NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo
fredag 2012-05-04, 00:14

Om BMS
Med anledning av nedanstående inlägg kan man konstatera att om fler av oss i Nb skaffade BMS från Club300 så skulle rappoertingen av rariteter ske på ett mycket bättre sätt!


Insänt av VP
torsdag 2012-05-03, 18:39

Här var det tid!
Beror lite på när man lägger in det i svalan också. Spelar inte så stor roll om man skådat hela dagen och sett en Knölsvan kl 12:31 men rapporterar in den 22 på kvällen. Svårdraget var ordet. Något som skulle kunna bättras på är larmandet via bms och kanske lite småroliga vanliga fåglar via andrahandsuppift via just bms. Fast bms och Norrbotten går inte riktigt ihop, dels den stora ytan, dels få användare och till antalet få skådare.


Insänt av Peter Wikström
torsdag 2012-05-03, 16:29

Om ni har tid!!
Hallå alla Svalan-människor!!
Jag skulle tycka det vore väldigt bra om ni offrade er lite och plitade ned vilken tid ni sett era fåglar, åtminstone när det gäller de lite "tyngre" arterna som en ibland dragsugen Kalixbo (och säkert andra) med lite längre resväg kanske funderar på att åka och se. Att veta NÄR fågeln senast sågs och av VEM är oerhört värdefullt!! Det är inte såååå svårt att göra och tar inte så värst många millisekunder av extratid i anspråk. Om inte annat så finns ju info-fältet.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2012-05-02, 07:10
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Lövsångare första maj!
Igår, 1 maj, såg och hörde jag en lövsångare här i Lakafors. En titt bakåt i tiden på mina noteringar från 1963 och framåt ger vid handen ett tidigaste ankomstdatum för arten den 4 maj, åren 1998, 2004 och 2006.

Att flyttfågelarternas ankomstdatum tidigarelagts under senare år är ett obestridigt faktum men gårdagens lövsångare förvånade mig ändå. Det har ju förekommit mer lämpliga(vädermässigt sett)vårar att slå rekord på än just denna.


Insänt av Tomas Carlsson
måndag 2012-04-30, 13:55

Sångsvanen
Sven-Erik, läs Fåglar i Norrbotten nr 2/2010. Där står allt om Sångsvan nr 7S04. Den är märkt 12 september 1995 i Kemijärvi i finska Lappland som årsunge. Har setts flera gånger i Piteå och Luleå om vårarna, under vintrarna i Danmark och däremellan i Österbotten, Västergötland, Närke och Estland bl.a. I vintras, i december, sågs den strax söder om Strömstad. Så, vilket roligt återseende!!!


Insänt av Sven-Erik Sundberg <svenerik.sundberg@pitea.st>
måndag 2012-04-30, 12:10
Webbadress: svenerik.sundberg@pitea.st

Märkta fåglar
Sångsvanen finns på bild i Svalan , jag tog ett kort igår på den 7So4 står det på den. Hoppas någon vet var den är märkt i så fall kul.


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2012-04-30, 11:47

Halsmärkta gäss/svanar
De gula ringarna på sädgäss är, om jag förstått rätt, märkta i nordnorge. Har själv sista veckan läst av X32 och X73 i Alvik/Ersnäs.
De blå halsringarna på sädgäss är svenska, från Umeådeltat eller Alvik förmodligen. Själv läste jag av EHJ (stora bokstaven först) och EXB, ev. också EHP (dock lite osäker på P)


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2012-04-30, 07:21
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Märkta fåglar
Igår såg jag två halsmärkta sädgäss av rossicustyp och en sångsvan i Alvik, mellan Älvsbyvägen och Aleån.
Endast beväpnad med handkikare kunde jag avläsa närmaste gåsens ring, försedd med ett tydligt X. Gässen hade gula ringar, svanen blå med vita siffror och/eller bokstäver.


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2012-04-26, 16:54
Webbadress: http://www.sofnet.org/avifauna/rapporter-arkiv/kortrapporter/europa/spanien/c-spanien-2012/

Spanien 8-15 april 2012
På bifogad länk kan ni se vad som sågs på Spanienresan jag deltog i höromnyss.


Insänt av
onsdag 2012-04-25, 23:24
Webbadress: http://birdmap.5dvision.ee/index.php?lang=EN&curr_year=2012&curr_season=Spring&selFreq=one

Större skrikörn?
Tönn (den sändarförsedda större skrikörnen) var i Vasa-trakten igår,
kanske han fortsatte runt Bottenviken som tidigare år?
/Jan-Olov J


Insänt av Mattias Öberg <mattiasoberg90@gmail.com>
onsdag 2012-04-25, 19:18

Större Skrikörn?
Hej! Såg en örn idag när jag var i fågeltornet i gammelstadsviken som inte liknade nåt som jag sett förr. På håll såg den ut att ha nästan klippta vingar och när den kom närmare hade den tydliga vita "halvmånar" på vardera vinge. Den var i övrigt mörk och något spräcklig. Den som närmast ser ut så här är en större skrikörn, vad jag kan komma fram till. Vad säger ni?

Mvh Mattias


Insänt av Kirsti Viinamäki <kirsti@hotmail.se>
måndag 2012-04-23, 20:42

Ringduvor i Sävast
Även hos mig har paret Ringduva funnit sig väl tillrätta mitt i vårt villakvarter. (Husen byggda -76 så ganska gamla träd även i dessa omgivningar).
Det har troget dykt upp minst två ringduvor vid vår matning tidigt varje vår sedan 2006. 2010 och 2011 har ett par garanterat häckat här, och även denna vår visar de tydliga tecken på att bilda familj..
/Kirsti


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2012-04-23, 14:17

Ringduvor i stan
Även här i Boden har vi lagt märke till att arten börjat häcka i villaområden. Ifjol blev det häckning hemma hos Örjan Nordmark som bor på Torpgärdan. Kanske blir arten även hos oss en "parkfågel" under häckningstiden.

Även koltrasten kan väl bli en häckfågel i urban miljö hos oss här uppe. Kanske häckar den redan i villaområden/parker hos oss. Någon som vet?


Insänt av Sture Sandberg <sture.sandberg@telia.com>
måndag 2012-04-23, 13:34

"Stadsringduvor"
För andra året i rad verkar det bli häckning av ringduva på "min gata hemma i stan". Flyguppvisningar och spel visar att de är på gång.Intresset verkar focusera på samma storväxta gran på grannens tomt som förra året. Att ringduvorna ändrat sina val av häckningsbiotop är ju välbekant, men hur vanligt är det med stadshäckningar i vår del av landet? I det här fallet är miljön ett villaområde uppbyggt i början på -70-talet,där vissa träd tillåtits att växa sig stora, litegrann av "parkkaraktär",Hur har du det med dina "stadsringduvor"?

Fattar-du-va?
Hälsningar Sture på Ugglegatan i Piteå


Insänt av Staffan Sundin
söndag 2012-04-22, 20:26

Rovfågelupplevelse, av första graden...
Har man skådat fågel i 35 år krävs det en del för att bli imponerad, men idag blev jag det...
Jag stod, en stor del av denna söndag, på bryggan på Näset. "Proppen gick" idag och Norrbotten "invaderades" av tranor, svanar och gäss mm.
På förmiddagen blev det panik i vaken utanför bryggan. Änder och måsar flög åt alla håll. En PILGRIMSFALK hane kom in över vaken och jagade en Skrattmås, varv efter varv. Måsen kämpade för sitt liv, men falken knep den efter ca 10 varv. Båda fåglarna hamnade dock i vattnet. Ett tag var de under vattenytan 4-5 sekunder, och jag trodde de skulle drunkna. Falken lyckades efter stor möda ta sig upp ur vattnet. Den ruskade av sig mängder med vatten och flög sedan tillbaka till vaken, där den "snappade" upp den sprattlande måsen, som nu kommit upp till vattenytan. Falken satte sig på isen och förtärde den.
Efter ett tag blir det panik i vaken på nytt. En hona PILGRIMSFALK stormade in på arenan. Men istället för att jaga ett eget byte, försökte den stjäla hanens mås. Tumult uppstod och bägge hamnade i luften, där de jagade efter varandra. Då kommer en (nordsträckande) Fjällvråk förbi, ser måsen på isen och går ned för att äta på den. De bägge falkarna ger sig då på vråken, som dock obekymrat fortsätter att äta sin (stulna) lunch. Falkarna sätter sig på isen, på behörigt avstånd. Efter en stund tröttnar falkhonan, och ger sig iväg. Vråken äter cirka 10 minuter och sträcker sedan vidare mot norr. Falkhanen återkommer till måsen och tar sig an det som ännu finns kvar. Själv står jag, närmast förstummad, kvar på bryggan och "smälter" det jag sett... Naturfilm "live"..
/Staffan


Insänt av
söndag 2012-04-22, 10:56
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Blött :( :)
Vårfågeldagen i Alvik blev snarare en "vår-vinter-dag ,men trots få besökare i den ymniga blötsnön så blev det en riktigt trivsam och bra dag. Vi tror att vi lyckades värva uppemåt fem nya medlemmar! trevligt!

Kolla in på hemsidan och i vårt galleri hur dagen "artade" sig ;)

Elsa Rensfeldt


Insänt av
lördag 2012-04-21, 09:06

Gulärla(?)
i Gammelstadsviken 20/4. Var det inte en Forsärla? (låter mer sannolikt med tanke på datumet)


Insänt av Elsa Rensfeldt <islander-er@hotmail.com>
fredag 2012-04-20, 08:39
Webbadress: strandskatora.panatet.se

Vårfågeldagen
Strandskatorna tackar för blänkaren på NOF:s hemsida ang vårfågeldag i Alvik nu på lördag mell 10-14( Nittiograderskurvan)

Ni är alla hjärtligt välkomna att deltaga, träffa intressanta människor och ha chans att få/ vinna böcker och lite annat:)Demonstration av kikaroptik mm

Du som är medlem i NOF/SOF kommer finna att i vår flock finns många som också är med i dessa officiella föreningar. De flesta tror jag faktiskt.

Vi ses! Ooch håll tummarna för att det inte blir snö eller regnkaos.Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
torsdag 2012-04-19, 09:01

Nötkråka
För några dagar sedan observerade Örjan Nordmark, Boden en intressant sak när det gäller nötkråka.

Att arten gärna stoppar ner nötter från cembratall under höstens hamstring är vi nog många som sett. Detta verkar vara en strategi när födotillgången är som störst och det gäller att samla så mycket som möjligt. Senare, när samlandet inte längre är så intensivt kommer de och plockar upp dessa nötter för vidare transport ut till sina vinterområden i skogen för att där lagra dem på lämpliga ställen. Detta, att gömma undan nötterna inne i stan, verkar vara en slags mellanlagring de genomför.

Örjans granne har en stor yvig gran med grenar ner mot marken. Här har det tinat upp snabbt eftersom snömängden varit mindre. En nötkråka började i tisdags bearbeta den hårda , frusna marken och lyckades plocka upp en ansenlig mängd nötter som den fyllde krävan med och begav sig mot skogen.

Är det denna individ som gömt nötterna i höstas? Kanske söker den bara av ställen som den anser vara möjliga att hitta nötter på?

En anan intressant sak inträffade i lördags när vi fångade tre unga,2K, nötkråkor (alla smalnäbbade).
Två av dessa hade börjad rugga sina handpennor. Den ena hade penna 8-9 växande, den andra 7-8 växande (ca. 2/3 av full längd). Normalt ruggar arten vingpennorna under sommarens senare del.Varför genomföra denna ruggning nu när klimatet är kärvare!
Man tycker att det är slöseri med kraft och energi att börja rugga under denna tid på året.


Insänt av Thore Alm- Kalix
tisdag 2012-04-17, 21:04

Ändrad tid...i Kalix
Fredagens ( 20 april )- exkursion " Knipa, vipa, lärka ". I Kalix
startar kl 15.00 -ej 18.00 !


  « Föregående 20       Nästa 20 »