NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
söndag 2004-05-16, 21:51

Artikeltips
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=265114&maNo=-1


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2004-05-16, 18:43

Gråsparven
För några veckor sedan kom jag på mig själv med att för första gången någonsin tänka för mig själv: "Oj, en GRÅSPARV!!". Det hade jag inte trott mig få anledning att göra någon gång. Ser man en brun liten fågel sitta i en buske i min by är det numera för det mesta en PILFINK, därav förvåningen.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2004-05-16, 15:30
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Gråsparvens nedgång
Ja gråsparven drabbas visst som staren en gång i tiden.Jag uppmärksammade gråsparvens nedgång för flera år sedan och har räknat alla ex. i kommunen sedan ett antal år.Efter att en stor flock lämnat Malå tätort i mitten av februari beräknade jag kommunens totala vinterantal till ca 75 ex! (+-10ex). Att då jämföra en beräknad siffra 40 år tillbaka till ca 1200-2000 ex. talar sitt tydliga språk.För dig som vill veta mer om "mina" gråsparvar så kommer troligen en artikel i ämnet i nästa nr av FiV.

Leif i Malå


Insänt av Tony Persson. <tonper378228@bredband.net>
lördag 2004-05-15, 23:43

Ny art på väg att försvinna.
Läste nyss på Aftonbladet att nu har GRÅSPARVEN kvalat in på listan över hotade arter i Sverige.
Det har att göra med dagens effektiva jordbruk.Det finns inget havre för dem att käka.Något bättre är det ännu i städerna.Det beräknade beståndet har varit ca:500.000.Så många är det inte idag enligt artikeln.

Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Elsa rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldtlarsson@telia.com>
lördag 2004-05-15, 21:30

Protestaktion
Förslag. Kn man inte något datorbaserat sätt få igång( om det inte redan finns) en protestlista som ställs till de Maltesiska myndigheterna) Jag är inte tekniskt sinnad, allra minst i datorvärlden, men nog skulle det kännas som att man gjorde något aktivt om man kunde mailbomba detta lands styre som tillåter denna känslokalla och hjärndöda jakt på våra fåglar.

Elsa RL


Insänt av Håkan Tyrén
lördag 2004-05-15, 11:55

Exkursionen i Dokkas
Snålblåst och snö i luften. Inget önskeväder för en exkursion, men vi var ändå 7 personer som samlades hos Arthur Leidgren i Dokkas.
Det mest imponerande under dagen var inte fågellivet, utan att se Arthur klättra upp i fågeltornens branta trappor och promenera på såphala spångar. Inget märkvärdigt kan tänkas, men Arthur fyllde 94 år tidigare i början av maj. Fysiken och minnet är det inget fel på, imponerande!


Insänt av <zoloft72athotmail.com>
fredag 2004-05-14, 15:13

Gammelstadsviken
Hej!

Allt fler röster inom NOF hörs och anser att Gammelstadsviken idag är en sjö i förvandling. Förvandlingen ligger i att allt färre fåglar (i antal individer) ses på vattenytan.

Tyvärr är det först de senaste åren jag börjat räkna och anteckna de flesta ffa icke-tättingar på de fågellokaler jag besöker. Jag har läst igenom mina anteckningsböcker från 1987 och till 2003 för att söka finna uppgifter om antal individer som jag sett av ffa änder i Gammelstadsviken. Dessvärre har jag inte särskilt utförliga anteckningar men de jag har räcker för att konstatera att antal fåglar i Gammelstadsviken har minskat!

Mellan 1992-1994 fotograferade jag mycket i och omkring G-viken. Att se simänder, dykänder och de tre doppingarterna var ”vardagsmat”. Idag ses dessutom betydligt färre sothöns än för ca 5 år sedan (maxsiffra av rastande sothöns om våren vid Hertsöfjärden 105 stycken, idag anses 40 fåglar som en hög siffra. Högsta höstsiffra i G-viken är för min del ca 300).

Frågan är; vad händer i Gammelstadsviken?, vad är orsaken till den, i mitt tycke, dramatiska minskning hos simfåglarna i Gammelstadsviken?

Ytterliggare en fråga jag har är; vet någon om det finns inventeringar av Gammelstadsvikens fågelfauna som ev. ligger till grund för beslutet om bildande av naturreservatet? Jag vill ha tag i en sådan inventering!

Psst! Vikten av att föra anteckningar i fält över de fåglar man ser kan inte nog betonas! Gör inte om samma misstag som jag. Börja anteckna åtminstone s a s stora fåglar, ex icke tättingar på de lokaler Du besöker!

Vgh/Mattias NordlundInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2004-05-14, 09:16

Västliga gäster!

Hej!

