NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE <birdlover@telia.com>
söndag 2004-12-19, 14:01

Svalan
Verkar vara lite problem med svalan, Går segt eller inte alls på http://www.artportalen.se/rappsyst/ och http://svalan.artdata.slu.se/rappsyst/
Har varit så sen igår eftermiddag. Nån som har en ide om vad som är i görningen ?


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
lördag 2004-12-18, 21:37

Ljusare bild
Hej
Jag har nu lagt ut en ljusare variant av dagens fågel. Jag tycker dock att den blev för skarp i färgerna så jag behåll det inscannade originalet (som inte Staffan gjort). Det är inte lätt att visa digitala bilder alla gånger, speciellt som vi försöker att få dom så små som möjligt.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2004-12-18, 18:12

Dagens bild
Hej!
Ser att det sedan igår är mina bilder som figurerar i adventskalendern. Dagens fågel är mycket mörk, i alla fall på min dator. Går det att få den ljusare? (vilket den är på diabilden). Annars tror jag artbestämningen av dagens fågel blir svår...
/Hälsn Staffan


Insänt av Lars Harnemo <Törs inte...>
lördag 2004-12-18, 15:23
Webbadress: http://www.nof.nu/temp/gaptrut.gif

Ett gott skratt...;-/
Studera fåglarna på ovanstående länk.
Titta ordentligt och se om du kan lista ut vem av dom som är av kvinnligt kön..........
Det är helt möjligt även för en lekman eller matörornitolog utan större erfarenhet!

Observera att jag fick detta av en KVINNLIG bekant!Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
onsdag 2004-12-15, 10:17

Nyheter från Övertorneå
Övertorneå kommun har tilldelats medel ur de nya Naturvårdsmedlen som Länsstyrelsen administrerar. Ett av de två projekten handlar om Ekopark Särkijärvi. Sjön ligger intill samhället och är omgiven av delvis igenvuxen odlingsmark. Projektet går bla ut på att restaurera området, återinföra bete på de sanka ängarna mm. För besökande kommer det att anläggas gång/cykelvägar samt FÅGELTORN. De blir kommunens första officiella torn. Fågellivet är relativt rikt redan nu så det kommer att utvecklas till ett lättillgängligt fågelskådningsvänligt propagandaområde (hoppsan nu tog jag visst i men det är ju bra med visioner).


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
tisdag 2004-12-14, 20:08

Till den stolte fadern
Grattis, Mattias, till din "ungfågel".
Hoppas att hon sover bra, om inte är du ju van vid obekväma "arbetstider".


Insänt av Ulf P Eriksson
tisdag 2004-12-14, 12:58

Svalan
Svalan ligger tydligen nere idag, troligvis för övergång till nya Svalan 2 som dessutom får en ny adress www.artportalen.se/rappsyst Hälsar Ulf


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2004-12-14, 09:16

Tillägg svalan
Om vi har möjlighet, så kan vi även göra ett hembesök, dock beroende på avståndet! Ev. kan vi övertala någon som bor i närheten att vara behjälplig. Hälsar Ulf


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
tisdag 2004-12-14, 08:07

Svalan-Janne
Som rrk-gubbe tackar vi i rapportkommittén för den fina reklam som Jan A uti Boden bidragit med. Det är jättebra, och näst intill nödvändigt, att alla använder sig av den förträffliga databasen som finns i Svalan. Det är som Jan skriver, inte alls svårt att rapportera sina fågeliakttagelser på via Svalan (bara man kan det!!!). Den som anser sig behöva hjälp, får mer än gärna kontakta någon av oss i rrk. Adresser och telefon finner ni till vänster på NOF:s hemsida. Ingen fråga är obefogad på förhand. Vi svarar på allt.

Mvh

Mats Bergquist


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-12-14, 08:06
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/

Tomtkryss nummer 70

Passande nog blev en "huittande" LÖVSÅNGARE mitt 70:e tomtkryss här i Dar es Salaam.

Jag hoppas ni hade en riktigt trevlig Lucia uppe i norr. Här nere var det svårt att få rätt känsla trots glögg, pepparkakor och lussekatter. Det blir liksom fel med skriande seglare, bubblande bulbyler och fruktätande fladdermöss till luciasången.

