NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2005-05-20, 21:14

Väderstreck
Jag tror som du Rolf!
Vad är det som säger att alla individer av en art i alla lägen prompt måste norrut och att alla andra flygriktningar är fel?
I två veckors tid har jag dagligen,från tidig morgon till sen kväll,haft något hundratal ljungpipare nästan inne på tomten.
Ibland drar de iväg norrut och tar höjd men är strax tillbaka.En annan gång siktar de österut eller västerut och jag är säker på att de far för gott men efter en stund sitter de här igen.
Tidigt på morron kommer de på förvånansvärt hög höjd,cirklar ett tag och går ner för landning.Jag tror det är samma flock hela tiden,antalet stämmer ganska bra dag för dag.


Insänt av Rolf Gustafsson
fredag 2005-05-20, 10:10

Sydsträckare
Ska vi verkligen tolka dessa tillfälliga och tidiga sydgående flygrörelser som sträck?

Jag tror inte det.

Det kan bara röra sig om flygrundor för sök efter lämpliga rastlokaler och då på nordsträckande flockar.
De arter som nämns är inte speciellt stora så vi ser dem inte alltför långa sträckor/avstånd. De kan mycket väl avvika/byta flygriktning utanför vårt synfält.

Funderar jag.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
torsdag 2005-05-19, 20:17

Sydsträckare
Hej!
Förra torsdagen, iakttog jag hur 40 ex LJUNGPIPARE i prydlig plogformation sträckte mot SSO kl. 21:20. Platsen var sommarstugan ute i Sangis innerskärgård. Vädret var riktigt bra med klar himmel och kvällssol, knappt någon vind. Underligt beteende för att vara 12 maj och inget oväder i sikte!
Hälsningar
Janne


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
torsdag 2005-05-19, 15:38

Sydsträck...?

Hej!

I morse, men även tidigare morgnar, har jag vid Renörsgrundet sett vadare som i små grupper har dragit mot syd eller sydost. De senaste morgnarna har det rört sig om LJUNGPIPARE, och i morse även en grupp om 7 TOFSVIPOR.

Jag undrar vad detta är för ett fenomen. De borde rimligtvis, av naturliga orsaker, röra sig i motsatt riktning. Ännu kan de ju inte sägas totalt ha hunnit påbörjat eller misslyckats med häckning eller omhäckning, och jag vill heller inte påstå att höststräcket skulle satt igång (även om termometern inte alls motsäger ett sådant påstående...:-))

Alltså, hur ska man tolka dessa sträckrörelser? De står i så bjärt kontrast med intrycket av alla övriga sträckare som drar förbi. Är det någon som har sett något liknande? Vore kul med synpunkter i frågan!/Lars.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-05-18, 15:26
Webbadress: http://picea.slu.se/fagel/vastraKvarken/default.cfm

Länktips
Så här i sträckräkningstider vill jag tipsa om följande länk som leder till sträckobsar från västra Kvarken (=Västerbotteskusten). Under Inkomna rapporter kan man filtrera obsar på alla möjliga håll och ledder. Intressant att jämföra med vad som ses vid vårt läns kust.

/A


Insänt av Gösta <gosta.springfelter @vattenfall.com>
onsdag 2005-05-18, 11:14

kan finska
På "Naturhistoriska Centralmuseet" i
Finland hittar man div intressanta sidor bla satellitpejling av finska fiskgjusar, mm


Insänt av
onsdag 2005-05-18, 09:29

Ålder gravand
Hej!

I går fick jag BWP consised edition.

Ett praktverk måste jag säga!

Men nu till frågan &svaret

Det har tidigare diskuterats gällande gravandsålder på NOF-net.

Rolf G har hävdat att gravanden vid gräsören var en 2k hane graúndat på näbbfärg och avsaknad av vitt ögonring samt dito vid näbbas. En anonym har frågat om detta stämmer.

Enligt BWP samt s g s all annan litteratur bestäms 2k-fåglar gravand ffa på vit vingbakkant samt ibland på grå större täckare på vingovansidan (täckarfältet kan ses hos liggande fågel).

Hanen har enlig sjöfågelguiden näbbknöl redan som 2k-vår medan annan litt. säger att den saknar knöl. Hur som helst når näbben hos hane högre upp på pannan än hos hona gravand oavsett om den har knöl eller inte.

Nåväl, detta med ålder på änder är inte lätt. Jag trodde på basis av bläsen och det gröna ögonbandet att den amerikanska bläsanden var 2k, vilket var fel. 2k amerikanare bestämmer man på ett gråvitt täckarfält likt nämnda gravand.

Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Patrick Åström <abisko21@hotmail.com>
tisdag 2005-05-17, 21:33

Märkta grågåsar
Angående märkning av grågäss finns en bra förklaring med bild just nu på Hornborgasjöns fältstations hemsida: http://www34.brinkster.com/hbsj/

Kan även rapportera att flitigt med ringtrastar har synts i Skövdetrakten och även ett gäng Amerikanska bläsänder och alla har dom tydligen längtat norrut!?


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-05-17, 16:35

DVÄRGMÅSAR, och annat.

Hej!

Flockarna som har passerat har oftast legat mellan 5-15 individer, men en del har uppgått till 30-40 stycken.

Vindriktning och styrka spelar, inte helt helt oväntat, stor roll, och när det ligger på från västsektorn passerar förmodligen en stor andel så pass långt ut från land att de inte syns. De senaste dagarna har västriktningen tyvärr dominerat, vilket naturligtvis påverkar inte bara sträckande måsar utan även andra arter, men de dagar då det legat på från sektor N-SO har det varit riktigt bra och spännande att vara på plats!

Vind från NO i hastigheterna 3-5 sekundmeter har varit oväntat gynnsamma.
Jag antar att detta beror på att det är en relativt stor andel av de individer som sträcker en sådan dag som pressas in mot land, och dessutom på låga höjder, även om denna vindriktning i sig inte alls befrämjar totalantalet sträckare. Men vi som vill se så många fåglar som möjligt, fåglar som dessutom passerar så lågt och långsamt som möjligt, vi tycker därför om vind från NO...!

En annan spännande fråga att utforska är om det förekommer någon typ av eftermiddags- eller kvällssträck på platsen. Staffan Sundin och undertecknad gjorde ett försök i frågan tidigare i vår, men detta enda försök är lite för svagt som underlag för att dra säkra slutsatser utifrån. Den tendens vi såg var dock försiktigt positiv ur vår synvinkel.

Avslutningsvis vill jag gratulera kalixborna till en trevlig and! Rätt kul story bakom, egentligen. Man kan inte låta bli att undra hur många andra fåglar av samma kaliber som bara ligger/ står/ sitter och väntar på att meddelas omvärlden...

Ha det gott!/Lars, som hoppas på gott sträckväder i morgon bitti!


Insänt av Oskar Lindberg
tisdag 2005-05-17, 13:56

Dvärgmås
Läckert med sträcksiffrorna från Renörsudden. 170 sträckande dvärgmåsar på 1½ timma är imponerande! Det finns en del monstersiffror från Öland och SO-Skåne med fyrsiffriga antal sträckande dvärgmås - förmodligen östligare populationer. Annars står sig nog 170 ex rätt så bra i ett nationellt sammanhang på våren. Fråga till Lars: Hur stora var flockarna?


Insänt av
måndag 2005-05-16, 20:24

Skyddslokaler
Hej!

Läser om efterlysningen av skyddsvärda lokaler längs Norrbottenskusten inför järnvägsdragning.

Av de lokaler som nämns i uppropet är väl Alviksängarna allra viktigast att skydda? Tittar man i svlan utkristaliseras dessa som tveklöst värdefullast.

Vid stora byggnationer som en järnväg bör naturvården tänka på att man även måste ge och inte bara ta. Med det avses att man kan inte skydda ALLT.

Somethings gotta give, som det heter.

Betona de oersättliga s k värdekärnorna längs sträckan.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2005-05-16, 13:54

Knipa
Ännu inte fullt utfärgad kniphanne av fjolårets årgång.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
måndag 2005-05-16, 12:22

Knipa
Hej!

Var ute igårkväll vid Jävrefjärden.
Där låg det bla. en knipa med en underlig färgteckning. Den vita kindfläcken fanns där. Men färgen på vingarna var spräcklig svart/brun med vit bakgrund.

Ringde Lars Sandberg och han skulle kolla upp om detta.

Någon annan som har sett detta hos någon knipa? Och kanske har någon förklaring?

M.v.h. Stefan Lindberg


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-05-16, 12:13

Vitvingad tärna
Vitvingad tärna ses nu i dagarna i Skåne. Kanske ett inflöde likt det för något år sedan? Så håll ögonen öppna efter arten.


Insänt av
söndag 2005-05-15, 10:13

OBS!! FÅGELSKYDDSFRÅGA!
Vill bara påminna om länken "uppropet" från "Förstasidan":

NOFs fågelskyddsgrupp önskar synpunkter på listning av skyddsvärda marker i samband med Norrbottniabanans planering.

Skrivelse ska avges inom kort.

VILKA MARKER VILL DU TILLÄGGA/NÄMNA I DETTA SAMMANHANG?

(Maila till samordnande enligt länken.)


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
fredag 2005-05-13, 23:17

Vasikkavuoma
Finns det någon som har speciellt bra koll på fågellivet runt Vasikkavuoma?
Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
torsdag 2005-05-12, 14:12

Norrbottensfåglar i riksradion
Vill dela med mig av tipset jag fick av Matsåke Bergström, att radions P1 besökt Alvik.
I Naturmorgon P1 lördag 14/5 kl 06.13-08.30 skall inslaget sändas.

Är Du ute och skådar, eller unnar Dig sovmorgon kan man i efterhand lyssna på programmet via internätet:
www.sr.se
Välj först ”P1” sedan ”Naturmorgon”.

God lyssning, hälsar
MaikenInsänt av Mattias Nordlund <zoloft72athotmailpunktcom>
onsdag 2005-05-11, 12:06

Bläsandsförklaring
Hej!

Efter att ha pratat med en del skådare i fyrkantenområdet och insett att inte alla känner till torsdagens utlarmning och tveksamheter kring säkert/osäkert artbestämd amerikansk bläsand vid upptäckten. För att undvika missförstånd mm väljer jag att här redogöra händelseförloppet:

På torsdag 5/5 åkte jag ut och räknade gäss vid 04.30. Första stoppen passerades snabbt eftersom jag nära på endast räknat (läs tittat) på gäss vid räkningarna.

Kring 06.25 kom jag till Svartskatatornet. Efter ett par minuter såg jag ett bläsandspar där hanen avvek från våra vanliga bläsänder (dräktkaraktärer struntar jag här i att beskriva).

Jag trodde mig ha med mig ”Fågelguiden” när jag åkte ut. Nu i o m upptäckten av den avvikande bläsanden skulle den ju komma väl till pass.

Efter inte alltför mycket sökande insåg jag att boken var kvar i bilen. Språngmarsch till bilen. ”Ingen bok där heller!” kunde jag snabbt konstatera. Språngmarsch tillbaka till tornet.

På plats letades anden snabbt igen. Fram med mobilen och så ringde jag Jan Henriksson. JH kunde inte guida mig genom dräktkaraktärerna särskilt väl pga nyvaket tillstånd.

Då ringde jag Andreas Livbom. Efter flera missförstånd fanns det en rimlig chans att det var en amerikansk bläsand. Andreas skulle äta frukost och sedan komma (klockan var nu ca 06.55). F ö kan nämnas att fågeln under telefonsamtalet pararde sig med den hona av okänd bläsands-tillhörighet.

Klockan 07.00 ser jag på anden och då lägger den huvudet under vingen. ”Vad bra då kan jag räkna änder i lugn och ro”, tänker jag.

Någon minut senare kommer en för mig, ännu, obekant skådare upp i tornet. Jag hälsar och ber om ursäkt för att jag kommer att vara s a s i mina egna tankar när jag räknar klart bläsänderna. Efter ännu någon minut har jag räknat klart och säger ”Jo, på andra sidan fjärden ligger det en möjlig amerikansk bläsand. Mannen kommenterar att det ju för några år sedan sågs en sådan precis här. ”Jo, det var 1996” svarade jag. ”Var det verkligen så länge sedan” kommenterade mannen.

Sedan sa jag att min osäkerhet i artbestämningen beror på att jag inte har någon fågelbok. Mannen tar då fram ”Alla Europas fåglar i färg” av Bruun-Singer. Bilderna i den boken (åtm i det exemplaret av boken) säger mig att jag troligen INTE har sett en amerikansk bläsand.

Dessutom har fågeln försvunnit från platsen där jag senast såg den. Jag ringer ånyo till Andreas klockan 07.10 och meddelar att bilderna i boken inte överensstämmer med den fågel jag sett. Vidare säger jag att fågeln är borta för tillfället.

Andreas kommenterar ”Men då är det väl en hybrid mellan vanlig och amerikansk bläsand”. Jag svarar ”jag är öppen för allt”. Andreas har inte ätit

Sedan letar jag fågeln men den står inte att finna.

Inte heller när Andreas kommer 07.55 har fågeln återfunnits.
Men Andreas har med sig ”Fågelguiden” och efter en blick på bilden av amerikansk bläsand finns inga tvivel kvar. Det var en helt klart amerikansk bläsand jag hade sett, även om bilden i boken var alltför ljus i färgerna så finns inte mycket tvekan (enda karaktär som egentligen saknades var armhålorna/axiliarerna).

Jag har i vår köpt en digitalkamera för att förhoppningsvis ha till hands när en raritet dyker upp. Jag hade med mig kameran i ryggsäcken denna morgon. Men jag glömde helt bort att använda den när fågeln låg som närmast. Först när fågeln förflyttat sig till andra sidan fjärden (och dessutom vädret blivit sämre) kom jag ihåg att göra ett fotoförsök. Av bilden blev en mörk oidentifierbar som möjligen rör sig om en bläsand av någon art (så dålig blev bilden)!

Lägg även till utöver dokumentationsproblemen; jag var ensam observatör, fågeln försvann någon minut innan den, för mig, okände skådaren kom upp i tornet samt attmisslyckade eftersök i området pågick hela förmiddagen och en bit in på eftermiddagen. Och att skådare har besökt området dagligen sedan torsdag men inte hittat igen anden.

Jag kan förstå att tvivel gällande om jag verkligen hade sett en amerikansk bläsand eller inte kan ha uppstått. Det fanns saker i torsdags, som ovan beskrivs, och en fågel ovillig att ”samarbeta” och en glömsk observatör som möjligen gjort att ”folk” blivit misstänksamma till observationen!

Jag är nästan säker på att jag själv (tyvärr är nog jag själv sådan) skulle ha blivit lite misstänksam vid ett agerande som beskrivits här ovan.

Även om jag ser fågeln som, i mitt tycke, kanske bäst klassas som ”amerikansk parkrymling” som inte så värst spännande var det skönt att igår kunna glädja andra raritetsintresserade skådare med att återupptäcka fågeln på samma plats samt att få slut på eventuella spekulationer om ”synvilla” ;-)

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 15:44

Bläsandsbilder
Hej!

Fler bilder finns på A.bläsand på denna fina hemsida. (Denna typ av bruna färg är det jag skriver om).

http://www.birding.se

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 12:59

Länk 3
http://www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html

Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »