NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-04-27, 15:28

Rekordmånga fenologirekord
Apropå tidiga vårfåglar så verkar det som att april 2011, precis som medeltemperaturen, är rekordartad när det gäller flyttfåglarnas fenologi. Lite sökningar i Svalan ger vid handen följande rekord och -tangeringar när det gäller ankomstdatum 2011 (avser landskapet Nb och fram till 27/4):

SJÖORRE 20/4
SMÅSKRAKE 11/4
STÖRRE STRANDPIPARE 12/4
SVARTSNÄPPA 24/4
GÖKTYTA 25/4
LADUSVALA 5/4
HUSSVALA 26/4
SÄDESÄRLA 26/3
RÖDSTJÄRT 26/4

Andra anmärkningsvärda noteringar som inte är rekord:

STORLOM 25/4 (tidigast 24/4 2007)
GLUTTSNÄPPA 22/4 (20/4 2004)
RÖDBENA 21/4 (12/4 2003)
SKOGSSNÄPPA 15/4 (13/4 2003)
DRILLSNÄPPA 26/4 (21/4 2009)
GRÖNBENA 20/4 (18/4 2004)
SMÅSPOV 23/4 (19/4 2004)
DVÄRGBECKASIN 22/4 (20/4 2007)
BUSKSKVÄTTA 26/4 (25/4 2009)
TRÄDPIPLÄRKA 23/4 (19/4 2003)
TALTRAST 8/4 (29/3 2007)
LÖVSÅNGARE 25/4 (21/4 2001)
SVARTVIT FLUGSNAPPARE 27/4 (26/4 2006)

MatsÅkes flugsnappare idag bräcks alltså endast av en fågel som sågs för fem år sedan av Waldemar Berggren i Södra Svartbyn.

Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-04-27, 12:10
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Orädda tjäderfåglar
Märkligt att just du Herman tar upp det här fenomenet med allt fler orädda tjäderfåglar.

I drygt 20 års tid samarbetade jag med skogsfågelforskaren Ingemar Hjorth ända fram till hans tragiska bortgång i tsunamin i Thailand,julhelgen 2004.
Vi hade många intressanta diskussioner omkring tjädern. Hans forskning resulterade så småningom i boken "Tjädern - en skogsfågel.

Jag citerar här några rader som ur en annan vinkel belyser det här fenomenet med speltokiga och orädda tuppar och hönor.

"Tjädertuppar drabbas på något sätt psykiskt då viktiga delar av deras hemvist kalavverkas. Ett kalhygge innebär ju att den mycket hemvisttrogne tuppen på några få dagar förlorar ett skogsområde av vital betydelse. Reviret på lekplatsen torde vara en mycket viktig sådan hemvistyta, men säkert har andra delar minst lika stort affektionsvärde.

Senare under 80-talet nåddes vi av budet att finska kollegor dragit samma slutsats. Finländaren Raimo Hissa är nu sysselsatt med problemet och kommer förhoppningsvis att sprida mera ljus över dess bakgrund.

Här vill jag nöja mig med tolkningen att när tjädrar plötsligt finner sitt geografiska livsrum i total förödelse, händer någonting i deras psykiska balans, vilket får fysiologiska och senare beteendemässiga följder. Tjädern drabbas av en miljöbetingad sjukdom."

Många ser det här med orädda tjädrar som uppträder mitt i civilisationen som ett pittoreskt inslag i sitt bostadsområde. I själva verket handlar det om ett tragiskt bevis på att dagens tjädrar inte mår bra.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-04-27, 09:00
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Tidig flugsnappare
I morse, 27 april, när jag öppnade ytterdörren satt första flugsnapparen och sjöng i närmaste gårdsbjörken.I mina vårfågelsnoteringar som sträcker sig tillbaks till 1963 hade jag tidigare 2 maj som tidigaste ankomstdatum. Detta inträffade 1992, 1993, 2004 och 2008.

I mina knipholkar kring gården finns en tidigast-påbörjade-ruvningnotering från 26 april 2007. Sedan den 25 april ligger redan tre honor på ägg. Äggläggningen påbörjades alltså redan före påsk.

