NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-07-18, 20:57

Klargörande!
Hej Ulf P E mfl

Mitt lilla inlägg med följande teckan

;-))))) ang. hägerjakt av rrk var ironi, inget annat.

Inget illa ment. Dock kan jag notera att det inte alltid är lyckat att vara ironisk på internet trots dessa krummelurer som betyder både ditten och datten.

Ulf!, jag ber verkligen om ursäkt och tråkigt att du tagit illa vid dig!

Mattias NordlundInsänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
lördag 2004-07-17, 20:58

Att ha "tjänst" inom RRK
Vad betyder "att ha tjänst inom RRK" jo det kan betyda att lägga ut 200 spänn för att kolla om en obs är riktig, förmodligen i sällskap med andra "utläggare" och då förmodligen också med "tjänst" inom RRK Norrbotten & N. Lapplands rapportkommitte. Dessa utlägg får vi inte betalt för! Utan vi gör dessa resor av egenintresse för våran trovärdighet gentemot resten av Skådarsverige. För ibland kan det ändå bli felbestämningar! Då är det bättre att vi lägger ut dessa slantar för att folk från när och fjärran inte skall behöva lägga ut betydligt mer slantar för att ta sig från Stockholm, Umeå, Piteå eller varifrån de åker på obsen ifrån! Hälsar Ulf med "tjänst" inom Norrbotten & N. Lapplands rapportkommiteer. Detta är vad man kallar ideéllt arbete eller "tjänst" inom RRK Nb & N. Lpl


Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
lördag 2004-07-17, 16:12

RRK - sponsrade resor
Nog vet väl Mattias N att av Nofs budget går 149 spänn till dragresor för RRK are och 1 spänn till tidning och möten! Nä skämt å sido fågelskrället var rapporterad som SILKESHÄGER, och det är ju tydligt att nån i NB (är intresserad av rätt artbestämning bl.a)förslagsvis RRK , för vi är väl tydligt mest intresserad av rätt artbestämning, och då får vi ju själv bekosta resan dit, vi var 3 RRK are + 1 ytterligare 1 som var intresserad av Silkes eller Ägrett. Andreas körde och vi delade på bensinkostnaden som vanligt, det bekostar vi själva som vanligt, likaväl som att sitta uppkopplad till Internet och svara på alla frågor! Hälsar Ulf ;så den som sponsrar RRK är Mats B, Andreas L, Lars H, Ulf P E.


Insänt av olof <hammarkula@yahoo.com>
fredag 2004-07-16, 15:13

Fjälluggla
Vet någon i fall det har förekommit någon lyckad häckning i Norrbotten sedan 1982? Det har ju varit ett antal lämmelår sedan dess, men jag kan inte hitta några uppgifter om häckning i Norrbotten eller ngn annanstans sedan
1982


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
tisdag 2004-07-13, 21:51

Svärmaren är ingen mätare
Den rapporterade Åkervindesvärmaren tillhör familjegruppen svärmare, som innehåller snabba fjärilar med kraftig kropp, flera av dem är mycket stora arter. Mätarna är också nattfjärilar, med stora vingar i förhållande till den veka kroppen och med långsam flykt.
Så är det, Jan.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
tisdag 2004-07-13, 20:24

Mer svärmarobsar.
Har en bekant från Ale som tittat på mina svärmare(Alla 16 svenska arter) som farsan samlat och bekräftade då att ett ex. av Åkervindesvärmare(Herse convulvi) var på hans tomt för 2 dagar sedan.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
tisdag 2004-07-13, 13:56

Svärmare.
Håkan Harnesk har tagit 1 ex. Åkersvinde svärmare hemma för några år sedan.
Vänliga hälsningar Tony.Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-07-12, 23:05

Dragbar svärmare
Rubriken var aktuell för någon vecka sedan!!!
Håkan Johansson i Åskogen, fågelintresserad men också allmänt intresserad av lite av varje i vår natur upptäckte två stora fjärilar i sin syrenbuske. Håkan lyckades fota en och kunde inte påminna sig om att ha sett något liknande. Via internet fick han tag på en fjärilsexpert som han skickade bilden till.
Fjärilen, som är en mätare heter ÅKERVINDESVÄRMARE, Agrius convolvuli,den finns inte regelbundet i Sverige, men vid sydliga, östliga eller sydöstliga vindar kan den nå vårt land. Flest fynd har gjorts på Öland men arten är iakttagen i andra landskap också. Håkans tillfrågade expert trodde att detta kan röra sig om det nordligaste fyndet som gjorts i landet!
Mätaren kan bli upp till 120 mm mellan vingspetsarna och kan flyga upp till 50km/h!!
Vem har den på sin Nb-krysslista???


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
måndag 2004-07-12, 19:09
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm

Tanzania
Jag har bedrivit lite tomtskådning under helgen. 20 nya tomtkryss fick jag ihop. En del finns på bild på adressen ovan.

Hälsar Peter från ett vintrigt dar es Salaam


Insänt av Claes Kyrk <Claes.Kyrk@swipnet.se>
måndag 2004-07-12, 18:46

Ny Norrbottensart ?
På min vandring nerför berget Njulla i Abisko igår noterades på stigen en fågel som snabbt flög iväg.
I Norrbotten finns arter som nötskrika och nötkråka. Nu har det även dykt upp en äkta nötkorp ! Fågeln ertappades på bar gärning på ovannämnda stig då den tog för sig av spill från utmattade vandrare som under dagen försökt ta sig opp på bergets topp.
Kanske ett halvdåligt skämt men ändock ett tydligt bevis för hur skarpsynta och fenomenala korparna är på att hitta föda. I det här fallet handlade det om salta jordnötter. En daglig kontroll efter fjällvandrare ger dock sannolikt ett och annat som drygar ut och breddar menyn för fjällets korpar.

mvh/Classe Kyrk


Insänt av Leif Lundström <leif.lundstrom@tele2.se>
söndag 2004-07-11, 20:08

Upphittat
I fjol, i samband med att härfågeln var i Ersnäs, upphittades ett litet fodral (PETZL, ca 6 x 5 x 4 cm). Det finns hos mig nu och om någon tycker sig vara ägare till det så mejla mej så skickar jag det.


Insänt av
söndag 2004-07-11, 12:51

Ang. Reseersättning.......
Citat från Ulf P Erikssons observation:

"Hälsar Ulf (dom kvällar man inte följer med på drag inom länet med uppkollning av fåglar via tjänsten inom RRK)!"

RRK sponsrar väl inte resan ;-)))))

/Mattias Nordlund


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2004-07-08, 21:07

Iris
Hej Claes!
Hornugglan har en ganska stor variation på irisens färg.Jag minns juni-juli 1982,ett fint hornuggleår.Under ett antal nätter hittade jag inom ett ganska
begränsat område 10 häckningar.
Jag stod liksom face to face med,om jag inte minns fel,52 hornuggleungar och givetvis även ett antal oroliga föräldrar.(Fantastiska nätter jag aldrig glömmer).Alla hade en färgvariation på iris mellan mättat gult(säg gulorange)och nästan rött.
Drar mig också till minnes den fantastiska hornugglevintern/våren 1966-67.(Den vintern övervintrade ugglorna och började spela redan i februari).Allt vad jag kan ha noterat om hornuggla under alla år jag sett hornuggla har jag aldrig sett en sådan med mörk iris/mörk ögonfärg.Och jag har funderat åtskilligt på just variationen på hornugglans iris.Det du säger låter därför väldigt intressant.Insänt av Claes Kyrk <Claes.Kyrk@swipnet.se>
onsdag 2004-07-07, 12:22

Hornugglekaraktärer
Hornuggleungar !
Jag försökte under natten att titta på ögonfärgskaraktären som beskrivits men på de två ungarna jag tittade på så såg ögonen endast helt mörka ut. Trots att det var i övrigt stensäkra hornuggleungar.
mvh/ Classe Kyrk


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2004-07-07, 06:38

Hohornuggla
Hej Björn! Hornugglan har tydligt långa örontofsar,den ser ut som en berguv i miniatyr, men det kan nog vara svårt att se tofsarna ibland,speciellt om ugglan sitter med skog,grenar och kvistar bakom sig.Sitter den däremot i silhuett mot en ljus himmel syns de klart.Men som sagt,de har dem inte alltid uppfällda och då ser den ut som de flesta andra ugglor på huvudet.
Det var ju trevligt att höra om era häckande gårdsugglor.Det är inte så vanligt med sådant riktigt inpå knutarna.


Insänt av Björn Pettersson <bjorn.pezon@telia.com>
tisdag 2004-07-06, 20:41

Hornuggla i Hortlax
Hej Mats-Åke
Tack för ditt svar, efter samråd med min fru och lyssning på läten från internet är vi överens.
Det är hornuggla som häckat hos oss denna sommar.
Är det svårt att se örontofsarna?
Hälsningar Björn


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2004-07-06, 14:55

Uggla i Hortlax
Hej Björn!När jag läser det du skriver har jag en teori men jag vill ställa några frågor först.
Hade de vuxna ugglorna örontofsar? Hornugglan har sådana,dock inte alltid resta så man ser dem.Vilken färg var ögonen?Kattugglan har stora,svarta ögon medan hornugglan har orangegula eller orangeröda.Denna ögonfärg gäller även resp.arts ungar.
Var ungarna grå i ansiktet med svarta ögon(kattuggla)eller var de svarta i ansiktet och med gulröda ögon(hornuggla)?
Hur lät ungarnas tiggläten?Kattugglans ungar tigger med ett hest,väsande tchi-epp(inte lätt att bokstavera fågelläten)men något i den stilen,medan hornugglans ungar tigger med ett vittljudande utdraget,klagande pii-ee.
Kattugglan som normalt inte finns här,vilket du noterat,är en utpräglad hålhäckare.Trädhål,holkar,husvindar, lador o.dyl.väljer den till boplats.
Hornugglan däremot finns här och häckar vad jag vet uteslutande i risbon.Gamla bon efter kråka,skata,ekorre men även andra rovfåglars avlagda risbon.Skat-och ekorrbon river de bort överbyggnaden på för att komma åt bobalen.
Du ser vartåt det lutar,men det är du själv som avgör utifrån dina egna iakttagelser.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2004-07-06, 10:44

Hur artbestämmer man en fågel?
Kanske passande att haka på efter föregående inlägg.Jag får ofta telefonsamtal från folk som har sett en konstig fågel/fågel de aldrig sett förut.Jag ber att få en så noga beskrivning som möjligt och utifrån denna försöka ge ett svar.
Ibland är det lätt,oftast lite svårare, men ibland helt omöjligt att gå till botten med fallet.Allt beror på sättet att uppfatta och beskriva en fågel,vilket är väldigt olika från person till person.
Utseende,läte,storlek,uppträdande,biotop,jfr med annan fågelart m.m.Vad ska man titta på och vilka detaljer i situationen är viktiga för en så bra artbestämning som möjligt.
Alla som ringer mig om konstiga fåglar tar jag på fullaste allvar.Man kan aldrig veta vad som döljer sig bakom en obs.Oftast är det helt vanliga fåglar som ses,men man kan aldrig vara säker.
Hur går jag själv tillväga när jag ser någonting intressant?Det varierar givetvis allt efter den situation som föreligger,men jag kan ta gångna lördags pilgrimsfalkobs.som exempel.
Rovfågel sittande i torraka ute på ett hygge!Håll kanske 100meter.
Stopp på bilen och fort upp med kikaren.Här handlar det om en snabb artbestämning för fågeln kan flyga vilken sekund som helst.
Den sitter med ryggsidan mot mig.Ser tydligt huvudsidans kraftiga mustaschstreck.Lärkfalk eller p-falk?
Hur stor är den?Noterar att fågelkroppen är lika bred som torrakans stam i höjd med fågeln.Alltså större än lärkfalk.Detta får jag ett ytterligare bevis på när en irriterad större hackspett slår fast på stammen några meter ovanför falken.
Om det varit en lärkfalk skulle den ha varit knappt dubbelt så stor som spetten.Den här fågeln är utan tvekan tre gånger så stor som hackspetten.Alltså en p-falk.Subadult eller adult?
Avancerar sakta närmare med bilen.Fågeln solbelyst nu på 60-70meters håll.Ser tydligt ryggens och vingarnas mörka tvärbandning,likaså stjärtens.Ryggsidan f.ö.tydligt blågrå,ljusare än lärkfalkens rygg.En adult fågel och en hanne.
Ser fågeln hela tiden mot en ljus himmel,vilket gör det svårare att se alla detaljer,men får ännu en viktig detalj när fågeln sänker stjärten en aning så att jag ser spetsen mot den mörka trädgren den sitter på.Då ser jag tydligt stjärtpennornas vita spets.
En detalj som den adulta lärkfalken saknar.
Kan studera fågeln ytterligare flera minuter och strax innan den flyger iväg vrider den på kroppen så att jag kan se större delen av framsidan.Ser då ett vitt bröst och en fint tvärvattrad buk.
Ingen annan av våra falkar har i någon ålder tvärvattrad buksida.
Fågeln drar lugnt iväg på "ettan" lågt över skogen med grunda,något göklika vingslag och jag kan tydligt notera vingens spänstiga hand,helt olik de mindre falkarnas vingföring.
Alltså:En adult hanne av pilgrimsfalk i Nb kustland den 3 juli!
Hur går ni andra tillväga vid artbestämning av en fågel man kanske inte ser varje dag?
Alla tips därvidlag är värdefulla för människor som läser det som skrivs på denna sida.Det kan bara göra fågelskådningen säkrare.


Insänt av Björn Pettersson <bjorn.pezon@telia.com>
tisdag 2004-07-06, 00:34

Kattuggla i Hortlax ?
Hej

Bor i Hortlax, en gård vid Höträsket.
Vi har haft en kattuggla ?? häckande i en stor gran 20 m från huset!
Kring midsommar hörde jag ett ljud från granen som jag aldrig har hört förut, gick dit och kollade såg en uggleunge! Har sett vuxna d:o under sommaren tidigare men ej anat något sådant här.
Vid närmare kontroll såg jag minst 3 ungar som satt på olika grenar. Det är en väldigt stor och tät gran, svårt att se. Vuxen uggla sågs i närheten. Ljudet från ungarna var väldigt speciellt och med ledning av detta och storleken, utseende på vuxen uggla. Har jag artbestämt med hjälp av mina fågelböcker... dessa ugglor till kattugglor? Numera har ungarna försvunnit till skogs. jag var in och kollade på denna hemsida och förstod att det är ganska ovanligt med kattugglor häromkring.
Någon expert i närområdet kan väl höra av sig om det kan ha varit kattugglor om inte i så fall vilken uggla kan det då ha varit.

Hälsningar
Björn Pettersson
Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
fredag 2004-07-02, 09:38

Återfynd
Jag fick igår ett återfyndsbrev från RC. Den 25 juni 2003 märkte jag två TOFSVIPEUNGAR på en åker strax utanför Haparanda. En av dem blev (sannolikt)skjuten på franska atlantkusten den 19 december 2003,. 177 dagar och 2518 km senare, 47.40 N 01.35 W.

Tragiskt men kul med återfynd. Undrar om jakt på tofsvipa är tillåten där?

I år har jag hunnit med att märka 10 tofsvipeungar, 1 småspov och 1 rödbena. strategin är bilskådning, lokalisering, fixering och rask promenad till fixeringspunkten och hoppas att ungen ligger där man såg den sist. Annars är det nästa hopplöst att lokalisera dessa väl skyddsfärgade vadarungar.


  « Föregående 20       Nästa 20 »