NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2011-09-07, 09:20

Fågelfrön
Hej, jag har startat min matning för någon vecka sedan och det går åt mycket frön till att utfodra framför allt bofinkar.
Här i trakten finns nästan inga frön att tillgå och de är dessutom dyra.

Är det någon som vet om någon av de större butikerna vid kusten fått hem storsäckar och vad de kostar?
Det skulle vara bra om vi fick tips om var bästa priset hamnar denna höst/vinter, då kan man hamstra hem så att man har för hela vintern.

Mvh / Stefan H


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-09-04, 21:12

Ännu en...
Nu är det inrapporterat hela fyra TAIGASÅNGARE bara idag i finska Österbotten. Därmed finns dem mittibland oss och säkerligen på flera av öarna i den norrbottniska ytterskärgården.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-09-04, 20:23

Spännande vindar
Som framgår av fågelobsarna från t.ex. Sandskär så är det ett väldigt intressant väderläge just nu. Invasionen av STÄPPHÖK i Skandinavien och Finland har troligen inte undgått många, och den lär fortsätta. CITRONÄRLAN på Sandskär häromdagen är symptomatisk för datumet och vädersituationen.

Nu är det dags för mer sibiriska influenser också. Totalt fem TAIGASÅNGARE har setts i Finland sedan den 25/8, varav hela tre idag, därav en ringmärkt. Så många individer har inte påträffats något år tidigare vid detta datum. Dessutom en fångad individ i Nordnorge idag, vilket tangerar fenologirekordet i Norge. Vi har således ett influx från öster just nu.

Det här lär fortsätta under veckan. Bra sträckväder över N.Ryssland men blåsigt med SO- och S-vindar över Finland och N.Sverige och en del regnväder som passerar, vilket bromsar upp sträcket. Tidvis svårskådat och besvärligt för ringmärkning men god chans på mer ovanliga fåglar. TAIGASÅNGARE är att vänta på Haparanda Sandskär och/eller Stora Fjäderägg. Andra arter som är på gång och kan vara värda att leta är STÖRRE PIPLÄRKA, STÄPPSÅNGARE och SVARTHAKAD BUSKSKVÄTTA (östlig).

För övrigt hade det varit synnerligen spännande att befinna sig på Rödkallen just nu...


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
fredag 2011-09-02, 16:56

Sändarförsedda gökar
Under försommaren har fyra gökhanar (2K och 3K+) försetts med sändare i Abiskoområdet av forskare från Lunds universitet (Tomas Alerstams grupp).
En av sändarna tystnade redan uppe i märkområdet medan de tre övriga gett sig iväg på höstflyttning.
För en vecka sedan var den nordligaste i trakterna av Upplands-Väsby. En annan i gränstrakterna av Polen/Ukraina (dålig positionskvalite) och den tredje i nordvästra Polen.
Blir spännande att följa dessa individer på deras vidare färd och hoppas att de klarar sig fram till övervintringsområdet.


Insänt av Peter Keil
fredag 2011-09-02, 15:11

Dagbok från Sandskär
Torsdag den 1 september

Hösten är här!! Nordliga vindar och 10 grader. Långkalsonger på!
Vi försökte tappert fånga fåglar under fm, några nymärkningar/ runda, summa 46, med lövsångare och gråsiska som dominerande arter. En blåhake, tre rödstjärtar och nästan en jorduggla, som fick fart på Bertil. Den smet förtretfullt framför näsan....
Bärplockning på em på olika håll runt ön, och skådandet runt ön visar att den tömts på fågel. De vitkindade gässen drog söderut. Lite sparvhökar, några lappsparvar, den yngre havsörnen passerade igen. Minst en bändelkorsnäbb, hälsade oss medd trumpetlätet, vid tallarna vid #föreläsnings-stugan”.