Äggläggning är påbörjad i ytterligare fem knipholkar vilket aldrig hänt tidigare vid denna tidpunkt.


Insänt av Herman Sundqvist
tisdag 2011-04-26, 23:09

Spaning
I radion finns ett program som heter Spanarna där några kända personligheter berättar om trender som de identifierat men som är så nya att de knappt går att upptäcka ännu. Jag tänkte härmed leverera en spaning kring en kommande(?) företeelse i fågelvärlden.
En del arter tar steget från ett liv som skygga fåglar i naturen, till oskygga dito i tätorter. T ex har Gråsparven sedan lång tid funnit sig till rätta i stadsmiljö och trivs bland annat bra i anslutning till uteserveringar (även om gråsparven minskar oroväckande). Gråsparven har varit urbaniserad sedan lång tid. Andra arter har tagit steget till stadsmiljön relativt sent. Ringduva i södra Sverige är ett sånt exempel. Som Norrbottning känns det allt lite ovant att se ringduvor knalla omkring i parker några meter från människor. Dubbeltrasten lär ha blivit stadsfågel i England för några decennier sedan och jag upplever att Koltrasten möjligen är på väg att bli en stadsfågel i Norrbotten på samma sätt som den länge varit i södra Sverige. Beteendeförändringar handlar inte bara om att flytta in i stadsmiljö. Vem hade trott en Norrbottensskådare som för 35 år sedan påstått sig ha sett en flock sångsvanar likt gäss beta på en åker? Det sker förändringar hela tiden...

Nu över till min spaning: Tjädern är på väg att se fördelar med stadsmiljön! Jag studsade själv till för några veckor sedan när en tjädertupp satt och vilade sig 25 m från entren till Kallax flygplats. Man ska visserligen inte dra för stora växlar på tjädertuppars vistelseort i april/maj, men det är faktiskt en hel del obsar som görs av tjädrar i villaområden och liknande. Nu i vår en höna i S Sunderbyn och förra hösten en tupp på Pitholm om jag minns rätt. Jag roade mig även med att titta på bilder på tjäder på Svalans bildarkiv, och det är faktiskt ett ej försumbart antal som visar tjädrar i villaområden, vid dagis etc - och ofta utanför den tid när spelgalenskap drabbar en del tjädrar. Fasaner är villaområdesfåglar i stor utsträckning i södra Sverige. Tänk om tjädern är på väg att göra samma sak? Åtminstone under vinterhalvåret. Det kan finnas fördelar för en tjäder som man inte tänker på: tillgång till grus, ingen risk att bli skjuten, färre kungsörnar och inte fler duvhökar än i skogen, tillräcklig tillgång på tallbarr. Strängt taget det en tjäder kan tänkas värdesätta på vintern... Att tjädrar regelmässigt kan byta miljö under vinterhalvåret har Kjell Sjöberg på SLU visat. Radiosändarmärkta tjädrar som vistades i fjällnära granskog på sommaren flyttade till tallskogar mer än tio mil bort på vintern.

Intressant är också att det - så vitt jag vet - är mycket ovanligare med orre och järpe på besök i tätorter (även om en orrhöna besökte Stureplan i centrala Sthlm nyligen...).
Som sagt, en spaning. Kom ihåg var ni först läste att tjädern håller på att bli en stadsfågel :)

Hälsningar Herman SundqvistInsänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
tisdag 2011-04-26, 22:14

Fågelräkningen
Hej Jan mfl,
Det är väl undertecknad som har varit ansvarig för fågelräkningen i ALvik/Ersnäs de senaste åren. Tyvärr har jag inte haft möjlighet delta de två första tillfällena i år, och hann inte heller fixa några ersättare, vilket jag beklagar. En kort notis om det skrevs in på forumet inför det första tillfället, då tydligen Krister blev ensam räknare. Nu till helgen är det ju 1 maj, så jag hoppas på många ivriga räknare. Skriv gärna in räkningsresultatet på "Alvik-Ersnäsområdet" i Svalan.

mvh,
/Jan-Olov JInsänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-04-26, 09:03

