NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2005-09-28, 10:25

Mediakontakter i NOF
Det finns faktiskt en sådan lista här på hemsidan under "Detta är NOF" och "Kontaktperson i kommunerna". Om man scrollar ned lite på sidan finns listan.
För att det ska fungera tror jag att styrelsen aktivt måste skicka ut listan till media för information.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 10:25

Skitsnack
är vad du sysslar med Tony. Ta och läs artiklarna igen i bl a NB-kuriren.
Dessutom är det faktiskt Ingrid Sandahl som anmälde händelsen, läs bl a hennes kommentarer.
Man kan ju undra hur du hade skött det hela? Ingrid har skött detta exemplariskt.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 10:19

Mediakontakt
Thomas C: s förslag togs upp för många år sedan i NOF: s styrelse och det gjordes en lista med kommun-mediakontakter i vår förening. Men detta avlöpte dessvärre inget vidare eftersom det hela tiden beror på om journalisterna känner till dessa personer, om de vill kontakta dem osv.

Kanske något för vår hemsida.

MVH


Insänt av Tony Persson
onsdag 2005-09-28, 09:36

Medias bild om Sandskärskandalen
Håller inte med Rolf G om att media visade(& Sandahl) om att det framgått att det var personalen som
larmade.Skitsnack! Håller med Harnemo i allt.Det framgår ENDAST i media i att
POLISEN & Länstyrelsen vid besök av dem att DE uppdagat det som hänt.Det är ju TVÄRTOM.Det är VISSA som försöker att inte FÅ skulden för denna skandal tror jag.Läs:(Alltså att ansvarig (Sandahl m.fl.)ej skött detta bra!! Somliga vill inte svärta ner sitt rykte & säga sanningen är jag rädd!Det är SVAGT! Det gör att allmänheten får HELT FEL bild av händelsen.SVAGT.NOF Och Sandskärs(& ringmärkningen i stort får helt klart dålig publicitet i media ISTÄLLET för en ELOGE för sitt snabba & vakna agerande som de ju gjorde!TRIST!!
Vänliga hälsningar Tony P.Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2005-09-28, 09:15
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Ankor i pressen
Inom journalistiken finns det lovvärda principer om att vara kritisk mot sina nyhetskällor och att kontrollera sakuppgifter så noga man kan. Men inte minst i lokalpressen tycks de principerna sällan gälla för just fåglar. (Av vilken anledning kan man undra - ses fåglar bara som något kuriöst där det inte är så noga med rätt och fel?) Det är tydligen inte sällan som folk ringer in till sin tidning och berättar att de sett den ena eller andra sällsynta fågeln - "ornitologisk sensation" kallas det ofta i den notis som blir resultatet. Ofta kan man dock förstå att fågeln i själva verket är felbestämd eller inte alls är så sällsynt som man trott. Det borde också reportern kunna ta reda på genom ett minimum av undersökande journalistik - slå en signal till en fågelkännare och kolla. Kanske borde NOF erbjuda redaktionerna några kontaktpersoner dit reportrarna kan vända sig för att kolla sakuppgifter när det gäller fåglar?


Insänt av Staffan Sundin
onsdag 2005-09-28, 09:04

Artbestämning...
Nää... håller med om att journalister bör hålla sig från artbestämning... Överlåt det till ornitologer...


Insänt av
onsdag 2005-09-28, 08:43

Mås i kuriren
Hej!

Möjligen är det någon som slänger på sig kläderna och planerar att dra till Kaaaalix för att se den SOTVINGADE MÅS alternativt VITÖGDA MÅS som Norrbottens kuriren rapporterar om idag.

Jag säger; lugn i stormen!

Det är en juvenil HAVSTRUT som ses på bilden.

Mvh/Mattias Nordlund, Luleå


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-09-27, 15:48

Natura 2000
Nya Natura 2000-områden

Ni som vill utvidga eller ha nya Natura 2000-områden bör agera NU. Fick just ett meddelande från Naturvårdverket att det brådskar.

Ni ska därför kontakta länsstyrelsen snarast då de ska rapportera till Naturvårdsverket senast den 31 oktober i år.

MVH


Insänt av Benny
tisdag 2005-09-27, 13:00

SOFNET
NU fungerar Sofnet även uppifrån Kiruna.


Insänt av Staffan Sundin <Staffan.Sundin@nll.se>
tisdag 2005-09-27, 11:44

Medias bild av "skandalen"
Jag har läst ett 10-tal artiklar i tidningarna och sett åtminstone 5 TV-inslag (bl a på SVT, regional + rikssändning och TV4, regional sändning) om jaktbrottet på Sandskär, bl a en intervju med Ingrid Sandahl. Jag tycker nog att media gett en bra bild av vad som hänt. Jag tycker ochså att det tydligt framgår att det här rör en enskild ornitolog och att NOF eller Sandskärs fågelstation ej har kunnat påverka händelseförloppet på annat sätt. Jag tycker ochså att det framgår i media att det hela uppdagades med hjälp av övrig personal på Sandskärs fågelstation.
Detta kommer knappast att påverka NOF eller ringmärkningsverksamheten negativt i framtiden. Ringmärkningen är en seriös verksamhet, och den kommer att bedrivas vidare, trots det olyckliga som hänt...


