NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
onsdag 2011-08-17, 22:05

Lätt kommet, lätt förgånget - sade backsvalan!
Hej!

Jag har under sommaren haft förmånen (?) att passera genom Kalix många gånger och sett hur arbetet fortskridit med att konstruera en cirkulationsplats längs E4:an intill COOP. I samband med vägbygget uppstod en skärning i slänten som snabbt blev boplats för uppåt 50 backsvalor. Dock var det emellertid ett osäkert ställe att gräva ut sina bon på. Det var inte meningen att slänten skulle lämnas som den såg ut i inledningsskedet, utan här skulle planteras med buskar och fyllas på med bark. Svalornas bohål lämnades ifred så länge de var kvar vid bona. Idag passerade jag ånyo platsen och nu såg det ut som jag befarat från första stund - alla bon var övertäckta med bark och buskar hade planterats! Kommande år finns ingen slänt för backsvalorna att bosätta sig i just där och det trevliga sällskapet i samband med att den inköpta glassen förtärdes, är därmed borta. Idag gick en "gube" och sådde gräs på de kala ytorna vid rondellen och kanske är det dags för nästa fågelbegivenhet. Det jag syftar på är det nu har blivit en lämplig plats att spana efter exempelvis turkduvor på. Här i Boden har det både 2010 och 2011 noterats turkduvor just på nysådda ytor och det är inte omöjligt att det kan dyka upp sådana även uti Kalix. Håll ögonen öppna när ni är i Kalix!

Tack för mig /Mats B


Insänt av Patrick Åström
onsdag 2011-08-17, 07:51
Webbadress: http://kva.se/sv/Kalendariumlista/Event/?eventId=326

Seminarium till minne av Ingrid Sandahl
Är ni i huvudstaden onsdag den 21/9 så gå gärna på detta evenemang!


Insänt av
måndag 2011-08-15, 19:14

Fjärilar
Tio amiralar i Vitå. och en sorgmantel.
Ett påfågelsöga i Ön Råneå.


Insänt av Tord Gustafsson
söndag 2011-08-14, 19:04

Flera rara fjärilar
I vår stuga i Mjöfjärden utanför Råneå har vi haft Amiraler på besök i stort sett varje dag sedan den 3.8 till dags dato. Upp till 3 individer har setts samtidigt. De senaste 5 åren har amiralen varit årlig men då har det oftast bara varit en enstaka dag under sensommaren som de setts.

Igår den 13.8 kom också ett Påfågelöga på besök. Den sökte sig till våra blommande ölandstokar och fastnade även på bild. Det är första gången vi sett denna dagfjäril i Norrbotten. Är det någon annan som sett denna art så långt norrut?

Observationerna är inlagda på artportalen småkryp.

Annika & Tord Gustafsson


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-08-09, 16:39

Tönn
Jag tror att man kan utgår från att de uteblivna uppdateringarna av Tönns position beror på att Tönn f.n. är rätt stationär nära den lokal där han översomrade i fjol, alltså nära Storsjön i Jämtland. Även om det är osannolikt att han hittat någon hona att häcka med i år så kan det finnas anledning av fågelskyddsskäl att inte röja hans position.

Ryktesvägen har jag även hört att det kostar forskningsprojektet en hel del att få snabba uppdateringar utlagda på sidan, varför man begränsar uppdateringarna under högsommaren. Jag hoppas de kommer igång igen till hösten när Tönn börjar röra på sig igen. Tycker hans färd är trevlig att följa.

Dock är chansen inte så stor att han passerar Norrbotten mer i år. Gör han som förra året så sträcker han söderut och lämnar Nordeuropa antingen via Skåne-Själland eller möjligtvis Sydnorge-Jylland.


Insänt av
tisdag 2011-08-09, 16:28

Tönn
Är det någon som har kontakt med Tönnadmin och kan ordna så att sidan uppdateras? Det har varit intressant att följa den irrande färden.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2011-08-09, 00:03

Vad ska man skriva om...?

Godafton!

När det gäller amiralfjärilen tycker jag att dess talrika uppträdande i Norrbotten definitivt hör hemma på denna plats på nätet, utifrån de tankar jag tog upp i mitt inlägg en bit nedan. Kopplingen vindar/insekter/fåglar är för mig klockren, och spännande- eller i vart fall rolig- att ventilera!

Hälsar gör Lars!
Insänt av Lars Harnemo
måndag 2011-08-08, 22:25

Vad ska skrivas om?
Jag håller med den anonyme skribenten om att det kanske är lite tveksamt om man ska fylla sidorna med fjärilsobsar. Därav min lite försynta upplysning om att man kan skriva in obsarna på Artportalen.
Annars kan jag tycka att fjärilar ligger närmare fåglar än vad vargarna gör.
Men den största anledningen till att vargdebatten klipptes av beskriver Andreas bra här nedan tycker jag.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-08-08, 19:21

Vad ska skrivas om?
För mig är det helt OK om redaktörerna raderar mina inlägg om insekter (må vara att synpunkterna kommer från en anonym fegis). Jag håller med i sakfrågan om att de inte handlar om fåglar. Jag noterar bara att det är flera personer förutom mig som i varje fall har intresserat sig för fjärilarna. Vargdebatten var i mitt tycke ingen debatt (eller en infinitesimal debatt) utan snarare en monolog från någon som inte vågar visa sitt namn. Ämnet var för mig totalt ointressant, och andras intresse här på sidan verkade oerhört lågt, så jag tycker det var bra att de inläggen togs bort.
Insänt av Cogito ergo sum
måndag 2011-08-08, 18:06

Självinsikt?
En notering är att skribenter på dessa sidor, forumvärd inkluderat, anser att det är ok med rapporter om fjärilar på obssidor samt forum. När varg med flera ämnen som inte är direkt fågelrelaterade debatteras tystas det ner OMG. Infinitesimal är ordet. Här gäller det dock inte örter utan självinsikt!


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2011-08-07, 18:08

Om att rapportera småkryp
Ni vet väl att man kan rapportera fjärilar och andra maträtter för fåglar (!) på artportalen där också Svalan ju ligger.


Insänt av Åke Israelsson
söndag 2011-08-07, 13:17

Inställd tur till Sandgrynnan med Laponia
Sandgrynneturen med Laponia ställdes in i dag. Fel vindar sades vara orsaken. Turen planeras nu att köras nästa söndag istället.


Insänt av Lars Harnemo
söndag 2011-08-07, 12:30

En till amiral
Hade nyss en amiral hemma vid köksfönstret! Men den drog snabbt iväg....


Insänt av Staffan Sundin
lördag 2011-08-06, 12:34

Fler Amiraler...
Hade en liten "flock" om 4 ex ute på min pir, på Näset, igår. Det såg ut som om de gjorde sträckförsök mot syd... En av Amiralerna fastnade tillfälligt i ett märknät, tillsammans med Gulärla och Lövsångare...
/MvH Staffan


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2011-08-05, 21:27

Amiraler
Jag har samma uppfattning som Lars och Herman, nämligen att det är ett extremt år för uppträdande av amiralfjäril. Idag 3 st sedda på Kronan och Knöppelåsen. De senaste dagarna 3 resp. 2 st sedda i samband med kortare promenader på andra ställen nära Luleå utan syfte att skåda insekter.


Insänt av
fredag 2011-08-05, 18:25

Amiral...
...ett ex vid Södra hamn i Piteå idag.

/Per Sandberg


Insänt av
fredag 2011-08-05, 18:21

Fjärilar
Två amiraler i Ön Råneå och en sorgmantel i Vitå.


Insänt av Lars Sandberg
fredag 2011-08-05, 16:24

Amiraler- förtydligande!

Hej!

De tio amiraler jag skriver att jag har sett under ca 40 års aktivt och nyfiket naturdeltagande, avser totalantalet INNAN innevarande vecka. På ca fyra dygn därefter har alltså totalsumman amiraler nästan fördubblats, vilket får anses vara en extrem statistisk företeelse!/Lars.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2011-08-05, 15:45

Amiraler...

Hej!

Undertecknad har gjort samma reflektion som Herman nedan. Jag har under åren alltid haft ett visst intresse för "udda" insekter, t.ex. praktfjärilar, utan att för den skull kalla mig entomolog!:-)

Hittills i mitt liv har jag i Norrbotten under ca 40 år- enkannerligen i Piteå kommun- sett ca tio amiraler, inte mer.
Sedan i måndags har jag sett ÅTTA stycken i Piteå kommun!!! (Sex stycken kring Svensbyfjärden, under cykelturer, samt en vardera på Näset, Norrfjärden, samt i Sjulsmark.) Dessutom har jag sedan i måndags sett tre sorgmantlar, och för några veckor sedan ett påfågelsöga. Trevligt, så det förslår!

När det gäller amiralerna så är de ju flyttare från sydligare nejder. Man kan inte låta bli att undra över om de då är vindburna delar av det större mönstret- i vilket en del rykare på fågelfronten ingått i år- och om amiralerna i veckan därmed också kan ses som indikatorer på att ÄNNU fler trevliga fågelarter är på gång eller kanske redan finns på plats i vårt vackra Norrbotten...

Ha det gott!/Lars i Öjebyn.


Insänt av Herman Sundqvist
torsdag 2011-08-04, 21:58

Invasion av Amiralfjärilar
Nu verkar det vara en ren invasion av Amiralfjärilar, åtminstone i kustlandet. Jag har sett ett tjugotal ex hittills. Under en kortare löprunda runt Hultet i Avan idag fem olika individer!

I min ungdom (1970-talet) samlade jag på fjärilar. Det torde vara preskriberat nu, men intresset för stora dagfjärilar har hållit i sig. På den tiden var det en osannolik dröm att se en amiral i Norrbottens kustland - jag lyckades i alla fall aldrig. Under de senaste 10 - 15 åren har jag sett någon enstaka per år eller ingen alls, men nu är de rent vanliga. Solexponerade skogs-/odlingsvägar är bra ställen att leta efter denna stora och mycket vackra svart/vit/röda fjäril. Det flyger även en del sorgmantlar nu (stor brunsvart med gulkantade vingar) och de ses i samma miljöer som amiralerna.
Hälsningar Herman S


  « Föregående 20       Nästa 20 »