Raderat inlägg
Jag tog nyss bort ett inlägg här på NOF-Forum som uteslutande handlade om vargdiskussionen. Som sagt var bör inläggen här vara med tonvikt på fåglar. För vargdebatten finns nog lämpligare Forum.
Red.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2011-04-25, 12:18

Fågelräkningen Alvik/Ersnäs
Var fanns ansvarig person för gårdagens fågelräkning? 06:50 anlände vi till mötesplatsen, väntade till 07:10, men ingen dök upp.
Har vi missat någon information?? Var det inställt??
Nåja, vi gjorde en egen räkning från fyra platser och de siffrorna finns tillgängliga om någon nu är intresserad.
Janne och Lars S


Insänt av Anonym (Anders Gustafsson)
torsdag 2011-04-21, 00:38

Bara en liten sak om rovdjur
Två ggr har mina hundar blivit angripna av örnar.
En hund fick några timmar att sys igen hos doktorn.
Jag ser ändå inte att örnen skulle vara ett problem.
Problemet är helt upp till vad man ser det som.
Jag lever hellre i något vi kan kalla någon sorts vildmark än ett land där jag går ut med ett facit där alla frågor redan har ett svar.
Om man är en människa som inte klarar av nyanser i vardagen så är inte rovdjuren problemet. Problemet torde finns betydligt närmare än allt annat
Hm.förlåt..Bara en fis i motvind.
Mvh/-Anders


Insänt av Anonym (Anders Gustafsson)
onsdag 2011-04-20, 23:53

Järnsparv
Hej alla egotrippade fågelskådare.
(sagt med en viss mån av kärlek)
Kan någon svara på min fråga.
Varför har jag bara EN järnsparv vid fågelbordet.
Varje år och alltid bara en.
Är dom väldigt revirhävdande eller?
Smyger ju mest omkring i skuggan och verkar ju inte vara någon "hoppa på" typ.
När jag tänker efter så har jag aldrig någonsin sett två järnsparvar samtidigt vid elller i omgivningen runt matningen.
(Sa han medan han funderade på att ta upp den gamla ornitologiska metodiken att skjuta den tilltalade för att se om platsen återsätts.)
Mvh/-Anders (som förövrigt tycker att bråket om vargar är svamel, rädsla i onödan.) (och jag har "tvingats" till att umgås med björnar varje höst på jakten. (jagar i reservat)Och det har jag efter åren som gått blivit glad åt.)Jag t o m gillar dom där hårbollarna numer.
Mvh/-Anders


Insänt av
onsdag 2011-04-20, 22:54

varg
Bör nog avsluta denna vargdebatt när någon har fått in rödluvan och br Grimm i denna!!


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2011-04-20, 18:56

Vargdebatten bör avslutas nu - eller hur?
Som vi webredaktörer påpekat ett antal gånger ska denna hemsida handla om i första hand fåglar. Det finns ju mycket annat som intresserar oss fågelintresserade och även engagerar oss mycket. Och det är ju mycket bra.
MEN, det finns andra forum som passar bättre för en vargdebatt.
Så, vänner, var snäll och prata fåglar i huvudsak på denna sida.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2011-04-20, 10:04
Webbadress: http://www.sydsvenskan.se/sverige/article1250580/Fler-anmaler-hundattacker.html

Varg- och hundattacker
Se länk.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2011-04-20, 10:00
Webbadress: http://www.unt.se/debattspecial/ska-olagliga-hundar-skyddas-1319075.aspx

Olagliga hundar
Debattinlägg angående vargdödad hund i Norrtälje. Se länk.

Okopplade hundar attackeras inte bara av varg, de stör och förstör en hel del för viltet i skogen också.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2011-04-20, 09:54

Herr eller fru
Föredrar man att vara anonym så blir det lätt man felbestäms till kön. Inte alls konstigt utan snarare en logisk följd. Vems fel är det tro?

Alla inlägg i denna aktuella vargfråga var knappast sarkastiska. Men det är alltid lättast att generalisera.

Rädslan för vargen är lika ologisk som rädsla för ormar, spindlar, trånga utrymmen, stora öppna utrymmen osv. Att enstaka ormar hugger en människa betyder inte att alla ormar är farliga. Att ett trångt utrymme är farligt betyder inte att alla är det.

