NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf Lahti
lördag 2005-04-09, 08:53

Jakttider igen
Jakttid är 16 juli till 30 april för kråka, skata, kaja samt året runt skyddsjakt enligt:

2) Vildsvin, räv, mårdhund, grävling, mård, iller, mink, hermelin, vessla, ekorre, vildkanin, mullvad, sorkar (även bisam), lämlar, råttor, skogs-möss, husmus, kråka, råka, kaja, skata, tamduva (stadsduva), björktrast (snö-skata), gråsparv och pilfink som kom-mer in på gård eller i en trädgård och där kan orsaka skada eller annan olägenhet får jagas

den 1 juli-den 30 juni.

Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

i en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet
på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling
om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet


Insänt av <zoloft72athotmail.com>
lördag 2005-04-09, 08:50

Skyddsjakt
Hej!

De flesta, s g s alla med deponi, sopanläggningar i länet bedriver skyddsjakt på kråkfåglar.

Korp har nu även börjat att jagas på Sunderbyn av skäl som jag ej kommer ihåg i detalj. Jag vill minnas att det var pg av artens ökande förekomst på anläggningen och klagomål från jägare samt boende i Sunderbyn. Dessa har hänvisat till minskande stammar av det jaktbara viltet i skogarna kring anläggningen.

Jag kommer när jag får möjlighet att ta kontakt med ansvarig person på Länsstyrelsen. LST har i tillståndet för driften av Sunderbytippen som krav att kommunen aktivt skall begränsa antalet fåglar, undantaget måsar efter NOFs påtalande att silltrut hittats skjuten på anläggningen.

LST hänvisar i tillståndet till just boende och jägare för kråkfågeljakten. Handlingarna är offentliga så jag kommer att begära att få se de brev som de grundar sina krav på. Det gäller att komma ihåg att vi har offentlighetsprincipen i Sverige....

De skäl som anges för kråkfågel/måsfågeljakt är allt som oftast sanitär olägenhet i form av nedskräpning (ffa att de finns en möjlighet till smittspridning pga matrester som fåglarna flyger iväg med).

Men i just Arvidsjaur vill jag minnas att kommunen hänvisar bl.a till skador på anläggningen (hus, byggnader el.dyl)

Min högst personliga åsikt är att kråkfåglar är friade från s g s allt vad etik heter på avfallsanläggningar.

Mattias Nordlund


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
fredag 2005-04-08, 23:49

Jakt på kråkfåglar
Hej!
Hur är det, får man skjuta kråkor och skator så här års? Fick en förfrågan från en person som fått nys om dylik "jakt". Lovade att höra med er som är bättre insatt i dessa frågor. Tacksam för svar.
Hälsningar
Janne


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
fredag 2005-04-08, 23:00

Korpjakt
Detta är saxat ur nedanstående bestämelser om skyddsjakt. Frågan är om korpen förorsakar skada eller annan olägenhet. Vem är jakträttsinnehavaren? Förmodligen kommunen? Det finns ett antal frågor att ställa till kommunen(?) och frågan är om ansvariga är medvetna om detta. Man kan ju alltid göra en anmälan men man kan ju också göra en skrivelse om saken och be jakträttsinehavaren upphöra med skyddsjakten
-------------
Jakträttshavare får under samma tid bedriva jakt efter sådana djur samt korp, havstrut, gråtrut, fiskmås och skrattmås.

-i en anläggning för att där förhindra skada eller annan olägenhet
-på mark med jordbruksgrödor eller som används till yrkesmässig trädgårdsodling om djuren där orsakar skada på grödor och odling
-om jakten sker på särskilt uppdrag av den eller de kommunala nämnder som fullgör uppgifter inom miljö- och hälsoskyddsområdet.

http://www.jagareforbundet.se/jakttider/skyddsjakt/default.asp


Insänt av Roger Söderström <roger.sod@telia.com>
fredag 2005-04-08, 19:58

Korpjakt...
Om jag inte missminner mig så vart Korpen fredad från all jakt, även skyddsjakt, Korpen håller ju på med häckningen för fullt just nu så det är anmärkningsvärt att det sker jakt på dessa fåglar.


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
fredag 2005-04-08, 19:38
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Korpjakten i Arvidsjaur
Hej!
I dagens (Fredag 7/4) tidning Norra Västerbotten sid 14 finns ett reportage om naturbrukselever som jagade korp på soptippen i Arvidsjaur, och under lektionstid tydligen.Tre korpar och två kråkor blev resultatet.
Korp ska väl egentligen enbart få jagas om speciella skäl föreligger, dessutom är det ju snubblande nära korpens häckningstid.
Vad säger ni NOFare?


Insänt av Naturvärden för generationer
onsdag 2005-04-06, 22:00

Tryck till!
www.ettklickforskogen.seInsänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
onsdag 2005-04-06, 03:01

Trist läsning
Kustbevakningen har upptäckt en ny grym form av tjuvjakt på sjöfågel i Blekinge skärgård. Samvetslösa tjuvjägare skjuter vårsträckande ejdrar, skär ut bröstfiléerna och kastar resten i havet.
Personal från Kustbevakningen har hittat kadaver av ejder i östra Blekinge skärgård, rapporterar SVT Sydnytt. Vårjakt på viltfågel har varit förbjuden i Sverige i många år men har aldrig upphört i Blekinge skärgård.

Saxat från Aftonbladet, trist läsning!!

Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Nina Wennberg <nina.wennberg@edu.kalix.se>
tisdag 2005-04-05, 12:54

Hackes hopplösa hackande på plåt
Studerade Hacke i stugan i Suaningi i Pajala kommun och undrar varför den hackar på plåten som finns längst upp på tele- och elstolparna. Den satt där nästan tio minuter och "dorrade på".Plötsligt fick den ett il och sprättade ilsket iväg. Orsaken visade sig vara två andra Hacken som den jagade iväg. Jag kan tänka mig att Hackes hackande på plåt har med reviret att göra, men Hacke fanns också före tele- och elstolparnas tid. Vad hackade han då på? Räckte det med "bara trädstammar eller har Hacke rent av blivit modern?
Hälsningar Nina W


Insänt av
fredag 2005-04-01, 13:37

Angående Muddus:
Ta gärna en titt vid Luspebryggan, och om du åker vägen förbi Vuollerim så stanna gärna vid Porsitjärn, som är ett trevligt litet ställe med fågeltorn. Sen finns ju hela kustlandet förstås :-)

Hälsningar//Glenn


Insänt av Leif
fredag 2005-04-01, 13:30

Muddus
Hej!

Jag planerar en resa till Muddus i början av Juni. Kommer att att vandra runt i parken i 4 dagars tid. Sen har jag 3 dagar kvar av min "fågelsemester" har ni några tips på lokaler som jag bör passa på att besöka?

Tacksam för alla tips!


Insänt av Rolf Gustafsson
torsdag 2005-03-31, 11:25
Webbadress: http://www-pp.hogia.net/bengt.stridh/fagellank.html

Till Alva
Se bifogad länk. Där hittar du det mesta.

MVH
Rolf


Insänt av Staffan Sundin
torsdag 2005-03-31, 10:51

Mygga.....
jo, faktiskt.., igår kl 18 vid Pitsund hörde jag det välbekanta och smått ångestframkallande lätet... den landade på bilrutan och fick där vara. Jag slog INTE ihjäl den... Kan inte påminna mig ha sett en mygga i mars tidigare.
I övrigt ett hundratal rastande trutar på iskanten men inget annat speciellt.
/Staffan


Insänt av Sven-Erik Marklund
onsdag 2005-03-30, 23:14

Tyvärr ingen organiserad ugglelyssning i Piteå!
Då ingen av oss Piteåornitologer har möjlighet att ställa upp som utflyktsledare på kvällen 2/4, kan vi inte arrangera någon samlad utflykt för att lyssna efter ugglor. Hoppas ni som vill ut och höra ugglor ändå kommer er ut i ugglemarkerna. Rapportera gärna era ugglefynd i senaste fågelobsarna.


Insänt av Alva <tielias@hotmail.com>
onsdag 2005-03-30, 20:15

Hur börjar man?
Hej alla ni som verkar besitta så fantastiskt mycket kunskap kring fåglar! Jag har hittat denna sida när jag letat information kring fåglar. Jag är väldigt mycket nybörjare, så jag kastar ut en fråga och hoppas att någon av er svarar: Hur börjar man? Har ni suttit och pluggat fågelböcker, lyssnat på skivor med fågelläten eller bara gett er ut i naturen? Finns det nybörjarkurser här i södra Norrbotten?

Hälsningar från en imponerad amatör som just lärt sig hur en talgoxe låter


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-03-30, 19:51

INKAH!

Hej!

Andreas´ SÄDESÄRLA är rätt tung fenologiskt. Från Piteås horisont vill jag kontra med dagens insektsfenologiska primör, nämligen en NÄSSELFJÄRIL som dansade omkring lite yrvaket på södersidan av restaurang Bryggargatan i Piteå idag onsdag.
Visserligen befinner sig dessa två debutanter i olika divisioner, men ett har de gemensamt: I Norrbotten Kan Allting Hända...!
(Ville bara påminna om denna stolta devis inför den säsong som nu precis är inledd!)

Hälsar gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Maria <lundmark_maria@hotmail.com>
onsdag 2005-03-30, 08:17

Ugglelyssning i Luleå
Kommer det att ordnas någon organiserad ugglelyssning i Luleå den 2/4?

Finns det några bra ugglemarker kring Luleå?


Insänt av Björn-Olof Svanholm <magbos2005@yahoo.co.uk>
måndag 2005-03-28, 15:38

Ugglor i Kalix ?
Hej,

alla bekanta och obekanta NOF:are

Gammal Bodenskådare, numera boende på Ekerö - Stockhom, är i Kalix fram till lördag 2/4. Jag tänkte försöka åka ut och lyssna efter "hoande" vänner runt Kalix, men jag känner tyvärr inte till ugglemarkerna här.

Är det någon som har något bra tips? Om någon är intresserad från Kalix, kanske vi kan ordna en tur innan lördagen den 2:a - förslagsvis torsdag kväll ( jag åker tillbaka till Ekerö med bil lördag morgon).

M.v.h.

Björn-Olof Svanholm

Jag kan enklast nås på en tillfällig mail; magbos2005@yahoo.co.uk


Insänt av Daniel Lindberg <adaile-7@student.ltu.se>
torsdag 2005-03-24, 14:05

Hökugglor
Är det någon skådare som har koll på om hökugglorna vid hattberget eller Lillträsk är kvar? Jag kommer upp veckan efter påsk och hade hoppats få se en Hökuggla vid sidan av mycket ugglelyssning.


Insänt av
torsdag 2005-03-24, 12:57

Samrådsmöte
SR-mötet som nämns i inlägg nedan avser delsträckan Piteå-Luleå

Mvh/Mattias Nordlund


  « Föregående 20       Nästa 20 »