NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
torsdag 2004-05-27, 03:20

Blåv. årta INFORMATION
Ni som vill ändra er Ta bort Blåvingad årta obsen och skriv in Hybriden istället Blåvingad Årta X Skedand som nu finns tillgänglig på Svalan! Hälsar Ulf/RRK


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
tisdag 2004-05-25, 09:08

Tidig grönfinkhäckning
Även grönfinkar kan vara ute i tid med sina ungar. Den 20 april 1996 fanns ett gäng borymmande grönfinkungar som inte var helt flygfärdiga ute i min trädgård.Äggen måste ha lagts väldigt tidigt.


Insänt av Jan Andersson <jan. andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-05-24, 23:47

Tidig grönsiskehäckning
Gjorde ifjol samma upptäckt som Mats-Åke beträffande tidig grönsiskehäckning. Den 23/5 sågs en nyligen utflugen unge tigga mat och bli matad. Jag räknade då ut att äggen lagts omkring 25/4, vilket ju verkar mycket tidigt! En kompis, Örjan Nordmark, såg 2 ungar bli matade den 25/5 också ifjol så det verkar som det inte var helt ovanligt med tidiga häckningar.
I år har jag konstaterat en för mig mycket tidig häckning av s-v flugsnappare. Den 17 maj hittade vi ett bo som innehöll 5 ägg. Även om kullen kanske inte var fullagd var det rekordtidigt. Till saken hör att vi till detta datum inte sett en flugsnapparhona i Bodentrakten!!! Har kanske hanarna börjat lägga ägg??


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2004-05-24, 19:56

Hur tidigt häckar grönsiskan?
Fortfarande har jag ett tiotal domherrar,det dubbla med grönfinkar och c:a 25 grönsiskor vid fågelmatningen.Och det är inte bara då och då utan dagarna i ända,från tidig morgon tills det skymmer på kvällarna.
Dessutom har jag tre precis flygga grönsiskungar som både matas och hittar mat själva.Här infinner sig rubrikens fråga.
Har för mig att grönsiskan har en ruvningstid på 11-12 dygn och från kläck ägg till flygg fågel kan det röra sig om två veckor,således kan siskorna ha gått till häckning runt 24-25 april.
Just 24 april råkar jag ha som medeldatum på grönsiska under de senaste 32åren.
Nu var den ju rätt så tidig denna vår(mars) så det är väl förklaringen till redan flygga ungar.
Har dessutom en enbent taltrast eller snarare 1½-bent.Vänster ben är av en cm under knäleden men den kompenserar defekten genom att sträcka ut/ner benet maximalt och hoppar omkring på benstumpen till synes utan märkbart besvär.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
söndag 2004-05-23, 22:12

Bemanningslucka, Sandskär
Pga oförutsedda händelser har det uppstått ett bemanningslucka på Haparanda Sandskär under perioden 29/8-11/9. Så om du kan tänka dig att komma som märkare eller assistent så hör av dig till mig eller Roger Söderström.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2004-05-23, 18:32

Hussvalor i granit
Angående hussvalors boval så har under flera år en koloni häckat i en grusig granit i kanten av utloppskanalen från Bastusel i Skellefteälven och Malå kommun.Inte tillstymmelse av jord utan enbart den grusvittrade graniten har utgrävts.Kan väl inte vara alltför vanligt?

Leif


Insänt av Gösta Springfelter <gspringfelter@hotmail.com>
söndag 2004-05-23, 14:04

1-a försök på trädgårdsobs.
Under helgen som jag avslutat nu i en by i nedre Övertorneå kom jag fram till 35 obs. Dom 2 sista var blåhake å buskskvätta vid 4 tiden i morse, fick springa som en "tätting" med kikaren från fönster till fönster för att vara säker på dom 2 sista, eftersom fönstren är från 50-talet å inte speciellt optiskt vänliga. Har ett problem hussvalan häckade i 5 bon förra sommaren men misstänker mina vänner större hackspetten som syndaren eftersom alla bon blev nedrivna å misslyckade förra sommaren! Tog den på bar gärning förra året. Hur kan man skydda hussvalorna mot den större?
Lät gräva upp ett avloppsdike och istidsleran blottades den är tät å hård svalorna hämtade byggvirke i hundratal direkt.
mvh Gösta


