NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk@telia.com>
torsdag 2004-08-12, 19:03

Undring.
Jag har en kompis som vistas i sitt gamla föräldrarhem under sommaren i Tornedalen. Han hade ett häckande SIDENSVANSpar i närheten av huset. Vi undrar om det är vanligt att sidensvansen häckar i dessa trakter eller överhuvudtaget i Norrbotten?
Hälsningar
Roger Nk.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-08-11, 23:22

Tack Peter!
Det var just en sådan här länk jag sökte efter när jag tipsat om länkar till Sandskär.
När inte hjälpen finns nära finns den i Afrika ;-)


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
onsdag 2004-08-11, 21:37
Webbadress: http://svalan.environ.se/rappsyst/dagens_vidareobsar.asp?sort=tid&artid=0&lokalid=4113&landskapid=0&dag=0&dagar=0&sistapost=0&bakatpost=-100&framatpost=100

Haparanda Sandskär
Länken ovan är också ganska bra om man är intresserad av vad som fångas och ses på Haparanda Sandskär.

Hälsar Peter från Dar es Salaam
http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm


Insänt av Daniel Lindberg <adaile-7@student.luth.se>
torsdag 2004-08-05, 11:37

Tubkikare?
Hej
Är rätt ny på det här med fågelskådning men har fastnat rejält för det och är därmed ute efter en tubkikare. Har än så länge klarat mig med en handkikare men det är ju helt klart begränsande. Har ni experter något råd om val som en första kikare. När man läser tester och så verkar ju i stort sett alla billiga kikare vara skrot. Tex. blir man lite rädd för Naturbokhandelns billigaste kikare (Lotus SP60) som dels har zoom och dels fast okular. På en så billig kikare bör man väl inte ha zoom. Börjar man kolla efter lite mer kvalitt kommer man lätt upp i summor uppåt 15000 kr. I detta skikt verkar Zeiss vara den bästa investeringen. Det jsg saknar är koll på kikare i prisklassen där emellan. Är det någon som har något tips? Ska man satsa på en billig förstakikare eller ska man när man en gång investerar köpa en kikare som man kan leva länge med? Hur ofta byter ni experter kikare? Jag är tacksam för all hjälp på traven som jag kan få :o)


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-08-04, 19:54

Färg till holkar?
Hej
jag tänker sätta upp ett antal holkar och har tankar om att måla dem i någon lämplig färg. En färg som gör dem mindre iögonfallande och lite mer vädertåliga. Är det någon som har tips om någon bra färg som inte ger fåglarna migrän?
/Glenn


Insänt av Leif Bildström
tisdag 2004-08-03, 16:20

Ett spadtag för backsvalorna!
I vissa fall går det att med små medel hjälpa backsvalorna. Endast en dryg kilometer från den raserade brink jag tidigare beskrev finns en liten holme där jag med stora framsteg hjälpt svalorna.Endast med en spade har jag gjort nischer och paren har ökat från ca 20 till kring 100 på fyra år. Marken växte igen med ljung och ytan blev för hård att gräva i.Jag följde en linje med mjäla och det har alltså blivit positiva resultat.Slutligen efterlyser jag en öppen dialog med Länsstyrelse och markägare för en bättre framtid för svalorna.Anmäl häckande backsvalor i aktiva täkter
för Länsstyrelsens kännedom!


Insänt av Per Sandberg
tisdag 2004-08-03, 01:56

I Norrbotten kan vad som hels hända...
Åter vid tangentbordet!

Familjen besökte i fredags (30/7) Stor-Räbben i Piteå skärgård. Tanken var att kolla upp ett av skärgårdens omtalade utflyktsmål (via egen snipa). Endast ytterligare en båt hade hittat dit denna förmiddag, så man kan nästan säga att vi hade ön för oss själva.

Så här i vadarflyttartider tänkte jag förstås hålla litet koll på de tänkbara raststränder som brukar finnas på ön. Kanske ville någon arktisk art visa upp sig efter sin insats för artens fortbestånd?