Inte ens hos myggen är det så att alla gillar attackera människan då det endast är honorna som suger blod.


Insänt av
onsdag 2011-04-20, 07:54

Svar till de "mogna" svaren
Tack för erat subjektiva och mogna beteende angående varg inlägget. Det visar gott vad ni tycker i erat sätt att argumentera så sarkastiskt.

Sen vill jag inte kallas för Herr, utan skulle föredra fru V. Andersson tack.


Insänt av Viktor P
onsdag 2011-04-20, 01:13

Eagles - hotel california
Jo det verkar vara en hel del örn i krokarna. Morsan hade idag mitt på dagen 5 st havsörnar ute på isen här i Ängdalsro (holfjärden dvs)
Sedan hade piteskådarna 6(7?) st sträckande en dag, samma dag som sandling hade 10 st sträckande norrut från sågberget. Stäppörn hade ju inte varit helt fel i Norrbotten nu när våren verkar bli helknasig (all snö redan borta i mitten på april)
Nä nu vankas de stanley cup slutspel.. Det är ju inte bara fågel som är värt att beskåda, även bröderna sedin är värt att slänga ett öga på!


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-04-19, 22:11

Örnar - som redan är här
Hej. Igår (måndag) var jag och barnbarnen till Alviksgården och hade en fantastisk obs av tre KUNGSÖRNAR som lekte tillsammans. En av dom hade tagit ett större byte. Det var lustigt att se en av dom andra som låtsades/försökte anfalla sångsvarna på mycket nära håll. Örnen dök upprepade gånger men ångrade sig i sista stund (för svanarna?). Dom var helt coola och låg kvar och betade med örnen ovanför skallen. Knostigt....

Mikael Ågren ringde i söndags och sa att han varit vid rastplatsen E4 vid Persöfjärden och sett fem HAVSÖRNAR tillsammans på rätt nära håll kalasa på fisk.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-04-19, 21:37
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2011&curr_season=Spring&selFreq=multi

Örnar på väg
Den satellitmärkte, STÖRRE SKRIKÖRNEN Tönn är nu inne på sitt fjärde levnadsår. Följ hans vägar på angiven länk, från övervintringsområdet i Spanien till potentiella häckningsområden på nordligare breddgrader. Igår lämande han Estland, rundade Finska Viken och är nu i finska Karelen. På ungefär samma plats befann han sig den 24/4 i fjol, så han är lite tidigare ute i år. Förra året drog han sedan omkring i västra Finland fram till den 18/5. Då tog han sig till Sverige genom att runda Bottenviken förbi Haparanda, Kalix, Persöfjärden, Sävast och Markbygden för att samma kväll ta rast utanför Norsjö i Västerbotten. Det ska bli intressant att se om han gör en liknande runda i år och i så fall när den kommer att äga rum.

Dessutom finns en STÄPPRÖN i krokarna. Denna fågel (4K) har setts i Skåne samt på Öland i vintras och fram till i början av april. För några dagar sedan siktades den i Uppland, och i förrgår sträckte den norrut i Ångermanland. Troligen (om den inte blåste över Kvarken till Finland i gårdagens friska nordvästvind) så har vi denna örn i Västerbottens eller Norrbottens län just nu. Således - spana uppåt!


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
tisdag 2011-04-19, 19:02

Årsungar av Mindre korsnäbb
Den 15/4 såg jag en familjegrupp av mindre korsnäbb, där jag såg 2 juvenila fåglar (fömodligen var det 3 st). Med 13-16 dagars ruvning (bara av honan från första ägget) och 16-18 dagar i boet samt att jag räknat att de varit flygga ca 1,5 vecka (ungarna matas av föräldrarna ca 3 veckor bör äggläggning ägt rum kring 5/3.


Insänt av L. Johansson
måndag 2011-04-18, 21:45

Vargar
Jag vill bara berätta för herr V.Andersson att historien om rödluvan och vargen är bara en saga av Bröderna Grimm


  « Föregående 20       Nästa 20 »