NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-04-18, 17:46

Kryp
Btw, Sveriges farligaste djur, getingen, som orsakar flest dödsfall per år om jag inte missminner mig, hur gör vi med den? Ska vi utrusta alla medborgare med sprayburkar med insektsbekämpningsmedel? Eller kan vi, innan vi utrotat människan, lära upp t.ex. vargarna att vara med i getingbekämpningen?
;-)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-04-18, 17:42

Attacker
Men Urban, om vi utrotar alla människor, vem ska då se till att vargarna inte attackerar hundar?
;-)


Insänt av Urban
måndag 2011-04-18, 11:37

Attacker
Tänk hur många människor som attackerat människor, många med dödlig utgång helt oprovocerat... Ska vi införa skyddsjakt eller utrota arten direkt?


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2011-04-18, 11:27
Webbadress: http://www.dn.se/chattar/chattrum3

Chatta om varg
Se länk


Insänt av V. Andersson
måndag 2011-04-18, 10:48

Vargen och Hunden
Precis som ni själva skriver. Hundar attackerar människor... nämn en sak som gör att ni kan garantera till 100% att en varg inte kan eller kommer att kunna angripa en människa, stor som liten i framtiden. Hunden kommer ju som vi alla vet från vargen.

Sen ska vi inte glömma bort att många människor faktist känner obehag för vad som kan hända, det ska vi inte bara sopa under mattan.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-04-18, 10:04

Hundar och hästar
Hur många hundar har inte angripit och skadat människor, även mammor och spädbarn? Borde vi inte förbjuda folk att ha hundar eller i varje fall införa ägandetillstånd för personer och myndigheter med särskilt behov av hund (synskadade, polisväsendet etc.)? För att inte tala om hästar. De är ju livsfarliga!
;-)


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2011-04-18, 09:11
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/janguillou/article12896783.ab

Varg och varghat
Se länk som jag hänvisar till. Det är meningslöst att diskutera med "V(arg) Andersson" och gelikar. Sunt förnuft har lämnat dem för länge sedan.


Insänt av V(arg) Andersson
måndag 2011-04-18, 08:35

Vargar; mot staden!!
Det brukar skrivas och debatteras rätt mycket och stundtals hårt om vargars rätt i naturen på denna sida, men nu när det börjas att de inte bara tar jägarens hundar i skogen utan även angriper och skrämmer mammor på promenad med barnvagn och hund i tätbebygda trakter och nära större samhällen är det knäpptyst?
Jag har undrat hur länge det skulle ta innan denna typ av incident skulle komma till verklighet.
Visst innan någon svarar mig att det var hundens fel att vargarna angrep så tänk på att hur hade det gått om inte hunden varit med? det kan ju ingen svara på, men tänk efter ändå!!! Ett antal allvarliga björnincidenter har ju redan ägt rum i sverige, tom med dödlig utgång. Jag väntar (tyvärr) på första allvarliga vargangreppet....


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-04-16, 22:36

Väderstrecken...
Östen ligger förstås i Västergötland, inte i Östergötland som jag skrev nedan.

Btw, finns det någon sjö som heter Västen i Östergötland? ;-)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-04-16, 22:23
Webbadress: www.geese.org

Halsmärkt sädgås
I eftermiddags upptäckte jag en halsmärkt SÄDGÅS vid Alviksgården. Fågeln hade ett gult band med beteckningen X 26 kring halsen.

Redan i kväll har jag fått svar från Thomas Heinicke, och i rullorna uppdagas följande historia:

Fågeln är märkt som adult TUNDRASÄDGÅS den 28/7 2010 kl.1945 i Jakobselvvidda Varangerhalvön. Den var då under ruggning och översomrade alltså i Nordnorge.

Den 11/9 2010 avlästes fågeln vid sjön Östen i Östergötland. Den 18/11 2010 befann den sig vid Hammarsjön i Skåne, och den 29/1 2011 sågs den på Fyn i Danmark. Den har således troligen tillbringat vintern i Danmark och är nu på väg tillbaka mot nordligare breddgrader igen.

Fler halsmärkta gäss torde dyka upp de närmaste veckorna. Våren har ju nätt och jämnt börjat.

/A

Insänt av Urban Jacobs
torsdag 2011-04-14, 15:56

Fågelholkar
I samband med den studiecirkel om fåglar vi kör här i Kiruna så har vi tillverkat holkar också. Lånat slöjdlokal av PRO och fått kalasfint virke från äldreboendebygget på Lombolo. Det blev nitton småfågelholkar och två pärluggleholkar. Planerar att sätta upp holkar i den sk gruvstadsparken.


Insänt av Skogstokan
torsdag 2011-04-14, 09:51

Våren
Nu är dagarna ljusa..fåglarna sjunger tidigt om morgnarna och vårkvällarna frestar till sköna promenader i blånande skymning.
Visst är våren värd att fira! Både när den bjuder på tussilago och koltrast, när blåsippan lyser i skogsbrynet och när sädesärlan för första gången för året landar på gräsmattan...Njut gott folk av våren...


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-04-14, 09:37
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12878545.ab

Levande fågelskrämma
se länk


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-04-14, 08:43
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Antal fåglar
Magnus Ullman har skrivit en bok "I fåglarnas värld" och där finns en lista på antal par i Sverige. Ordningsföljd enligt följande: lövsångare, bofink, trädpiplärka, rödhake, kungsfågel, taltrast, talgoxe, trädgårdssångare, järnsparv, koltrast, svartvit flugsnappare, rödvingetrast, stare, blåmes, bergfink, gulsparv, grå flugsnappare, sånglärka, ängspiplärka, sädesärla, björktrast.
Många av dessa arter anges med samma intervall avseende på antal, typ 500 000 - 1000 000 par. Så inom dessa antalsgrupper kan det naturligtvis variera samt över tid dessutom. Hoppas detta hjälper dig något Stefan.

Alla dessa böcker jag nämnt i mina inlägg finns på Naturbokhandeln och bibliotek förstås. Hurmånga-boken kommer som sagt ut till hösten.

MVH


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-04-14, 08:32
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Antal fåglar
Svensk fågelatlas från 1999 och gjord i SOF: s regi har en lista med antal individer påträffade i de rutor som besöktes i landet under inventeringarna. Ordningsföljden där är lövsångare, bofink, sädesärla, taltrast, gök, trädpiplärka, björktrast, kråka, svartvit flugsnappare, talgoxe, rödhake, ringduva, gräsand, större hackspett, trädgårdssångare, osv, osv, osv.
Listan kanske inte stämmer helt övernes med det verkliga läget i landet då väldigt få rutor inventerades i norra Sverige. Men det är en lista som man kan börja med.

MVHInsänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2011-04-14, 08:26

Räkningar i Alvik/Ersnäs
Fråga: Vem kan hålla i fågelräkningarna i Ersnäs-Alviksområdet den 17/4 samt 24/4?
Den som har varit med tidigare vet att det inte är några konstigheter:
- Samling vid E4-parkeringen 06:30
- Fördelning av deltagarna på lämpliga områden, gör en bedömning av var fåglarna finns
- Räkna mellan 07:00 - 08:00. I princip brukar vi räkna icke-tättingar, men dyker någon korttålärka upp lär väl den också räknas
- Sammanställ resultatet och rapportera på Svalan.

Meddela här på forum-sidan om ni har möjlighet att agera räkningsledare de aktuella dagarna.
mvh,
/Jan-Olov JohanssonInsänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-04-14, 08:26
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Vanliga fåglar
Stefan du får kolla i "Sveriges fåglar" 3:e upplagan som utkom 2002 i SOF:s regi. Här anges ungefärliga antal för de flesta arterna.
Annars måste du vänta till hösten då "hurmångsa-projektet" är klart. Viket resulterar i en bok med troligt namn "Fåglarna i Sverige antal och utbredning i län och landskap".


Insänt av Stefan Holmberg
torsdag 2011-04-14, 06:01

Vanliga fåglar
Tack Krister, men det är Sveriges vanligaste häckfåglar jag är ute efter. Jag har kommit så långt så att jag vet att det är Lövsångare i topp, sedan bofink och trädpiplärka, men därefter?
Det är dessutom roligt att visa nybörjare de arter man tror är vanliga, men inte är det.
Te x gråsparv ligger på 39 plats, efter ejder och rörsångare, vilka det inte dräller av här uppe i norr.

MVh / Stefan H


Insänt av Krister Jakobsson
onsdag 2011-04-13, 20:55

Vanligaste fåglarna
Stefan, gå in på följande länk http://www.tomtskadningidalsland.se/ och klicka vidare till våra vanligaste fåglar så får du både fakta och läten på våra vanliga vinter och vårfåglar.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2011-04-13, 16:41

Vanligaste fåglarna
Jag skall starta en studiecirkel här i byn i morgon och tänkte där bl a berätta om våra vanligaste fåglar. Tänkte att det borde vara lätt att få fram en lista på nätet, men efter att ha letat rätt länge, så ger jag nu upp.
Är det någon som har en länk till var man hittar denna fakta?

Mvh / Stefan H


  « Föregående 20       Nästa 20 »