NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
tisdag 2005-05-17, 16:35

DVÄRGMÅSAR, och annat.

Hej!

Flockarna som har passerat har oftast legat mellan 5-15 individer, men en del har uppgått till 30-40 stycken.

Vindriktning och styrka spelar, inte helt helt oväntat, stor roll, och när det ligger på från västsektorn passerar förmodligen en stor andel så pass långt ut från land att de inte syns. De senaste dagarna har västriktningen tyvärr dominerat, vilket naturligtvis påverkar inte bara sträckande måsar utan även andra arter, men de dagar då det legat på från sektor N-SO har det varit riktigt bra och spännande att vara på plats!

Vind från NO i hastigheterna 3-5 sekundmeter har varit oväntat gynnsamma.
Jag antar att detta beror på att det är en relativt stor andel av de individer som sträcker en sådan dag som pressas in mot land, och dessutom på låga höjder, även om denna vindriktning i sig inte alls befrämjar totalantalet sträckare. Men vi som vill se så många fåglar som möjligt, fåglar som dessutom passerar så lågt och långsamt som möjligt, vi tycker därför om vind från NO...!

En annan spännande fråga att utforska är om det förekommer någon typ av eftermiddags- eller kvällssträck på platsen. Staffan Sundin och undertecknad gjorde ett försök i frågan tidigare i vår, men detta enda försök är lite för svagt som underlag för att dra säkra slutsatser utifrån. Den tendens vi såg var dock försiktigt positiv ur vår synvinkel.

Avslutningsvis vill jag gratulera kalixborna till en trevlig and! Rätt kul story bakom, egentligen. Man kan inte låta bli att undra hur många andra fåglar av samma kaliber som bara ligger/ står/ sitter och väntar på att meddelas omvärlden...

Ha det gott!/Lars, som hoppas på gott sträckväder i morgon bitti!


Insänt av Oskar Lindberg
tisdag 2005-05-17, 13:56

Dvärgmås
Läckert med sträcksiffrorna från Renörsudden. 170 sträckande dvärgmåsar på 1½ timma är imponerande! Det finns en del monstersiffror från Öland och SO-Skåne med fyrsiffriga antal sträckande dvärgmås - förmodligen östligare populationer. Annars står sig nog 170 ex rätt så bra i ett nationellt sammanhang på våren. Fråga till Lars: Hur stora var flockarna?


Insänt av
måndag 2005-05-16, 20:24

Skyddslokaler
Hej!

Läser om efterlysningen av skyddsvärda lokaler längs Norrbottenskusten inför järnvägsdragning.

Av de lokaler som nämns i uppropet är väl Alviksängarna allra viktigast att skydda? Tittar man i svlan utkristaliseras dessa som tveklöst värdefullast.

Vid stora byggnationer som en järnväg bör naturvården tänka på att man även måste ge och inte bara ta. Med det avses att man kan inte skydda ALLT.

Somethings gotta give, som det heter.

Betona de oersättliga s k värdekärnorna längs sträckan.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
måndag 2005-05-16, 13:54

Knipa
Ännu inte fullt utfärgad kniphanne av fjolårets årgång.


Insänt av Stefan Lindberg <stefan.lindberg@edu.pitea.se>
måndag 2005-05-16, 12:22

Knipa
Hej!

Var ute igårkväll vid Jävrefjärden.
Där låg det bla. en knipa med en underlig färgteckning. Den vita kindfläcken fanns där. Men färgen på vingarna var spräcklig svart/brun med vit bakgrund.

Ringde Lars Sandberg och han skulle kolla upp om detta.

Någon annan som har sett detta hos någon knipa? Och kanske har någon förklaring?

M.v.h. Stefan Lindberg


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-05-16, 12:13

Vitvingad tärna
Vitvingad tärna ses nu i dagarna i Skåne. Kanske ett inflöde likt det för något år sedan? Så håll ögonen öppna efter arten.


Insänt av
söndag 2005-05-15, 10:13

OBS!! FÅGELSKYDDSFRÅGA!
Vill bara påminna om länken "uppropet" från "Förstasidan":

NOFs fågelskyddsgrupp önskar synpunkter på listning av skyddsvärda marker i samband med Norrbottniabanans planering.

Skrivelse ska avges inom kort.

VILKA MARKER VILL DU TILLÄGGA/NÄMNA I DETTA SAMMANHANG?

(Maila till samordnande enligt länken.)


Insänt av Rolf Lahti <rolf.lahti@hem.utfors.se>
fredag 2005-05-13, 23:17

Vasikkavuoma
Finns det någon som har speciellt bra koll på fågellivet runt Vasikkavuoma?
Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
torsdag 2005-05-12, 14:12

Norrbottensfåglar i riksradion
Vill dela med mig av tipset jag fick av Matsåke Bergström, att radions P1 besökt Alvik.
I Naturmorgon P1 lördag 14/5 kl 06.13-08.30 skall inslaget sändas.

