NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
tisdag 2004-12-21, 12:55

Kalenderbilder
Hej!

Nedan följer min syn på bildstrulet. För er som redan ledsnat ber jag sluta läsa här!

När jag fick se min brunsångar-bild och bilden på den unga råkan blev jag besviken. Detta gav jag klart och tydligt besked om per mail till Rolf G & Jan-Olov Johansson. Jag skrev att om bilderna ser ut på detta sätt vill jag inte att dessa bilder skall publiceras. Den önskan ignorerades. Sägas skall att Rolf inte har något med detta publiceringsbeslut att göra!

Jag vet nära på ingenting om scanning!

Däremot vet jag att de var sgs svarta till färgen när RG mailade över dem efter inscanning. RG har här nedan givit en förklaring. Jag ser ingen anledning att ifrågasätta förklaringen.

Jag kan bara konstatera att vid mailöverföringen måste någonting ha inträffat eftersom RG svär sig fri från inscanningsproblemen. Datavärlden är alltjämt en abstrakt tillvaro i ettor och nollor.

Angående mina "förstörda" bilder så vill jag däremot kommentera RG;s oförståelse för min upprördhet: Jag tycker att det är jäkligt trisst att mina bilder blivit till hart när oigenkännlighet såsom varit fallet med råka/brunsångare (när brunsångarbilden, som i ursprunget är "perfekt", efter inscanning nära på ser ut som en rödvingetrast är det någonstans det är fel!). Bilderna var värda ett bättre öde oavsett vad RG tycker.

Personligen ser jag inte mina bilder som deltagande i en fototävling, för detta kan jag deltaga i ex. BBC-tävlingen (men det kanske är någon annan än mig som RG syftar på?!)

Däremot kan jag inte förstå/acceptera att bilderna deltar i tävlingen mot mina önskemål. Jag kan heller inte förstå att allt fungerade utmärkt i fjolårets kalender med motsvarande bildformat (diabilder) från mig men inte i år. I år lade jag till ett par negativ-bilder och dessa bilder är det inget "mörkfenomen" på.

Kanske, och då skriver jag kanske, kan felet finnas i mailöverföringen men vad jag förstår så bör man lätta upp ljuset i bilderna som förstorats och detta kanske missats.

Trevlig helg/Mattias Nordlund


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2004-12-20, 12:42

Angående inscanning av bilder
Eftersom det anmärkts en del på bilderna i julkalendern vill jag gärna kommentera detta eftersom det är jag som läst in de flesta bilderna på mycket proffsiga utrustningar på Norra Bok & Tidskriftverkstan.
ALLA bilder är inscannade på samma sätt. En slags "råinskanning". Bilderna (papperskopior och diabilder) är inte bättre än de inscannade bilder jag skickat till Jan-Olov. Jämför t ex datum 17 och 20 som är inlästa på exakt samma sätt. Bilderna ser ut så i original. Alla bilder är inlästa i 200 dpi eller 300 dpi samt ofta förstorade, diabilderna 300-600%. Den inlästa kvaliten är alltså användbar för tryckning, dvs vida överstigande en kvalitet som behövs för en websida. Jag har inte bildbearbetat någon inläst bild då jag skickat dem vidare. Det har inte behövts.

Däremot sker förändringar i den inlästa bilden vid transformering för websidan. Har dessutom förändringar gjorts för att ljusa upp bilderna så finns risken för än större "försämringar". Framförallt om man inte behärskar programmet man använder. Att försöka korrigera en bild med t ex Photoshop utan att lärt sig programmet från grunden är bland det svåraste man kan ge sig på.

Några exempel

Datum 16 är inscannad och förstorat från papper i sv-v. Därför syns kornen från pappret/negativet och bilden blir "suddig".

Adventskalendern är inte en tävling i bäste fotograf eller bäst inläst bild utan en gissningstävling på "svåra" fåglar.

God Jul och Gott Nytt År

Rolf G


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2004-12-20, 08:23

Dyster fågelframtid!
Läser en artikel i dagens P-T med rubriken "Tusentals fåglar utdöda år 2100." En artikel signerad Roland Johansson.
Så här står det:Vid nästa sekelskifte riskerar människorna att leva i en värld kraftigt utarmad på fåglar.Tio procent av alla fågelarter kan då vara utdöda och ytterligare femton procent så sällsynta att de är "funktionellt utdöda."
Bakom siffrorna står den berömde biologen och Crafoordpristagaren Paul Erlich och hans kollegor Gretchen Daily och Cagan Sekercioglu vid Stanford University i USA.
Jag hoppar här lite i texten......
Deras analys bygger på en utvärdering av utvecklingen för samtliga fågelarter på jorden sedan år 1500.
Av det totala antalet arter,9916,är 129(1,3%) redan utdöda och 1192(12%) mer eller mindre akut hotade.
I riskzonen återfinns dessutom 733 arter(7,4%) som inte är i akut fara i dagsläget men såpass sårbara att de i en nära framtid kan bli placerade på listan.
Deras analys visar tre tänkbara framtidsprognoser:en där den rådande trenden fortsätter oförändrad,en där utarmningen bromsas något och en där utdöendet kraftigt tilltar med tiden.
Resultatet,oavsett prognos,är dyster.År 2100 beräknas 6-14 procent av alla fågelarter vara utdöda i vilt tillstånd,och ytterligare 7-25procent att vara så sällsynta att de,enligt forskarna,är "funktionellt utdöda," så fåtaliga att de inte längre spelar någon roll i ekosystemet-förutom genom sin frånvaro.
Artikeln kan läsas i sin helhet i Piteå-Tidningen idag,20/12,sid.14.
Om man till äventyrs skulle önska sig något så här dagarna före jul vore det en ny,slutgiltig krysslista,som skulle ersätta alla andra,mer eller mindre terapeutiska varianter - Prekärlistan!Insänt av Thore Alm. Kalix
söndag 2004-12-19, 21:27

Julkalendern-listan /ung. ställning.

F.n har Julkalendern en grupp av
berömliga lucköppnare med de rätta svaren!
Där återfinns följande : Johan Arvelius, Tomas Carlsson, Tord Gustavsson, Sonja Kuoljok, Per Lundgren, Tony Persson, Per Sandberg, Herman Sundqvist,Jouni Ylipekkala, Peter
Öhman -med Ulf Eriksson och Jan Andersson flåsande dem i nacken
Jag uppdaterar "listan" när facit är uppdaterat t.om Lucia.
Några med "alla" rätt har i nägra fall kommit sent in i "Granen"-några andra har viss, ogiltig frånvaro för vissa dagar !!!Men -spänningen stiger...
Snart vänder det-ljuset kommer åter och för tveksamma "granbesökare" kommer luckorna att lysa i förklaringens sken!!


Insänt av
söndag 2004-12-19, 14:02

Fråga ang. vadare
Hej Staffan Sundin mfl!

Kan den långbenade och smalnäbbade vadaren från 18/12 möjligen vara fotograferad maj 1998 i Kartviken...?

Tycker mig få en flashback. Mats Bergquist, Boden får möjligen inte samma behagliga flashback ;-)

Mattias Nordlund


Insänt av Lasse Härkönen, GÄLLIVARE <birdlover@telia.com>
söndag 2004-12-19, 14:01

Svalan
Verkar vara lite problem med svalan, Går segt eller inte alls på http://www.artportalen.se/rappsyst/ och http://svalan.artdata.slu.se/rappsyst/
Har varit så sen igår eftermiddag. Nån som har en ide om vad som är i görningen ?


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
lördag 2004-12-18, 21:37

Ljusare bild
Hej
Jag har nu lagt ut en ljusare variant av dagens fågel. Jag tycker dock att den blev för skarp i färgerna så jag behåll det inscannade originalet (som inte Staffan gjort). Det är inte lätt att visa digitala bilder alla gånger, speciellt som vi försöker att få dom så små som möjligt.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
lördag 2004-12-18, 18:12

Dagens bild
Hej!
Ser att det sedan igår är mina bilder som figurerar i adventskalendern. Dagens fågel är mycket mörk, i alla fall på min dator. Går det att få den ljusare? (vilket den är på diabilden). Annars tror jag artbestämningen av dagens fågel blir svår...
/Hälsn Staffan


Insänt av Lars Harnemo <Törs inte...>
lördag 2004-12-18, 15:23
Webbadress: http://www.nof.nu/temp/gaptrut.gif

Ett gott skratt...;-/
Studera fåglarna på ovanstående länk.
Titta ordentligt och se om du kan lista ut vem av dom som är av kvinnligt kön..........
Det är helt möjligt även för en lekman eller matörornitolog utan större erfarenhet!

Observera att jag fick detta av en KVINNLIG bekant!Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
onsdag 2004-12-15, 10:17

Nyheter från Övertorneå
Övertorneå kommun har tilldelats medel ur de nya Naturvårdsmedlen som Länsstyrelsen administrerar. Ett av de två projekten handlar om Ekopark Särkijärvi. Sjön ligger intill samhället och är omgiven av delvis igenvuxen odlingsmark. Projektet går bla ut på att restaurera området, återinföra bete på de sanka ängarna mm. För besökande kommer det att anläggas gång/cykelvägar samt FÅGELTORN. De blir kommunens första officiella torn. Fågellivet är relativt rikt redan nu så det kommer att utvecklas till ett lättillgängligt fågelskådningsvänligt propagandaområde (hoppsan nu tog jag visst i men det är ju bra med visioner).


Insänt av Allan Bergström <nknu1391@mail.kuriren.nu>
tisdag 2004-12-14, 20:08

Till den stolte fadern
Grattis, Mattias, till din "ungfågel".
Hoppas att hon sover bra, om inte är du ju van vid obekväma "arbetstider".


Insänt av Ulf P Eriksson
tisdag 2004-12-14, 12:58

Svalan
Svalan ligger tydligen nere idag, troligvis för övergång till nya Svalan 2 som dessutom får en ny adress www.artportalen.se/rappsyst Hälsar Ulf


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2004-12-14, 09:16

Tillägg svalan
Om vi har möjlighet, så kan vi även göra ett hembesök, dock beroende på avståndet! Ev. kan vi övertala någon som bor i närheten att vara behjälplig. Hälsar Ulf


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
tisdag 2004-12-14, 08:07

Svalan-Janne
Som rrk-gubbe tackar vi i rapportkommittén för den fina reklam som Jan A uti Boden bidragit med. Det är jättebra, och näst intill nödvändigt, att alla använder sig av den förträffliga databasen som finns i Svalan. Det är som Jan skriver, inte alls svårt att rapportera sina fågeliakttagelser på via Svalan (bara man kan det!!!). Den som anser sig behöva hjälp, får mer än gärna kontakta någon av oss i rrk. Adresser och telefon finner ni till vänster på NOF:s hemsida. Ingen fråga är obefogad på förhand. Vi svarar på allt.

Mvh

Mats Bergquist


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2004-12-14, 08:06
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/

Tomtkryss nummer 70

Passande nog blev en "huittande" LÖVSÅNGARE mitt 70:e tomtkryss här i Dar es Salaam.

Jag hoppas ni hade en riktigt trevlig Lucia uppe i norr. Här nere var det svårt att få rätt känsla trots glögg, pepparkakor och lussekatter. Det blir liksom fel med skriande seglare, bubblande bulbyler och fruktätande fladdermöss till luciasången.

Hälsar Peter i Dar


Insänt av Thore Alm <thorealm@hotmail.com>
måndag 2004-12-13, 22:17

Julkalendern-mer än halvvägs.
Luciakväll-och tittar lite på de förslag Ni lämnat på"julkalendern"-Ni är för duktiga .trevliga och -ofta-personliga och roliga.
Beträffande BRUNSÅNGARE den 7 dec.fanns två som hade klurat ut detta rätta svar! Videsångare och nordsångare hade många förspråkare- och det kan jag förstå!Också välgrundade förslag -men inte riktigt rätt!
Nu tar vi en lussebulle till och några BRUNA pepparkakor och sköljer ned med lite brun glögg!
Lusse-hälsar gör Thore Alm ,KalixInsänt av Jan Anderdson <jan.andersson@edu.boden.se>
måndag 2004-12-13, 17:20

Andvänd Svalan
Hej!
Det är jättebra att fler och fler skriver in sina fågelnotiser på "Senaste Fågelobsarna". Speciellt kul är det när det kommer rapporter från andra områden än de vanliga och att dessutom fler tjejer svarar för obsarna.
Det skulle vara ändå mer perfekt om alla också rapporterade in sina fåglar på Svalan. Ni som inte börjat än, kan ju som ett Nyårslöfte lova att börja från 1 jan -05. Det är absolut inga svårigheter att lära sig och dessutom finns dina obsar sparade och tillgängliga för rapportkommiten när årsrapporterna skall skrivas.
God Jul på Er alla fågelvänner önskar
Boden-Janne.


