NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Anders Gustafsson
tisdag 2013-04-16, 20:59

Länge sen jag var in här
Men det tycks vara samma "glada" "gubbar" som har veto.
Känns ungefär som sist jag var in och tittade, Ca för nåt nyår sen.
Före det brukade jag önska Gott nytt år….naturligtvis inte välkommet.
Man är nämligen rädd för att alls någon skall kunna rucka på gamla regler.
Lite signifikativt för den norra delen av sverige att ligga år efter både i att bli
jämställda könsligt och sen inte kunna ta in nya intryck som kan nydana verksamheten.
Nåja…lite trist att läsa bakåt i tråden. Men inte överraskande trist.
Kanske mer väntat..om man säger så.
Jag står till förfogande till ordförandeposten om ni nu vill ha in nytt tänkande
i NoF.
Det första jag skulle göra var att byta ut hela styrelsen…även mig själv.
Försöka få en styrelse som är intresserad av även människor med nytänkande.
Inte så gammeldags ego.
Skulle fullkomligt skita i hur mycket man kan om fåglar,,,för det finns det nog många egon i rötterna som kan.
Känns bra att ha gått ur när man ser hur tankarna går.
Som sagt..Ordförande…bara ring.
Eller kanske nån plats alls i styrelsen….ha ha ni är så rädda för förändring.
Ni torde väl radera det här.
Hur som helst.
Ha en fin vår på er NoF:are.
Kul att du tycker om gråsparvar Herman.
Lite mindre synd att du inte tyckte om skogen och människorna i Valvträsk.
Mvh/-Anders Gustafsson (Tittar in om ett ca år igen, under tiden ser jag till att spara skog till alla)Insänt av Herman Sundqvist
lördag 2013-04-13, 14:29

Gråsparvräkning en bra idé!
Bra idé av Mattias. Jag föreslår en gråsparvräkning i november typ.

Här i Avan håller gråsparvarna fortfarande ut. Sedan några år tillbaka är de totalt sett färre än pilfinkarna (det hade jag inte trott när jag såg den första 1982!). Men i centrala byn finns de fortfarande i goda antal - antagligen tack vare den spannmålsbonde som håller till där.
Och i vårt fårhus brukar det alltid vara någon eller några ex under vintern. Fri tilgång på mat och inga faror...


Insänt av
lördag 2013-04-13, 10:03
Webbadress: lappkrabben (at) gmail.com

Gråsparv
Hej

För inte alltför många år sedan var det omvänt. Alla observationer för pilfink i hela länet (Norrbotten). Spridningen av pilfink har varit snabb.

Gråsparven behöver bevakas i rapportsystemet svalan, tänker och tycker även jag.

Tänk om en samlad räkning kunde genomföras (som en programpunkt eller spontant) dvs räkna gråsparvar inom delområden under en och samma dag. Det kan nog ge bra referenssiffror (givet ett gott deltagande)

Samlade räkningar kan göras med fler fågelarter. Tänk ex vad spännande det hade varit att ha siffror på antal tallbitar som fanns på senhösten (skälet till inventera tallbit resp. gråsparv är helt olika)

Mattias NordlundInsänt av VP
torsdag 2013-04-11, 18:30

gråsparv
Tycker gråsparven borde få höjd "status" om ett tag, om den negativa trenden fortsätter likt de som de har i ume.


Insänt av Ulf P Eriksson
torsdag 2013-04-11, 16:40

Gråsparv
Det är väl bara att rapportera Gråsparvar på Svalan om man känner för det, det finns ju folk som skriver in alla Tamduvor dom ser, och dom är väl inte stadd i minskning än? Har själv sett en flock om tio individer på Alviksgården. Men Pilfinken hittar mat lättare än Gråsparven. Pilfinkarna är väl mera opportunistiska än Gråsparven, och hittar utlagd föda lättare. Så är det hemma hos mig i alla fall. Pilfinken drar dessutom med sig Tamduvan, hos mig mera på ont än gott....//MvH Ulf P


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2013-04-11, 14:12
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Upphotat Svalan
Den länk du nämner Mats B, fanns att få via annan sökväg tidigare på Svalan. Om jag minns rätt så fick man tidigare fram personuppgifter om man klickade på observatörens namn. Så den nya länkningen är du nämner tillhör nog kommande version av Svalan. Vi får se vad den nya versionen kommer att innebära för oss rapportörer.


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2013-04-11, 14:07
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Gråsparv
Hej

Ser på Svalan att i Västerbottens landskap ska nu ALLA gråsparvar rapporteras till rrk. Hur är det i Norrbotten?

Ser av mina obsar på gråsparv att den minskat rejält (i Luleå) under senare år, senaste året dramatiskt. Numera ser jag den knappt alls på Hertsö Lund, tidigare var den daglig. Pilfinken har tagit över helt. Likadant är det på andra platser runt i Luleå, t ex Jägarstigen på Bredviken, samt Örnäset C. Vill jag se gråsparv måste jag ta mig till Hertsö centrum (där några få finns kvar) för att se 2-4 gråsparvar.

Vill inte påstå jag känner alla platser/lokaler för gråsparv i landskapet, men nog har gråsparven fått stryka rejält på foten. Har t ex besökt Alviksgården sedan januari, ett par ggr per månad, senast igår kväll. Har inte sett gråsparv där ännu. Förut sågs den dagligen där.

Vill minnas att Jan Andersson hade några liknande funderingar här. Vad anser ni övriga läsare?


Insänt av Rolf G Gustafsson <rolf@sjaunjaape.se>
onsdag 2013-04-10, 10:29
Webbadress: www.sofnet.org

Ökande medlemsantal
Hej
Jag ser varken ”gräl” eller ”storm i ett vattenglas” på forumet vad gäller fler/nya medlemmar. Gunnar G har däremot helt rätt i att t ex SOF: s medlemsantal ökar. SOF har runt 500-1000 nya medlemmar per år under de senaste minst 4 åren. En mycket stor del är kvinnor (minns inte procenten, men nära 50% ligger det), vilket är mycket glädjande och roligt.

Däremot anser jag nog det vara riktigt att ämnet diskuteras, därav seminariet jag nämnde i ett tidigare inlägg. Men bläddra i SOF: s tidskrifter och på hemsidan ser ni att både barn, ungdomar och kvinnor finns med.

Kolla även fågelstationernas hemsidor på besökare, assistenter, märkare etc., där finns alla åldrar och både kvinnor och män med. Allt kan dock bli bättre men jag ser ljust på framtiden för fågelskådningen framöver. Är inte ”Fåglar inpå Knuten” ett bra tecken därpå?Insänt av
onsdag 2013-04-10, 09:53

Storm i ett vattenglas
Läser med intresse Er hemsida. Förstår inte riktigt bakgrunden till den debatt som startats här. Vad är det som väcker denna heta diskussion?
Antalet fågelskådare ökar varje år, och den största ökningen utgörs av kvinnor! Kul! Jättekul! Det finns plats för alla!
Varför göra detta till en genusdebatt? Skåda på och sluta gräla! Gör inte något så kul som skådning, till något komplicerat! Dela med er av Era kunskaper! Utveckla er själva och era medskådare! Ut i markerna och njut!
/Gunnar G


Insänt av Ulf P Eriksson
onsdag 2013-04-10, 09:15

Fågelskådare & Ornitolog
Jag undrar, en del kallas fågelskådare , tittar dom bara på fåglarna och njuter av upplevelsen? Det är väl inget fel med detta. En ornitolog försöker att bidra med kunskap om utbredning, flyttning , häckning och annat till vetenskapen, och gärna rapporterandes på rapportsystemet Svalan, jag själv är nog en kombination av bägge delarna, jag tycker det är roligt att se på fågel, men känner att jag vill dela med mig av mina kunskaper, upptäckter till andra ,för vetenskapen om länets fåglar. //MvH Ulf P Eriksson (Har dessutom engagerat mig i NOF:s-Styrelsearbete, Exkursionsledning och RRK-arbete ungefär som Stefan Holmberg skriver, men ser att allt färre vill engagera sig i ovanstående. Utan vill köra sitt eget race och inte engagera sig, men det är väl den nuvarande samhällsutveckligen som styr detta? :-)


Insänt av Mats Bergquist <mats.bergquist@home.se>
tisdag 2013-04-09, 20:59

Svalan upphottad?
Hej!

Tror att jag hittad en ny sökväg på Svalan. Om man klickar på namnet för en observatör på Dagens Fågel, kommer det upp en ruta (samma som tidigare), där det till vänster numera finns en blå länk till "Listor". Klickar man på den dyker det strax upp flera intressanta listor. Kolla får ni se! Som exempel ser man att allas vår Sven-Erik Sundberg rapporterat in 4 arter i Skurups kommun och 2 arter i Algutsrum församling - det visste ingen förut...

Den länken har väl inte funnits tidigare?

/Mats


Insänt av Thore Alm .Kalix
tisdag 2013-04-09, 20:57

Inställd exkursion -12 april-Kalix
Exkursionen " Knipa, vipa ,lärka "- i Kalix fredag 12 april är inställd!
Den sena våren gör, att dessa fåglar
inte har kommit ännu!!

Besked ang, nytt datum kommer -om våren först kommer !!


Insänt av Tord Gustafsson
tisdag 2013-04-09, 09:12

Röjning av ön i Gammelstadsviken
Nu har kommunen röjt bort buskvegetationen och träd på den södra delen av Notviksgrönnan i Gammelstadsviken. Det ska bli intressant att se vilken effekt det får på fågelfaunan! Kommer skrattmåskolonin att återvända?

Inventeringen av Gammelstadsvikens fågelfauna fortsätter så rapportera i dina häckningsfynd och andra intressanta iakttagelser i Svalan.

Snart är fåglarna här!


Insänt av
tisdag 2013-04-09, 07:26

Ungdomsverksamhet
Jag minns att när jag började skåda fågel 1985 (SOF eller NOF) kände jag att jag fick bevisa kunskap/kompetens innan jag blev accepterad som ung entusiast. Det fanns ett stort undantag på den tiden Jag hade brevkorrespondens med Sören Svensson (SOFs dåvarande ordförande, som 13 år gammal var det stort att få brevväxla med en så kunnig person). Till viss del lever denna anda att bevisa sin kunskap kvar och kommer så att göra. Det finns nog i alla hobbys. Dock tror jag att SOFs problem är konkurrens med massa, massa annat (Yohio, super mario bros, sean banan etc) gör att fåglar inte är så händelserikt i jämförelse.

När det gäller grupperingar (kvinnor, ungdomar, HBTQ ( ;-)) eller vad det nu kan vara för grupp) ser jag det inte som svårare än att lika barn leka bäst och alla kan inte "gilla" (facebook-skadad :-) alla. Det kommer nog alltid att vara så att sura personer som missunnar andra grupper eller personer framgång kommer att vara så oavsett debatt.

Det vore toppen om alla undergrupper (strandskator såväl som NOF arbetar med SOF och kan ha kontakter med varandra med ex gemensamma skrivelser, remissvar mot gruvor, vägdragningar etc, det gynnar nog fåglarna (med fler starka namn än bara ett starkt namn) men jag förstår att det kanske lätt kan bli så om moderorganisationen ska styra och ställa?)

Själv är jag oftast "min egen grupp" (men medlem i SOF) men jag ser mig inte som medvetet exkluderad av någon och jag betraktar mig själv som "bara" lite kufig.

Jag har funnit att jag lätt tappar intresse för grupperingar (med undantag för facebook-grupper) då jag är som jag är och generellt tröttnat på trögarbetade förenings-arbetsmetoder, (ex verkar rastplatserna i gammelstadsviken vara viktigare än röjning av ön t o m för NOF) etc.

Inget illa menat mot någon specifik, men så tänker jag.

Mattias Nordlund


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
måndag 2013-04-08, 10:28

Sof
Jag vet inte riktigt vart du vill komma Elsa, men vi i Nof kan inte stå till svars för Sof`s åsikter, som jag är rätt säker är gjorda i all välmening.
I stället för att komma med kritik, så skulle det vara bättre om du/ni valde att ingå i en förening/styrelse och påverkade därigenom. Jag vet att ingen av oss i Nof´s styrelse skulle ha något emot detta och vi ser gärna fler kvinnor och ungdommar i föreningen och gärna i styrelsen. Naturligtvis är det även något som Sof vill se.
Att skriva att "det kanske är dags att tänka om, vilka som egentligen är fågelskådare", är kanske inte en helt genomtänkt formulering, men även generaliseringen att kalla alla i Sof "surgubbar", är lika illa genomtänkt.
Jag har varit på ett årsmöte med Sof och där fanns många sympatiska män, och kvinnor (de finns de också och de kommer till tals.) Ingen reflekterade dessa dagar över vem som är fågelskådare eller inte, lika lite görs det i vår förening. Det är endast personerna själva som kan svara på om de är fågelskådare eller inte.
I strandskatorna, ett initiativ som jag gillar, förutom Elsas sura inlägg, titulerar alla där sig som fågelskådare, eller är det lite för att "slippa" det man väljer ert nätverk.
Observera att jag inte sätter en genusdebatt i det, utan ni kunde lika gärna ha varit ett manligt nätverk.
Tyvärr har vi i styrelsen mycket arbete med annat, FiN, Sandskär, RRK-arbete, inveteringar, kassörsarbete m.m, så tiden man har över efter det, skådar man helst fågel, då man inte är med familjen.
Detta gör att man inte kan attrahera ungdomar och kvinnor med fågelskådning på samma sätt, även om jag håller någon studiecirkel per år och gör vad jag kan.
Kontentan är att jag tror att alla gör sitt bästa och att ingen tor sig vara förmer an någon annan, detta anser jag som något förlegat tänkande. Letar man fel, hittar man de alltid.
Anonyma inlägg med låg nivå som föregående, är fegt och bidrar endast till en fördjupad klyfta mellan oliktänkande som i grunden tycker likadant.

I all välmening / Stefan H


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2013-04-08, 10:23
Webbadress: http://www.sofnet.org/

Seminarium 19 april.
Hej
Först och främst tycker jag anonyma inlägg ska tas bort från NOF: s forum. Skriver man anonymt i t ex dagstidningarna så vet alltid tidningsredaktionen vem personen är som skriver, så inte fallet på detta forum.

Sen undrar jag Elsa om du inte överdriver lite väl mycket. Har du verkligen den kännedomen om SOF som du antyder? SOF har faktiskt t ex ungdomsverksamhet, även om den går att utveckla rejält. Det finns fler kvinnliga nätverk, en del i nära kontakt med SOF andra mindre.

Sedan tror jag inte man ska övervärdera vissa enstaka ord utanför sitt sammanhang, t ex "övercurlade". Fenomenet används alltför ofta i dagspressen, d v s att man använder starkare ord än vad som behövs/avses. Så det borde vi vara vana vid.

F ö tänker jag inte inveckla mig alltför mycket i denna diskussion här. Avvaktar gärna resultatet av SOF: s seminarium den 19 april. Förhoppningsvis kommer det fram många goda tankar där. Dessvärre kan jag själv inte delta (gåsinventeringar runt Luleå). Vad jag förstår så är seminariet öppet för alla. Så Elsa, du kan resa ner och lämna dina synpunkter och erfarenheter på plats. Jag tror det skulle vara värdefullt.

Vidare, se gärna på styrelsens ledamöter, kommittéernas ledamöter, där finns både kvinnor och ungdomar, som alla gör ett fantastiskt jobb. Vi får inte glömma bort dem. F ö är det ingen dum idé att vara medlem i SOF. Då kan man välja mellan två olika tidskrifter, Vår Fågelvärld och Fågelvännen. Där finns en hel del information om SOF som kan vara bra att känna till. Hemsidan innehåller även den mycket matnyttigt. Se länk.

F ö är ”förgubbningen” inget okänt fenomen för SOF: styrelse. Vi är mycket väl medvetna om problemet och vi jobbar med det. Där av bl a detta seminarium.Insänt av Elsa Rensfeldt
måndag 2013-04-08, 06:23

Förväntat
Och vem är det som hukar sig:) Jo den fegt anonyme. Föga förvånande.
Ledsamt matt debatten inte kan tas ,men som sagt jag hade inte väntat mig det tyvärr skitinlägg av slaget nedan blir följden.

Men ni andra då, seriösa män och kvinnor? Var är era röster??


Insänt av Den suraste
söndag 2013-04-07, 22:21

Ock, ock, ock

Nu är Elsa på gång igen. Så, huka er alla surgubbar i buskarna, för nu laddar hon om! Inte undra på att upplagorna går ned för dagstidningarna...

En av surgubbarna som trivts bra i NOF sedan starten 1978.


Insänt av Elsa Rensfeldt
söndag 2013-04-07, 17:07
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Vad tycker du?
Ser att SOF ska diskutera hur man utvecklar fågelföreningarna och marknadsför fågelskådningen som intresse bland annat som man skriver i inbjudan till seminariet"övercurlade" ungdomar, samtidigt undrar man varför tjejerna lyckas så bra.
" Kanske det är dags att ändra synen på vem som är fågelskådare" skriver man vidare.

Personligen så undrar jag inte på att det finns problem att attrahera nytt blod in i den hierarkiska officiella fågelskådarvärlden när man skriver på detta viset.
SOF är ett sammanhang som inte tål kritik och bara verkar orkar med ett nätverk som man dessutom framgångsrikt fått tyst på genom att mata in dem på olika sätt. Och nej, jag menar inte Strandskatorna, vi kämpar på med egna små medel men vi är verkligen helt fristående.

Vårt nätverk, med medlemmar som är både regionala medlemmar samt SOF-medlemmar vi räknas inte, kanske man skulle säga tack och lov. Och varför det? Jo för att vi ifrågasätter surgubbarna , de som sitter och undrar om man inte ska tänka om beträffande VEM som är fågelskådare..herregu visst skriver vi 2013?

Varför strömmar inte de "övercurlade" ungdomarna till? Varför bildar kvinnor, eller fågelintresserade överlag egna sammanslutningar? Vill verkligen SOF veta det, eller är det bara tomma ord och så kan man fortsätta som vanligt sen.. med en kultur som får folk att vända i dörren. För det är kulturen som står i vägen! tro mig.

Jag är inte medlem mer än i nätverket jag företräder
men hade jag varit det skulle jag gärna bidragit med goa råd. Det bästa skulle vara att man börjar betrakta fågelintresserade som likvärdiga, oavsett om det är kvinnor eller män.

Och jag tycker det är oförskämt att säga att ungdomarna inte kommer för att de skulle vara övercurlade. Det är definitivt inte min bild av de unga vi har med i vårt nätverk. Och varför kommer de till oss? Jo för att vi faktiskt tar hand om dom och coachar dem. Så enkelt kan det faktiskt vara.

Insänt av Elsa Rensfeldt
tisdag 2013-04-02, 21:44
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Strandskateresan till Hornborga
Nu kan du läsa om Strandskatornas fina resa till Hornborgasjön med omnejder nu gångna påsk.


  « Föregående 20       Nästa 20 »