NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Thore Alm . kalix
onsdag 2011-02-16, 19:40

kl-08:15--
Jag kommer att få berätta något om Vinerfågelracet i morgon
-fredag kl 08:15.
Vet ej, om det är Norrbottens Radion eller SR- men det kvittrar !!


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2011-02-16, 17:42

Fågelrace 2011
Jag håller med Jan och hoppas även jag att många ställer upp. Dels för att det är roligt att leta arter, men även så vi även fortsättningsvis får rapporter att göra statistik över.

Man behöver ju inte vinna, även om mitt lag siktar på just detta. Dessutom skall vi i år endast röra oss i den egna kommunen, där ovanligt många övervintrare funnits i vinter. Gulsparv, björktrast, steglits och bergfink är de arter som normalt inte ses, men nu skall leda oss till seger.
Det gäller nu bara att hitta dem.

Lycka till / Stefan H


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
onsdag 2011-02-16, 17:19

Fågelrace 2011
Jag vill bara slå ett slag för lördagens "Fågel-race". Trots en utlovad kall dag hoppas jag att ni är laddade där ute i stugorna! Tänk om vi kunde få ihop ett rekordstort antal lag, helst från alla 14 kommunerna!Insänt av Carin <carin@hotmail.com>
tisdag 2011-02-15, 08:53
Webbadress: www.skogsalvan.com, www.skogsalvan.n.nu

Ett tips
Ett tips till fantastisk miljö och härlig natur. Hittade in på er hemsida och tänkte att jag måste tipsa om detta.


Insänt av Roger Nordmark <roger.nk @telia.com>
onsdag 2011-02-09, 15:08
Webbadress: roger.nk@telia.com

Fågelmat.
Hallå!
På min Camp Snödmossen är det ständig en jämn åtgång på nötter. Lägger jag däremot ut en och en halv liter hampfrön i min H.frömatare så räcker de i stort sett ett dygn. Det beror kanske på att Nötkråkorna är stora älskare och hamstrare av dessa frön. De är ju experter på lagring på flera olika platser.
/Ha de!
Roger.


Insänt av Fredrik <fredrikrutberg@hotmail.com>
onsdag 2011-02-02, 10:36

Jordnötter
Här i Unbyn har jordnötterna också varit tveklös favorit framför solrosfröna i år bland Talgoxar, Blåmesar men framförallt Nötskrikorna som i vräker i sig nötterna i en hastighet så dom knappt lär känna smaken..... här är det nog Pilfinkarna som håller sig mest till fröna.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-02-01, 18:20

Jordnötter
Hej. Här på Hertsön, Luleå går det inte så mycket nötter. Ibland, helt plötsligt, är det stor åtgång, men går inte att jämföra med de andra maträtterna, som är skalade solrosfrön, hampfrön och margarin.
De skalade solrosfröerna kan rekommenderas. Dom är dyra per kilo men räcker många gånger fler än vanliga. 5 kg skalade räcker i flera veckor och inget skal behöver man reta sig på.


Insänt av Tomas Carlsson
tisdag 2011-02-01, 16:55

Jordnötter
Jordnötter har varit favoritföda för mina fågelmatningsgäster, slukande åtgång från blåmes till nötskrika, ja även ekorre. Utan nötterna tror jag inte att fågelmatningen skulle locka så många gäster. Nötterna är inköpta på Granngården för övrigt.


Insänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2011-02-01, 09:35

Dålig åtgång på jordnötter?
I vinter har jordnötterna nästan ratats av "mina" fågelbordsgäster. Är det bara Mjölkuddsfåglarna som ändrat sina matvanor, eller?
/Jan-Olov


Insänt av Patrick Å
söndag 2011-01-30, 19:27
Webbadress: http://194.16.46.60/topten.asp

VIK
VIK tio-i-topp f.n.


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2011-01-28, 23:41

Hej alla Holmen-kollare!
Under senaste tiden har vårt annars så lugna bostadsområde i Öjebyn drabbats av inte bara ett villainbrott. Detta medför naturligtvis att vi alla är mycket observanta på vad som sker på våra gator.

Bilar som sakta kryper fram med kikarförsedda chaufförer har nu oroat personer så att polisen har kontaktats. Vi får komma ihåg att det inte är självklart att våra medmänniskor förstår att vi är ute i fredliga ärenden och helt enkelt bara spanar efter pippin så här mitt i smällkalla vintern. Skådar fågel gör man ju på våren, tänker säkert allmänheten.

För övrigt är detta ett förhållande som vi alltid bör ha i åtanke när vi bilar runt i bebodda trakter, inte bara i bostadsområden utan även i byar och fritidshusområden. Ser man någon person utomhus kan det vara trevligt om vi kliver ur bilen, presenterar oss och förklarar varför vi smyger runt. Eftersom många är mer eller mindre intresserade av fåglar kan det dessutom vara en källa till ett trevligt samtal och kanske ett fågeltips.

Glöm inte ”Vinterfåglar in på knuten”!

Hälsar
Maiken & Tryggve
Öjebyn – Piteå Gamla StadInsänt av
fredag 2011-01-28, 17:10

Gallejaur
Fågeldagen är i morgon lördag den 29:e, och pågår mellan 10:00-15:00

Mvh / Stefan H


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
fredag 2011-01-28, 17:08

Gallejaur, lokaler, korsnäbbar m m.
Hej, jag tänkte göra reklam för en "Fågeldag i Gallejaur" som den driftige Leif Björk anordnar och vilken jag kommer att delta i.
Programmet består av bildutställning, filmer, fågelvandring och framför allt, att räkna fåglar på fågelbordet utanför caféet.
Där finns också till beskådning många fint snidade fåglar av Kjell Vågberg och annat att titta på.
För övrigt är denna del av kommunen verligen på hugget och planerar aktiviteter hela året, bl a holktillverkning och olika excursioner i reservatet.

Jag har mailat en massa personer i länet att skriva om lokaler. Är det någon som har något på gång, så skicka det till mig. Har ni inget på G, så ta god tid på er.
Ni som inte svarat, gör gärna det så att jag vet om mailet kommit fram och hur ni ställer er i frågan.

Slutligen ber jag er att hålla koll på våra korsnäbbar som i dessa trakter är rikligt förekommande denna vinter.
Jag har noterat att de börjat uppträda allt mer parvis och senaste veckan börja sjunga allt mer. Eftersom häckningssäsongen är februari-mars, så bör sjungande individer rapporteras som detta framledes. Problematik kan möjligen bestå i de skall ses väl för säker artbestämning.

Ni kommer väl ihåg att rapportera era "vinterfåglar inpå knuten" vilket startat redan idag. På www.sofnet.org kan man börja rapportera redan nu.

Mvh / Stefan H


Insänt av Rolf G Gustafsson <joachimsprengel@t-online.de>
tisdag 2011-01-25, 15:09

Birding in northern Sweden
Hej
Är någon av läsarna här intresserade av att hjälpa Joachim, se nedan. Se e-postadress.

/Rolf GDear Ladies and Gentlemen,

Soryy I have no knowledge of your language Swedish, so I write to you in English.

I am a birdwatcher and a member of the NABU Germany since 50 years. During that time I led excursions and made reports as well as monitoring up to date.

I am living since 10 years on the northest Island of Germany in the North Sea "Sylt".

I am writing to your organisation in order to try to get suggestions or contact persons for my trip during this may

throught your country up to the Nordcap.

Up to now my intended route is planned as follows.

Via Kopenhagen - Malmö - Ljungby - Jönköping - Orebro - Falun - Mora -Sveg - Östersund -Strömsund -

Vilhelmina - Avidjaur - Jokkmokk-Porjus -Gällivare - Border Finland.

Up to the Nordcap my travelling time is limited up to eight days.

