NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Hälsningar Herman
lördag 2013-02-09, 21:29

Filmtips igen
Nja,"kvalmig fågelskådarbuskis" vet jag inte om jag håller med om (men det är å andra sidan en omöjlig diskussion - ingen kan "tycka" mer rätt än någon annan).
Hur som helst var det oväntat att se skådespelare som Owen Wilson och Steve Martin i en film om fågelskådning utan att den blev löjlig. Ta bara en sån sak som alla fågelarter som beskrivs och bidrar till filmens handling - amerikansk tundrapipare spelar t ex en central roll i en känslosam scen mellan Jack Blacks rollfigur och dennes far. Samtidigt finns annat som åtminstone jag ler igenkännande åt: t ex argumentationen om att en knölval på nära håll är ointressant under en tidsbegränsad båttur på jakt efter liror och andra ovanliga havsfåglar.

Filmen är mer seriös än man kan tro och jag rekommenderar den verkligen. Särskilt till alla som tycker att årslistan är åtminstone lite viktig...


Insänt av Elsa Rensfeldt
lördag 2013-02-09, 20:01
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Kingbird Higway
Eller så läser du någon av Kenn Kaufmanns fina böcker om en fågelskådares "resa".
I sina skrifter analyserar han dessutom den typiskt manliga miljön i detta ämne och sätter ljus på kvinnornas möjligheter att "slå sig in" på detta område.
Känns roligare än kvalmig stereotyp fågelskådarbuskis.Med all respekt för att det fortfarande finns sådana som roas av sådan år 2013.

Ps. Strandskatorna har recenserat böcker av Kaufmann, kan rekommenderas!


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2013-02-09, 19:02

Filmtips
Kanske har jag missat tidigare recensioner här på NOF-Forum, men för någon vecka sedan hittade jag filmen "Den stora jakten" i videohyllan på Statoil. Filmen bygger på boken "The big year" som handlar om några skådares strävan att under ett år se så många arter som möjligt i USA - och vilka komplikationer det för med sig.

I huvudrollerna hittas kända skådisar som Owen Wilson, Steve Martin och Jack Black. Till min stora förvåning var "larvighetskoefficienten" förvånande låg. Det är klart, en del scener som visar hur skådare grupperar sig i terrängen var kanske inte helt verklighetstrogna, men annat var bättre.

Se gärna filmen. Och le igenkännande åt karaktärerna.

Hälsningar Herman


Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2013-02-09, 18:54

Döda fåglar
Naturhistoriska Riksmuseet tar också emot döda fåglar och djur till sina samlingar. Och de får in väldigt få av de vanliga arterna. En trafikdödad trädgårdssångare eller rödstjärt är därför nog så intressant som sällsyntare arter.

Herman


Insänt av
fredag 2013-02-08, 22:32

Döda fåglar
Hittar du en eller flera döda fåglar som kan ha dött av någon sjukdom kontakta då Statens veterinärmedicinska anstalt SVA via e-post SVA@SVA. Skicka inte fåglar/djur utan att först kontakta SVA.
Fåglar som tillhör Statens vilt och som troligen inte dött av någon sjukdom ska skickas till Naturhistoriska Riksmuseet men ring först 08-51954000 och begär att få emballage med frakten betald som du kan skicka fågeln i.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2013-02-08, 17:18

Döda fåglar?

Hej!

I morse såg jag en självdöd gråsiska vid matningen. Först var där ingenting, i gryningen, sedan började fåglarna komma. Efter en halvtimme låg där plötsligt en död gråsiska, som var borta tio minuter senare. Gissar att skatorna uppmärksammat det inträffade. Tog det först som en "vanlig" händelse, men efter texten nedan publicerar jag ändå detta...

Mvh/Lars, i Öjebyn (Piteå kommun).


Insänt av Håkan Gunnarfelt <gunnarfelt.h@telia.com>
torsdag 2013-02-07, 21:02

Småfågeldöd
Döda och döende småfåglar vid fågelmatningen,två st.domherrar,två st. gråsiskor,en st. blåmes hittad samt sett ett antal i sjukdomstillstånd.
Idag 7/2, inte ett enda besök vid automaterna.Finns det fler som har sett samma sak?
Hälsn. Håkan Gunnarfelt
Högsön Råneå


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2013-02-06, 13:53

Ulf P Eriksson
OBS: Min e-mail har upphört att fungera, jag har till och med bytt till en annan leverantör men det går inte det heller för tillfället! //MvH Ulf P (Mystiskt)


Insänt av Jan Andersson <folke.langen@gmail.com>
måndag 2013-02-04, 18:50

Satellitmärkta Abiskogöken
Har av Nils-Åke Andersson fått lite färska uppgifter om den göken som fortsatt har fungerande sändare.
Tre gökar försågs med satellitsändare under sommaren 2011 i Abiskoområdet.
Idag är det bara en som fortfarande sänder information. De övriga två har tystnat.
Den 31/1-13 fanns göken i södra Gabon och har den senaste månaden rört sig i gränstrakterna mellan Kongo-Kingshasa och Gabon.
Ifjol kom den tillbaka till Vassijaure- Riksgränsen där den förmodligen häckade. Spännande blir det att se om den återkommer till samma område även till sommaren, nu som 3K-fågel.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2013-02-03, 08:59

Namnbyte, mm...

Hej!

Jag tycker den tänkta nya loggan är helt OK. Det finns säkert tusentals andra varianter att försöka sig på, (dvs kombinationer av arter, färger, osv) men vi behåller kopplingen till historien med att köra med det här förslaget förutom att jag tycker att det funkar bra för ögat. Då känns det alldeles onödigt att krångla till det mer än så...

När det gäller namnet som sådant är det inte lika enkelt. Sammanfattningsvis tycker jag dock att BirdLife Sverige- eller varför inte BirdLife Sweden???- är bra. Ingen underrubrik, dels för att det blir mer text än nödvändigt i ett läge när budskapet ska vara kort och snärtigt rörande vilken organisation det rör sig om, dels för att även jag har upplevt att ordet "ornitolog", "ornitologiskt", osv, ibland tyvärr har en viss avskräckande förmåga... För oss redan frälsta har det nuvarande namnet ingen betydelse- och jag tycker egentligen att det är bra att vi skyltar med "läran om fåglar"!- men om man ska titta på en tänkt nytillströmning känns det som om nytänkande i namnfrågan är det taktiskt riktiga. Jag har mött en del människor under åren som inte har vågat "ta steget fullt ut", eftersom namnet har känts lite för uppfordrande för dem...

Skåda på!/Lars.
Insänt av Jan-Olov Johansson <janolov.johansson@bredband.net>
lördag 2013-02-02, 14:39
Webbadress: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=98&artikel=5427644

Radioinslag om Vinterfåglar inpå knuten
Undertecknad pratade "Vinterfågelräkning" i Radio Norrbotten i torsdags, följ länken för att lyssna. Obs att det fortfarande går att rapportera fåglarna vid fågelbordet förra helgen.
/Jan-Olov J


Insänt av Petri Storlöpare <petri@slowlife.se>
fredag 2013-02-01, 15:46
Webbadress: http://www.tradera.com/the-raptors-of-europe-and-the-middle-east-auktion_111501_174361318

The Raptors of Europe and the Middle East
Jag har boken till försäljning på Tradera ifall någon skulle vara intresserad.


Insänt av Birgitta Landberg <store.alm@hotmail.com>
fredag 2013-02-01, 13:49

Önskas- program april - oktober 2013

Ja, nu är det dags för nytt program
på Era aktiviteter under perioden
april - oktober 2013
Jag vänder mig till alla kontakt-
personer eller ansvariga inom NOF -i
länet.
Önskvärt att Ni skickar förslagen
så snart som möjligt !!

Allt ljusare dagar-och hälsningar !!

hälsar Birgitta Landberg.
Gammelgården ,Kalix

Insänt av Tomas Carlsson
fredag 2013-02-01, 10:41

Birdlife Sverige
BirdLife Sverige? Och BirdLife Norrbotten lokalt? Det kanske kommer att kännas lite töntigt i början men man vänjer sig säkert. Fördelen med namnet är att det visar att man är en del av en världsvid rörelse. Språkblandningen stör inte mig, den funkar ju för Greenpeace, Amnesty och flera andra.
Däremot sågar jag den föreslagna loggan. De där korparna blir man ju nästan rädd för... Loggan behöver vara mycket mer stiliserad (jfr WWF, Naturskyddsföreningen, BirdLife International). Inga handpennor på korpen med andra ord, om det nu måste vara en korp. Kan man inte få använda samma logga som BirdLife International med den stiliserade tärnan?


Insänt av Jouni Ylipekkala
onsdag 2013-01-30, 21:12

BirdLife Sverige
I Finland är namnet BirdLife Suomi ry. men man använder BirdLife Finland internationellt. Jag är för namnbytet till BirdLife Sverige, det finns minst 9 olika föreningar eller motsvarande som använder förkortning SOF i Sverige. Jag tycker att den nya logotypen är bättre än den gamla dystra loggan.

// JouniInsänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2013-01-30, 14:43
Webbadress: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/katter--djurens-varsta-fiende

Katter och fåglar samt andra djur
Se länk.


Insänt av Tord Gustafsson
onsdag 2013-01-30, 10:47

Namnbyte
Inte heller jag gillar förslaget till namnbyte. Att blanda två språk i namnet är inte bra. Det går ju inte heller att jämföra med Birdlife Finland eftersom Finland ju heter så på engelska. Birdlife Sverige låter för töntigt.

Om man nu vill ha en kortare beteckning än SOF, varför inte Ornitologerna?!


Insänt av
onsdag 2013-01-30, 10:40

Rörigt
Tycker att korp-logotypen är rörig. Möjligen snyggt med bara den ena av korparna den med vingarna resta. Färgen orange är inte heller snygg och undertexkten gör allt grylligt. Och namnbytet!-varför skulle Birdlife uppfattas som mindre expertbetonat? Tvärtom låter det som att det är någon som är sugen på ännu högre svansföring.


Insänt av Staffan Sundin
tisdag 2013-01-29, 20:32

Återfynd av Kungsfågel från England!
Rödkallens andra återfynd från höstmärkningen (efter Taigasångaren som kontrollerades i Holland tidigare i höst) blev en KUNGSFÅGEL 1K hona. Den återfångades, och släpptes igen, av ringmärkare i Norfolk, England.
Fågeln ringmärktes den 23/9 och kontrollerades 23/10.
Flyttdistans 1834 km (SW) på 30 dagar. Den hade således i stora drag samma flyttriktning som Taigasångaren. Inte så oväntat kanske, men kul!
/Hälsar Staffan


Insänt av VP
tisdag 2013-01-29, 20:30

Bevara SOF
BirdLife Sverige, korpar som logotyp, NEJ tack!


  « Föregående 20       Nästa 20 »