NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
tisdag 2013-01-29, 15:02

domherre
aldrig haft så gott om domherrar vid fågelbordet som denna vinter!


Insänt av Inger Brännström <inger.brannstrom@comhem.se>
tisdag 2013-01-29, 09:40

Nytt namn på SOF
Klarar vi ringmärkare av att veta vad fåglarna heter på svenska, latin och engelska har jag svårt att förstå ett namnbyte. Och ska det bytas känns svengelskan fel. Bird Life Sweden i så fall.
Men jag tycker inte om ett byte över huvud taget.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2013-01-27, 09:58

Mer om fasaner i Svalan
Om man söker på FASAN i Svalan så finns det en del oklammrade fasaner att hitta där. Det beror på att rapportörer lagt in sina obsar långt i efterhand och inte själva bockat för rutan "ospontan". De kommer att ligga i Svalan utan klammer tills varje rapportör själv åtgärdat felet, eller artansvarig för fasan i Rrk Nb + N-Lpl. vidtagit samma åtgärd.

Dessutom förekommer det en del andra fel i listorna i Svalan, därför att det finns buggar i systemet. Dessa listfel kan i vissa fel kommas tillrätta med, men då måste rrk slå sönder dömda obsar, slå ihop obsarna och döma igen - ett tidsödande arbete. Ja, Svalan har sina brister. Man kan bara hoppas att det funkar bättre i Artportalen 2.

Stefan, den enda oklammrade fasanen i P lpm har jag i varje fall klammrat nu, så den borde försvinna ur listorna.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@sprays.e>
lördag 2013-01-26, 21:11

Klammrar
Fasaner och rapphöns i BD-län har alltid varit klammrade i modern tid. Vilken är källan till att de före 2006 skulle vara kategori A eller C.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
lördag 2013-01-26, 17:21

Fasaner och rapphöns
Hej, frågan har varit uppe tidigare och kanske är jag trög, men förstår inte riktigt logiken i att dessa två arter fortfarande inte är klammrade före 2006.

Då jag för närvarande skriver om listor av allehanda slag, så ser det konstigt ut då listorna bl a inte övverensstämmer i svalan och på club300. I de flesta fall handlar det om att de som såg dessa arter före 2006, får dem på sina listor i svalan.

Det känns även som om det blir fel i kommun- och landskapslistor, då de jämförs med varandra, då vissa har arterna, medans andra inte.

I pite lappmark finns en obs av rapphöna, från lamburträsk 1977. Denna gör så att landskapet har arten, även om det är känt att fasanerna inte var spontana.

I Norrbotten är det få obsar av rapphönor, så de borde väl vara enkla att klammra för rrk, eller att göra det av observatören, om han vet att de inte var spontana. Kryssets värde kan inte sättas i första hand.

I Västerbotten är alla fynd av rapphönor och fasanar på svalan klamrade, därmed saknar skådarna, länet och kommunerna dessa på sin totala artlista.

För mig känns det viktigt att alla uppgifter i svalan är så korrekta som möjligt, släpper vi på det så blir den inte intressant längre.

Det skulle vara kul med ett klargörande i frågan, även om jag tror att det skedde redan för ett par år sedan.

Mvh / Stefan HInsänt av Elsa Rensfeldt
tisdag 2013-01-22, 18:27
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Nötkråkan
En fågelvän berättade i höstas att ständigt närvarande nötkråkor i dennes trädgård, Sunderbyn) beskattade småfågelbeståndet hårt.

Så det är nog väl så vanligt även här i Sverige att denna art kryddar upp dieten med lite proteiner.


Insänt av Urban Jacobs
tisdag 2013-01-22, 11:25

sovande fåglar
Väntade på tåget i Boden på söndag kväll. Gick en liten bit mot Luleå och kom till en mycket tät häck. Det blev ett himla liv i häcken. Småfåglar hoppade omkring och pep. Fick inte pejl på vad det var, gråsiskor kanske? Är det någon Bodensare som tittat i häcken någon kväll?
Var för övrigt utterspår på båda sidor av älven vid Hedenbron.


Insänt av Thore Alm -Kalix
tisdag 2013-01-22, 09:12

Nötkråkan -en dubbelnatur ???
För några år sedan, bevittnade jag,när
en nötkråka knep en talgoxe vid min fågelmatning .(januari månad).
I går -mån 21 jan- hade jag tel samtalmed HåkanGunnarfeldt,Högsön,Råneå.

Bl.a. berättade han om en nötkråka, som tagit en gråsiska"häromdagen "
"Vår Fågelvärld " har haft en artikel
om detta fenomen-det var inte helt ovanligt i Sibirien


Insänt av Margareta Kauppi <margaretakauppi@gmail.com>
lördag 2013-01-19, 19:08
Webbadress: www.margaretak.se

Utter
Utter är ingen fågel, men kanske ändå någon här kan hjälpa mig med de spårtecken jag såg idag:
Var det utterspår, månntro..?
Kolla min blogg, eller maila så skickar jag bilder.


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
torsdag 2013-01-17, 08:47

Kallt, kallare, kallast
Hej!

Ser i mina noteringar att motsvarande dag den 17.1 2008 var det +2 grader och barmark runt mitt hus i Övre Buddbyn, Boden. Det hade visserligen varit ett snötäcke, men den hade tinat bort till stora delar. Mitt på dagen den 17.1 började några snöflingor falla och det blev riktig vinter resten av vintersäsongen.

Om det var bättre förr vet jag inte, men den 17.1 2008 var det i alla fall varmare!

Hälsar

Mats i Övre Buddbyn (nu -28.4 grader och 50 cm snö)


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2013-01-16, 11:20

Listor
Hej, jag vill uppmana alla som ligger efter med att uppdatera sin listor här på hemsidan, att göra det innan månadens slut.
De som inte finns med, men som skulle vilja vara med, ta kontakt med Jan-Olov, som då lägger in er. Det kan gälla enbart tomt-x listan, om man så vill.
Jag har nu själv lagt in mig, vilket jag tänkt länge, men inte fått arslet ur vagnen till att göra.

Bakgrunden är att vi skall skiva om listor i ett kommande nummer av FiN och använder oss av den information vi hittar på nätet.

Län- landskap- och kommun- och lokallistor på avalan kommer att gås igenom och även där skulle det vara bra om folk lade in retroaktivt sin speciella obsar, för att listorna där skall stämma.
Vi kommer även att jämföra med listor på club300 och se så att inget däremellan misstämmer.
Finns inte uppgifterna någonstans, så kan vi ju såklart inte se dom.
Sedan är det ju upp till var och en att göra sitt val och alla tycker kanske inte att listor är något viktigt.
Enligt mig ger de intressant information och jag skulle gärna ligga i topp på alla.

Mvh / Stefan H


Insänt av
onsdag 2013-01-16, 09:57
Webbadress: http://www.kuriren.nu/nyheter/?articleid=6712741

Islommen i NK
Vitnäbbade islommen i dagens Norrbottens-Kuriren.


Insänt av Håkan
måndag 2013-01-14, 20:42

Bilder på islommen
.......hittar du på svalan.Insänt av Peter Zaff <peter.zaf@dv.sjv.se>
måndag 2013-01-14, 20:04

Mera Islom
Hej ornitologer!

Den vitnäbbade islommen ÄR en vitnäbbad islom, och den mår fortsatt bra, även om den säkert hellre skulle paddla fram på öppet vatten än att skvalpa i en balja hos mig.

Jag måste bara kolla lite lagliga formalia så att inte norska myndigheter vill ha mitt huvud på ett fat för att jag fraktat djur från Sverige till Norge, men annars tänkte jag återge den friheten, ev till denna helg, annars nästa helg.

Norrbottenskuriren kommer att skriva om den eventuellt redan i morgon (det har varit en fotograf här och plåtat den).

En god vän som är fågelmärkare skall kolla med ringmärkningscentralen om det är OK att märka den före frisläppningen, så man kanske kan få veta vad som blir dess framtida öde.

Jag uppdaterar er gärna igen när det finns mer att rapportera

MVH

Peter Zaff


Insänt av Niklas Andersson <eaja@byttan.se>
lördag 2013-01-12, 18:39

Vitnäbbade islommen
Har skrivit mail till han som har hand om lommen, detta var svaret jag fick! Frågade efter bilder, och om jag har tur skickar han de till mig, jag publicerar bilden på svalan isf.
"Hej NiklasLommen är på gödkur hos mig sedan drygt en vecka tilbaka, och mår bra. Planen är att släppa den fri på något öppet vatten inom någon vecka.

Det stora problemet har varit att hålla dess fjäderdräkt ren, eftersom den hela tiden ledsnar på ”badbaljan” och hoppar ur badet, och i stället bajsar liggande på golvet. Dess bakben är ju verkligen inte avsedda till promenader så den lyckas ju hela tiden hasa sig fram genom sina bajshögar, och smutsar ner fjäderskruden, förlorar vattentätheten osv.

Men vi har tvättat den enligt instruktion från Tommy Järås på fågelcentralen i Göteborg

Den är nu ganska bra i hullet, framför allt jämfört med den juvenila storlom jag försökte rädda (men tyvärr misslyckades) tidigare i vinter, så jag har gott hopp om dess överlevnad.

Stora frågetecknet blir att frakta den till öppet vatten. Narvik är närmast. Det tar ca tre timmar att köra dit, så om man rengör den, matar den, väntar på att den bajsar, och sen sätter den i en mörk låda (jag har märkt at den ”håller sig” när det är mörkt och den sover) och kör, så får man hoppas att den inte förorenar sig innan man hinner fram. Det torde vara enda lösningen om man inte vill ha den i huset i fyra månader till i avvaktan på islossningen J (vilket jag gärna slipper, det är en riktigt ilsken rackare…

Jag återkommer gärna med rapport om hur det går, och har du frågor kan du vända dig direkt till mig, istället för till mottagningens kundmail"


Vänliga hälsningar
Peter Zaff, leg.vet.
Distriktsveterinärerna i GällivareInsänt av Mats Karström
söndag 2013-01-06, 19:19

Fågelbordstävling
Söndagen 6 januari var det dags för 10-e fågelbordstävlingen. Vädret var mulet och kring -15 °.
Vuollerimlaget
Laget bestod av 4 personer och startade med fika hos Mats på Lövgården. Ovanligt mycket fåglar var framme, bl a 15-tal SNÖSISKOR, SIDENSVANSAR och en efterlängtad BERGFINKhona. Hela 12 arter bara efter 40 minuter! Vi kände redan segervittring! Besöket i Slalombacken blir en besvikelse med bara en ny art; TALLTITA ( 13). Vi begav oss sedan till Ronalds och Evas fina matning i Murjek. Nytt för dagen var NÖTSKRIKA ( 14) och LAVSKRIKA ( 15). I halvmörkret vid 13.58 landar äntligen GRÅSPETThonan ( 16). Totalt 16 arter.
Jokkmokkslaget
Sonja Kuoljok blev tyvärr ensam. Hon såg bl a SNÖSISKA, KRÅKA och en NÖTKRÅKA! Sonja fortsätter sedan ensam på samhället. Sedan Talvatis-matningen i skogen med två TOFSMESAR, två LAPPMESAR och tre LAVSKRIKOR. Redan 16 arter! Åkte sedan till matningen i SCA-skogen där hon hade en plan som lyckades när hon lyckades locka dit en KORP! Även NÖTSKRIKA var ny. 18 arter blev det, samma som Jokkmokkslagets tidigare bästa resultat 2007.
TOTALT blev det 21 arter, bara slaget 2011 med 22 arter. Roligast var nog bergfink, sidensvans och nötkråka, tre svåra arter.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2013-01-06, 18:15

Vitnäsan i Kiruna
Information om lommen som fanns på Facebook har vidareförmedlats till ansvarig Rrk-ledamot. Därefter har inget hörts i frågan. Jag vet inte ens om fågeln är korrekt bestämd.


Insänt av Ralf Norberg <ralfnorberg@hotmail.com>
söndag 2013-01-06, 14:14

Vitnäbbad islom
Hej! Vi Umeå skådare har nåtts av ett rykte,om en Vitnäbbad islom från Kirruna trakten.Den lär ha hittats i dålig kondition och är nu omhädertagenför rehab.Varför är den inte rapportterad på Svalan,bilder borde väl oxså finnas! Någon som har mer info om fågeln! Mvh.Ralf Norberg Umeå


Insänt av Lars Sandberg
söndag 2013-01-06, 10:00

Nästa nya art för Norrbotten...

... blir en SVARTHUVAD TRUT! Fågeln i Närke kommer nämligen att slå följe norrut till våren med alla andra trutar som ska upp längs ostkusten. Sedan står den en morgon i sena april vid Storstrandsvaken i Öjebyn! Najs!!!/Lars.


Insänt av Hälsningar herman Sundqvist
fredag 2013-01-04, 18:54

Det blir en Wilsonsimsnäppa...
...tillsammans med 150 brushanar på en åker i Avan den 22 maj!


  « Föregående 20       Nästa 20 »