NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av
tisdag 2013-04-09, 07:26

Ungdomsverksamhet
Jag minns att när jag började skåda fågel 1985 (SOF eller NOF) kände jag att jag fick bevisa kunskap/kompetens innan jag blev accepterad som ung entusiast. Det fanns ett stort undantag på den tiden Jag hade brevkorrespondens med Sören Svensson (SOFs dåvarande ordförande, som 13 år gammal var det stort att få brevväxla med en så kunnig person). Till viss del lever denna anda att bevisa sin kunskap kvar och kommer så att göra. Det finns nog i alla hobbys. Dock tror jag att SOFs problem är konkurrens med massa, massa annat (Yohio, super mario bros, sean banan etc) gör att fåglar inte är så händelserikt i jämförelse.

När det gäller grupperingar (kvinnor, ungdomar, HBTQ ( ;-)) eller vad det nu kan vara för grupp) ser jag det inte som svårare än att lika barn leka bäst och alla kan inte "gilla" (facebook-skadad :-) alla. Det kommer nog alltid att vara så att sura personer som missunnar andra grupper eller personer framgång kommer att vara så oavsett debatt.

Det vore toppen om alla undergrupper (strandskator såväl som NOF arbetar med SOF och kan ha kontakter med varandra med ex gemensamma skrivelser, remissvar mot gruvor, vägdragningar etc, det gynnar nog fåglarna (med fler starka namn än bara ett starkt namn) men jag förstår att det kanske lätt kan bli så om moderorganisationen ska styra och ställa?)

Själv är jag oftast "min egen grupp" (men medlem i SOF) men jag ser mig inte som medvetet exkluderad av någon och jag betraktar mig själv som "bara" lite kufig.

Jag har funnit att jag lätt tappar intresse för grupperingar (med undantag för facebook-grupper) då jag är som jag är och generellt tröttnat på trögarbetade förenings-arbetsmetoder, (ex verkar rastplatserna i gammelstadsviken vara viktigare än röjning av ön t o m för NOF) etc.

Inget illa menat mot någon specifik, men så tänker jag.

Mattias Nordlund


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
måndag 2013-04-08, 10:28

Sof
Jag vet inte riktigt vart du vill komma Elsa, men vi i Nof kan inte stå till svars för Sof`s åsikter, som jag är rätt säker är gjorda i all välmening.
I stället för att komma med kritik, så skulle det vara bättre om du/ni valde att ingå i en förening/styrelse och påverkade därigenom. Jag vet att ingen av oss i Nof´s styrelse skulle ha något emot detta och vi ser gärna fler kvinnor och ungdommar i föreningen och gärna i styrelsen. Naturligtvis är det även något som Sof vill se.
Att skriva att "det kanske är dags att tänka om, vilka som egentligen är fågelskådare", är kanske inte en helt genomtänkt formulering, men även generaliseringen att kalla alla i Sof "surgubbar", är lika illa genomtänkt.
Jag har varit på ett årsmöte med Sof och där fanns många sympatiska män, och kvinnor (de finns de också och de kommer till tals.) Ingen reflekterade dessa dagar över vem som är fågelskådare eller inte, lika lite görs det i vår förening. Det är endast personerna själva som kan svara på om de är fågelskådare eller inte.
I strandskatorna, ett initiativ som jag gillar, förutom Elsas sura inlägg, titulerar alla där sig som fågelskådare, eller är det lite för att "slippa" det man väljer ert nätverk.
Observera att jag inte sätter en genusdebatt i det, utan ni kunde lika gärna ha varit ett manligt nätverk.
Tyvärr har vi i styrelsen mycket arbete med annat, FiN, Sandskär, RRK-arbete, inveteringar, kassörsarbete m.m, så tiden man har över efter det, skådar man helst fågel, då man inte är med familjen.
Detta gör att man inte kan attrahera ungdomar och kvinnor med fågelskådning på samma sätt, även om jag håller någon studiecirkel per år och gör vad jag kan.
Kontentan är att jag tror att alla gör sitt bästa och att ingen tor sig vara förmer an någon annan, detta anser jag som något förlegat tänkande. Letar man fel, hittar man de alltid.
Anonyma inlägg med låg nivå som föregående, är fegt och bidrar endast till en fördjupad klyfta mellan oliktänkande som i grunden tycker likadant.

