NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
torsdag 2004-10-21, 10:49

Fortfarande chans till östliga arter..
Det är fortfarande bra chans på östliga arter.. Vi har ett stort län att bevaka, men chanserna borde vara bäst vid kusten. Få Taigagångare/KFS etc observeras mer än max 1-2 km från kusten, så på uddar och öar har vi bäst chans att finna dem. Jag skall själv bidra till letandet fre-mån (bl a på Näset och Hattudden) och kommer vid ev upptäckt att larma via Club300-systemet OCH till den som står högst upp på larmlistan i Nb (Andreas Livbom) + Piteågrenen av larmkedjan.
Det har varit en del tjafs kring utlarmningar i Nb i år (att larmkedjan brutits), men jag tycker vi skall glömma detta och gå vidare. Alla får skärpa sig! Ut och leta! Och sedan larmar vi varandra (hellre en för mycket) om DEN plötsligt sitter där.. Alltså! Ut och leta vingband, piplärkor och Rubythroats..
/Hälsar Staffan


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-10-19, 21:26

BERGSTAIGASÅNGARE?/ Skogsbruk.

Hej!

Jag tog mig upp till Luleå tidigt i morse, för att kunna vara en stund på den plats där den lille vingbandaren sågs i går eftermiddag av Rolf G. (Se "Senaste fågelobsarna"!)

Strax efter 07.00 hörde Rolf och jag tre vassa, spetsiga läten mycket nära den plats där fågeln senast sågs igår. Lätet kom från tallkronor ca 10 meter från där vi stod, men det fanns inte en chans att se något vettigt vid den tidpunkten.

En kort stund senare hördes en helt annan typ av lockläte. Det var ett tvåstavigt, relativt tjockt, lätt sugande, och klangfullt läte, med betoning på den andra stavelsen som dessutom var böjd uppåt. Vi hörde detta andra läte knappa tiotalet gånger under de följande ca 20 minuterna, under det att fågeln tydligen förflyttade sig små bitar iväg från oss.
Lätet var mycket näraliggande den KUNGSFÅGELSÅNGARE som vi hörde på Haparanda Sandskär för ett tag sedan, men hade inte riktigt samma "tjocklek"- med tunnare, och kanske vassare klang- och var dessutom nyansen snärtigare. (Subtila skillnader, men skillnaderna fanns där!) Ulf Tenbäck från Boden hörde f.ö. också en del av dessa knappa tiotalet läten.

Jag var väl inläst på olika intressanta läten inför vår resa till Haparanda Sandskär, och med den kunskapen samt den KFS som så stilfullt visade sig för oss och lät för oss på ön, känns det för mig inte särskilt onaturligt att ta bort frågetecknet i rubriken.
Den enda rimliga bestämningen utifrån vad vi hörde är, utifrån min synvinkel, BTS, ty det lät nästan exakt som BTS låter på "Eastern vagrants", den eminenta cd:n, och det lät inte som något annat.

Vad det var vi hörde, får vi sannolikt aldrig med säkerhet veta och jag betraktar än så länge dagens akustiska upplevelser formellt endast som en MYCKET intressant upplevelse och en nyttig fälterfarenhet. (Dock är det bäst att aldrig säga aldrig, eftersom en genomgång av gamla BTS-fynd visar på att en del individer kan stanna längre än ett dygn på samma plats. Jag skulle därför inte bli alldeles perplex, om eftersök i morgon faktiskt skulle resultera i en BTS... Den som lever får se!)

Nu något helt annat. Jag har tidigare i kväll sett "Uppdrag granskning" på rikstelevisionen. Man har på ett mycket intressant sätt visat på hur skogsbolag kan agera, och vilka starka krafter som motarbetar de av oss som tycker att det är viktigt att värna de få skogsarealer med miljövärden som finns kvar.

Om du bommade detta program kan jag tipsa om att två repristillfällen finns: Nu på torsdag och fredag i "ettan", på SvT. Missa inte det programmet!

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2004-10-18, 16:12

Östliga arter...
Staffan Sundin och ni andra som vill se några mer ovanliga, östliga arter i länet - ge inte upp! Flera vingband på Stora Fjäderägg i Västerbotten, liksom i södra Sverige, och en brunsångare idag i Uleåborg talar sitt tydliga språk. De bör finns mitt ibland oss, inte bara omkring oss!

Således, tag en tur till någon kustnära udde eller ut i skärgården, trotsa nordostvinden och duggregnet, spana uppåt och sparka runt!

/Andreas


Insänt av Lena
söndag 2004-10-17, 17:42

Tomtobs
Dels satt nötkråkan under grannens ölandtok
dels flaxade sädesärlan förbi
tomtlistan har 25 kryss idag
få se om jag godkänns som aspirant?


