NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
måndag 2012-06-11, 07:54

Skogen
http://www.expressen.se/ledare/tommy-hammarstrom/ratt-ska-vara-ratt-om-skogen/


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
söndag 2012-06-10, 10:50
Webbadress: www.artbotnia.cornix.se

Kladdiga Fin - bilder
Jag vet inte om jag ska engagera mig så mycket mer i hur mina omslagsbilder misshandlas i tidskriften. Mitt främsta förslag till redaktionen vid nyår var entydigt: BYT TRYCKERI OMEDELBART, men det verkar inte möjligt.

Titta bara inuti senaste numret där det står att några äldre omslagsbilder som inte blev speciellt bra i svartvitt tryck nu skulle få kompensation och rättvisa genom att presenteras i färg. Vad blev det då? Jo, lika kladdiga och oacceptabla bilder, fast nu i färg!

Jag har åstadkommit över 100 omslagsbilder genom åren,tryckkvalitén på omslagsbilderna har naturligtvis växlat,en del på gränsen till det acceptabla medan en del varit suveränt bra, men faktum är att sen GTC - tryck tog över tryckningen av FiN 2005 har tryckkvalitén på omslagsbilderna dalat högst betänkligt, något jag också haft synpunkter på.

Ingen har naturligtvis sett skillnaderna mellan förlaga/original och den slutliga produkten som jag själv som kunnat jämföra dem bägge. Det spelar väl ingen roll säger någon. De som ser omslaget vet inte hur förlagan ser ut. Detta är förvisso sant men då är det faktiskt så att jag genom alla år är behäftad med något som kallas yrkesheder, därför kan jag inte godkänna vad som helst och därmed göra våld på mig själv.

Hur allt ska sluta vet inte jag men jag kan funderöver hur det fortsatt ska gå hålla mottot att ge ut fyra nummer per år. Nu har halva detta år passerat med ett nummer som resultat och det måste klämmas in tre nummer till innan året är till ända.

Lyckligtvis är detta inte min huvudvärk och jag avundas inte den eller de som ska försöka få tidskriften att fortleva, men jag själv börjar under rådande förhållanden skönja slutet på min"karriär" som omslagsbildmakare.


Insänt av
fredag 2012-06-08, 12:02

Inga hotade arter och ingen klimatförsämring i framtidens skogsbruk!
http://www.lantbruk.com/debatt/onyanserad-kritik-av-skogsbruket


Insänt av Per Lagerås <perlageras64@gmail.com>
måndag 2012-06-04, 21:57

Tips till två skåningar?
Hej!

Jag och en skådarkompis tar tåget från Lund till Abisko/Kiruna efter midsommar. Förutom lite lugnare fjällvandring i Abisko har vi planer på att försöka hänga in några Norrlandsarter vi saknar, främst lappmes och nordsångare. Finns det någon som har tips och vill dela med sig? Nordsångare är förstås svår, men för lappmes finns det kanske någon hyfsat säker lokal? Vi planerar att ha hyrbil några dagar, så alla tips i trakten är av intresse. Fjällripa är vi också ute efter, men den hoppas vi kunna få på Njulla. Eller finns det bättre ställen? Vi tar också tacksamt emot tips på fin gammelskog, med chans till obsar på hackspettar, järpe, tjäder...

Hälsningar
PerInsänt av Tomas C
söndag 2012-06-03, 13:18
Webbadress: http://arbetarbladet.se/merlasning/webbholken

Webbholk
Här är också en länk till holk med webbkamera. Den bebos av ett par svartvit flugsnappare. I morse lades ägg nr 7, men äggen har inte börjat ruvas än.


Insänt av zeppo <zeppofsab@hotmail.com>
lördag 2012-06-02, 08:10
Webbadress: http://bambuser.com/v/2692473

Holk med webkamera
Här finns en webkameraholk där talgoxarna bor. Inga ägg lagda än.
Man kan även chatta och kommentera

http://bambuser.com/v/2692473Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
onsdag 2012-05-30, 22:17

På lördag i Glommers
Vi ser redan fram emot lördagen. Blott 15 sekundmeter i byarna är ju bara en vindpust jämfört med förra året. Så det måste bli minst snöstorm innan vi häpnar.

Långkalsonger, kängor och vinterjackor är inte undansatta för sommaren. Så med familjens termosar fyllda med varm dryck skall vi nog klara oss. Bara inte de stackars pippina blåser iväg. Eller stora vågor döljer de små simsnäpporna som flyter runt på vattnet.

Vi får se vad det blir och anteckna det vi ser. Tubkikarna är vi vana att hålla fast så att de inte hoppar iväg och flyktvägen ner från tornet är redan utprovad.

Hälsar
Maiken & TryggveInsänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask. se>
onsdag 2012-05-30, 17:18

FiN
Jag håller med om att bilderna på turkduvorna blev alldeless för mörka. Så såg dom inte ut då vi skickade dem till tryck. Även några andra bilder i numret var väl mörka och det är något vi måste ordna till nästa nummer. Vi letar ännu efter någon som vill ta på sig att vara redaktör för tidningen och hoppas att mirakel kan ske.

På lördag är det 24-timmarsskådning vid tornet i Glommersträsk och alla dygnets timmar blir bemannade. Kanske smäller det till med någon oväntad art detta år.
Framförallt hoppas vi på att det inte blåser lika mcket som tidigare år. Östliga vindar är utlovade, vilka är skonsammare vid tornet.
Alla är välkommna att hälsa på under dygnet.

Mvh / Stefan H


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
tisdag 2012-05-29, 19:18

FiN nr.1 2012
Idag låg ett nytt nummer av Fåglar i Norrbotten i brevlådan. I färgtryck - tidningen känns som ny med färggfoton och MatsÅkes tjusiga bilder! Men vad har hänt med fotona på den större turturduvan? Var det meningen att duvan skulle se ut så där i tryck? Nog för att duvan ger ett relativt mörkt helhetsintryck, men så där mörkt?


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2012-05-28, 11:22
Webbadress: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6432696

G-viken
Se länk.


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
tisdag 2012-05-22, 14:55
Webbadress: http://g.co/maps/py4fa

Med största sannorlikhet - RINGMÄRKNING på Fårön
Det lovas vackert väder på söndag den 27 maj, vilket är hyfsat när man märker fågel. Så vi kör en repris på "Öppethusmärkningen på Fårön" eftersom det blev många som inte hade möjlighet att komma.
Näten sitter uppe från 05:00 till ca 11:00.
Följ länken ovan för att hitta dit.


Insänt av
lördag 2012-05-19, 23:52

Reaktioner?? Experter?
http://www.dn.se/kultur-noje/skonheten-och-odjuren-sa-drivs-manniskan-ut-ur-skogen


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
lördag 2012-05-19, 21:04

Med största sannorlikhet - INSTÄLLT
Det lovas regn i morgon vilket är obra när man märker fågel.
Vi hade nästa söndag som reserv och då lovas bra väder.
Alltså - satsa på nästa söndag.
Samma tid, samma plats och bättre väder.Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
lördag 2012-05-19, 10:52

Fårön
Hej igen Peter!

Kan man dyka upp när man vill? Tänkte att vi som skall från Boden via Porsön får starta mitt i natten annars. Eller vill du ha alla "elever" där 05.00? Är det okey om vi anländer vid 6-tiden?

Mvh gunborg


Insänt av Peter Nilsson <petr@cornix.se>
fredag 2012-05-18, 10:29

Ringmärking på Fårön
Gunborg
Det ser ut att bli bra väder som sagt och jag hoppas att det blir lite fågel också. Vi ska ju vara ute så det blir inte några problem att ta emot åtta strandskator. Det skulle dessutom bli årskryss på tomten! Mellan 05:00-11:00 är det öppet.


Insänt av Rolf Lahti
fredag 2012-05-18, 00:44

Havsörn i inlandet?
Såg samtidigt två adulta havsörnar vid en sjö i Överkalix kommun idag - förmodar att de var ute efter gädda som börjat med lekbestyr på lågvattnet. Tycker dock det var udda med obsar i inlandet just nu. Brukar tänka kust eller fjäll för de borde ju ha inlett häckning nu eller åtminstone befinna sig i sina revir. Kan det vara så att det finns revir så här emellan också?


Insänt av gunborg stenvall <gunborg.stenvall@gmail.com>
torsdag 2012-05-17, 16:45

ringmärkning
Hej Peter!

Kan du ta emot oss alla? Vi blir 8 strandskator som det nu ser ut.


Insänt av Peter Nilsson <peter@cornix.se>
torsdag 2012-05-17, 09:41

Ringmärkning på Fårön
Japp - det ser lovande ut med vädret så vi kör på söndag den 20 maj. 05:00 öpnnar jag näten.

Välkomna


Insänt av Anders Gustafsson
torsdag 2012-05-17, 04:07

PMS..och avslut
Just hemkommen mitt i natten från en härlig fågelexursion och fina bilder på bäver så överlämnar jag efter många år härmed bevakningen och ansvaret över "mina" örnar inom "min" del av norrbotten till den som vill ta över.
Ta kontakt med min vän Bert-Ove Lindström. (som är typ..örnansvarig för Länsstyrelsen)
Jag avslutar därmed all kontakt med NoF och grenar som utgår.
Efter mången tanke så är det väl så.
Att Nof är en organisation som jag inte vill beblanda mig med som den ser ut i dag. Att man i princip tar emot med öppna armar t ex Sveaskogs skogsstrateg Herman Sundkvist som använde polisen till att bära bort byborna inför avverkningen i Valvträsk...Alla grenar kapas därför härmed för alltid.
Jag försökte ett tag men.....NoF är NoF
Ha det/Mvh/-Anders Gustafsson


Insänt av Birgitta Landberg <store.alm@hotmail.com>
onsdag 2012-05-16, 14:01

Sköna maj.........
Till Kontaktpersonerna ute i kommunerna.
Vår uppmaning att komma in med höstprogrammet-juni-sept. skulle ha varit inne 15 maj, Nu måste Ni skynda Er- snarast.Se f,ö tidigare NOF-forum -inlägg !


  « Föregående 20       Nästa 20 »