Insänt av Thore Alm , Kalix
söndag 2004-05-23, 08:44

Kvarsittning hos fåglar!
Att larma om ex. brandkronad kungsfågel
i strandsnår-tveksamt. Den har troligen dålig kvarsittningseffekt.
Men en mycket stor,vit fågel på öppet fält får troligen omdömet: Kvarsittning
i åtm. några timmar-spec. vid "dåligt" väder!
Kanske bäst att övergå till att bli ;botanist- här sitter nog den larmade växten väl rotad i åtm. en vecka-så vida det inte rör sig om plankton!!Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
söndag 2004-05-23, 08:15

Om någon annan ser en ovanlig fågel!
Om någon annan upptäcker en ovanlig fågel, är det någon ide att fara dit då? Inom en haltimme ok (men man kan missa då också!), sen minskar chansen drastiskt. Se bara på mina drag 2004 (Utgår från Gammelstad)

Misslyckade ; Vitkindad gås 2ggr. (Ersnäsfjärden), Mandarinand (Hertsöfjärden), Kustsnäppa 3ggr (Gräsörenbron, Brändö hamn (var visst kvar), N. Sunderbyn inom 30 min) Rödspov 2ggr (Örnabben, L. Möröfjärden) Trädlärka 2 ggr (Lulnäset), Rörhöna (Vibbyn), Sandlöpare (Kallax hamn), Steglits (Måttsund) var i omr.

Lyckade ; Rördrom 150m ifrån, Spovsnäppa (Möröbanken), Fjällgåshybrid (från Persön till Alviksgården)
Blåvingad årta hybrid (från Mörön till
Sjulnäs)
Alltså hitta fågeln själv är mitt tips!


Insänt av Thore Alm , Kalix <thorealm@hotmail.com>
lördag 2004-05-22, 19:42

Storken i Kalix??
Har letat igenom området -plus närliggande lämpliga biotoper- storken finns inte/ syns inte till! Larmar om den dyker upp "nånstans".
Ljusa. kylaga. blöta nätter-är det så det ska vara?


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2004-05-22, 16:43

Musik om fåglar

Hej!
Söndag 23 maj kl 8.05 kommer Paul Zyra i programmet "Hits, men inte längre" i radions P4 att ha fåglar som tema. Är du ute och obsar eller ligger mellan lakanen för välbehövlig sovmorgon så finns möjligheten att lyssna på webben i efterhand. Se programmets hemsida:
www.sr.se/p4/hits

Att det var 7 juli 2001 som fåglar var tema förra gången ger den minnesgode kanske "bra vibrationer". När programmet sändes var vi på väg till Ängesbyn, jo programmet sändes på lördagar den tiden. Nöjda kunde vi sedan både se och höra träsksångaren.

Trevlig lyssning, hälsar
MaikenInsänt av Rolf Gustafsson <rolfg092017802@yahoo.se>
onsdag 2004-05-19, 10:38
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hussvalors bon
Jag har sett ett par av hussvalor häcka en gång i ett "gräsbo" under takplåt på en skogskoja i Sjaunja naturreservat för några år sedan. Boet kunde mycket väl ha varit ett äldre rede av sädesärla som hussvalorna tagit över. Dvs en "boskål" av mest gräs, lagt mellan innertak och plåttak med ingång under plåten. Boet innehöll ägg av hussvala.
Så även hussvalor kan nog improvisera om t ex lera saknas.


Insänt av Tina
onsdag 2004-05-19, 10:22

Hussvala i gräsbo
Hej!
På min gård har jag för närvarande ett antal hussvalor som sommargäster. Ett par huserar i ett gammalt svalbo där vi har haft häckningar ett par somrar. Ett annat par har suttit och sovit under en taknock när de inte varit ute och flugit. Jag har trott att dom suttit och väntat på regn för att få lite lera till sitt bobyggande. Igår kom regnet. Men, då fick jag se att de slöa svalorna helt enkelt slängt ut gårdens sädesärlor ur deras bo och lagt sig där. Det är inte ett alldelens vanligt sädesärlsbo vi har. Sädesärlan har haft lite problem med sitt bobyggande så jag har spikat ihop en liten vindsäker låda som jag satt under ett tak där den lagt sitt gräsbo. Den har häckat där de senaste somrarna. Nu vet jag inte om svalorna verkligen har tänkt häcka i gräsboet eller om dom väntar på bättre tider, men det lär väl visa sig så småningom. Är det någon som känner till om hussvalor kan häcka i gräsbon?


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-05-18, 09:53
Webbadress: http://www.communique.se/medit/index.htm

Re: Minnesbild - Amerikansk kricka
Mattias

Du ställer dig frågan om det finns någon bild på den amerikanska krickan vid Möröbanken.
Jag har fört den diskussionen med mig själv, om den dokumentation jag gjorde, verkligen ska kallas för "bild".
Hur som helst - den som är intresserad kan titta på resultatet av stillbild plockad från video på alldeles för långt avstånd och med soldaller. Inte upplyftande!
Den rörliga videosnutten är dock OK om Ulf P behöver bevis i rapporten.
Bilden finns på adressen ovan.

Hälsar Peter


Insänt av
måndag 2004-05-17, 13:04

Minnesbild
Hej!

Då ingen bild av amerikanska krickan från Mörön lagts ut (finns?) så har intresserade här en länk:

http://www.freewebs.com/andybrett/may2004diarypics.htm

Fågeln på bilden längst ner ser bekant ut.....

/Mattias Nordlund


Insänt av
måndag 2004-05-17, 11:54

Alviksetik...
Hej!

Idag har jag talat med Mikael Hugosson, markägare och ägare av Alviksgården ang. vilket spannmål gässen äter. Svaret är korn.

Jag passade även på att fråga Mikael om hur han och de anställda anser att vi fågelskådare sköter oss när vi besöker Alviksområdet.

Mikael svarar att vi sköter oss mycket bra och att de enda nära-på-problemen inträffat när några av oss ställt oss för nära vägen med stativet & tubkikaren och lastbilsförare blivit lite rädda att köra på oss.

Vidare nämnde han att vi inte har tillstånd att promenera in på gårdsområdet dvs vi skall hålla oss på vägen framför gården.

Parkeringen av våra bilar fungerar helt okej.

På det hela taget anser Mikael Hugosson att vi sköter oss bra vid våra besök och vi och fåglarna är varmt välkomna att besöka området när vi vill.

Det var ju positiv information!

/Mattias NordlundInsänt av Tony Persson <tonper378228>
söndag 2004-05-16, 23:31

Ang. Gråsparven.
Ja jag upplever också PILFINKEN som vanligare numera.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av
söndag 2004-05-16, 21:51

Artikeltips
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=597&a=265114&maNo=-1


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2004-05-16, 18:43

Gråsparven
För några veckor sedan kom jag på mig själv med att för första gången någonsin tänka för mig själv: "Oj, en GRÅSPARV!!". Det hade jag inte trott mig få anledning att göra någon gång. Ser man en brun liten fågel sitta i en buske i min by är det numera för det mesta en PILFINK, därav förvåningen.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2004-05-16, 15:30
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Gråsparvens nedgång
Ja gråsparven drabbas visst som staren en gång i tiden.Jag uppmärksammade gråsparvens nedgång för flera år sedan och har räknat alla ex. i kommunen sedan ett antal år.Efter att en stor flock lämnat Malå tätort i mitten av februari beräknade jag kommunens totala vinterantal till ca 75 ex! (+-10ex). Att då jämföra en beräknad siffra 40 år tillbaka till ca 1200-2000 ex. talar sitt tydliga språk.För dig som vill veta mer om "mina" gråsparvar så kommer troligen en artikel i ämnet i nästa nr av FiV.

Leif i Malå


  « Föregående 20       Nästa 20 »