NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
lördag 2013-02-16, 17:43

TALLTITA / ENTITA

Varit inne och studerat statistiken från räkningen av fåglar vid fågelborden sista helgen i januari. Det finns verkligen många som är intresserade och rapporterar de som de upptäcker.
Visst blir det fel här och där, men det får man räkna med när alla är med och räknar. Man gör sitt bästa utifrån de kunskaper man har.

Dock skulle NOF kunna bidra med att lära ut skillnad talltita/entita!!

Lite förenklat finns inga entitor här uppe hos oss utan enbart talltitor (det finns bara ett fåtal godkända entitor under de sista femtio åren i Norrbotten).
Därför ser det lite konstigt när 116 entitor finns redovisade under räkningshelgen!!Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
fredag 2013-02-15, 22:02

Facebook :-(
Ber att få undanhålla mig från att vara omnämnd på Facebook i något sammanhang. Förhoppningsvis är detta första, och sista, gången i samband med (denna gång) en lockren "tristis".

Facebook = fb = föga brydd. Fb betyder fågelbord för min del, men icke denna gång. Facebook är ett av djävulens påfund, som bland annat gör att människor får nervsammanbrott pga all uppmärksamhet och tid som måste läggas ned dygnet runt. Fb bidrar dessutom till ett gigantiskt energislöseri med en uppsjö av servrar på Porsön, vilket jag som naturvän starkt vänder mig emot. Hur i fridens namn kan människan uppföra något så dumt, som drar lika mycket ström som 25 000 villor (om jag minns rätt) intill ett naturreservat? Att fb dessutom har blivit ett forum för allsköns smutskastande av hederligt folk, gör inte saken bättre precis.

Fb = fågelbordet även i fortsättningen.

Mats B


Insänt av VP
torsdag 2013-02-14, 20:22

Sib
Har även jag på min skärm svårt att se att de skulle vara gula instick i ögonbrynssträcket.
Rätt bedömd enligt min åsikt..


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
torsdag 2013-02-14, 15:47

Sib gran ånyo
Det kan vara skärminställningarna på din dator som ljuger också. Fotona som är tagna (varav länken visar ett utav dem) har vi kollat på flera olika skärmar. Det gröna inslagen på stjärt- och vingpennorna samt i viss mån på övergumpen är inget som motsäger tristis. Fågeln saknar gröna inslag i övrigt, vilket är det viktiga. Resten av ryggen är gråbrun. Vad gäller det gula så ser jag inget citrongult alls på denna fågel på någon skärm eller på något foto, undre vingtäckare undantagen. Däremot uppvisar den de beiga inslag i örontäckare, ögonbrynstreck och på flankerna som tristis ska ha. Naturligtvis hade det varit ännu bättre om fågeln även hörts locka...


Insänt av Niklas Andersson <eaja@byttan.se>
torsdag 2013-02-14, 07:21
Webbadress: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=533906909966817&set=pb.100000425389726.-2207520000.1360822755&type=3&theater

Sib gran igen
Hej igen,
Här är länken: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=533906909966817&set=pb.100000425389726.-2207520000.1360822755&type=3&theater
På denne bild tycker jag den har väldigt mycket gulstick, men det kan ju vara bilden som ljuger...


Insänt av Rrk Nb gm Andreas Livbom <andliv@spray.se>
onsdag 2013-02-13, 20:15

Sibirisk gransångare
Niklas, vilket foto från Facebook är det du pratar om?

Det fångades hursomhelst två avvikande GRANSÅNGARE på Haparanda Sandskär, varav en från den 10/10 klassades upp till sibirisk gransångare. Det handlade om en tyst fågel, men stationspersonalens bildserie tillsammans med den skrivna rapporten styrkte att det handlade om sibirisk (gransångare av rasen tristis). En annan gransångare från Sandskär fångad 2/10 fanns det bara ett foto på och av sämre kvalitet på och utan någon kompletterande beskrivning, varför den underkändes.

Med vänlig hälsning


Insänt av Niklas Andersson <eaja@byttan.se>
onsdag 2013-02-13, 19:54

Sibirisk gransångare?
Snubblade på FB över en bild som visade en gransångare med östligt ursprung. Fågeln var från Haparanda sandskär i höstas. I bildkommentaren stod det såhär: "Å andra sidan är er andra obs av förmodad Östlig Gransångare 10/10-2012 vid granskning nu uppgraderad till en Sibirisk Gransångare och godkänd av RRK som en sådan". På bilden ser den ju verkligen ut som en östlig variant. Jag själv tycker b.la den känns för grön och visar gulstick i ögonbrynssträck för att få kalla den sibirisk. Min undran är om fågeln hördes och vad det var som fick Rrk Norrbotten att bestämma denna som en sibirisk gransångare?
MVH


Insänt av Birgitta Landberg-G-gården,Kalix
tisdag 2013-02-12, 20:29

Program -program ...
Upprop:
Dags att skicka in Era program för
tiden april -oktober 2013-
Jag vänder mig till kontaktpersonen-
-eller annan ansvarig -för lokala
avd.av NOF i Norrbotten-

Detta är andra uppmaningen-så skynda på!
Sändes till Thore Alm, Kalix
store.alm@hotmail.com


Insänt av Elsa Rensfeldt
måndag 2013-02-11, 11:50
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Morgontrött
Den morgontrötte fågelskådarens bekännelser recencerade vår medlem Marita nyligen :)


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2013-02-11, 09:50

Tallbit
Allt är verkligen reativt i vår fågelvärld. Hur många TALLBITAR har vi sett i vårt län denna vinter? Säkert har de flesta av oss för längesen tappat räkningen!

Därför är det lite extra kul när jag läser senaste veckobrevet från Bird Guides och noterar att för första gången på 21 år har en TALLBIT nått den brittiska kusten. I slutet av januari upptäcktes en fågel på Shetlandsöarna och det blev ett stort drag på denna fågel, som behagade stanna kvar ett antal dagar.

Förvisso finns det ett stort antal arter i Storbrittanien just nu som vi norrbottniska skådare nog skulle vilja ta del av!!!


Insänt av Ulf P Eriksson
måndag 2013-02-11, 08:44

Bokläsning
En bok som jag kan rekommendera är "En morgontrött fågelskådares bekännelser av Lars Sund. Där får man följa utvecklingen i fågelskåderiet på nära håll, om man inte är så insatt i drag och dyl.(2010) //MvH Ulf P


Insänt av Elsa Rensfeldt
måndag 2013-02-11, 06:48
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Bra tips
Tack för boktipset Krister, den boken måste vi försöka komma över för recension!


Insänt av Krister Jakobsson
söndag 2013-02-10, 20:56

Mord bland fågelskådare
Läste under jul en deckare av Ann Cleeves "Blå gryning" som tilldrar sig bland hårdskådare ute på Fair Isle och som inleds med ett mord på fågelstationens föreståndare och där sällsynta fåglar spelar en stor roll. Lättläst i hängmattan eller nu på vintern i soffan och denn inramas av ett ganska stort mått av kunskap om hur fågelskådning bedrivs bland stringare, forskare och vanliga fågelskådare på en av Shetlandsöarna. Lättläst men kan rekommenderas. Fågelskådare beskrivs inte som töntar vilket brukar vara vanligt.


Insänt av Hälsningar Herman
lördag 2013-02-09, 21:29

Filmtips igen
Nja,"kvalmig fågelskådarbuskis" vet jag inte om jag håller med om (men det är å andra sidan en omöjlig diskussion - ingen kan "tycka" mer rätt än någon annan).
Hur som helst var det oväntat att se skådespelare som Owen Wilson och Steve Martin i en film om fågelskådning utan att den blev löjlig. Ta bara en sån sak som alla fågelarter som beskrivs och bidrar till filmens handling - amerikansk tundrapipare spelar t ex en central roll i en känslosam scen mellan Jack Blacks rollfigur och dennes far. Samtidigt finns annat som åtminstone jag ler igenkännande åt: t ex argumentationen om att en knölval på nära håll är ointressant under en tidsbegränsad båttur på jakt efter liror och andra ovanliga havsfåglar.

Filmen är mer seriös än man kan tro och jag rekommenderar den verkligen. Särskilt till alla som tycker att årslistan är åtminstone lite viktig...


Insänt av Elsa Rensfeldt
lördag 2013-02-09, 20:01
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Kingbird Higway
Eller så läser du någon av Kenn Kaufmanns fina böcker om en fågelskådares "resa".
I sina skrifter analyserar han dessutom den typiskt manliga miljön i detta ämne och sätter ljus på kvinnornas möjligheter att "slå sig in" på detta område.
Känns roligare än kvalmig stereotyp fågelskådarbuskis.Med all respekt för att det fortfarande finns sådana som roas av sådan år 2013.

Ps. Strandskatorna har recenserat böcker av Kaufmann, kan rekommenderas!


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2013-02-09, 19:02

Filmtips
Kanske har jag missat tidigare recensioner här på NOF-Forum, men för någon vecka sedan hittade jag filmen "Den stora jakten" i videohyllan på Statoil. Filmen bygger på boken "The big year" som handlar om några skådares strävan att under ett år se så många arter som möjligt i USA - och vilka komplikationer det för med sig.

I huvudrollerna hittas kända skådisar som Owen Wilson, Steve Martin och Jack Black. Till min stora förvåning var "larvighetskoefficienten" förvånande låg. Det är klart, en del scener som visar hur skådare grupperar sig i terrängen var kanske inte helt verklighetstrogna, men annat var bättre.

Se gärna filmen. Och le igenkännande åt karaktärerna.

Hälsningar Herman


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2013-02-09, 18:54

Döda fåglar
Naturhistoriska Riksmuseet tar också emot döda fåglar och djur till sina samlingar. Och de får in väldigt få av de vanliga arterna. En trafikdödad trädgårdssångare eller rödstjärt är därför nog så intressant som sällsyntare arter.

Herman


Insänt av
fredag 2013-02-08, 22:32

Döda fåglar
Hittar du en eller flera döda fåglar som kan ha dött av någon sjukdom kontakta då Statens veterinärmedicinska anstalt SVA via e-post SVA@SVA. Skicka inte fåglar/djur utan att först kontakta SVA.
Fåglar som tillhör Statens vilt och som troligen inte dött av någon sjukdom ska skickas till Naturhistoriska Riksmuseet men ring först 08-51954000 och begär att få emballage med frakten betald som du kan skicka fågeln i.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2013-02-08, 17:18

Döda fåglar?

Hej!

I morse såg jag en självdöd gråsiska vid matningen. Först var där ingenting, i gryningen, sedan började fåglarna komma. Efter en halvtimme låg där plötsligt en död gråsiska, som var borta tio minuter senare. Gissar att skatorna uppmärksammat det inträffade. Tog det först som en "vanlig" händelse, men efter texten nedan publicerar jag ändå detta...

Mvh/Lars, i Öjebyn (Piteå kommun).


Insänt av Håkan Gunnarfelt <gunnarfelt.h@telia.com>
torsdag 2013-02-07, 21:02

Småfågeldöd
Döda och döende småfåglar vid fågelmatningen,två st.domherrar,två st. gråsiskor,en st. blåmes hittad samt sett ett antal i sjukdomstillstånd.
Idag 7/2, inte ett enda besök vid automaterna.Finns det fler som har sett samma sak?
Hälsn. Håkan Gunnarfelt
Högsön Råneå


  « Föregående 20       Nästa 20 »