NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Peter F.
lördag 2005-07-16, 14:15

Bra jobbat!
Tack för ett bra initiativ beträffande båtugglorna! Hoppas att handläggningen inte blir fördröjd av byråkrati eller ekonomiska problem, utan att ugglorna snart får sin frihet med er hjälp.


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
fredag 2005-07-15, 21:46

Strandade fjällugglor
Hej,
Strax efter midsommar blev jag uppringd av en man från belgiska ambassaden i Stockholm. Han berättade att 8(!) fjällugglor följt med som "fripassagerare" på ett fartyg till Belgien. Fartyget kom ursprungligen från Canada. Från början hade 15 fjällugglor funnits på fartyget, men 7 stycken hade flugit iland när fartyget passerade Skottland. Ambassadtjänstemannen undrade om vi i NOF ville medverka till att fjällugglorna fördes till norra Sverige och släpptes ut här.

Det här är ju inte en fråga man får varje dag, men efter lite efterforskningar stod det klart att:
- En likadan händelse inträffade 2002. Ugglorna släpptes då ut i norra Finland.
- En liknande händelse inträffade på 90-talet, då Berguv Nord höll två fjällugglor i karantän innan de släpptes ut i fjällen.
- Fjällugglan är cirkumpolär och det finns ingen "populations-blandningsrisk" med att släppa ut fjällugglor i Norrbottensfjällen.
- Fjällugglan är anpassad till ett liv i fjällmiljö. Det är osannolikt att de skulle klara av att bli frisläppta nere på kontinenten med förhoppningen att de själva skulle leta sig norrut.

Med detta som bakgrund var det ju självklart att vi skulle hjälpa till med vad vi kan. Men att föra in och släppa ut vilda djur är tillståndspliktigt, så en ansökan har skrivits till Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Samtal har även förts med SOF och länsstyrelsen.

Där ligger ärendet just nu. Ugglorna finns hos "Revalidation Centre for Handicapped Birds in Brussels". Vi hoppas på snabb behandling från myndigheterna. Det rapporteras ju om god gnagartillgång i fjällen, så det vore trevligt om fjällugglorna kunde släppas ut här. Sen får de väl bestäma själva om de vill stanna eller söka sig mot andra jaktmarker.

Hälsn.
/Jan-Olov J


Insänt av Ulf P Eriksson
fredag 2005-07-15, 08:21

Nya Svalan II
INFORMATION ; OBS Ni behöver inte göra en ny användare för att rapportera! Det går bra med gamla användarnamnet & lösenordet! Hälsar Rapportkommitten, det kan uppfattas som att man måste göra en ny användare, men det är fel.


Insänt av Ulf Edberg <ulf_edberg@yahoo.se>
torsdag 2005-07-14, 22:41

Fjällugglor
Jag vandrade från Kvikkjokk till Staloluokta i veckan efter midsommar och bland de jag mötte var det flera som sett fjälluggla, bl.a. en tysk vid namn Florian som sett en mellan Arasluokta och Låddejåkk och ett par svenskar som sett en vid Konsul Perssons stuga i Sårjosjaure. Tyvärr fick jag inte se någon själv men det är ingen tvekan om att det är gnagarår! Gott om fjällämmlar och gråsidiga sorkar längs Padjelantaleden.

Ulf Edberg (v ordf ÖSOF)Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2005-07-13, 07:19

Svalan 2 igång!
Följande adresser kan ni använda för att se Dagens Fåglar i Svalan 2, som börjat användas häromdagen. Länkarna till gamla Svalan och genvägarna på denna hemsida fungerar inte längre:

Landskapet Norrbotten
http://www.artportalen.se/birds/dagens.asp?landskapskod=22&filter=mall&sortering=senaste

Pite lappmark
http://www.artportalen.se/birds/dagens.asp?landskapskod=27&filter=mall&sortering=senaste

Lule lappmark
http://www.artportalen.se/birds/dagens.asp?landskapskod=28&filter=mall&sortering=senaste

Torne lappmark
http://www.artportalen.se/birds/dagens.asp?landskapskod=29&filter=mall&sortering=senaste

Gå in på länkarna så ser ni även de nya möjligheterna att filtrera ut och sortera intressanta obsar m a p rapportområde, tidsperiod etc.Insänt av
söndag 2005-07-10, 14:09

Klicka
Klicka för att rädda gammelskogen! Målet är nära! Du kan göra skillnaden mellan bevara eller avverka! www.ettklickforskogen.se


Insänt av Allan Bergström <s.allan.bergstrom@telia.com>
lördag 2005-07-09, 07:51

Om humor, örnsångare mm
Åter online efter tre juniveckor i sydligare delar av vårt land och första juliveckan efter hemkomsten i hård kamp mot gräs och ogräs i odlingarna. Sällan har väl den vegetativa tillväxten varit så intensiv som i år. I första hand kan nog vår meterolog ge förklaringar till detta.

Under min frånvaro har en del hänt på NOF:s hemsida, t ex debatten om humor contra seriositet. Det ena utesluter inte det andra. Fågelskådning ska vara lustfyllt, inte gravallvarligt. Visst bör inläggen vara seriösa, men det hindrar inte att de är kryddade med humor. I det sammanhanget vill jag ge paret Arvidsson i Piteå Gamla Stad en eloge för läsvärda inlägg.

Örnar är ett annat ämne. Jag har funderat mycket på en tomtobs 29 maj kl 09:15 på en som jag efter kikarkoll och viss tvekan klassade som en ung HAVSÖRN. Den kom inglidande från öster - Kallaxhållet - på ca 500 m höjd, satte redan på långt håll alla gäss och änder i Måttsundsfjärden på vingar och fortsatte mot Svartskatan och upp mot Aleån. Den var mörk och gav ett kompakt intryck. Stjärt- och vingflak hade aningen rakare konturer än typexemplen på havsörn i ex Fågelguiden. Efter att både ST SKRIKÖRN, STÄPPÖRN och en avvikande HAVSÖRN obsats i området är åtminstone två alternativ möjliga.

Sångare: redan i maj uppträdde en SV FLUGSNAPPARHANE med avvikande sång, till viss del påminnande om törnsångare, på tomten. Fram till i tisdags - 5 juli - har den kämpat i stort sett dygnet runt, men sedan blev det tyst.

Tyst och tyst: Varför är det bara de med sämst sångröst som uppträder just nu? GRÅHAKAD SKRÄNDOPPING förorenar luftrummet natt som dag, akompanjerade av unga SVARTA och GRÅSVARTA CORVUSSKRÄNARE.

Men som någon klok person sagt: Det vore mycket tyst om bara de med bästa rösten skulle sjunga!Insänt av Fredrik <ssnd@home.se>
torsdag 2005-07-07, 23:04
Webbadress: http://i17.photobucket.com/albums/b76/bacon666/Stugan/Trixiesbebisar0507073.jpg

Liten och Grå Har blivit morsa.
Bifogar här en länk med bil på hennes ungar.

Tack för alla mail med info, om att det var en grå flugsnappare...


Mvh Fredrik


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
torsdag 2005-07-07, 20:51

Satsa på Sandskär vecka 33 och 34
Om du har någon semestervecka tillgänglig föreslår jag att du drar till Sandskär under antingen vecka 33 eller 34. Då behövs det nämligen assistenter. Vi har fått återbud pga sjukdom. Det kan bli en hel del fågel de här veckorna, så det kan bli väl tufft för Peter Wencel att jobba ensam.

Hör av dig till Jan Andersson, 0921-17939, eller undertecknad om du är intresserad. Det är en fördel om du har erfarenhet av att plocka fågel.


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2005-07-07, 16:45

Bortappat T
Jag tror Andreas har Tappat ett T under färden Hälsar Ulf :-)


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
torsdag 2005-07-07, 13:37

Ingen sångare, men vrålare
Så trevligt det låter med örnsångare... Själva väcktes vi abrupt mitt i sovmorgonen av SÅGVRÅLAREN. Förhoppningsvis var den ej kapabel att förstöra något holkträd.

Hälsar
MaikenInsänt av Andreas Livbom
torsdag 2005-07-07, 09:40

Apropå örnar och sångare...
...så hörde jag en sjungande ÖRNSÅNGARE i morse och slog därmed två flugor i en smäll!


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-07-07, 09:23

Örngott
Nedan finns en Örnobslista, och då tänker jag detta! Varför så många Örnar på "semester" i länet när de flesta skådare ställt undan grejorna för säsongen? Det är ett tecken på att fågelsäsongen inte tar slut under sommaren! Hur många Örnobsar är missade under årens lopp, beroende på att länets skådare tagit ut semestern redan? I år verkar sångarrundorna inte ge önskat resultat heller, så det är nog bättre att se efter Örnar Hälsar Ulf P :-)


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
torsdag 2005-07-07, 03:33

Glöm Sångarrundor -Inför Örnrundor
2005 Luleå kn. Örnläget ;
HAVSÖRN : 14/4 - 3/7 upp till 5 ex sedda av varierande ålder (Ersnäsomr.)
KUNGSÖRN; I jan noterade Susanne B en örn i Råne älvdal, i slutet av april noterade Essy L + Marie M en sträckande över Alviksgården (orapporterad)
St
STÖRRE SKRIKÖRN: 12/6-16/6 1 ex 4-5 K upptäcktes av Krister M+ Mats W och höll sig kvar till den 16 sista observatörer? Ulf P + Roger R????
STÄPPÖRN: 1 ad 30/6 över Björsbyn Tony P (rar.rapport). 1 5K 5/7 str N Bredviksberget(Piteå) Lars S+ Oskar L (rar.rapport inkommer säkert).
1 Obest St Skrikörn-Stäppörnsmodell 24/6 em + 3/7 Bensbyn Sture W
KEJSARÖRN?: 20/5 1 99% subad-ad individ över Ersnäsfjärden sträckande S noterades av Ulf P (ej rar.rapport)


Insänt av Tryggve Arvidsson <tryggve.arvidsson@telia.com>
tisdag 2005-07-05, 01:24

Liten och grå
Hej!

Utifrån bilden och biotopval föreslår jag att det är en GRÅ FLUGSNAPPARE. Om det beskrivna halsbandet även omfattar nacken så är det dock någonting annat.

Hälsningar
Tryggve Arvidsson


Insänt av Fredrik <ssnd@home.se>
måndag 2005-07-04, 14:41
Webbadress: http://i17.photobucket.com/albums/b76/bacon666/Stugan/Trixie7.jpg

Liten och grå
Här kommer en fråga från en fullständig amatör.

Vi har en lite grå pippi med ett vitt "halsband" som byggt bo på farstubron till våran stuga.
Närmare bestämt i en blomkruka på väggen.
Vi har stugan uppe på ett berg i norrbotten.

Där har hon lagt 3 st ägg, som hon ruvar på.

Rätt gulligt =o)

Jag skulle bara vilja veta vad det är för sorts fågel, och kanske lite hur länge hon kommer att ruva innan ungarna kläcks.

Här nedan följer en länk till en bild på henne.

http://i17.photobucket.com/albums/b76/bacon666/Stugan/Trixie7.jpg

Snälla maila till mig om någon vet vad det är för pippi.

ssnd@home.se

Mvh FredrikInsänt av Fredrik <ssnd@home.se>
måndag 2005-07-04, 14:32

Liten och grå
Här kommer en fråga från en fullständig amatör.

Vi har en lite grå pippi med ett vitt "halsband" som byggt bo på farstubron till våran stuga.
Närmare bestämt i en blomkruka på väggen.
Vi har stugan uppe på ett berg i norrbotten.

Där har hon lagt 3 st ägg, som hon ruvar på.

Rätt gulligt =o)

Jag skulle bara vilja veta vad det är för sorts fågel, och kanske lite hur länge hon kommer att ruva innan ungarna kläcks.

Här nedan följer en länk till en bild på henne.

http://i17.photobucket.com/albums/b76/bacon666/Stugan/Trixie7.jpg

Snälla maila till mig om någon vet vad det är för pippi.

ssnd@home.se

Mvh Fredrik


Insänt av Maiken Arvidsson <maiken.arvidsson@telia.com>
måndag 2005-07-04, 12:09

Vem drar upp ett armbandsur?
I går kväll vid 23-tiden hörde jag plötsligt, genom det öppna fönstret, att någon drog upp ett gammaldags armbandsur. Eftersom jag ej såg skymten av någon tvåbent varelse insåg jag snabbt att det var en av våra bevingade vänner.

Ljudet var så ”högt och tunt” att vissa personer i huset inte kunde uppfatta det. Vad som kan krångla till det är att det naturligtvis kan röra sig om tiggläte från någon unge.

Finns det någon som kan ge mig ett tips på vem som kan uppehålla sig i vår trädgård?

Tackar på förhand gör
MaikenInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
onsdag 2005-06-29, 20:47

Vågar man hoppas...

... på ett intressant fågelläge för de närmaste dagarna...? När man ser väderprognoserna ser det i alla fall plötsligt rätt kul ut för den närmaste tiden!/Lars.


Insänt av
måndag 2005-06-27, 17:08

Tiden snart ute
Om fyra dagar är tiden ute för att rädda gammelskogsområdet i Årrenjarka. Synd om det inte skulle lyckas när man är så nära.Om bara 188 personer sponsrade insamlingen med 1000 kronor vardera skulle skogen vara räddad.Eller om alla som är inne och kickar en dag skulle köpa varsin björk för 50 kornor eller, eller.......

En amerikansk medborgare, biolog och ornitolog har köpt ett träd för varje träd som köpt mellan 1-20 juni, det blev 230 träd! Tänk om vi svenskar skulle ha haft samma syn på bevarandet av de stackars fem procent gammelkog som finns i vårt land i dag, varav en procent , 1! är bevarad.

Tåget går!  « Föregående 20       Nästa 20 »