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-09-27, 11:22

Media-bilderna
Det är bara vi ornitologer / fågelskådare / fågelkännare som kan artbestämma fåglarna på t ex TV: s inslag. De flesta tittarna, liksom de allra flesta journalisterna kan inte det. För dem är rovfåglar bara det och inget annat. Så för dem är stora rovfåglar mer spektakulära och mer intressegivande än små. Det vore väldigt bra om journalister oftare kunde kontakta fågelföreningarna innan de använder fel bilder, fel mått osv. För det är ju fel bild man ger.
Det är helt tydligt att journalister sväljer med hull och hår uppgifter likt 80 cm mellan vingspetsarna för en kungsörn.

Vi fågelskådare tar händelserna på Haparanda sandskär, m.fl. händelser på allvar, synd att delar av media inte delar den uppfattningen.


Insänt av
tisdag 2005-09-27, 11:06

HPS/jakt
Hej!

Om man skall tro riksnyheternas (arkiv-)bilder så hade Norrbotten det andra fyndet av svartvingad glada i landet...

Kungsörn med den vingbredden. Stackarn, det förstår vi ju alla. Örnen var ju svältfödd och det var ju därför den anföll jägaren!

Argumenten för skyddsjakt blir allt bättre från delar av jägarkåren.

Mattias Nordlund (medlem i Vidar Ms fanclub)


Insänt av Håkan Tyrén
tisdag 2005-09-27, 10:53

Björnjägare dräpte kungsörn
Jag läser till min stora förvåning i tidningen JAKT och JÄGARE (nr 10 2005)att en 81-årig björnjägare från Klövsjö blivit attackerad av en kungsörn. Den tog kurs rakt mot jägare och siktade med klorna rakt mot ansiktet ( konstigt beteende för kungsörn?????). Jägaren fick tag i örnens ben och drog den stora fågeln i backen. Örnen avled direkt av smällen. Polisen kom och hämtade rovfågeln som mätte 80 cm mellan vingspetsarna (!!!!!!!!!!!!).
Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-09-27, 09:44

Media och H.S.
Nog är det väl så att olika media framfört olika bilder av händelserna på HS. I ärlighetens namn tycker jag att NB-kuriren och NSD (i den ordningen) gjort de bästa beskrivningarna av händelserna (som jag känner dem).
Däremot har Nord-nytt och Riksnyheterna på TV överdrivit detsamma. Man har använt arkiv-filmer från andra tillslag, där inte ens rätt fågelarter avbildas, vilket givit skenet av en större "härva" än det är.

Men det är nog allvarligt som det är med det som hänt på HS.


Insänt av Rolf G Gustafsson
tisdag 2005-09-27, 09:38

SOF-net
Jag var vid flera tillfällen inne på SOF-net igår och det fungerar nu idag kl 09.35. Är du säker Benny att det inte är din uppkoppling som strular?

MVH


Insänt av Elsa rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldt@kuriren.com>
tisdag 2005-09-27, 08:31

Medias bild?
Med anledning av ornitologhistorien och Lars Harnemos inlägg om medias bild vill jag bara citera min egen tidning Norrbottens-Kuriren från den 24 september:

"Det var de ornitologer som vistades därute tillsammans med den misstänkte som i tisdags slog larm till länsstyrelsen.Detta när man insåg att mannen inte bara studerade och ringmärkte fåglar", slut på citat.

I den långa och enligt mitt tycke fullödiga artikeln kommer även Ingrid Sandahl till tals.

Elsa Rensfeldt Larsson


Insänt av Benny <benny@giron.mine.nu>
tisdag 2005-09-27, 08:20

SOFnet
Hej.

Rolf G skriver nedan att SOF-net fungerar samt "se bifogad fil". www.sofnet.org är död och nån bifogad fil ser jag ej, bara en länk till "ett klick för skogen".

Hur menar du Rolf ?

//Benny


Insänt av Lars Harnemo <lars.harnemo@bredband.net>
måndag 2005-09-26, 23:01

Om NOF:s roll i skandalen på Sandskär
Hej
När man hör radioinslagen och läser tidningarna så berättas en historia om hur polisen gjort ett tillslag på fågelstationen och under dramatik beslagtagit döda fåglar och anhållit en person.
Man får intrycket av att polisen själv genom spaning hittat brottslingen utan inblandning från övriga.

Men i verkligheten var det ju övrig stationspersonal som avslöjade brottslingen, säkrade bevis och anmälde saken.
Varför har inte något av detta framgått i skildringen i massmedia?

Jag tycker att det är svagt av NOF att inte i massmedia berättat den sanna historien om att det var egen personal på fågelstationen som gjorde arbetet. På så sätt hade äran kunnat upprättas på ett någorlunda sätt, men tyvärr verkar det som om man missat detta tillfälle.


Insänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-09-26, 21:55

Fågelskydd
Några viktiga länkar för fågelskydd

www.cites.org

www.cms.int

http://europa.eu.int/comm/environment/index_sv.htm

http://europa.eu.int/comm/environment/natur

http://www.europa.eu.int/index_sv.htm

www.ramsar.org

www.coe.int

www.redlist.org

http://www.artdata.slu.se/

http://www.naturvardsverket.se/natura2000/

MVHInsänt av Rolf Gustafsson
måndag 2005-09-26, 20:30
Webbadress: http://www.ettklickforskogen.se/

Jodå, nu fungerar det...
Se bifogad fil som är hämtad från SOF-net.


  « Föregående 20       Nästa 20 »