Vi knatade iväg till den södra stranden och kunde där kort studera sex GRÅGÄSS som tog till vingar när vi närmade oss. Dessutom visade tre KUSTLABBAR (två mörka och en ljus) upp sig en lång stund. Bl.a spelflög de under ljudliga läten inte långt ifrån oss.

Strax väcktes dock min uppmärksamhet av att småspovar och fiskmåsar började låta upprört bakom mig; bakgrundsljudet fick liksom "en annan klang i skällan". Anledning till det fanns att finna i den STORLABB som närmade sig ön från söder. Den gled först en sekvens för att därefter i maklig takt arbeta sig norrut, vänligen så nära som ca. 50 m bort, för att därefter avlägsna sig, med en högt stående sol (kl. 13.00) som ljuskälla. Begreppet "kanonobs" har sällan passat bättre...

Hur oväntat var inte detta? I bland råkar man tydligen hamna på rätt ställe, med rätt utrustning (kikaren fanns redan i handen eftersom jag precis skulle leta rastande Calidris-vadare) vid rätt tillfälle.

Ett tag senare landar två vadare med kastande rörelser. De svarta "armhålorna" visar direkt att det rör sig om KUSTPIPARE och dräkten i övrigt att de är adulta men ruggande mot vinterdräkt.

Infärden mot hamnen skedde f.ö. från väster och vid passagen av Lill-Räbben (som idag, till ytan, är 12 ha större än Stor-Räbben...) susade en TORDMULE på väldigt nära håll förbi båten.

En sommar som inte blev riktigt som man hoppats kom dock att innehålla en dag som denna; något att minnas i höst- och vintermörkret!

-Per

P.S. Rent generellt bör vår skärgård ha en hel del angenäma fågelstunder att erbjuda. Ytorna är stora, öarna är många men tillgängligheten tyvärr icke den bästa.


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-08-01, 20:23

Backsvala
I sand-/grustaget vid Ökholmen, Brändön har backsvalornas bästa bo-brink raserats av att någon har aktiverat sandtaget och svalorna har därför blivit tvugna att byta bobrink till en betydligt sämre (dvs lägre och mindre brant sida) del av grustaget.

När jag besökte grustaget för någon vecka sedan varnade ca 50 fåglar vilket är ca 150 fåglar färre än de ca 200 som häckar "normalår".

Vid mitt besök prederades bona dessutom av nötskrika vilken effektivt grävde upp bohålen och hoppade på de inte alltför branta kanterna utan problem.

En olycka kommer sällan ensam.....

/Mattias


Insänt av Claes Kyrk <Claes.Kyrk@Swipnet.se>
söndag 2004-08-01, 11:51

Backsvalor i framtiden
Hej!
Mats-åke Bergström ställde frågan hur man ska kunna hjälpa backsvalorna frammåt i tiden. I senaste nummret av Fåglar i Sthlmstrakten finns en artikel som beskriver läget i östraste delen av Sthlms län. Det ni beskriver känns som att det är samma problem. Vi ser i alla fall en möjlighet i att försöka påverka Kommuner och Länstyrelsen. Detta genom att informera om problemet på ett sätt som gör att återställningen av grus o sandtag ger fortsatt livsutrymme åt backsvalorna. Hos oss finns det även insekter (ofta steklar varav flera exklusiva arter) som trivs i dessa miljöer.
Det här är en viktig uppgift för föreningen att axla.
Förövrigt vill jag kort berätta om en "nära naturenupplevelse" som min familj hade när vi besökte Luleå för några veckor sen. I stenmuren vid Gammelstadens kyrka häckade backsvalorna tätt på rad. Man kunde se rakt in i bohålorna på några meters håll. De söta ungarna satt uppradade i väntan på något gott. Fantastiskt fint!

mvh/Classe Kyrk


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2004-07-31, 21:37
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm

Glömde...
att säga att här nere finns små- och storspov, gluttsnäppa och drillsnäppa. Förmodligen inte de som varit uppe i sommar utan översomrande här nere men man vet aldrig.


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
lördag 2004-07-31, 21:35
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm

Soldaller och ebb i Dar
Har varit ute idag och fotat i soldaller och extrem ebb, +46 i solen och 32 i skuggan (bränd rygg - typ). Resultaten finns på addressen ovan tillika den växade tomtlistan.

Hälsar Peter från Dar es Salaam, Tanzania


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2004-07-31, 21:24

Inte lätt längre för backsvalorna
Backsvalorna för idag en tynande tillvaro.Alla gamla sandtag skulle för ett antal år sedan återställas,m.a.o. snyggas till och i möjligaste mån smälta in i landskapsbilden,vilket förde med sig att artens fortsatta häckningsmöjligheter starkt minskade.Sandtagen planades ut på ett sätt som omöjliggjorde svalornas fortsatta häckningsmöjligheter.Dessa ingrepp har allt sedan dess inverkat menligt på backsvaleförekomsten.
Hur ska man,om det nu går,kunna hjälpa backsvalorna till fortsatt häckningsframgång i våra nordliga skogs-marker?
Bra att du tar upp detta problem,Leif.
Hur kan man fortsättningsvis hjälpa backsvalorna? Kan man skapa nya häckningsmiljöer för arten och i såfall hur och var?
Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
lördag 2004-07-31, 09:35

Oansvariga turister (och renar).
Besökte norra sidan av Sandforsdammen där endast spillror av den stora backsvalekolonin återstod.Pga.Vattenfalls förstärkningsarbete på dammarna har man sänkt nivån minst 0,5 meter. Den lilla branten är alltså lätt åtkomlig från sjösidan.Husvagnsturister och renar har travat upp och ned för slänten, dessutom har medhavda hundar grävt sönder flera bon.Tidigare har ca 110 bon kunnat ses, i år endast ett tiotal.SUCK!


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2004-07-24, 22:11

Lägesrapport
Efter att ha följt med på obssidan av och till några veckor känns det som om läget nu är uppgivet.Det blev nog inte den sommar många tänkt sig med diverse begivenheter,dag som natt.Men så är det.Man kan hoppas på en del men inte ta för givet speciellt mycket.Man får ta det som det kommer.
Jag har balkongdörren öppen just nu där jag sitter och skriver detta och lyssnar till regnets knattrande på markisen och på tranorna som ropar på avstånd.Alltid något.
En av mina starholkar har under våren hyst en ekorrkull.Nu är de unga förmågorna ute och försöker klara sig på egen hand,eller snarare egna ben.Har varje sommar brukat ta vara på de matsvampar som kommer upp på tomten,men nu kan jag inte när jag ser hur ekorrungarna frossar på kremlor och soppar.De är för festliga att titta på när de plockar och äter svamp.
Nyss hemkommen från Nordnorge och Västerålen har jag mycket av upplevelser och syner i bagaget.
Satt bl.a.flera timmar på parkett och studerade en p-falkfamilj vid ett flygge som hade flyguppvisning i den högre skolan.Ett par med tre ungar,två hannar och en hona.Allt medan min kompis fiskade sjöröy,havsröding, alldeles bredvid.Stora,fantastiskt vackra fiskar.
En annan märklig sak noterade jag på Andöya.Ett hägerbo i en telefonstolpe, stort risbo, byggt mellan ett stolpstag och tre ingående trådar.Och till råga på allt stod stolpen på en gårdstomt!Tänk om vi hade sådant i Norrbotten.
Kan än en gång konstatera att Nordnorge är speciellt på många sätt.Man blir aldrig besviken.Och det bästa med hemresan var att vi precis hann passera bron vid Pessisjåkka innan vägen rasade.En annan notering jag gjorde var alla juvenila blåhakar som fladdrade omkring vid Torneträskets strand.Det fanns ungfåglar i var och varannan fjällbjörk,nästan.
Hornugglan verkar ha lyckats ganska bra i sommar här i kustlandet.Säkert också tornfalken.Bara här i min by har konstaterats tre häckningar.Man får glädjas åt det som sker och vara nöjd med detta.Vad annat kan man göra?
God fortsättning på resten av sommaren!
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2004-07-24, 10:30

Hapanada-tips
Ett litet tips till er som är intresserade av ringmärkning och ringmärkningssiffror: Numera matar stationspersonalen på Haparanda Sandskärs fågelstation in sina obsar s.g.s. dagligen via Svalan. Klicka på länken "Svalan, fågelrapporter" till höger på denna sida och välj sedan "Färska obsar från Norrbotten (landskapet" så får ni se vad som rigmärkts och obsats där på sistone. De mest intressanta obsarna syns även under "Dagens fågel från Norrbotten (landskapet) enligt rapportmallen". Ni som är extra intresserade går naturligtvis in i Svalan och filtrerar ut alla obsar just från Sandskär, så slipper ni se obsarna från andra lokaler.

/A


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2004-07-20, 20:37

Skicka bilder
Hej Sven-Erik
Sitter ute i stugan och är uppkopplad via mobilen så servicen på hemsidesfronten är låg. Kan dock inte påminna mig att jag fått bilderna. Kan du skicka dom igen. Jag kanske har deletat mailet av misstag bland alla 20-30 spam jag får dagligen :-/


Insänt av Sven-Erik Sundberg <svenerik.sundberg@pitea.st>
tisdag 2004-07-20, 12:03

bilder
Skickade in bilder till Lars Harnemo kanske inte dom bästa men ändå både på Tereksnäppan och den så förhatliga Amerikanska kopparanden men dom har inte kommit fram eller.
Hälsningar Sven-Erik S


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
måndag 2004-07-19, 08:55

Fotobidrag till hemsidan
Att Anders Lundkvist skickade in en bild på ägretten i Vittangi var ett bra bidrag till NOFs hemsida. Det vore kul/bra om fler skickade in bilder från fält. Det gör en hemsida mer levande...
//Glenn
(som själv snart ska köpa en digitalkamera och "mecka med tuben"...kanske att det kan bli några suddiga bilder på små svarta prickar, dvs fåglar ;-) )


Insänt av <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-07-18, 20:57

Klargörande!
Hej Ulf P E mfl

Mitt lilla inlägg med följande teckan

;-))))) ang. hägerjakt av rrk var ironi, inget annat.

Inget illa ment. Dock kan jag notera att det inte alltid är lyckat att vara ironisk på internet trots dessa krummelurer som betyder både ditten och datten.

Ulf!, jag ber verkligen om ursäkt och tråkigt att du tagit illa vid dig!

Mattias NordlundInsänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
lördag 2004-07-17, 20:58

Att ha "tjänst" inom RRK
Vad betyder "att ha tjänst inom RRK" jo det kan betyda att lägga ut 200 spänn för att kolla om en obs är riktig, förmodligen i sällskap med andra "utläggare" och då förmodligen också med "tjänst" inom RRK Norrbotten & N. Lapplands rapportkommitte. Dessa utlägg får vi inte betalt för! Utan vi gör dessa resor av egenintresse för våran trovärdighet gentemot resten av Skådarsverige. För ibland kan det ändå bli felbestämningar! Då är det bättre att vi lägger ut dessa slantar för att folk från när och fjärran inte skall behöva lägga ut betydligt mer slantar för att ta sig från Stockholm, Umeå, Piteå eller varifrån de åker på obsen ifrån! Hälsar Ulf med "tjänst" inom Norrbotten & N. Lapplands rapportkommiteer. Detta är vad man kallar ideéllt arbete eller "tjänst" inom RRK Nb & N. Lpl


  « Föregående 20       Nästa 20 »