NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <zolof72 at hotmail.com>
onsdag 2005-03-23, 16:41

Norrbotniabanan
Hej!

Så börjar det dra ihop sig för Norrbotniabanan.

På följande länk kan Ni läsa om den tänkta sträckníngen mellan Skellefteå-Piteå.

http://www.banverket.se/templates/StandardMtH____11659.asp

Har Ni några invändningar gällande dragningen så kontakta banverket. Samrådsmötet har redan gått av stapeln.

Ett samrådsmöte är inplanerat 19-20/4 i Luleå resp. Piteå. Lokal är ännu ej utannonserad.

Glad påsk!

Mattias Nordlund
Insänt av Rolf Gustafsson
onsdag 2005-03-23, 13:54

Angående gammal fågel
Följande skriver Roland Staav på RC, och Ringtrasten, angående den gamla sillgrisslan som nämns nedan i detta forum.

38-årig sillgrissla - nytt åldersrekord i svensk ringmärkning

I samband med ringmärkningsarbete på ön Bonden i Ångermanland kontrollerades
den 20 juli 2004 en redan ringmärkt sillgrissla. Ringen, som var sliten och inte helt läsbar, ersattes med en ny ring. När ringen senare sändes in till Naturhistoriska riksmuseet visade det sig vara en äldre märkning. Två siffror kunde inte läsas och det var därför inte möjligt att genast veta vilken fågel det rörde sig om. Kjeld T. Pedersen vid Ringmärkningscentralen
i Köpenhamn åtog sig att försöka få fram siffrorna med hjälp av syrabehandling. Efter en veckas behandling med syra stod det klart att de saknade siffrorna var 62 och att det rörde sig om ringnummer 9621536.
Denna ring användes till en sillgrissleunge på Stora Karlsö den 17 juli 1966, vilket innebär att fågeln vid kontrollen var 38 år gammal.

Detta är den äldsta kända ringmärkta fågeln i svensk ringmärkning och fem år äldre än den tidigare äldsta fågeln, också den en sillgrissla. Det finns bara ett fåtal andra svenska fynd av fåglar som passerat 30 års ålder.
Det rör sig om en kungsörn, en storspov och en skräntärna. Småfåglar uppnår bara i undantagsfall åldrar över tio år. Den aktuella sillgrisslan är en av de äldsta ringmärkta fåglarna i Europa, enligt den lista som RC arbetat med att sammanställa. En mindre lira i Storbritannien, märkt som gammal fågel, har rekordet med en minimiålder på 50 år. Minst 44 år blev en stormfågel på
Brittiska öarna, som kontrollerades efter åtskilliga ringbyten. Drygt 43 år blev en strandskata märkt i Tyskland som slogs av en rovfågel.

slut citat

MVH
Rolf


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
tisdag 2005-03-22, 22:27

Naturvårdspris
Naturvårdspriset delades ut vid länsstämman i ÖVERTORNEÅ-hmffff.......


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldt@kuriren.com>
tisdag 2005-03-22, 21:31

Läste nyligen om...
..En sillgrissla märkt 1966 som har satt nytt ålderrekord bland våra svenska vilda fåglar. Den märktes i månaden juli för 38 år sedan.
Fågeln kontrollerades i juli i fjol men rekordet har inte blivit känt förrän nu på grund av att inte den slitna ringen gick att avläsa direkt. Det krävdes flera syrabad av den innan man fick fram uppgifterna.
Det tidigare åldersrekordet på fåglar handlar om 33 år och det var också en sillgrissla.Som nummer tre kommer en kungsörn på 32 år och en spov på 31 vårar!
Den nya rekordinnehavaren kommer dessutom på fjärde plats i åldersligan bland Europas fåglar.
Men världsrekordet, det innehas av en kungsalbatross som blev minst 53 år gammal.


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
tisdag 2005-03-22, 18:35

Tumlare efterlyses
Det har kommit en förfrågan till Haparanda sandskär fågelstation från Naturhistoriska riksmuseet om observationer av tumlare. Har någon sett eller hört talas om tumlare i våra farvatten?


Insänt av Marie Björklund <marie.bjorklund@bd.lst.se>
tisdag 2005-03-22, 15:13

Inventera i sommar?
Vill du inventera fåglar åt länsstyrelsen i sommar? Hör i så fall av dig till Marie Björklund, 0920 - 960 82 eller mejla. Det som är aktuellt är fjällgåsinventering samt standardrutter.

Hälsningar Marie


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
måndag 2005-03-21, 22:24

Mindre Korsnäbb
Började fundera om jag nånsin sett så mycket Mindre Korsnäbb under min fågelskådarkarriär, men jag tror inte det. Drog mig sen till minnes en låt som berörde Nordiska Parakiter som ju Korsnäbbar är av Ulf Lundell, som heter "Lejon på Gotland", som sannolikt hänför sig till Större Korsnäbb ändå. Men ni som inte sett våra fina Nordiska Papegojor, ut nu missa dom inte! Hälsar Ulf P Eriksson som har hållit på sen 60-talet. Lyssna gärna på låten om ni har möjlighet!


Insänt av
måndag 2005-03-21, 15:06

Trisst läsning!
Hej!

På dessa sidor finns riktigt tråkiga bilder från rumänien på många fågelarter som är skjutna trots att de är "globalt fridlysta"

http://www.avestours.ro/index.php?s=1091159880

Lagen efterlevs olika såväl inom EU som utanför.....

Mattias Nordlund


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband. net>
måndag 2005-03-21, 07:26

Naturvårdspris
Detta inslag är Reklam! Enligt NSD 21/3-05 sid 20 Har INGRID SANDAHL emottagit Naturskyddsföreningens NATURVÅRDSPRIS i Överkalix för sina insatser för att hålla liv i Haparanda Sandskär Fst.


Insänt av Peter Nilsson - Dar es Salaam <peter@medit.se>
lördag 2005-03-19, 10:36
Webbadress: http://www.cornix.se/safari/

I stället för NOFs årsmöte...
... har jag sammanställt en web med bilder och text från de fyra piteåskådarnas tvåveckorssafari i Tanzania.
Intensiva dagar - 80 timmar i bilen - drygt 2 500 km tillryggalagda - 328 arter fåglar och många däggdjur - oförglömliga kommentarer från baksätet - intagande vyer.
2:a fyndet för Tanzania både för BALKANHÖK och SHELLEY'S STARLING om de blir godkända. Vi fick även en obs av MOSNÄPPA vid Manyarasjön vilket är ovanligt på dessa breddgrader.
För att inte tala om tusentals flamingoer, 10-15 fågelarter i samma tubbild, regn och halvmeterdjupt vatten, torrt och formliga moln av damm, dåliga vägar och mindre dåliga vägar - men kul!

Välkommen!

Hälsar Peter som suttit vid ratt och tangentbord.


Insänt av Tommy Eriksson <tommy.eriksson@calliope.se>
torsdag 2005-03-17, 20:25

Lämmel
Är det någon som vet något om lämmeltillgången i fjällen så här långt? Några indikationer?


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
tisdag 2005-03-15, 08:00

Salmonella???
I går kväll i skymningen satt en GRÖNFINKHONA fladdrande framför ytterdörren. Hon kunde vid störning med knapp nöd flytta sig ett par meter, men havererade vid husväggen och efter en halvtimme låg hon död där, framför en spillnings"dutt". Kan det vara salmonella eller har hon flugit i ett fönster? Något för SVA?


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
måndag 2005-03-14, 23:08

Ugglelyssning - men var?
Bra påminnelse, Rolf!

Vi behöver exkursionsledare för ugglelyssningen i de olika kommunerna den 2/4. Kan ni som har möjlighet leda en kvällstur maila till mig, så sammanställer jag det på förstasidan.

mvh,
/Jan-Olov J


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
måndag 2005-03-14, 22:36

Detaljerna?
Hej

Nedastående saxat ur program men var finns detaljerna?

Lördag 2/4 Ugglelyssning (II)

2003 var det dåligt, i fjol var det fin-fint. Hur blir det i år? Ut och lyssna med kunniga guider. Ta på varma kläder och ta med nåt varmt i termosen.
Se hemsidan, www.nof.nu för detaljerat program.Insänt av Thore Alm .Kalix
måndag 2005-03-14, 09:29

Ursäkta -vägen är utstakad!
Såg i FiN att vägbeskrivningen är införd-så-ursäkta!!


Insänt av Thore Alm . Kalix
måndag 2005-03-14, 09:24

SJ:s Fritidsgård ??Årsmöte 19 mars.
Har vägbeskrivningen till fritidsgården utgått från hemsidan-eller...var finns den!Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
söndag 2005-03-06, 08:16
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar(

Lomartikel i senaste FiN
Eftersom den artikel som publicerades i senaste FiN redan insändes under maj 2004 sakna en viktig detalj som hände lite senare.

Sommaren 2004 hände äntligen vad jag väntat på de senaste åren. Storlommarna övergav Tjärnen och häckade för första gången i det närbelägna Långträsket i stället; nu skulle det bli intressant att se om någon dykand häckade i Tjärnen när lommarna inte fanns där! Under sommarens början rastade visserligen en storlom där ibland, troligen den som hade sin partner ruvande vid Långträsket, men resultaten lät inte vänta på sig. Nu konstaterades både en kull häckande salskrake, en häckning knipa, en kull gräsand samt minst en kull vigg. Salskrakarna och viggarna låg dessutom ofta mitt ute på det öppna vattnet och dök, en omöjlighet när storlommarna häckade där.

Det hela bekräftar ytterligare mina
tidigare påståenden om lommarnas negativa förehavanden.

Författaren
Insänt av Lasse H, GÄLLIVARE <birdlover@telia.com>
lördag 2005-03-05, 23:39
Webbadress: http://www.rallarrosen.se

Oförskämt
Ja jag tycker då det är rentav oförskämt att inte åtminståne hälsa på dom dom kommer fram och "säger hej" :-))

Lasse


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2005-03-05, 14:23

Talk to the animals!
Roligt att höra Ulf. Att man inte är tokig alltså. Jag pratar också ofta med fåglar, men mest bara när jag är ensam. Det är väl säkrast så.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2005-03-05, 13:23

Större Korsnäbb
Igår 4/3 fick jag nästan en "religiös upplevelse" av S. Korsnäbb, jag såg några stycken rätt nära, jag tittade i tuben och började prata med Korsnäbbarna , varje gång jag sa något så reste S.Korsnäbb hannen på Hjässfjädrarna samtidigt som han flyttade sig närmare mig, det var fantastiskt! Nu vet jag nästan hur den helige Franciskus av Assissi måste ha känt sig när han pratade med djur och fåglar! // Hälsar Ulf P (som inte är tokig än!)


  « Föregående 20       Nästa 20 »