NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Red Lars Harnemo
söndag 2011-07-03, 02:56

Raderade inlägg på Forumsidan
Hej
Jag har på Anders Gustafssons egen begäran raderat hans två inlägg "Overklig upplevelse på havet" samt "Rödvingar" och det svar han fick på det förstnämnda.
Jag upprepar att det är på hans egen begäran i detta fall!Insänt av
onsdag 2011-06-29, 09:55

Gulligt
Söt film.Roligt att se.


Insänt av Lars Harnemo
tisdag 2011-06-28, 19:36
Webbadress: http://www.youtube.com/watch?v=iNBIPEJC4lA

Kärvänlig vitkindad gås ;-)
Hej
När Jan Andersson och jag var och ringmärkte skräntärnor i förra veckan gick vi nära en kull av vitkindad gås (dom fanns "överallt") och en av ungarna fattade tycke för mig och förföljde mig i nästan en timme. Charmigt men lite jobbigt. Den satt ju hela tiden vid mina stövlar så jag fick vara försiktig. Nåväl till slut bar vi tillbaka ungen till sina syskon och så gjorde vi en snabb reträtt. Konstigt att ungen inte alls var intresserad av Jan, bara av mig...


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
måndag 2011-06-27, 23:24

Rödkallenresa - igen
Hej
Jag avser att göra det tredje besöket vid Storgrundet nu till helgen för att ringmärka skräntärneungar och skåda lite allmänt.
Det kan bli torsdag kväll, fredag kväll eller lördag morgon beroende på väderleken.
Om någon är intresserad av att haka på och hjälpa till så finns det ett par platser lediga.
070-544 71 50


Insänt av Benny <benny@bennys.nu>
söndag 2011-06-26, 15:11

Reflektion
Hej.

Tänkte dra en liten reflektion över hur jag upplever fågeltillgången i Abisko/Kiruna så här långt på säsongen.

Inget vetenskapligt eller ens räknat, utan bara ett höftskott.

Abisko, lågt antal individer öht. Kiruna verkar rätt normalt vad gäller antalet fåglar.

Glest med blåhakar och i Abisko glest med rödvingetrast, i Kiruna rätt normalt. Kan nämnas att min 1-mila punktrutt i rödvingeland i Abisko förra veckan gav NOLL rödvingetrast, trots att dom ju hörs vida omkring. Inte heller nån gök på den rutten. ara enstaka gökar även i Kiruna.

EXTREMT gott om rödstjärt, mycket gott om bergfink, lövsångare och gransångare (inte många, men fler än man är van vid).

Bra med grönsiska och massor av SV.flug (men det är det väl alltid?).

Göktytor sticker upp här o där.

Glest med rovfåglar, särskilt örn, med hökuggla som uppstickare både här och där.

Massor av svarthakedopping på dom vanliga lokalerna i Kiruna. Kryllar av vigg. Gråsiskor i massor i princip överallt, lite klent med gulärla, sädesärla och piplärkor.

Halvklent med vadare, särskilt brist på småspov, finns dock, men inte många. Ripor glest.

Trädgårdssångare verkar finnas lite var stans.


Tamduva och gråsparv står starka i Kiruna C fortfarnade, medan pilfink är sällsynt.

Nå, ungefär så känns det så här långt.


//Benny


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-06-25, 21:03

Rosenstare på väg!
Vi får väl se om Mats blir bönhörd. På finska sidan om Torneälven i höjd med Kuivakangas, Övertorneå, finns det sedan igår en ROSENSTARE. Det behövs bara en liten flygtur, och vips är den i Övre Buddbyn! Eller åtminstone i Norrbotten. :-)


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
lördag 2011-06-25, 18:38

Fåglar i odlingslandskapet
Hej!

Som ytterligare bevis på att flera fågelarter gynnas (ja, nästan kräver) av ett aktivt jordbruk, kan jag skriva några rader om vad som hände när grannpojken igår körde med traktorn och använde slaghacken, eller beteshacken (jag är ingen bonde själv) på en åker intill mitt hus i Öfvre Buddbyn, Boden. Växtligheten var minst 2 dm hög och ingen fågel vill dimpa ned i ett dyblött gräs. Nåväl, grabben hann köra ett varv innan de första skrattmåsarna uppenbarade sig. Strax därpå kom ett tiotal skrattmåsar till samt några fiskmåsar. Måsarna kivades om rester av sönderhackade sorkar, vilket givetvis några skator såg. Vartefter den slagna ytan blev större anlände fler gäster, som några tofsvipor, pilfinkar och tiotalet björktrastar. Plötsligt kom en gulärla farande, en art jag inte sett på hela sommaren intill mitt hus! När jag spanade av åkern med kikaren från övervåningen någon timma senare patrullerade ävenså tvenne starar längs åkerkanten.

Tyvärr växer grödan upp igen inom några veckor, men jag hinner kanske trycka på RED ALERT-knappen när rosenstaren visar sig. Stay put!

Här i ÖB kan jag inte se någon minskning av pilfinkar, snarare tvärt om, och ej heller blir de fåtaliga gråsparvarna fler.

/M


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2011-06-25, 09:11

Lite fåglar? Bra med betesdjur!
Jag bor i Avan och vi har sedan några år tillbaka får. Och det är väldigt tydligt vilken dragningskraft en djurbesättning har på fåglarna. På eller i gårdens omedelbara närhet häckar stare (flera par), ladusvala (flera par i fårhuset), sädesärla, gråsparv, pilfink, buskskvätta, gulsparv, tofsvipa och storspov och andra av jordbrukslandskapets fåglar. Ortolansparven sjunger en bit bort.
Starar, kajor och gulärlor födosöker ofta bokstavligen runt benen på fåren.

Över tiden så går det upp och ner för flera arter och särskilt roligt tycker jag det är att gråsparvarna kommit tillbaka till gården. 1982 såg jag den första pilfinken i byn. Tungt norrbottenskryss på den tiden... Pilfinkarna är ny tydligt vanligare än gråsparvarna men under senare år anar jag ett litet uppsving för gråsparvarna. En hona har under två vintrar hållit till inne i fårhuset och nu har minst ett par häckat. Gråsparvarna far nu omkring precis som förr. Kul!


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2011-06-22, 17:11

Lite fåglar?
Hej Tomas, att du har många Svarthättor säger egentligen inte så mycket, svarthättan flyttar till östra afrika (men många är härdiga och stannar mycket tidigare, däremot TÖRNSÅNGARE och GRÖNSÅNGARE som jag tycker är lite av , hör eller ser man nästan aldrig sent på året eller tidigare på våren. TÖRNSÅNGAREN flyttar till områden söder om SAHARA, GRÖNSÅNGAREN till "tropiska" Afrika, förmodligen med flykt över öknarna, även GÖKTYTAN är fåtalig även denna till "tropiska" Afrika, kan det vara så att många pga ökenutbredningen "störtlandat" i öknen och därför inte gästat NB län? //MvH Ulf P rrk nb (artansvarig)dessa arter.


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2011-06-22, 17:05

Tur till Rödkallen?
Hej
Imorgon bitti åker jag och Jan Andersson ut till Rödkallen för att börja med ringmärkningen av skräntärnor. Om någon fler vill följa med så finns det 1-2 platser lediga. Vi är tillbaka före lunch.
070-544 71 50


Insänt av Tomas Carlsson
måndag 2011-06-20, 09:47

Ang. lite med fåglar
Jag har inte haft så mycket tid för fågelskådning under våren men inte märkt att det skett någon fågelminskning, åtminstone ingen som har en naturlig förklaring i form av vädrets och vårens förlopp osv. Däremot stötte jag häromdagen på min tredje SVARTHÄTTA på knappt två veckor utan att anstränga mig precis. Normalt (under fler skådartimmar) har jag fått vara glad om jag hört en per år i de trakter jag rör mig. Enligt Svalan har hittills i år kommit in 36 rapporter om sjungande ex i landskapet Nb, vilket tycks vara närmare det dubbla mot de senaste åren. Så det går väl både upp och ner i fågelvärlden.


Insänt av
söndag 2011-06-19, 16:14
Webbadress: http://www.club300.se/News/Default.aspx?nID=2102

Nyctea Scandiaca
Läs och respektera !


Insänt av PeterEricsson <Peter.Ericsson@naturskyddsforeningen.se>
söndag 2011-06-19, 11:08

Lämmel
Hej!

Tack för svar om lämmelförekomsten. Jag är inte ute efter exakta platser för känsliga arter utan mer intresserad vad som rekommenderas för områden under sådan här lämmelår. Jag bor i Vstergötland och tänkte åka upp till fjällen under midsomma och undra var vilket ställe som rekommenderas för att få känna av lämmelförekomsten på bästa sätt? Vi hade först tänkt gå en sväng in i Sarek via Aktse men börjar fundera om inte Padjelanta via Ritsem, eller Vindelfjällen via Hemavan är ett bättre alterantiv. Vad tror ni och vart skulle ni åkt?

Vänliga hälsningar
Peter


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.se>
söndag 2011-06-19, 10:39

Inventering våtmarker
Sveaskog och SOF har ett gemensamt projket kallat "100 våtmarker". Sveaskog har genomfört sin bit och avsatt över 100 våtmarker i sina skogar. Nu behövs det hjälp med att inventera fåglar i tre av dessa områden, ett i Jokkmokk, ett i Boden och ett i Pajala kommuner.
Per-Erik Larsson (SOF-styrelse-ledamot)är kontaktperson.

Ersättning utgår.

Områdena är:
- Ruokavuoma, Pajala
- Utgrävningstjärn, Boden
- Aktsejegge, Jokkmokk

Kontakta Per-Erik Larsson, 070-6207549,
eller undertecknad: 070-655 3315


Insänt av Anders Gustafsson
söndag 2011-06-19, 00:42

Fisktärna
..eftr en dag och lite till på Abraur.
Ca 30 fisktärnor har jag sett. Provade gå iland på en häckningsplats men när jag såg en unge på väg ut ur ägget och en blöt nykläckt så skyndade jag mig därifrån.
Ett enda par silvertärnor som häckade hittade jag. Resten är fisktärnor.
För några år sen var det tvärt om.
Fiskmåsarna har ökat i antal. Men inte störande. Två häckande hittade jag i dag. Men många fler jagade mig.
Var uppe hos grannen som alltid haft svalor. Tomt. Väldigt deppremerande.
På holmen där grå flugsappare tidigare var vanlig. Tomt.
Holmen där backsvalorna häckar..tomt.
Känns jävligt trist måste jag säga.
Vad har dom råkat ut för.
Kankse måste jag vänta till efter midsommar för att vara säker att jag inte tar obsen för tidigt.
/-Anders
(visst är det trevligt med alla namn och ingen anonym, så vackert)


Insänt av Viktor "VP" Persson
söndag 2011-06-19, 00:00

Fågeltomte + lämmlar
Jag kan hålla med om att våren har varit totalt värdelös, snön smällte bort otroligt fort iår. Har under mina 10 år som skådare aldrig varit med om en sämre vår. Gällande häckande fåglar så verkar det vara hyfsat, inget abnormalt dåligt år iaf, sedan kanske det är för tidigt att dra slutsats efter bara en dag(?) Ibland sprollar de hur vädret är ute det är ändå totalt fågeltomt, har man otur får man en sådan dag. För övrigt har det varit 2 dåliga vadarår irad (afaik), hoppas på bättring.

Lämmlar till Peter:

Det finns massor med lämmel i fjälltrakterna kring tärnaby/hemavan vad jag vet. Under påsk så såg vi otroligt många lämmlar, aldrig varit så många på 15 år minst enligt mina föräldrar och jag har tidigare inte sett något liknande. Dock inte ett extremt år med massvandring men ändå, sork verkar rätt normalt. Sedan vad det gäller roliga ugglor m.m så skall det varken yttras eller nämnas på forum/internet. Vet man om någon häckning är det väl lämpligast att ta kontakt med någon person för diverse projekt, tex club300 fågelskyddsansvarige Henrik Lind.


Insänt av Peter Ericsson <Peter.Ericsson@naturskyddsforeningen.se>
lördag 2011-06-18, 13:57

Lämmlar?
Hej!

Undrar lite över hur det ser ut med lämmel- och sorkförekomsten i fjällen? Några obsar av fjälluggla eller andra intressanta ugglor?

/Peter


Insänt av Anders Gustafsson
lördag 2011-06-18, 03:08

Just hemkommen
En liten tripp mitt i natten.
Inte en enda större starndpipare hittade jag där det brukar krylla av dom.
Ingen storlom har jag för första gången upplevt på Abraursjön. Däremot smålommar ca 20 st.

i "mina" kungsörnsbon finns ingenting.

Av alla tornfalksbon är bara ett bebott och med ungar.

Inga häckningar av silvertärna på ön i Abraur. Fiskmås ja. Fisktärna ja men bara en. Måste kolla mer.

I morgon :) i dag ska jag uppsöka tärnornas häckplatser runt hela sjön.
Jag hoppas men det ser mörkt ut.
T o m att jag inte har en enda trast på ängen. Gökarna brukar söka mat här..en gök ser jag nu.
Dom flesta av mina holkar är tomma.
Inga grå flugsnappare bara SV i nästan alla. Rödstjärtarna har inte tagit en enda holk.
Antingen är det ett lokalt fenomen eller också.....vad händer.
Jag hittar ingen svartsnäppa.
Drillsnäppor som terroriserar vår brygga...finns inte. Inte en enda drillsnäppa.
Ok..allt är lite tidigt.
Har dom inte hunnit hit än.
Är det vi som är lurade av den tidiga "sommaren"
Om Elsa har samma tanke..hur många är vi som tänker samma.
Finns någon mer profesionell tanke.

/-Anders


Insänt av
lördag 2011-06-18, 01:22
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Samma
Tänkte faktiskt samma tanke som dig Anders i dag i Ön. Inga häckande storskrakar, inte en gräsand.

Elsa R


Insänt av Anders Gustafsson
lördag 2011-06-18, 00:41

Lite med fåglar
Alltså..antingen har jag missat nåt eller kanske blivit för gammal och inget ser eller hör.
Men jag säger det ändå.
Jag ser inga fåglar.
Är det inte mycket lite fåglar i år.
Jag har aldrig upplevt en mer fågelfattig vår.
Är det bara jag som upplever det så?
Är det bara här det är så fattigt.
Har lövsångarna inte kommit än?
Inga sjöfåglar eller nåt.
Sädesärlorna som i horder brukar jaga flugor vid fiskrenset..var är dom?
Varför kommer dom inte till Abraur..eller finns dom inte.
Nån som vet eller är det bara här det är tomt.
/-Anders


  « Föregående 20       Nästa 20 »