I would be very much obliged to hear from you and to get some suggestions for good nature places for birdwatching

and perhaps contact persons living there.

Thanking you for your help I remain

with kind regards,

Joachim Sprengel

Feldgasse 8

D-25996 Wenningstedt

E-Mail: joachimsprengel@t-online.de
Insänt av
fredag 2011-01-21, 22:42

Holmen-kollen
Andreas, tur det inte var skogsbolaget Holmen ialla fall, för då hade vi väl fått en så´n där skogsbolagsdiskussion igen..
/Trädkramar´n


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2011-01-21, 20:37

Holmen
Tur att det finns folk här med Holmenkollen! (Snark-Zzzz......)


Insänt av
fredag 2011-01-21, 20:19

Fel Holmen
Ok. Fel Holmen. Beklagar. Ändrar detta.Insänt av
fredag 2011-01-21, 20:00

Piteå - Boden på 35 minuter...
Har Mr K Jakobsson skaffat sig en Ferrari Testarossa..!? Eller kanske snarare en Helikopter...?
Stenknäck på Floragatan kl 08.55..och Turkduvor på Holmen, Öfvre Buddbyn kl 09.30..? Snabbt jobbat!
Men, det kanske var Holmen i Öjebyn som avsågs..
/Christer Klämmig


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2011-01-20, 22:42

BLÅSTJÄRT i Bodens kommun!
Hej!

Ibland är det nära till fåglarna, ibland en bit bort både i tid och rum... Under dagen sprang jag på Lisa Berglund, Öjebyn, som då kunde berätta följande som hennes bror hade förtalt för ett tag sedan: I somras, i mitten av juli, hade han suttit och fikat hos en bekant ca en km söder om dammen i Sävast, i Sävastnäs. Lisas bror Jan Erik Sandberg- icke släkt med undertecknad!- är en van skogs- och naturmänniska som dessutom regelbundet matar fåglar på vintern och kan arterna vid fågelbordet väl.

Plötsligt fick han på nära håll syn på en fågel i en buske. Han reagerade direkt på fågeln, eftersom han "...aldrig hade sett den arten förut!". Det var en liten "färgrann" tätting, och han reagerade direkt på den starka blåa lystern- f.a. på stjärten- samt på den enligt uppgift "rödgula" färgen som i övrigt stack ut.

Jan Erik slog därför en stund senare upp en fågelbok, och när han kom till BLÅSTJÄRT konstaterade han att det var precis den sällsynta arten som han just hade sett i en buske...

Så långt berättelsen, och en bestämning som utifrån alla aspekter i alla fall för min egen del känns helt trovärdig. Just året 2010 var säkerligen ett år då det relativt sett kryllade av BLÅSTJÄRTAR i Norrbotten, och den bistra sanningen är att den stora majoriteten av dessa godingar gått oss spårlöst förbi. Även om Sävastfågeln av naturliga skäl kanske aldrig hamnar i de officiella hävderna känns den för mig som ett bevis på den gamla sanningen: I Norrbotten kan allt hända!

Ha det gott! /Lars, i Öjebyn (Piteå kommun).
Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
tisdag 2011-01-18, 20:53

Fler fågelkonstigheter

Januari har minsann rivstartat å det kraftigaste vad beträffar udda och ovanliga observationer av fåglar i Norrbotten. För att strö lite extra lök på laxen, kan jag komma med smått overklig observation på den FISKMÅS som vistats vid Boden några dagar. Efter avslutat välbehövligt skidpass på elljusspåret idag, passerade jag Sundet (bron mellan Bod- och Buddbyträsket) klockan 17:55. I det ljus som blir av intilliggannde vägbelysning samt ljusskenet från staden, kunde jag se fiskmåsen ligga på iskanten ca 50m från bron. Tänk att det kan vara enklare att se en fiskmås än en lappuggla i januari i länet 2011!

Så kan det vara ibland, vad blir nästa oväntade upptäckt?

Funderar Mats B


  « Föregående 20       Nästa 20 »