Hälsar Peter i Dar


Insänt av Thore Alm <thorealm@hotmail.com>
måndag 2004-12-13, 22:17

Julkalendern-mer än halvvägs.
Luciakväll-och tittar lite på de förslag Ni lämnat på"julkalendern"-Ni är för duktiga .trevliga och -ofta-personliga och roliga.
Beträffande BRUNSÅNGARE den 7 dec.fanns två som hade klurat ut detta rätta svar! Videsångare och nordsångare hade många förspråkare- och det kan jag förstå!Också välgrundade förslag -men inte riktigt rätt!
Nu tar vi en lussebulle till och några BRUNA pepparkakor och sköljer ned med lite brun glögg!
Lusse-hälsar gör Thore Alm ,KalixInsänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-12-13, 17:20

Andvänd Svalan
Hej!
Det är jättebra att fler och fler skriver in sina fågelnotiser på "Senaste Fågelobsarna". Speciellt kul är det när det kommer rapporter från andra områden än de vanliga och att dessutom fler tjejer svarar för obsarna.
Det skulle vara ändå mer perfekt om alla också rapporterade in sina fåglar på Svalan. Ni som inte börjat än, kan ju som ett Nyårslöfte lova att börja från 1 jan -05. Det är absolut inga svårigheter att lära sig och dessutom finns dina obsar sparade och tillgängliga för rapportkommiten när årsrapporterna skall skrivas.
God Jul på Er alla fågelvänner önskar
Boden-Janne.


Insänt av
söndag 2004-12-12, 22:55

Grattis Mattias!!!
...och lycka till med det nya kryssandet ;-)

/joj


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2004-12-12, 22:52

NOF-kalendern - Facit dag 5 och 6
Lucka 5)
Jaha, ännu en hönsfågel.
Tjäderhonan har rostbrunt bröst, orrhonan har också bruna inslag, järpen har tydliga teckningar.
Denna fågel, som saknar allt detta men har typisk gråaktig dräkt, är förstås en FJÄLLRIPA. Bilden, som är tagen genom tuben på ca 15 meters håll, visar på fjällripans kamoflagedräkt. Lägg märke till hur väl dräkten smälter ihop med stenarna bakom. Jag har en bild, tagen "direkt", alltså inte genom tubkikaren, från samma avstånd, där det nästan är omöjligt att se fågeln!

Lucka 6)
"Entonigt klämtar den lilla klockan" heter en rysk folkmelodi. Och entonigt följer denne fjällvandrarens följeslagare en när man vandrar på det lägre kalfjället. Kommer man för nära bo och ungar drar hon sig inte för att spela skadad och försöka locka med sig faran. Vilken art? Enda förväxlingsrisken torde väl vara tundrapipare, vilken jag aldrig sett, och avstår från att försöka beskriva skillnaderna. Men det här är en LJUNGPIPARE.

Båda bilderna digiscopade på Korttovaara lågfjäll, öster Torne Träsk, sommaren 2004.

/Jan-Olov J


Insänt av <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-12-12, 18:24

Julkalendern
Hej!

Sitter nu hos mina föräldrar och kollar internet.

Upplösningen är oerhört mycket bättre än hos Jan henriksson och jag kan därför konstatera att BRUNSÅNGAREN ser ut som en brunsångare, notera ögonbrynsstreck som är jämnbrett och skarpt hart när fram ända till näbben (borsett från näbb-borsten som skapar ett lite mörkare område som kan ge videsångarassosiationer!). Näbben är smal och spetsig, även på dessa bilder, i jämförelse mot videsångare. Hos videsångare är f ö ögonbrynsstrecket ludddigt, med start, framför ögat och näbben trubbigare och kraftigare (avser 7/12). Benfärg och proportionell fotstorlek som är karaktärer som nämns i "fågelguiden" och som på denna bild ger videsångarassosiationer har jag ingen egen erfarenhet men kanske är de otypiskt färgade hos denna fågel?. De personer som har protesterat starkast mot brunsångare kommer jag att träffa personligen och visa originalbilden i 10x-lupp. Jag har insett att omskanning är onödig pga med hög upplösning på skärmen blir inte fågeln annat än en brunsångare!

Den unga råkan (10/12) ser ut som en ung råka och ej svartkråka. Näbben är den absoluta karaktären som talar för ung råka, den är råk-spetsig. Notera f ö den ganska öppna mungipan vilket även det påvisar ungfågel. Jämför gärna med en fågelbok så ser troligen även du/ni skillanden i näbbens proportioner mellan svartkråka/ung råka.

Själv inser jag värdet av att ha rätt, d v s hög, upplösning på sin datorskräm. Annars blir utmaningen stor, alldeles för stor i mitt tycke!

Jag kommer själv att kunna delge er dräktkaraktärerna först någon av dagarna efter jul. Jag har troligen inte tid dessförinnan.

Jag håller nämligen på att kryssa hejvilt. Jag kryssar av i "bröstboken" vilket av min sambos bröst som vår nyfödda dotter får mat från för att hålla koll på fettvikten.

Och då använder jag inte fettguiden man har vid ringmärkning.....


Mattias Nordlund


Insänt av Herman Sundqvist <herman.sundqvist@sveaskog.se>
söndag 2004-12-12, 08:11

Tack för julkalendern!
Tack för den underbara Julkalendern! Nu är det andra året och jag hoppas verkligen att Thore, Mattias mfl orkar fortsätta med denna tradition (för visst kan vi redan kalla det för tradition?).

Att varje dag få en utmaning i form av en svår fågelbild är jättekul, och inte blir det mindre roligt av att en del bilder känns nästan omöjliga. Men så ska det vara - jag minns när jag själv anordnade en liknande frågesport vid ett föredrag på Buddbygården och närvarande NOF-are artbestämde en sånglärka till allt från vittrut till jorduggla! Stor munterhet i lokalen...

Så tack för julkalendern - jag längtar redan till måndag morgon!

mvh
Herman Sundqvist


Insänt av Thore Alm . Kalix
fredag 2004-12-10, 21:59

Kalenderbitare..
Jag får många trevliga svar-och några svar som andas "bekymmer". Gläd Eder åt granen och "fåglarna" i trädet( och fiskarna i havet..) -ta fram barnasinnet och var inte så kritiska några av er!
Ni är otroligt duktiga -och hälsningar till Er som inte mejlarsvar, men gillar klurigheterna ändå!!
Snart är det jul- tomten finns inte- men han gillar snälla fågelskådare!
Tack för vänliga hälsningar och trevlig 3: e Advent-ut och skåda !


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2004-12-10, 12:41

10 December
Julkalendern ur funktion, vad det verkar!


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2004-12-08, 13:21

7/12 Kalenderbild
Det finns nu en ny ljusare bild av fågeln. Det enda som justerats i Photoshop är ljussättningen via "Kurvor". Det går inte att få en bättre bild med nuvarande inscannade bild.
Risken när man förändrar ljussättningen är att t.ex. ögonbrynsstrecken blir onaturligt framträdande. Egentligen kan man ju med hjälp av PHS framställa egna arter (!).
Hälsningar / Lars


Insänt av Mattias Nordlund <zoloft72@hotmail.com>
onsdag 2004-12-08, 12:42

7/12 kalenderbild
Hej!

Jag har för avsikt att på sikt (inom en månad i alla fall) kunna scanna om och ompublicera bilden på julkalenderfrågan för den 7/12 i bättre upplösning. Just nu sitter jag hos Janne Henriksson och på JH;s dator går det inte att se särskilt många karaktärer som krävs för en korrekt artbestämning. Den ena bilden är alldeles för "photoshopad" och den nya är alldeles för mörk.

Jag har blivit uppringd av en NOF-are gällande artbestämningen. Jag har bilden i mitt arkiv som en svårbestämd fågelart (men bilden finns just nu hos Jan-Olov Johansson vilket gör det svårt att kontrollera artbestämningen då jag dessutom har en gravid flickvän med begynnande förlossningsverkar att ta hand om också....) Via telefonsamtalet har jag fått argument för att det kan vara en annan sv¨årbestämd fågelart. Jag vill hålla det öppet för att jag kan ha artbestämt fågeln fel. Men jag behöver kontrollera originalbilden först och sedan hoppas jag att jag eller någon annan kan scanna in bilden med mer rättvisande färger/ljus såsom återges på originaldiat!

Hoppas tävlingsdeltagare har förståelse för fördröjningen gällande 7/12-bilden!

Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »