NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2005-06-16, 12:07

Örnskämt
Går det överhuvudtaget att skämta om något på dessa sidor? undrar Funderaren.
Undermeningen i det jag skrev var att det kanske är svårare att se en mindre skrikörn än en större, just p.g.a. att den mindre är mindre än den större och därmed under vissa omständigheter kan vara svårare att se. Svårt att hänga med? (Ska föreställa någon sorts enkel humor). Svårare och mer illvilligt än så var det faktiskt inte.
Men nej, inte ens en sån sak är möjlig att knorra till.
Vad vore väl livet utan humor? Jaa, kanske som en fågelvärld enbart bestående av gråsparvar.


Insänt av
torsdag 2005-06-16, 08:39

Nörörn
Hej!

Måhända är det den ökända NÖTörnen som dykt upp vid dynghögarna i Alvik.

Denna örnart är ytterst sällsynt i Sverige. Tidigare endast sedda av en handfull skådare i maj 1986 ;-))

Och då av ett gäng tonåringar som rökte vass vid Revelsudden....

Mattias Nordlund


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2005-06-16, 08:28

Funderare
Varför kan du inte se om det är en skrikörn, eller mindre eller större? Det kan ju bero på följande bl.a; 1. Offrat för lite tid på observationen. (fågeln kanske förflyttar sig till en bättre position eller så att man kan se den bättre)! 2 Dåligt påläst litteraturmässigt om skillnaderna mellan Örnarna (rovfåglarna) för att kunna göra en bestämning! 3 Dåliga ljusförhållanden, beroende på observationstillfälle på dagen. Det finns säkert mer att tillföra om varför, men det får du fortsätta att fundera på, jag förstår varför du är anonym åxå. Jag säger bara Tråkigt, tråkigt Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-06-16, 06:59

Större eller Mindre
För att en art skall få räknas skall man ha sett arten så väl att man själv kan göra en säker artbestämning med hjälp av sina observationer. Detta hindrar inte att artbestämningen görs i efterhand , tex efter litteraturstudier. Kan en säker artbestämning göras på lätet räcker det med att höra en art för att få räkna den! Detta är CLUB 300:as regel 1 och RRK Norrbotten stöder åxå denna regel. Isåfall får du bestämma den som ev. obestämd skrikörn. Hälsar Ulf P


Insänt av Funderare
onsdag 2005-06-15, 22:04

Större eller mindre
Det kanske inte är en större skrikörn. Jag menar,det kan ju vara en mindre eftersom den syns så dåligt.


Insänt av
onsdag 2005-06-15, 16:47

Förlåt...
Förlåt mig, jag satt bakom dynghögarna och hade ingen aning om att du var på andra sidan. Jag hade ätit en hel gris och kunde inte flyga en meter.

Skrikörnen


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2005-06-15, 12:15
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Till en viss skrikörn
Hördudu, SKRIKÖRN, här åker man flera mil mitt i natten, liksom bara för att visa lite respekt och intresse. Här står man flera timmar på en dammig grusväg vid en stinkande grisfabrik och väntar, men behagar du sticka fram din asätande näbb? Nädå, du sitter nånstans och trycker tills en annan av utmattning givit upp och lämnat den eländiga platsen. Och då, några minuter senare passar det att titta fram. Du kan ta och gräva ner dig i din smutsiga komposthög, SKRIKÖRN-spektakel, jag vill inte se dig. Riktiga ÖRNAR är det ändå mer klass på.


Insänt av Mikael Wikström <Mikael.Wikstrom@molbiol.umu.se>
tisdag 2005-06-14, 16:39

Borttappat vid örnen.
Hej!

Jag var upp och tittade på större skrikörnen i går kväll (måndag 13/6) och drullade bort en påse med två ståltermosar i. Förmodligen blev de kvar i kanten på grusvägen där man parkerade bilen. Om någon hittar termosarna så får han/hon gärna lämna in dem hos Bo Forsberg på Parkvägen 5 på Bergnäset.

Vänliga hälsningar,

Mikael Wikström
Granvägen 5
918 32 Sävar

090-50880
070-2503461Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-06-12, 22:38

Fyrtal!
Den STÖRRE SKRIKÖRNEN nyss krönte ett skådardygn jag inte trott jag skulle få uppleva fortfarande. Fyra (4!) nya "lifers"! TRÄDLÄRKAN 05:20, följt av GÄRDSMYG och SVARTHÄTTA i Rosfors i förmiddags, och så örnen ikväll!!!!
Orh därmed hoppade BD-listan upp till 211.
/Jan-Olov J


Insänt av Ulf Larsson <ulflar1@yahoo.se>
söndag 2005-06-12, 18:58

Lappuggla
Hej!
Jag undrar om det finns något lappugglebo med tillhörande lappugglor som man skulle kunna få vägbeskrivning till. Jag passerar Piteå/Luleå på misommarafton eller -dag på väg mot Finnmark.

Ulf Larsson, Stockholm
ulflar1@yahoo.se


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-06-12, 17:59

Spännande nu...

Hej!

På den intressanta finska sajten tarsiger.com kan man läsa om bl.a. MINDRE SKRIKÖRN och GÅSGAM i östra/ norra Finland. Detta är, med de vindar som råder nu, att betrakta som vårt absoluta närområde! Siktar nog på tornet på Bredviksberget, Öjebyn, i morgon.../Lars.


Insänt av MåB
lördag 2005-06-11, 23:12

Tillägg
Jag skriver tre gamla noteringar.Den tredje är två rastande snögäss sedda från tomten 11 maj 1988 men den gills ju inte som listkryss.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2005-06-11, 23:08

Tomtkryss
En kort kommentar till mitt "jättekliv" på tomtlistan.Under gångna vinter sökte jag en del saker i mina anteckningar bakåt i tiden och hittade till min förvåning tre tomtnoteringar som jag måste ha förträngt, men som lyckligtvis finns nedtecknade.
Således bifogar jag retroaktivt dalripa från januari 1979 och överflygande labb i maj 1986 och så tre något fräschare obsar: Rödstrupig piplärka, september 2004, skogsduva sittande på tomten, 25 april och överflygande mosnäppor den 20 maj, båda nu i vår.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2005-06-11, 12:28

Fågellokaler
Jaa, du har rätt i ditt inlägg Björn-Olov, vi får sätta sprätt på Web-redaktörerna å tillverka lokaler, som alla har nytta av! Hälsar Ulf P


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
lördag 2005-06-11, 00:41

Fågellokaler i Norrbotten
Hej,
Björn-Olofs förslag om att komplettera "Fågellokaler i Nb" ligger
på web-redaktionens "att göra-lista". Men vi behöver info från kommunerna.
Maila in förslag på lokaler med en kort beskrivning av dem till mig, så ska listan uppdateras.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars-Erik Nygren <lars-erik.nygren@telia.com>
fredag 2005-06-10, 20:50

Videsparv - igen
Hej!
Efter att ha tillbringat några härliga dagar i början av juni i trakten kring Boden vill jag passa på att tacka för alla tips om lokaler för videsparv och annat som jag fick, dels inför resan, dels av skådare jag träffade på plats. Jodå, det blev videsparv (ny art för mig), men också dvärgbeckasin, gråspett, fjällpipare och fina dvärgmåsar – här hemma i Skåne blir det mest att man ser dvärgmåsar på långt håll över tex Krankesjön, när de fångar fjädermyggor, men jag fick både se och höra dem på nära håll nu. Och inte kommer jag att glömma timmen i sällskap med en jagande lappuggla...
Och myggen var varken många eller särskilt stora.
Hälsningar
Lars-Erik NygrenInsänt av Björn-Olof Svanholm <magbos@telia.com>
fredag 2005-06-10, 20:32

Tack för förslaget Ulf
Jag gick in o kollade av svalan, det gav lite ytterligare information.

Tanken/poängen med att ha information (och då menar jag karor över lokaler med stigar och lämpliga punkter varifrån man skåda mm.) är i mina ögon tredelad.

För det första ger den information till "utsocknes" (som mig) som är på tillfälligt besök, men framförallt så skapar det förutsättningar för personer i Norrbotten, som kanske är "lite lagom" intresserade, att hitta till olika fågellokaler. Fler kanske skulle upptäcka fågelskådning!

En tredje poäng är den generella marknadsföringsaspekten(Norrbotten som resmål för skådare). För Stockholm/ Uppsala finns en bok på över 400 sidor med lokaler. Öland och Skåne har sina guider mm. Viss skulle det vara trevligt med info om Norrbottens lokaler?

Jag tror inte det ligger någon fara i att "nya skådare" trampar i gamla fotspår, problemet är snarare att allt för få vandrar i Norrbotten (speciellt inlandet) med kikare i huvudtaget. Hur stor del av alla blåstjärtar, taigatrastar eller träsksångare som flyger omkring i Norrbotten blir upptäkta? jag gissar på under en promille.

När det gäller mig själv lovar jag att jag traskar (och skådar) i Norrbottniska fågelmarker som ingen eller få skådare sett, vare sig från Norrbotten eller övriga Sverige.

Ännu en gång ett stort tack för hjälpen

m.v.h.
Björn-Olof

P.S Club 300 kommer att ha en norrbottensvecka 3-8 juli (har jag för mig)Man kommer att träffas i Masugnsbyn. D.S


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2005-06-10, 19:20

Assistera på Sandskär
Om du ännu inte bestämt dig för en vecka på fågelstationen så är det inte för sent. Vi försöker bereda alla lokala förmågor plats. Vi har också fått en del avhopp i bemanningen under juli, så det finns behov av att rekrytera ytterligare lite personal. Det behövs ytterligare assistenter 15-18 juni, och vecka 30. Vecka 31 behöver vi en märkare med Sandskärserfarenhet. Hör av dig till mig eller Jan Andersson.


Insänt av
fredag 2005-06-10, 17:53

Fågellokaler
1 Välj Dagens fågel, 2 Listor, 3 Lokalligan, 4 välj landskap Norrbotten, 5 Då får ni upp de mest rapporterade lokalerna i landskapet. Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-06-10, 17:22

Fågellokaler
Jag funderar lite över Björn-Olovs inlägg ja nog kan man skicka folk på dom gamla kända lokalerna, men då blir det bara en konfirmering på de vi här uppe redan sett. Då är det bättre att folk stannar där dom tycker det är lämpligt, då kanske dom hittar något nytt och intressant som vi hemmaskådare missat, men vill man bara fara i gamla hjulspår så är mitt tips, gå in på lokalligan Norrbotten i Svalan och kolla vilka lokaler där folk mest rapporterat ifrån, och far dit. Det går nog att få fram för resp. kommun åxå, ev på vår hemsida kanske, men där är jag osäker! Hälsar Ulf P ( Ni söderifrån far på nya ställen, länet är så stort och behöver utforskas mycket mera än vi 30 män och kvinnor i Boden, Luleå och Piteå. Hälsar Ulf P Eriksson


  « Föregående 20       Nästa 20 »