NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2013-02-06, 13:53

Ulf P Eriksson
OBS: Min e-mail har upphört att fungera, jag har till och med bytt till en annan leverantör men det går inte det heller för tillfället! //MvH Ulf P (Mystiskt)


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2013-02-04, 18:50

Satellitmärkta Abiskogöken
Har av Nils-Åke Andersson fått lite färska uppgifter om den göken som fortsatt har fungerande sändare.
Tre gökar försågs med satellitsändare under sommaren 2011 i Abiskoområdet.
Idag är det bara en som fortfarande sänder information. De övriga två har tystnat.
Den 31/1-13 fanns göken i södra Gabon och har den senaste månaden rört sig i gränstrakterna mellan Kongo-Kingshasa och Gabon.
Ifjol kom den tillbaka till Vassijaure- Riksgränsen där den förmodligen häckade. Spännande blir det att se om den återkommer till samma område även till sommaren, nu som 3K-fågel.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2013-02-03, 08:59

Namnbyte, mm...

Hej!

Jag tycker den tänkta nya loggan är helt OK. Det finns säkert tusentals andra varianter att försöka sig på, (dvs kombinationer av arter, färger, osv) men vi behåller kopplingen till historien med att köra med det här förslaget förutom att jag tycker att det funkar bra för ögat. Då känns det alldeles onödigt att krångla till det mer än så...

När det gäller namnet som sådant är det inte lika enkelt. Sammanfattningsvis tycker jag dock att BirdLife Sverige- eller varför inte BirdLife Sweden???- är bra. Ingen underrubrik, dels för att det blir mer text än nödvändigt i ett läge när budskapet ska vara kort och snärtigt rörande vilken organisation det rör sig om, dels för att även jag har upplevt att ordet "ornitolog", "ornitologiskt", osv, ibland tyvärr har en viss avskräckande förmåga... För oss redan frälsta har det nuvarande namnet ingen betydelse- och jag tycker egentligen att det är bra att vi skyltar med "läran om fåglar"!- men om man ska titta på en tänkt nytillströmning känns det som om nytänkande i namnfrågan är det taktiskt riktiga. Jag har mött en del människor under åren som inte har vågat "ta steget fullt ut", eftersom namnet har känts lite för uppfordrande för dem...

Skåda på!/Lars.
Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
lördag 2013-02-02, 14:39
Webbadress: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5427644

Radioinslag om Vinterfåglar inpå knuten
Undertecknad pratade "Vinterfågelräkning" i Radio Norrbotten i torsdags, följ länken för att lyssna. Obs att det fortfarande går att rapportera fåglarna vid fågelbordet förra helgen.
/Jan-Olov J


Insänt av Petri Storlöpare <petri@slowlife.se>
fredag 2013-02-01, 15:46
Webbadress: http://www.tradera.com/the-raptors-of-europe-and-the-middle-east-auktion_111501_174361318

The Raptors of Europe and the Middle East
Jag har boken till försäljning på Tradera ifall någon skulle vara intresserad.


Insänt av Birgitta Landberg <store.alm@hotmail.com>
fredag 2013-02-01, 13:49

Önskas- program april - oktober 2013

Ja, nu är det dags för nytt program
på Era aktiviteter under perioden
april - oktober 2013
Jag vänder mig till alla kontakt-
personer eller ansvariga inom NOF -i
länet.
Önskvärt att Ni skickar förslagen
så snart som möjligt !!

Allt ljusare dagar-och hälsningar !!

hälsar Birgitta Landberg.
Gammelgården ,Kalix

Insänt av Tomas Carlsson
fredag 2013-02-01, 10:41

Birdlife Sverige
BirdLife Sverige? Och BirdLife Norrbotten lokalt? Det kanske kommer att kännas lite töntigt i början men man vänjer sig säkert. Fördelen med namnet är att det visar att man är en del av en världsvid rörelse. Språkblandningen stör inte mig, den funkar ju för Greenpeace, Amnesty och flera andra.
Däremot sågar jag den föreslagna loggan. De där korparna blir man ju nästan rädd för... Loggan behöver vara mycket mer stiliserad (jfr WWF, Naturskyddsföreningen, BirdLife International). Inga handpennor på korpen med andra ord, om det nu måste vara en korp. Kan man inte få använda samma logga som BirdLife International med den stiliserade tärnan?


Insänt av Jouni Ylipekkala
onsdag 2013-01-30, 21:12

BirdLife Sverige
I Finland är namnet BirdLife Suomi ry. men man använder BirdLife Finland internationellt. Jag är för namnbytet till BirdLife Sverige, det finns minst 9 olika föreningar eller motsvarande som använder förkortning SOF i Sverige. Jag tycker att den nya logotypen är bättre än den gamla dystra loggan.

// JouniInsänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2013-01-30, 14:43
Webbadress: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/katter--djurens-varsta-fiende

Katter och fåglar samt andra djur
Se länk.


Insänt av Tord Gustafsson
onsdag 2013-01-30, 10:47

Namnbyte
Inte heller jag gillar förslaget till namnbyte. Att blanda två språk i namnet är inte bra. Det går ju inte heller att jämföra med Birdlife Finland eftersom Finland ju heter så på engelska. Birdlife Sverige låter för töntigt.

Om man nu vill ha en kortare beteckning än SOF, varför inte Ornitologerna?!


Insänt av
onsdag 2013-01-30, 10:40

Rörigt
Tycker att korp-logotypen är rörig. Möjligen snyggt med bara den ena av korparna den med vingarna resta. Färgen orange är inte heller snygg och undertexkten gör allt grylligt. Och namnbytet!-varför skulle Birdlife uppfattas som mindre expertbetonat? Tvärtom låter det som att det är någon som är sugen på ännu högre svansföring.


Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2013-01-29, 20:32

Återfynd av Kungsfågel från England!
Rödkallens andra återfynd från höstmärkningen (efter Taigasångaren som kontrollerades i Holland tidigare i höst) blev en KUNGSFÅGEL 1K hona. Den återfångades, och släpptes igen, av ringmärkare i Norfolk, England.
Fågeln ringmärktes den 23/9 och kontrollerades 23/10.
Flyttdistans 1834 km (SW) på 30 dagar. Den hade således i stora drag samma flyttriktning som Taigasångaren. Inte så oväntat kanske, men kul!
/Hälsar Staffan


Insänt av VP
tisdag 2013-01-29, 20:30

Bevara SOF
BirdLife Sverige, korpar som logotyp, NEJ tack!


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
tisdag 2013-01-29, 15:02

domherre
aldrig haft så gott om domherrar vid fågelbordet som denna vinter!


Insänt av Inger Brännström <inger.brannstrom@comhem.se>
tisdag 2013-01-29, 09:40

Nytt namn på SOF
Klarar vi ringmärkare av att veta vad fåglarna heter på svenska, latin och engelska har jag svårt att förstå ett namnbyte. Och ska det bytas känns svengelskan fel. Bird Life Sweden i så fall.
Men jag tycker inte om ett byte över huvud taget.Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
söndag 2013-01-27, 09:58

Mer om fasaner i Svalan
Om man söker på FASAN i Svalan så finns det en del oklammrade fasaner att hitta där. Det beror på att rapportörer lagt in sina obsar långt i efterhand och inte själva bockat för rutan "ospontan". De kommer att ligga i Svalan utan klammer tills varje rapportör själv åtgärdat felet, eller artansvarig för fasan i Rrk Nb + N-Lpl. vidtagit samma åtgärd.

Dessutom förekommer det en del andra fel i listorna i Svalan, därför att det finns buggar i systemet. Dessa listfel kan i vissa fel kommas tillrätta med, men då måste rrk slå sönder dömda obsar, slå ihop obsarna och döma igen - ett tidsödande arbete. Ja, Svalan har sina brister. Man kan bara hoppas att det funkar bättre i Artportalen 2.

Stefan, den enda oklammrade fasanen i P lpm har jag i varje fall klammrat nu, så den borde försvinna ur listorna.


Insänt av Andreas Livbom <andliv@sprays.e>
lördag 2013-01-26, 21:11

Klammrar
Fasaner och rapphöns i BD-län har alltid varit klammrade i modern tid. Vilken är källan till att de före 2006 skulle vara kategori A eller C.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
lördag 2013-01-26, 17:21

Fasaner och rapphöns
Hej, frågan har varit uppe tidigare och kanske är jag trög, men förstår inte riktigt logiken i att dessa två arter fortfarande inte är klammrade före 2006.

Då jag för närvarande skriver om listor av allehanda slag, så ser det konstigt ut då listorna bl a inte övverensstämmer i svalan och på club300. I de flesta fall handlar det om att de som såg dessa arter före 2006, får dem på sina listor i svalan.

Det känns även som om det blir fel i kommun- och landskapslistor, då de jämförs med varandra, då vissa har arterna, medans andra inte.

I pite lappmark finns en obs av rapphöna, från lamburträsk 1977. Denna gör så att landskapet har arten, även om det är känt att fasanerna inte var spontana.

I Norrbotten är det få obsar av rapphönor, så de borde väl vara enkla att klammra för rrk, eller att göra det av observatören, om han vet att de inte var spontana. Kryssets värde kan inte sättas i första hand.

I Västerbotten är alla fynd av rapphönor och fasanar på svalan klamrade, därmed saknar skådarna, länet och kommunerna dessa på sin totala artlista.

För mig känns det viktigt att alla uppgifter i svalan är så korrekta som möjligt, släpper vi på det så blir den inte intressant längre.

Det skulle vara kul med ett klargörande i frågan, även om jag tror att det skedde redan för ett par år sedan.

Mvh / Stefan HInsänt av Elsa Rensfeldt
tisdag 2013-01-22, 18:27
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Nötkråkan
En fågelvän berättade i höstas att ständigt närvarande nötkråkor i dennes trädgård, Sunderbyn) beskattade småfågelbeståndet hårt.

Så det är nog väl så vanligt även här i Sverige att denna art kryddar upp dieten med lite proteiner.


Insänt av Urban Jacobs
tisdag 2013-01-22, 11:25

sovande fåglar
Väntade på tåget i Boden på söndag kväll. Gick en liten bit mot Luleå och kom till en mycket tät häck. Det blev ett himla liv i häcken. Småfåglar hoppade omkring och pep. Fick inte pejl på vad det var, gråsiskor kanske? Är det någon Bodensare som tittat i häcken någon kväll?
Var för övrigt utterspår på båda sidor av älven vid Hedenbron.


  « Föregående 20       Nästa 20 »