NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-05-04, 13:09

Ringmärkt brevduva
Förra torsdan skrev jag några rader om en färgringmärkt tamduva/brevduva i Idafors, Älvsby kommun.
Har idag fått veta att duvan slutade sina dar i duvhökens klor.
Det går ofta så med sånt som avviker i en fritt fungerande natur.


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2005-05-03, 21:32
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/

Mera Tanzania
Ytterligare två besök till Mikumi NP har resulterat i lite nya bilder. Fågelbilder på länken ovan och djur/natur på: http://www.communique.se/medit/tanzania/

Hälsar Peter från ett alltmer vintrigt Dar es Salaam


Insänt av Urban Jacobs
tisdag 2005-05-03, 14:54

Olja
Inatt körde en långtradare ned i den sk skitabäcken i Kiruna. Enligt uppgift är det mindre än 100 l diesel som läckt ut. Man ser en tunn oljefilm på ytan. Några hundra meter nedströms finns Yli Lombolo där det snart är massor med fågel. Idag var det några gräsänder där. Är det någon som har erfarenhet av hur allvarligt det är med dieselutsläpp? Hur fort dunstar det? Påverkar det fjäderdräkten?


Insänt av
tisdag 2005-05-03, 14:51

Gravand
Varför inte 2k hona?

Jag har ej sett fågeln eller känna till gravandens ruggning. 2k hane kanske har antydan till näbbknöl och färgen på näbben avgör väl inte kön?

En NOFnet läsare!


Insänt av
tisdag 2005-05-03, 11:42

Kikare upphittad
Kikare upphittad vid Svartskatatornet.
(den låg vid vägen)
Återfås mot beskrivning.

Örjan Tel.0921-61110 el.070-2153288Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-05-02, 16:37

GRAVAND
Efter att ha tittat noga på GRAVANDEN vid GRÄSÖRENBRON tror jag det är en 2K hanne.
En hona borde ha ljusare näbb och en aning vitt i ansiktet, framförallt i häckningsdräkt. En adult hanne borde ha en rejäl knöl på näbben. Näbbfärgen stämmer bra på hanne samt att den saknar vitt i ansiktet.

Vad anser ni?Insänt av gösta
måndag 2005-05-02, 15:21

ormen i boet
Beskriver som ett underlig upplevelse i min barndom: Vi var ju vildmarksuppfostrade av situation + våra fäder i Matojärvi by i nedre Tornedalen, OK ca 1957 klättrade jag som "vanligt" upp i ett till synes björkskatebo men döm om min häpnad där låg en liten orm som jag såg å kände med handen, hasade ner ögonblickligen och har efter dess varit oförstående till situationen?
Boet var beläget på ca 5 m höjd, ett litet bo om vi barn lätt identiferade som björkskata ellet annan trast.
Har nån en teori?Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2005-05-01, 14:19

Tranans beteende
Har idag stått och tittat på en trana som med ovanligt långsamma vingslag (utan knyck) flög runt på ganska låg höjd i cirklar och hela tiden frambringande det typiska skorrande lätet som tranan oftast avger i flykten.
Skorrandet som här var mellan fem och tio sekunder långt upprepades ideligen, och när den lät lyfte den huvud och hals högt över vågplanet.
Lätet påminde något om spillkråkans långa trumvirvel i tempot.
Jag vet mig inte ha sett en trana bete sig så tidigare.Vet någon om detta beteende ingår i tranans (och då förutsätter jag att det är hannens)parningsritualer?


Insänt av
fredag 2005-04-29, 12:32

Andybrid
Flashback från 8/5-2004?

http://www.surfbirds.com/cgi-bin/gallery/display.cgi?gallery=gallery11

Å scrolla ner.

Mattias Nordlund


Insänt av
fredag 2005-04-29, 11:39

Inventeringar i Ersnäs/Alvik
Hej!

För framtida inventeringar i ovan nämnda område hänvisar jag gällande 30/4 till Roger Söderström, Boden (telenr under styrelsefliken på denna sida)

För efterföljande söndagar hänvisar jag till styrelsen.

Mattias Nordlund


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
torsdag 2005-04-28, 21:51

Ringmärkt duva
Det är mycke nu!Här går telefonen varm p.g.a. alla som ringer och undrar över fåglar.Här en något ovanligare uppgift som jag lovade förmedla.
I Idafors några km ovanför Storforsen,Älvsby kommun finns just nu en tamduva/brevduva? Den liknar en klippduva, alltså stamformen för tamduvan. Den är orädd och äter frön ur handen. Den har en grön plastring på vänster tars med nr.036 och en orangeröd plastring på höger tars med siffrorna 2575.
Fågeln finns hos Ove Andersson
0929-40047.Vem saknar en sådan pippi?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2005-04-28, 11:34

Läge!!!
Hänt i Finland de senaste två dygnen (enligt www.tarsiger.com):

SVARTPANNAD TÖRNSKATA, Savukoski, N.Finland.

KORTTÅLÄRKA, Tohmajärvi, Ö.Finland.

KEJSARÖRN, minst 2 olika i SÖ.Finland.

STÄPPHÖK, flera ex. varav 1 i Kemi, N.Finland och nästgårds med Sverige.

Dessutom ÄGRETTHÄGER, HÄRFÅGEL, ÄNGSHÖK och lite annat smått och gott i de södra och mellersta delarna.

Det är alltså på sin plats att varsla om sällsyntheter från öster även i BD-län!
Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-04-28, 09:14

Björkar skymmer fjärden
Är det inte dags för styrelsen att fälla lite björk framför tornet i Svartskatan, man ser ju knappt fjärden snart! Undrar Ulf P , då blir det ju dessutom lite ved till grillning?


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-04-27, 22:07

Läge!
Hej!

Som Lars S skriver på obssidan kan man hoppas på att något extra kul följer med fågelflockarna som drar norrut över länet. Det är t ex helt rätt datum och väderläge för östliga rovfåglar. STÄPPHÖKAR och KEJSARÖRNAR har siktats i Finland på sistone, så håll korpgluggarna öppna! Tyvärr lite för fint väder och snö som snabbt smälter bort, så de roliga små tättingarterna har tyvärr ganska stora ytor att hålla till på och kan därför vara extra svåra att hitta.

/A


Insänt av
onsdag 2005-04-27, 15:39

Gräsänder
Hej Lars mfl

De två gräsänder Lars beskriver nedan såg jag i Ersnäs, hane samt Alvik, hona igår morse(om de inte var i Sundom igår vill säga).

Intressant att följa flyttvägarna.

F ö vill jag upplysa alla som besöker Ersnäs/Alvik att spana lite extra i gåsflockarna.

I går e m sågs två av de sädgäss som Leif Nilsson efterlyser i Ostträsket, Skellefteå.

Snart är de i Alvik....

F.ö har jag fått klart att den grågås med halsring jag såg i Alvik igår morse märkte i Tromsö juli-2001.

Mattias Nordlund


Insänt av Lars Brännström <74593@sundom.se>
onsdag 2005-04-27, 12:13

Gräsänder med avvikande färgteckning
Jag bor i Sundom nära utloppet från Ö.Lakaviken där det alltid så här års rastar KNIPOR,KRICKOR, STORSKARAKAR, GRÅGÄSS,SÄDGÄSS, KANADAGÄSS, SÅNGAVANAR,någon SALSKRAKE och GRÄSÄNDER. Bland gräsänderna observerade jag i går 26.4 och i dag vid 08.30 ett GRÄSANDPAR med avvikande färgteckning.Hanen har "drakens"typiska metallgröna färg grå rybb och sidor men där vanliga hanar på bröstet har brun färg har denna individ en stor vit fläck rakt framåt, Det bruna saknas helt, där är istället grått.Ben och näbb hat den normala färgen. Hanen har även den typiska "gräsansknorren" på stjärtfädrarna.
Honan är påfallande jlus nästan vit i grundfärgen med vattrade fläckar.Hon har samma färg på benen som hanen och hennes näbb har även den orange färg till skillnad från normala honor. Kanske ett tecken på albinism? Dessa två individer håller sej till varandra hela tiden ,men vistas i en flock på tio gräsänder. I luften ser man tydligt den ljusa honans avvikande färg och hanens vita bröstfläck lyser även den tydligt.
Mina funderingar går kring att alla individer kan ju drabbas av någon avvikande färgteckning men att dessa två skulle ty sej till just varandra verkar nästan som ett mänskligt drag!

Skulle vara intressant att få veta om någon annan sett liknande obsar.


Insänt av Classe Kyrk <Claes.Kyrk@Swipnet.se>
tisdag 2005-04-26, 17:13

Mer om vråkarna
Hej !
Jag har också funderat på era vråkar och kan tillägga följande.Ytterligare en finne har bekräftat för mig att man har nästan enbart vulpinus som häckande i Finland.Jag tror att Buteo är mest förekommande i sydöstra Finland samt på Åland. Jag har i alla fall räknat sträckande rovfåglar från Signildskär på Åland i slutet av 70-talet. Av de vråkar som varje höst flyttar in mot Sverige så är huvuddelen av rasen Buteo och endast enstaka är av Vulpinus-typ. Jag har inga siffror i huvudet men det bör handla om ca 2000 vråk per höst.
Intressant är också att det i Baltikum häckar främst (kanske enbart) rasen Vulpinus. Jag gissar att era vråkar kommer flyttandes från Finland och tvärar över Östersjön eller flyger runt Bottenviken. Kanske kan man tänka sig att Brun glador och Skrikörnar kan ta samma väg ?


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband,net>
tisdag 2005-04-26, 14:51

Pite tidningen
26/4 Artikeln TRANOR, SVANAR, ÄNDER och GÄSS finns på nätupplagan av PT säkerligen också i pappersvarianten, där det står lite om Alviksomr, samt om olika Pite-lokaler. Hälsar Ulf P som även omnäms i artikeln tillsammans med Andreas Livbom och Rolf G Gustafsson!


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
tisdag 2005-04-26, 09:40

Intressant.....
...Tony!Jag ser också ofta vråkar som är vulpinus och då mest några mil väster om E4:an.Jag har ett uppstoppat ex.av vulpinus och har sett ytterligare ett par monterade fåglar. Fåglarna varierar mycket i dräkten och när man ser monterade fåglar och kan jämföra med dito ormvråk är den påtagligt klenare kroppen och de mindre fötterna någonting man först lägger märke till.
Om jag skulle försöka mig på en jämförelse så är skillnaden i kroppskonstruktion ungefär som mellan duvhök och blå kärrhök.
Sen undrar även jag om inte vulpinus snarare är en helt egen art,hellre än en ras av Buteo buteo.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
tisdag 2005-04-26, 08:57

(Ryss-)Stäppvråk
Det är nog 70-80% av Ormvråkarna i länet som tillhör rasen/arten B.b.vulpinus.Det är iallafall min övertygelse.Jag har varit intresserad av just vulpinus sedan jag började med fåglar -73.Under sorkåret -74/-76 klättrade jag åt Ove S.Det var då jag började smått kolla på just buteo/vulpinus eftersom den var intressant i mina ögon.Vid kusten i Nb. skulle jag tippa att vi har säg 15% av rasen buteo, mörkbrun kraftig med stora byxor och bröstband, stjärt med BREDA band & ÄNDBAND, häckar gärna öppet på ett hygge i träd och visar sej genast man kommer nära & jamar. & 15%(under sorkår 30-35%)vulpinus av (som Carl-Fredrik Lundevall vill kalla den-intermedius)liten, rödbrun dräkt m. smalt litet band över bröstet, RÖDAKTIG nacke & stjärt med SMALA täta band & SUBTERMINALBAND(det är ett smalt vitt band ytterst på stjärten.Buteo har svart ända ut i spetsen)Dessutom häckar den gärna i typ en tät gran och är i mina ögon väldigt försiktig & tystlåten.Den visar sej inte gärna och smyger mera vid boet.Den här formen är vad som förr kallades RYSSVRÅK här.Har sedan mitten av 70-talet haft ett foto av en smärt mindre gråbrun ormvråk med långa ben, liten byxa och den här formen är säg 70% av våra Ormvråkar i länet.Den var buteo för alla förr och den vanligaste i Nb.Har alltid hört att det var buteo och våran vanligaste form men den bilden jag tagit och det jag sett under åren har gjort att jag funderat massor på detta.Jag tyckte inte att det stämde.I allt var den som vulpinus men det var vedertaget att den var buteo!När Dick Forsmans nya bok kom ut så föll allt på plats.Den gråbruna formen jag fotat VAR vulpinus!Det finns dessutom en rödare variant, typ Örnvråk, mindre vanlig men som syns mycket och som nog är vulpinus för många.I inlandet har vi bara vulpinus.Det är inte lätt och detta är bara mina funderingar & jag är ingen expert och tyvärr är det inte utrett nog ang. vulpinus.I Israel & Finland och hos oss är det vulpinus som dominerar.Den flyttar långt ner i Afrika på östsidan.Buteo flyttar till södra Frankrike/Marocko som längst.Olika flyttvägar och avvikande beteende vid bo mm. gör att jag funderat och diskuterat mycket om vulpinus med bl.a C-F Lundevall.Tycker själv att den är mera en art än ras.Ingen har tyvärr utrett raserna och söderut är det den kraftiga mörka buteo som gäller.Det är häruppe det är vulpinus och vi som borde kolla upp vulpinus ordentligt.Har fjädrar & foto på gråbrun,mörkbrun & "intermediusformen" (Den som förr kallades RYSSVRÅK).Om någon är intresserad att se det & diskutera så hör av er till mej.Har mer att säga om detta.Vänliga hälsningar Tony.


  « Föregående 20       Nästa 20 »