NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
söndag 2012-05-13, 10:26

Läsning
http://www.dn.se/kultur-noje/sveriges-nya-miljonprogram


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2012-05-11, 13:05
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2012&curr_season=Spring&selFreq=multi

Tönn i Jokkmokkstrakten
Det verkar som att Tönn sökt sig till Tjåmotis-området norr om Kvikkjokksvägen. Men det kan ju vara en utmaning att leta rätt på honom där...


Insänt av Thore Alm
fredag 2012-05-11, 08:40

Inställld exkursion- Kalix.
Lördagens exkursion -12 maj -"Vadare. gäss och änder " - är inställd -och flyttas till ett senare tillfälle.
Orsak: ändrade arbetstider


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2012-05-11, 06:32

Alla Europas Fåglar
En fågelbok Alla Europas Fåglar (Bruun, Delin, Svensson, Singer, Zetterström) med hårda pärmar noterades ute vid Svartskatatornet, lätt fuktskadad, nu instoppad i plastlådan i närheten av var den hittades. //MvH Ulf P


Insänt av Jan-Olov Johansson
onsdag 2012-05-09, 23:15

Mycket snö...
Promenerade till G-viks-tornet idag.
Fortfarande mycket snö och vatten på stigen, gummistövlar är nödvändiga. Och vägen till parkeringen är inte plogad, så man får en extrapromenad från stora vägen. Mycket fågel, BRUNA KÄRRHÖKEN är på plats, en HAVSÖRN verkade trivas, FISKGJUSEN fiskade, massor med STORSKRAKE, VIGG och DVÄRGMÅS, några SKÄGGDOPPING osv. Konstigt nog inga SOTHÖNOR, antagligen beroende på det höga vattenståndet.


Insänt av Anders Gustafsson
måndag 2012-05-07, 18:55

PMS...Tankar..
Hm....fick en tanke. Som faktiskt någon annan gav mig. Jag blev ju utkastad, utröstad fån NoF eller hur man nu ser det. (som jag ser det)

-Är du dum eller...Om du ger ett inlägg tror alla att du jävlas. vem vill svara på det?./

Jag jävlas inte..jag vill inte jävlas....verkligen.
Jag kunde ändra på rubriken men....
Är en obotlig korkad humorist:)

Det är helt ok allt..från min sida.
Det spelar ingen större roll.

Tänkte bara.
Jag är inte in här, jo nu, men jag ska bespara er fortsatt:)
Ha det bra fågelvänner/-Anders


Insänt av Anders Gustafsson
söndag 2012-05-06, 21:06

PMS
Oki Doki.
Tack....naturligtvis en fråga som ingen kan svara på eller åtminstone få kan.
Tänkte inte på det.
Ha det mina vänner-
Får hitta på ett eget svar:)
/-Anders


Insänt av Thore Alm-Kalix
söndag 2012-05-06, 15:23

Fler än vanligt- eller...??
Den stora mängden trast. ffa björktrast . grönsiskeflockar "överallt" i kommunen.Kalix - och bo-bergfink i stora flockar-osv.


Är det ett koncentrerat sträck . som hänvisas till ett begränsat, snöfritt område - eller är det ett gott år för nämnda arter ??
Subjektivt intryck - eller ge ett objektivt svar !!


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2012-05-04, 21:30

Naturmorgon i morgon lördag 5 maj P1 från 06.14
Lyssna gärna på direktsändning från Sundom by norr om Luleå. Där landar nu skaror av flyttfåglar i ett landskap som ännu till stor del är täckt av snö och is. Tranor, grågäss, vadare, änder och trastar utlovas. Om inte det väntade snöfallet blir för tätt! Sundom är en vacker kustby, där många scener i filmen ”Så som i himlen” spelades in.

I slutet ska Thomas Öberg tillsammans med Jan-Axel Sundén också åka skidor på landkallen, den landfasta strandis som följer havsstranden. Ute på havet är isarna nu annars livsfarliga – blå pipis som rasar sönder om man rör den.Insänt av Anders Gustafsson
fredag 2012-05-04, 21:12

PMS
Hej
Länge sen man var in här.
Fråga-
Hade en bofink i Abraur i dag som hade väldigt ung dräkt.
Kan det vara så att man pillar på och får ungar även på annat håll än här.
Och i så fall...är det för att ungen följer med flocken den hamnar här.
Eller har unga bofinkar ungdräkt länge.
Vore kul om ni kunde spåna fram något-kanske frågan är lättlöst.
/-Anders Gustafsson


Insänt av Rolf G Gustafsson
fredag 2012-05-04, 12:25

Stativspak/handtag
En stativspak/handtag upphittat vid Svartskatatornet.
Återfås om di kontaktar mig.

070-258 01 94

rolf@sjaunjaape.se


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
fredag 2012-05-04, 08:41

Sökes: Ansvarig för söndagens fågelräkning i Alvik/Ersnäs
Nu på söndag genomförs den fjärde (och sista) flyttfågelräkningen för året i Ersnäs/Alvik. Då jag själv inte har möjlighet delta undrar jag om någon kan åta sig att "hålla i" räkningen. Metodiken är enkel, de som har samlats på E4-parkeringen i Ersnäs fördelar sig på lämpliga lokaler och räknar antalet fåglar mellan kl. 7 och 8. Efteråt samlas man på lämplig plats och den ansvarige summerar resultatet, som sedan rapporteras in i Svalan.

/Jan-Olov J


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
fredag 2012-05-04, 07:25

BMS
Rätt, Lars! Men det förutsätter att alla som har BMS följer riktlinjerna, d.v.s. larmar både egna obsar av rariteter/subrariteter och andrahandsuppgifter direkt man får kännedom om fynden.


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2012-05-04, 00:14

Om BMS
Med anledning av nedanstående inlägg kan man konstatera att om fler av oss i Nb skaffade BMS från Club300 så skulle rappoertingen av rariteter ske på ett mycket bättre sätt!


Insänt av VP
torsdag 2012-05-03, 18:39

Här var det tid!
Beror lite på när man lägger in det i svalan också. Spelar inte så stor roll om man skådat hela dagen och sett en Knölsvan kl 12:31 men rapporterar in den 22 på kvällen. Svårdraget var ordet. Något som skulle kunna bättras på är larmandet via bms och kanske lite småroliga vanliga fåglar via andrahandsuppift via just bms. Fast bms och Norrbotten går inte riktigt ihop, dels den stora ytan, dels få användare och till antalet få skådare.


Insänt av Peter Wikström
torsdag 2012-05-03, 16:29

Om ni har tid!!
Hallå alla Svalan-människor!!
Jag skulle tycka det vore väldigt bra om ni offrade er lite och plitade ned vilken tid ni sett era fåglar, åtminstone när det gäller de lite "tyngre" arterna som en ibland dragsugen Kalixbo (och säkert andra) med lite längre resväg kanske funderar på att åka och se. Att veta NÄR fågeln senast sågs och av VEM är oerhört värdefullt!! Det är inte såååå svårt att göra och tar inte så värst många millisekunder av extratid i anspråk. Om inte annat så finns ju info-fältet.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2012-05-02, 07:10
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Lövsångare första maj!
Igår, 1 maj, såg och hörde jag en lövsångare här i Lakafors. En titt bakåt i tiden på mina noteringar från 1963 och framåt ger vid handen ett tidigaste ankomstdatum för arten den 4 maj, åren 1998, 2004 och 2006.

Att flyttfågelarternas ankomstdatum tidigarelagts under senare år är ett obestridigt faktum men gårdagens lövsångare förvånade mig ändå. Det har ju förekommit mer lämpliga(vädermässigt sett)vårar att slå rekord på än just denna.


Insänt av Tomas Carlsson
måndag 2012-04-30, 13:55

Sångsvanen
Sven-Erik, läs Fåglar i Norrbotten nr 2/2010. Där står allt om Sångsvan nr 7S04. Den är märkt 12 september 1995 i Kemijärvi i finska Lappland som årsunge. Har setts flera gånger i Piteå och Luleå om vårarna, under vintrarna i Danmark och däremellan i Österbotten, Västergötland, Närke och Estland bl.a. I vintras, i december, sågs den strax söder om Strömstad. Så, vilket roligt återseende!!!


Insänt av Sven-Erik Sundberg <svenerik.sundberg@pitea.st>
måndag 2012-04-30, 12:10
Webbadress: svenerik.sundberg@pitea.st

Märkta fåglar
Sångsvanen finns på bild i Svalan , jag tog ett kort igår på den 7So4 står det på den. Hoppas någon vet var den är märkt i så fall kul.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2012-04-30, 11:47

Halsmärkta gäss/svanar
De gula ringarna på sädgäss är, om jag förstått rätt, märkta i nordnorge. Har själv sista veckan läst av X32 och X73 i Alvik/Ersnäs.
De blå halsringarna på sädgäss är svenska, från Umeådeltat eller Alvik förmodligen. Själv läste jag av EHJ (stora bokstaven först) och EXB, ev. också EHP (dock lite osäker på P)


  « Föregående 20       Nästa 20 »