NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Rolf Gustafsson
lördag 2005-07-30, 17:34

SVAN
Det är känt att de allra flesta sångsvanar som mister sin partner redan nästa häckningssäsong har en ny partner, i annat fall året därpå. Så de söker snabbt upp en ny partner. Dessutom finns det skiljsmässostatistik på sångsvan. Minns inte siffrorna just nu men det rör sig om storleksordningen 20-25 % av sångsvanarna som skiljer sig var år. Så talet om av sångsvan håller ihop parvis hela livet är till stor del bara nys. För er som är intresserade se BIRDS of The WESTERN PALEARCTIC för mer detaljerad info i frågan.


Insänt av <Claes.Kyrk@Swipnet.se>
fredag 2005-07-29, 17:42

ensam svan ?
Hej !
Det verkar mycket osannolikt att en vuxen svan skulle välja att vara ensam resten av sitt liv om den förlorat sin partner. Jag har inte gjort någon riktad studie i denna fråga men efter att ha studerat fåglar i Sthlms-området i många år så kan jag ändå ge följande beskrivning:
På våren så ser man i stort sett alltid svanarna i par, faktum är att jag har aldrig sett någon ensam svan som hävdar revir. Under vår skärgårdsinventering som gjordes för några år sen så noterade jag utefter kusten på västra Södertörn en revirtäthet på ca 1 par/km kustremsa. Vi har en del översomrande äldre svanar (i flock) i kustbandet. Om dessa skulle vara ensamma sörjande eller blandat ensamma och par som misslyckats med häckning kan man inte veta.

Hälsar....Classe Kyrk.....


Insänt av Aron Sandling <Asandling@hotmail.com>
torsdag 2005-07-28, 23:36

Skärgården
Vad underbart vacker och fågelrik vår skärgård är. Vi var ute två dar till Småskär (26-27). Vädergudarna var på våran sida så skådning, solning och andra aktiviteter kunde ske. Jag rekommenderar starkt alla som inte varit ut att så göra till höst om inte i sommar, ta en turbåt, var ute en dag. Behöver ej vara något speciellt. 47 arter räknade vi till att vi såg ute i skärgården. Utöver de arter vi rapporterat på svalan väntar vi med en rapport på Vittrut tills vi fått bilderna av våran goda kusin. Småtärnan lyste dock med sin frånvaro. Jajja. Hade gott // Aron


Insänt av G <gosta.springfelter@vattenfall.com>
torsdag 2005-07-28, 17:18

Monogami?
Hej . Om en svan hona eller hanne förlorar sin partner, söker dom sig en ny eller lever dom ensamma resten av sitt liv? Vilket jag tror är en dålig
resursanvändning av ett långt liv.
OK denna fråga diskuterades på mitt jobb idag, men vad är sanningen?
Svara gärna så fort som möjligt av den som är säker på sin sak!


Insänt av Mattias Nordlund
onsdag 2005-07-27, 07:36
Webbadress: http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1775&typ=1

Ökenvarfågel
Hej!

I dessa tider med raser som "blir" arter samt en misstänkt ökenvarfågel i Boden kan det vara läge att lära sig karaktärerna för bl.a ökenvarfågel.

SOFNET har fina bilder på div. raser på hemidalänken ovan.

Bl.a kan ses att palidirostris mfl har en helt annnan näbbprofil, precis som några NOFare snackade om i förrgår.

Mvh/Mattias


Insänt av Jan-Olov Johansson
tisdag 2005-07-26, 20:11

Fjällugglorna i Belgien
Hej,
Nej, inget direkt nytt om de belgiska fjällugglorna. Jordbruksverket och SVA har konstaterat att karantän behövs och nu undersöks det om sådan kan utföras i Belgien. Återkommer när mer info finns framme.

/Jan-Olov J


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2005-07-26, 17:25

Något nytt om fjällugglorna??
Väntar med spänning på en rapport om hur de 8 (stackars!) Fjällugglorna har det i Belgien.. tror de längtar efter några av tidigare nämnda sorkar/lämmlar, men de får väl några där de sitter just nu..
Risken är väl att de hamnar i någon djurpark i mellaneuropa. Vore trevligare med lite nya gener till befintlig(?) stam i Skandinavien/västra Ryssland...
/Funderar Staffan (som mest arbetar just nu, men längtar till lite skådning och ringmärkning)


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-07-26, 16:31

Tackar för förtydligandet
Jo, ditt senaste inlägg klargör det mesta. Men håll med om att ditt första inlägg var lite kryptiskt. Jag tyckte ett förtydligande var på plats eftersom det så ofta talas om "goda sork- lämmelår i fjällen". Då utan att nämna jämförelse-år, antal, art, ort, etc.

Riktigt goda år av dessa gnagare kan man gott påstå att det "dräller" av dem. Jag är bara ute efter en mer nyansrik beskrivning av dessa "goda år".

Visst ska man skilja på sork- och lämmelår. Det är också något som ofta blandas ihop.

Som sagt, tack för ditt förtydligande. Min begäran var gjord pga mitt intresse i frågan.

MVH


Insänt av Patrik Bylund <patrik.bylund@bd.lst.se>
tisdag 2005-07-26, 15:48

Lite förtydliganden
Ja, för att svara på Rolf Gustafssons frågor:
Tyckte att det jag skrev passade bättre på fågelobservationssidan, istället för i forumet, tydligen hade jag fel.

Det jag menade med: "ingen direkt observation" var att jag inte tänkte skriva: Den 25 juli var jag i norrfjärden och såg tre STRANDSKATA. Observationer har jag gjort, men inte beskrivit dem med lokal och tidpunkt. Jag tyckte inte att det var lämpligt att exakt ange var alla häckningar är här i trakten, därför skrev jag väldigt vagt. Några bon har jag besökt själv, och några har kollegor på Abisko naturum besökt. Det är en amerikansk forskare som håller på med ett fjällvråksprojekt här uppe. Hon gör en sammanställning av lokalerna och antalet ungar på dem. Förutsätter att hon rapporterar häckningar när hon återvänder till USA för att sammanställa allt.

Angående goda sorkår och lämmelår: Jag har inte påstått att det på något sätt ska vara mycket lämmel. Däremot ser jag sork när man är ute och går i Abiskotrakten, mest nere i björkskogen. Man ser även mycket gångar och spillning av sorkar.
Det är klart, allt var väl bättre förr, även sorkåren. Men om jag genom i princip dagliga observationer av sorkar anser att det är mer än de sista åren, och fjällvråkarna också tycker det, genom att lyckas föda upp 3-4 ungar per par, så tycker jag att man kan få kalla det ett gott sorkår. Även om det inte är något extremår på något sätt, så är det tillräckligt för att häckningarna ska ha god framgång i alla fall.

Sen tycker jag man bör skilja på lämmelår och sorkår. Enligt min uppfattning så regleras sork- och lämmelantal på olika sätt. Sork är styrda av predatorer medans lämmel är styrda av födotillgång. Detta ger olika typer av cykler, med största skillnaden kanske i tätheterna. Lämmeltopparna når mycket högre individtätheter än vad sorktopparna gör. Lauri Oksanen vid Umeå universitet har skrivit intressanta artiklar om detta, som jag tycker verkar troliga.

Hoppas det klargjorde något.

/Patrik


Insänt av Rolf Gustafsson
tisdag 2005-07-26, 13:06

Vad menas?
På "senaste fågelobsar" skriver Patrik Bylund följande:

Insänt av Patrik Bylund <pata@zworg.com>
måndag 2005-07-25, 11:18
Ingen direkt observation, utan mer ett generellt konstaterande, att fjällvråkarna här uppe i Abiskotrakten lyckats väldigt bra med häckningarna!
Ovanligt många häckningar i området, och nästan alla bon har tre eller fyra stora ungar.
Äntligen ett bra sorkår alltså!

Vad menas med ? "Ingen direkt observation.... ... Ovanligt många häckningar... nästan alla med 3-4 stora ungar."" Är inte detta motsägelsefullt?
Har du sett eller inte sett?
Om det är bra med sork så är det mycket lokalt. I de områden jag gått, Jokkmokk, Porjus, Sjaunja, Råstujaure är det dåligt eller sparsamt med sork. Endast en trolig häckning av fjällvråk samt tre av fjällabb.

Bra sorkår får man se var man trampar, de äter ditt bröd ur ryggsäcken, de hälsar på i sovsäcken. fiskar du upp en gädda innehåller den 3-4 sorkar, osv.

Jag efterlyser bara mer konkreta antal, datum etc. Både av observationer av häckningar och sork/lämmel. Så inget illa ment. Men jag tror det är få skådare som verkligen vet vad som menas med goda sork- och lämmelår numera.Insänt av
måndag 2005-07-25, 10:56

Härmtrast
Hej P-E!

Kolla efter spaniens motsvarighet till SOF för rapport på mockingbirden. Spanien har en rariitetskomitte.

Tjäderns åldersklasser; jag TROR inte att juv tjäder bl.a utvecklat det röda fältet kring ögat.

Mer obsar av detaljer i fjäderdräkten torde avslöja juvenila fjädrar på formen.

Kolla upp fågelboken. Det skall jag göra när jag nu kommer hem från jobbet.

Mattias Nordlund


Insänt av <pererik.lindgren@swipnet.se>
fredag 2005-07-22, 19:50

Lyckad hjortronplockning
Idag var jag ute och plockade hjortron och fick ett nytt Överkalixkryss i form av en bivråk.
Såg många tjäderhonor/juv. Hur skijer man dessa åt?
Såg även en mycket grann tolvtaggare på nära håll.
Dagens höjdare var en ad kungsörn som satt i en torrfura och filosoferade vid ett kalhygge i åtminstone två timmar på Sveaskogs marker i SÖ Överkalix.
Hur raritetsrapporterar jag en Nordlig Härmtrast på Gran Canaria?
Hälsar PerErik


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
torsdag 2005-07-21, 19:01

Dementi.
Hej allihop.
Efter att jag fått ett annat foto där man ser ansiktet bättre från sidan och mer av ryggen så måste jag nog dementera mitt påstående om att det var en MINDRE HACKSPETT.Man ser tydligt en mörkvattrad skulderfläck som juv. STÖRRE har tyvärr.Kraftiga
svarta markeringar i ansiktet dessutom.
Blekröd undergump, diffus på detta kort.Kollade fågelguiden och såg att STÖRRE ibland faktiskt ibland kunde ha svaga streck på kroppssidorna.
Har inte vad jag minns sett det själv.
Nåväl gudskelov är man inte fullkomlig.
Tyvärr Stig så måste jag helt klart säga att Mattias har rätt, det är en juv. STÖRRE HACKSPETT.Den bild jag fick nu var klart bättre vad gäller vinkeln.Ryggen är viktig.Sorry om jag väckte din förhoppning om en ny art.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
torsdag 2005-07-21, 14:31

Ang. hacke.
Med risk att jag kanske har fel Mattias och andra.Jag tycker att denna HACKE det är en typisk ad. MINDRE HACKSPETT i mina ögon.
Juvenila STÖRRE har ljusröd, relativt diffust avgränsad undergump som ung, inte ljus/vitaktig undergump som denna individ (fast det kan anas en mycket svag, svagt rödaktig/skimrande ton på densamma).Detta med ljus undergump UTAN rött/rosa är ju däremot typiskt för MINDRE HACKSPETTEN.Även de små FINA strecken på bröstet och kroppssidorna är ju typiskt MINDRE HACKSPETT.Detta syns bra i fågelguiden tycker jag, såväl som på denna individ.STÖRRE HACKSPETT har inte sådana streck vad jag vet.Dessutom verkar kroppen slank och nätt som hos en MINDRE HACKSPETT.Rätta mej gärna om
jag har fel, vilket jag ju helt klart kan ha.Bara mina egna tankar om denna
vackra bild.Man ser den ur lite felaktig vinkel bara tyvärr & ingen
riktig uppfattning om storleken, fast
jag upplever denna som slank och nätt.
Vänliga hälsningar Tony.


Insänt av Stig Lindmark <stig-lindmark@telia.com>
torsdag 2005-07-21, 08:27

Tack Mattias
Jag trodde nog det,men jag var inte riktigt säker,det fanns en STÖRRE HACKSPETTShane i närheten vid fototillfället.


Insänt av <zoloft72athotmailpunktcom>
torsdag 2005-07-21, 08:18

Hackspett
Det stämmer Stig

Större hackspett är det. Bl. a Vit undergump d v s ej rött under stjärten gör att den ser ovanlig ut

Mvh/Mattias Nordlund


Insänt av Stig Lindmark <stig-lindmark@telia.com>
onsdag 2005-07-20, 22:06

Juvenil Större Hackspett eller?
Hej fotade den här hackspetten,är dock
osäker om det är en större HACKSPETT,
någon som vet?http://web.telia.com/~u97007701/Hacke.JPG


Insänt av Kristina Eriksson <kristieriksson446@hotmail.com>
tisdag 2005-07-19, 17:15

lövsångarei blomampel
För drygt en månad sedan upptäckte vi att en lövsångare byggt ett litet runt bo bland mina petunior i en ampel som vi har på bron. De t var gjort av fint sammanfogade grässtrån. Det dröjde inte länge så låg det fyra små grönskimrande ägg där. Vi väntade i spänd förväntan, och efter c:a 3 veckor,ungefär, så låg det fyra stycken humlestora och nakna ungar i boet. Allt var frid och fröjd, föräldrarna hjälptes åt att mata dom. Ungarna växte, men så plötsligt i samband med väderomslag till kallare väder försvann en av fåglarna och honan, hanen slutade mata ungarna. Jag hörde hanen sitta och locka på honan., men besöken i boet blev mer och mer sällsynta och naturligtvis dog ju ungarna efter några dagar. Vad hände???


Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2005-07-19, 11:15

Intressant med Fjällugglorna!
Har sett att detta rönt stort intresse i media, såväl i tidningar som på flera kanalers text-TV. Om jag förstått saken rätt har ugglorna redan nu varit "frihetsberövade" i ca 4 veckor. Liksom i föregående inlägg, kan man ju oroa sig för att detta kommer att dra ut på tiden. Det måste ju vara betydligt bättre att få ugglorna nu under sommaren, än att vänta till sept/okt. Man kan ju misstänka att det finns flera yngre fåglar bland denna ursprungliga flock(!) på 15 ex... Har NOF/SOF möjlighet att påskynda handläggningen av detta ärende?


Insänt av Peter F.
lördag 2005-07-16, 14:15

Bra jobbat!
Tack för ett bra initiativ beträffande båtugglorna! Hoppas att handläggningen inte blir fördröjd av byråkrati eller ekonomiska problem, utan att ugglorna snart får sin frihet med er hjälp.


  « Föregående 20       Nästa 20 »