Insänt av talgoxan <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2004-10-15, 21:51

Lenas första tomtkryss
Grattis Lena till Din nya kikare!
Med spänning ser vi fram emot att få veta vilken den första arten blev. Blev det kanske en av mina släktingar?

Ti ti tyh, på er alla hälsar
TalgoxanInsänt av
torsdag 2004-10-14, 18:48

Positiva fågelnyheter!
Hej!

På följande länk finns positiva saker att läsa ang. fågelskydd i Europa

http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=1277

/Mattias Nordlund


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2004-10-14, 11:10

Levande hemsida.
Håller verkligen med Lars angående nya skribenter på denna hemsida!
Länet utgör som bekant 2/9 av Sveriges yta och det behövs många av oss i BD som håller koll på våra bevingade vänner. Då jag tror att intresset faktiskt är jättestort; tänk så många välfyllda fågelbord man ser när man rör sig i länet om vintern, känns det bra att se fler och fler som gör inlägg på NOF-net!

Per Sandberg, Piteå.

P.S. Vilka fina bilder som fanns på "Rallarroshemsidan" enligt länken tidigare i veckan!


Insänt av Lena
torsdag 2004-10-14, 09:12

tomtobs i centrala haparanda
Jag har klistrat upp en tom lista på kylskåpsdörren.Packat upp min nya kikare.Tagit fram Lars Johnssons fågelbok.
Vad blir det första jag får se?!

Nötkråkan!Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-10-14, 08:15

Nya rapportörer.

Hej!

Vill bara säga att jag tycker att det är kul när det dyker upp nya rapportörer här på NOF-sidorna!
Senast var det Lasse H. (med rolig hemsida!) och Agneta som bidrog med intressanta obsar från de delar av länet som inte är lika väl bevakade som platser här nära kusten.

När rapporterna breddas, både geografiskt och personmässigt, känns detta som en verkligt levande mötesplats. Eller hur?

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av
torsdag 2004-10-14, 07:21

Svarthätta
Hej!

Jag vet inte om någon svarthätta har observerats i Kiruna. Men det är inte så jätte-ovanligt med svarthätta i Norrbotten/Lappland på hösten.

Arten verkar (något förenklat) ha en förmåga att företa omvänd flyttning dvs flytta i fel vädersträck om hösten. Då svarthättan är ganska lätt att identifiera så är det troligen en sådan du har i din buske (en liten grå fågel med endera svart (hane) eller rödbrun (hona) hätta över hjässan)

Det är typiskt att svarthättan byter diet/matvanor så här på senhösten. Istället för att äta insekter som är stapelföda på sommaren så övergår arten till att äta bär/frukt så här på hösten.

Mattias Nordlund


Insänt av Agneta
onsdag 2004-10-13, 16:57

Svarthätta
Hej!
Har Svarthättan synts i Kiruna. Tror att jag har en sådan utanför mitt fönster, den äter bär från Rosentry.


Insänt av Talgoxan <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2004-10-10, 09:52

Ti ti tyh!
Ti ti tyh!
I fredags var husfar äntligen ute och krattade löv. Då passade jag på att kvittra om för honom att det nu var mer än hög tid att ta fram fröautomaten. Och ser man på, han hörde mig! När jag flög runt bland radio- och TV-vågorna hörde jag meteorologerna prata om köld och snö därför skyndade jag mig att ”larma ut” bland mina fågelvänner att ”Nu har Arvidssons restaurang öppnat för säsongen”. När kylan väntar får man inte ”mörka en sådan obs”.

Och tjo vad det vart livat i trädgården. Från alla håll kom blåmesar, gråsparvar, pilfinkar, grönfinkar och fler talgoxar. Tur att vi har bättre flygkunskaper än de där plåtfåglarna som behöver flygledare för att kunna gå in för landning. Sidensvansarna håller sig fortfarande i träden och buskarna med bär, så de är tack och lov inte med och trängs i pilen.

Men tro nu inte att restaurangchefen skötte sig, det blir inte fler än 4 frön på en skala av 10 möjliga. Han öppnade bara en bardisk - annars brukar det vara ett 10-tal med olika menyer. Och snålt var det vid denna enda bar. I går morse när vi alla var utsvultna efter den kalla natten tog maten snart slut och sent blev det innan vi fick mer! Nu hade ju även stora kompisar som skator och turkduvor anlänt så de gick på marken och mumsade i sig de frön som pilfinkarna slängt ut.

Rätt åt restaurangchefen, förresten! I går när han höll på med hjulen på plåtlådan var det en sidensvans som bombarderade honom med hagtornsbär. Och det blev tygligen en lämplig näbb-bränna, för fram emot aftonen när vi tömt baren fylldes den snart på och så öppnades en bardisk till. Nu är han uppe i 6 frön, få se om han bättrar sig ytterligare i dag och skrapar ihop fler frön.

