NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2004-05-28, 13:57

Ett halvår gammalt svar till MatsÅke om amerikanska krickan.
Kopia av Mats Bergquists inlägg från ett knappt halvår sen. /Jan-Olov

Insänt av Mats Bergquist
måndag 2003-12-15, 21:46

Karoliner

Ack, den som vore på rätt plats någon av dagarna 1 eller 4 maj 1990. Alternativa platser är Möröfjärden och Haparanda Sandskär. Vad jag vet är det bara fyra lyckliga som har prickat rätt för sitt exkurerande det gyllene året 1990. Vad är det jag yrar om, undrar ni säkert. Jo, MatsÅke Bergström var vid Möröfjärden 1 maj, Jan och Anna Andersson samt Märta Fredriksson hade tagit sig ut till Hapanada den 4 maj. Och samtliga har det gemensamt att de dessa dagar hade den stora lyckan att beskåda länets första, resp. andra AMERIKANSKA KRICKA! Eller var det möjligen samma fågel som flyttat sig från Mörön till Hapanada? Ingen i denna högt ärade kvartett drömde väl då om, att det som då var en ras av vår vanliga kricka, en vacker dag skulle betraktas som en egen art. Eller gjorde de om det förresten? För det är ju så att ”storpojkarna” högt där uppe art- och rasdjungeln nyligen beslöt att den forna rasen ”carolinencis”, numera är att betrakta som egen art.

Det är bara att lyfta på mygghatten för den glada kvartetten som inhystar ett SOFF-kryss en minut över midnatt på nyårsnatten! Att de dessutom begåvas med ett BD-kryss gör inte saken sämre… Slå på pukan, blås i basunen!!!

Läs mer i FiN nr 4 1990 och FiN nr 3 1991.

Den avundsjuke / Mats

Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2004-05-28, 09:55

Amerikansk kricka,ny art?
Ser i löpsedeln om kommande numret av FiN att amerikanska krickan är ny art för länet.Jag antar att då avses den kricka jag såg vid Möröbanken, morgonen den 1 maj 1990.Eller? Finns en artikel om den i FiN nr 4 1990, på sid.112-113.
Eller är det så att den nu sedda helt plötsligt gått från ras till art?
Skulle tro att den var en helt egen art 1990,jaa förmodligen redan 1890!


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
torsdag 2004-05-27, 22:08

Popup
Hej
Jag lade in en (kanske lite irriterande) "Popup" när man går in på NOF-net. Den visar hur många (och de senaste) obsar som gjorts i landskapet Norrbotten 2004.
Maila till mig eller skriv här på Forum om jag ska plocka bort den. Det finns ju massor med mer eller mindre konstiga uppgifter som man kan plocka ut från rapporteringssystemet Svalan.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
torsdag 2004-05-27, 03:20

Blåv. årta INFORMATION
Ni som vill ändra er Ta bort Blåvingad årta obsen och skriv in Hybriden istället Blåvingad Årta X Skedand som nu finns tillgänglig på Svalan! Hälsar Ulf/RRK


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
tisdag 2004-05-25, 09:08

Tidig grönfinkhäckning
Även grönfinkar kan vara ute i tid med sina ungar. Den 20 april 1996 fanns ett gäng borymmande grönfinkungar som inte var helt flygfärdiga ute i min trädgård.Äggen måste ha lagts väldigt tidigt.


Insänt av Jan Andersson <jan. andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-05-24, 23:47

Tidig grönsiskehäckning
Gjorde ifjol samma upptäckt som Mats-Åke beträffande tidig grönsiskehäckning. Den 23/5 sågs en nyligen utflugen unge tigga mat och bli matad. Jag räknade då ut att äggen lagts omkring 25/4, vilket ju verkar mycket tidigt! En kompis, Örjan Nordmark, såg 2 ungar bli matade den 25/5 också ifjol så det verkar som det inte var helt ovanligt med tidiga häckningar.
I år har jag konstaterat en för mig mycket tidig häckning av s-v flugsnappare. Den 17 maj hittade vi ett bo som innehöll 5 ägg. Även om kullen kanske inte var fullagd var det rekordtidigt. Till saken hör att vi till detta datum inte sett en flugsnapparhona i Bodentrakten!!! Har kanske hanarna börjat lägga ägg??


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2004-05-24, 19:56

Hur tidigt häckar grönsiskan?
Fortfarande har jag ett tiotal domherrar,det dubbla med grönfinkar och c:a 25 grönsiskor vid fågelmatningen.Och det är inte bara då och då utan dagarna i ända,från tidig morgon tills det skymmer på kvällarna.
Dessutom har jag tre precis flygga grönsiskungar som både matas och hittar mat själva.Här infinner sig rubrikens fråga.
Har för mig att grönsiskan har en ruvningstid på 11-12 dygn och från kläck ägg till flygg fågel kan det röra sig om två veckor,således kan siskorna ha gått till häckning runt 24-25 april.
Just 24 april råkar jag ha som medeldatum på grönsiska under de senaste 32åren.
Nu var den ju rätt så tidig denna vår(mars) så det är väl förklaringen till redan flygga ungar.
Har dessutom en enbent taltrast eller snarare 1½-bent.Vänster ben är av en cm under knäleden men den kompenserar defekten genom att sträcka ut/ner benet maximalt och hoppar omkring på benstumpen till synes utan märkbart besvär.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
söndag 2004-05-23, 22:12

Bemanningslucka, Sandskär
Pga oförutsedda händelser har det uppstått ett bemanningslucka på Haparanda Sandskär under perioden 29/8-11/9. Så om du kan tänka dig att komma som märkare eller assistent så hör av dig till mig eller Roger Söderström.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2004-05-23, 18:32

Hussvalor i granit
Angående hussvalors boval så har under flera år en koloni häckat i en grusig granit i kanten av utloppskanalen från Bastusel i Skellefteälven och Malå kommun.Inte tillstymmelse av jord utan enbart den grusvittrade graniten har utgrävts.Kan väl inte vara alltför vanligt?

Leif


Insänt av Gösta Springfelter <gspringfelter@hotmail.com>
söndag 2004-05-23, 14:04

1-a försök på trädgårdsobs.
Under helgen som jag avslutat nu i en by i nedre Övertorneå kom jag fram till 35 obs. Dom 2 sista var blåhake å buskskvätta vid 4 tiden i morse, fick springa som en "tätting" med kikaren från fönster till fönster för att vara säker på dom 2 sista, eftersom fönstren är från 50-talet å inte speciellt optiskt vänliga. Har ett problem hussvalan häckade i 5 bon förra sommaren men misstänker mina vänner större hackspetten som syndaren eftersom alla bon blev nedrivna å misslyckade förra sommaren! Tog den på bar gärning förra året. Hur kan man skydda hussvalorna mot den större?
Lät gräva upp ett avloppsdike och istidsleran blottades den är tät å hård svalorna hämtade byggvirke i hundratal direkt.
mvh Gösta


Insänt av Thore Alm , Kalix
söndag 2004-05-23, 08:44

Kvarsittning hos fåglar!
Att larma om ex. brandkronad kungsfågel
i strandsnår-tveksamt. Den har troligen dålig kvarsittningseffekt.
Men en mycket stor,vit fågel på öppet fält får troligen omdömet: Kvarsittning
i åtm. några timmar-spec. vid "dåligt" väder!
Kanske bäst att övergå till att bli ;botanist- här sitter nog den larmade växten väl rotad i åtm. en vecka-så vida det inte rör sig om plankton!!Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
söndag 2004-05-23, 08:15

Om någon annan ser en ovanlig fågel!
Om någon annan upptäcker en ovanlig fågel, är det någon ide att fara dit då? Inom en haltimme ok (men man kan missa då också!), sen minskar chansen drastiskt. Se bara på mina drag 2004 (Utgår från Gammelstad)

Misslyckade ; Vitkindad gås 2ggr. (Ersnäsfjärden), Mandarinand (Hertsöfjärden), Kustsnäppa 3ggr (Gräsörenbron, Brändö hamn (var visst kvar), N. Sunderbyn inom 30 min) Rödspov 2ggr (Örnabben, L. Möröfjärden) Trädlärka 2 ggr (Lulnäset), Rörhöna (Vibbyn), Sandlöpare (Kallax hamn), Steglits (Måttsund) var i omr.

Lyckade ; Rördrom 150m ifrån, Spovsnäppa (Möröbanken), Fjällgåshybrid (från Persön till Alviksgården)
Blåvingad årta hybrid (från Mörön till
Sjulnäs)
Alltså hitta fågeln själv är mitt tips!


Insänt av Thore Alm , Kalix <thorealm@hotmail.com>
lördag 2004-05-22, 19:42

Storken i Kalix??
Har letat igenom området -plus närliggande lämpliga biotoper- storken finns inte/ syns inte till! Larmar om den dyker upp "nånstans".
Ljusa. kylaga. blöta nätter-är det så det ska vara?


