NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jan-Olov Johansson
söndag 2005-06-12, 22:38

Fyrtal!
Den STÖRRE SKRIKÖRNEN nyss krönte ett skådardygn jag inte trott jag skulle få uppleva fortfarande. Fyra (4!) nya "lifers"! TRÄDLÄRKAN 05:20, följt av GÄRDSMYG och SVARTHÄTTA i Rosfors i förmiddags, och så örnen ikväll!!!!
Orh därmed hoppade BD-listan upp till 211.
/Jan-Olov J


Insänt av Ulf Larsson <ulflar1@yahoo.se>
söndag 2005-06-12, 18:58

Lappuggla
Hej!
Jag undrar om det finns något lappugglebo med tillhörande lappugglor som man skulle kunna få vägbeskrivning till. Jag passerar Piteå/Luleå på misommarafton eller -dag på väg mot Finnmark.

Ulf Larsson, Stockholm
ulflar1@yahoo.se


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2005-06-12, 17:59

Spännande nu...

Hej!

På den intressanta finska sajten tarsiger.com kan man läsa om bl.a. MINDRE SKRIKÖRN och GÅSGAM i östra/ norra Finland. Detta är, med de vindar som råder nu, att betrakta som vårt absoluta närområde! Siktar nog på tornet på Bredviksberget, Öjebyn, i morgon.../Lars.


Insänt av MåB
lördag 2005-06-11, 23:12

Tillägg
Jag skriver tre gamla noteringar.Den tredje är två rastande snögäss sedda från tomten 11 maj 1988 men den gills ju inte som listkryss.


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
lördag 2005-06-11, 23:08

Tomtkryss
En kort kommentar till mitt "jättekliv" på tomtlistan.Under gångna vinter sökte jag en del saker i mina anteckningar bakåt i tiden och hittade till min förvåning tre tomtnoteringar som jag måste ha förträngt, men som lyckligtvis finns nedtecknade.
Således bifogar jag retroaktivt dalripa från januari 1979 och överflygande labb i maj 1986 och så tre något fräschare obsar: Rödstrupig piplärka, september 2004, skogsduva sittande på tomten, 25 april och överflygande mosnäppor den 20 maj, båda nu i vår.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
lördag 2005-06-11, 12:28

Fågellokaler
Jaa, du har rätt i ditt inlägg Björn-Olov, vi får sätta sprätt på Web-redaktörerna å tillverka lokaler, som alla har nytta av! Hälsar Ulf P


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
lördag 2005-06-11, 00:41

Fågellokaler i Norrbotten
Hej,
Björn-Olofs förslag om att komplettera "Fågellokaler i Nb" ligger
på web-redaktionens "att göra-lista". Men vi behöver info från kommunerna.
Maila in förslag på lokaler med en kort beskrivning av dem till mig, så ska listan uppdateras.
/Jan-Olov J


Insänt av Lars-Erik Nygren <lars-erik.nygren@telia.com>
fredag 2005-06-10, 20:50

Videsparv - igen
Hej!
Efter att ha tillbringat några härliga dagar i början av juni i trakten kring Boden vill jag passa på att tacka för alla tips om lokaler för videsparv och annat som jag fick, dels inför resan, dels av skådare jag träffade på plats. Jodå, det blev videsparv (ny art för mig), men också dvärgbeckasin, gråspett, fjällpipare och fina dvärgmåsar – här hemma i Skåne blir det mest att man ser dvärgmåsar på långt håll över tex Krankesjön, när de fångar fjädermyggor, men jag fick både se och höra dem på nära håll nu. Och inte kommer jag att glömma timmen i sällskap med en jagande lappuggla...
Och myggen var varken många eller särskilt stora.
Hälsningar
Lars-Erik NygrenInsänt av Björn-Olof Svanholm <magbos@telia.com>
fredag 2005-06-10, 20:32

Tack för förslaget Ulf
Jag gick in o kollade av svalan, det gav lite ytterligare information.

Tanken/poängen med att ha information (och då menar jag karor över lokaler med stigar och lämpliga punkter varifrån man skåda mm.) är i mina ögon tredelad.

För det första ger den information till "utsocknes" (som mig) som är på tillfälligt besök, men framförallt så skapar det förutsättningar för personer i Norrbotten, som kanske är "lite lagom" intresserade, att hitta till olika fågellokaler. Fler kanske skulle upptäcka fågelskådning!

En tredje poäng är den generella marknadsföringsaspekten(Norrbotten som resmål för skådare). För Stockholm/ Uppsala finns en bok på över 400 sidor med lokaler. Öland och Skåne har sina guider mm. Viss skulle det vara trevligt med info om Norrbottens lokaler?

Jag tror inte det ligger någon fara i att "nya skådare" trampar i gamla fotspår, problemet är snarare att allt för få vandrar i Norrbotten (speciellt inlandet) med kikare i huvudtaget. Hur stor del av alla blåstjärtar, taigatrastar eller träsksångare som flyger omkring i Norrbotten blir upptäkta? jag gissar på under en promille.

När det gäller mig själv lovar jag att jag traskar (och skådar) i Norrbottniska fågelmarker som ingen eller få skådare sett, vare sig från Norrbotten eller övriga Sverige.

Ännu en gång ett stort tack för hjälpen

m.v.h.
Björn-Olof

P.S Club 300 kommer att ha en norrbottensvecka 3-8 juli (har jag för mig)Man kommer att träffas i Masugnsbyn. D.S


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2005-06-10, 19:20

Assistera på Sandskär
Om du ännu inte bestämt dig för en vecka på fågelstationen så är det inte för sent. Vi försöker bereda alla lokala förmågor plats. Vi har också fått en del avhopp i bemanningen under juli, så det finns behov av att rekrytera ytterligare lite personal. Det behövs ytterligare assistenter 15-18 juni, och vecka 30. Vecka 31 behöver vi en märkare med Sandskärserfarenhet. Hör av dig till mig eller Jan Andersson.


Insänt av
fredag 2005-06-10, 17:53

Fågellokaler
1 Välj Dagens fågel, 2 Listor, 3 Lokalligan, 4 välj landskap Norrbotten, 5 Då får ni upp de mest rapporterade lokalerna i landskapet. Hälsar Ulf P


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
fredag 2005-06-10, 17:22

Fågellokaler
Jag funderar lite över Björn-Olovs inlägg ja nog kan man skicka folk på dom gamla kända lokalerna, men då blir det bara en konfirmering på de vi här uppe redan sett. Då är det bättre att folk stannar där dom tycker det är lämpligt, då kanske dom hittar något nytt och intressant som vi hemmaskådare missat, men vill man bara fara i gamla hjulspår så är mitt tips, gå in på lokalligan Norrbotten i Svalan och kolla vilka lokaler där folk mest rapporterat ifrån, och far dit. Det går nog att få fram för resp. kommun åxå, ev på vår hemsida kanske, men där är jag osäker! Hälsar Ulf P ( Ni söderifrån far på nya ställen, länet är så stort och behöver utforskas mycket mera än vi 30 män och kvinnor i Boden, Luleå och Piteå. Hälsar Ulf P Eriksson


Insänt av
fredag 2005-06-10, 09:32

Digiscoping
Hej!

Följande står att läsa i bildgalleiet;

"Välkommem till NOF:s bildgalleri.

Du kan skicka in dina bilder till Lars Harnemo för att få dom publicerade här.

Instruktioner och policy kommer strax"

Jag önskar instruktioner!

Då jag har fått svar av NOF-net redaktionen att mina bilder var av för dålig kvalite för att publicera på NOF-net.

Jag önskar att NOF-net red. vill vara hygglig och precisera om max bildstorlek mm mm om man som en dataokunnig som jag önskar skicka in bilder till NOF-net.

Mvh/Mattias Nordlund


Insänt av Per Erik Lindgren
torsdag 2005-06-09, 19:22

Häckning backsvala
Idag upptäckte jag en för mig ny häckning med ca 30 par backsvalor 3 km V Överkalix centrum.
Hälsar PerErik


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson
torsdag 2005-06-09, 14:55

Kajor
Jag kan inte hålla mig längre. Jag måste erkänna att jag inte gillar kajor. Jag tycker inte att de hör hemma här. I mitten av 70-talet jobbade jag i Småland och där var de ju talrika.Då minns jag inte att det fanns en enda en här i Norr. Men nu... det är hur många som helst,och de är stadsbor allihopa.


Elsa


Insänt av Björn-Olof Svanholm <magbos@telia.com>
onsdag 2005-06-08, 19:06

Tack för förslagen
Nu har jag en mycket bättre bild av var jag kan åka (men jag tar gärna emot flera förslag).

Ett tipps kunde kanske vara att göra färdigt fågellokaler i NB (som redan finns som en rubrik på hemsidan). Underlag borde ju finnas. Grunden till Gällivare finns redan, Kjell P. (hej Kjell)kan Pajala. Rolf L torde känna till Övertorneå, Tore A. (hej Tore) Kalix och Boden-Luleå borde ju de flesta NOF:are kunna bidra till.

Hittar jag bara någon dator att skriva i, så "ropar" jag naturligtvis till om jag hittar något av intresse.

Hälsningar
Björn-Olof svanholm
Ekerö


Insänt av
onsdag 2005-06-08, 09:56

Fågellokal
Hej!

Glöm inte bort de fina markerna vid Lilla Möröfjärden, Mörön ca 10km öster om Ersnäs. Ffa är det en lokal som besöks mycket tidig morgon alt. nattetid.

Även Mossabäcksområdet N-NV (lite osäker på vädersträck) om Gemträsk som ligger N Smedsbyn.

Kolla kartor och ring någon lokal skådare om behov finns. Kolla aktiva NOFare på dessa sidor.

Mattias Nordlund


Insänt av Glenn Bark <glennbark@hotmail.com>
onsdag 2005-06-08, 09:14

Fågellokaler i Luleå
Björn-Olof...

Antar att du har koll på Svartskatatornet i Ersnäs. Annars är det bra att skåda vid Gräsörenbron (ute på Hertsön), Lövskatagrundet (Hertsön), tornet vid västra delen av Persöfjärden är fint (finns en lite otydlig skylt utmed vägen till Smedsbyn), N Sunderbyn (rastplatsen vid vägen), Grundet i S Sunderbyn, Likskärsbron utanför Bensbyn...för att nämna några lokaler.

Lycka till, och skrik till om du hittar något kul

//Glenn


Insänt av Björn-Olof Svanholm <magbos@telia.com>
tisdag 2005-06-07, 20:31

Fågellokaler i (Boden) - Luleå området
Hej,

Kommer att skåda i Boden-Luleå området nu på lördag samt måndag, tisdag innan jag besöker "mina" marker i Pajala-Tärendö. Jag har hyfsad koll på lokalerna i Bodenområdet (de lokaler som var aktuella för 20 år sedan), men ingen större koll på lokaler i Luleå (utöver Alvik/Ersnäs och Gammelstadsviken). Vore mycket tacksam för tipps på lokaler som är aktuella nu för tiden. Det borde ha tillkommit ett och annat fågeltorn också.

Tidigare Bodenskådare - numer EkeröskådareInsänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
måndag 2005-06-06, 20:17
Webbadress: http://www.communique.se/medit/tanzania/birds/

Rättelse
Rätt adress ovan!

Peter i Dar


  « Föregående 20       Nästa 20 »