NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
onsdag 2004-06-23, 11:30

Svalan
Om man larmar ut något på C3 så dyker ju det upp automatiskt under Dagens Fågel på Svalan. MEN, när det kommer in fler och fler rapporter på Dages Fågel så matas ens rapport längre och längre ner i listan och tills slut så försvinenr den ut från Dagens Fågel. Här kommer min fråga: försvinner rapporten helt och hållet ut ur Svalan? Jag har sökt på en obs som jag larmade ut från Llpm, för att se tidpunkten för obsen, men obsen verkar inte finnas ens om man söker på arten i Svalan. Behöver man rapportera in de larmade arterna en gång till på Svalan för att de ska "fastna" där inne?
/Glenn


Insänt av M.Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
tisdag 2004-06-22, 20:28

AM-kopparand
Hej!

Helt rätt Rolf L!

Stäm(M?) i bäcken!

På ex. Nya Zeeland håller den svarta styltlöparen på att utrotas pga hybridisering med "vanlig" styltlöpare.

Exemplen på artutrotning gnm hybridisering pga människan kan göras alltför lång!

/Mattias


Insänt av Rolf Lahti <Rolf.lahti@hem.utfors.se>
torsdag 2004-06-17, 23:59

Ta med en bössa jämte tuben?
Saxat från Svensk Jakt:

Enad front mot ny andart


Naturvårdsverket har skrivit till landets länsstyrelser för att trycka på vikten av att bekämpa den amerikanska kopparanden, en art som efter rymningar i bland annat Storbritannien hotar att konkurrera ut den europeiska kopparanden.


Verket vill att länsstyrelserna aktivt uppmanar markägare som hyser anden på sina marker att se till att fåglarna skjuts. Även Sveriges ornitologiska förening står bakom kraven på att skjuta bort amerikansk kopparand i möjligaste mån.Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-06-17, 17:37

Korsnäbbar och snappare.

Hej!

Har de senaste dagarna sett 3 små grupper med MINDRE KORSNÄBB, så där plötsligt bara. Kombinerat med andras iakttagelser kanske slutsatsen blir att de korsnäbbade är på gång nu. Tiden är väl också rätt riktig för det nu. Minns t.ex. BLÅSTJÄRTEN 1998 i Gemträsk i slutet av juni, en fågel som kryddades med en hel del obsar av fåglar med korsade näbbar.

Jag åt i Framnäs folkhögskolas restaurang idag torsdag, och då såg jag genom fönstret årets första GRÅ FLUGSNAPPARE här på området. Förutom att det alltid brukar finns 1-2 par väl etablerade på området senast kring 10:e juni, tycker jag att det har varit OERHÖRT få ex av arten i den övriga delen av naturen hittills i år.

Kan det vara så enkelt, analogt med våren i övrigt, att även denna art är ovanligt sen och seg...?
Kan det därmed också vara så att övriga (sent flyttande) arter fortfarande håller på att anlända, trots att vi är väl förbi mitten av juni?

Så tror jag att det är- Vad tror du?

Hälsar gör Lars!


Insänt av Tony Persson. <tonper378228@bredbam>
torsdag 2004-06-17, 05:17

Ang. Ökenvarfågel
Såg den i Marocko -90. Klart mörkaste varfågel jag sett Enligt SHRIKES(-Helm) så är den lätt att skilja från Varfågel. Boken tar upp 5 raser av denna art.Iberiska halvöns ras(Nominatrasen) och Algerienensis i Nordafrika klart mörkaste fåglarna. Om du är intresserad Mathias och komma förbi och kolla in boken så hör av dej. Har även fått tag i en schysst bild på arten.
Vänliga hälsningar Tony.Insänt av Jan-Olov Johansson
onsdag 2004-06-16, 21:32

Lanius meridionalis...
... heter ökenvarfågel på latin.
Bifogar länk till fler bilder.
/Jan-Olov J

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1775&typ=1


Insänt av Mattias Nordlund
onsdag 2004-06-16, 14:37

Varfågel-bild
Hej!

I senaste numret av Fåglar i Norrbotten finns en bild på en varfågel. Texten i artikeln avhandlar ”vår svenska” varfågel (Lanius excubitor). ”Problemet” är att i dessa tider när raser omstöps till arter är att det ibland är svårt att hänga med i svängarna. Fågeln på (f.ö min egen bild) bilden är fotograferad i Tunisien augusti 1988 och tillhör numer arten Ökenvarfågel (vad heter den på latin?).

Det är sannerligen inte lätt att hänga med i svängarna och antagligen ligger bilden i FiN-arkivet benämnd som ”varfågel” vilket bara är ”halva” sanningen. Avsaknad (eller mkt svagt) av vitt ögonbrynsstreck bl.a talar för ökenvarfågel. Men när inte de modernaste fågelböckerna (Lars Jonsson och Fågelguiden) hittills inte beskriver alla karaktärer så kan man ju inte begära att vi alla skall hänga med. Sedan är det ju bara en (1) bild och inte minst NOF-julkalendern satte ju gryller på oss alla (t o m undertecknad som hade facit på en del av bilderna……)

Ha det/MattiasInsänt av Roger Söderström <bikarn@telia.com>
lördag 2004-06-12, 13:33

Drag till Abisko?
Är det nån som är sugen att fara upp till Abisko för att få se den Amerikanska kopparanden som finns där uppe?
Hör av er isf till Roger Söderström
0921-52386
070-6006615
0783-88007030


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
torsdag 2004-06-10, 07:40

Inte lätt första gången
Till Rolf G!
En av de pärluggleungar du märkte förra veckan gjorde ett första försök på egna vingar i förrgår kväll. Vingarna fungerade men stjärten var nog för kort, för i flygriktningen stod bostadshuset och det kunde den inte styra förbi. Den första flygfärden slutade därför tvärt mot väggen. Efter diverse näbbknäppanden och ögonblinkningar återbördades den till holken. Bättre lycka nästa gång!?


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2004-06-06, 20:10

Tomthäckningar
Så vitt jag vet finns ingen sådan krysslista,tack och lov.Eller har jag fel? Däremot kan jag förmedla vad som just nu glädjer mig på närhåll.
I mina 30st.småfågelholkar på tomten har jag häckning i 20, fördelat på följande arter:Blåmes 3,talgoxe 3,pilfink 6,svartvit flugsnappare 8.
I 8st. knipholkar,också på tomten, har jag häckning i 5, eller snarare 4 eftersom den första knipan drog iväg med sina 13ungar i går,5 juni.Nytt rekord i tidig häckning/kläckning.
Det tidigare rekordet hade en hona i samma holk för ett antal år sen(7 juni).
Gårdagens strömhopp av knipungar slår det mesta av fågelupplevelser.Har sett det många gånger tidigare på parkett från köksfönstret.Det är lika fascinerande varje gång.
Har räknat ut att under de 27 år jag haft knipholkar kring gården har det fötts drygt 1.200 knipor i dessa utrymmen!
Förmodligen är det också så att de flesta kniphonor som häckat i mina holkar genom åren också är födda här.Ganska fantastisk tanke,eller hur.
Och som om inte detta skulle räcka har jag dessutom tomthäckning av sädesärla,större hackspett och skata.
Avslutningsvis.I en av mina, sen snart 25år tomma starholkar huserar en ekorre med ungar.
Vad som saknas här denna sommar är häckande gråsparv.Björktrastarna,2-3 par påbörjade också sin häckning i gårdsträden,men dessa projekt var dömda att misslyckas,eftersom gårdsskatorna alltid är på "alerten."
Det finns glädjeämnen både när och fjärran.


Insänt av Roger Söderström <bikarn@telia.com>
fredag 2004-06-04, 19:59

Tubkikare köpes
Jag skulle vara intresserad av att köpa en billig andrahands tubkikare. Är det någon som vet att dom har en som bara ligger hemma, maila mig.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
torsdag 2004-06-03, 22:28

Kontaktperson för Sandskär i sommar
Finns det någon som kan åta sig att stå som andra kontaktperson i en annons för medarbetare till Haparanda Sandskär. Det behövs en person som är hyfsad åtkomlig under andra halvan av juli och augusti. Själv kommer jag att vara på Sandskär under en stor del av denna tid och lär bli svår att nå per telefon eller e-post.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2004-06-02, 22:31

Offertförfrågan
Haparanda Sandskär fågelstation skaffar nya vadarburar och tar in offerter på tillverkning av stommar i rostfritt draget stål, 6 mm med svetsade fogar.

Hör av dig till ingrid.sandahl@telia.com eller 0980-81492 för närmare upplysningar om du vill lämna offert.
Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-06-02, 14:37

Xenus-fotoförsök
Hej!

Efter tereksnäppans upptäckt igår väcktes hos mig tanken på att försöka fotografera fågeln. Jag antog att de flesta som ville se fågeln hade lyckats ta sig till platsen och fått se den.

I morse tog jag sovmorgon och åkte till norra sunderbyn först 10.10 delvis pga att jag då ”skänkt” intresserade tid att se snäppan tidigt på morgonen. På plats kl. 10.30 konstaterades att fågeln var kvar. Jag gick upp för att ringa och meddela Andreas Livbom att den var kvar samt för att förbereda flytgömslet för fotograferingen.

Ulf P Eriksson dök upp. Vid samtal meddelade Andreas att folk från Västerbotten ev. var på väg i eftermiddag. Jag hamnade i en valsituation men gjorde bedömningen att ett fotoförsök vill jag (egoistiskt?) göra.

Nere vid stranden gick jag österut ca 150 meter mot Avans färjeläge. Jag sjösatte gömslet, hoppade i, simmade mot ön. Tereksnäppan befann sig vid sin ”favoritstock” ca 150-170 meter väster mot Boden. När jag simmat halvvägs ut mot ön upptäckte jag (och Ulf) att snäppan lämnat stocken. Jag avbröt fotoförsöket och det visade sig när jag kom tillbaka till Ulf att snäppan förflyttat sig till plastpåsen, bildäcken och snökäppen mitt på ön.

Klockan 11.50 bröt jag och Ulf upp och gick mot parkeringen. Väl uppe på parkeringen hörde vi tereksnäppan spela högljutt och intensivt. Jag frestades åter att göra ett fotoförsök och lägga mig längs östra strandkanten på ön för att invänta snäppan.

Ulf valde att lämna platsen. Jag gick ner till stranden och hade precis lagt mig i vattnet för att simma ut mot ön när snäppan definitivt tog till vingarna klockan 12.10 och flög till sin andra ”favoritplats” d.v.s. bildäcken, snömarkeringspinnen och plastpåsen. Jag gjorde ännu en gång bedömningen att det inte var värt att försöka få mina bilder eftersom fågeln upplevdes alltför rörlig/orolig.

Med detta inlägg vill jag förklara hanteringen av fotograferingsförsöket och redogöra för att inte spekulationer skall behöva uppstå. Det är möjligt att jag skrämde fågeln vid de två ”vattenbesök” jag gjorde men jag bedömmer avståndet till fågeln som orimligt långt för att ha skrämt den. Det är möjligt att det inte var jag som skrämde den utan att fågeln ”bara” var nervös. Jag och Ulf såg snäppan jagas av fiskmåsar som sannolikt etablerat revir på ön varvid den tog till vingarna och flög kortare sträckor.

Att jag öht gjorde bedömningen att göra fotoförsöken beror på att det handlade om en vadare. Vadarefåglar är ofta starkt koncentrerade på själva födosöket vilket hos flera arter möjliggör för en fotograf att komma nära även utan gömsle utan att skrämma fågeln. Sägas skall att undantag finns såsom ex. gluttsnäppa, svartsnäppa och rödbena.

När tereksnäppan visade sig tillhöra den nervösare gruppen så valde jag att avbryta vid bägge tillfällena. Jag lämnade lokalen klockan 12.50 med snäppan alltjämt spelandes på ön. Finns intresse att föra en diskussion kring mitt agerande kan intresserade höra av sig via telefon. 0920-224135


Ha det/Mattias


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-06-01, 15:55
Webbadress: http://www.communique.se/medit/index.htm

HÄGERPIPARE
på er alla från ett varmt Dar es Salaam.


Insänt av Mats Bergquist
måndag 2004-05-31, 21:11

Svalan/C3

Till Glenn Bark och andra. För att visa vem som larmat måste man gå in på "Personligt" och där skriva in sina fyra siffror man fått sig tilldelad av CLUB300. Alltså precis som Glenn säger.

/ Mats/1670


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
söndag 2004-05-30, 22:36

Svalan/C3
Ojojoj, först måste jag säga att kedjebrevsinlägget nedan verkar otroligt bra. Jag tror jag ska ta hela min nästa lön och betala in alltihop till den där killen i Kullavik. Hur kan det slå fel? Han verkar ju vara en riktig hedersprick...eller?

Och när det är sagt så har jag en fråga angående Svalan/C3. Om man larmar ut något på C3-sökaren så kommer det ju automatiskt in på Svalan (Dagens fågel). Väl inne i Svalan så står det då som rapportör "Från Rixlarm". Ulf E upplyste mig om att det gick att ändra "inne i Svalan" så att ens namn stod att läsa istället för "Från Rixlarm". Det kan ju vara kul för andra dragsugna skådare att veta vem det egentligen var som såg den där rubinnäktergalen i kön på ICA. Om man loggar in på Svalan och sen går in under Personligt så finns det en ruta (Rixlarmskod) som rymmer 4 tecken. Har den något med det hela att göra? Upplys mig gärna! //Glenn


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2004-05-28, 17:29

Hoppas den tar vägen förbi.
HEJ.
jag såg att det var sedd en SVART SVAN i Umeådeltat idag 28/5, väntar att den ska komma förbi länet. Hoppas det iallafall.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2004-05-28, 16:45

Register till Norrbottens Natur
Hej.
Jag håller på att slutföra en komplettering av indexregistret från åren 1953-93 av Norrbottens Natur. (Finns ett från 1944 till -52.) Så jag tänkte fixa så det finns ett komplett och har dessutom slutfört Rubrikregistret som Ingrid Elming så fint gjort.Kompletterade 1991-93.(Skrev bara in"1991-1992-1993:s årg.-Innehållsförteckning i slutet av varje årsskrift"-lite simpelt så det blev klart!) Enda åren som saknades i det registret. Jag undrar nu bara om det finns någon som är intresserad att få en kopia på kompletteringen av Indexregistret(När det nu blir klart)! Finns intresse att erhålla en kopia så vänligen sänd mej ett mejl med er mailadress eller hemadress och namn så fixar jag er ett exemplar.
Vänliga hälsningar Tony.

tonper378228@bredband.net

Ps. Skriv att det gäller registret till NN i mejlrubriken-Öppnar bara mejl jag vet ÄR till mej på grund av virus mm!!Ds.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2004-05-28, 14:42

Mer om Amerikanska krickan
Hej!
Ännu mer om den Amerikanska krickan finns att läsa i kommande nummer av "Fåglar i Norrbotten". Tidningen kommer snart!

Redaktionen för FiN önskar alla en trevlig Pingsthelg!

/Maiken


  « Föregående 20       Nästa 20 »