NOF-Forum

Välkommen till NOF-Forum, ett fritt och oberoende forum för diskussioner om föreningens principer, arbetssätt, publikationer mm.
Vi vill särskilt påpeka att personangrepp och inlägg som inte håller sig till ämnet samt de inlägg som väcker anstöt är inte välkomna och kommer att tas bort. Var snäll och respektera detta!

Skriv ett eget inlägg

Sökning:


Insänt av Leif Bildström <calidris55@hotmail.com>
fredag 2005-09-30, 19:47

Göklar också!
Besökte min favoritgammelskog vid Sandforsdammens utlopp. Döm om min förvåning när jag träffade på en gök där! Måste väl vara ett ovanligt sent obs?!
Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
fredag 2005-09-30, 17:02

Världsskådardagen i Kiruna
Ville bara påminna om World Birdwatch day i morgon. För Kiruna gäller: Samling i morgon kl 08.00 vid grillplatsen, Yli Lompolo och sedan liten vandring i Kurravaara som vanligt. Finns det sedan energi kvar kanske det blir en tur till Talvitie för att kolla sjöfåglar i Sautusjärvi.


Insänt av Tony Persson <tonper378228@bredband.net>
fredag 2005-09-30, 07:22

Sandskärskandalen
Först en liten ursäkt om nån fattat mej fel.Har 7 olika artiklar och enda som är ok är NK.Alla andra, NSD,Aftonbladet, Länstyrelsen mm. har en annan bild.Jag har med mitt förra inlägg inte menat att någon ska bära hundhuvudet för denna trista historia.Ville bara påpeka vad som borde framkommit bland alla artiklar(NK korrekt konstigt nog) var vem som larmade.Inte en enda annan artikel och uttalande i tv skrev om detta helt korrekt!Har faktiskt NK:s artikel själv!Fast ni får väl tolka mina ord bäst ni vill.
Vänliga hälsningar Tony.

Ps.Kul att media(Läs NK)för EN gångs skull hade en korrekt artikel!Ds.


Insänt av Rolf G Gustafsson
torsdag 2005-09-29, 15:57

SOF-net
har nu en del kommentarer om händelserna på HS.
Länk till vänster.


Insänt av Rolf G
onsdag 2005-09-28, 16:56
Webbadress: http://www.nsd.se/index.php?artikel=156188

Se även
bifogade länk


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 16:23
Webbadress: http://www.bd.lst.se/default.aspx?propID=10005023

å lite till
Jag kan f ö inte förstå att en del hakar upp sig på detta "att det inte framgår" att det var NOF/sandskärpersonal som "upptäckte" det hela. Det står klart och tydligt i bl a Länsstyrelsens pressmeddelande, se länk. Samt på NOF-nets första sida.
Det framgår mycket tydligt att det är sandskärspersonal som började misstänka och avslöjade det hela.

MVH


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 16:15

Än mer om HS
Det har framkommit både i press och på NOF: s hemsida att allt inte går att informera om. Skälet är att det pågår en polisutredning och då får man inte sprida information.

Vi får helt enkelt tåla oss till allt kommer fram vid en eventuell rättegång.

Det gläder mig att Lars H håller med mig och andra om att NB-kuriren och NSD skött detta relativt bra. Där är vi överens.

Sedan har Ingrid S rätt i att hur enskilda journalister skriver är inget vare sig NOF, sandskärsgruppen eller andra journalister ska lastas för.

Lars H påpekar även helt korrekt att vi arbetar alla ideellt. Så tid finns inte alltid att informera helt efter allas önskemål.

Det är just därför jag tycker en del kritik som framkommit här är orättvis och på intet sätt underbyggd med fakta.

Ryktesspridning och falska anklagelser är det minsta vi behöver.

MVH


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2005-09-28, 15:40

Mer om Sandskärsfrågan
När jag i mitt tidigare inlägg kritiserade NOF för att inte agerat tillräckligt i frågan tänkte jag mig följande.
Tänk om NOF/Sandskärsgruppen varit så förutseende att man i direkt samband med att polisen gjorde tillslaget sammankallade till en presskonferens där man redogjorde för vad som hänt och berättade om att det var "egen" personal på fågelstationen som avslöjat den misstänkte skojaren.
På så sätt hade man kunnat vända saken så att föreningen/stationen framställdes som hjältar istället. Situationen hade ju varit känd ett antal dagar i förväg så detta hade kunnat hinnas med.

Tyvärr är det ju så att vi alla jobbar ideellt i föreningen och har inte alltid möjlighet att lägga ned tillräckligt med tid på detta. Dessutom har vi oftast inte den rätta kompetensen att sköta kontakten med massmedia och marknadsföring på ett professionellt sätt.

När det gäller hur saken beskrivits i media håller jag inte med Staffan S. m.f.l. om att föreningens personals insats uppmärksammats korrekt. I N-K och NSD var det bra skrivet, men i bl.a. DN samt ett otal TV- och radioinslag sades inte ett ord om att det var övrig stationspersonal som avslöjade historien. Vad gäller Ingrids insats så har jag ingen kritik att framföra.


Insänt av Elsa Rensfeldt Larsson <elsa.rensfeldt@kuriren.com>
onsdag 2005-09-28, 15:09

Intressant
Jag följer, som fågelintresserad samt mediaperson, debatten på denna sida. Å ena sidan kritiken mot att vi i media är för snabba att artbestämma och ropa ut ornitologiska sensationer. Ja det kan jag nog hålla med om, till viss del. Men vi lär oss alltmer att hitta till NOF och den profesionella kunskapen. Undertecknad gör mycket reklam för hemsidan på min redaktion samt puffar även allt vad jag kan för själva ämnet fåglar, som många , många är intresserade av.

Sen bara en kort uppmaning till Tony P som av någon anledning inte verkar ha läst åtminstone Norrbottens-Kuriren särdeles noga när det gäller den trista Sandskärshistorien. Jag skickar dig gärna ett exemplar av tidningen från den 24 september! Då kan du, om du är intresserad, själv konstatera att det med all önskvärd tydlighet framgår att Sandskärs personal och Sandahl nog skött den här frågan på ett helt korrekt sätt- liksom NK som rapporterat.

MVH Elsa Rensfeldt Larsson


Insänt av Ingrid Sandahl <ingrid.sandahl@telia.com>
onsdag 2005-09-28, 15:02

Hantering av Sandskärsfrågan
Jag har tagit del av ett antal inlägg här på NOF-forum. Jag förstår att många är upprörda och ni kan nog föreställa er hur upprörd jag själv är. Dessutom har det här kostat mig åtskilliga timmars extra arbete. Ni som klagar på bilden av händelserna som förekommit i media ska veta att jag inte gjorde något annat i fredags än svarade på journalistfrågor. Så sanningsenligt som möjligt. Vad sedan vissa media skrev är en annan sak. Och kom ihåg -- det finns misstankar --men det pågår en polisutredning och det har inte fallit någon dom. Vissa saker som till att börja med ser väldigt konstiga ut kan ha rimliga förklaringar och det är inte NOFs sak att agera domstol.

Läs för övrigt texten på NOFs hemsida och texten i länsstyrelsens pressmeddelande.
Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 12:18
Webbadress: http://www.abdn.ac.uk/nsbc/

Oljeplattformar och fåglar
Fåglar på oljeplattformar? Finns det?
Se bifogad hemsida.


Insänt av Stefan Holmberg <stefan@abborrtrask.se>
onsdag 2005-09-28, 11:02

Kontaktpersoner
Jag hittar dem och ser att min kommun är vakant, jag tar gärna den om det går för sig.

mvh / Stefan Holmberg


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 10:40

Kontaktpersoner
Jag tror listan med kontaktpersoner för media bör synas redan på 1:a sidan, en länk dit alltså. Har journalisten bråttom, och det har de ju, så hinner de nog inte hitta namnen där de nu ligger. Jag hittade dem t ex inte.

