NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jouni Ylipekkala
torsdag 2011-05-05, 21:29

Fågeltornskamp
På lördag tävlar minst 332 fågeltorn i Finland mot varandra om vilka som observerar flest fågelarter. Det är ett utmärkt PR-tillfälle för fågelskådning. Jag har varit på Alkunkarinlahti i Torneå många gånger och lokal-TV, lokal-radio eller tidningsfolk har besökt tornet nästan varje år. Hoppas att även svenska fågeltorn deltar som jag har läst.

// JouniInsänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
torsdag 2011-05-05, 12:57

Holkar och Tönn
Mycket bra förslag, som det skulle vara roligt om några kunde ta på sig att jobba med. Personligen har jag fullt upp som det är och är nog inte ensam om det, men lite kunde man nog bidra med. Ett sådant här omfattande projekt skulle säkert kunna få lös en del pengar, då det skulle behövas forskning kring tätheter i olika naturtyper, men även uppföljning för att se resultat. Kanske kunde man anväda material från Svensk fågeltaxering som grund?

Nu mera lämnas väl alltid en del torra träd eller annat skrot ur virkessynpunkt kvar på på hyggena. Därmed blir någon boplats kanske kvar. Dessa träd skulle kanse sparas i ännu större utsträckning, om holkkrav blev verklighet.

Som Anders säger så tror jag inte skogsbolagen säger blankt nej till detta, då kostnaden blir relativt liten i förhållande till den goda miljövård som detta innebär, vilket i sin tur ger goodvill.

Tönn verkar ha tagit Nattkvist i Norge(kanske inte finns på fjället), detta inte långt från Mavas och Pieskejaure. Kommande rikninge verkar bli Österut, vilket lär innebära att han flyger in i Arjeplogs kommun, men sedan vet man aldrig var denna rastlösa örn tar vägen. Det skulle vara kul om han detta år parkerade inom "våra" marker.

MVh / Stefan H


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2011-05-04, 23:16

Systemfel och holkar i plantageskogar
Jag har sen år tillbaka redan försökt ta reda på om det finns erfarenhet men inte funnit det.
Men erfarenhet i den ornitologiska världen finns för revirstorlek o s v.
Vilka typer av biotop o s v.

Och jag kan lova att några inlämnade holkar till nof av "privatpersoner" inte kommer att räcka på långa vägar.
Inte heller det arbete som kommer att måsta till.
Men jag är rätt säker på att skogsbrukets medlemmar jämte statens instanser kommer att ge sitt ekonomiska stöd åt åtgärder.

Så det vitala är:
Ett fiktivt underlag på olika naturtyper i topografi och markegenskap som passar olika fåglar.
Hur mnånga holkar på detta fiktiva landskap kan likna det ursprungliga lanskapet med en skog i alla åldrar.

Utifrån det utan att pruta på en enda art eller ett enda boställe ge en siffra.
Sen jämka det till att överhuvudtaget vara genomförbart i verkligheten.
Jag har ideer som kanske kan vara till hjälp om man vill bolla.
Den grupp eller person som tar på sig arbetet är välkommen att bolla.
Mvh/-Anders


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
onsdag 2011-05-04, 21:59

Hyggen-kompensationsåtgärder
Det är ju en intressant idé som Anders föreslår i inlägget här nedan, nämligen att vid stora "trakthyggen" kompensationsåtgärder skulle genomföras i form av holkuppsättning för hålhäckare av olika slag. Som du skriver Anders, finns det säkert kompetens inom NOF om hur sådan holkupuppsättning skulle kunna planeras.

Är det någon som känner till huruvida sådan "holk-kompensation" har genomförts någonstans? Hur många holkar, och hur tätt, vilken typ osv.
Kanske 1 slaguggleholk per 10 ha, en päruggleholk, en tornfalkholk, 10 flugsnapparholkar per ha, eller är det helt andra tätheter?

NOF får då och då förfrågningar om att ta emot holkar som tillverkas, så själva holkproduktionen skulle nog inte vara något problem.

hälsn,
/Jan-Olov


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2011-05-04, 12:37

Systemfel och holkar i plantageskogar
Kul att det det blev så synligt i kalibers arbete. Det är ju ett systemfel som är likadant här. Och har varit så länge jag minns. Både när jag arbetade innom skogsbruket och sen i konflikt med det samma.