I all välmening / Stefan H


Insänt av Rolf G Gustafsson
måndag 2013-04-08, 10:23
Webbadress: http://www.sofnet.org/

Seminarium 19 april.
Hej
Först och främst tycker jag anonyma inlägg ska tas bort från NOF: s forum. Skriver man anonymt i t ex dagstidningarna så vet alltid tidningsredaktionen vem personen är som skriver, så inte fallet på detta forum.

Sen undrar jag Elsa om du inte överdriver lite väl mycket. Har du verkligen den kännedomen om SOF som du antyder? SOF har faktiskt t ex ungdomsverksamhet, även om den går att utveckla rejält. Det finns fler kvinnliga nätverk, en del i nära kontakt med SOF andra mindre.

Sedan tror jag inte man ska övervärdera vissa enstaka ord utanför sitt sammanhang, t ex "övercurlade". Fenomenet används alltför ofta i dagspressen, d v s att man använder starkare ord än vad som behövs/avses. Så det borde vi vara vana vid.

F ö tänker jag inte inveckla mig alltför mycket i denna diskussion här. Avvaktar gärna resultatet av SOF: s seminarium den 19 april. Förhoppningsvis kommer det fram många goda tankar där. Dessvärre kan jag själv inte delta (gåsinventeringar runt Luleå). Vad jag förstår så är seminariet öppet för alla. Så Elsa, du kan resa ner och lämna dina synpunkter och erfarenheter på plats. Jag tror det skulle vara värdefullt.

Vidare, se gärna på styrelsens ledamöter, kommittéernas ledamöter, där finns både kvinnor och ungdomar, som alla gör ett fantastiskt jobb. Vi får inte glömma bort dem. F ö är det ingen dum idé att vara medlem i SOF. Då kan man välja mellan två olika tidskrifter, Vår Fågelvärld och Fågelvännen. Där finns en hel del information om SOF som kan vara bra att känna till. Hemsidan innehåller även den mycket matnyttigt. Se länk.

F ö är ”förgubbningen” inget okänt fenomen för SOF: styrelse. Vi är mycket väl medvetna om problemet och vi jobbar med det. Där av bl a detta seminarium.Insänt av Elsa Rensfeldt
måndag 2013-04-08, 06:23

Förväntat
Och vem är det som hukar sig:) Jo den fegt anonyme. Föga förvånande.
Ledsamt matt debatten inte kan tas ,men som sagt jag hade inte väntat mig det tyvärr skitinlägg av slaget nedan blir följden.

Men ni andra då, seriösa män och kvinnor? Var är era röster??


Insänt av Den suraste
söndag 2013-04-07, 22:21

Ock, ock, ock

Nu är Elsa på gång igen. Så, huka er alla surgubbar i buskarna, för nu laddar hon om! Inte undra på att upplagorna går ned för dagstidningarna...

En av surgubbarna som trivts bra i NOF sedan starten 1978.


Insänt av Elsa Rensfeldt
söndag 2013-04-07, 17:07
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Vad tycker du?
Ser att SOF ska diskutera hur man utvecklar fågelföreningarna och marknadsför fågelskådningen som intresse bland annat som man skriver i inbjudan till seminariet"övercurlade" ungdomar, samtidigt undrar man varför tjejerna lyckas så bra.
" Kanske det är dags att ändra synen på vem som är fågelskådare" skriver man vidare.

Personligen så undrar jag inte på att det finns problem att attrahera nytt blod in i den hierarkiska officiella fågelskådarvärlden när man skriver på detta viset.
SOF är ett sammanhang som inte tål kritik och bara verkar orkar med ett nätverk som man dessutom framgångsrikt fått tyst på genom att mata in dem på olika sätt. Och nej, jag menar inte Strandskatorna, vi kämpar på med egna små medel men vi är verkligen helt fristående.

Vårt nätverk, med medlemmar som är både regionala medlemmar samt SOF-medlemmar vi räknas inte, kanske man skulle säga tack och lov. Och varför det? Jo för att vi ifrågasätter surgubbarna , de som sitter och undrar om man inte ska tänka om beträffande VEM som är fågelskådare..herregu visst skriver vi 2013?

Varför strömmar inte de "övercurlade" ungdomarna till? Varför bildar kvinnor, eller fågelintresserade överlag egna sammanslutningar? Vill verkligen SOF veta det, eller är det bara tomma ord och så kan man fortsätta som vanligt sen.. med en kultur som får folk att vända i dörren. För det är kulturen som står i vägen! tro mig.

Jag är inte medlem mer än i nätverket jag företräder
men hade jag varit det skulle jag gärna bidragit med goa råd. Det bästa skulle vara att man börjar betrakta fågelintresserade som likvärdiga, oavsett om det är kvinnor eller män.

Och jag tycker det är oförskämt att säga att ungdomarna inte kommer för att de skulle vara övercurlade. Det är definitivt inte min bild av de unga vi har med i vårt nätverk. Och varför kommer de till oss? Jo för att vi faktiskt tar hand om dom och coachar dem. Så enkelt kan det faktiskt vara.

Insänt av Elsa Rensfeldt
tisdag 2013-04-02, 21:44
Webbadress: strandskatorna.panatet.se

Strandskateresan till Hornborga
Nu kan du läsa om Strandskatornas fina resa till Hornborgasjön med omnejder nu gångna påsk.


Insänt av Stefan Holmberg
fredag 2013-03-29, 16:53

Sandskärsinventeringen
Det är dags att anmäla sig för inventeringen på Sandskär 13-16 juni. Mer om detta står i senaste numret av FiN och kommer att läggas ut på den här hemsidan.
Anmälan sker till Lena Stenman, tel: 0923-224 08 eller 070-667 00 18, lena.stenman@hotmail.com


Insänt av Birgitta Landberg, G-gården , Kalix
torsdag 2013-03-28, 16:21

PÅSKFÅGLAR
Snösparven -5 ex, på Björknäs,Gammelgården, Kalix
blev mina "påsk-kycklingar" denna soliga skärtorsdag.
Forts, Glad Påsk !


Insänt av Tord Gustafsson
onsdag 2013-03-27, 10:55

Röjning på ön i Gammelstadsviken
I veckan påbörjades röjning av buskar och träd på den södra delen av Notviksgrönnan i Gammelstadsviken. Röjningen får ske manuellt eftersom det inte gick att komma ut med de maskiner som först var tänkta p.g.a bärighetsproblem.

Det ska bli spännande att se om vi får tillbaka skrattmåskolonin! Det är nu bara ett par veckor kvar till måsarna börjar anlända så ge inte upp hoppet om våren!

Glad påsk!
Tord Gustafsson
NOF:s representant i Projektgruppen


Insänt av Lars Sandberg <l_sandberg@hotmail.com>
söndag 2013-03-24, 16:44

Årsmötet

Hej!

Vill bara instämma med Birgitta och Thore. Årsmötet var väldigt trevligt, välordnat och informativt! Gott fika var det också!:-)

Stort tack!/Lars.


Insänt av Birgitta Landberg /Thore Alm-Kalix
söndag 2013-03-24, 09:34

Årsmötet i Långnäs. -2013.
NOF- Kalix får tacka för ett trevligt och trivsamt årsmöte på Ekologen, Långnäs,Piteå.
Speciellt tack till Andreas L. för den alltid spännande årskrönikan-som tänder angenäma minnen -och förhoppningar, att i år så...

Och Bert-Ove har alltid viktiga och tunga informationer ang. örnar och andra rovfåglar-nuläget och framtiden !

Tack. Per S.för ditt värdskap!!


Insänt av gunnar norlin <mumsan21@hotmail.com>
torsdag 2013-03-14, 18:37

lite hopp!
hackspettarna börjat trumma!
är ju ett litet vårtecken!

i kylan


Insänt av <store.alm@hotmail.com>
torsdag 2013-03-14, 10:26

Daga att rapportera - NOFs vinterfågelmatning
Hej,

Dags att rapportera resultatet i NOFs Vinterfågelmatningstävling! Rapportera alla arter du noterat under januari - februari vid din matning till Thore Alm, se mail ovan.
Läs mer om tävlingen under "Program" här till vänster.

/Jan-Olov J


Insänt av ROlf G Gustafsson
onsdag 2013-03-13, 13:16
Webbadress: www.sjaunjaape.se

Gräsörenbron, Hertsöfjärden
Det är nu plogat ner till Gräsörenbron. Men inga vändplatser är upplogade, inte ens vid bron. Så det är nästan omöjligt att vända bilen mellan bron och fyrvägskorsningen (Gamla Lövskärsvägen), samma gäller vid bron.


Insänt av Lotta Nygård <masklotta@hotmail.com>
torsdag 2013-03-07, 09:52

Studiecirkel kiruna
Studiecirkeln i Kiruna fortsätter onsdagar kl 18.00, Studiefrämjandets lokal.
Nästa veckas program: Hur rapportera på Svalan?
Läs kap 1 i Fåglarnas värld, Magnus Ullman.
Välkommen att vara med!


Insänt av
onsdag 2013-03-06, 08:57

Björn Linder Bildvisning - Fåglar
Bildvisningen i kväll: Studiefrämjandets lokal i Kiruna.


Insänt av Lotta Nygård <masklotta@hotmail.com>
onsdag 2013-03-06, 08:33

Bildvisning - Fåglar
Ulf Linder berättar och visar bilder i kväll ons 6 mars kl 18.00. Studiefrämjandets lokal.
Välkommen!Insänt av Per Sandberg <pellepersan@hotmail.com>
måndag 2013-03-04, 20:52
Webbadress: http://www.nof.nu/sandskar/hapsandIS/index.htm

Öppet planeringsmöte för Haparanda Sandskär fågelstation
Datum för planeringsmötet: Lördag 23 mars.

I samband med NOF:s årsmöte i Ekologen i Långnäs, Piteå, håller vi sedvanligt ÖPPET planeringsmöte för Haparanda Sandskär fågelstation.
Som vanligt börjar vi klockan 11 och enkel förtäring ingår. För planering av denna behöver vi veta hur många som kommer att delta i Sandskärsmötet.

Anmäl snarast via

pellepersan@hotmail.com

eller

070-2030398Insänt av Mattias Nordlund
måndag 2013-03-04, 20:35

Gammelstadsviken
Tack för svaret.

Positivt att projektet är 5 år och att löpande utvärderingar kommer att göras. Det öppnar förhoppningsvis för input från ex mig som reflekterar över en del av de förslag som finns från projektgruppen.

Visst är det viktigt att gå varligt fram. Tyvärr har denna försiktighet redan pågått i många år. Gammelstadsviken har länge varit på dekis. Jag har fotograferat i viken väldigt intensivt 1991-1995. Förändringarna är väldigt stora för arter som ex sothöna och brunand, gråhakedopping och svarthakedopping och skrattmås, vilket många aktiva redan känner till.

Jag antar att facebook-pengarna delvis är villkorade av kommunen och kanske måste användas till ökad tillgänglighet (?). Men att de begränsade resurserna under 2012 använts till att fixa gångbanan kring Mjölkuddstjärnen istället för att fixa ner skogen (som ökar predationstrycket etc) är fel, men går inte att ha ogjort. Låt inte 2013 bli ännu ett förlorat år.

Jag har förvisso bara klarat a-kursen i ekonomi men kan inte förstå hur två röjningar kan vara ekonomiskt försvarbart med hänsyn till de skrala resurserna. Priset för röjning av den norra halvan lär knappast bli billigare om något år än att upphandla röjning av hela området.

Sett till hjälstaviken mfl sjöar som restaurerats i södra Sverige så borde det i en sjö av Gammelstadsvikens storlek vara möjlig att skapa/återskapa flera för fåglarna fina miljöer.

Att få iland får eller annan kreatur idag borde väl vara möjligt med tanke på att man lyckades med det för några decennier sedan utan de tekniska hjälpmedel som finns idag.

Kopplingen till ökade besök och ökat skydd har jag svårt att förstå i fallet Gammelstadsviken. Kanske avses fågelskydd generellt och inte enbart för Gammelstadsviken? Väsentligt är väl också att besökarna har rikligt med fåglar att se för att viken ska väcka det intresse som projektgruppen hoppas på? Därför borde största delen av resurserna läggas på att förbättra kvalitén på fågelmiljöerna och en mindre del på grillplatser, stigar etc för besökarna. Dessa bitar borde redan kunnat fixas genom resurser från Länsstyrelsen, tänker jag.

Det var väl inte för att förbättra viken för människor i första hand som SOF, Nof och SNF sa ja till etableringen av Facebook.

Avslutningsvis kunde jag hade möjlighet att delta på upptaktsmötet när det var 2012. Inte heller kom jag av olika skäl till orda på senaste mötet på Hägnan. Därför lyfter jag funderingarna nu.

Mvh / M


  « Föregående 20       Nästa 20 »