Insänt av
söndag 2004-12-12, 22:55

Grattis Mattias!!!
...och lycka till med det nya kryssandet ;-)

/joj


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2004-12-12, 22:52

NOF-kalendern - Facit dag 5 och 6
Lucka 5)
Jaha, ännu en hönsfågel.
Tjäderhonan har rostbrunt bröst, orrhonan har också bruna inslag, järpen har tydliga teckningar.
Denna fågel, som saknar allt detta men har typisk gråaktig dräkt, är förstås en FJÄLLRIPA. Bilden, som är tagen genom tuben på ca 15 meters håll, visar på fjällripans kamoflagedräkt. Lägg märke till hur väl dräkten smälter ihop med stenarna bakom. Jag har en bild, tagen "direkt", alltså inte genom tubkikaren, från samma avstånd, där det nästan är omöjligt att se fågeln!

Lucka 6)
"Entonigt klämtar den lilla klockan" heter en rysk folkmelodi. Och entonigt följer denne fjällvandrarens följeslagare en när man vandrar på det lägre kalfjället. Kommer man för nära bo och ungar drar hon sig inte för att spela skadad och försöka locka med sig faran. Vilken art? Enda förväxlingsrisken torde väl vara tundrapipare, vilken jag aldrig sett, och avstår från att försöka beskriva skillnaderna. Men det här är en LJUNGPIPARE.

Båda bilderna digiscopade på Korttovaara lågfjäll, öster Torne Träsk, sommaren 2004.

/Jan-Olov J


Insänt av <zoloft72@hotmail.com>
söndag 2004-12-12, 18:24

Julkalendern
Hej!

Sitter nu hos mina föräldrar och kollar internet.

Upplösningen är oerhört mycket bättre än hos Jan henriksson och jag kan därför konstatera att BRUNSÅNGAREN ser ut som en brunsångare, notera ögonbrynsstreck som är jämnbrett och skarpt hart när fram ända till näbben (borsett från näbb-borsten som skapar ett lite mörkare område som kan ge videsångarassosiationer!). Näbben är smal och spetsig, även på dessa bilder, i jämförelse mot videsångare. Hos videsångare är f ö ögonbrynsstrecket ludddigt, med start, framför ögat och näbben trubbigare och kraftigare (avser 7/12). Benfärg och proportionell fotstorlek som är karaktärer som nämns i "fågelguiden" och som på denna bild ger videsångarassosiationer har jag ingen egen erfarenhet men kanske är de otypiskt färgade hos denna fågel?. De personer som har protesterat starkast mot brunsångare kommer jag att träffa personligen och visa originalbilden i 10x-lupp. Jag har insett att omskanning är onödig pga med hög upplösning på skärmen blir inte fågeln annat än en brunsångare!

Den unga råkan (10/12) ser ut som en ung råka och ej svartkråka. Näbben är den absoluta karaktären som talar för ung råka, den är råk-spetsig. Notera f ö den ganska öppna mungipan vilket även det påvisar ungfågel. Jämför gärna med en fågelbok så ser troligen även du/ni skillanden i näbbens proportioner mellan svartkråka/ung råka.

Själv inser jag värdet av att ha rätt, d v s hög, upplösning på sin datorskräm. Annars blir utmaningen stor, alldeles för stor i mitt tycke!

Jag kommer själv att kunna delge er dräktkaraktärerna först någon av dagarna efter jul. Jag har troligen inte tid dessförinnan.

Jag håller nämligen på att kryssa hejvilt. Jag kryssar av i "bröstboken" vilket av min sambos bröst som vår nyfödda dotter får mat från för att hålla koll på fettvikten.

Och då använder jag inte fettguiden man har vid ringmärkning.....


Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »