NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2011-11-09, 08:28

FiN
OK!
Det kan ju vara ett argument mot två nummer per år. Hur väga fördelar mot nackdelar? Överlever FiN jubileumsåret? Är det i dagens allenarådande datatänkande mossigt och förlegat med en papperstidning?


Insänt av Jouni Ylipekkala
tisdag 2011-11-08, 19:30

FiN
Hejsan!
Problemet med två nummer FiN per år kommer att vara momsbestämmelserna.

Enligt skatteverket: "Omsättning av periodiska organisationstidskrifter som enligt en utgivningsplan normalt utkommer med minst fyra nummer per år är inte momspliktig".

/Jouni


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2011-11-08, 16:23
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Några tankar kring tidskriften Fåglar i Norrbotten
Med anledning av att FiN söker ny redaktör har jag några funderingar. Ända sedan tidskriftens start 1982 har jag gjort omslag med text därtill och antalet passerade ett hundra för tre år sedan.Redaktörerna har avlöst varandra genom åren och FiN har för det mesta utkommit i tid.

Förseningar har dock förekommit under senare tid och under innevarande år har detta påverkat mitt eget motto, att i möjligaste mån försöka vara så aktuell som möjligt både vad gäller omslagsmotiv och vidhängande text. Nu kanske någon tycker att det spelar mindre roll, men att skriva om någonting som är tidsaktuellt i april och sen få det publicerat ett halvår senare är inte vad jag förväntar mig.

Jag har pratat med Stefan om detta och vet också orsaken till senare tids förseningar och jag lastar absolut inte honom för det inträffade. Artikeltorka och andra förseningar av olika slag har drabbat FiN tidigare, så det är ingenting nytt. Däremot kanske det nu vore läge för att börja tänka i nya banor.

Kan man tänka sig att flytta varje års utrymmeskrävande fågel-och Sandskärrapporter till NOF-sidorna på nätet? Kan man kanske i såfall gå ner från fyra till två nummer per år? Billigare tryckkostnad? Lättare att få in artiklar? Kan Strandskatorna tänkas vara intresserade av att samarbeta och hjälpa till att "fylla" två nummer per år med intressant innehåll?

Jag har ett par personer i bekantskapskretsen som har funderingar på att gå med i NOF. De frågar mig bl.a. hur föreningen fungerar och vad de får " på köpet". Vad har NOF att erbjuda dem? En naturnära och intressemässigt bred fågeltidskrift kan kanske vara en bra början. En tidskrift som tilltalar nya fågelskådare att bygga på sitt naturintresse genom att få ta del av lockande beskrivningar av spännande fågellokaler, möten med fåglar m.m.

Tidskriften FiN firar 30-årsjubileum nästa år 2012. Ska den fortleva kanske det är nödvändigt att börja tänka i nya, fräscha banor.

Finns det andra synpunkter?


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
måndag 2011-11-07, 09:42

Norrbottens fåglar
Hej alla, jag har just skapat en grupp på facebook för alla fågelintresserade i länet/landet. Denna är tänkt som komplement till denna hemsida och riktar sig till alla med fågelintresse i länet, eller för all del även utomstånde med intresse för länets fåglar.

Tanken bakom det är att andra liknande grupper på facebook visat sig ha fått bra uppslutning och bidragit till intresanta diskussioner. Dessutom tror jag att vi kan locka fram nya och framför allt yngre intresserade.

Skall vi följa med i utvecklingen så tror jag detta är en bra väg att gå och även om det nu är jag som tagit initiativet, så har jag ingen ambition av att vara den som styr eller administrerar gruppen, utan ser lika gärna att fler eller andra kan göra detta.

Utformningen av sidan kan komma att ändras och även namnet på denna, om någon har ett bättre förslag.

Observera att man inte behöver vara medlem i Nof för att vara med och gruppen är öppen för alla som vill gå in och titta på inläggen.

Gå gärna med i gruppen och skriv ett inlägg, lägg upp en bild, eller fråga någon klok eller dum fråga, så bidrar du till att vi får en större bredd på vårt intresse på nätet.

Välkomna / Stefan H
Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-11-05, 21:24
Webbadress: http://www.ginster-verlag.de/Raetselsaenger.html

Sångaren
På angiven länk finns en del skumma TRÄDGÅRDSSÅNGARE ljuddokumenterade. En del av dem sjunger ganska likt fågeln på Mellerstön.


Insänt av Stefan Holmberg
lördag 2011-11-05, 17:48

Sångaren
Enligt mig lät den precis så, med tillägget att den hade en frekvens som gjorde den närmast omöjlig att lokalisera, trots att den hela tiden var relativt nära. (ca 10-20 meter)

Mvh / Stefan H


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2011-11-05, 16:15

Sångaren
Ni som lyssnade på den mystiska fågeln på Mellerstön, anser ni att ljudupptagningen gör sångstroferna rättvisa, d.v.s. låter fågeln på Peter Nilssons ljudupptagning något sånär likt samma fågel som ni hörde på plats m.a.p. ton, klang etc.?


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
fredag 2011-11-04, 17:44

Sångare?
Du har säkert rätt Anders och frågan har diskuterats tidigare med liknande skutsats. (minns inte hela den debatten) Mitt minne var ändå att lokalen var rätt otypisk för trägårdssångare och möjligen även tidpunkten, mitt i natten.
Vad som frustrerade mig mest vara att den for omkring lågt i vegetationen och hördes runt om oss hela tiden, utan att det gick att säga åt vilket håll den satt och endast en gång skymtades den sittande, men då hann inte kikaren fås upp.
Observationen var en av de skummaste jag varit med om och kanske hjälpte mörkret och biotopen till att förstärka detta.

I morgon åker jag nog till Södra delarna av Lappland för att se min första kohäger. Hoppas det lyckas.

Mvh / Stefan H


Insänt av Anders Eriksson <anders.eriksson@calliope.se>
fredag 2011-11-04, 16:35

Obestämd sångare
Jag tycker det låter som en avvikande trädgårdssångare av den typ som hörts ett flertal ex av i Sverige och nordeuropa de senaste åren. Det går att söka fram flera sådana individer på nätet. Jag hörde själv en sådan på Birka i Mälaren och sången aviiker ordentligt från en normal trädgårdssångare i fr a tempo men rösten känns ändå igen på något sätt.


Insänt av Ove Stefansson <lappugglan@telia.com>
fredag 2011-11-04, 12:22

Katastrofhjälp Fåglar och Vilt (KFV)
Förmedlar härmed delar av Magnus Edelius ordf. i KFV information till KFV:s medlemmar:

"Gotländska Triq produktion har under året spelat in 10 program som kallas SOS Vilda Djur.
Inslagen är tagna vid anläggningarna KFV Skåne Sydväst, KFV Viltjouren samt KFV Kristianstad/Bromölla.

Programmen sänds med början på söndag den 6/11 kl 1900 i SVT 24/SVT B.
Därefter kommer de att sändas ytterligare 9 söndagar samma tid samma kanal.
Till våren kommer de att sändas i repris i SVT 1, dock har jag ingen information om datum eller tider."Insänt av Matsåke Bergström
fredag 2011-11-04, 09:30

Sena tranor
Det jag skrev nedan gjorde jag innan jag kollade OBS-sidan där jag ser att man haft ännu senare tranor norrut. Intressant.
Mina tre kanske skulle ha stannnat längre men bonden harvade hela det tröskade fältet häromdan så det som är kvar nu av c:a 300 svanar är ett 20-tal fåglar. Kanadagässen drog nog också i samband med harvningen.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
fredag 2011-11-04, 09:15
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Frön och talgbollar
Antagligen har jag matfriska fåglar för här har det redan gått 40 kg solrosfrön från 10/10 fram till nu och jag kan garantera att det bara blir fröskal kvar. Möjligen är stadsnära fåglar mer petiga med vad de äter än de vi har här ute på landet. Jag har köpt vita 20-kilossäckar på ÖoB för 219. Kollade Willy:s igår, de tar 234 kr för samma mängd.

Vad talgbollar anbelangar köper jag endast de stora varianterna som ICA har. De är av märket NATURE-for all seasons och kostar för 4-pack 34 kr, åtminstone där jag köper.

Det är dålig affär att köpa stora, billiga förpackningar med små bollar, särskilt som det visar sig att fåglarna inte gillar dem. Snålheten bedrar visheten. Jag har bollar på två ställen och de hackar i sig 2st/dag. Det blir dyrt, men vad gör man inte för di små liven.

Hade 3st. tranor här till den 29 oktober. Nytt BD-rekord? Ett par med en unge. Man kan ju tänka sig att de haft en sent utvecklad unge som gjort att de inte kunnat flytta tidigare.


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@gmail.com>
onsdag 2011-11-02, 20:32

Solrosfrön
Jag har helt gått över till färdigskalade solrosfrön vid matningen här hemma på tomten. Grannen klagade - med viss rätt - på att "mina" fåglar skräpade ned hos dom. Så nu slipper jag också dessa eländiga skal. Det rörde sig om flera hundra liter skräp varje år.
De skalade solrosfröna säljs i 5-kg hinkar och kostar över 250:-/hink. Men dom är otroligt dryga så jag tror inte att det blivit dyrare. Dessutom behöver jag inte fylla på mer än en gång i veckan. Man kan faktiskt se att även dessa skalade frön är av lite olika storlek och utseende i olika hinkar. Har dock inte sett någon skillnad i popularitet.
Man måste förståss ha en automat som är anpassad efter dessa små frön.


Insänt av Thore Alm . kalix
onsdag 2011-11-02, 15:03

Solrosfrö !!
När Du står i begrepp att köpa solrosfrön- skala några ,bedöm hur "välmatade" de är-och smaka!!
-Smakar bra- smakar dåligt- smakar mögel ??


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2011-11-02, 08:29

Solrosfrö
Inhandlade Solrosfrö på Ö&B i Luleå (4Kg) ungerska frön. Men har noterat att fåglarna öppnar ej fröna utan släpper dessa och tömmer mataren under dagen, har nu köpt frön på Granngården istället, men dessa verkar de öppna så att det blir två skaldelar av detta. Är det någon annan som noterat liknande? MvH Ulf P


Insänt av Mats Bergquist
tisdag 2011-11-01, 08:48

Flyttade korpungar
Hej!

Vet inte om ni sett vad som hände vid ett bebott korpbo vid gruvan Mertainen, SO Kiruna, i våras. Kolla på nedanstående länk så får ni veta mer.

http://www.sofnet.org/sof/nyheter/2011/flytt-av-korpungar-fran-dagbrottet-i-mertainen-utanfor-kiruna/

/Mats B


Insänt av Peter Nilssob <peter@medit.se>
tisdag 2011-11-01, 05:57
Webbadress: http://www.cornix.se/mellerston/

Obestämd sång på Mellerstön i Piteå skärgård
Ulf

På adressen ovan hittar du lätet och ett sonogram.

//Peter


Insänt av Ulf Cramling
måndag 2011-10-31, 19:32

den obestämda sjungande fågeln i våras
jag har hört fr nofmedlemmar och hört inspelningen ang den obestämbara sjungande fågeln i nb skärgård i våras. med reservation för att det kanske var förra året denna obs gjordes.Ingen av er som var med och nästan uteslutande bara enbart hörde lätena,sången vågade på er en artbestämning.Det kan jag mkt väl förstå när inte ens Lars Svensson,som har spelat in den ena av Rubinnäktergalinspelningarna jag har själv säger att det kan inte uteslutas att det var Rubinnäktergal.Vad Krister Mild som också varit i norra Asien och spelat in en massa arter vilka jag har själv har på kassettband har att säga vet jag inte.Själv tyckte jag vid jämförelse mellan insp på nof och mitt eget referensmaterial att det lät som att det mkt väl kan ha varit Rubinnäktergal.Varför ge upp så lätt med en ny art för landet.Kanske man kan via nätet låta Ryska ornitologer ta del av inspelningen och därefter höra vad de har att säga.Dessa bör väl ha i alla fall viss erfarenhet av sjungande Rubinnäktergalar.Förresten,kan någon på denna sida ge mig instruktioner om hur jag kan få höra denna inspelning igen på min egen dator.Har bara använt dator senaste året och vet ej hur jag ska göra för att backa tilllbaka till detta datum då ett antal nofare var ute i skärgården och spelade in denna gäckande art som ju fanns tillgänglig för avlyssning via nof.Finns den på inspelning så borde ju någon kunna artbestämma den och vi får en NY ART FÖR SVERIGE.Tål att tänka på,eller.....


Insänt av Leif L
söndag 2011-10-30, 16:45

Talgbollar
Jag köpte några små talgbollar på Ö&B, men jag måste nog äta upp dem själv för fåglarna är måttligt intresserade.
Å andra sidan blir det ju billigt....


Insänt av Thore Alm , kalix
torsdag 2011-10-27, 12:07

Där som sädesfälten böja sig för"vintern" !!
Det kanske vore idé att så smån. kolla dessa oskördade havre-och kornodlingar. som lämnats oskördade p.g.av höstregnen !
Någon ny intressant sparv eller fink-ja, ut och spana!
tycker
Thore Alm , kalix


  « Föregående 20       Nästa 20 »