NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
lördag 2010-11-06, 17:08

Fågelmatning
Fågelmatningarna på Bodens södra skjutfält är nu laddade inför vintern.
Håll till goda alla skådare!


Insänt av Jan-Olov Johansson
lördag 2010-11-06, 12:42

Hertsöträskmatningarna igång
Hertsöträskmatningarna utanför Luleå är igång nu, både den längs vägen vid Storträskmyran och den uppe vid Storskrattmyran. Gott om mesar, plus en nötkråka blev dagens obsar.
/Jan-Olov J


Insänt av
fredag 2010-11-05, 07:05

Arbetslösa skådare sökes!
100 skådare från Skåne, Öland etc sökes för genomsökning av Norrbottens landskap.
Mission: Hitta de trastar, skvättor mm som kommit hit från ost/sydost (de finns där ute, men var..!?).
/Hälsningar från arbetande Nb-skådare


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2010-11-04, 20:36

Kemi Tuhka-Allas
BRUNTRASTEN har inte setts till på ett par dagar på ovannämnda lokal. Dock har det idag siktats en honfärgad NUNNESTENSKVÄTTA (alternativt MEDELHAVSSTENSKVÄTTA) på samma ställe. Det sågs en nunna även i Taivalkoski för några dagar sedan. Finland är hett! Troligen är även Norrbotten det utan att någon begripit det.


Insänt av Patrick Å <abisko21@hotmail.com>
torsdag 2010-11-04, 12:00
Webbadress: http://www.skof.se/

Rudebecks stipendiaten
På länken kan man läsa bl.a. motiveringen till stipendiatet som NÅN fått


Insänt av Patrick Åström <abisko21@hotmail.com>
onsdag 2010-11-03, 12:57

Gustaf Rudebecks stipendium 2010
Grattis säger vi till Nils-Åke Andersson, Abisko och Kävlinge, som i måndags fick ta emot Gustaf Rudebecks stipendium 2010 under en ceremoni på Ekologihuset i Lund under ett av Skånes ornitologiska förenings föredrag.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-11-02, 18:41

Bruntrast
Sedan den 27/10 håller en BRUNTRAST till utanför Kemi. Det är 8:e fyndet av bruntrast i Finland, men i Sverige finns ännu inget godkänt fynd. Håll korpgluggarna öppna!


Insänt av Hasse G
lördag 2010-10-30, 06:37

Dementi Röd glada-Sjanuja
Kollade upp obsen ang röd glada i Sjanunja och den var felrapporterad. Lokalen var Gotland.
Rapportören skulle ta bort den från Svalan.


Insänt av Patrick Å <abisko21@hotmail.com>
fredag 2010-10-29, 12:42
Webbadress: http://www.pitea-tidningen.se/omrostning/omrostningwebb.aspx?PollID=5750499

Webröstning
En omröstning i Piteå Tidningen om huruvida Arjeplogsströmmarna ska byggas ut. Vattenkraftverk ALDRIG miljövänliga!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2010-10-29, 10:09
Webbadress: http://www.netfugl.dk/files/id/Tristisartikel-OleZoltanGoeller-okt2010BUv2.pdf

Gransångare
Intressant artikel om gransångare (särskilt ssp. tristis) via länken ovan. Ytterligare länkar finns i slutet av artikeln. Var glada att danska är lätt att förstå i skrift jämfört med i tal!


Insänt av Tord Gustafsson
torsdag 2010-10-28, 16:22

Entitor i Rrks databas
I vår databas finns förutom det fynd som Rolf G nämnde från Kiruna 1955-02-10 följande äldre fynd:
1 par i Luleå 1927 och 1952
1 ex från Bodens kommun 1971

I Svalan finns det dessutom följande fynd från länet:
1 ex Lakafors, Pit kn 2008-04-02.

Som synes långt mellan fynden.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2010-10-27, 22:54
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Entita i Norrbottens län
På Naturhistoriska Riksmuseet finns det ett skinn av ENTITA från Kiruna. Fågeln skjöts där på 1950-talet. Sedan finns en handfull observationer från landskapet Norrbotten, bl a i allén vid Luleå järnvägsstation, om jag inte missminner mig.

Vad säger rrk?


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
onsdag 2010-10-27, 18:56

Entita i Nb.
Hej allihop.
Läste att nån skrev tidigare att det är ett fynd av ENTITA i Norrbottens län. Jag vet att Stig Lundberg har ett fynd & på ett NOF-möte för länge sedan i LULEÅ hade vi en del skinnlagda fåglar från något Museum söderifrån & där hade det hittats en gammal skinnlagd ENTITA även den från Nb. Minns jag rätt - någon som minns?
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2010-10-26, 07:28

Entitor igen
De närmaste finska fynden av ENTITA är gjorda i Uleåborgsområdet samt i Kemijärvi nordost om Rovaniemi, knappt 15 mil från svenska gränsen. Det är alltså troligt att det redan nu finns enstaka entitor främst i Tornedalen. Läge att kolla alla talltitor vid fågelborden extra noga!


Insänt av Patrick Å <abisko21@hotmail.com>
måndag 2010-10-25, 22:45

Entitor
Följande är saxat från mailforumet Brevduvan:

"Hej!

Märkte just att brodern redan svarat med ganska långt samma argument som jag, men bidrar ändå med en lite längre spekulation kring ämnet:

Jo, invasionen av entitor i Finland är verkligen unik - något liknande har inte tidigare rapporterats i vårt land! Arten observerades första gången i Finland i Helsingfors år 1950. Fram till 1989 gjordes 7 observationer, på 1990-talet 10, och åren 2000-2009 sammanlagt 22 obsar. Nu i höst har alltså snart 80 fynd rapporterats med nya upptäckter varje dag. De sträckande entitorna har mig veterligen oftast rört sig ensamma, men ibland i flockar med andra mesar, främst talltitor (som också haft en invasionshöst, med ett dagsmaximum på 4800 sträckande i början av oktober i Korsnäs nära Vasa). Enligt vissa rapporter har talltitorna varit "för långsamma" för entitorna. Som mest har det varit 4 entitor i samma flock. Nästan hälften av de få individer som åldersbestämts har varit äldre än 1K - det är alltså inte enbart ungfåglar som deltar i invasionen.

Fåglarnas ursprung är inte verifierat, men man kan alltid spekulera lite. Jag utgår ifrån att entitorna mycket ogärna flyger över stora vatten: exempelvis har arten aldrig observerats på Åland, där vi har Signilskärs fågelstation bara dryga 30 km från lokalerna för de närmaste observationerna av entita på det svenska fastlandet. De 39 fynden som gjordes före detta år gjordes nästan uteslutande i de sydöstra delarna av landet. Med andra ord hade fåglarna kommit över Karelska näset, på södra sidan om Ladoga. Jag gissar att de har knappast kommit från Estland, eftersom det skulle kräva en förflyttning först mot öster till Sankt Petersburg och därefter en sväng mot nordväst och över näset till Finland. Nej, jag tror nog att fåglarna kommit mera eller mindre rakt från sydost, men på grund av den starka betoningen till just sydöstra hörnet av Finland antagligen inte så långt ifrån (om de skulle ha kommit längre ifrån skulle antagligen flera ha fortsatt längre in i landet i stället
för att stanna just efter gränsen). Kanske har de kommit från området kring Sankt Petersburg?

I år är fyndbilden helt annorlunda. En stor del av entitorna har setts i det nästan skådartomma Norra Karelen, kring staden Joensuu, och det är också där som de första fynden gjordes. Det är tydligt att fåglarna kommit till Finland längs med norra stranden av Ladoga, och inte söder om sjön såsom tidigare. Ganska snart efter Norra Karelen sågs individer redan vid Bottenhavskusten, mellan Vasa och Uleåborg, och därefter har det gjorts obsar allt längre söderut och västerut. Igår sågs den första individen i Åbo, och förutom mellersta och norra Lappland kan hela Finland nu anses vara invaderat. Märkbart är att bara några enstaka fynd har i år gjorts i det sydöstra hörnet av landet. Fåglarna verkar ha kommit längre ifrån än tidigare, kanske från området mellan Ladoga och Onega (ifall de häckar där), eller området söder om det.

Med tanke på Norrland: Flera individer har setts nära Uleåborg, och ett par fynd har gjorts även i Lappland. Jag skulle vara förvånad om inte åtminstone enstaka fåglar skulle ha hittat över till den svenska sidan också.

Då man beaktar fyndbilden i Finland verkar det sannolikt att entitorna har ökat i våra närområden i Ryssland och att de eventuellt håller på att erövra nya områden norrut och/eller västerut. Kanske får vi vår första häckning nästa sommar?

mvh,
Peter Uppstu"

Så det gäller att hålla extra koll på vad som finns i buskarna


Insänt av Patrick Å <abisko21@hotmail.com>
måndag 2010-10-25, 21:58
Webbadress: http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=256642

Individmärkt fågel
Roligt eller inte, udda i alla fall. Ett inlägg i debatte om ringmärkning kan anses vara "farligt" jämfört med andra faror.....


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2010-10-23, 17:52

Nötväckor
Jag har fått foton på den SIBIRISKA NÖTVÄCKAN (nötväcka av rasen asiatica) i Måttsund från Allan Bergström. Allan lägger ut dem på Svalan när tid medges.

Det verkar som det är visst inflöde av såväl europaeor som asiaticor denna höst. I Finland finns några rapporter om asiatica främst i de östra och norra delarna av landet. Enstaka fåglar når som brukligt även Norrland. Ofta brukar asiatica ha en nordlig/nordostlig tyngdpunkt, eftersom de ogärna passerar över Bottenhavet/Bottenviken. Kan tänka mig att det redan finns flera sibiriska nötväckor, främst i Tornedalen och Malmfälten. Samtidigt har vi bevisligen ett antal nya europaeor främst i den södra delen av Norrbottens län. Läge för ett upprop i lokaltidningarna för att få en bättre uppfattning på våra väckor?


Insänt av Ralf Norberg <ralfnorberg@hotmail.com>
lördag 2010-10-23, 17:36

Sibirisk Nötväcka
Hej! Såg på Svalan att det har rapporterats en Sibirisk Nötväcka på en fågelmatning i dag! Vore kul om någon kunde åka till platsen och ta några bilder på fågeln,och sen lägga ut dom på Svalan! Jag tror att många skulle tycka att det vore intresant! Har för mig att det rapporterades om en obs av Sibirisk Nötväcka förra vintern från Piteå lappmark,kanske den är tillbaka! Mvh.Ralf Norberg/Umeå


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2010-10-23, 16:10

Mera väckor...

Hej!

Under en utflykt i dag träffade jag en kvinna, fru Rönnbäck, som har stuga nära Södra Armen, Pitsund (Piteå kommun). Hon hade i början av oktober- dvs alldeles nyligt!- under ca två veckors tid haft besök av en NÖTVÄCKA vid sin matning.

Jag såg en hane europaea i samma område, nära parkeringen, den 15/3 2008. Därefter finns ingen observation av arten, trots att platsen är oerhört välbesökt av skådare under vårarna samt delvis under höstarna. Det går naturligtvis inte att helt utesluta att det rör sig om samma individ som i mars 2008, med tanke på de individer som har parkerat i åratal i samma revir på några platser i Norrbotten.

Men, å andra sidan, känns det oerhört osannolikt att denna välbesökta plats inte skulle ha frambringat en enda obs av arten ytterligare, utöver min 2008, i fall det verkligen rört sig om en stationär fågel som fru Rönnbäck observerat. Jag antar därför, även om det inte går att säkerställa, att detta är ytterligare ett exempel på årets inströmning av europaeor. (Men visst, den kanske visar sig igen, och visar sig vara en hona... Då är det ju klockrent!)

/Hälsar gör Lars, i Öjebyn!


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
lördag 2010-10-23, 10:30

Mer om NÖTVÄCKOR!; Sena fynd av SÄDESÄRLA.

Hej!

Kul att se Sonjas berättelse från Jokkmokk på observationssidan. Ännu ett fynd- vid en skådarmatning!- av europaeor, vilket ytterligare stödjer tesen om att det kan vara ett riktigt kraftigt inflöde denna säsong...

När det gäller sena ärlor, berättade en av killarna på soptippen i Öjebyn (i Piteå kommun) för mig för några år sedan att de hade en SÄDESÄRLA på tippen i december ytterligare några år tidigare. Killen är duktig så jag betvivlar inte på något sätt detta. Man kan gissa att det rörde sig om en inte riktigt fräsch individ som blev kvar en av de milda vintrarna vi faktiskt haft, på en plats som kryllade av mat och värme. Jag ska vid tillfälle försöka kolla upp tidpunkten närmare, i fall det har gjorts någon notering om den.

/Hälsar gör Lars, i Öjebyn!


  « Föregående 20       Nästa 20 »