NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Marie Björklund
onsdag 2004-10-27, 17:38

Till Agneta om svarthätta
Vi har haft svarthätta vid fågelbordet mitt i vintern (25-30/12). Men det är ju vid kusten förstås.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-10-27, 11:50
Webbadress: http://www.club300.se/listor/kryssregler/

Ädelkrysslista
Tack Tomas för förslaget om att införa en ädelkrysslista på NOF-net. Jag tycker att det är en väldigt intressant lista eftersom det verkligen ställer krav på eget skådande och inte att man bara "drar" på redan upptäckta fåglar.
Listan införs på momangen! Reglerna finns på länken ovan som sagt.


Insänt av Håkan <hakan.tyren@spray.se>
onsdag 2004-10-27, 09:35
Webbadress: www.gallivare.snf.se

Mer om strömstarar i norr
Strömstaren i norr.
jag har under de senaste två vintersäsongerna sysslat med att följa upp populationsstrukturen hos övervintrande strömstarar i Gällivareområdet (tjautjasbäcken).
Projektet har ingått som ett 10p arbete på högskolan.
Läs gärna mera på hemsideslänken nedan, där uppsatsen är publicerad i sin helhet.
Det hade varit mycket trevligt om flera ringmärkare skulle kunna bidra med uppgifter om populationsstrukturen hos övervintrande strömstarar i norr, det finns en stor kunskapslucka i detta avseende!


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2004-10-27, 09:13

Listor
Jag tycker också att listor i viss mån är jätteintressant; räknar själv både döda kryss (mest "på skoj") och Bergsviken-kryss (byakryss, mer seriöst). Skulle man inte kunna komplettera NOF-nets listsida med en ädelkrysslista? Dels för att det på flera sätt är en intressant och sympatisk lista. Och dels för att uppmärksamma den genuina upptäckten och upptäckandet av nya fåglar.
I korthet är ett ädelkryss en fågel som man själv upptäckt och artbestämt. Fåglar som upptäckts i samband med fångst räknas inte heller. Ett reglemente finns på Club 300:s hemsida (http://www.club300.se/listor/kryssregler/).


Insänt av Jan-Olov J
tisdag 2004-10-26, 08:36

Norrbottens-X-listan
Jepp, maila in dina kryss så ska jag uppdatera listan. Några mail ligger redan och väntar på införande, hav förtröstan...


Insänt av Den andre i redaktionen ;-)
måndag 2004-10-25, 16:11

Uppdatera dina Norrbottens-X
Hej
Det finns många personer som fått nya Nb-X i år. Kom ihåg att maila dina nya till Jan-Olov som sköter uppdateringen här på NOF-net. Han adress finns nere till vänster på sidan.


Insänt av Timo Karvonen <timo.karvonen@telia.com>
måndag 2004-10-25, 15:40

Strömstarar
Hej!

Det var jag som förut efterlyste var strömstaren höll till under sommaren.

Jag har fått ett par svar här - trevligt.

17/10 på kvällen promenerade jag vid Skurholmsfjärden i Luleå. Där såg jag en strömstare vid vattenbrynet - d.v.s. i inte strömmande vatten. Den dök och hämtade föda på botten.

Helgen som gick 23-24/10 noterade jag att två strömstarar var tillbaka efter sommaren i Kuittasjoki i Svanstein.

Om man får tro Mats-Åke så är det ett tecken på att vintern kommer.Insänt av Jan-Olov Johansson
måndag 2004-10-25, 12:03

Kokkola/Kukkola
Forsen norr om Haparanda heter Kukkola, uttalas ungefär [ko'ckåla].
Kokkola är det finska namnet för (Gamla) Karleby, rakt öster om Umeå, uttalas ungefär [kå'ckåla].
(utan att veta om det är vid Kokkola eller Kukkola kronsångaren setts).