En fråga jag tycker skulle vara väldigt relevant är att skogsbruket på sina plantager blir tvungna att sätta upp holkar i något system och antal per hektar.
Där borde fågelproffsen som känner till revirstorlekar mm försöka hitta ett system. Och då för alla hålhäckande arter. Samt riktmärken för var just den arten häckar. Jag minns ju själv hur många slagugglor det en gång fanns i hyggeslandskapet upp efter Pite älv medan stubbarna fortfarande stod kvar. Nu har dom ramlat och ugglan är borta.
Men nu tänker jag inte att man bara skall gynna en del arter utan ALLA hålbyggare.
Kravet är inte stort alls och skulle gå av sig självt efter ett tag.
Att hitta områden med stora milsvida områden där åldersfördelningen på träden är monoton är inte heller svårt.
Det skulle också åtminstone dom första åren även ge en del arbetstillfällen.
Jag är gärna med att så att säga ge skogsbruket den möjligheten till naturvård genom att pressa in en sådan regel någonstan i kedjan.
Men något slags arbetsunderlag behövs.
T ex ett fiktivt eller verkligt område på en kvadratmil som facit hur, var, täthet, mellan arter och därmed olika holkar. Samt ritningar på holkarna mm.
DEt är ju som sagt inte bara skogsbruket i avverkningsformen som är de enda som är skyldiga till många arters minskning utan även de som ska styra skogsbruket. (vilket ju å andra sidan aldrig funkat)
Det viktiga är att arbetsmaterialet är gjort av väldigt kunniga människor så det finns en schans att också häckar fåglar i holkarna. Samt några år av uppföljning och studier över resultat och därmed kanske ändringar systemet.
Jag är övertygad om att det finns flera innom NoF som kan göra ett sådant arbetsunderlag för hur fåglarna vill ha det med holkar. Finns säker utanför NoF också. Men jag känner mig inte trovärdig att lägga mig i underlaget. Att sen få ut det i verkligheten lär jag vara bättre på.
Skulle inte förvåna mig om skogsbruket och skogliga instanser skulle se det possitiva i det hela och vilja lägga in det i sina miljömål.
En snabb och stor vinst i miljöhänsynstagande mot en relativt liten kostnad.
Att kanske lämna något mindre med halvlånga stubbar som bara kostar pengar i att se ut som naturvård, och ta den delen virke till holkar.
Nåja, hur är en annan sak..huvudsaken är att få fram ett funktionsdugligt arbetsmaterial/system för att sätta upp holkar.
Mvh/-Anders


Insänt av
måndag 2011-05-02, 13:31
Webbadress: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1316&artikel=4480950

Kaliber granskar skogsbruket
Kanske är det därför tjädrarna är tvungna att söka sig till staden....

Bra reportage som vanligt av kaliber!


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2011-05-02, 12:12

Vattenrall/rörhöna?
På Lövskatagrundet, Luleå, finns ett vattenrikt kärr mellan kommunens sopupplag och gångvägen. Härifrån hörde jag nu på förmiddagen ett läte som mest påminde om en VATTENRALLS varningsläte. Fick aldrig se fågeln så jag kan inte utesluta t ex en RÖRHÖNA som vid oro har en del likartade läten. Det har ju setts en RÖRHÖNA tidigare i år i Svartöviken.
Ni som har vägarna förbi kan kanske lägga lite tid på att kolla upp detta?

MVH


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2011-04-29, 20:38
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2011&curr_season=Spring&selFreq=multi

Tönns utflykt i Norden
Senast vid fick veta något om den satellitsändarförsedda STÖRRE SKRIKÖRNEN Tönn så befann han sig i trakten av Storsund i Piteå kommun. Det var i måndags.

Nu har det kommit en ny uppdatering på angiven länk. Det visade sig att han på måndagskvällen tillfälligt tog rast i det allra nordvästligaste hörnet av landskapet Västerbotten för att morgonen därpå sträcka vidare åt väster och söder. Han passerade bl.a. strax norr om Glommersträsk i Pite lappmark, innan han hamnade i södra Lappland. Utanför Åsele tog han nattkvist på tisdag kväll.

I onsdags flög han till Åre i Jämtland, och på torsdag tog han sig in i Norge och trakten av Trondheim där han befinner sig just nu. Frågan är hur han ska hitta en hona där. Det vimlar inte direkt av större skrikörnar i Sverige och Norge...


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2011-04-29, 15:32
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Tidig Svartvit flugsnappare
En hane av SVARTVIT FLUGSNAPPARE kom till Holsträsket, Piteå kommun, den 24 april, d v s nu i söndags. Fågeln har setts dagligen sedan dess då den inspekterar fågelholkar och sjunger dagen lång. Rapporter på obsade fåglar kommer på Svalan inom kort.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2011-04-28, 17:45
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Tidiga fåglar
När vi pratar om fåglar brukar det ibland sägas att allting kan hända i Norrbotten när det gäller fåglar. Jag har ett besynnerligt exempel på detta.

En vårdag för 30 år sedan ringde min gode vän Tore Nordlund och med upphetsad röst undrade om jag kunde gissa vilken fågel han upptäckt i sitt garage, vilket jag ju inte kunde. Jag blev mäkta förvånad när han berättade att det var en vattenrall. Jag åkte naturligtvis dit och kunde konstatera att han hade rätt.

Vi lyckades fånga fågeln och placerade den i ett för tillfället tomt akvarium. Beväpnade med hink och insektshåv begav vi oss till en närbelägen bäck där vi "fiskade" upp en hel del vatteninsekter och med en halvfull vattenhink kryllande av allehanda smådjur återvände vi till vattenrallen.

Försiktigt fyllde vi på akvariet med vatten och insekter och när fågeln såg att det vankades mat blev den som tokig. Den plaskade snabbt omkring och fångade insekter med otrolig precision. Detta såg ju lovande ut.
Två dagar senare var fågeln död. Den åt troligen ihjäl sig, utsvulten som den säkert var.

Inte nog med att det är ovanligt att hitta en vattenrall i ett norrbottniskt garage, datumet var 5 april 1981 och snön låg heltäckande halvmeterdjup överallt i kustlandet. Arter som stare, snösparv, sånglärka, bofink, råka, ringduva och tofsvipa var redan noterade men jag hade väl aldrig trott att jag som den vårens åttonde art skulle få notera vattenrall.

Den var inte speciellt vanlig här för 30 år sedan och är det fortfarande inte och att den dessutom fanns här mer än en månad för tidigt var ju ännu märkligare.


Insänt av Thore Alm
torsdag 2011-04-28, 11:54

Fågelåret 2010
Det vore önskvärt. om Andreas Livbom´s
referat ang.Fågelåret 2010( på NOF:s årsmöte) kunde publiceras i FIN.
Antalet NOF-medlemmar, som inte deltog på årsmötet, är stort !
Dessa gick miste om en årlig bra redovisning.
Det vore uppskattat av alla om "Fågelåret ...." efter varje årsmöte.redovisades i FIN
anser
Thore Alm . Kalix


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2011-04-28, 10:17

SVART SVAN
Igår kunde vi återupptäcka den SVARTA SVANEN som sågs förra veckan i Åminne (mellan Boden- S Harads). Vi kunde då konstatera att den inte uppvisar några märkningar, inga ringar på benen eller någon annanstans. Nu kan man ju inte veta ursprunget på denna individ, men om det är en parkrymling borde den vara försedd med någon typ av märkning kan man tycka.
Hur som helst en mycket vacker och ståtlig svan, kolsvart med röd näbb (dock en vit fläck en bit in på näbben), rött öga med svart pupill och gråaktiga ben. Mycket lång och smal hals, relativt litet huvud och anmärkningsvärt liten kropp. Benen var betydligt kortare än sångsvanens.
Det var en ovanlig, men vacker, syn att se denna främling gå tilsammans med 80 vita sångsvanar på en stubbåker i Åminne!


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-04-27, 19:33
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Intressant Andreas!
Kanske jag får bidra med ytterligare en tidig obs. Den 7 april 1994 såg Leif Lundström och jag en stenskvätta vid Alviksgården.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-04-27, 15:28

Rekordmånga fenologirekord
Apropå tidiga vårfåglar så verkar det som att april 2011, precis som medeltemperaturen, är rekordartad när det gäller flyttfåglarnas fenologi. Lite sökningar i Svalan ger vid handen följande rekord och -tangeringar när det gäller ankomstdatum 2011 (avser landskapet Nb och fram till 27/4):

SJÖORRE 20/4
SMÅSKRAKE 11/4
STÖRRE STRANDPIPARE 12/4
SVARTSNÄPPA 24/4
GÖKTYTA 25/4
LADUSVALA 5/4
HUSSVALA 26/4
SÄDESÄRLA 26/3
RÖDSTJÄRT 26/4

Andra anmärkningsvärda noteringar som inte är rekord:

STORLOM 25/4 (tidigast 24/4 2007)
GLUTTSNÄPPA 22/4 (20/4 2004)
RÖDBENA 21/4 (12/4 2003)
SKOGSSNÄPPA 15/4 (13/4 2003)
DRILLSNÄPPA 26/4 (21/4 2009)
GRÖNBENA 20/4 (18/4 2004)
SMÅSPOV 23/4 (19/4 2004)
DVÄRGBECKASIN 22/4 (20/4 2007)
BUSKSKVÄTTA 26/4 (25/4 2009)
TRÄDPIPLÄRKA 23/4 (19/4 2003)
TALTRAST 8/4 (29/3 2007)
LÖVSÅNGARE 25/4 (21/4 2001)
SVARTVIT FLUGSNAPPARE 27/4 (26/4 2006)

MatsÅkes flugsnappare idag bräcks alltså endast av en fågel som sågs för fem år sedan av Waldemar Berggren i Södra Svartbyn.

Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-04-27, 12:10
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Orädda tjäderfåglar
Märkligt att just du Herman tar upp det här fenomenet med allt fler orädda tjäderfåglar.

I drygt 20 års tid samarbetade jag med skogsfågelforskaren Ingemar Hjorth ända fram till hans tragiska bortgång i tsunamin i Thailand,julhelgen 2004.
Vi hade många intressanta diskussioner omkring tjädern. Hans forskning resulterade så småningom i boken "Tjädern - en skogsfågel.

Jag citerar här några rader som ur en annan vinkel belyser det här fenomenet med speltokiga och orädda tuppar och hönor.

"Tjädertuppar drabbas på något sätt psykiskt då viktiga delar av deras hemvist kalavverkas. Ett kalhygge innebär ju att den mycket hemvisttrogne tuppen på några få dagar förlorar ett skogsområde av vital betydelse. Reviret på lekplatsen torde vara en mycket viktig sådan hemvistyta, men säkert har andra delar minst lika stort affektionsvärde.

Senare under 80-talet nåddes vi av budet att finska kollegor dragit samma slutsats. Finländaren Raimo Hissa är nu sysselsatt med problemet och kommer förhoppningsvis att sprida mera ljus över dess bakgrund.

Här vill jag nöja mig med tolkningen att när tjädrar plötsligt finner sitt geografiska livsrum i total förödelse, händer någonting i deras psykiska balans, vilket får fysiologiska och senare beteendemässiga följder. Tjädern drabbas av en miljöbetingad sjukdom."

Många ser det här med orädda tjädrar som uppträder mitt i civilisationen som ett pittoreskt inslag i sitt bostadsområde. I själva verket handlar det om ett tragiskt bevis på att dagens tjädrar inte mår bra.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-04-27, 09:00
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Tidig flugsnappare
I morse, 27 april, när jag öppnade ytterdörren satt första flugsnapparen och sjöng i närmaste gårdsbjörken.I mina vårfågelsnoteringar som sträcker sig tillbaks till 1963 hade jag tidigare 2 maj som tidigaste ankomstdatum. Detta inträffade 1992, 1993, 2004 och 2008.

I mina knipholkar kring gården finns en tidigast-påbörjade-ruvningnotering från 26 april 2007. Sedan den 25 april ligger redan tre honor på ägg. Äggläggningen påbörjades alltså redan före påsk.

Äggläggning är påbörjad i ytterligare fem knipholkar vilket aldrig hänt tidigare vid denna tidpunkt.


Insänt av Herman Sundqvist
tisdag 2011-04-26, 23:09

Spaning
I radion finns ett program som heter Spanarna där några kända personligheter berättar om trender som de identifierat men som är så nya att de knappt går att upptäcka ännu. Jag tänkte härmed leverera en spaning kring en kommande(?) företeelse i fågelvärlden.
En del arter tar steget från ett liv som skygga fåglar i naturen, till oskygga dito i tätorter. T ex har Gråsparven sedan lång tid funnit sig till rätta i stadsmiljö och trivs bland annat bra i anslutning till uteserveringar (även om gråsparven minskar oroväckande). Gråsparven har varit urbaniserad sedan lång tid. Andra arter har tagit steget till stadsmiljön relativt sent. Ringduva i södra Sverige är ett sånt exempel. Som Norrbottning känns det allt lite ovant att se ringduvor knalla omkring i parker några meter från människor. Dubbeltrasten lär ha blivit stadsfågel i England för några decennier sedan och jag upplever att Koltrasten möjligen är på väg att bli en stadsfågel i Norrbotten på samma sätt som den länge varit i södra Sverige. Beteendeförändringar handlar inte bara om att flytta in i stadsmiljö. Vem hade trott en Norrbottensskådare som för 35 år sedan påstått sig ha sett en flock sångsvanar likt gäss beta på en åker? Det sker förändringar hela tiden...

Nu över till min spaning: Tjädern är på väg att se fördelar med stadsmiljön! Jag studsade själv till för några veckor sedan när en tjädertupp satt och vilade sig 25 m från entren till Kallax flygplats. Man ska visserligen inte dra för stora växlar på tjädertuppars vistelseort i april/maj, men det är faktiskt en hel del obsar som görs av tjädrar i villaområden och liknande. Nu i vår en höna i S Sunderbyn och förra hösten en tupp på Pitholm om jag minns rätt. Jag roade mig även med att titta på bilder på tjäder på Svalans bildarkiv, och det är faktiskt ett ej försumbart antal som visar tjädrar i villaområden, vid dagis etc - och ofta utanför den tid när spelgalenskap drabbar en del tjädrar. Fasaner är villaområdesfåglar i stor utsträckning i södra Sverige. Tänk om tjädern är på väg att göra samma sak? Åtminstone under vinterhalvåret. Det kan finnas fördelar för en tjäder som man inte tänker på: tillgång till grus, ingen risk att bli skjuten, färre kungsörnar och inte fler duvhökar än i skogen, tillräcklig tillgång på tallbarr. Strängt taget det en tjäder kan tänkas värdesätta på vintern... Att tjädrar regelmässigt kan byta miljö under vinterhalvåret har Kjell Sjöberg på SLU visat. Radiosändarmärkta tjädrar som vistades i fjällnära granskog på sommaren flyttade till tallskogar mer än tio mil bort på vintern.

Intressant är också att det - så vitt jag vet - är mycket ovanligare med orre och järpe på besök i tätorter (även om en orrhöna besökte Stureplan i centrala Sthlm nyligen...).
Som sagt, en spaning. Kom ihåg var ni först läste att tjädern håller på att bli en stadsfågel :)

Hälsningar Herman SundqvistInsänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
tisdag 2011-04-26, 22:14

Fågelräkningen
Hej Jan mfl,
Det är väl undertecknad som har varit ansvarig för fågelräkningen i ALvik/Ersnäs de senaste åren. Tyvärr har jag inte haft möjlighet delta de två första tillfällena i år, och hann inte heller fixa några ersättare, vilket jag beklagar. En kort notis om det skrevs in på forumet inför det första tillfället, då tydligen Krister blev ensam räknare. Nu till helgen är det ju 1 maj, så jag hoppas på många ivriga räknare. Skriv gärna in räkningsresultatet på "Alvik-Ersnäsområdet" i Svalan.

mvh,
/Jan-Olov JInsänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-04-26, 09:03

Raderat inlägg
Jag tog nyss bort ett inlägg här på NOF-Forum som uteslutande handlade om vargdiskussionen. Som sagt var bör inläggen här vara med tonvikt på fåglar. För vargdebatten finns nog lämpligare Forum.
Red.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2011-04-25, 12:18

Fågelräkningen Alvik/Ersnäs
Var fanns ansvarig person för gårdagens fågelräkning? 06:50 anlände vi till mötesplatsen, väntade till 07:10, men ingen dök upp.
Har vi missat någon information?? Var det inställt??
Nåja, vi gjorde en egen räkning från fyra platser och de siffrorna finns tillgängliga om någon nu är intresserad.
Janne och Lars S


  « Föregående 20       Nästa 20 »