NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
måndag 2005-09-12, 21:43

Sofnet?
Vad har hänt med sofnet.org ? har legat nere i flera dagar...

//Benny


Insänt av
måndag 2005-09-12, 14:50

Tranräkningar
Att uppskatta eller räkna tranor är inte det lättaste.

I går testade jag en ny metod. Jag uppskattade antalet tranor i Alvik till ca 450.

Men så flög de flesta upp av ngn anledning. Jag tog en bild med digitalkameran på tranorna och kollade upp antalet på bilden efteråt i hemmets lugna vrå.

ca 480 stycken kan ses på bilden. Dessutom rastade ca 150 till på annan del av fältet.

Slutsats: det kan gå rejält fel när man uppskattar ( i o f s inget nytt med det, bara en påminnelse!)

Mattias Nordlund


Insänt av
lördag 2005-09-10, 21:51

Ladusvala
Hej!

Jag antar att detta inlägg är i senaste laget för ladusvalans del. Det är nog svårt att föda upp en svala för hand.

Jag har inte svaret på vad som är rätt eller fel. Det är alltid svårt och härtskärande när fågelungar blir ensamma av t ex att de ramlar ur boet.

Jag tror som dagt att ladusvala, fåglar generellt, är svåra att mata/föda men det vore intressant att få veta hur utgången har blivit eller blir för den lilla svalan.

Mvh/Mattias Nordlund


Insänt av Emelie Kindell <halliwell_sgs@hotmail.com>
torsdag 2005-09-08, 23:35

Ladusvala
Hej!
Har fått ett litet problem här, i vårt stall har vi under sommaren haft ett svalbo och det har fötts 2 omgångar med ungar där, och den senaste kullen flög idag på morgonen ur boet.
Nu blev det tyvärr så att en av ungarna blev kvar, och den lille är nu helt ensam där ute och sitter och ropar efter familjen som försvunnit.
Jag börjar undra om dom flyttat för gott nu för dom brukar alltid komma hem på sena kvällen och sitta uppradade på rör som finns i taket.
Men ikväll så kom dom inte hem, och den här lille svalan är fortfarande helt ensam därute.
Vad ska jag göra?
Jag plockade upp den och har den nu ute i stallet i en bur och jag har fått i den en del flugor.
Men jag vet inte om detta är rätt, borde jag släppa den igen?
Eller mata den ett tag och sen släppa den? Hur många flugor behöver den ungefär på en dag?
Tacksam för svar.
/Emelie

Insänt av Jouni Ylipekkala
tisdag 2005-09-06, 21:15

Cembratallens frösättning_2
Hej!
Nog är det lika dåligt med frön i kottar hos cembratallar även här i "fåglarnas paradis" Haparanda, där fågelskyddsområdet tycks vara den bästa byggnadsplats för Ikea.
Jag brukar också plocka flera hundra cembrakottar på gräsmattan varje år, trots att jag inte har någon cembratall på tomten. I år har jag inte plockat någon, de få som jag sett har varit helt sönderhackade och små. Grannes cembratall var "tom" redan i början av juli och jag har inte sett den vanliga flygtrafiken mellan centrum och nötkråkornas häckningsskog när fåglarna samlar föda nära boplatsen under juli-september.
Nötkråkor kom tidigt i år, de första flygga kullar kom redan 18.6. när de vanligt kommer först i början av juli, Som mest har jag haft 8 nötkråkor inom min tomt och fyra stycken satt samtidigt och drack vid min fågelbad, som användes väldigt flitigt av småfåglarna under de varmaste sommarveckorna.


Insänt av Rolf Gustafsson <rolf.g.gustafsson@telia.com>
tisdag 2005-09-06, 15:27

Haparanda sandskär
Det är problem med telefonkontakten från Haparanda sandskär. Mobilerna fungerar helt enkelt inte därifrån. Dessutom är Ingrid Sandahl (stationschef) bortrest några veckor (bl a Kanada).
Så det finns helt enkelt ingen som kan lägga ut observationerna på nätet.

Så det beror på peronalbrist helt enkelt som nästan alltid i sådana här sammanhang. Vill ni hjälpa till så hör av er till Ingrid S eller mig så ska jag vidarebefordra er intresseanmälan.

Haparanda sandskär behöver inte bara personal på ön utan även på fastlandet.


Insänt av Martin Rydberg Hedén <martin.rydberg@ludvika.se>
tisdag 2005-09-06, 13:08

sandskär?
Jag undrar bara varför det inte finns några som helst rapporter om obsar eller hur arbetet går. Det kan väl inte vara så att det inte setts en enda art som är rapportvärd efter tt duvan vid starten.
När jag nu inte kan vara där så vill jag ju i alla fall kunna se lite siffror och drömma mig iväg.


Insänt av Jan Andersson <jan.andersson@edu.boden.se>
tisdag 2005-09-06, 10:48

Cembratallens frösättning??
Hej!
Här i Boden verkar det bli ett mycket dåligt kottår hos cembratallarna. Få kottar och de som blivit verkar innehålla både få och små nötter. På kyrkogården här i Boden brukar det ligga hundratals kottar på marken , alla väl genomgångna av nötkråkor, i helgen fanns inte en!!! De 4 smalnäbbade som fanns där gick mest och sökte i gräsmattan efter gömda nötter. Örjan N på Torpgärdan plockade ifjol ihop över 700 kottar hemma på kvarteret, iår knappt 200!!
Föryngringen av nötkråkor verkar dock ha gått bra iår, men man blir ju lite bekymrad över hur de ska klara vintern, när de knappast kan lägga upp förråd av cembranötter som normalt!
Kanske väljer de att flytta bort, dra österut, varifrån de en gång kommit!
Det vore intressant att veta hur cembratallarna frösättning varit på andra platser i länet (eller Norrland).


Insänt av Rolf Lahti
fredag 2005-09-02, 14:13

Stripgäss
Angående stripgässen så är det folkkära beeende indikation på att de är födda folknära, typ Skansen där de vitkindade lallar runt.

De tre stripgässen på Sandskär i juli uppvisade mera gåslikt beteende genom att i god tid simma ut från land och ut på öppet vatten.

Rolf


Insänt av Andreas Livbom <andliv@spray.se>
lördag 2005-08-27, 17:02

Rovfågelvarning!
Finland upplever en invasion av AFTONFALKAR (mer än 50 ex. sedda enbart idag). Dessutom flera STÄPPHÖKAR samt STÖRRE och MINDRE SKRIKÖRNAR. De flesta av dessa har setts i södra och östra Finland, men sannolikt kommer enstaka av dessa fåglar att förirra sig längre norrut de kommande dagarna i och med sydliga vindar och kan därmed nå Norrbotten. Extra uppmärksamhet är alltså på sin plats! Källa http://www.tarsiger.com/?p=news&lang=engInsänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-08-26, 18:51

Bredviksberget!
Hej!

Inför söndagens exkursion- se "Program" till vänster på startsidan- vill jag påpeka att man sannolikt inte kan köra ända upp till tornet. I stället får man lämna bilen nere vid den bom som numera oftast är låst, vid uppfarten mot bergets topp. Det innebär en promenad på ca 500 meter, innan man når tornet, och under den promenaden får man tid att fantisera över vad utflykten kan resultera i för obsar...

Som väderprognoserna nu ser ut, kommer det inte att vara en toppdag på berget nu på söndag, men å andra sidan vet man ALDRIG vad som kan dyka upp där!

Har du funderingar inför söndagen kan du nå mig på 0911/66211 (mellan 09:00- 21.00), eller på 070/3299253 (dygnet runt).

Välkomna till Bredviksberget!/Lars.


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-08-21, 20:34

Tillägg till stripgäss
Om stripgäss fungerar som andra Anser-gäss borde båda föräldrarna (om de är i livet) vakta ungarna. Jag ser inget i denna grupp som tyder på "ett par".

Men som sagt, vad anser ni andra som varit och tittat?


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-08-21, 20:31

Stripgässen vid Strömören
Undertecknad var idag med Jan Bergström och tittade på stripgässen. De bär alla den adulta fågelns huvudkaraktär (fniss) som är striporna på huvudet. Ungfåglarna har inte dessa stripor.
Dessutom har de alla slitna eller extremt slitna stjärtpennor vilket årsungar inte ska ha men väl de adulta. Vingpennorna är fräscha hos dem alla så de är nyruggade. Ses när de vingar sig.

Ungfåglarna ska ha hela dräkten fräsch nu. Medan de adulta ska rugga alltjämt vilket man ser av alla dun som de släpper.

Ett exemplar är vitare än de övriga sex som är grådaskiga rätt över. Grådaskigheten beror nog bara på "smuts" . De uppehåller sig ju vid järnverket. Det är ju känt att t ex sångsvanar kan ha brunaktiga huvuden och halsar av "smuts". Den vita fågeln kan ha anlänt senare.

Näbbfärg och benfärg är inte alls så gula som i de böcker jag tittat i men även det är nog ett resultat av "icke häckningstid". D v s den bjärta tonen avtar. Ingen av dem är ringmärkta.

Att den vita fågeln verkar vara ledaren beror nog på att det är den äldsta (ev. även den enda) hannen. Det är de som brukar vara mest vaksamma.

Men har någon annan skådare andra tankar är jag idel öra.


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
fredag 2005-08-19, 23:48

Haparanda Sandskär

Hej!

Är det någon som vet något om hur det går med märkning, mm, på Sandskär? Eftersom det är bra fart på småtättingarna här i kustlandet i södra Norrbotten, borde det ju också hända saker på Bottenvikens pärla...

Hur är det med obsar i övrigt av roliga "saker", dvs fåglar?

Undrar detta gör Lars i Öjebyn!


Insänt av Jan-Olov Johansson <jan-olov.johansson@telia.com>
torsdag 2005-08-18, 23:33
Webbadress: http://www.nof.nu/diverse/stripgass.jpg

Stripgässen i Strömören
Hej,
Besökte stripgässen i Strömören i kväll. De lät sig beskådas från bilen på 25 meters håll, och på slutet kom de ännu närmare. Såvitt jag förstår är det en adult med 6 ungar. Föräldern, den "vita" fågeln, uppträder som en ankmamma och är hela tiden den vaksamma, och kallar på de 6 "gråare" ungarna. Men som synes av bilden är det just ingen storleksskillnad mellan dem, och även ungarna har ju fått striporna ned på huvudsidorna (fågelguiden säger att juvenila saknar dem). Enga egentliga skillnaden är just att ungarna är "gråare" än mamman (antar att det är honan som föder upp ungarna). Min tillgängliga litteratur (fågelguiden och BWPC) är rätt knapphändiga med avseende på "bar-headed goose". Är det någon som vet berätta att ungarna får sina stripor redan första sommaren. I så fall verkar det ju som att vi har en häckning här.
/Jan-Olov J


Insänt av Jouni Ylipekkala
söndag 2005-08-14, 21:57

Hoppande tornfalksungar
Hej!
Jag har ringmärkt några tornfalksungar (lite över 300 ex) sedan 1980, och nästan varje sommar hoppar ungar ner från boet när jag klättrar upp. Om det är ett risbo (kråkbo) är det väldigt svårt att få de andra ungar att stanna i boet när en har hoppat. När man hämtar upp en så hoppar två ner.... detta fortsatter så länge ringmärkaren orkar klättra.
Om häckningen däremot är i en tornfalksholk är proceduren mycket enkel, man behöver endast täcka över öppningen och eventuellt hämta upp ungen/ungar som hann hoppa ner.
Enklast är dock om man ringmärker ungarna tidigare när de inte är benägna att hoppa.
Det har hänt att jag hittade inte ungar som hoppade ner och jag kom tillbaka efter några dagar och kunde med hjälp av kikaren konstatera att vuxna matade ungar som satt på en stubbe. Jag tror inte att det är någon risk att tornfalken lämnar de ungar som hoppar ner, men de är ju lätta byten åt räven. Däremot har jag sett hur duvhöksungar som blåste ner från boet hade dött nedanför boet när vuxna hökar matade dem inte dit.


