NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2011-06-16, 12:31
Webbadress: http://sofnet.sitedirect.se/1/1.0.1.0/7/1/

SOF: s nya hemsida
Är i stort sett lanserad nu. Se länk.


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
söndag 2011-06-12, 23:43
Webbadress: http://www.artportalen.se/birds/atlas/atlas2.asp?landskapskod=22

Om Norrbottnisk fågelatlas.
Arbetet med Norrbottninsk fågelatlas fortskrider med bra fart. I hela länet har vi en god översiktlig täckning tack vare standardrutterna. Standardrutterna ger ju en "punktvis täckning" med regelbundna rutor. Se kartan i länken så framgår standardruttsrutorna tydligt. (De tre lappmarkerna ses via länkarna längst ned på NOF-hemsidan).

I området Piteå-Luleå-Boden-Kalix har vi rätt god "yttäckning" med ytterligare "hotspots" runt Haparanda och Övertorneå. I Lappmarkerna är det centralorterna, Abisko, Sjaunja, Luspebryggan och sydligaste hörnet av Arvidsjaurs kommun som är hyfsat välrapporterade.

Artrikaste rutan är fortfarande Haparanda Sandskär, nu med 135 rapporterade arter med häckningskriterier. Övre Buddbyn hat tappat ledningen på fastlandet, och Ängesbyn, Gammelstadviken, Hertsöfjärden och Möröfjärden har samtliga över 120 rapporterade arter.
I lappmarkerna visar Glommersträsk, 97 arter, Luspebryggan, 87 arter, Kiruna och Abisko med drygt 80 arter vardera att det finns en hel del att hitta.

Stora delar av länet är inte kartlagt. Mellan standardruttsrutorna finns det ofta stora luckor, och även inom fyrkanten finns "orapporterade" rutor. Inre delen av Piteå kommun är mycket sparsamt besökt/rapporterad. Därför finns det stora möjligheter att bidra. Rapportera helt enkelt från de platser du besöker, och gör gärna en avstickare till något glesbesökt område. Och rapportera med häckningskriterie. Just nu i mitten av Juni torde väl de flesta fåglar syssla med häckning av någon form, och det torde vara riskfritt att välja "obs i häcktid", eller "spel/sång".

mvh,
/Jan-Olov J (för atlasprojektet)
PS. Om du vill "boka" en atlasruta, hör av dig. Men observera att det går bra för var och en att rapportera utan att ha bokat en ruta.


Insänt av Jouni Ylipekkka <jouni.ylipekkala@telia.com>
söndag 2011-06-12, 20:37

Ugglor
Hej Rolf!
Hökugglan anfaller alltid vad jag har upplevt. Lappugglan anfaller ofta och tom. pärluggla och sparvuggla kan göra det! Hökugglan är så snabb jämfört med t.ex. lappugglan att man hinner knapp väja undan. Därför använder jag alltid hjälm när jag ringmäker eller kontollorer hökuggleholkar.

I går kväll kom en berguvshona väldigt nära, ca 5 meters avstånd när jag hittade boet och var ensam på plats.


Insänt av Håkan Rune <hakan.rune@storuman.se>
söndag 2011-06-12, 14:16

Jorduggla
Hej Rolf! Jag har inte ringmärkt så många hökugglor, men aldrig upplevt något anfall. Däremot omnämns de ju som den aggresivaste ugglan i de flesta fågelböcker.
Häromdagen däremot, när jag ringmärkte jorduggleungar, fick jag två smockor av en av föräldrarna, i bakhuvudet och i ryggen. Risporna visar att det var anfall med klorna.

Håkan


Insänt av Rolf Lahti
söndag 2011-06-12, 10:30

HÖKUGGLA
Hej,

Jag kom för nära ett hökugglepar igår. Efter några närgångna inflygningar slutade det med att jag fick klorna i ryggen innan jag fann för gått att snabba mig därifrån. Min fråga - har ni erfarenheten av att hökugglan är så här aggresiv vid boet?Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2011-06-09, 20:43

Mera från öst...
Det har alltså varit en bra dag för rariteter i Uleåborgsområdet. Förutom nedan nämnda STYLTLÖPARE har det även siktats ORMÖRN och BIÄTARE (och så AMERIKANSKA KRICKAN även om den är från väst...).

I övrigt från Finland har det hittills i år påträffats 10 STÄPPSÅNGARE, vilket är över medel. Det verkar ganska gott om diverse sångare/nattsångare både på finska och svenska sidan av Bottenhavet/Bottenviken. Däremot är BLÅSTJÄRTARNA betydligt färre än i fjol, endast drygt 60 revir i östra och norra Finland, men då återstår förstås en del att hitta.

Sammanfattningsvis kan det löna sig att slita i markerna även i Norrbotten, och det gäller alla tider på dygnet och i princip varsomhelst med detta högsommarlika väder. Den värsta värmen undviks på natten, men då har man mygg och knott i stället...


Insänt av Anders Johansson, Gävle
torsdag 2011-06-09, 11:15

Dom kommer från öst...
Internet-skådade lite nu på förmiddagen och på Tarsiger.com ser jag att de idag har både STYLTLÖPARE och AMERIKANSK KRICKA vid Liminkoviken utanför Uleåborg! Därifrån är det inte så långt till Norrbotten, eller vice versa för den som vill åka och titta på fåglarna. Ser även att de för en vecka sedan hade biätare i Ylitornio, vilket väl är andra sidan älven från Övertorneå? Med andra ord finns det säkert mycket att upptäcka även på svenska sidan...