Peter K o S, Kerstin o BärtilInsänt av Peter Keil
fredag 2011-09-02, 15:08

Dagbok från Sandskär
Onsdag den 31 augusti

En näst intill stilla natt, svag NO vind och en molnbank I öster…… Men trots detta inte så stort inflöde under natten och morgonen. Bland de mest tydliga insträckarna, var dagens alla sparvhökar (> 5), som jagade runt ön. Ringmärkningssumman slutade på 65, med en sparvhök, en videsparv och en dvärgsparv som roligaste inslag. De två sistnämnda fångades i sista rundan, när vi drog ihop näten!
Blad obsar kan nämnas en jorduggla, några rödstrupiga piplärkor, lappsparvar.
På em blev det plockat lite havtorn och en liten promenad till SO-udden (Rivi) hanns oxå med där det vimlade av skogsfågel: orrar myllrade till ett antal av sju, medan dalriporna bara blev två. En gammal havsörn seglade över vattnen i Östviken och 2K fågeln visade upp sig som vanligt. En varnande lärkfalk visade upp sig ovanför huvudena på oss.
På dagen besök av kommunpolitiker och tjänstemän från Haparanda, vilka också stannade över natt.

Peter S ., Kerstin T., Bertil S., Peter K.Insänt av Peter Keil
fredag 2011-09-02, 15:04

Dagbok från Sandskär
Tisdag den 30 augusti

Det hade tyvärr inte mojnat under natten, så det blev inte så många ringmärkta fåglar, men morgonen och förmiddagen var varm och solig.
Fågelfångsten om 44 fåglar inbegrep en rödstrupig piplärka och på eftermiddagen blev det bad (Peter K), Promenad och skådning vid Ostviken (Bertil och Peter S). Vi letade kungsfåglar i tallurskogen utan att hitta några.
Martin dök upp vid boden vid femtiden och hjälpte till med ringmärkningen.Insänt av Peter Keil
fredag 2011-09-02, 15:02

Dagbok, Haparanda Sandskär
Tisdag den 30 augusti

Det hade tyvärr inte mojnat under natten, så det blev inte så många ringmärkta fåglar, men morgonen och förmiddagen var varm och solig.
Fågelfångsten om 44 fåglar inbegrep en rödstrupig piplärka och på eftermiddagen blev det bad (Peter K), Promenad och skådning vid Ostviken (Bertil och Peter S). Vi letade kungsfåglar i tallurskogen utan att hitta några.
Martin dök upp vid boden vid femtiden och hjälpte till med ringmärkningen.Insänt av Peter Keil
fredag 2011-09-02, 14:59

Dagbok från Sandskär
Måndag den 29 augusti

En styv kuling blåste in över ön under natten,dock inte med det vanliga gråvädret I följe utan en klar natt och en likaledes nästan molnfri himmel under hela måndagen. Stjärnhimmeln under natten var fantastisk. För att inte ha någon nolla i protokollet satte vi upp tre skyddade nätplatser och fångade likaledes tre fåglar: en bofink, en gråsiska, en rödstjärt. Och så hände förstås det som händer minst en gång varje år: burarna på drift ut i Bottniska viken, men Peter S gjorde en heroisk insats och säkrade 23 och Peter K de återstående 5. Så vi använde 9 mantimmar under förmiddagen till att plocka sjögräs från desamma.
Till vår förvåning trotsade Staffans ribbåt vädrets makter och en delegation från länsstyrelsen gjorde en rundvandring på delar av ön. Med delegationen var en gammal långliggare på stationen, Martin Rydberg.
Obsat: rätt stora flockar av gulärlor hänger envist kvar vid ön; en fiskgjuse fick släppa sitt byte när två korpar lekte labb, 2K-havsörnen gör sin dsgliga runda kring Kumpula och en sandlöpare siktades vid sandstränderna uppe i norr, en ladusvala dök upp vid näten, och den bruna kärrhöken (1 K) siktades under hela dagen på samma ställe.
Bland fritidsaktiviteter kan nämnas bad i Bottniska vikens bränningar, bastubad och lingonplockning. Gårdagens svampskörd avnjöts i form av en lunchomelett.Insänt av Peter Keil
måndag 2011-08-29, 13:33

Dagbok, Haparanda Sandskär
Fredagen den 26e augusti
Denna vecka kom lugnet efter stormen istället för före stormen. De utmärkta förhållandena har gjort att en stor mängd fåglar valt att flytta vidare, och det var därför väldigt lugnt i buskarna idag. Detta, i kombination med stundtals regn, gjorde att endast 28 fåglar kunde ringmärkas. Roligt (för alla utom nagelbanden) är dock att mesarna verkar vara på väg, av de 28 fåglarna som märktes var 10 talgoxar. I näten satt även en väldigt vacker gulsparv och en stor taltrast. En gråhakedopping har setts till vid viken i Pauhau och en stenfalk, troligtvis den vi märkte dagen innan, satt på en sten och filosoferade. Till allas besvikelse syntes inga spår av stepphöken som observerades dagen innan.
Efter en lite halvregning dag satt det på kvällen väldigt fint med en varm bastu följt av tända ljus och te.
/Emma, Peter och Bertil.
Lördagen den 27e augusti
Denna dag var det förstås personalbyte på ön, och Rune tuffade in i hamnen prick 10.30 med Kerstin och Peter S, medan Emma lämnade oss i saknad. Rune passade förstås på att plocka en hink lingon. Även Staffan med familj var på dagsbesök. Lugnt i näten, 23 fåglar och vi stängde redan klockan 10.
Efter lunch promenerade petrarna runt ön för att visa Kerstin denna pärla i Bottenviken. Vi såg inte så många fåglar, men många arter ; Dalripa, orre och en blå kärrhök i skogen. Två havsörna, en fiskgjuse, en lärkfalk och ytterligare en blå kärrhök i Östviken. Där hittade vi också en flock vadare, med kärrsnäppor, Större strandpipare, en småsnäppa, en mosnäppa och tre sandlöpare. På vägen tillbaka hittade vi en videsparv och tre bändelkorsnäbbar, några titor och talgoxar strax N om Västra Stadion. Mycket nöjda återvände vi för middag och dagens administrativa uppgifter!
Kerstin T, Peter S, Peter K och Bertil S.

Söndag den 28 augusti

En något jäktad herr Strandvik älgade iväg mot ringmärkningsudden redan tjugo över fyra. Alla nät upp, inklusive alternativnäten. En ganska bra dag fångstmässigt sett, sett ur dryga två veckors perspektiv med 63 nymärkningar, 13 arter med bl a en ung tretåig hackspett, Kerstin tillägnar sig plockningstekniken step by step.
På eftermiddagen delade vi upp oss i två grupper, Kerstin och Peter S, som inte hade samma behov av eftermiddagssömn drog iväg längs västra sidan och noterade bl a två renar, där kalven verkade ha kontaktbehov med människor. Den triggades ytterligare då Kerstin talade vänligt med henne, två älgar, fiskgjuse med byte, lärkfalk som jagade sländor och en duvfalk (Falco columbarius). Bertil och Peter däremot satte färden mot playan och njöt länge av det kanske 19-gradiga vattnet; båda rörande överens om att detta var dagens höjdpunkt. Delar av denna grupp såg också den sländfångande lärkfalken, medan den andra noterade två svartsnäppor (en ung och en gammal) i en jättetrevlig vadarvik väster om östra stadion, en 2-k havsörn satt på sandstranden (och drack vatten?). Även en videsparvs tickande hördes. På vägen hem plockades karljohan och smörsopp.
Vid Kumpula sågs ytterligare havsörn. Flocken med vitkindade gäss med vidhängande prutgås är kvar på ön och plockar med viss regelbundenhet kråkbär på öns hedar.
På kvällen började det blåsa upp mot styv kuling.
Kerstin T, Bertil S, Peter K, Peter SInsänt av Emma <hapsand@gmail.com>
fredag 2011-08-26, 17:03

Dagbok från Sandskär
Torsdagen den 25e augusti

Idag var en riktigt bra fågeldag med hela 112 individer märkta. Detta trots att endast 10 nät var uppsatta och, på grund av arbetsmängden, endast i sammanlagt 3 timmar! Lövsångare dominerade som vanligt med 92 märkta fåglar. I nätet fastnade någonting så häftigt som en stenfalk också! Som tur var fick Peter lös den ur nätet relativt fort och den kunde ringmärkas och sedan släppas utan ett enda skadat finger (även om falken gjorde några tappra försök). Den stora mängden gulärlor som befunnit sig på ön har drastiskt minskat och istället ersatts med sädesärlor, ungefär 200st observerades idag.