Är Du ute och skådar, eller unnar Dig sovmorgon kan man i efterhand lyssna på programmet via internätet:
www.sr.se
Välj först ”P1” sedan ”Naturmorgon”.

God lyssning, hälsar
MaikenInsänt av Mattias Nordlund <zoloft72athotmailpunktcom>
onsdag 2005-05-11, 12:06

Bläsandsförklaring
Hej!

Efter att ha pratat med en del skådare i fyrkantenområdet och insett att inte alla känner till torsdagens utlarmning och tveksamheter kring säkert/osäkert artbestämd amerikansk bläsand vid upptäckten. För att undvika missförstånd mm väljer jag att här redogöra händelseförloppet:

På torsdag 5/5 åkte jag ut och räknade gäss vid 04.30. Första stoppen passerades snabbt eftersom jag nära på endast räknat (läs tittat) på gäss vid räkningarna.

Kring 06.25 kom jag till Svartskatatornet. Efter ett par minuter såg jag ett bläsandspar där hanen avvek från våra vanliga bläsänder (dräktkaraktärer struntar jag här i att beskriva).

Jag trodde mig ha med mig ”Fågelguiden” när jag åkte ut. Nu i o m upptäckten av den avvikande bläsanden skulle den ju komma väl till pass.

Efter inte alltför mycket sökande insåg jag att boken var kvar i bilen. Språngmarsch till bilen. ”Ingen bok där heller!” kunde jag snabbt konstatera. Språngmarsch tillbaka till tornet.

På plats letades anden snabbt igen. Fram med mobilen och så ringde jag Jan Henriksson. JH kunde inte guida mig genom dräktkaraktärerna särskilt väl pga nyvaket tillstånd.

Då ringde jag Andreas Livbom. Efter flera missförstånd fanns det en rimlig chans att det var en amerikansk bläsand. Andreas skulle äta frukost och sedan komma (klockan var nu ca 06.55). F ö kan nämnas att fågeln under telefonsamtalet pararde sig med den hona av okänd bläsands-tillhörighet.

Klockan 07.00 ser jag på anden och då lägger den huvudet under vingen. ”Vad bra då kan jag räkna änder i lugn och ro”, tänker jag.

Någon minut senare kommer en för mig, ännu, obekant skådare upp i tornet. Jag hälsar och ber om ursäkt för att jag kommer att vara s a s i mina egna tankar när jag räknar klart bläsänderna. Efter ännu någon minut har jag räknat klart och säger ”Jo, på andra sidan fjärden ligger det en möjlig amerikansk bläsand. Mannen kommenterar att det ju för några år sedan sågs en sådan precis här. ”Jo, det var 1996” svarade jag. ”Var det verkligen så länge sedan” kommenterade mannen.

Sedan sa jag att min osäkerhet i artbestämningen beror på att jag inte har någon fågelbok. Mannen tar då fram ”Alla Europas fåglar i färg” av Bruun-Singer. Bilderna i den boken (åtm i det exemplaret av boken) säger mig att jag troligen INTE har sett en amerikansk bläsand.

Dessutom har fågeln försvunnit från platsen där jag senast såg den. Jag ringer ånyo till Andreas klockan 07.10 och meddelar att bilderna i boken inte överensstämmer med den fågel jag sett. Vidare säger jag att fågeln är borta för tillfället.

Andreas kommenterar ”Men då är det väl en hybrid mellan vanlig och amerikansk bläsand”. Jag svarar ”jag är öppen för allt”. Andreas har inte ätit

Sedan letar jag fågeln men den står inte att finna.

Inte heller när Andreas kommer 07.55 har fågeln återfunnits.
Men Andreas har med sig ”Fågelguiden” och efter en blick på bilden av amerikansk bläsand finns inga tvivel kvar. Det var en helt klart amerikansk bläsand jag hade sett, även om bilden i boken var alltför ljus i färgerna så finns inte mycket tvekan (enda karaktär som egentligen saknades var armhålorna/axiliarerna).

Jag har i vår köpt en digitalkamera för att förhoppningsvis ha till hands när en raritet dyker upp. Jag hade med mig kameran i ryggsäcken denna morgon. Men jag glömde helt bort att använda den när fågeln låg som närmast. Först när fågeln förflyttat sig till andra sidan fjärden (och dessutom vädret blivit sämre) kom jag ihåg att göra ett fotoförsök. Av bilden blev en mörk oidentifierbar som möjligen rör sig om en bläsand av någon art (så dålig blev bilden)!

Lägg även till utöver dokumentationsproblemen; jag var ensam observatör, fågeln försvann någon minut innan den, för mig, okände skådaren kom upp i tornet samt attmisslyckade eftersök i området pågick hela förmiddagen och en bit in på eftermiddagen. Och att skådare har besökt området dagligen sedan torsdag men inte hittat igen anden.

Jag kan förstå att tvivel gällande om jag verkligen hade sett en amerikansk bläsand eller inte kan ha uppstått. Det fanns saker i torsdags, som ovan beskrivs, och en fågel ovillig att ”samarbeta” och en glömsk observatör som möjligen gjort att ”folk” blivit misstänksamma till observationen!

Jag är nästan säker på att jag själv (tyvärr är nog jag själv sådan) skulle ha blivit lite misstänksam vid ett agerande som beskrivits här ovan.

Även om jag ser fågeln som, i mitt tycke, kanske bäst klassas som ”amerikansk parkrymling” som inte så värst spännande var det skönt att igår kunna glädja andra raritetsintresserade skådare med att återupptäcka fågeln på samma plats samt att få slut på eventuella spekulationer om ”synvilla” ;-)

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 15:44

Bläsandsbilder
Hej!

Fler bilder finns på A.bläsand på denna fina hemsida. (Denna typ av bruna färg är det jag skriver om).

http://www.birding.se

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 12:59

Länk 3
http://www.harteman.nl/omnibus/hybrids/index2.html

Mattias Nordlund


Insänt av
tisdag 2005-05-10, 12:47

Änder på bild!
1 http://www.schmoker.org/BirdPics/Dabblers.html

2
http://members.cox.net/azwildlife/Identifywaterfowl.htm

Mattias Nordlund


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
måndag 2005-05-09, 21:42
Webbadress: http://home.swipnet.se/malafaglar/

Mer ringtrast!
Även i S Lappland har det setts ovanligt många ringtrastar, 20 ex i nuläget. Är det månne en allmän ökning?Dessutom spetsbergsgäss, amerikansk kricka,mandarinand,gravand mm.Vad kommer härnäst?


Insänt av Per Sandberg
måndag 2005-05-09, 18:41

RINGTRASTENS ÅR
Kan bara konstatera att landskapet Norrbotten haft ett extremt högt antal observationer av RINGTRAST denna vår; minst åtta på en vecka samt ytterligare ett tidigt fynd enligt Svalan - måste vara något av ett rekord!?
Om det finns något att tolka in i detta överlåter jag dock till andra att spekulera i utan nöjer mig med att glädjas med alla som fått träffa denna vackra trast!

-Per


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-05-09, 18:16

Halsmärkta GRÅGÄSS
Observera att den halsmärkta grågås jag och Ingrid S. såg hade beteckningen
VDR.

Någon V80 finns inte enligt Leif Nilsson (Lunds universitet). Grågässen numera har bokstäver på halsringarna. Det var för mycket länge sedan de hade siffror och ingen torde vara i livet av dem.
Så håll utkik efter bokstäver på grågässen. Tyvärr är flera av de senaste avlästa halsringarna felavlästa.

I all välmening
Rolf


Insänt av Urban Jacobs
måndag 2005-05-09, 15:43

Angående stripgäss
Min syster var vid Laukkuluspa i lördags, utan kikare förstås. Hon hade sett några konstigt ljusa gäss. Efter titt i fågelboken tyckte hon att det liknade stripgås. Roligt att se att det verkligen fanns sådana fåglar i området.


Insänt av Gunnar Thingvall <ulla-britt.wuopio@swipnet.se>
lördag 2005-05-07, 15:25

Halsmärkt Grågås.
Såg att Rolf Gustafsson skrivit om den halsmärkta Grågåsen V80. Var med och såg den på "Vårfågelmorgon" den 1/5.
Plats: Svartskaten.
Kom senare på att den kanske hade numret V 08. Siffrorna stog tvärsöver den blå halsmärkningen. Nollan var närmast huvudet. Hur läser man??
Frågar Gunnar Thingvall


Insänt av
fredag 2005-05-06, 14:17

Bläsand-bild
Hej!

Ungefär så här fast med tydligare mer markerad ögonmask från ögat mot nacken samt troligen gråare rygg.

http://www.sofnet.org/dof/dala212/bilder/galleri/galleri_visa.asp?bild=amblas04_ah

Nu vet ni om ni ser samma fågel på någon lokal

Mattias Nordlund


Insänt av Krister Jakobsson
fredag 2005-05-06, 10:36

Upphittad kikare
Tack, Örjan för att du hittade min kikare och såg till att jag fick tillbaka den. Tur att det också finns hederliga människor. Helgen är räddad.


  « Föregående 20       Nästa 20 »