NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Sonja Kuoljok <sonja.kuoljok@alfa.telenordia.se>
torsdag 2005-02-10, 22:25

Appropå märkligt födoval ....
Jag tror det var vintern för 2 år sedan när det fanns enorma flockar med sidensvans i Jokkmokk. Såsmåningom sinade ju rönnbären och häggbären, men det fanns fortfareande stora fågelflockar. En dag lajag märke till att sidensvansarna åt på någonting högt uppe i tallkronorna där de ofta slog till. Efter koll både i hand- och tubkikare såg jag att grenarna var var helt grå på ovansidan,nedsmetade med avföring, troligtvis från dom själva. Det såg också ut som om det fanns en hel del osmälta rönnbärsfrön i den troligen frusna geggan, kanske det var dessa som lockade till att "gnaga" på grenarna. Det här höll dom på med några veckor efter att bären var slut, men flockarna blev mindre och mindre för att slutligen försvinna från samhället.
Skulle vara intressant at höra om någon annan sett något liknande!
Hälsn.Sonja


Insänt av Per Sandberg
torsdag 2005-02-10, 19:10

Mera födoval
Hej!

En välbesökt lokal i Piteå under april-maj är P-å södra hamn/hamnutfyllnad.
På en timmervägg (mot söder) på en av de gamla rödmålade knuttimrade hamnmagasinen har jag under flera vårar noterat upp till tiotalet GRÖNFINKar flitigt provianterandes direkt på timret, till synes utan given födoanledning.
Det har alltid gällt samma vägg och jag har varje gång funderat över vad de egentligen funnit.
Ytterligare ett belägg för "mineralbristteorin", månne?

-Per Sandberg


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
torsdag 2005-02-10, 15:33

Dagens insats?
DAGENS FRÅGA 10 februari 2005 på Norrbottenskurirens webbupplaga
Bör mer skogsmark skyddas i Norrbotten?
Det räcker nu, anser Norrbottens landshövding P-O Eriksson. Han anser att
industrin behöver den resterande skogen och att det får inte bli fler
skyddade skogsområden i länet.
Rösta JA eller NEJ

www.kuriren.nu
Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
torsdag 2005-02-10, 15:14
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar

Skorstensfåglar
Jag har också sett och faktiskt fotograferat två större korsnäbbar som knaprade uppe vid skorstenen på mitt föräldrahem för många år sedan.Det var dock inte murbruk utan aska som de åt. Min far berättade att de under ungdomsåren på 20-talet med tagelsnaror gillrade korsnäbbar som åt utslängd aska på slaskhögen vid skogsbrynet.De kunde under en bra dag gillra närmare en sillbox full! Troligen smakade inte korsnäbbarna julgran för de hamnade alla väl tillredda i magarna på en stor familj
med hungrig barnaskara.Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2005-02-10, 13:19

Svartmessång
Jaa "mina" Svartmesar på fågelmatn. sjunger varenda gång jag kommer med påfyllning! Hälsar Ulf P (vid Hägnan i Gammelstad)


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:47

Fåglar och deras föda
Att fåglar väljer annan föda än vad vi människor gärna tror visar med all önskvärd tydlighet diskussionen nedan. Mycket av det står att läsa om i bl a BWP.

Vad sägs om fiskgjuse som slår sork/mus t ex. vilket jag och en kamrat sett en gång. Fjällvråk som äter grodor i Sjaunja är ett annat exempel jag träffat på. Fågeln satt på kanten av en myrpöl och plockade upp grodor (2 st) med näbbens hjälp.
Grodätande fjällvråkar är känt i litteraturen f ö.
Nötkråkor som fångar trollsländor i flykten vilket också lavskrika gör.
Exemplen är många.


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:32

Finne
Angående följande inlägg

Var det månne Rolfs arbetskompis som sa: "Jag är inte sur, jag är finne."

Jodå, det är samme man. Vi är mycket goda vänner än. Känner du också honom?


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-02-10, 12:03

självironi?
Med anledning av följande inlägg

Dessutom är ju Rolf åxå 50+. Vill en 50+ minnas iform av Ulf P.

Så undrar jag om Ulf hört talas om självironi?
:)


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2005-02-10, 10:38

Korsvirke
Nej Anders,stockarna på den kojväggen hade nog ingen aning om vad faluröd var.Annars är det nog troligt att de söker salt och olika mineraler som kan förekomma i ex.vis rödfärg.
Min forna granne,död nu sen många år,hade en häst som formligen åt upp ena väggen till hans härbre. Hästen ,vars inhägnad gränsade mot mitt uthus,gick även hårt på en av de väggarna.Båda byggnaderna var rödfärgade.Hästen var saltsnål som vi säger till vardags.
Jag skrev tidigare om bildödade korsnäbbar som jag tagit reda på.De sitter ofta på vägbanorna vintertid och plockar i sig sandkorn,precis som hönsfåglarna gör för att underlätta matsmältningen.
En annan lustig sak.Jag läste någonstans för länge sen en artikel om korsnäbbar och där stod att de skulle vara så impregnerade med terpentinämnen att de torkade,inte ruttnade efter döden.
Har någon sniffat på en död korsnäbb?Den doftar mycket riktigt trä,ja kanske terpentin.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@bd.lst.se>
torsdag 2005-02-10, 09:57

Matvanor hos korsisarna

Hej!

Ja, man har kommit med i 50+-klubben och därmed börjat tappa minnet. Men jag påminner mig en udda företeelse någon gång i början 1970-talet. Under en skidtur på vårvintern i skogarna vid Södra Sunderbyn, norr om Luleå, kom vi fram till en skogskoja, där det fladdrade några fåglar vid skorstenen på kojan. Döm om våran stora förvåning när vi fick se att det var korsnäbbar som åt av murbruket. De klängde sig fast och gjorde sitt bästa att få loss något ätbart. Förmodligen var de på jakt efter grus för att underlätta matsmältningen. Tyvärr är mitt minne något begränsat, i så motto att jag inte kommer ihåg om det var den större eller den mindra korsnäbben vi såg, men det kan jag kolla upp i mina anteckningar.

/ Mats B


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2005-02-10, 08:38

Udda fågelföda
Efter att ha ätit en god frukost och läst om korsnäbbars matvanor (och för all del utseende också!!)på NOF-forum, drar jag mig till minnes en vinter på 70-_talet då TALLBIT förekom i hundratal i centrala Boden. Dagligen såg man då fåglarna sitta och äta fruset hundpiss, tydligen var det salt och och andra mineraler som tilltalade tallbitarna. Trots senare invationer av arten, om ej i samma omfattning, har jag inte sett detta fenomen någon fler gång
Blåsiga hälsningar
Janne


Insänt av Anders Eriksson <anders.eriksson@calliope.se>
onsdag 2005-02-09, 21:01

Träätande korsnäbbar
Nejdå, inget korsnäbbsslagsmål. Jag minns en kort notis i en gammal VF om bändelkorsnäbbar som åt trä på en en husvägg i norrland. Då framfördes teorin om att det var saltet i färgen på den aktuella väggen, som var målad med klassikern falu rödfärg, som gjorde korsnäbbarna sugna att ta för sig. Var det så att stockarna/brädorna var målade?


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-02-09, 20:46

Konstiga matvanor
En vårvinterdag för många år sen satt jag och fikade i dörröppningen på en skogskoja.Noterade att det var korsnäbbar i farten och blev efter en stund på det klara med att det var större korsnäbbar jag hörde och de var alldeles nära.Lätena kom från baksidan av kojan.
Jag tog mig försiktigt till ena knuten och där bakom på norrväggen fanns ett par murkna stockar och där satt flera korsnäbbar och åt murket trä.Det satt också fåglar i träden som flög ner och satte sig på stockarna och det flög upp fåglar.Det var en ständig trafik till och från.
Kan ha varit ett tiotal korsnäbbar och de var helt orädda.Jag stod nog inte mer än två meter ifrån de närmaste fåglarna.
När de flög iväg allihop gick jag fram och tittade och det var massor av spillning på stockarna,både färsk och gammal,så de hade varit där flera gånger förut.
Så en annan sak.Så här års blir det hos mig plötsligt fågelfattigt.Från att ha vimlat av fågel så är det nästan tomt.
Jag får också ofta telefonsamtal från folk som frågar vad som hänt.Om de alla tagits av rovfåglar eller dött i någon sjukdom.Framförallt är det talgoxarna som försvinner.
Hela vintern och fram till förra veckan hade jag säkert ett trettiotal oxar vid matningen och nu är de nog inte fler än två.
Domherrar och grönfinkar drar förmodligen omkring och kan vara borta kortare perioder ser jag mer naturligt.
Att matbehovet inte är så stort vid mildväder är en sak,men nu har det varit ett par förmiddagar med under tjugo grader och då borde matintresset vara större,men det kommer ändå inga fåglar.
Detta har jag upplevt många vintrar just i jan-febr och sen är det så att framemot skiftet febr-mars då är fåglarna(främst talgoxarna) tillbaka igen som om ingenting hänt.
Nu undrar jag om detta händer hos någon annan.Det vore intressant att höra vilka teorier som finns ikring detta fenomen.


Insänt av
onsdag 2005-02-09, 20:15

Finne
Var det månne Rolfs arbetskompis som sa: "Jag är inte sur, jag är finne."


Insänt av
onsdag 2005-02-09, 19:27

Ytterligare en
Dessutom är ju Rolf åxå 50+. Vill en 50+ minnas iform av Ulf P.


Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-09, 18:41

Överraskningar
Ditt inlägg MåB påminner mig om två gruvarbetarkompisar jag hade och de hade jobbat ihop i två år. En morgon säger den ena, en tystlåten finne, HEJ!
Den andre ställer sig och gapar, finner sig strax och utbrister,
VA, kan du prata.Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-02-09, 18:32

Nämän Rolf!
Du förvånar mig storligen.Har du humor??!?Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-09, 18:25

Inlärningsmetod av korsnäbbar för män 50+
Efter den diskussion som förekommit här om korsnäbbar vill jag framföra en liten övning till dem som ännu inte förstått något om korsnäbbar. Metoden riktar sig företrädesvis till MÄN i åldern 50+. Till er MÄN 50+, nedan kallad ni, som utgör en speciell grupp, riktas uppmaningen; Tänk, om inte med, så på ert hjärta.

Ta först och läs om alla argumenten I diskussionen nedan. Ta tid för eftertanke och fundera.
Förstår ni fortfarande inte?

Ställ er i så fall upp framför datorn. Ta stöd med båda händerna mot bordet framför er. Hoppa jämfota tills ni hör ett litet skrammel som av ett mynt. Det betyder att polletten fallit ner. Hör ni detta ljud ska ni läsa om alla argument och fundera. Förstår ni nu allt är det OK och ni kan gå och koka er lite kaffe.

Om ni däremot inte hörde skramlet av polletten så kan de bero på er ålder. Ni är ju 50+ (det måste ni vara eftersom ni så gärna talar om att ni ”slitit i fält” i 30-35-40 år) och därmed har ju hörseln avtagit. Så även om ni inte hör skramlet så prova att läsa om argumenten i alla fall. Polletten kan ha fallit ner utan att ni hörde den.

Men om ni alltjämt inte förstår, så försök inte kliva upp på stolen och hoppa jämfota därifrån. P g a er ålder lider ni förmodligen av benskörhet också, och vi ska ju inte bryta några ben, ännu. Så än finns det hopp. Dunka däremot huvudet mot en betongvägg några gånger. Nu kanske polletten föll ner, oavsett ni hörde det eller ej. Prova och läs och begrunda.

Ni förstår fortfarande inte?

Nu börjar det bli allvarligt. Därför ska ni nu, trots allt, ställa er på stolen och helst ska den ha hjul. Hjul är de fyra runda sakerna under er bil och som snurrar runt på era fågelskådarturer. Orsaken till er ovan nämnda benskörhet är naturligtvis det faktum att ni bilade på skådarturerna istället för att gå. Ha mobiltelefonen till hands, inte för att larma om eventuella rariteter utan för att ringa SOS alarm. Nåväl, när ni nu står på stolen ska ni med ett kraftfullt hopp försöka nå taket och ni får under inga omständigheter ha något stöd. Naturligtvis kommer den hjulförsedda stolen att glida iväg och ni slår i golvet med ett brak. Men ni hör troligen inte braket av er vurpa, ej heller braket då ni bryter era ben. Er hörsel var ju nedsatt av ålder och bensköra var ni ju också, därav benbrotten ni nu fick.

När ni nu ligger på golvet så slå en signal till SOS alarm med mobilen och be dem komma och hämta er. Rapportera inte till Svalan, om de små fåglar som kvittrar runt ert huvud, inte ens om det är korsnäbbar, eftersom rrk kommer att bli rejält sura på era artbestämningar. Ni har ju bevisat att ni befinner er i ett sinnesförvirrat tillstånd genom ert hopp.

På sjukhuset, efter benbrottsoperationen, ber ni läkaren kontrollera era hjärnfunktioner. Dessa funktioner kan ju inte ha varit särskilt bra om ni verkligen ställde er på en hjulförsedd stol i er ålder och hoppade.
Inte undra på ni inte förstod något om korsnäbbarna.
Be läkaren åtgärda de fel som hittas. Men fråga först om läkaren förstod något om korsnäbbarna, om inte, byt läkare.

När ni kommer hem, efter några månader, prova nu på att läsa alla argumenten igen om korsnäbbar. Förstår ni nu är allt OK.

Men förstår ni fortfarande inte då är nog allt hopp ute. Jag kan bara beklaga. Hur som helst är ni värda en kopp kaffe, det ska ni väl klara av att fixa?

Om ni dessutom inte förstår att detta är ett skämt då är ni verkligen illa ute.

MVH :)Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-02-09, 18:21

Invändningar
Bäste MåB
Det är väl ingen nyhet för någon skådare att korsnäbbar fluktuerar?
Peka på en enda invändning jag har haft mot dina argument. Försök se mina argumenten som komplement så ser du att vi är väldigt överens.Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-02-09, 15:58

Korsnäbbar en sista gång
Har det aldrig föresvävat dig Rolf att arterna,beroende på födotillgång, kanske fluktuerar mellan dessa även i mitt tycke grovt tilltagna lägsta/högstasiffror?
Alltnog och avslutningsvis.
Alla vi som på ett eller annat sätt håller på med fåglar har i regel något specialområde och någon favoritfågel och eftersom jag är och kommer att förbli en skogens man så har jag bland tättingarna tallbiten som given etta,tätt följd av korsnäbbarna.
Följaktligen har jag ägnat dessa arter ett särskilt stort intresse genom åren.Även om fågelintresset följt med mig sen barndomen anser jag mig varken enögd eller fullärd inom det ornitologiska området,gudskelov,utan lär mig ständigt nytt under resans gång och jag har inte för vana att yttra mig i spörsmål jag inte är utrustad för.
Den ende som hittills haft invändningar mot mina kunskaper därvidlag är Rolf Gustafsson!
Dock har jag mycket mer att säga om dessa intressanta "skogspapegojor" men för att inte förorsaka mer skada än nytta får det bli vid något annat tillfälle i något annat forum.


  « Föregående 20       Nästa 20 »