När vi kom tillbaka från fågelstationen var Aron Andersson från Abisko Fjällstation här med ett par bekanta, och när vi står och diskuterar fåglar som bäst flyger en gammal stepphökshanne förbi! Aron såg den sedan två gånger till samma kväll och fick även en del bra bilder på den. Jag (Emma) kunde inte låta bli de stora mängderna havtorn som fanns på ön och gick ut på eftermiddagen för att plocka lite, vilket resulterade i en dryg liter bär och i vanlig ordning motsvarande mängd småsår. Trots att hela litern plockades från samma ställe syntes knappt att någon varit där och plockat!

Precis då vi skulle gå och lägga oss kom Aron med bekanta över med löjrom, gräddfil och lök. En perfekt avslutning på en perfekt dag.
/Emma, Peter och Bertil.


Fredagen den 26e augusti

Denna vecka kom lugnet efter stormen istället för före stormen. De utmärkta förhållandena har gjort att en stor mängd fåglar valt att flytta vidare, och det var därför väldigt lugnt i buskarna idag. Detta, i kombination med stundtals regn, gjorde att endast 28 fåglar kunde ringmärkas. Roligt (för alla utom nagelbanden) är dock att mesarna verkar vara på väg, av de 28 fåglarna som märktes var 10 talgoxar. I näten satt även en väldigt vacker gulsparv och en stor taltrast. En gråhakedopping har setts till vid viken i Pauhau och en stenfalk, troligtvis den vi märkte dagen innan, satt på en sten och filosoferade. Till allas besvikelse syntes inga spår av stepphöken som observerades dagen innan.

Efter en lite halvregning dag satt det på kvällen väldigt fint med en varm bastu följt av tända ljus och te.
/Emma, Peter och Bertil.


Insänt av Peter Keil
torsdag 2011-08-25, 20:03

Dagbok från Sandskär

Onsdag den 24 augusti

Vi vaknade till en riktigt dimmig och stillsam morgon idag men kom igång med nät och burar enligt plan, 05:00. Dagens första fångst blev en vacker blåhakshanne! Det var mycket fågel i de 10 nät vi hade uppe för dagen, tyvärr lugnade aktiviteten ner sig desto längre dagen fortskred, och när vi stängde kl 11 var det endast några enstaka fåglar i näten. Burarna har varit fortsatt otursamma med 0 individer fångade, trots en hel del vadare i farten. I det hela en riktigt bra ringmärkardag med 72 ringmärkta individer och inte mindre än en rödstrupig piplärka i nätet!
På eftermiddagen var det strålande sol och vindstilla. Staffan erbjöd oss att följa med honom till norra udden och sedan gå tillbaka, ett förslag vi gladeligen nappade på. På promenaden tillbaka såg vi en hel del rovfåglar, inte mindre än två sparvhökar, en tornfalk och en blå kärrhök i samma kikarbild! Grå häger bör även nämnas bland de observerade arterna. Efter att Staffan kommit med färdiglagad lax och Peter fixat en fruktsallad till efterrätt mår vi nu alldeles utmärkt här i stugan.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-08-23, 21:40

Dagsrekord i stundande?
Med onsdagens kommande svaga nordvästvind är chanserna goda för säsongsbästa dagsnotering på drygt 100 fåglar i näten på Sandskär. Mycket regn och ihärdig blåst från bromsande riktningar O, SO och S en längre tid har förstås gjort att många fåglar som redan borde ha flyttat fortfarande är kvar på ön och på fastlandet. I natt och i morgon bitti bör en hel del av dem röra på sig.


Insänt av Peter Keil <hapsand@gmail,com>
tisdag 2011-08-23, 21:30

Dagbok från Sandskär
Måndag den 22 augusti

Startade dagens arbete i nästan normal tid. Mycket fåglar i näten och Emma fick en flygande start i fågelstationsarbete, vilket klarades galant. Ytterligare komplikation då en plötslig regnskur tvingade oss ta ner näten, men det gick bra att få ut alla fåglar utan skador.
Ön fick besök av ett sällskap från Laantmäteriet, ett sällskap på kanske 20 personer, så Staffan fick ta hjälp av Rune med transporten; han gav sig förstås genast ut i bärskogen och kom åter med en halv hink blåbär; inviterades på middag.
En amiral och tre sorgmantlar dök upp i eftermiddagens solsken. Fågelobsat: havsörn, en rödstrupig piplärka hördes idag igen.

Tisdag den 23 augusti

Trots Runes varning om morgonregn började dagen nederbördslöst och – hör och häpna – utan blåst, vimpeln som en trasa utefter flaggstången. Glädjen varade en och enhalv timme då vi fick dra igen näten som inte kunde öppnas förrän 09.30. Trots detta och trots att vi inte hade alla näten uppe, blev det den bästa dagen, vecka 33 koch 34 med 64 märkningar. Det var ett otroligt fågeltryck i buskarna.
Obsat: en pilgrimsfalk, en ung havsörn, 3 svärtor, en orrtupp ute på Pauhau, de två roskarlarna är kvar, medan silvertärnorna bara blir färre. Tre älgar, en ko med årskalv samt en liten tjur när vi gick upp emot kyrkan klockan 04.30.Insänt av Emma <hapsand@gmail.com>
söndag 2011-08-21, 20:18

Dagbok från Sandskär
Söndagen den 21 Augusti
Även söndagens ringmärkning blev försenad först på grund av regn och sedan ytterligare lite av en tålamodsprövande knut på ett av näten. Första fågeln plockades runt 08.00. Men sedan var det full fart på de 16 näten, så pass mycket att nätplats 5 tillfälligt fick stängas. Eftersom vi kom igång sent ville vi inte sluta klockan 11, utan bestämde oss för att fortsätta en timme till, ett beslut som vi fick ångra då regnet började ösa ner kring 11.30. Efter att ha varit lugnt i näten en stund var det då full rulle igen med fågel i samtliga nät. Det var så mycket fågel att vi inte kunde klappa igen ringmärkningsbodan förrän kl 13. Burarna såg tydligen inte hemtrevliga ut idag med 0 individer som resultat. Totalt ringmärktes 44 individer, varav drygt hälften bestod av lövsångare. 3 kontroller utfördes, varav en på en vacker rödhake.
Med tub skådades senare på eftermiddagen bland annat bergand, havsörn och den gråhakedoppingen som observerats några dagar tidigare. Bertil verkar bli veckans vilt-spanare då han följde upp gårdagens observering av en 11 taggad älg med att idag se ren på ön.Insänt av Peter Keil <hapsand@gmail.com>
lördag 2011-08-20, 20:53

Dagbok från Sandskär


Lördagen den 20 augusti 2011

Vi började med goda föresatser ,men blev lite försenade med nätuppsättningen p gr a drivande regn. Vindstyrkan ungefär som tidigare, ung 8 m/s. Vi höll dock ut vid ringmärkarboden hela ordinarie tid, och vädret blev bara bättre och bättre; och dagen blev faktiskt näst bästa ringmärkningsdag under veckan med 21 nymärkningar och 7 kontroller. Häftigaste märkart en ung spovsnäppa. Glädjande var också inte mindre än 6 grönbenor i burarna.
Obsat från rmudden bl a: en flock på 12 förbiflygande Calidris – en el flera kärror hördes från flocken, men också något obestämt läte; en ung havsörn, gårdagens lärkfalk visade upp sig, liksom en skrattande dalripa.
Personalbyte: Ilona, Gunnar och Alf reste in till fastlandet med Rune, som lämnade av Bertil Schelin och Emma Engström som nya medarbetare på Sandskär. I stugan vidtog småningom ett frenetiskt städande av skåp, diverse matförråd.
Bertil var snabb med att sätta upp tuben precis runt stugknuten och lyckades omgåend få in vår 11.taggare i synfältet.
Ilona, Peter, Alf, Gunnar, Emma och BertilInsänt av Peter Keil <hapsand@gmail.com>
lördag 2011-08-20, 04:27

Dagbok, Haparanda Sandskär
Torsdagen den 18 augusti.
Vädret var inte riktigt bra när vi gav oss av på morgonen, 8 m/s ost, men det regnade inte. Vi avaktade ett tag innan vi satt upp näten då det såg ut att klarna upp. Tyvärr började det regna ganska kraftigt redan efter någon timme som vi tog ned näten. Vi hann märka 2 fåglar och 3 kontroller. Vi ficka alltså en ny dag med mycket tubskådande från bastun. Mycket gulärlor, vitkindade gäss, en del vadare gluttsnäppor, grönbena, strandpipare. Vi var också en runt i omgivningen och det var många rastande ärlor och sten- och buskskvättor. I tallskogen var det många grå flugsnappare. På kvällen bade vi bastu i vanlig ordning.
Ilona, Alf, Gunnar, Peter

Fredagen den 19 augusti.
Vi vaknade till en morgon med kraftig vind och regn, lågtrycket har parkerat över oss och vi har en ny dag utan att kunna sätta upp näten. Vi fick sovmorgon och efter frukosten tubspanade vi från bastun där det var lä och skydd från regnet. Det var ganska lugnt med sträckfågen men det rastade 12 stjärtänder, 4 gräsänder, 24 vitkindade och några grågäss på bra obshåll från bastun. En vigghona med 5 ungar och 1 bergand men unge har hållit till i hamnen under hela vecken – så även idag. Vi rundvandring på förmiddagen noterade vi bl a 1 lärkfalk, 1 duvhök, 2 orrtuppar, 2 dalripor (ungar) . Det klarnade upp under eftermiddagen och blev ganska bra väder. Sträcket kom igång och det passerade stora mängder gulärlor. Från udden bortom ringmärkningsstugan såg vi bl a 47 vitkindade, 7 skedänder, 4 tornfalkar (par med 2 ungar), 1 duvhök, 2 blå kärrhök, 1 lärfalk, 1 mosnäppa och småsnäppa.

lIlona, Alf, Gunnar, PeterInsänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-08-20, 00:30
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2011&curr_season=autumn&selFreq=multi

Satellitsändarförsedda fåglar
Nu har man uppdaterat sidan där man kan följa STÖRRE SKRIKÖRNEN Tönn och ett antal andra fåglar som är utrustade med satellitsändare.

Vad Tönn beträffar så befinner han sig, föga överraskande, vid Storsjön i Jämtland. Han har dock inte varit stationär där sedan i början av juli, utan han tog sig ännu en sväng till södra Lappland i början av augusti innan han återvände till Jämtland.

Inom några veckor torde han börja röra sig söderut över landet för att flytta mot sitt vinterkvarter i sydöstra Spanien. Det ska bli intressant att följa hans färd.


Insänt av Peter Keil <hapsand@gmail.com>
fredag 2011-08-19, 08:19

Dagbok, Haparanda Sandskär
Lördag den 13 augusti

Så var det dags för personalbyte igen. Alf, Gunnar och Peter åkte ut med Rune i näst intill bleke hela vägen, och hela dagen fortsatte sedan i samma stil: strålande sol, föga vind. Lena och Fabricius hade fixat supergott kaffe, berättade om sina veckor innan de drog. Efter installering och en kort lunch så drog grabbarna iväg på en kortare tur till rmudden, vidare över hedarna och hem via västra stadion. Mycket, mycket småfågel i rmområdet: piplärlor, sävsparvar, ärlor, skvättor och lövsångare. På vägen mot västra stadion en fin upplevelse i tallskogen med något hundratal bergfinkar som drog i korta etapper lågt över marken. Ett par tornfalkar och sparvhökar förgyllde ytterligare. Datastrul på kvällen i samband med inläggningen på Svalan. God natt!
/Alf, Gunnar, Ilona och Peter
Söndag den 14 augusti

Morgonen var mycket fin med 10 grader, nästan vindstilla och fullmåne. Vi ringmärkte
49 fåglar. Det var mycket fågel i rörelse, rastade en del vadare och änder på sydsidan.
På eftermiddagen vad det varmt och skönt så vi badade i badviken (vi pojkar).
På sandstranden rastade 2 mosnäppor. Vi vandrade sedan mot nordänden och där vi kom
Från utsikten över sjön såg vi bl a en pilgrimsfalk. På kvällen upptäckte vi en gråhakedopping
i hamnen,

/Alf, Gunnar, Ilona och Peter


Måndag den 15 augusti

Denna morgon visade mätarna 14 grader och 8 m/s ost.
3 märkta fåglar, en rödhake och 2 lövsångare. Bland obsade fåglar kan nämnas en brun kärrhökshanne, en mosnäppa (playan), en svärthanne och 3 backsvalor. Gråhakedoppingen kvar i hamnbassängen.
Ytterligare en härlig badeftermiddag på playan. Man får passa på i vårt relativt solfattiga klimat (även om vädret häruppe i sommar varit exceptionellt soligt)!

/Alf, Gunnar, Ilona och Peter

Tisdag den 16 augusti

10 märkta fåglar – det vill sig inte riktigt! Kontroll av den tidigare märkta mindre flugsnapparen var väl dagens höjdpunkt vid rmboden.
Obsat: 10 dalripor, en blåhökshona, fyra tranor, två strandskator och så såg/uppskattade vi antalet gulärlor till drygt 200. Gråhakedoppingen kvar.
Promenad upp till östviken; en del vadare där men eftersom vi var tublösa såfår de förbli obestämda.
/Alf, Gunnar, Ilona och Peter


Onsdagen den 17 augusti.

11 sekundmeter när vi vaknade så vi beslutade att låta näten vara för idag 
Eftersom vi inte hade näten uppe ägnade vi oss åt lite tubskådning vid sjöbastun både under morgon- och eftermiddagstimmar: bl a 4 sjöorrar, 1 svärta (ruggande hanne?), 2 labbar över Islandet, 1 brun kärrhökshanne och så dagens clou: 2 granna kustpiparhannar på stenrevet söder om hamnen.
Lång promenad på ostsidan genom björk och en. Drygt trettiotalet grå flugsnappare i dynerna vid tallskogen, något hundratal bergfink som drog med sig bl a rödstjärtar och buskskvättor. En gök på västsidan. På vägen hem en avstickare till aspskogen där vi plockade vår kantarellmiddag (räckte fint för tre pers, boostat av lök och potatis).
Ilona, Alf, Gunnar, PeterInsänt av Ulf Cramling
torsdag 2011-08-18, 21:45

Annat än fåglar på "senaste fågelobsarna"
Personligen tvivlar jag på att "Senaste fågelobsarna" kommer att övertas av fjärilar i stället för fåglar! Att vissa personer väljer att antyda att skickade vargobservationer cencurerats och dessutom väljer att skriva anonymt,tycker jag är olycksbådande. Men visst,som föreningens namn tydligt visar är det ju nästan enbart fåglar som gäller. Korrigeringar av mitt inlägg på "Senaste fågelobsarna",110806; Enligt "Euoropas fjärilar,Dagfjärilar",Higgins-Riley 1970, är Sorgmantel resp Amiral ej i samma släkte,däremot familj (Nyphalidae) ,Amiralens larver går likt Nässelfjäril o Påfågelöga,på "nässlor", medan Sorgmanteln lever på "diverse träd,ofta sälg och björk".Glädjande i alla fall, att Amiral ses i Nb!


  « Föregående 20       Nästa 20 »