NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-01-24, 14:32

Tack för Tofsmes
Hej Peter Ö jag fyllde på lite hamp och ett par små talgkulor i din skogsmatning vid Kvavasträskvägen som tack för Tofsmesobsen. Hälsar Ulf P


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
måndag 2005-01-24, 13:39

Talgoxar - populationsförändring över året
Hej,

En arbetskamrat kom nyss in och berättade att han sett en talgoxe som verkade illa däran, och ställde med anledning därav frågan: "Hur många talgoxar dör på en vinter". Det där kunde jag ju inte svara på på rak arm, men lovade återkomma.

Så, är det någon som kan svara på följande frågor:

1) Hur många talgoxar har vi "som minst" i Norrbotten (länet)? Det borde väl vara i april - maj, innan årets kullar börjar kläckas.

2) Hur många "nya" kläcks/blir flygga varje år.

3) Hur ser dödligheten per säsong ut, andel och orsak. Jag antar att de flesta dör under sommaren/hösten, när det dels finns många små oerfarna ungar, och dels finns fler rovfåglar.

Sen antar jag att antalet "nästa" april/maj är ungefär lika med året innan.

Det var väl nåt att bita i. Ser fram emot mer eller mindre välgrundade svar/funderingar/spekulationer.

mvh,
/Jan-Olov J


Insänt av Roger Söderström
fredag 2005-01-21, 20:53

***Talgtittarturen INSTÄLLD!!!***
Den planerade exkusionen på lördag är inställd pga att militären har skjutningar på Bodens södra skjutfält!


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
onsdag 2005-01-19, 12:58

Vårvindar friska
Hej!

Efter en något blåsig och bitvis plaskig promenad runt stigarna på Gültsaudden, kan jag bara fråga mig: "Var é dom"?. Jag menar exempelvis årets första gråtrutar. Det känns som om de vore på väg i friska sydvindarna. Men de gör väl klokast i att inte ha så bråttom norrut. Rätt som det är har meteorologerna hämtat hem polatrakternas alla iskalla och stillaliggande högtryck. Vi får i alla fall glädja oss åt att elmätaren snurrar relativt långsamt.

Angående snötäcket i de sydvända tallbackarna på "Udden", kan meddelas att det bitvis är tunt och med uppstickande blåbärsris.
/ Mats


Insänt av Bengt Larsson <bengt.larsson@ebrevet.se>
söndag 2005-01-16, 18:42

Länk till sida om gråsiskor.
http://web.telia.com/~u15702529/altindex.htm
Här kommer länken till sidan till han som hittade siskan som var ringmärkt i Kina.


Insänt av Lasse
torsdag 2005-01-13, 14:54
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,587953,00.html

Inte illa...
...gjort av en liten gråsiska - se länken i hemsidekolumnen..


Insänt av Urban Lundström <urblun-4@student.ltu.se>
fredag 2005-01-14, 17:37

Evenemang i Piteå?
Hej! Är nyss inflyttad till Piteå och undrar om det finns någon skådarförening i "stan", alternativt om det finns planerat några evenemang under våren 2005?
Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldt@kuriren.com>
fredag 2005-01-14, 10:33

Har landat!
Nu var hon rolig, Maiken! Och jag vill bara bifoga att Den "har landat". Lavskrikan väntar i detta nu på att sättas på sin istron. En vacker fågel och barnen blir jätteglada. Hit kan nu fågelintresserade lärare och dagispersonal ta sina klasser så de i pedagogiskt och ornitologifrämjande syfte kan visa upp länets landskapsfågel.

Hälsningar ElsaInsänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2005-01-14, 07:26

Mot Luleås stadspark!
God Morgon alla X-sugna i Luleå!
På morgonen idag, fredag, får Du chans till ett "iskallt" X. Men stressa inte, pippin väntar troget på alla skådare ända tills VårHerre låter milda vindar förpassa den till "de sälla jaktmarkerna".

Hälsar
Maiken


Insänt av Lasse
torsdag 2005-01-13, 14:54
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,587953,00.html

Inte illa...
...gjort av en liten gråsiska - se länken i hemsidekolumnen..

:-)


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-01-10, 13:51

Fågelmatningsinnehavaren
Var en tur till Gäddviksströmmen idag, då stannade jag till vid matningen vid gångvägen vid Sundet i Gäddvik och konstaterade att den var rensad på fågelmat, så jag fyllde på frön i huset som jag hade i bilen och tog bort plastpåsarna som hade inehållit talgboll eller nötter. Den behöver nog underhållas bättre! (Matningen där Tofsmesarna brukar vara)! Hälsar Ulf


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2005-01-10, 08:09

Skåda dig själv
Tack hr Lasse för klargörande av fråga. Man undrar ju ibland själv vad man hållit på med i alla år,olistat.
Har en känsla av att det är mer
krys(slis)tat nu än förr i tiden.


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
söndag 2005-01-09, 23:35

Sommaraktiviteter
Hej alla Lulebor (i första hand).

Vilka aktiviteter vill ni se i sommarprogrammet? Mattias ordnar som vanligt räkningar vid Ersnäs/Alvik och en 1:a-maj-exkursion ska vi väl fixa, men vad mer?

Sångarspaning?
Pungmesparty?
Nattskärremangling?
Skärgårdsspaning?
Tornbygge/restaurering?
Holksnickring?

Maila era förslag snarast till mig (kontaktperson för Luleå kommun).
Innebyggare i övriga kommuner tar lämpligen kontakt med sina kontaktpersoner, men korsbefruktning är såklart alltid välkommet ;-)
/Jan-Olov J


Insänt av Lasse
söndag 2005-01-09, 02:38

Sv: Navelskådning;
Eeeh nej hr Bergström, forvisso inte. Microbirding är förståss när man kör ner fåglarna till lämpligt format i micron (5-12 minuter (beroende på art) på högsta effekt). Sen lämpar dom sej utmärkt för noggrannare iakkttagelser medelst t.ex tubkikare eller helst kamera med oanade vidvinkelgenskaper. Akta bra så du inte får ev. omicrade fjädrar i näsan.

mvh Lasse


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2005-01-08, 22:22

Enkel fråga
Ursäkta en oinvigd. Microbirding, är det detsamma som navelskådning, eller?


Insänt av Oskar Lindberg
fredag 2005-01-07, 08:51
Webbadress: http://www.microbirding.se/microlarm.asp

Mera Micro
Det finns också Microlarm. Ett SMS-baserat larmsystem som man kan skräddarsy efter egna önskemål. Varje mottaget larm kostar en 50-öring. Kan vara ett alternativ eller komplement till Minicall-systemet/telefonkedjor/visselpipor/skrika/fäkta med armarna/läsa i efterhand på nätet/telefonsvarare och andra sätt att informera sig om vad som setts i hemmamarkerna.
Se länken för mer info.


Insänt av Roger Söderström
tisdag 2005-01-04, 12:10

sv: Mera Microbirding...
Hej Andreas, som svar på din fråga hur man handlägger obsar via microbirding till svalan kan jag svara på den frågan. Administratören på den aktuella sidan loggar in och skickar obsar vartefter dom har kommit in på microbirdingsidan, detta är inte på nått sätt besvärligt på nått sätt utan det tar ca 1 minut att skicka iväg obsar som kommit in. När man registrerar sig på en microbirdingsida loggar man in på den och skriver där in sina obsar på samma sätt som på svalan, och sedan skicka admin. iväg dessa obsar till svalan.


Insänt av Anna Lindgren <anna_lindgren88@hotmail.com>
måndag 2005-01-03, 21:10
Webbadress: http://www.faglar.tk

Haparanda Sandskär
Hej!
Har suttit och läst om Haparanda Sandskär nu. Låter som ett mycket intressant ställe. Kommer gärna upp någon vecka nästa sommar för att hjälpa till med ringmärkningen.
Lycka till alla med skådandet framöver!

Mvh Anna Lindgren, Örnsköldsvik.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-01-03, 21:08

Mera Microbirding...
Hej!

Jag håller med både Ulf, Lars och Roger nedan! Alltså, jag tycker att idén med microbirding är bra. Det är enligt den jag skådat det senaste året, d v s den allra största delen av skådartiden tillbringas i form av primärskådning inom den egna hemkommunen. Hittar någon annan skådare för mig nya landskapsarter i andra delar av Norrbotten eller i Lappland, alternativt för mig nya arter i Sverige kan jag överväga att åka längre för att kryssa, annars inte.

Emellertid - jag vill inte rapportera in mina arter på annat sätt än i Svalan. Jag har har helt enkelt inte tid eller lust att dubbelrapportera obsar både på en microbirdingsida och i Svalan, ej heller att administrera en microbirdingsida för Luleå kommun. Dock gillar jag sidan www.microbirding.se där man bl.a. fortlöpande kan se hur det går med mikroskådandet runt om i landet, jämföra olika kommuner etc. Om någon annan kan tänka sig att administrera en enkom luleåsida är jag gärna med på den, såvida det räcker att rapportera in arterna via Svalan, alternativt att inrapporterade obsar genom mikroskådningssidan går in i Svalan och får samma status och möjlighet till "behandling" som alla andra obsar i Svalan. Annars får det vara för min del. Tycker Svalan i sig ger en tillräckligt bra översikt av vad jag själv sett under året och var, samt vad andra sett, om man nu är intresserad av det.

Roger eller någon annan som har bra koll kan kanske ge några klarlägganden kring ovanstående?

/Andreas


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-01-03, 12:37

Microbirding utan att vara med i Mb
Jag har under flera år skådat mest i min hemkommun, landskapet i andra hand, N.Lappland i tredje hand och Svea rike i fjärde hand. Det räcker med Svalan , gå in på kommunlistan, klicka på Luleå kn och då ser ni Ulf P Eriksson, klicka på namnet då ser ni vad jag noterat i kommunen! Int behöver man nå Microbirdinglista! Man blir ju förundrad ibland att RgS har mer arter på sin egen lista, än på Artrace Boden som han har som sin Microlista! där ser man vad dubbelbokföring kan ge! Hälsar Ulf P Eriksson, (Håller med Harniz)"Man kan Microbirda bättre i Svalansystemet" då kan man deltaga i andra kommunrace också!


Insänt av Roger Söderström
söndag 2005-01-02, 20:47

sv:Microbirding
Jag har lite svårt att förstå den kritik som Lar H riktar mot microbirding...? vad är det som försvårar för fågelrapporteringen i Sverige? ingenting om man sköter det på rätt sätt och rapporterar sina observationer via sin microbirdingsida och därifrån direkt till Svalan, och vill man inte detta så kan man rapportera på det gamla vanliga sättet: alltså direkt på Svalan, Det som jag ser som possitivt med microbirding är att man kanske rotar lite mer i sin egen kommeun istället för att fara till nån grannkommun och skåda där... för helt klart är att skådar man inte så finner man inte nått, sen kan man ju se microbirding som en rolig plats att mötas och ha en liten intern tävling mellan dom som anmält sig till respektive kommun.


  « Föregående 20       Nästa 20 »