MVH


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 10:37

Bra Mattias
Jag ville bara visa Tony hur hans ord låter och ser ut.

MVH


Insänt av
onsdag 2005-09-28, 10:32

Lugn i stormen
Hej!

Vi har olika syn på saker och ting.

Ta nu och lugna ner er mina herrar Rolf och Tony.

Yttrandefrihet innebär att vi alla har rätt till våra åsikter.

Detta inkluderar Rolf och Tony.

Men diskutera med andra ord på dessa sidor tack.

Det behöver inte råda samsyn i alla frågor.

Mattias Nordlund

(Ses troligen som intrikat sedan länge av en del skådare landet/länet runt. Numera fredsmäklare på deltid)


Insänt av Lars Harnemo
onsdag 2005-09-28, 10:25

Mediakontakter i NOF
Det finns faktiskt en sådan lista här på hemsidan under "Detta är NOF" och "Kontaktperson i kommunerna". Om man scrollar ned lite på sidan finns listan.
För att det ska fungera tror jag att styrelsen aktivt måste skicka ut listan till media för information.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 10:25

Skitsnack
är vad du sysslar med Tony. Ta och läs artiklarna igen i bl a NB-kuriren.
Dessutom är det faktiskt Ingrid Sandahl som anmälde händelsen, läs bl a hennes kommentarer.
Man kan ju undra hur du hade skött det hela? Ingrid har skött detta exemplariskt.


Insänt av Rolf G Gustafsson
onsdag 2005-09-28, 10:19

Mediakontakt
Thomas C: s förslag togs upp för många år sedan i NOF: s styrelse och det gjordes en lista med kommun-mediakontakter i vår förening. Men detta avlöpte dessvärre inget vidare eftersom det hela tiden beror på om journalisterna känner till dessa personer, om de vill kontakta dem osv.

Kanske något för vår hemsida.

MVH


Insänt av Tony Persson
onsdag 2005-09-28, 09:36

Medias bild om Sandskärskandalen
Håller inte med Rolf G om att media visade(& Sandahl) om att det framgått att det var personalen som
larmade.Skitsnack! Håller med Harnemo i allt.Det framgår ENDAST i media i att
POLISEN & Länstyrelsen vid besök av dem att DE uppdagat det som hänt.Det är ju TVÄRTOM.Det är VISSA som försöker att inte FÅ skulden för denna skandal tror jag.Läs:(Alltså att ansvarig (Sandahl m.fl.)ej skött detta bra!! Somliga vill inte svärta ner sitt rykte & säga sanningen är jag rädd!Det är SVAGT! Det gör att allmänheten får HELT FEL bild av händelsen.SVAGT.NOF Och Sandskärs(& ringmärkningen i stort får helt klart dålig publicitet i media ISTÄLLET för en ELOGE för sitt snabba & vakna agerande som de ju gjorde!TRIST!!
Vänliga hälsningar Tony P.Insänt av Tomas Carlsson <tomasz@whoever.com>
onsdag 2005-09-28, 09:15
Webbadress: http://biphost.spray.se/tomas.c

Ankor i pressen
Inom journalistiken finns det lovvärda principer om att vara kritisk mot sina nyhetskällor och att kontrollera sakuppgifter så noga man kan. Men inte minst i lokalpressen tycks de principerna sällan gälla för just fåglar. (Av vilken anledning kan man undra - ses fåglar bara som något kuriöst där det inte är så noga med rätt och fel?) Det är tydligen inte sällan som folk ringer in till sin tidning och berättar att de sett den ena eller andra sällsynta fågeln - "ornitologisk sensation" kallas det ofta i den notis som blir resultatet. Ofta kan man dock förstå att fågeln i själva verket är felbestämd eller inte alls är så sällsynt som man trott. Det borde också reportern kunna ta reda på genom ett minimum av undersökande journalistik - slå en signal till en fågelkännare och kolla. Kanske borde NOF erbjuda redaktionerna några kontaktpersoner dit reportrarna kan vända sig för att kolla sakuppgifter när det gäller fåglar?


  « Föregående 20       Nästa 20 »