Insänt av Rolf Gustafsson
söndag 2005-08-14, 18:10

Boungar som ramlar ur bon
Hej
Några försök till svar.

1) Tillhör det så att säga spelets regler att en svag unge knuffas ur boet innan alla är flygfärdiga, eller var det bara en olyckshändelse?

Det behöver inte vara en SVAG unge som knuffats ut. Det kan vara en djärv som hoppat/fallit ur boet själv. Jag har vid flera tillfällen sett stenfalkens (+fjällvråk, +ormvråk) ungar sitta i boträdet och andra träd i närheten utan att kunna flyga speciellt bra. Det tillhör nog spelregelrna att vissa ungar är mer djärva.

2) När ungen ramlade ner, övergavs han/hon då av föräldrarna, eller fortsatte de att mata den?

Hos tex kungsörn kan ungen svälta ihjäl då föräldrarna inte bryr sig. Men jag är inte säker det gäller alla rovfågelsarter. Jag har sett stenfalkens ungar bli matade utanför boet. Då de är nyflygga matas de ju av föräldrarna även utanför boet. Se p-falk nedan.

3)Är det möjligt att ungen kunde lära sig flyga från marken?

Det är nog inga problem om den får mat och lämnas ifred av predatorer. Fjällvråkens ungar hittas många gånger på backen och de lär sig flyga. Fjällvråken häckar ibland på backen. Pilgrimsfalkens ungar lär sig ju flyga även då föräldrarna häckar på backen på myrar te x.

Naturligtvis är det olika från fall till fall (obs det ej avsiktliga skämtet). Beror på ungarnas storlek, m fl orsaker. Så ETT definitivt svar finns inte.

Vad är andra läsares erferenheter?


Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
söndag 2005-08-14, 00:05

Tornfalk föll ur boet
En bekant var i somras med om att en TORNFALK-unge föll ur sitt bo innan den var flygfärdig. Försök gjordes att med hjälp av en lång planka lyfta upp fågeln i trädet igen, men fågeln damp ned igen, och efter tre dagar var fågeln plötsligt borta. Sedan lärde sig de andra, troligen tre, ungarna att flyga.
Hela släkten var tydligen engagerad i falkungens öde och jag har fått några frågor med anledning av det hela. Jag har inga väl underbyggda svar, men om jag lägger ut frågorna här finns kanske någon av NOF-nets läsare som har det:
1) Tillhör det så att säga spelets regler att en svag unge knuffas ur boet innan alla är flygfärdiga, eller var det bara en olyckshändelse?
2) När ungen ramlade ner, övergavs han/hon då av föräldrarna, eller fortsatte de att mata den?
3)Är det möjligt att ungen kunde lära sig flyga från marken?
Själv har jag varit med om att hitta en långt ifrån flygfärdig STENFALK-unge nedanför sitt bo. Det var hjärtskärande att se, så man förstår att sånt här engagerar folk.


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2005-08-10, 07:52

Troligen tredje fyndet
Enligt tel samtal med Lars Sandberg och Tony Persson så hävdar dessa att obsarna är följande 1 ad hona 10/6-93 Alviksgården (H.Harnesk mfl.) samt 1 ad hona 1/5-01 Alviksören (T.Persson) och det tror även jag är riktigt!


Insänt av Ulf P Eriksson <ulfpeson@bredband.net>
tisdag 2005-08-09, 18:25

Affar kontra Läffar
Jag skrev tidigare idag att i år hade jag noterat 14 Lärkfalkar - 1 Aftonfalk bra odds. Men betänk detta: 1; Har skådat sen 1965 i NB , sett ca i medeltal 5 Lärkfalkar per år a`41 år = 205 Lärkfalkar + 1 Aftonfalk = Inge bra odds! Hoppas ni övriga får det lättare! Hälsar Ulf P Jag vet ej säkert , men kan det vara första obset av ad HONA i länet? Ni andra vet nog snabbt besked!


  « Föregående 20       Nästa 20 »