Ti ti tyh, på er alla hälsar
Talgoxan


Insänt av Timo Karvonen <timo.karvonen@telia.com>
lördag 2004-10-09, 11:13

Var är Strömstarar på sommaren?
Under vinter och vår har jag sett Strömstarar i bäcken i Svanstein. (Den kan heta Ylikuitasjoki på kartan).

Däremot har jag inte sett dem under sommartid.

Jag undrar var de då håller hus?

Är det någon som kan förklara det?Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2004-10-08, 19:17

Ökenvarfågel - öken= Lanius excubitor
Jag har idag, för att bespara någon annan från en längre resa,tittat på den numera omtalade varfågeln som fanns i en frysbox här i byn och kunde som väntat konstatera att det rörde sig om en högst ordinär varfågel. Den hade tydligen jagat en småfågel som i tid väjde för fönsterrutan vilket då inte varfågeln gjorde.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2004-10-06, 08:38

Sena flugsnappare
Jag har också uppfattningen att grå flugsnappare ofta finns kvar långt in i september, betydligt senare än de svartvita flugsnapparna. Den senaste datum jag själv haft grå flugsnappare i Piteå är den 8 oktober. Paradoxalt nog är mitt senaste fynd av en svartvit flugsnappare än senare - från den 12 oktober (2000). Det måste vara en anmärkningsvärt sen fågel.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
onsdag 2004-10-06, 07:42
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Sena grå flugsnappare
Hej!
En av orsakerna att just den grå stannar betydligt längre har nog med födoval att göra.Grå flug liksom svarthätta, trädgårdssångare och sidensvans för att nämna några, har ju en förmåga att smidigt växla över från insektsdiet till bär på hösten. Grå flug, svarthätta,ärtsångare och trädgårdssångare ses då och då frossande på speciellt häggbär under oktobers första vecka.Den svartvita flugsnapparen är tydligen inte "gjord" för att äta bär och är därför helt beroende av insekter.Trots att jag sett även rödstjärt plocka bär så ger den sig i väg ganska snabbt, faktiskt tidigare än svartvit flug enligt mina senaste obs.Kul med fenologi.....

Leif i Malå.
PS. En del nytt på vår hemsida!


Insänt av Oskar Lindberg
tisdag 2004-10-05, 23:06

Grå flugsnappare - höstfenologi
20-23 oktober bör väl var en av de senaste fynden av arten i Norrbotten. Det finns ett antal övriga oktoberfynd från norrlandskusten också. Sista höstoben (mediandatum) från Skåne på grå flug är 4/10. Det verkar alltså som om de sista grå flugsnapparna lämnar Norrbotten och Skåne ungefär samtidigt. Sista höstoben (mediandatum) från Skåne på svartvit flug är också 4/10. Jag gissar att sista höstobsarna på svartvit flug och grå flug skiljer sig normalt någon vecka i Norrbotten. Kanske konstigt att göra just den jämförelsen, men jag tycker det är anmärkningsvärt att grå flugsnappare stannar kvar så länge på höstarna som de uppenbarligen gör. Kan det vara en konsekvens av att de anländer så pass sent på våren?


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
tisdag 2004-10-05, 21:29

Misslyckad häckning
"Pajala kommun har inte haft en lyckad häckning av arten ....... de senaste två åren i 54 av kommunens 77 byar. 47 av byarna har inte haft någon lyckad häckning de senaste fem åren."
Gunnar Lauri från Norrbottenssågen Krekula & Lauri enligt tidningen ATL.

Arten? Jo, människa!

Vem ska då rapportera om de östliga rariteterna?

"Hela Sverige skall leva" är långt borta!Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-09-30, 21:18

Döda trutar.

Hej!

Jag har idag talat med min kontakt, och hennes man har inte sett några döda trutar de senaste dagarna. Jag har bett henne att försöka förse mig med en död trut i fall någon fler skulle hittas. Vi får se hur det går med det, och nog vore det allt intressant att få en analys gjord mot bakgrund av det som skrivits tidigare på detta forum./Hälsar gör Lars!


Insänt av <marie.bjorklund@@bd.lst.se>
torsdag 2004-09-30, 13:36

Trutar och måsar
Det finns indikationer på att mängden vitfågel vid kusten har minskat drastiskt. Om någon har gjort egna sådana observationer så får du gärna kontakta någon av oss eller skriva in det här. Det är särskilt angeläget med tanke på de sjukdomar eller miljögifter som verkar härja bland måsar och trutar i sydsverige.

Hälsar
Marie Björklund
0920 - 960 82
marie.bjorklund@bd.lst.se

och

Lena Bondestad
0920 - 962 21
lena.bondestad@bd.lst.se


  « Föregående 20       Nästa 20 »