning av säker fjällgås från 29/4-2004. Jag kan inte utesluta att det inte var gårdagens förmodade hybrid jag såg i torsdags. Då är det bättre att avskriva min obs av fjällgås! Ögonringen på ”hybridgåsen” uppfattades som svagare än i torsdags (kanske ännu en effekt av solljuset?)

Eftersom fågeln från torsdagen känns lite osäker, för mig, och att en rapport av en omärkt fjällgås troligen ges glädjerop från ”Projekt fjällgås” på felaktiga grunder vill jag härmed dementera min bestämning!

Tilläggas kan att Ulf i måndags 3/5 såg en fågel som han artbestämde till fjällgås samtidigt som Per Sandberg såg den troliga hybriden som jag och JH såg igår. Därmed sagt att det kan finnas en fjällgås samt en hybrid. I dementin ingår uteslutande mina egna tankar. Ulf och Marie får själva ta beslut för hur de ställer sig till torsdagens fågel. Det kan ju faktiskt röra sig om två gäss!

Vid räkningar igår sågs totalt 21 spetsbergsgäss bland de ca 1000 gäss som rastade i Ersnäs/Alvik. Bland dessa mängder kan givetvis ”vad som helst” gömma sig! Igår f.m var det idealiskt neutralt grått ljus vilket ger bättre möjligheter att artbestämma anser-gäss.

Ha det/MattiasInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-05-04, 20:28

Ringmärkt sädgås.

Hej!

En del av er känner till att det sågs en halsringmärkt sädgås i Alvik sistlidna lördag, under NOF-exkursionen.
Per Sandberg, Tryggve Arvidsson och undertecknad hade möjlighet att göra en avläsning under goda betingelser.

Jag rapporterade in vår gemensamma observation på vedertagna vägar, och har nu fått ett svar som säger så här:

"Hei så mye!

Sædgåsa du så (A05) ble ringmerket 18 mai 2003 på Valdakmyra, Porsangerfjorden, Norge (sammen med et annet sædgåspar). Den har etter fangst blitt sett i perioden 12.10-06.11.2003 ved Tåkern. Vi har ingen opplysninger fra områder lengre sør. Vi vill etterhvert lage en egen internettside om de ringmerkede sæd- og kortnebbgjessene som har blitt ringmerket på Valdakmyra (som er den eneste sikre plassen for å få se ville dverggjess i Skandiania i dag).

Beste hilsen
Tomas
---------------------------------------------------------------------------------------
Tomas Aarvak
Norwegian Ornithological Society"

Anm.: Jag har kollat upp var märkplatsen ligger. Det är i Finnmark, och ganska exakt 70 km SO om Hammerfest.

Kul med norskt besök, eller hur!/Hälsar gör vi tre genom Lars!Insänt av Anders Björkén
torsdag 2004-04-29, 12:45

Cirkel?
Kan det inte vara en idé att lära jägarna att artbestämma vitfågel?
En cirkel i samarbete med Jägareförbundet ska väl inte vara omöjlig, jägarna vill förmodligen inte heller skjuta silltrut och andra fridlysta fåglar.

MVH //Anders


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-04-29, 12:31

jakt på soptipp
Jakt på soptippar är endast ett sätt för jägare att få skjuta prick på levande och självmarkerande mål. Dessa jägares artkännedom är nära noll. Därför kallar de trutar och måsar för vitfågel. Längre än så kommer de inte i artbestämningen.

Polisanmäl att det tjuvskjutits silltrut på soptippen. Hoppas ni har fågeln i behåll?


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
onsdag 2004-04-28, 22:58

Jaktbrott
saxat från fågelobsarna:

Utöver dessa ställde inte tippen upp med särdeles mycket. En skjuten adult SILLTRUT visar vad jakt på tippen kan resultera i.

Jag föreslår att du/ni till polisen anmäler ett misstänkt jaktbrott då silltruten är fridlyst.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
onsdag 2004-04-28, 19:30

Mera rarrisar
SVARTVINGAD GLADA i Halland!!Det år nog för mycket att hoppas på att den tar vägen förbi Norrbotten är jag rädd.
Men men.....
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Jouni Ylipekkala <jouni.ylipekkala@telia.com>
onsdag 2004-04-28, 16:05

Ännu mer !
Hej, jag måste tillägga att även en brun glada observerades i Kemi(25 km Ö om Haparanda)i lördags. Jag såg den inte men fick under samma dag se 4 berglärkor (på finska sidan även dem).
/ Jouni


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-04-27, 22:56

Mera Finland!
Idag röd glada utanför Kemi enligt samma källa som nedan. Jag tror BD är eller kommer att bli giftigt de närmaste dagarna. Synd om mig som är krasslig i dessa dagar!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2004-04-27, 18:34

Stäpphökar på G!
Nedanstående obsar från i måndags hämtade från http://www.tarsiger.com/?p=news&lang=eng


Pallid Harrier, Circus macrourus
Pello (N-Finland)
1 adult male.
(source: Lintutiedotus)

Rovaniemi (N-Finland)
1 adult male.
(source: Lintutiedotus)

Oulu (Central-Finland)
1 adult male.
(source: Lintutiedotus)

F ö även citronärla i Rovaniemi i söndags.

Således ut och spana! De är här när som helst.

/A


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
tisdag 2004-04-27, 15:08

Fågel bland träden

Hej.

Kolla följande länk, så får ni se vådan av att röja och gallra i skogen: www.skogsfaglar.info

/ Mats


  « Föregående 20       Nästa 20 »