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-06-01, 08:28
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Fågelböcker i radio
Radioprogrammet Nya Vågen sände igår ett inslag om fågelböcker.Repris ikväll på P1 klockan 18:15.


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2011-05-27, 15:41
Webbadress: http://www.birdlife.no/prosjekter/nyheter/?id=863

Fjälluggla
Se länk.


Insänt av rolf lahti
fredag 2011-05-27, 10:52

Fjällugglor?
Är det något på gång nu med alla lämmlarna?


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2011-05-27, 08:00
Webbadress: http://www.sofnet.org/apps/nyheter/las_mer.asp?NewsID=6531

Snabbflygande dubbelbeckasiner
Se länk


Insänt av Anders Gustafsson
onsdag 2011-05-25, 14:41

Dissar inte infot alls
Jag dissar inte infot.
Men när jag får mail om att man tror att det är jag som gör inlägg om skogsbruket både här och i PT så vill jag om det nu är många som tror det klargöra.
Infot är det absolut inget fel på. Inte heller fel på det som stått i PT.
Det är väl troligen för att jag varit i blåsväder tidigare i skogsbruksfrågor och att jag varit drivande, som andra tror att jag gör inläggen.
Nåja..bara ett klargörande.
Så nu kan ni fortsätta att lägga anonyma inlägg , gärna om skogsbruket.
Efersom jag nu talat om att det inte är jag så är ju det klargjort.
Mvh/-Anders


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
tisdag 2011-05-24, 08:36

Anonyma inlägg
Hej,
Min åsikt är att anomyna skribenter "dissar"/nedvärderar sina egna inlägg genom att inte vilja stå för dem.
/Jan-Olov J


Insänt av
måndag 2011-05-23, 09:38

Relevant info
Tack för klargörande Anders. Vad bra att du dissar info genom att förklara att det inte är du som är anonym. Det förtar skogsinläggets info om att nyckelbiotoper skövlas.

Oavsett om inlägg är anonyma eller inte så ska man väl läsa det sakliga i inlägget, inte vet som skrivit inlägget.

/ ...


Insänt av Anders Gustafsson
lördag 2011-05-21, 16:51

Får mail som frågar
Jag får mail som undrar om det är jag som lägger in anonyma inlägg om skogsbruket.
Snälla ni..varför vara anonym..det finns ingen anledning.
En tidning ringde mig om någon anonym insändare i tidningen om en avverkning upp efter Pite-älv. Naturligtvis är det inte jag. Jag är absolut ingen anonym i min värld och tänker förbli ståndaktig mina åsikter med namn.
Men hur som helst..jag säger det här en gång för alla.
Jag lägger ALDRIG in anonyma inlägg här på NoF:s sida.
Om man nu ska vara anonym behöver man ju inte använda mina kännetecken heller.
Mvh/-Anders


Insänt av
fredag 2011-05-20, 19:42
Webbadress: http://miljoaktuellt.idg.se/2.1845/1.386877/skydda-skogen-avslojar-flera-skandalavverkningar?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+SenasteNyttFrnMiljaktuellt+(MA%3A+Senaste+nytt+fr%C3%A5n+Milj%C3%B6aktuellt)

Skogsbruk drabbar fåglar mfl
De vanliga "misstagen" av skogsbolagen.

-Vi är FSC-certifierade....

/ ...


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2011-05-18, 13:19
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Korsnäbbar
Hej Inge

Det är inte helt lätt att skilja mindre och större korsnäbb från varandra. Förbiflygande korsnäbbar får man nästan alltid klassa som ”Obestämd korsnäbb” (ob. Korsnäbb på Svalan).

Ser man fåglarna i profil ser man att hos den mindre korsnäbben syns undre näbbhalvans spets ovanför ryggen på övre näbbhalvan. Hos den större korsnäbben är näbbspetsen skymd.

Hos den mindre arten är näbben längre än den är hög. Näbbrygg måttligt krökt. Undernäbb tydligt klenare än övernäbb och saknar markerad S-profil och ansvällning mitt på. Mindre huvud, klenare hals.

Hos den större korsnäbben ser man kraftigare huvud och s k tjurnacke. Större grövre näbb, ungefär lika hög som lång och med nästan lika grov undre näbbhalva som övre.

Det finns intermediära individer så alla korsnäbbar går inte att artbestämma. Ungfåglar näst intill omöjliga att arta. Om du inte redan har boken FÅGELGUIDEN av bl a Lars Svensson tycker jag du ska köpa den boken. I särklass bäst.

MVHInsänt av Inge Lahdenperä <inglah@imeganet.se>
onsdag 2011-05-18, 05:14

Vilken ser man?
Jag klarar inte av att se om det är större eller mindre korsnäbb eller båda två man sett och ser i år. Hoppas på båda för min krysslistas skull!!!
Vad säger ni "experter"?


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2011-05-17, 11:09
Webbadress: http://www.birdlife.no/prosjekter/nyheter/?id=863

Kan vi hoppas på samma sak hos oss?
Se länk


Insänt av Rolf lahti
söndag 2011-05-15, 22:33

fågelloklare i nordnorge
Hej,

Kan någon redan ikväll ge mig någon länk till fågellokaler mellan honningsvåg och tromsö?


  « Föregående 20       Nästa 20 »