NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av martin Rydberg Hedén <tofsvipa@hotmail.com>
måndag 2004-08-30, 11:01

pungmesen
Boet är mycket riktigt från en pungmes.
Det bör handla om en hane som byggt det men aldrig gjort färdigt det sissta eftersom han inte hittade någon hona. Den sissta biten (läs struten) byggs av honan och hanen tillsammans då de har bildat par.

Hälsningar
Martin Rydberg Hedén


Insänt av Anders Eriksson <anders.eriksson@calliope.se>
söndag 2004-08-29, 18:34

Backsvaleholk
Hej alla!

Nyss hemkommen efter att ha besökt Rutland Bird Fair i England. Bland mycket annat intressant fanns i det närbelägna naturreservatet något jag aldrig tidigare sett: en BACKSVALEHOLK. Holken var gjord av trä (tydligen finns även holkar av betong och lekablock), utformad som en lång mur med många små hål. Hur de inre delarna av varje gång såg ut med bohålor o s v vet jag inte men det kan ju inte vara så svårt att ta reda på. Detta skulle ju definitivt kunna vara något att tänka på för Sveriges del med kraftigt minskande antal häckande backsvalor. Holken såg ut att fungera finfint, många av hålen var bebodda av backsvalor och även kungsfiskare häckade i holken.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2004-08-29, 15:54
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Nötväckor på frammarsch!
Redan i våras (april) hade den övervintrande nötväckan i Malå fått sällskap (båda europaea)och förberedde häckning uppe i en asp. Allt gick bra och ungarna lämnade boet den 16 juni.Samtidigt sågs en nötväcka i en annan del av kommunen. Den 31 juli fanns paret (borde ha varit samma) alldeles utanför boträdet.Lycksele har också stadigt besök av nötväckor och utanför Vilhelmina såg jag en europaea
under juni månad.Jag läser också bland hemsidans obsar att vår svenska nötväcka allt oftare även syns nära BD kusten.Nötväckan verkar komma på bred front och blir förhoppningsvis en allt stadigare gäst vid våra fågelmatningar.Kul när nya arter dyker upp då ex. våra tofsmesar och lappmesar blir allt sällsyntare!


Insänt av Peter Öhman <peter.ohman@telia.com>
lördag 2004-08-28, 09:23

Tub till salu!
Hejsan!
Jag har en Swift nighthawk u-65 med 25xw och ett Manfrotto stativ 055AB som jag säljer för 2500 kr.

Peter


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2004-08-27, 14:35

Pungmes=ja!
Hej!

Har korresponderat med Peter Öhrström, Skåne, häromveckan. Han är en av Sveriges främsta pungmesexperter och har fått se fotona på boet. Han bekräftar att detta faktiskt är ett pungmesbo, om än ett hannäste där det inte fullföljts någon häckning.

Precis som MatsÅke skriver nedan är fyndet sensationellt, eftersom pungmesen inte är vanlig ens i södra Sverige och mer regelbundet påträffas i Uppland, Västmanland och söder därom. Peter tycker även att vi ska undersöka skogarna vid Persön närmare när lövfällningen skett senare i höst. Då finns det nämligen chans att man hittar fler pungmesbon, använda eller oanvända. Pungmeshannar kan nämligen bygga flera bon per säsong vare sig det finns en hona i området eller inte.

/A


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2004-08-27, 13:47

Ang. ev. pungmesbo
Det finns stora likheter med ett pungmesbo,inte riktigt färdigbyggt, ser det ut som.Bomaterialet borde i såfall till stora delar bestå av fröhår från asp,vide och kaveldun om det sistnämnda finns kring sjön.
Stjärtmesens bo(jag har ett sådant tillvarataget)ser helt annorlunda ut.Det hänger inte fritt som pungmesens utan är oftast byggt i en grenklyka.Det bo jag har är förhållandevis runt i formen,byggt av mossa,hänglav och vackert dekorerat med den gråblå blåslaven med inflätade hår av ren och älg. Boöppningen är riktad uppåt som på de flesta fågelbon.Där ruvar då stjärtmesen med den extremt långa stjärten riktad snett uppåt,ut över bokanten.Den skulle aldrig få plats i ett heltäckt pungmesbo,alltså är det inte ett stjärtmesbo.
Även om det nu hittade är ett pungmesbo behöver det inte betyda att den har häckat.Det kan ju röra sig om en ensam hanne som optimistiskt byggt boet.
Mig veterligt har inte pungmesen hittats häckande längre norrut än i höjd med Västmanland.Skulle det nu vara ett pungmesbo är det tämligen sensationellt,inte minst med tanke på att mesen fortfarande anses som relativt ovanlig även där den har sin naturliga förekomst.Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-08-26, 11:59
Webbadress: http://www.rondellen.net/health19_swe.htm

Läsvärd artikel
se länk


Insänt av Roger Söderström <bikarn@telia.com>
onsdag 2004-08-25, 18:19

Resa till Öland vecka 41...?
Sitter och slutför planeringen för resan till Öland vecka 41 och kanstaterar att jag har två platser tillgängliga, om du är intresserad av att följa med dit, för mer information tag kontakt med mig!Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2004-08-25, 09:57

Umedeltat/Hallandsåsen
Jag får hålla med Per i nedanstående inlägg. Botniabanans dragning genom Umedeltat är bara ETT exempel på hur ett politiskt önskemål styr en projektering av en väg- eller järnvägsdragning.
Som tidigare västkustbo och geolog måste jag ju dra parallellen till tunneln genom Hallandsåsen. Pga Båstads (förmögen och inflytelserik semesterort) kommunalpolitik beslutades om en dragning längre västerut än vad som ansågs lämpligt vid projekteringen. Båstad kunde ju absolut inte hamna "en bit ifrån" den nya järnvägen utan dragningen skulle gå genom stan. Vilken geolog som helst kan ta en titt på berget i åsen och se att just invid Båstad är bergskvaliteten som värst. Berget kan här liknas vid ett paket bitsocker utan kartong runt. Vad händer om man drar bort den nedersta sockerbiten i högen? Jo, givetvis rasar det in ovanifrån. Det är som att försöka bygga en tunnel genom en grushög. Testa själv! Hade man dragit järnvägen bara några kilometer längre österut, och därmed utanför Båstad, hade arbetet säkerligen gått mycket lättare och framförallt billigare. Här är berget nämligen av högre kvalitet.

Alltså, återigen har politiker beslutat om något som de inte var riktigt insatta i utan lät istället deras önskan leda vägen. Imponerande!


Insänt av Per Sandberg
tisdag 2004-08-24, 21:08

Skendemokrati.
Efter att i kväll ha tagit del av programmet "Uppdrag granskning" (SVT1) som behandlat delar av beslutsgången i fallet med dragningen av järnväg genom Umeälvens delta och Umeås centrala delar, kan man bara konstatera att vi i Sverige inte ska vara alltför stolta över vår författningstillämpning.


Insänt av Andreas Enmark
tisdag 2004-08-24, 13:26
Webbadress: http://www.gofoto.se

Tubkikare svar (Daniel)
Nikons tuber är ju i mellanprisklassen där kring femtusen, du kanske ska kolla på dom. Testa gå in på Gunnar Olssons Foto om du är i Stockholm, de är hjälpsamma. Eller på nätet, länk se ovan.
mvh / A


Insänt av
måndag 2004-08-23, 18:03

Läsvärt från Expressen

http://www.expressen.se/index.jsp?a=174674

Mattias Nordlund


Insänt av Mattias Nordlund
lördag 2004-08-21, 14:26

Historien upprepar sig....
Intressant artikel i SvD!

I senaste Vår fågelvärld står att läsa om gamar av släktet Gyps.

På Indiska subkontinenten håller gamar av gyps-släktet på att utrotas pga klövdjursmedicin som finns i de ko-kadaver som gamarna äter av.

99% av den ursprungliga stammen på 10-tals miljoner är redan försvunna och detta inom loppet av en knapp 10-årsperiod!

Ev. kommer medicinen att användas i Afrika mfl länder, troligen med liknande resultat för de områdenas gamar

Att historien allt som oftast skall upprepa sig är bara alltför trisst!


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2004-08-21, 13:10
Webbadress: http://www.svd.se/dynamiskt/kultur/did_7915591.asp

Människan och fåglar
Läsvärd länk i ämnet


Insänt av Örjan Norberg <orjan.norberg@edu.lulea.se>
lördag 2004-08-21, 02:24

Ute på exil...
Hej allihop! Jag bor på Orust numera! Men jag kommer hem under sommarhalvåret.


Insänt av Ulf Molau <ulf.molau@botany.gu.se>
fredag 2004-08-20, 16:16

UPPROP: VINTERHÄMPLING
Detta är ingen observation utan ett UPPROP

Inom PROJEKT VINTERHÄMPLING mottager vi tacksamt alla obsar (även andrahands d:o med adress till observatör) av VIHÄM i Norrbotten (och varhelst i övrigt som du sett arten) under 2004. Misstänkt/lämplig häckningsbiotop är viktigt att få in data om, men även rast-/sträckobsar är värdefulla.

Tack på förhand! Vi hoppas på ett gott samarbete och vi kommer att hålla er uppdaterade!

För projektet,
Ulf Molau
Botaniska Institutionen
Box 461
405 30 Göteborg
tel arb 031-7732665, fax 031-7732677Insänt av Gustav Fjellström <gustavfjellstrom@hotmail.com>
torsdag 2004-08-19, 15:16

Piteå skärgård
Skulle vilja ha några tips på bra fågelöar i piteå skärgård.

tack på förhand


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2004-08-19, 11:28
Webbadress: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1431&typ=1

uppdrag granskning
Se VOF:s hemsida, länk nedan.


Insänt av Mattias Nordlund
söndag 2004-08-15, 19:18

Uppmaning!
Hej!

Höstens NOF-program kommer sannolikt att gå till historien som det tunnaste hittills. Alltid kul med rekord?!

Vi har få programpunkter.

Härmed uppmanas medlemmar, samt ännu en gång uppmanas kontaktmännen, att snarast komma med förslag på såväl programpunkt samt ansvarig person för respektive programpunkt.

Maila; zoloft72@hotmail el. ring 070-695 46 26/0920-224135

Programsamordnare/Mattias Nordlund


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2004-08-12, 21:29

Fältsångare
På www.club300.se, startsidan, berättar Kalle Laudon om hur det gick till när FÄLTSÅNGAREN påträffades på Haparanda Sandskär.
  « Föregående 20       Nästa 20 »