NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf Gustafsson
fredag 2005-02-11, 11:15
Webbadress: http://www.biol.lu.se/zooekologi/birdmonitoring/res-standard.htm

Korsnäbbars antalsförändringar
Nedanstående länk visar på korsnäbbarnas variationer under sommarhalvåret enligt standardrutterna.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2005-02-11, 10:15

Våren nalkas tidigt i år
Hej.
Alla småfåglar som mesar och grönfinkar har vårkänslor en månad
för tidigt jue.Det kvittras överallt på Porsön.Förhoppningar på ett bra fågelår!!
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-02-11, 07:50

Javisst,Sonja....
För några vintrar sen hade jag ganska många sidensvansar vid matningen under ett par veckors tid.De åt både oknäckta solrosfrön och korn.Med liv och lust,som det såg ut.
Sen(tror förresten jag skrev om det på Forum-sidan)noterade jag att de ofta satt i en av smågranarna under "sittrönnen" som var fullständigt nerskitad och åt någonting från grenarna.
Satt de inte på snön och plockade så satt de i granen och åt,ja just det, spillning.


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
torsdag 2005-02-10, 22:25

Appropå märkligt födoval ....
Jag tror det var vintern för 2 år sedan när det fanns enorma flockar med sidensvans i Jokkmokk. Såsmåningom sinade ju rönnbären och häggbären, men det fanns fortfareande stora fågelflockar. En dag lajag märke till att sidensvansarna åt på någonting högt uppe i tallkronorna där de ofta slog till. Efter koll både i hand- och tubkikare såg jag att grenarna var var helt grå på ovansidan,nedsmetade med avföring, troligtvis från dom själva. Det såg också ut som om det fanns en hel del osmälta rönnbärsfrön i den troligen frusna geggan, kanske det var dessa som lockade till att "gnaga" på grenarna. Det här höll dom på med några veckor efter att bären var slut, men flockarna blev mindre och mindre för att slutligen försvinna från samhället.
Skulle vara intressant at höra om någon annan sett något liknande!
Hälsn.Sonja


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2005-02-10, 19:10

Mera födoval
Hej!

En välbesökt lokal i Piteå under april-maj är P-å södra hamn/hamnutfyllnad.
På en timmervägg (mot söder) på en av de gamla rödmålade knuttimrade hamnmagasinen har jag under flera vårar noterat upp till tiotalet GRÖNFINKar flitigt provianterandes direkt på timret, till synes utan given födoanledning.
Det har alltid gällt samma vägg och jag har varje gång funderat över vad de egentligen funnit.
Ytterligare ett belägg för "mineralbristteorin", månne?

-Per Sandberg


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
torsdag 2005-02-10, 15:33

Dagens insats?
DAGENS FRÅGA 10 februari 2005 på Norrbottenskurirens webbupplaga
Bör mer skogsmark skyddas i Norrbotten?
Det räcker nu, anser Norrbottens landshövding P-O Eriksson. Han anser att
industrin behöver den resterande skogen och att det får inte bli fler
skyddade skogsområden i länet.
Rösta JA eller NEJ

www.kuriren.nu
Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
torsdag 2005-02-10, 15:14
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar

Skorstensfåglar
Jag har också sett och faktiskt fotograferat två större korsnäbbar som knaprade uppe vid skorstenen på mitt föräldrahem för många år sedan.Det var dock inte murbruk utan aska som de åt. Min far berättade att de under ungdomsåren på 20-talet med tagelsnaror gillrade korsnäbbar som åt utslängd aska på slaskhögen vid skogsbrynet.De kunde under en bra dag gillra närmare en sillbox full! Troligen smakade inte korsnäbbarna julgran för de hamnade alla väl tillredda i magarna på en stor familj
med hungrig barnaskara.Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2005-02-10, 13:19

Svartmessång
Jaa "mina" Svartmesar på fågelmatn. sjunger varenda gång jag kommer med påfyllning! Hälsar Ulf P (vid Hägnan i Gammelstad)


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:47

Fåglar och deras föda
Att fåglar väljer annan föda än vad vi människor gärna tror visar med all önskvärd tydlighet diskussionen nedan. Mycket av det står att läsa om i bl a BWP.

Vad sägs om fiskgjuse som slår sork/mus t ex. vilket jag och en kamrat sett en gång. Fjällvråk som äter grodor i Sjaunja är ett annat exempel jag träffat på. Fågeln satt på kanten av en myrpöl och plockade upp grodor (2 st) med näbbens hjälp.
Grodätande fjällvråkar är känt i litteraturen f ö.
Nötkråkor som fångar trollsländor i flykten vilket också lavskrika gör.
Exemplen är många.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:32

Finne
Angående följande inlägg

Var det månne Rolfs arbetskompis som sa: "Jag är inte sur, jag är finne."

Jodå, det är samme man. Vi är mycket goda vänner än. Känner du också honom?


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:03

självironi?
Med anledning av följande inlägg

Dessutom är ju Rolf åxå 50+. Vill en 50+ minnas iform av Ulf P.

Så undrar jag om Ulf hört talas om självironi?
:)


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2005-02-10, 10:38

Korsvirke
Nej Anders,stockarna på den kojväggen hade nog ingen aning om vad faluröd var.Annars är det nog troligt att de söker salt och olika mineraler som kan förekomma i ex.vis rödfärg.
Min forna granne,död nu sen många år,hade en häst som formligen åt upp ena väggen till hans härbre. Hästen ,vars inhägnad gränsade mot mitt uthus,gick även hårt på en av de väggarna.Båda byggnaderna var rödfärgade.Hästen var saltsnål som vi säger till vardags.
Jag skrev tidigare om bildödade korsnäbbar som jag tagit reda på.De sitter ofta på vägbanorna vintertid och plockar i sig sandkorn,precis som hönsfåglarna gör för att underlätta matsmältningen.
En annan lustig sak.Jag läste någonstans för länge sen en artikel om korsnäbbar och där stod att de skulle vara så impregnerade med terpentinämnen att de torkade,inte ruttnade efter döden.
Har någon sniffat på en död korsnäbb?Den doftar mycket riktigt trä,ja kanske terpentin.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
torsdag 2005-02-10, 09:57

Matvanor hos korsisarna

Hej!

Ja, man har kommit med i 50+-klubben och därmed börjat tappa minnet. Men jag påminner mig en udda företeelse någon gång i början 1970-talet. Under en skidtur på vårvintern i skogarna vid Södra Sunderbyn, norr om Luleå, kom vi fram till en skogskoja, där det fladdrade några fåglar vid skorstenen på kojan. Döm om våran stora förvåning när vi fick se att det var korsnäbbar som åt av murbruket. De klängde sig fast och gjorde sitt bästa att få loss något ätbart. Förmodligen var de på jakt efter grus för att underlätta matsmältningen. Tyvärr är mitt minne något begränsat, i så motto att jag inte kommer ihåg om det var den större eller den mindra korsnäbben vi såg, men det kan jag kolla upp i mina anteckningar.

/ Mats B


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2005-02-10, 08:38

Udda fågelföda
Efter att ha ätit en god frukost och läst om korsnäbbars matvanor (och för all del utseende också!!)på NOF-forum, drar jag mig till minnes en vinter på 70-_talet då TALLBIT förekom i hundratal i centrala Boden. Dagligen såg man då fåglarna sitta och äta fruset hundpiss, tydligen var det salt och och andra mineraler som tilltalade tallbitarna. Trots senare invationer av arten, om ej i samma omfattning, har jag inte sett detta fenomen någon fler gång
Blåsiga hälsningar
Janne


Insänt av Anders Eriksson <anders.eriksson@calliope.se>
onsdag 2005-02-09, 21:01

Träätande korsnäbbar
Nejdå, inget korsnäbbsslagsmål. Jag minns en kort notis i en gammal VF om bändelkorsnäbbar som åt trä på en en husvägg i norrland. Då framfördes teorin om att det var saltet i färgen på den aktuella väggen, som var målad med klassikern falu rödfärg, som gjorde korsnäbbarna sugna att ta för sig. Var det så att stockarna/brädorna var målade?


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-02-09, 20:46

Konstiga matvanor
En vårvinterdag för många år sen satt jag och fikade i dörröppningen på en skogskoja.Noterade att det var korsnäbbar i farten och blev efter en stund på det klara med att det var större korsnäbbar jag hörde och de var alldeles nära.Lätena kom från baksidan av kojan.
Jag tog mig försiktigt till ena knuten och där bakom på norrväggen fanns ett par murkna stockar och där satt flera korsnäbbar och åt murket trä.Det satt också fåglar i träden som flög ner och satte sig på stockarna och det flög upp fåglar.Det var en ständig trafik till och från.
Kan ha varit ett tiotal korsnäbbar och de var helt orädda.Jag stod nog inte mer än två meter ifrån de närmaste fåglarna.
När de flög iväg allihop gick jag fram och tittade och det var massor av spillning på stockarna,både färsk och gammal,så de hade varit där flera gånger förut.
Så en annan sak.Så här års blir det hos mig plötsligt fågelfattigt.Från att ha vimlat av fågel så är det nästan tomt.
Jag får också ofta telefonsamtal från folk som frågar vad som hänt.Om de alla tagits av rovfåglar eller dött i någon sjukdom.Framförallt är det talgoxarna som försvinner.
Hela vintern och fram till förra veckan hade jag säkert ett trettiotal oxar vid matningen och nu är de nog inte fler än två.
Domherrar och grönfinkar drar förmodligen omkring och kan vara borta kortare perioder ser jag mer naturligt.
Att matbehovet inte är så stort vid mildväder är en sak,men nu har det varit ett par förmiddagar med under tjugo grader och då borde matintresset vara större,men det kommer ändå inga fåglar.
Detta har jag upplevt många vintrar just i jan-febr och sen är det så att framemot skiftet febr-mars då är fåglarna(främst talgoxarna) tillbaka igen som om ingenting hänt.
Nu undrar jag om detta händer hos någon annan.Det vore intressant att höra vilka teorier som finns ikring detta fenomen.


Insänt av
onsdag 2005-02-09, 20:15

Finne
Var det månne Rolfs arbetskompis som sa: "Jag är inte sur, jag är finne."


Insänt av
onsdag 2005-02-09, 19:27

Ytterligare en
Dessutom är ju Rolf åxå 50+. Vill en 50+ minnas iform av Ulf P.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-09, 18:41

Överraskningar
Ditt inlägg MåB påminner mig om två gruvarbetarkompisar jag hade och de hade jobbat ihop i två år. En morgon säger den ena, en tystlåten finne, HEJ!
Den andre ställer sig och gapar, finner sig strax och utbrister,
VA, kan du prata.Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-02-09, 18:32

Nämän Rolf!
Du förvånar mig storligen.Har du humor??!?  « Föregående 20       Nästa 20 »