NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2005-10-06, 10:26

Tack
för det Tony. Det är just denna typ av hjälp jag efterlyst. Så än en gång tack.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
torsdag 2005-10-06, 10:10

Ang. Mongolpipen.
Hej Allihop.
Jag har sökt Krister Mild och fick tag i honom alldeles nyss.Han har kollat
Peters eminenta bilder.

Hans svar:

Jo det ser som en mongol
exv. näbbform/näbblängd, kort bakkklo, kort/normala tarser (ej st pipens grotest långa ben), fågelns kortstjärtade intryck, EJ uppresta intryck (ej st pipens högresta rangliga intryck), ser allmänt liten och välproportionerad ut. Även dräkten bra exv. mer jämnfärgad undersida utan st. pipens kontrast mellan bröst och buk, den kraftigt streckade hjässan och manteln. Tyvärr är alla mellersta täckare som syns på bilden juvenila och det går därför inte att skilja ut den som mongol på denna karaktär.
I all hast
/ krister

Tänkte det var kul att höra hans åsikter så jag satt in detta här.
Vänliga hälsningar Tony P.


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
onsdag 2005-10-05, 22:50

Sena obsar
Självklart rapporterar vi på Svalan och alla obsar är av intresse, vi i rrk har dessutom ställt in parametrarna så att en blå boll dyker upp för alla obsar vi tycker är väldigt sena för flyttfåglarna likväl som på väldigt tidiga vårobsar, så vem rapporterar den senaste .... ? Själv antecknar jag alla flyttfågelobsar nu i slutet av året! För att åtminstone själv få ett eget grepp om mina egna senaste obsar! Hälsar Ulf P


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-10-05, 22:45

Anteckningar
Matsåke har helt klar en poäng i det han skriver. Detta med dagliga anteckningar eller noteringar är av största vikt. Det som är vanligt i dag kan vara ovanligt om 5 år, eller tvärtom. Såg själv en sånglärka igår med Jan Bergström på modellflygfältet på Hertsön. Har en oktober-obs av sånglärka från Lappberg (Gällivare kn) längs järnvägen mellan Gällivare och Kiruna från oktober för många år sedan.

Som jag ser det vore det oerhört värdefullt om sådana här anteckningar hamnar på Svalan. Då får den s.k. "eftervärlden" behålla informationen och det är då informationen gör nytta. Så skriv in allt, även gamla, observationer på Svalan.

Tar visserligen en del tid att rapportera på Svalan men där glöms förhoppningsvis inte informationen bort, vilken den riskerar att göra i privata anteckningsböcker som förkommmer när den noggranne observatören/antecknaren faller bort (skrivet med tanke på att jag själv passerat 50-årsstrecket).

MVH


Insänt av <matsake.bergstrom@swipnet.se>
onsdag 2005-10-05, 22:03

Sena obsar
Det är väl inte så märkvärdigt att komma dragande med en sånglärka i dessa dagar när länet besöks av en rar piplärka från Asien.
Såg en sånglärka idag och började undra hur sen den var.Jag var ju naturligtvis tvungen att kolla i mina noteringar.Något rekord var det dock inte.Jag har en senasteobs från den 20 oktober 1980.
Vi är förmodligen ganska många som antecknar flyttfåglarnas ankomsttider på våren och av dessa siffror kan man tydligt se att fåglarna anländer tidigare än för 10-15 år sen.Vårarna börjar helt enkelt tidigare än förut.
Hur många av er för motsvarande anteckningar över senasteobsar under hösten?Det är inte lika lätt som på våren.Helt plötsligt inser man bara att flugsnapparna och silvertärnorna är väck.Men när drog de?
Har ett par exempel här på några av mina senasteobsar: Råka 7.11.1973.Har också en tidig vårobs för råka på ett märkligt ställe(Kvikkjokk 8.4.1976).Ladusvala 19.10.1977.Här lustigt nog också en sen obs på ladusvala från Kvikkjokk(3.10.1998).
Jorduggla 18.10.1981,ringduva 27.10.1982 och en storspov i Öjebyn den 6 oktober 1988.
Mina obsar gör på intet sätt anspråk på att vara de senaste som gjorts i länet,men om fler(än nu) borjar göra sådana anteckningar kan det med tiden bli intressant material.Om det är klimatförändringar vi ser i fåglarnas tidigare ankomsttider på vårarna måste det även märkas på höstarna,som ser ut att bli mildare och längre.


Insänt av
onsdag 2005-10-05, 18:10

Maildove
Hej!

Vill å vill.

Tackar å bockar hjärtligast för generositeten!

Cool as ice, Vanilla Ice!

Mattias Nordlund


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-10-05, 18:03

Bäste Mattias
När jag skrev mitt inlägg fanns du inte ens i mina tankar.

Men vill du ta åt dig, så varsågod.


Insänt av Mattias Nordlund <Luleå>
onsdag 2005-10-05, 17:12

Brevduvan
För att gå med i brevduvan går ni in på www.club300.se och läser instruktionerna.

Min syn på brevduvan är följande. Jag är med på maillistan och läser mail-rubriken och ser det ut att vara läsvärt så läser jag, annars delete.

Tar någon sekund.

Jag anser inte att jag är ohjälpsam om jag inte på NOF-net klipper och klistrar in de svar jag/vi får på brevduvan. Jag gjorde valet att "bara" skriva att några på duvan ansåg att det var mongopipl. Det föll inte i god jord hos alla men det var mitt val.

MN


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
onsdag 2005-10-05, 08:30

Prefix 4 blev 1
Morgon!

Blir väl "tvungen" att ändra mitt första fynd av större pip i Nb till en mongol - tur att man är flexibel. Ännu större tur att man inte var på Hapanada den dagen...

/Mats


Insänt av
tisdag 2005-10-04, 21:36

Brevduvan
Ahaaa.. OK, tack !

//Benny


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2005-10-04, 21:33
Webbadress: http://www.cornix.se/desktop/

Brevduvan
http://www.club300.se/Club300/Brevduvan.aspx

är adressen till Club 300:s diskussionsforum/maillista.


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
tisdag 2005-10-04, 21:27

Brevduvan?
Hej.

Vad är Brevduvan ?

//Benny


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-04, 20:53

Brevduvan
Hej. Det känns lite onödigt att anmäla sig till Brevduvan eftersom jag redan har extremt mycket e-post att läsa. Dessutom tycker jag vi ska hjälpa varandra med information, vilket alltså några gjorde. Dessutom var mitt inlägg inte enbart riktat till en person utan flera.
Men låt oss inte fördjupa oss i den diskussionen. Vi kan lägga vårt krut på nyttigare saker.

Låt oss glädja oss åt mongolpiplärkan istället.

MVH


Insänt av
tisdag 2005-10-04, 20:41

Brevduvan
Hej!

Självklart skulle jag kunna förmedla vad som står på duvan. Det blev bara inte av!

Men varför inte skaffa en yahoo-adress med 1GB lagringsutrymme och gå med själv.

Man kan ha en mail end. för duvan-mail.

Mvh/Mattias Nordlund


Insänt av Peter Nilsson <peter@medit.se>
tisdag 2005-10-04, 20:36
Webbadress: http://www.cornix.se/anthus/

Piplärkebilder
Tack för de positiva orden om mina bilder!


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2005-10-04, 19:48

Rätt bestämd, till slut...
Vi får tacka Rolf G som hittade fågeln! Att den inte blev rätt bestämd direkt, är inget vi skall skämmas över! Fågeln är ännu en första klassens raritet i Sverige och vi får komma ihåg att flera av de tidigare "färdigbestämda" Mongolerna i södra Sverige, och även Umeå, initialt bedömdes som Större pip.
Men, som tidigare framförts i detta forum, ser vi än en gång vikten av fotodokumentation. Idag finns relativt billig digiscop-utrustning och med träning kan vi nå god klass (kanske t o m till Peters nivå..). Alla fåglar bestäms inte rätt, men med bilder som hjälp i bedömningen, minskar vi risken för felbestämningar!
Dags för Digiscop-kurs i NOF:s regi?
/frågar Staffan


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-04, 19:08

Mongolpiplärka
Hej
Det sägs att det bästa sättet att lära sig om fåglar är att följa med och lära sig av äldre/mer erfarna skådare. En del inlägg på NOF-forum visar dock att en del av dessa ”erfarna” skådare inte så gärna delar med sig av sin kunskap. Men som tur är finns det många fågelskådare som mer än gärna delar med sig. Och jag tackar er alla för den information och upplysningar jag fått.

Jag är sedan i eftermiddags övertygad om att det är en MONGOLPIPLÄRKA som jag upptäckte vid Gräsörenbron igår. Men min erfarenhet räckte inte till att artbestämma den rätt, även om jag kom bra nära. Men jag var i gott sällskap vilket visar på svårigheterna med vissa fågelarter och släkten.

Återigen, tack till er som delat med er av era kunskaper.

MVHInsänt av Daniel Lindberg
tisdag 2005-10-04, 16:54

Mongolpip på Brevduvan
Hej Norrbotten

Grattis till Mongolpipen. Lägger inte de utomstående kommentarerna från Brevduvan som efterfrågades.

Ser ut som en fin mongolpiplärka i mina ögon! Bakklons form ser bra ut, rygg
& -hjässtreckning typisk och bröstets fina streckning är ett bra indicium.
Formen på de mellersta täckarna är också bra för mongol, hos större piplärka
är fjädrarna längre och mer utdragna.

Mvh
Hans


Kan inte göra annat än att hålla med Hans Larsson i hans bedömning.
Ser oxå i mitt tycke ut som en typisk Mongol!
Gratulerar!!

/Tord 0662 Lantz
Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-10-04, 16:42
Webbadress: http://hem.passagen.se/caprimulgus/index.htm

Piplärkan igen
Om man tittar på min 1:a bild ser man en yttre stjärtpenna med mycket vitt på. Dessutom endast ett smalt mörkare teckning. Lutar inte det år Större piplärka? Vad säger de som har större erfarenheter av dessa två arter än mig?
Jag vill bara få klarhet i vilka karaktärer som är de viktigaste för det är ju kombinationen av karaktärerna som leder oss rätt i slutänden.


Insänt av Anders Johansson <anders.johansson777@comhem.se>
tisdag 2005-10-04, 15:59

Piplärkan
Jag vill härmed gratulera er på "hemmaplan" för mongolpipen (för det verkar ju bli en sådan...) och Peter Nilsson för ruskigt fina bilder på densamma!

mvh
Anders Johansson, Gävle


  « Föregående 20       Nästa 20 »