NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Krister Jakobsson
måndag 2012-08-20, 20:43

Inomhusmöte NOF Luleå tisdag 21 augusti
Ser att tidpunkten för mötet ej kommit med i programmet. Det skall vara kl. 19.00


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2012-08-20, 12:55
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Trasna i Kiruna kommun
Hej.
I den nya boken "Fåglarna i Sverige - antal och förekomst" beräknade vi att det finns runt 600 par häckande trana i Torne lappmark(=Kiruna kommun).
Arten häckar t ex på Ripakasienvuoma norr om Vittangi samt liknande myrområden runt om i kommunen.


Insänt av Jan-Olov Johansson
torsdag 2012-08-16, 21:08

Tranhäckningar i Kiruna?
Jag fick en mailfråga av en norrmarn som hade sett tranor strax söder om Kiruna. Han undrade om de verkligen häckar i kommunen, då de inte har några i Narvik med omnejd.

Först tänkte jag svara "självklart", men kollade först Svalan. Fastän det finns rätt många tranrapporter i torne lappmark finns det endast en(1) rapport med "bobesök?", och ingen(!) rapport med säker häckning.

Visserligen tror jag att tranor häckar tex i Svappavaara, Vittangi osv, men vad säger ni med mer lokalkännedom, kan vi med säkerhet säga att trana häckar i Kiruna kommun?
/Jan-Olov J


Insänt av
onsdag 2012-08-15, 10:14
Webbadress: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6512893

Fågeldrama
Skata och duvhök- NK

/Elsa R


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2012-08-09, 18:29
Webbadress: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15238084.ab

Katter är massmördare
Se länk. Nyheten är iof inte ny, bara i Sverige dödar katterna minst 10 000 000 fåglar per år. Ungefär lika mycket som biltrafiken.


Insänt av
onsdag 2012-08-08, 22:31

Be henne..
..Skicka en bild till Kurren och låt tidningen ställa
fråga till läsekrets och naturkunniga.0920/262929

Hälsn Elsa R( ej i tjänst)


Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
onsdag 2012-08-08, 19:10

Okänt bo
Hej,
Jag blev uppringd av en dam som sett ett ovanligt bo vid sin stuga i Ö-kalix-trakten. Boet ligger på marken i en fördjupning mellan björkrötter. Boet är gjort av lera, "armerat" med tidningspapper, foliebitar och godispapper. Det är ca 30 cm i diameter, med ett ingångshål på 8-10 cm. Hon vet inte om det är en fågel eller om det är något annat djur som har gjort boet. Boet ligger ett 50-tal meter från närmaste vatten.
Någon som har ideer om vem byggaren kan vara?


Insänt av Sandskär <hapsand@gmail.com>
tisdag 2012-08-07, 14:12

Dagbok Sandskär
När vi vaknade idag var det en blåsig och molnig, men ändå varm, morgon vi möttes av. Aktiviteten på fåglarna var mycket låg, vilket tyvärr gjorde sig till känna i ringmärkningssiffrorna med endast nio nymärkningar och fem kontroller. Dagen räddades dock av en VIDESPARV, som till vår stora glädje kunde ringmärkas efter att den fastnat i A2-nätet. Videsparven var en mycket stilig 2K+ hane som hade påbörjat sin ruggning.

På eftermiddagen gav sig undertecknad och Pontus i nu strålande sol iväg till öns norrudde. Man slås verkligen av den otroligt vackra, nästan exotiska, naturen här på ön, med dess vida sandstränder och karga buskmarker. Självklart passades det på att ta ett bad vid den östra stranden av Nordudden. På turen noterades bl.a. tre LÄRKFALKAR, varav en juvenil, en ORRE samt en 2K+ SANDLÖPARE som kunde ses på nära håll när den födosökte i strandkanten.

Peter lyckades även få syn på två TÖRNSKATOR vid Västra Stadion.

Videsparven och en mycket fin eftermiddag firades med en rejäl middag bestående av den klassiska rätten ”makaroner, bacon, ketchup och peppar” och dagen avrundades slutligen med lite OS-friidrott på stationsradion.

//
Olle (vid tangentbordet), Pontus, Peter och videsparvenInsänt av kent jonsson <k.jonsson.bip@glocalnet.net>
tisdag 2012-08-07, 09:52

ORMÖRN
Jag skickade in en raportering till kustobsar.se om en observation jag gjorde häromdagen.De var så att jag och min kompis hade just bytt bromsklossarna på min santa fe,när han sejer att nu flyger några barn drake.Jag tittar up och ser direkt att de ej är någon drake.Spring med högsta fart in och hämta din kikare.Jag fumlar med inställningsrullen och får såsmåningom in rätt skärpa.Jaa de är en rovfågel med helt vit och några stänk gult under vingarna,samt svarta vingpennor.Den cirklar runt i vida svängar på ca 50 meters höjd,seglandes mot NW riktning.Dagen var 4/8 kl. 14.00


Insänt av Hsfs <Hapsasnd@gmail.com>
söndag 2012-08-05, 22:33

Dsgbok Sandskär
Fin, klar morgon med något frisk NNV vind och behaglig temperatur. Den första ringmärkningsdagen för oss nyanlända började ganska bra, med 39 nymärkningar fångsten. De lite mer utstickande arterna var rosenfink, göktyta och tre buskskvättor. Vi fick också besök av ett gäng intresserade människor som vi visade upp ringmärkningen för.
Vi bestämde oss för att flytta alla vadarburar från Pauhu till Sydön för att kunna ha lite bättre koll på dem till en början. Mycket slit och släp!
På sista nätrundan stötte Olle in en konstigt blek fågel i nätet, vilken visade sig vare en leucistisk sävsparv. En väldigt häftig fågel!
Fram på dagen svängde vinden till S, det blev riktig medelhavsvärme och vi hoppade i havet allihopa, vilket var riktigt skönt efter en morgon med kombinationen solsken och gummistövlar. Badet övergick sedan till en välbehövlig siesta.
Efter middagen tog Olle och Pontus en skådarsväng ner till sydudden där bland annat 15 unga dvärgmåsar födosökte mycket vackert i det fina kvällsljuset!
/Pontus, Olle och PeterInsänt av Stefan Holmberg
söndag 2012-08-05, 21:32

Getingar
Jag gick upp i tornet på Bredviksberget i morse och möttes av en svärm getingar. Väl uppe insåg jag att jag hade en stor getingdölla under golvet och när jag rörde mig så kom dessa elakingar fram igen.
Några misslyckade försök att sticka mig i huvudet gjordes och ett par minuter senare kunda jag extremt försiktigt ta mig ned.

Jag avvråder att under dessa omständigheter beträda tornet och skulle vara glad om någon känner någon som kan ta sig an detta problem, eller kanske själv vill försöka.
Jag hoppas att det ska kunna gå att stå där inom någon vecka, då jag gärna räknar södersträckande fåglar utan störande getingar.

Mvh / Stefan H


Insänt av <hapsand@gmail.com>
lördag 2012-08-04, 21:34

Dagbok Sandskär
Idag bytte stationen personal: Lena Stenman, Andreas Livbom och Bo Slunge hade en OK ringmärkningsmorgon (med 40 fåglar varav 32 lövsångare) och mötte oss tre, Olle Nordbeck, Pontus Wennesjö och Peter Keil, på bryggan. Varmt och soligt; överfart i nästan bleke.
Mycket folk på ön; Staffan hade med sig en stor grupp, men även båtfolk dök upp så här var ett liv och ett kiv (det är ju Augustår i år).
Efter att vi installerat oss så drog Pontus och Olle iväg för att kolla fågellivet på öns södra del, medan Peter välkomnades till stugägarmöte. Det kan ev. bli ändrade förhållanden för fågelstationsverksamheten framgent. Det positiva med mötet var den stora uppskattning för vår verksamhet som deltagarna gav uttryck för.
Peter vandrade därefter iväg till rmärkarudden och kollade bl a in 18 unga dvärgmåsar; övriga obsar som kan noteras: en maffig ung duvhökshona, två kustlabbar och alla småspovar som går omkring och käkar kråkbär tillsammans med fiskmåsar.
Peter var särskilt glad över att föregående personal sparat åkerbären vid nät 8 – en verklig delikatess för en sörlänning.
Tack för oss idag, Peter, Pontus och Olle.Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
fredag 2012-07-27, 21:34

Skvalpen 25 aug
NOFs Skvalpen-exkursion går den 25 aug, se notis på Förstasidan.
Anmälan till janolov.johansson@bredband.net.
OBS. Pga fortsatt semester besvaras mail först ca 8 aug.
/Jan-Olov


Insänt av
måndag 2012-07-23, 08:23

Prejudicerande
http://www.expressen.se/ledare/harald-vann-over-kalhuggarmaffian/


Insänt av
onsdag 2012-07-18, 23:02

Fjällradio P1
Program i dag onsd


Insänt av Jan-Olov Johansson
fredag 2012-07-13, 20:37
Webbadress: http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

Live från Fiskgjuse-barnkammaren
Modern teknik kan vara fantastisk...
/Jan-Olov J


Insänt av Nils Åke Andersson <nan.abisko@telia.com>
torsdag 2012-06-21, 07:42

GPS-gökarna Torneträsk-området 2011
Urban Jacobs och andra intresserade:

Fyra gökhannar fick GPS-sändare i mitten av juni 2011 i Abisko-området.

En sändare slutade höra av sig redan i märkområdet efter en tid.

Tre har tagit sig ner och tillbringat vintern i tropiska Afrika(Angola, Kongo Kinshasa)
Under återfärderna norrut har en slutat
sända (9 maj) i mellersta Albanien.

En annan rör sig i östra delarna av Atlasbergen i Marocko, en kort sväng för
ett par dagar sedan in i Tunisien men enligt senaste positionsangivelsen åter i tidigare området i Marocko.
Den tredje har gett senaste positionerna (5 juni).Då befann han sig i trakterna av Magdeburg (väster om Berlin, alltså)

Dessa tre gynnare har således inte återvänt till 'Kiruna-fjällen'. Jag har
sänt mail-fråga till projektledaren hur
de tolkar de senaste signalerna, men ännu inte fått några kommentarer.

Nils Åke Andersson/Abisko naturvet.stn


Insänt av Urban Jacobs
tisdag 2012-06-19, 16:38

Gökar
Någon som vet vad som hänt med gökarna som fick sändare i Kirunafjällen förra året? I vintras var de i afrika men är det någon som har återvänt till norrbotten?


Insänt av Benny
fredag 2012-06-15, 20:18

Tryckeri
Hade ej läst allt nedanstående ang. bilder i FiN.

Hmm.. för att säga det milt, KATASTROF.

Jag blev beklämd, för jag har sett flera av dessa bilder "live" dom var ljusår bättre, tryckeriet måste ha kvaddat detta ?

Synd, när ni nu satsade på färg.

Tråkigt också för dom som alstrat bilderna.

Men jag vet inget om dom närmare omständigheterna.

//BennyInsänt av Benny Modig <benny@nuolja.se>
fredag 2012-06-15, 20:14

Så här långt...
Hej.

Drar en liten reflektion över dom vanliga arterna. Gäller Centrala Kiruna med omedelbar närhet. Endast en "känslobarometer".

Ont om rödstjärt (men förra året var otroligt, så det ger en viss kontrast).

Lövsångare normalt.

Rödvingetrast massor på vissa ställen, dött på andra.

Björktrast. Prata inte om eländet.

Blåhake lite glest.

Gulärla klart dåligt.

Sädesärla dåligt.

Tornfalk ses gärna.

Talgoxe mycket frånvarande.

Grönfink verkar hämta sig.

Fjällvråk ?

Så känns det.

//Benny
  « Föregående 20       Nästa 20 »