NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-10-14, 08:15

Nya rapportörer.

Hej!

Vill bara säga att jag tycker att det är kul när det dyker upp nya rapportörer här på NOF-sidorna!
Senast var det Lasse H. (med rolig hemsida!) och Agneta som bidrog med intressanta obsar från de delar av länet som inte är lika väl bevakade som platser här nära kusten.

När rapporterna breddas, både geografiskt och personmässigt, känns detta som en verkligt levande mötesplats. Eller hur?

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av
torsdag 2004-10-14, 07:21

Svarthätta
Hej!

Jag vet inte om någon svarthätta har observerats i Kiruna. Men det är inte så jätte-ovanligt med svarthätta i Norrbotten/Lappland på hösten.

Arten verkar (något förenklat) ha en förmåga att företa omvänd flyttning dvs flytta i fel vädersträck om hösten. Då svarthättan är ganska lätt att identifiera så är det troligen en sådan du har i din buske (en liten grå fågel med endera svart (hane) eller rödbrun (hona) hätta över hjässan)

Det är typiskt att svarthättan byter diet/matvanor så här på senhösten. Istället för att äta insekter som är stapelföda på sommaren så övergår arten till att äta bär/frukt så här på hösten.

Mattias Nordlund


Insänt av Agneta
onsdag 2004-10-13, 16:57

Svarthätta
Hej!
Har Svarthättan synts i Kiruna. Tror att jag har en sådan utanför mitt fönster, den äter bär från Rosentry.


Insänt av Talgoxan <maiken.arvidsson@telia.com>
söndag 2004-10-10, 09:52

Ti ti tyh!
Ti ti tyh!
I fredags var husfar äntligen ute och krattade löv. Då passade jag på att kvittra om för honom att det nu var mer än hög tid att ta fram fröautomaten. Och ser man på, han hörde mig! När jag flög runt bland radio- och TV-vågorna hörde jag meteorologerna prata om köld och snö därför skyndade jag mig att ”larma ut” bland mina fågelvänner att ”Nu har Arvidssons restaurang öppnat för säsongen”. När kylan väntar får man inte ”mörka en sådan obs”.

Och tjo vad det vart livat i trädgården. Från alla håll kom blåmesar, gråsparvar, pilfinkar, grönfinkar och fler talgoxar. Tur att vi har bättre flygkunskaper än de där plåtfåglarna som behöver flygledare för att kunna gå in för landning. Sidensvansarna håller sig fortfarande i träden och buskarna med bär, så de är tack och lov inte med och trängs i pilen.

Men tro nu inte att restaurangchefen skötte sig, det blir inte fler än 4 frön på en skala av 10 möjliga. Han öppnade bara en bardisk - annars brukar det vara ett 10-tal med olika menyer. Och snålt var det vid denna enda bar. I går morse när vi alla var utsvultna efter den kalla natten tog maten snart slut och sent blev det innan vi fick mer! Nu hade ju även stora kompisar som skator och turkduvor anlänt så de gick på marken och mumsade i sig de frön som pilfinkarna slängt ut.

Rätt åt restaurangchefen, förresten! I går när han höll på med hjulen på plåtlådan var det en sidensvans som bombarderade honom med hagtornsbär. Och det blev tygligen en lämplig näbb-bränna, för fram emot aftonen när vi tömt baren fylldes den snart på och så öppnades en bardisk till. Nu är han uppe i 6 frön, få se om han bättrar sig ytterligare i dag och skrapar ihop fler frön.

Ti ti tyh, på er alla hälsar
Talgoxan


Insänt av Timo Karvonen <timo.karvonen@telia.com>
lördag 2004-10-09, 11:13

Var är Strömstarar på sommaren?
Under vinter och vår har jag sett Strömstarar i bäcken i Svanstein. (Den kan heta Ylikuitasjoki på kartan).

Däremot har jag inte sett dem under sommartid.

Jag undrar var de då håller hus?

Är det någon som kan förklara det?Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2004-10-08, 19:17

Ökenvarfågel - öken= Lanius excubitor
Jag har idag, för att bespara någon annan från en längre resa,tittat på den numera omtalade varfågeln som fanns i en frysbox här i byn och kunde som väntat konstatera att det rörde sig om en högst ordinär varfågel. Den hade tydligen jagat en småfågel som i tid väjde för fönsterrutan vilket då inte varfågeln gjorde.


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2004-10-06, 08:38

Sena flugsnappare
Jag har också uppfattningen att grå flugsnappare ofta finns kvar långt in i september, betydligt senare än de svartvita flugsnapparna. Den senaste datum jag själv haft grå flugsnappare i Piteå är den 8 oktober. Paradoxalt nog är mitt senaste fynd av en svartvit flugsnappare än senare - från den 12 oktober (2000). Det måste vara en anmärkningsvärt sen fågel.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
onsdag 2004-10-06, 07:42
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Sena grå flugsnappare
Hej!
En av orsakerna att just den grå stannar betydligt längre har nog med födoval att göra.Grå flug liksom svarthätta, trädgårdssångare och sidensvans för att nämna några, har ju en förmåga att smidigt växla över från insektsdiet till bär på hösten. Grå flug, svarthätta,ärtsångare och trädgårdssångare ses då och då frossande på speciellt häggbär under oktobers första vecka.Den svartvita flugsnapparen är tydligen inte "gjord" för att äta bär och är därför helt beroende av insekter.Trots att jag sett även rödstjärt plocka bär så ger den sig i väg ganska snabbt, faktiskt tidigare än svartvit flug enligt mina senaste obs.Kul med fenologi.....

Leif i Malå.
PS. En del nytt på vår hemsida!


Insänt av Oskar Lindberg
tisdag 2004-10-05, 23:06

Grå flugsnappare - höstfenologi
20-23 oktober bör väl var en av de senaste fynden av arten i Norrbotten. Det finns ett antal övriga oktoberfynd från norrlandskusten också. Sista höstoben (mediandatum) från Skåne på grå flug är 4/10. Det verkar alltså som om de sista grå flugsnapparna lämnar Norrbotten och Skåne ungefär samtidigt. Sista höstoben (mediandatum) från Skåne på svartvit flug är också 4/10. Jag gissar att sista höstobsarna på svartvit flug och grå flug skiljer sig normalt någon vecka i Norrbotten. Kanske konstigt att göra just den jämförelsen, men jag tycker det är anmärkningsvärt att grå flugsnappare stannar kvar så länge på höstarna som de uppenbarligen gör. Kan det vara en konsekvens av att de anländer så pass sent på våren?


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
tisdag 2004-10-05, 21:29

Misslyckad häckning
"Pajala kommun har inte haft en lyckad häckning av arten ....... de senaste två åren i 54 av kommunens 77 byar. 47 av byarna har inte haft någon lyckad häckning de senaste fem åren."
Gunnar Lauri från Norrbottenssågen Krekula & Lauri enligt tidningen ATL.

Arten? Jo, människa!

Vem ska då rapportera om de östliga rariteterna?

"Hela Sverige skall leva" är långt borta!Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-09-30, 21:18

Döda trutar.

Hej!

Jag har idag talat med min kontakt, och hennes man har inte sett några döda trutar de senaste dagarna. Jag har bett henne att försöka förse mig med en död trut i fall någon fler skulle hittas. Vi får se hur det går med det, och nog vore det allt intressant att få en analys gjord mot bakgrund av det som skrivits tidigare på detta forum./Hälsar gör Lars!


Insänt av <marie.bjorklund@@bd.lst.se>
torsdag 2004-09-30, 13:36

Trutar och måsar
Det finns indikationer på att mängden vitfågel vid kusten har minskat drastiskt. Om någon har gjort egna sådana observationer så får du gärna kontakta någon av oss eller skriva in det här. Det är särskilt angeläget med tanke på de sjukdomar eller miljögifter som verkar härja bland måsar och trutar i sydsverige.

Hälsar
Marie Björklund
0920 - 960 82
marie.bjorklund@bd.lst.se

och

Lena Bondestad
0920 - 962 21
lena.bondestad@bd.lst.se


Insänt av anders liinanki <anderliin@bf_central.se>
onsdag 2004-09-29, 09:23

Kiruna forum
Hittade ett litet näste uppe i kiruna .

http://lindis.no-ip.org/forums/


Insänt av Staffan Sundin
måndag 2004-09-27, 14:19

Angående "ÖKV"..
Lars Sandberg har för avsikt att åka förbi och titta på den nedfrysta Varfågeln, men han har inte hunnit dit ännu. Enligt den beskrivning per telefon han fått av kvinnan, torde det dock röra sig om en Varfågel av nominatras. Kvinnan har fågeln i förvar till Lars hinner dit. Vi får ha tålamod, fågeln lär ju inte flyga någonstans...


Insänt av
måndag 2004-09-27, 08:01

Ökenvarfågel
Hej!

Bra att du tar upp det Ralf.

Jag har inte för avsikt att själv åka till Piteå enbart i syfte att kika på en potentiell ÖKV. Om jag har vägarna förbi så tar jag en titt.

För intresserade kommer här en länk som kan vara av intresse för spekulanter som vill finna ÖKV i länet:

http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1775&typ=1

Jag är helt övertygad att arten redan är anträffad i länet, utan att vi vet om det.

Det gäller bara att orka.... ta en extra titt på de 3-7 varfåglar som en skådare i Norrbottens kustland ser per år.

"Man" vill ju gärna att någon annan hittar fågeln så att "man" inte behöver jobba på subtila karaktärer......

I all vänlighet/Mattias Nordlund


Insänt av Ralf Norberg <ralfnorberg@hotmail.com>
lördag 2004-09-25, 12:55

Haparanda Sandskär samt Varfågel I I
Tack Ingrid för information om ringmärkningsinfo. Märkligt att ingen tycks intressera sig för Varfågeln som ligger i frysen. Det kan ju vara en ny art för Norrbotten! Tycker att någon från RRK borde åka förbi och titta,så att den blir säkert bestämd.Skåda hårt hälsar Ralf.N


Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
lördag 2004-09-25, 09:48

Korsning
Hej !
Den här fågeln liknar mest en skata, den saknar nästan helt det vita ovanför vingarna. Ovan sidan liknar kråkans och nertill skatans. Men den går som en kråka ( vaggar),helt olik skatans sätt. Stjärten är skatans.Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
lördag 2004-09-25, 07:32

Korsningsprodukt
Hej Tage!
Vi hittade för ett 10-tal år sedan en misstänkt korsning skata-kråka i Måttsund. Den skickades till SVA, men trots telefonsamtal innan om att man skulle kolla arttillhörigheten blev den bara obducerad ur sjukdomsaspekt (död i lunginflammation). Fågeln var i storlek och teckning mest lik en skata, men med kråkgrått i stället för vitt, svag eller ingen metallglans och kortare stjärt än skatan.


Insänt av Tage Fjällborg <098051080@telia.com>
fredag 2004-09-24, 20:05

Korsning
Hej !

Jag bara undrar !
Är det vanligt förekommande med korsning mellan skata och kråka?
Har någon sett eller hört talas om det?Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2004-09-24, 18:44

Ringmärkningsinformation, Haparanda Sandskär
Ringmärkningssiffror från Haparanda Sandskär återfinns på Svalan. Det finns en länk dit från NOFs förstasida. Ofta läggs information även in på Senaste fågelobsarna, men det är inte alltid det hinns med.


  « Föregående 20       Nästa 20 »