NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Inger Brännström <hapsand@gmail,com>
söndag 2011-09-25, 19:58

Haparanda Sandskär
Söndag 25 september 2011
Vaknade till klar himmel, stjärnklart och en liten månskära. Ingen vind och fem plusgrader. Efter någon timme tog Magnus farväl, ungefär samtidigt som näten fylldes av fåglar, vilket gjorde att vi saknade Magnus fingerfärdighet och kunskap direkt. Gråsiskorna dominerade även denna även denna dag, med ett par inslag av snösiskor. Blåhakar, sidensvansar och varfåglar har börjat fastna i näten. Även talgoxarna syns mer och årets första domherrepar märktes. Dagens resultat blev ca 90 fåglar. Solen sken och vädret var perfekt. Till och med myggorna vågarna fram igen. Våra tillfälliga gäster på ön lämnade oss och nu är vi åter igen ensamma på ön, förutom de fyra älgarna som smyger i skogarna, däribland en brunstig älgtjur. Vidare noterade Peter 20 sångsvanar i östviken.
Inger, Peter och UlfInsänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2011-09-25, 17:47
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Sädesärla och kinesisk fiskeskarv
Idag den 25/9 guppade en sädesärla förbi mig under vintringssysslor och den såg inte ut att ha styrt kosan söderut så den blir nog kvar ett tag till.
Gå in och läs en intressant och tänkvärd artikel i lördagens Piteå-Tidningen om skarvinvasionen i Bottenviken. När det ordats om skarvar har det i de flesta fall sagts att det är storskarv vi har i vår skärgård men det är egentligen mellanskarven eller den kinesiska fiskeskarven som den kallas i nämnda artikel som vi se i allt större skaror år från år.

Ska vi ha den? Ska vi få decimera beståndet eller ska den få fortsätta "förmörka" den norrbottniska sommar - och hösthimlen?


Insänt av Inger Brännström <hapsand@gmail,com>
lördag 2011-09-24, 21:15

Haparanda Sandskär
Lördag 24 september 2011
I gårdagens rapport glömde vi nämna den finska gråsiska som vi kontrollerade. Men denna morgon blev en riktig rivstart. Gråsiskorna bara rasade in i näten, även grönsiskorna håll ångan uppe. Det är gott om sork på ön och i kombination med flyttfågelsträcken gör det att havs- och kungsörnsnärvaron har förstärkts av sparkhök, lärkfalk och blå kärthök. Gårdagens prilgrimsfalk drog vidare söderut. Även varfåglarna sitter på post vid nät fem i vanlig ordning. Dagen var fylld av hårt jobb och vi kom upp i nästan 150 fåglar trots att vi tidvis fick stänga en del nät för att hinna med. En snösiska och en taigasångare var höjde temperaturen kraftigt i ringmärkarboden. Hundratals sidensvansar drog runt men bara en fastade i näten. Idag fick vi vårt första besök av Mats och Jörgen tillsammans med beaglen Freja från Seskarö som trotsat den hårda nordanvinden. Magnus kunde inte åka hem under dagen på grund av vinden utan det blir imorgon istället. Kvällen avslutades med ett riktigt hett bastubad.
Inger, Peter, Ulf och MagnusInsänt av Inger Brännström <hapsand@gmail,com>
fredag 2011-09-23, 20:20

Haparanda Sandskär
Fredag den 23 september 2011
Äntligen har vinden mojnat och regnet upphörde under tidig morgon, Vi kunde ge oss ut på udden och sätta upp totalt 18 nät. Regnet låg på lut hela tiden. Plötsligt satt nästa n 40 gråsiskor i näthissen och då blev det fart på oss. Resten av dagen blev tämligen lugn. Ett antal kontroller, en pilgrimsfalk satt på en sten ute i vattnet och två varfåglar svepte runt och sökte efter några ”läckerbitar”. Precis innan stängning flög sju bergfinkar in i nät ett. Övrigt att notera var en orrtupp som stöttes under morgonen och en hackspett som snart väntas flyga in i något av våra nät. Dock inte idag. Totalt märktes 46 fåglar. Efter den obligatoriska fredagsstädningen blev det vedhuggning och lingonplockning. Regnet vill inte riktigt lämna oss än men vinden har minskat ordentligt i styrka.
Inger, Peter, Ulf och MagnusInsänt av Inger Brännström
fredag 2011-09-23, 17:16

Dagbok från Sandskär
Torsdag den 22 september 2011
Kuling och regn igen, alltså sovmorgon. Därefter följde yttre och inre tjänst: Peter stod och skådade vid nedre bastun i en och en halv timme med klent resultat (knipor, viggar, kråkor, 10 gräsänder och en liten flock gråsiskor, samt en kvarvarande sädesärla); Ulf ägnade sig åt vedhuggning, så att vi fick fyr i både kamin (det börjar bli rått inomhus) och bastu; och Inger och Peter kontroll-läste 21 ark, dvs 440 inmatningar (notera detta, Per!). Däremellan lite fritidsaktiviteter: sudoku, korsordslösning, biografi- och romanläsning. Trots Magnus datakunskaper får vi inte alltid access till nätet – detta återkommande Sandskärproblem!Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
fredag 2011-09-23, 15:48

Sädesärlor
De senaste åren har det blivit en "sport" att rapportera sena sädesärlor!!
Denna höst tycker jag att arten har varit fåtalig sedan mitten av sep. Har de gett sig iväg tidigare än vanligt?
En snabbsökning på Svalan ger också besked om färre rapporter denna höst (15-23/9) än för -09,-10.
Men vi får se hur länge någon finner en ärla detta år!


Insänt av Peter Keil <hapsand@gmail,com>
torsdag 2011-09-22, 17:27

Dagbok från Sandskär
Här kommer ett senkommet dagboksblad:
Fredag den 2 september

Efter gårdagens höstkänning är det åter lite sommarkänsla på skäret. Och vattnet har rusat ur Bottenviken – vatttenstånd -10. Fina vadarstränder utan vadare! Obsat från rmudden bl a: 1 honfärgad blåhök, 2 videsparvar vid hissnätet, 10 (!) lappsparvar ute på udden i en piplärkeflock – och det blev en del vadare trots allt: 17 kärror, överflygande ljungpipare, 2 kustpipare. 42 nymärkningar, tämligen ”banala” arter (alla arter är fina!) med förstås lövsångare i topp med 24 individer. Det känns lite vemodigt att detta är sista hela dagen efter nästan tre veckor (Peter). Men jag återkommer vecka 38!
Peter K och S, Kerstin och BertilInsänt av Inger Brännström <hapsand@gmail.com>
onsdag 2011-09-21, 20:26
Webbadress: hapsand@gmail.com

Haparanda Sandskär
Onsdag den 21 september 2011
OJ, oj. Gårdagens oväder hade inneburit att ena stolpen till näthissen blåsit ner och en av nätstoplparna vid nät 8 helt blåst av. Trots en del vind fick vi upp alla alternativnät och nästan alla ordinarie. Efter en lugn start kom siskorna igång som vanligt. Fyra kungsfåglar märktes och det känns roligt att de börjar komma så smått. Väntar fortfarande på den flock med sidensvansar som ständigt omger oss. Antalet märkningar blev ca 50. Några regndroppar föll men inga nät behövde stängas. T o m solen tittade fram en stund innan vi stängde för dagen. Under eftermiddagen observerades en kungsörn i Kumpula. Det känns som som mörkret börja smyga sig på allt tidigare för varje kväll nu så vi får njuta av de vackra höstfärgerna när solen är uppe.
Inger, Peter, Ulf och MagnusInsänt av Inger Brännström
onsdag 2011-09-21, 16:46

Dagbok från Sandskär

Måndag den 19 september

Det kortvariga högtrycket består (när vi går in på YR/SMHI för resten av veckan blir vi nästan ”mörkrädda”: kuling och nederbörd) vilket vi är tacksamma för, så näten är uppe i tid utan bekymmer. Passar på att sätta upp A1:an också med förhoppningen att få några hackspettar. Darav blev tyvärr intet, men nätplatsen räddar dagens fångst med ett icke föraktligt antal siskor, några talgoxar, en bofink... Dagens totala fångst hamnar på drygt 70-talet med bl a säsongens första kungsfågel. En gärdsmyg hörs sjunga en något egenartad sångstrof. En ängspiplärka vållar en del bestämnmingsproblem. Ytterligare en varfågel vållar en annan typ av problem för ömtåliga ringmärkarhänder.
Obsat: 1 havsörn, antalet sångsvanar har ökat från sex till femton (alla i rmviken), sidensvansarna sitter i en av rönnarna och räcker lång näbb åt oss, men Magnus gör ett heroiskt försök (med fara för livet) att få in flocken i näthissen.
En gästande tornedaling sätter fyr i bastun, så personalen känner sig rena och doftar gott hela efteermiddagen och kvällen.
Inger, Peter, Ulf och Magnus
Tidsdag den 20 september 2011
Regn och blåst, ända upp till 15 sekundmeter uppmättes. Detta innebar sovmorgon vilket kändes skönt till en början. Men då vädret inte lättade framåt lunchtid blev det skådning i skydd av nedre bastun. Knipa, gråtrut, svärtor, vigg, bergand och två kråkor hade vågat sig ut i ovädret. I övrigt ägnades dagen åt inre tjänst, inmatning i Fagel2 , observationslistan och kunskapsinhämtning. Peter trotsade vädret och kom tillbaka med kantareller och lingon. Underbart komplement till kvällens renskav. Tyvärr fungerar inte internetuppkopplingen så bra så dagböckerna kan halta lite tidsmässigt. I natt lägger vi oss med förhoppningen om ringmärkarväder imorgon.
Inger, Peter, Ulf och MagnusInsänt av Inger Brändström
söndag 2011-09-18, 21:12

Dagbok från Sandskär
Lördag den 17 september

Vädret vr lungt och nästan ingen blåst. Lite kyligt. Ganska lungt även på fågelfronten, de gamla vanliga artertna dominerade, grönskiskor, gråskiskor och sävsparv. Det började med mycket fågel, sedan blev det ett uppehållmen vid elvatiden invaderas vi av en flock siskor (ett fyrtital) vilket störde tidsplaneringen då större delen av sällskapet skulle lämna ön. Men tack vare personalens insatser lyckades alla fåglar ringmärkas innan avfärd. Lena, Henrik , Anna och Peter hämtades av Rune som lämnade av Inger, Ulf och Peter K, och inte minst en massa strömming som stektes till middag, som också räckte till morgondagens mackor.
/Peter, Inger, Ulf och Magnus

Söndag den 18 september

Dagen började med sol och 6 grader C – termometern stod på Fahrenheit, så förvirringen var stor i börja
Alla ordinarie nät kunde sättas upp- Det slog till ganska snart med siskflockar i flera nät som tog de första tre timmarna i anspråk att ”reda upp. Två varfåglar hölls under stadig uppsikt och fångades så småningom i nät 5. De lyckades inte i sitt uppsåt att mer eleer mindre lemlästa de stackars ringmärkarna. Det blev också några helt OK bilder som bör komma med i årsrapporten. Förutom siskor så dominerade sävsparvarna. En lövsångare och en bofink ringmärktes också. Totalt 98 nymärkningar samt 7 kontroller.
Fyra sångsvanar simmade i viken öster om rmudden; en salskrakhona noterades också, liksom både en skrattande ripkalle och en spelande orrtupp.
Större delen av eftermiddagen ägnades åt inre tjänst. Peter travade iväg en bit norrut och stötte ihop med en älgfamilj, tre kor/kvigor plus storen och så en av renarna, som såg löjligt liten ut tillsammans med älgarna.
Till middag bjöd Inger på en utsökt fläskfilé med rosépeppar och svamp. Noteras kan också att nu är det bara vi kvar på ön.
/Inger, Peter, Ulf och MagnusInsänt av Krister Jakobsson <krister.jakobsson@edu.lulea.se>
söndag 2011-09-18, 20:20
Webbadress: krister.jakobsson@edu.lulea.se

World Birdwatch Day lördag 1 oktober i Luleå
Jag är tyvärr bortrest denna helg och kan därför inte leda denna aktivitet i Luleå på lördag morgon 1 oktoiber. Är det någon av Luleskådarna som kan ställa upp som exkursionsledare så meddela mig så snabbt som möjligt.


Insänt av
fredag 2011-09-16, 15:15

Blåstjärt och taigasångare...
....ringmärkt på HS i förmiddags enligt C3


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
fredag 2011-09-16, 12:39

Abiskogökarna
Lite uppdatering av de sändarförsedda gökarna (3st)från Abisko-området.

Den 6/9 var 3K+hannen från Vassijaure NW Bukarest i Rumänien.

Den 8/9 var 2K hannen från Korsavagge i NE-ligaste Ungern.

Den 8/9 var 2K hannen från Vassijaure i SE Litauen.

Den sista har nu alltså anslutit sig till det östliga stråk som de andra två hållit hela tiden.

Återkommer med nya uppgifter.

PS: De tre fjälluggleungar som sändarförsågs i somras i Stekenjokks-området håller nu stadigt till på norskt område.


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2011-09-16, 00:09

Taigasångare i massor ....
Får nog ta med mig kikaren när jag åker ut till Finnskäret till helgen. Bra ursäkt för att skippa matlagning å sånt och låta dottern göra en insats för forskningen.... ;-)


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-09-14, 21:17

Taigakorrektion
Glöm antalet TAIGASÅNGARE i föregående inlägg. Lägg till 15 individer till så blir summan 42(!), samtliga 15 nya är sedda på ett mindre område på nordvästra Hailuoto (Karlö). Det är ju fullständigt bisarra antal! Kanske är inte min beräkning tidigare så tokig att det kan finnas upp till 10 ex. bara på Rödkallen just nu...


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2011-09-14, 20:28

Ännu mera taiga!
27 TAIGASÅNGARE är dagens skörd i Finland, därav 23 nära västkusten från Jakobstad i söder till Torneå i norr. Även taigasångare på svenska sidan idag, nämligen i Lulnäsudden, på Haparanda Sandskär och Stora Fjäderägg.

Dessutom tre BLÅSTJÄRTAR i Finland, bl.a. på Hailuoto och i Kokkkola, så de är nära nu...


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2011-09-13, 20:28

Mera taiga!
Idag ca 21 TAIGASÅNGARE i Finland, varav ca 18 i Österbotten och hela 5 ex. på en och samma lokal. Troligen kommer fortfarande en del nya fåglar österifrån, men blott ett fåtal sträcker västerut p g a blåst och regn.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
måndag 2011-09-12, 20:19

Taigasångarnytt
Vågen av TAIGASÅNGARE har nu nått Norges västkust. I Nordlands fylke har man på vissa öar inräknat upp till 16 individer idag! Värst i Finland häromdagen var en ö utanför Kokkola, där det sågs 5 ex.

P g a blåst och regn framskrider inte helgens ansamling över västra Finland (och den ansamling som sannolikt finns i vår skärgård) nämnvärt just nu. Det betyder att man bör ta chansen om man kan att vara i skärgården och leta taigasångare i morgon bitti och förmiddag då vinden tillfälligt avtar en del och regnet mattas av.

Idag är det hittills bara inrapporterat 6 individer i Finland från 4 olika lokaler (2+2+1), därav 2 lokaler belägna i inlandet. Eftersom det är måndag och arbetsvecka antyder det faktiskt att ännu fler fåglar är på väg österifrån!

Från torsdag kommer bättre väder med tilltagande NV-vindar, vilket rätt effektivt bör sprida ut alla taigasångare och skicka dem mera söderöver. Alla torde inte försvinna utan det kan förstås dyka upp enstaka individer ändå.

Vad som händer längre fram i september, bortom kommande veckoslut blir högst spekulativt, men vädermönstret indikerar att vi får en ny, rejäl ansamling av sibiriska fåglar vid norra Uralbergen i närtid. Blir det rätta vädertypen en bit in i nästa vecka så kan det därför komma en ny "stöt" från öster.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2011-09-11, 21:11

Invasion och sifferkuriosa
Det makalösa uppträdandet av TAIGASÅNGARE fortsätter i Finland. Särskilt med tanke på det tidiga datumet är det man nu upplever exceptionellt. Taigasångarna når normalt sin antalstopp sista veckan i september. Både igår och idag har det setts ca 15 individer bara i Österbotten. På några lokaler har det setts 2-3 fåglar.

Jag har ett Excelprogram där man med en del förenklande antaganden och fyndstatistik kan prognosticera antalet taigasångare på Rödkallen (eller dylik ytterskärgårdsö) med hjälp av antalet fåglar i Österbotten dagen före samt med vind- och väderförhållandena över Finland resp. över Bottenviken under natten.

15 taigasångare i Österbotten motsvarar i ostörda väderförhållanden ca 3 taigasångare på Rödkallen. Just i natt med måttlig SO-vind och hyfsat väder över Finland men blåst och regn på Bottenviken, d.v.s. ett nedfallsläge, fås på Rödkallen teoretiskt upp till ca 10 taigor i morgon bitti!

15 taigasångare i Österbotten motsvarar en täthet om ca 4 individer per topografiskt kartblad 50*50 km. Tack vare öeffekten kan en endaste ytterskärgårdsö suga upp fåglar motsvarande drygt två topografiska kartblad och ge en taigasångarkoncentration som är mer än 1000 gånger högre än en godtyckligt vald fastlandslokal!

15 taigasångare i Österbotten motsvarar en täthet om ca 86 individer fördelade på hela Österbottens yta.

15 taigasångare i Österbotten motsvarar en täthet om ca 580 individer på hela Finlands yta.

Om man integrerar tätheten av taigasångare i Finland över en hel höst så kan man bedöma antalet fåglar totalt som passerar landet till någonstans mellan 10000 och 100000. De flesta av dessa passerar förstås även Sverige. Tanken svindlar...


Insänt av Jouni Ylipekkala
lördag 2011-09-10, 20:39

TAIGASÅNGARE
Idag TAIGASÅNGARE i Vojakkala! men på finska sidan av Torneälven. Väldigt nära Norrbotten var det, endast några hundra meter från gränsen...
// Jouni


  « Föregående 20       Nästa 20 »