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
lördag 2004-05-22, 16:43

Musik om fåglar

Hej!
Söndag 23 maj kl 8.05 kommer Paul Zyra i programmet "Hits, men inte längre" i radions P4 att ha fåglar som tema. Är du ute och obsar eller ligger mellan lakanen för välbehövlig sovmorgon så finns möjligheten att lyssna på webben i efterhand. Se programmets hemsida:
www.sr.se/p4/hits

Att det var 7 juli 2001 som fåglar var tema förra gången ger den minnesgode kanske "bra vibrationer". När programmet sändes var vi på väg till Ängesbyn, jo programmet sändes på lördagar den tiden. Nöjda kunde vi sedan både se och höra träsksångaren.

Trevlig lyssning, hälsar
MaikenInsänt av Rolf Gustafsson <rolfg092017802@yahoo.se>
onsdag 2004-05-19, 10:38
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Hussvalors bon
Jag har sett ett par av hussvalor häcka en gång i ett "gräsbo" under takplåt på en skogskoja i Sjaunja naturreservat för några år sedan. Boet kunde mycket väl ha varit ett äldre rede av sädesärla som hussvalorna tagit över. Dvs en "boskål" av mest gräs, lagt mellan innertak och plåttak med ingång under plåten. Boet innehöll ägg av hussvala.
Så även hussvalor kan nog improvisera om t ex lera saknas.


Insänt av Tina
onsdag 2004-05-19, 10:22

Hussvala i gräsbo
Hej!
På min gård har jag för närvarande ett antal hussvalor som sommargäster. Ett par huserar i ett gammalt svalbo där vi har haft häckningar ett par somrar. Ett annat par har suttit och sovit under en taknock när de inte varit ute och flugit. Jag har trott att dom suttit och väntat på regn för att få lite lera till sitt bobyggande. Igår kom regnet. Men, då fick jag se att de slöa svalorna helt enkelt slängt ut gårdens sädesärlor ur deras bo och lagt sig där. Det är inte ett alldelens vanligt sädesärlsbo vi har. Sädesärlan har haft lite problem med sitt bobyggande så jag har spikat ihop en liten vindsäker låda som jag satt under ett tak där den lagt sitt gräsbo. Den har häckat där de senaste somrarna. Nu vet jag inte om svalorna verkligen har tänkt häcka i gräsboet eller om dom väntar på bättre tider, men det lär väl visa sig så småningom. Är det någon som känner till om hussvalor kan häcka i gräsbon?


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-05-18, 09:53
Webbadress: http://www.communique.se/medit/index.htm

Re: Minnesbild - Amerikansk kricka
Mattias

Du ställer dig frågan om det finns någon bild på den amerikanska krickan vid Möröbanken.
Jag har fört den diskussionen med mig själv, om den dokumentation jag gjorde, verkligen ska kallas för "bild".
Hur som helst - den som är intresserad kan titta på resultatet av stillbild plockad från video på alldeles för långt avstånd och med soldaller. Inte upplyftande!
Den rörliga videosnutten är dock OK om Ulf P behöver bevis i rapporten.
Bilden finns på adressen ovan.

Hälsar Peter


Insänt av
måndag 2004-05-17, 13:04

Minnesbild
Hej!

Då ingen bild av amerikanska krickan från Mörön lagts ut (finns?) så har intresserade här en länk:

http://www.freewebs.com/andybrett/may2004diarypics.htm

Fågeln på bilden längst ner ser bekant ut.....

/Mattias Nordlund


Insänt av
måndag 2004-05-17, 11:54

Alviksetik...
Hej!

Idag har jag talat med Mikael Hugosson, markägare och ägare av Alviksgården ang. vilket spannmål gässen äter. Svaret är korn.

Jag passade även på att fråga Mikael om hur han och de anställda anser att vi fågelskådare sköter oss när vi besöker Alviksområdet.

Mikael svarar att vi sköter oss mycket bra och att de enda nära-på-problemen inträffat när några av oss ställt oss för nära vägen med stativet & tubkikaren och lastbilsförare blivit lite rädda att köra på oss.

Vidare nämnde han att vi inte har tillstånd att promenera in på gårdsområdet dvs vi skall hålla oss på vägen framför gården.

Parkeringen av våra bilar fungerar helt okej.

På det hela taget anser Mikael Hugosson att vi sköter oss bra vid våra besök och vi och fåglarna är varmt välkomna att besöka området när vi vill.

Det var ju positiv information!

/Mattias NordlundInsänt av Tony Persson <tonper378228>
söndag 2004-05-16, 23:31

Ang. Gråsparven.
Ja jag upplever också PILFINKEN som vanligare numera.
Vänliga hälsningar Tony.


  « Föregående 20       Nästa 20 »