NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2005-01-10, 08:09

Skåda dig själv
Tack hr Lasse för klargörande av fråga. Man undrar ju ibland själv vad man hållit på med i alla år,olistat.
Har en känsla av att det är mer
krys(slis)tat nu än förr i tiden.


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
söndag 2005-01-09, 23:35

Sommaraktiviteter
Hej alla Lulebor (i första hand).

Vilka aktiviteter vill ni se i sommarprogrammet? Mattias ordnar som vanligt räkningar vid Ersnäs/Alvik och en 1:a-maj-exkursion ska vi väl fixa, men vad mer?

Sångarspaning?
Pungmesparty?
Nattskärremangling?
Skärgårdsspaning?
Tornbygge/restaurering?
Holksnickring?

Maila era förslag snarast till mig (kontaktperson för Luleå kommun).
Innebyggare i övriga kommuner tar lämpligen kontakt med sina kontaktpersoner, men korsbefruktning är såklart alltid välkommet ;-)
/Jan-Olov J


Insänt av Lasse
söndag 2005-01-09, 02:38

Sv: Navelskådning;
Eeeh nej hr Bergström, forvisso inte. Microbirding är förståss när man kör ner fåglarna till lämpligt format i micron (5-12 minuter (beroende på art) på högsta effekt). Sen lämpar dom sej utmärkt för noggrannare iakkttagelser medelst t.ex tubkikare eller helst kamera med oanade vidvinkelgenskaper. Akta bra så du inte får ev. omicrade fjädrar i näsan.

mvh Lasse


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2005-01-08, 22:22

Enkel fråga
Ursäkta en oinvigd. Microbirding, är det detsamma som navelskådning, eller?


Insänt av Oskar Lindberg
fredag 2005-01-07, 08:51
Webbadress: http://www.microbirding.se/microlarm.asp

Mera Micro
Det finns också Microlarm. Ett SMS-baserat larmsystem som man kan skräddarsy efter egna önskemål. Varje mottaget larm kostar en 50-öring. Kan vara ett alternativ eller komplement till Minicall-systemet/telefonkedjor/visselpipor/skrika/fäkta med armarna/läsa i efterhand på nätet/telefonsvarare och andra sätt att informera sig om vad som setts i hemmamarkerna.
Se länken för mer info.


Insänt av Roger Söderström
tisdag 2005-01-04, 12:10

sv: Mera Microbirding...
Hej Andreas, som svar på din fråga hur man handlägger obsar via microbirding till svalan kan jag svara på den frågan. Administratören på den aktuella sidan loggar in och skickar obsar vartefter dom har kommit in på microbirdingsidan, detta är inte på nått sätt besvärligt på nått sätt utan det tar ca 1 minut att skicka iväg obsar som kommit in. När man registrerar sig på en microbirdingsida loggar man in på den och skriver där in sina obsar på samma sätt som på svalan, och sedan skicka admin. iväg dessa obsar till svalan.


Insänt av Anna Lindgren <anna_lindgren88@hotmail.com>
måndag 2005-01-03, 21:10
Webbadress: http://www.faglar.tk

Haparanda Sandskär
Hej!
Har suttit och läst om Haparanda Sandskär nu. Låter som ett mycket intressant ställe. Kommer gärna upp någon vecka nästa sommar för att hjälpa till med ringmärkningen.
Lycka till alla med skådandet framöver!

Mvh Anna Lindgren, Örnsköldsvik.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2005-01-03, 21:08

Mera Microbirding...
Hej!

Jag håller med både Ulf, Lars och Roger nedan! Alltså, jag tycker att idén med microbirding är bra. Det är enligt den jag skådat det senaste året, d v s den allra största delen av skådartiden tillbringas i form av primärskådning inom den egna hemkommunen. Hittar någon annan skådare för mig nya landskapsarter i andra delar av Norrbotten eller i Lappland, alternativt för mig nya arter i Sverige kan jag överväga att åka längre för att kryssa, annars inte.

Emellertid - jag vill inte rapportera in mina arter på annat sätt än i Svalan. Jag har har helt enkelt inte tid eller lust att dubbelrapportera obsar både på en microbirdingsida och i Svalan, ej heller att administrera en microbirdingsida för Luleå kommun. Dock gillar jag sidan www.microbirding.se där man bl.a. fortlöpande kan se hur det går med mikroskådandet runt om i landet, jämföra olika kommuner etc. Om någon annan kan tänka sig att administrera en enkom luleåsida är jag gärna med på den, såvida det räcker att rapportera in arterna via Svalan, alternativt att inrapporterade obsar genom mikroskådningssidan går in i Svalan och får samma status och möjlighet till "behandling" som alla andra obsar i Svalan. Annars får det vara för min del. Tycker Svalan i sig ger en tillräckligt bra översikt av vad jag själv sett under året och var, samt vad andra sett, om man nu är intresserad av det.

Roger eller någon annan som har bra koll kan kanske ge några klarlägganden kring ovanstående?

/Andreas


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-01-03, 12:37

Microbirding utan att vara med i Mb
Jag har under flera år skådat mest i min hemkommun, landskapet i andra hand, N.Lappland i tredje hand och Svea rike i fjärde hand. Det räcker med Svalan , gå in på kommunlistan, klicka på Luleå kn och då ser ni Ulf P Eriksson, klicka på namnet då ser ni vad jag noterat i kommunen! Int behöver man nå Microbirdinglista! Man blir ju förundrad ibland att RgS har mer arter på sin egen lista, än på Artrace Boden som han har som sin Microlista! där ser man vad dubbelbokföring kan ge! Hälsar Ulf P Eriksson, (Håller med Harniz)"Man kan Microbirda bättre i Svalansystemet" då kan man deltaga i andra kommunrace också!


Insänt av Roger Söderström
söndag 2005-01-02, 20:47

sv:Microbirding
Jag har lite svårt att förstå den kritik som Lar H riktar mot microbirding...? vad är det som försvårar för fågelrapporteringen i Sverige? ingenting om man sköter det på rätt sätt och rapporterar sina observationer via sin microbirdingsida och därifrån direkt till Svalan, och vill man inte detta så kan man rapportera på det gamla vanliga sättet: alltså direkt på Svalan, Det som jag ser som possitivt med microbirding är att man kanske rotar lite mer i sin egen kommeun istället för att fara till nån grannkommun och skåda där... för helt klart är att skådar man inte så finner man inte nått, sen kan man ju se microbirding som en rolig plats att mötas och ha en liten intern tävling mellan dom som anmält sig till respektive kommun.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
söndag 2005-01-02, 19:19

Microbirding
Jag ser att Roger S uppmanar oss att delta i Microbirding 2005. I mina ögon är detta en totalt onödig företeelse som bara splittrar fågelrapporteringen i Sverige ytterligare. Alla funktioner finns redan i det nationella rapporteringssystemet Svalan. Nää, håll er till Svalan som fyller en mycket större och bättre uppgift, och förenklar arbetet för oss i rapportkommitten!
Om man är intresserad av vad som setts i länet eller i sin kommun, eller på sin "egen" fågellokal hittar du länkar på NOF:s förstasida dit.


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2005-01-02, 19:09
Webbadress: http://www.bioresurs.uu.se/myller/skog/skogssork.htm

Sorkar
Jag håller med Ulf om det det verkar bli en bra sork/ugglesäsong. Vid fågelmatningen i stugan, Luleå skärgård, har vi oftast (enbart?) skogssork (hette tidigare ängssork). På länken här ovan ser man hur den ser ut.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
söndag 2005-01-02, 14:48

Sorkar vid fågelmatningen
På nyårsdagen upptäckte jag två små sorkar vid min fågelmatning vid Hägnan , dom var mörkbruna med ljus buk och kort svans (ca 25mm) hela sorken var kroppsmässigt ca 80 mm max. Hälsar Ulf det kan ju förebåda sorkår???


Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
söndag 2005-01-02, 12:34
Webbadress: http://www.microbirding.se/boden/

Microbirding i din kommun...?
Kom igen nu och dra i gång en microbirdingsida i din kommun, just nu är det bara Boden som är med i Norrbotten, om du är intresserad tag kontakt med mig så ordnar jag kontakt med ansvarig för Microbirding.seInsänt av Thore Alm. Kalix
fredag 2004-12-31, 10:07

Gott Nytt fågelår 2005.
Nyupptäckt Falstaff Fakir:
"Se på fåglar är att titta-
på en art, som ingen hitta"
Hälsningar och nyårslöften-
-och ett givande fågelår till alla-såväl pippi-skådare och Club 300-medlemmar-vilka upplevelser väntar "runt hörnet" ?


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
torsdag 2004-12-30, 18:00

Sandskärstabellen kompletterad
Nu finns även de vetenskapliga namnen inlagda i tabellen över märksiffror från Sandskär och det finns en länk dit från den engelska sidan. Så nu kan ni visa era vänner runt om i världen vad vi har åstadkommit (och kanske locka internationella besökare till Sandskär.)


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2004-12-29, 22:37

Ringmärkningsdata för Sandskär
Nu har jag stretat ett tag med HTML-kod och lyckats få in en tabell med ringmärkningsdata för alla verksamhetsår på Sandskärs hemsida. (Jag har också oavsiktligt lagt en del av informationen på blå bakgrund, men det får jag felsöka någon annan dag.) Längst ner på sidan finns våra sponsorer och bidragsgivare.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2004-12-28, 10:00

Problem att se obsar i Svalan
Enligt "datagurun" så finns det ett andra sätt att se inlagda obsar i Svalan, då det verkar vara problem med att klicka direkt på länkarna. 1 Gå in på Dagens Fågel hela landet. 2 Gå upp till höger välj landskap Norrbotten, Pite lpm, Lule lpm, Torne lpm. 3 Gå sen till det orange fältet på höger sida klicka där på Visa alla obsar, alt Dagens Obsar, alt Gårdagens Obsar. Hälsar Ulf P som upplysning.


Insänt av Thore Alm ;Kalix
måndag 2004-12-27, 21:13

Årets kalenderlärka 2004,
Resultat av den inofficiella "tävlingen" på NOF.s hem sida-Julkalendern- är nu klart !
Tävlingen omfattade bl.a artkunskap -"Hela världen " - bildtolkning-motljus-
korrelation- och skuggspelserfarenhet.
och avancerad dator-topografi-eller hette det nåt annat ??
Till saken:
Årets Kalenderlärkor på 19 rätt:
*Tony Persson
*Per Sanberg
*Herman Sundqvist
Alla julgransplundrare gratulerar !
18 rätt hade följande "Gransångare":
Sonja Kuoljok
Tomas Carlsson
Tord Gustafsson
.tätt följda av Tallbitarna (annat namn i folkmun!)Jan Andersson och Annika Wetterberg.
Enväldig "domherre":Thore Alm
(Protester mot listan avrådes -vänligt men bstämt!)Stort tack till Alla!


Insänt av Håkan Tyrén
måndag 2004-12-27, 17:35

Bändelkorsnäbb
Jag upplever att det är riktigt bra med bändelkorsnäbbar i Gällivareområdet just nu. Har aldrig sett så mycket bändelkorsnäbb tidigare.
Åker man ut i skogen norr om Gällivare är det mycket stor chans (=+/- säkert)att stöta på "bändlar".
Hur är det i kustlandet? Är det samma sak där, eller är det en mer lokal företeelse?  « Föregående 20       Nästa 20 »