Slut på dagens geografi/finsklektion ;-)
/Jan-Olov J


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2004-10-25, 08:13

Höstens första strömstare
Nu för en liten stund sen stannade jag på Fallbron vid Alterälven i Lakafors och kunde då notera höstens första strömstare. Tidigt? Javisst.
Många hade nog förväntat sig en tidig vinter i år, men än så länge verkar det normalt, om man går efter gamla märken vill säga.Strömstaren är dock ett tydligt tecken på en annalkande vinter.
Någon frågade för ett par veckor sen var strömstaren håller till sommartid, alltså var den häckar.
Nu är jag väl ingen expert på strömstare men under 60-och 70-talen när jag fiskade som mest,det handlade om mer eller mindre passionerat bäckmete,träffade jag ofta på häckande strömstarar.Jag fiskade mycket i områdena kring Moskosel,Kåbdalis och upp mot Pärlälven.Vet inte, men det kan tänkas att gränsen i öst-västlig riktning ligger däromkring någonstans.
Detta innebär ju att fåglarna inte flyttar särskilt långt. Man kan väl påstå att igenfrysningen av vattendrag i inlandet tvingar dem att dra sig ner mot kusten.


Insänt av
måndag 2004-10-25, 07:26

Raritetr
hej!

i Kokkola (stavas det så?) har det setts en östlig kronsångare (2 el. 3;e i europa). Om det är vid forsen vid Haparanda så kanske fågeln är vid alhamn idag.....men det är tyvärr inte jag.

I England har det setts en drillnäktergal som är ny för europa.

Nog är det östliga arter på G alltid.

Synd att detsamma gäller vintern, många av dessa rariteter går tyvärr ett möte med "liemannen" till mötes.

/Mattias Nordlund


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
torsdag 2004-10-21, 10:49

Fortfarande chans till östliga arter..
Det är fortfarande bra chans på östliga arter.. Vi har ett stort län att bevaka, men chanserna borde vara bäst vid kusten. Få Taigagångare/KFS etc observeras mer än max 1-2 km från kusten, så på uddar och öar har vi bäst chans att finna dem. Jag skall själv bidra till letandet fre-mån (bl a på Näset och Hattudden) och kommer vid ev upptäckt att larma via Club300-systemet OCH till den som står högst upp på larmlistan i Nb (Andreas Livbom) + Piteågrenen av larmkedjan.
Det har varit en del tjafs kring utlarmningar i Nb i år (att larmkedjan brutits), men jag tycker vi skall glömma detta och gå vidare. Alla får skärpa sig! Ut och leta! Och sedan larmar vi varandra (hellre en för mycket) om DEN plötsligt sitter där.. Alltså! Ut och leta vingband, piplärkor och Rubythroats..
/Hälsar Staffan


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-10-19, 21:26

BERGSTAIGASÅNGARE?/ Skogsbruk.

Hej!

Jag tog mig upp till Luleå tidigt i morse, för att kunna vara en stund på den plats där den lille vingbandaren sågs i går eftermiddag av Rolf G. (Se "Senaste fågelobsarna"!)

Strax efter 07.00 hörde Rolf och jag tre vassa, spetsiga läten mycket nära den plats där fågeln senast sågs igår. Lätet kom från tallkronor ca 10 meter från där vi stod, men det fanns inte en chans att se något vettigt vid den tidpunkten.

En kort stund senare hördes en helt annan typ av lockläte. Det var ett tvåstavigt, relativt tjockt, lätt sugande, och klangfullt läte, med betoning på den andra stavelsen som dessutom var böjd uppåt. Vi hörde detta andra läte knappa tiotalet gånger under de följande ca 20 minuterna, under det att fågeln tydligen förflyttade sig små bitar iväg från oss.
Lätet var mycket näraliggande den KUNGSFÅGELSÅNGARE som vi hörde på Haparanda Sandskär för ett tag sedan, men hade inte riktigt samma "tjocklek"- med tunnare, och kanske vassare klang- och var dessutom nyansen snärtigare. (Subtila skillnader, men skillnaderna fanns där!) Ulf Tenbäck från Boden hörde f.ö. också en del av dessa knappa tiotalet läten.

Jag var väl inläst på olika intressanta läten inför vår resa till Haparanda Sandskär, och med den kunskapen samt den KFS som så stilfullt visade sig för oss och lät för oss på ön, känns det för mig inte särskilt onaturligt att ta bort frågetecknet i rubriken.
Den enda rimliga bestämningen utifrån vad vi hörde är, utifrån min synvinkel, BTS, ty det lät nästan exakt som BTS låter på "Eastern vagrants", den eminenta cd:n, och det lät inte som något annat.

Vad det var vi hörde, får vi sannolikt aldrig med säkerhet veta och jag betraktar än så länge dagens akustiska upplevelser formellt endast som en MYCKET intressant upplevelse och en nyttig fälterfarenhet. (Dock är det bäst att aldrig säga aldrig, eftersom en genomgång av gamla BTS-fynd visar på att en del individer kan stanna längre än ett dygn på samma plats. Jag skulle därför inte bli alldeles perplex, om eftersök i morgon faktiskt skulle resultera i en BTS... Den som lever får se!)

Nu något helt annat. Jag har tidigare i kväll sett "Uppdrag granskning" på rikstelevisionen. Man har på ett mycket intressant sätt visat på hur skogsbolag kan agera, och vilka starka krafter som motarbetar de av oss som tycker att det är viktigt att värna de få skogsarealer med miljövärden som finns kvar.

Om du bommade detta program kan jag tipsa om att två repristillfällen finns: Nu på torsdag och fredag i "ettan", på SvT. Missa inte det programmet!

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2004-10-18, 16:12

Östliga arter...
Staffan Sundin och ni andra som vill se några mer ovanliga, östliga arter i länet - ge inte upp! Flera vingband på Stora Fjäderägg i Västerbotten, liksom i södra Sverige, och en brunsångare idag i Uleåborg talar sitt tydliga språk. De bör finns mitt ibland oss, inte bara omkring oss!

Således, tag en tur till någon kustnära udde eller ut i skärgården, trotsa nordostvinden och duggregnet, spana uppåt och sparka runt!

/Andreas


Insänt av Lena
söndag 2004-10-17, 17:42

Tomtobs
Dels satt nötkråkan under grannens ölandtok
dels flaxade sädesärlan förbi
tomtlistan har 25 kryss idag
få se om jag godkänns som aspirant?


Insänt av talgoxan <maiken.arvidsson@telia.com>
fredag 2004-10-15, 21:51

Lenas första tomtkryss
Grattis Lena till Din nya kikare!
Med spänning ser vi fram emot att få veta vilken den första arten blev. Blev det kanske en av mina släktingar?

Ti ti tyh, på er alla hälsar
TalgoxanInsänt av
torsdag 2004-10-14, 18:48

Positiva fågelnyheter!
Hej!

På följande länk finns positiva saker att läsa ang. fågelskydd i Europa

http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=1277

/Mattias Nordlund


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2004-10-14, 11:10

Levande hemsida.
Håller verkligen med Lars angående nya skribenter på denna hemsida!
Länet utgör som bekant 2/9 av Sveriges yta och det behövs många av oss i BD som håller koll på våra bevingade vänner. Då jag tror att intresset faktiskt är jättestort; tänk så många välfyllda fågelbord man ser när man rör sig i länet om vintern, känns det bra att se fler och fler som gör inlägg på NOF-net!

Per Sandberg, Piteå.

P.S. Vilka fina bilder som fanns på "Rallarroshemsidan" enligt länken tidigare i veckan!


Insänt av Lena
torsdag 2004-10-14, 09:12

tomtobs i centrala haparanda
Jag har klistrat upp en tom lista på kylskåpsdörren.Packat upp min nya kikare.Tagit fram Lars Johnssons fågelbok.
Vad blir det första jag får se?!

Nötkråkan!Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2004-10-14, 08:15

Nya rapportörer.

Hej!

Vill bara säga att jag tycker att det är kul när det dyker upp nya rapportörer här på NOF-sidorna!
Senast var det Lasse H. (med rolig hemsida!) och Agneta som bidrog med intressanta obsar från de delar av länet som inte är lika väl bevakade som platser här nära kusten.

När rapporterna breddas, både geografiskt och personmässigt, känns detta som en verkligt levande mötesplats. Eller hur?

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av
torsdag 2004-10-14, 07:21

Svarthätta
Hej!

Jag vet inte om någon svarthätta har observerats i Kiruna. Men det är inte så jätte-ovanligt med svarthätta i Norrbotten/Lappland på hösten.

Arten verkar (något förenklat) ha en förmåga att företa omvänd flyttning dvs flytta i fel vädersträck om hösten. Då svarthättan är ganska lätt att identifiera så är det troligen en sådan du har i din buske (en liten grå fågel med endera svart (hane) eller rödbrun (hona) hätta över hjässan)

Det är typiskt att svarthättan byter diet/matvanor så här på senhösten. Istället för att äta insekter som är stapelföda på sommaren så övergår arten till att äta bär/frukt så här på hösten.

Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »