NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars H
torsdag 2004-11-25, 20:26

Mer i Skådarguiden
För att psyka oss andra i vinterkylan skickade Peter Nilsson in sin bild till guiden.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
torsdag 2004-11-25, 18:03

Nytt i Skådarguiden
Nu har vi fått en bild på Mats Karström samt en uppdaterad bild på Rolf Gustafsson. Om du inte redan finns med, tar jag GÄRNA emot en bild via e-post.


Insänt av
tisdag 2004-11-23, 22:07

Något för våra lärare att söka?
saxat från brevduvan...
/Jan-Olov J

Hej,
Jag fick nys om att Polarforskningssekreteriatet utlyser ett stipendium för
högstadie/gymnasielärare som ska följa med på Expedition till Arktis 2005.
Projektet ska handla om fåglar så erfarenhet av hantering av fåglar var ett
krav.
Kanske nån duva kan vara aktuelll? Mer info på www.polar.se
Kan själv rekommedera en resa till Arktis. Oerhört vacker och Rosenmås,
Tärnmås och Ismås i häckdräkter under 2001 års expedition.

Michael Norman


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-11-23, 07:18
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/

TÖRNSKATA

Törnskatan har anlänt till min tomt i Dar es Salaam.

Hälsar Peter


Insänt av Tony Persson <tonper378228:@bredband.net>
måndag 2004-11-22, 00:36

Till Peter Nilsson
Kunde inte skriva in i gästboken Peter så jag skriver här.Det var trevliga afrikabilder du hade tagit.Sevärda flera av dem.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
söndag 2004-11-21, 11:54

Ny e-postadress
Roger Söderström, Boden har ny e-postadress:
roger.sod@telia.com


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2004-11-20, 09:42

Ny E- Post adress
Nu har de duktiga teknikerna på Microsoft support väckt mitt halvdöda nätverkskort till liv igen och e-posten funkar åter. Hälsar Ulf


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
onsdag 2004-11-17, 09:46
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/index.htm

Tanzaniahälsning
Vänner

Jag har uppdaterat min sida med fågelbilder från Tanzania efter ett besök i Mikumi NP. Parken ligger bara 30 mil från kusten.

Bilderna finns på adressen ovan.

Hälsar Peter i Dar
Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
tisdag 2004-11-16, 22:43

Årets märkning på Sandskär
Efter en del strider med Sandskärsdatorn kan jag nu meddela att det totala märkresultatet för 2004 blev 5668 individer av 81 arter. Det kan jämföras med förra årets 4232 individer av 84 arter. Detaljer följer.
Insänt av Ulf P Eriksson <ulf.eriksson@lulea.mail.telia.com>
måndag 2004-11-15, 21:14

Min nya e-postadress funkar ej!
Jag skrev att jag bytt e-postadress, det kommer jag att göra så småningom, tyvärr fungerar inte bredbandsanslutningen så jag kommer icke ut på internet! Internt fel i Windows förmodligen! Eller att datorn ej gillar bredband! Hursomhelst gäller den gamla e-adressen tills vidare! Gammelhärk datorn kan man lita på! Hälsar en snart knäpp datoranvändare iform av Ulf


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2004-11-12, 18:26

Har ny e-post adress
Ulf P Eriksson Gammelstad har fått ny e-postadress ulfpeson@bredband.netInsänt av <pererik.lindgren@swipnet.se>
torsdag 2004-11-11, 15:36

Sverigepremiär på ny Kowa
Missa inte premiären på en ny Kowa-tubkikare med inbyggd digitalkamera hos Fritz Ohlsson i Luleå. För tider se annons i onsdagstidningarna. Demonstreras av en representant från Kowa.
Hälsar PE


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
torsdag 2004-11-11, 14:10

Trist läsning
Såg en artikel i onsdagens Aftonbladet.
En rapport från Birdlife International om
att i Europa är det 226 arter och i Sverige 85 arter med risk att utrotas!
Vanliga arter som SÅNGLÄRKA,TOFSVIPA och
GRÅSPARV bland annat.
Tråkigt men människan suger ut Moder Jord,ger skit tillbaka och gräver allas grav. Nåväl.
Vänliga hälsningar Tony.Insänt av
onsdag 2004-11-10, 12:03

Fågellokaler
Daniel mfl!

Så här års är bland de bästa lokalerna längs Luleälven ffa Avans färjeläge, Fårhusnäsudden samt grundet (en ö vid S:a sunderbyn, med en bro till) Måsar kan ses på sunderby soptipp.

Ffa ses änder, gäss och svanar samt en del mås/trut vid nämnda lokaler.

För skogsarter så föreslår jag att du kontaktar någon av de Bodenskådare som deltar i talgprojektet på skjutfältet för att få guidning till talgbitarna.

/Mattias Nordlund


Insänt av Daniel Lindberg
onsdag 2004-11-10, 11:36
Webbadress: adaile-7@student.ltu.se

Fåglar runt Norrbottenskusten så här års.
Hej

Är en utflyttad Bodensare som nuförtiden håller till nere i Linköping och Östergötland. Har börjat med fågelskådning under året och har lagt ner rätt mycket tid på att utforska fågellivet runt Östergötland (Tåkern, Roxen och kusten). Är nu hemma på visit under veckan men har inte alls koll på var jag ska bege mig för att få se senhöstens begivenheter. Mestågen är ju en hälig sak så här på hösten och jag har sett att det observerats en hel del tofsmes, svartmes, stjätmes, trädkrypare och framförallt gråspett. Är det någon vänlig själ som vill dela med sig av lite lokaler eller en liten guidning i närområdet? Hör gärna av er på mail.

Tackar på förhand...


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2004-11-09, 07:58

Primärlistan.

Hej!

Jag tycker att den föreslagna förändringen en bit nedan är klok. Genom att göra på det viset kan man säga att primärskådning/aktivt letande/ samarbete prioriteras, framför att göra tävlande/knepiga gränsdragningar/ropande till huvudnummer.

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
måndag 2004-11-08, 16:30
Webbadress: http://svalan.environ.se/rappsyst/listor_monad.asp?sort=datum&visaarter=ja&year=2004&personid=1228&kommunkod=2582

Månads- och kommunlistor
Mats skriver här nedan om hur han kryddar skådandet genom att hålla reda på månadslistor. Med hjälp av Svalan är det enkelt att ha en uppdaterad lista. Om du går in på följande länk kan du se Mats alla månadskryss i Bodens kommun 2004.
Om du vill se din egen lista ändrar du personid och kommunid i länken. Dessa uppgifter kan du också hämta ut från Svalans hemsida. Om du inte klarar detta själv kan jag hjälpa till.
http://svalan.environ.se/rappsyst/listor_monad.asp?sort=datum&visaarter=ja&year=2004&personid=1228&kommunkod=2582


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
söndag 2004-11-07, 23:22

Apropå skräckkabinettet
Huuva vilka gökar som flaxar runt i skog och mark...........

Undrar hur många ädelkryss jag har av dem?

Rolf
ps. Kan jag få byta bild? ds


Insänt av Mats Bergquist
söndag 2004-11-07, 08:13

Sena besökare i Boden

De senaste dagarnas relativt varma väder med omväxlande regn och sol samt vindar från västsektorn, gjorde att jag inte kunde hålla mig inne längre än nödvändigt igår den 6.11. Vem vet var den felflugna atlantfågeln har hamnat? Morgonpromenaden hemma i Övre Buddbyn började i sol och slutade i regn. Dock hann jag med att se 14 SÅNGSVANAR och 30-talet GRÄSÄNDER på en skördad kornåker. En syn som jag inte kan påminna mig att jag fått uppleva förut i Bodentrakten i november månad under min tid här (från 1966 och framåt). För det mesta brukar alla sjöar och mindre vattendrag vara tillfrusna samt ett tunnare snötäcke ligga på marken. Svanar och andra sjöfåglar har tvingats uppsöka exempelvis luleälvens öppna vatten för att hitta mat. Något senare på förmiddagen satte jag mig i bilen och meningen var att åka till Råbäcken för att se stripgässen som uppehållit sig där en längre tid. De ”måste” ju prickas av på ”novemberlistan för Norrbotten”! Ute på Bodträsket stod en skock trutar. Ut med tuben för att konstatera att det var cirka 150 GRÅTRUTAR och tre HAVSTRUTAR. Men efter att ha svept av hela gänget flera gånger i förhoppning att finna en vittrut, lättade plötsligt en mindre vitfågel och kom flygande mot mig. Vad i hela friden var detta? Att det var en mås, såg jag direkt. Men vilken art? Skall det äntligen bli napp på en tretåmås? Måsen såg nästintill helvit ut och slog till på isen intill trutarna. Men ganska direkt insåg jag att det var en adult SKRATTMÅS i vinterdräkt. ”Skrallen” satt och putsade sig några minuter, innan den fann för gott att försvinna i riktning mot kyrkan till. Att se en skrattmås efter 15 september i Bodentrakten, är att betrakta som en mindre bedrift. För det mesta brukar det inte rapporteras något sista datum för arten. Skrattmåsarna lämnar Bodentrakten vartefter ungarna blir flygga, senast i slutet av augusti, och i undantagsfall får man se en ”sen” individ in i september.
Jakten på novemberkryss gick vidare, nu mot Vittjärvs kraftstation, där jag förra helgen såg en storskarv. Månne den var kvar? Efter en stunds spanande upptäckte jag en simmande fågel långt bort i motljuset på andra sidan älven. I tuben avslöjades arttillhörigheten direkt. STORSKARVEN! Trevligt, andra nya arten för dagen på ”novemberlistan”. Sedan 1966 finns två iakttagelser av storskarv i Bodentrakten under november månad, 4.11 1997 och 11.11 2001.

Förklaring till ”novemberlistan”. För att krydda det dagliga fågelskådandet, har jag och många andra, delat upp gjorda observationer på flera olika listor. För min del är det cirka 30 nu. Av den anledningen är både skrattmås och storskarv intressanta i november. Idag klämmer jag stripgässen ;-)

Hälsar MatsInsänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
lördag 2004-11-06, 23:20

Ädel/Primärlistan
Hej,

Jag har tagit bort bergstaigasångaren från Rolf G:s ädellista. Felet var mitt, ett "klipp- och klistra-fel". Ber om ursäkt för det, och hoppas att ni har överseende.

Övriga förändringar, inklusive namnbyte på listan väntar jag med tills Lars H's förslag har vunnit laga kraft, dvs några tycker till om förslaget. Sen lovar vi på hemsidesredaktionen att bestämma tvåväldigt ;-)

För övrigt har inga andra listor kommit in än. Fler bidrg mottas med spänning. För att förenkla för er och för mig, lägger jag ut en excel-fil med en "kryssmall". Fyll i era "X" (alltså stora X), och maila listan, så kopierar jag in er kolumn i listan. Tag inte bort okryssade rader.

mvh,
/Jan-Olov J


  « Föregående 20       Nästa 20 »