De senaste dagarna har bjudit västra Europa på tungviktare såsom PIPARSNÄPPA och STYLTSNÄPPA, samt den något mindre tunga men ändå superba RINGANDEN. Detta är bara en logisk fortsättning på de tunga fynd av rariteter med transatlantiskt ursprung som gjorts det senaste halvåret, vilket i sin tur säkerligen har att göra med de kraftiga vindar/oväder som drog in över Skandinavien under senhösten/förvintern.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Ja, naturligtvis att det gäller att vara extra vaken i markerna denna vår! Vi har i Norrbotten under våren som bekant redan känt av resultat av dessa höstliga västvindslägen, och jag är helt övertygad om att fler "amerikaner" kommer att upptäckas i vår.
Frågan är bara vad det blir...
Mitt tips sedan tidigare är, som en del av er kanske har noterat i Fåglar i Norrbotten, att det blir WILSONSIMSNÄPPA som vi snart kommer att få glädjas åt i Norrbotten. Så nu är det bara att åka ut och leta!
Enkelt, eller hur...!

Lycka till!!!/Lars.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2004-05-12, 23:20

På ministerns bord(?)

Hej!

Någon timme efter att jag hade lämnat den AMERIKANSKA KRICKAN, träffade jag å yrkets vägnar utbildningsminister Tomas Östros som var på besök i länet.

I en kort pratstund med honom efter den "officiella" delen, tog jag upp frågan om den vedervärdiga (tjuv)jakten på Malta.
Han visade stort intresse för det som jag refererade, och även om denna fråga egentligen ligger mest på Lena Sommestads bord kändes det väldigt värdefullt att informera honom lite närmare om vad som försiggår i ett av de nya EU-länderna; Eftersom Tomas Östros är EU-positiv, torde han ju också ha ett legitimt intresse av att kunna förändra det som skämmer unionen.
(Och, som sagt, han verkade visa ett genuint intresse för problemen på den skammens ö som Malta i nuläget enligt mitt förmenande utgör.)

Hälsar gör Lars!Insänt av Marie Björklund
onsdag 2004-05-12, 09:03

Fascinerande aktivitet
Jag känner fascination över den enorma aktivitet som tycks råda på NOF-forum. När man lägger in något inlägg tar det bara några timmar så har det hamnat långt ner på listan. Jag läste Tonys, Rolfs och Mattias debatt om inriktning på fågelintresse. Jag tycker absolut att intresset måste styra i första hand. Det är så många saker som spelar in varför man är intresserad av fåglar. Inget är bättre eller finare än något annat. Jag är själv väldigt intresserad av fågelskyddsfrågor, men känner samtidigt en fascination för fåglar som jag inte ens själv förstår var den kommer från. Och där någonstans kommer den obeskrivbara känslan när man t ex ser en ny art, har en jättefin obs eller nåt. Det är också många fler saker som spelar in i hur man kan utöva sina intressen. Hit hör t ex jobb, familj, ekonomi osv. Själv är jag just nu i det livsstadiet att jag prioriterar familj (läs barn) framför allt:jobb, intressen, mig själv osv. Men var sak har sin tid. När jag blir pensionär ska jag höra mig för om jag får jobba som fältslav vid Ottenby och äntligen lära mig fältbestämma s/v flugsnapparhonor från halsbands-. Bara som exempel.

Vad gäller jakten på Malta (och en hel del annan jakt också) så finns det inte ord. Därför slutar jag här.

See you


Insänt av Rolf gustafsson
tisdag 2004-05-11, 09:10

Inventeringar
Mattias har en viktig poäng när han skriver, "och nu citerar jag" för att använda SALLYS ord.

"För fåglarnas väl hoppas jag på fler deltagare vid framtida inventeringar. Hur skall vi kunna finna fler rariteter som amerikanska bläsänder, svarthuvade måsar m.fl om inte områdets värde som rastlokal för ”vanliga” arter kan dokumenteras och förhoppningsvis skyddas från eventuell framtida exploatering!?"

MVH
RolfInsänt av Rolf gustafsson
tisdag 2004-05-11, 09:07
Webbadress: http://www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html

skedand x blåvingad årta
Den länk Andreas L. redovisade (åter inlagd här) har övertygat mig om att fågeln vid Klumviken var en hybrid. Min erfarenhet är att kameran alltid ser mer än ögat.
Dessvärre såg jag aldrig fågeln närmare än ca 200 m. De som sett fågeln närmare har möjligen bevis för att jag återigen måste revidera min bedömning.

MVH
Rolf GInsänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
tisdag 2004-05-11, 08:09

Funderar bara.

Vill bara säga att alla är vi olika.Min farsa sa alltid att en som gör någonting för fåglarna han är en Ornitolog och annars var man en fågelskådare.Jag är fågelskådare.Ingeting fel med det tycker jag.Minns en gammal fälthandboks förord där det stod:"Var och en skådar fåglar på sitt vis och efter egen förmåga".Ville bara få föra fram detta.Det innebär inte att jag ser ner på andras sätt att skåda.Tycker att det görs mycket för fågel och djurliv här i norr av en massa hängivna människor som ska ha en stor eloge för sina uppoffringar för djur och natur.Men undrar ska det inte vara acceptabelt detta att man skådar som man vill??Det är väl det med att acceptera att vi är olika som är svårt för oss människor.
Filosoferar bara och hoppas ingen tar illa vid sej av dessa rader.(Inte min mening att stöta mej med någon).
Vänliga hälsningar Tony.Insänt av <zoloft72@hotmail.com>
måndag 2004-05-10, 19:16

Raritet VS inventeringar
Hej!

Jag vill tillägga att jag delar Rolfs tanke på att fågelskydd är viktigare än en sällsynt and som ex. den ”blåvingade skedanden” i Långnäs!

Tydligen finns det många BD-skådare som tar sig tid att se en sällsynt fågel men tyvärr inte tar sig tid att ex. inventera fågel i Ersnäs/Alvik, trots att inventeringen endast tar maximalt dryga 2 timmar per tillfälle beroende på var du bor (i fyrkanten, bör tilläggas)! Du har då dessutom chansen att finna en egen raritet i och med att du är ”tvungen” att titta på alla icke-tättingar!

Efter att ha summerat antalet inventerare i Ersnäs/Alvik hittills genom åren kan jag konstatera att vi har haft totalt 36 personer som deltagit i inventeringarna.

Av dessa 36 har 50% deltagit vid ett inventeringstillfälle. Ca 30 % vid 2-3 tillfällen och resterande 20% vid fler än tre tillfällen.

Mesta deltagande vid inventeringarna har Andreas Livbom, Jan-Olov Johansson, Ulf P Eriksson, Rolf Gustafsson samt Mats Bergquist (utan rangordning!).

Antalet besökare vid lördagens and i Långnäs tangerade eller översteg vad jag vet 36 personer! (även jag var där)

ALLA som bidragit i Ersnäs/Alvik-inventeringarna tackas givetvis varmast!

För fåglarnas väl hoppas jag på fler deltagare vid framtida inventeringar. Hur skall vi kunna finna fler rariteter som amerikanska bläsänder, svarthuvade måsar m.fl om inte områdets värde som rastlokal för ”vanliga” arter kan dokumenteras och förhoppningsvis skyddas från eventuell framtida exploatering!?

Titta på rariteter men glöm inte bort fågelslakt på Malta eller andra hot som kan uppkomma mot vår vanliga fågelfauna!

Mattias NordlundInsänt av Tony Persson. <tonper378228@bredband.net>
måndag 2004-05-10, 15:12

Ang. Blåvingad årta.
Hej.
Jag har tittat på bilder och i litteratur och "tyvärr" måste jag hålla med Andreas att hybriden Anas discorsXclypeata är "obehagligt" lika.
Har dessutom pratat med skådarvänner och de och jag med(måste det)får det till hybrid Anas discorsXclypeata.
En av kompisarna skulle prata med en kille som har larmat ut en Blåvingad årta som visade sej vara Hybrid enligt K.Kåsby mellan just Blåvingad årta 0ch Skedand.Tyvärr måste jag säga att det nog blir ett kryss utom listan men en enormt vacker fågel att se iallafall.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Staffan Sundin <ugglan63@hotmail.com>
måndag 2004-05-10, 11:34

Man blir helt upprörd..
Man blir så j-a förbannad när man läser detta.. Lågbegåvade Malteser.. Man hoppas verkligen att EU kan sätta press (och i åtminstone någon fråga verkligen göra nytta..) på Malta i denna fråga och förhindra fortsatt meningslös masslakt av flyttfåglar. När man läser sån´t här undrar man verkligen om människan är "skapelsens krona"...
/Staffan


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2004-05-10, 11:12

Vidga vyerna
Ställer icke intressen mot varandra. Men problemet på Malta bör uppmärksammas. Det finns fler saker att resonera om än en and. Att uppmana människor att läsa något innebär inte en uppmaning att sluta läsa annat. Bara en uppmaning om att läsa mer.


Insänt av
måndag 2004-05-10, 11:06

Maltaslakten
Hej!
Givetvis är slakten på Malta en tragedi av stora mått som jag hoppas att EU kan medverka till att begränsa. Jag uppmanar Dig som inte känner till hur det förhåller sig att läsa på länken Rolf anger!!

Men varför ställa intressen mot varandra Rolf? Raritetsintresse och fågelskyddsintresse kan gå hand i hand!

/Mattias Nordlund


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2004-05-10, 10:51
Webbadress: http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=1184

Viktigare än en and
Läs och begrunda bifogad länk.


Insänt av
måndag 2004-05-10, 10:19

Årtlänk
Hej

Här är en länk till ett foto av den danska fågeln som sågs för ett par dagar sedan (pedagogiskt bredvid "vår vanliga" årta).

Leta på sidan och Ni finner bilden;

http://www.pbase.com/okbird/root&page=2

Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »